|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Jak utrzymać motywację i schudnąć?
czesc
![]() Mam 1okg do zrzucenia.... Planuje silownie 5 razy w tygodniu I diete.... Niestety ten plan juz pare razy nie wypalil.... Troche nie mam dlugotrwalej motywacji.... Przeraza mnie to....I mam pare porazek na koncie. Chcialabym tym razem wytrwac. Podpowiecie cos? ![]() Po pracy padam....I nie mam ochoty na nic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jak utrzymać motywację i schudnąć?
Może wybierz coś,co sprawi Ci autentyczną przyjemność: długie,szybkie spacery,jazda na rowerze,nartach,basen czy jakakolwiek inna aktywność,która nie będzie Cię męczyć a odpręży
Poza tym po siłowni 5 razy w tygodniu ![]()
![]() |
#3 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dzieki Kochana za super rady! ![]() ![]() ![]() Jeszcze nigdy nie cwiczylam przed praca.... warto sprobowac..... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Nie ma za co
![]() Motywacja Ci wzrośnie gdy zobaczysz jak sylwetka nabiera ładnych kształtów.Gdy się widzi efekty,to chce się jeszcze i jeszcze.Życzę Ci dużo wytrwałości o osiągnięcia celów. Pamiętaj,że każda z nas miewa spadki motywacji,że u każdej bywa "pod górkę",ale istotne jest to,żeby się ogarnąć i wrócić do ćwiczeń.Pisz jak Ci idzie
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Z motywacja jest trudno, u mnie zawsze spada po kilku miesiącach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Też wydaje mi się że 5 razy w tyg to zbyt ambitny plan. Oczywiście nie zawsze trzeba wykonywać tak samo intensywny trening. Oprócz standardowego treningu możesz też pomyśleć nad rozciąganiem, basenem itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Dzieki Kochane!
![]() Macie racje na ten moment 5 treningow kiedy dopiero zaczynam to killer. W tym tyg bylam 2 razy na silowni. Tak 3 razy byloby optymalnie. Zgubilam 05kg ![]() ![]() Teraz musze popatrzyc na jedzenie, chyba za dozo kalorii wciaz ![]() Chleb! Musze to zminimalizowac |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Chyba wkradł się jakiś błąd,bo piszesz:"zgubiłam 05kg" Czy chodzi Ci o to,że poleciało 5kg? Jeśli tak,to gratuluję. I to jest własnie najlepsza motywacja do dalszych ćwiczeń!
![]()
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja jak zaczynałam, to starałam się myśleć o tym, jak chcę wyglądać. Jakoś wewnętrznie motywowało mnie to do tego, żeby mimo niechęci zrobić trening, żeby mimo wielkiej chęci na batonik jednak zamknąć szufladę i napić się wody. Żeby zamiast kebaba zamówić sobie sałatkę. Niby najlepszym motywatorem jesteśmy my sami.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
lusisi - i o to chodzi. Dążenie do określonego celu + obserwowanie jak zmienia się sylwetka dają motywację do tego aby trzymać się ustalonych założeń.Ja lubię obserwować jak zmienia się moje ciało pod wpływem treningu,jak wbijam się w ulubione ciuchy.
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja może nie chudnę znacząco, bo jestem w miarę szczupła. Nie trzymam za bardzo diety, dlatego kg nie lecą.
ALE Dla mnie największą motywacją jest, gdy nagle przypadkiem zauważam, że np. brzuch już mi się nie przelewa jak łóżko wodne ![]() Podobnie inne partie ciała - widzę dużą różnicę w jędrności. Od razu inaczej ubrania leżą. No i jeszcze jeden duży plus ćwiczeń - uczą trzymać ładniejszą postawę, co też znacząco wpływa na odbiór sylwetki. A co do utrzymania motywacji już wszystko chyba powiedziane. Grunt to nie narzucić sobie treningu jak dla zawodowego sportowca, tylko robić tyle, by nie przemęczać organizmu, a jednak sie ruszać. Ja również ćwiczę 2-3 razy w tygodniu. Nie sądzę, bym kiedykolwiek miała ćwiczyć więcej niż 4x/tydzień, bo przy pracy 40h/tygodniowo to już byłby za duży pochłaniacz czasu jak na osobę, która nie kocha sportu aż tak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Naprawde nie chciało mi się wstawać na siłownię, ciężary to zdecydowanie nie dla mnie. Dlatego po czasie wybrałam się z koleżanką na zajęcia grupowe - zumba, trx, fitness, trampoliny i tak z przykrego obowiązku nie wyoibrażam sobie tygodnia bez zajęć
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem najwazniejsze jest wybrac taki sport ktory sie lubi
![]() ![]() I uswiadomic sobie, ze to nie moze byc wysilek fizyczny czy dieta na chwile ale na cale zycie. Chyba kazdy zawsze chcialby byc sprawny, szczuply i zdrowy dlatego trzeba o to dbac nie tylko teraz ale przez cale zycie. Edytowane przez 794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75 Czas edycji: 2018-01-11 o 16:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Ja miewałam przerwy wymuszone kontuzjami,chorobą mamy,nawałem pracy. I widziałam jak negatywnie na sylwetkę wpływa brak regularnych treningów. Miałam wrażenie,że moje ciało jest "rozlazłe",skóra traci jędrność,a sylwetka proporcje. Teraz wróciłam do regularnych treningów na siłowni i czuję się lepