|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1501 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Bierzemy tabletki antykoncepcyjne i NIE jesteśmy w ciąży-wątek ANTYschizowy ;)
Cytat:
Jeśli tak, to bym się nie martwiła tą przerwą. Ale od czasu do czasu warto zrobić przerwę . Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 07:10 ---------- Poprzedni post napisano o 07:08 ---------- Mam na myśli przerwy, kiedy są tabletki placebo. Szczerze to średnio rozumiem Twój post. Jeśli robisz normalnie przerwy na krwawienie, to nie podałaś najważniejszej informacji - z którego tygodnia zapomniałaś tabletek. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1502 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Bierzemy tabletki antykoncepcyjne i NIE jesteśmy w ciąży-wątek ANTYschizowy ;)
Cytat:
Ale biorąc bez przerw i zapominając (więc w sumie to robiąc jakieś przerwy), pilnowałabym, żeby brać minimum 14 tabletek z rzędu - czyli zachowując te 2 tygodnie, by być zabezpieczonym. Jeśli jedna tabletka została pominięta, to sprawdziłabym w ulotce, jak postępować, licząc, że zaczęłam brać po jakiejś zapominalskiej przerwie (więcej niż 1 tabletka pominięta). |
|
|
|
|
|
#1503 |
|
Raczkowanie
|
Mam takie pytanie. Wczoraj współżyłam bez zabezpieczenia, z piątku na sobotę brałam na sen jednorazowo lek Signopam 10mg. Czy mógł on jakoś wpłynąć na tabletki?
|
|
|
|
|
#1504 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny, biorę Lesiplus od 3 lat. Teraz zachorowałam, nie biorę zadnego antybiotyku tylko leki przeciwirusowe(groprinosi n,eloprine) i na kaszel (thiocodin)+ pyralgina. Z tego co wiem leki te nie wpływają na tabletki.Mimo to dzisiaj dostałam plamien. W niedzielę 10.12 doszło do stosunku, bez dodatkowych zabezpieczeń, Ponieważ brane przeze mnie leki nie miały interakcji z tabletkami. Czy mam powody do niepokoju?
|
|
#1505 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, poprosiłabym o trzeźwe spojrzenie na sprawę i pomoc.
Stosuje hormony od jakiś 8 miesięcy, wcześniej brałam je kilka lat, ale miałam roczną przerwę i powrót. Jestem na Vibin Mini od 4 miesięcy, wcześniej stosowałam plastry. Po przejściu z plastrów na tabletki nie dostałam krwawienia, ale lekarz powiedział, że miałam bardzo cienkie endometrium, więc nie miało co się złuszczyć. Następnie krwawienie występowało normalnie, ostatnie miałam około 11/12 dni temu, jestem obecnie na drugim tygodniu tabletek. Wczoraj jednej, właśnie z drugiego tygodnia nie wzięłam, ale zmieściłam się w 12h, ponieważ przyjęłam po 11h. Dziś będąc w pracy, koło 17 poszłam do toalety i załatwiając potrzebę zauważyłam jasnoróżowy śluz na papierze, bo to nawet nie była krew, tylko podbarwiony śluz. Przepraszam za obraz, ale akurat w między czasie oddawałam stolec i dość mocno naparłam, czułam napięcie w podbrzuszu i później na papierze ten śluz jasnoróżowy. Sprawdziłam palcem w środku, ale jakby to było jednorazowe, bo wewnątrz żadnej krwi, a szyjka macicy chyba otwarta - mogłam wsadzić opuszek palca, więc na pewno nie była zamknięta. Jeśli chodzi o leki, to biorę witaminy, ale suplementy raczej nie wpływają na hormony. Dodatkowo z 3 tygodnie temu brałam leki przeciwgrzybicze doustnie, teoretycznie antybiotyk, ale lekarz powiedział, że na pewno nie wpływa, dodatkowo w ulotce obydwóch leków nic nie było powiedziane oraz na stronie z interakcjami też wyskoczył brak interakcji. W zasadzie trochę poschizowałam.. Mam się czegoś obawiać? Może to jakieś naczynko pękło, w zasadzie nie wiem po prostu skąd ten podbarwiony śluz stąd moje dziwne myśli, teoretycznie uspokaja mnie fakt, że miałam krwawienie ostatnio i to było prawdziwe krwawienie, nie kilka kropel, ale już zgłupiałam. |
|
|
|
|
#1506 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, połączyłam opakowania (trzecie pod rząd), i jestem po dwóch tabletkach z tego trzeciego łączonego blistra, a mój brzuch zaczyna mnie boleć jak na okres. Przy krwawieniu z odstawienia ten ból był mniejszy. Żadnych plamień przy braniu nie miałam.
Czy powinnam zrobić teraz przerwę i po prostu po przerwie wziąć o te dwie tabletki mniej? Nie mam możliwości kontaktu z ginem aż do poniedziałku i nie wiem co z tym fantem zrobić... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1507 |
|
Raczkowanie
|
Jesli chcesz mozesz zrobic przerwe i nowe opakowanie bedzie pomniejszone o te dwie tabletki (ochrona bedzie zachowana)
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1508 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1509 |
|
Raczkowanie
|
Nie. To sie moze zdarzyc
|
|
|
|
#1510 |
|
Raczkowanie
|
Hej, myślicie że sproszkowany sok z młodego jęczmienia może wpływać na skuteczność tabsów?? Niby m.in. przyśpiesza metabolizm, boję się czy nie ma tj dziurawiec.
|
|
|
|
|
#1511 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1512 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie sa sprawdzone wszystkie mozliwe dzialania niepozadane po spozyciu wszystkich mozliwych substancji. bo po pierwsze nie ma na to zapotrzebowania, a po drugie, byloby to fizycznie niemozliwe. Ja tez stosuje rozne nowinki w odzywianiu i jak tylko mam jakies watpliwosci (np. chlorella w wiekszej ilosci, zamierzam kupic fermentowana soje itd.), to jem to o innej porze dnia niz tabletki, zachowujac minimum 4 godziny odstepu. Nie jest to idealne rozwiazanie, ale chyba lepsze niz zadne. Superfoods sa pokarmami o duzym stezeniu roznych zwiazkow odzywczych, dlatego warto organizm ''przyzwyczajac'' do niego, zaczynaja od malych ilosci, zeby nie nastapila biegunka. |
|
|
|
|
|
#1513 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczynhy, co o tym sadzicie... ide do ginekologa od razu po swietach, mam juz umowiona wizyte, ale nie wiem co robic.
Bralam wczesniej tabletki orlifiqe ale niestety okazaly sie za slabe, bo ciagle mialam krwawienia. Zmieniono mi na microgynon, co ma niby ten sam sklad tylko w wiekszej dawce i zaczely sie schody...O ile orlifiqe tolerowalam super, 0 skutkow ubocznych, to teraz masakra. Po okolo 7 tabletkach zaczsely sie u mnie silne bole glowy. Zwlaszcza w nocy, bo przed snem biore tabletke. Chce mi sie wtedy wymiotoac, a glowa mi po ptostu peka. Nie pomagaja srodki przeciwolowe, dopiero nad ranem bol powoli zmienia sie w lzejszy wiec moge zasnac. nie wiem co robic, mezczyc sie jeszcze te kilka dni do wizyty u gina, czy odstawic natychmiast? Trwa to juz kilka nocy. |
|
|
|
|
#1514 |
|
Raczkowanie
|
Super, dzięki za odpowiedź
no właśnie ostatnio zaczęłam przygodę z msm z Wit c, d3 k2mk7, no i magnez z b6. Do tego brakowało mi Wit b i cynku, a ponoć sok z młodego jęczmienia to ich prawdziwa skarbnica a ponoć my tabletkowe dziewczyny mamy okrutne niedobory pod tym względem ![]() ---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:03 ---------- A o chlorelli słyszałam że to świetny pomysł aby ją wcinać po zjedzeniu ryby (pomoże pozbyć się metali ciężkich, więc na święta jak znalazł hehe) |
|
|
|
|
#1515 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ratujcie. W czwartek wzięłam ostatnią tabletkę z opakowania. Biorę Belarę od 4 miesięcy. Wcześniej był microgynon i takich problemów nie miałam. Dzisiaj jest czwarty dzień przerwy i nie dostałam krwawienia z odstawienia. Dwa tygodnie temu pojawiły się lekkie skurcze i plamienie, a tydzień temu w sobotę dość silny ból brzucha, taki, że aż mnie wybudził ze snu i normalne krwawienie. W drugim miesiącu brania Belary również miałam plemienia ale krwawienie z odstawienia pojawiło się normalnie. Czy możliwe, że opóźnia mi się przez to, że jestem przeziębiona i od czwartku biorę gripex max trzy razy dziennie?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Edytowane przez Keket Czas edycji: 2017-12-18 o 14:14 |
|
|
|
|
#1516 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1517 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1518 |
|
Przyczajenie
|
Hej. Mam pytanie, zeby dostać szybciej okres zamiast 24 tabletek wzięłam 23 i przeszłam do placebo. Czy to duży błąd? Czy nadal wszystko ok?
|
|
|
|
|
#1519 |
|
Przyczajenie
|
Kreska C widoczna mega. Co wg was oznacza? Negatywny czy źle zrobionyZałącznik 7362891
|
|
|
|
|
#1520 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1521 |
|
Przyczajenie
|
Witam, czy można mieć aż takiego pecha i zajść w ciążę biorąc tabletki i mając dodatkowo niedoczynność tarczycy?? Dzieje się ze mną ostatnio coś dziwnego, brzuch twardy ,żółtawe upławy dosyć dużo ich, po lewej stronie koło pępka mnie bolało, przy ucisku też , wyczuwalne jest zgrubienie, za półtorej dnia przeszło, mam gazy i wzdęcia. Wszystkie tabletki brałam regularnie,żadnej nie ominelam. Ale była taka sytuacja pod koniec października która mnie zaniepokoiła, bo uprawiałam seks domkonca z chłopakiem. Ale przed ten piłam alkohol. Ok 20,wzięłam tabletkę,zaczęłam pić ok 21 a seks był ok północy.obawiam się że wtedy tabletka nie zdążyła się wchłonąć i wtedy mogło dojść do zapłodnienia. Minęło już,od tego czasu prawie 2 miesiące. Wcześniej żadnych dolegliwości nie miałam, dlatego dalej brałam tabletki. Krwawienia z odstawienia były w listopadzie i normalnie w grudniu. Więc nadal je lykalam.odkoad zaczęło mnie boleć z boku,zaczęłam się martwić ,zrobiłam tydzień temu test ,wyszedł negatywny. Więc się uspokoiłam, przestało mnie boleć. Uprawiałam seks z chłopakiem, nic mnie nie bolało w trakcie i po. Tylko z rana na drugi dzień wyleciał że mnie taki biało przezroczysty glut dlugiii. Całe.majtki miałam mokre. Wyglądało to jak sperma zmieszana z przezroczystym śluzem. Pierwszy raz coś takiego mi się zdarzyło. Teraz lekko pobolewanie mnie brzuch, bardziej z lewej strony.piersi mnie już dawno nie bolaly., I kawa smakuje mi jakoś dziwnie. Do lekarza idę dopiero w piątek. Chcę przed świętami dowiedzieć się co się ze mną dzieje. Nawet jak usłyszę najgorsza diagnozę że to ciąża. Ale czy można mieć aż takiego pecha żeby podczas tabletek zajść ?? I to jeszcze z niedoczynnością która obniża płodność ..proszę o jakieś opinie co sądzicie o mojej sytuacji bo zwariuje do piatku
|
|
|
|
|
#1522 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyssałaś sobie ciąże z palca. Poczytaj o objawach ciąży. Na pewno nie jest to to, co opisałaś. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- I nie wiem, co Ci lekarz może zdiagnozować. Nic się u Ciebie nie dzieje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1523 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Nic się nie dzieje ? Przecież to nie jest normalne żeby wyczuwać zgrubienie w okolicy jajnika, obfite żółte upławy i ogólnie ciągle coś tam na dole czuje. |
|
|
|
|
|
#1524 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sądzisz, że tabletki miałyby tak wysoki wskaźnik Pearla, jeśli byle alkohol zaburzałby ich działanie? Jeśli tak, to czy na ulotce jest coś na ten temat? Jeszcze jedna kwestia. Czy to zgrubienie wyczuwałaś już wcześniej czy dopiero teraz? Zaręczam, że to na pewno nie jest płód. A na upławy może pomogą leki przeciwgrzybiczne, o ile to grzybica. Ciąży nie stwierdzam. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1525 |
|
Konto usunięte
|
Alkohol nie ma wpływu na wchłanianie się hormonów. Sama sobie robisz niepotrzebne nerwy.
Upławy w takim kolorze są niepokojące i z nimi powinnaś iść do lekarza, ale to nie ciąża. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1526 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1527 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Czułam jakaś kulkę koło biodra lewego, ale nigdy mnie to nie bolało. Myślałam że tak mam poprostu. Ostatnio zaczęło bolaec samoistnie ,przy kucaniu oraz przy dotyku . Minęło to, ale nadal coś czuję ciągle z lewej strony.i takich obfitych upławów nie miałam. Może to jakaś torbiel ? |
|
|
|
|
|
#1528 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1529 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Keket Czas edycji: 2017-12-20 o 17:36 |
|
|
|
|
|
#1530 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Lekarz na badaniu powiedział mi, że mam cienkie endometrium i nie miało co się złuszczyć. Tak może być i w Twoim przypadku. Testy moim zdaniem to zbędna rzecz jeśli bierzesz tabletki prawidłowo. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:22.

. 

no właśnie ostatnio zaczęłam przygodę z msm z Wit c, d3 k2mk7, no i magnez z b6. Do tego brakowało mi Wit b i cynku, a ponoć sok z młodego jęczmienia to ich prawdziwa skarbnica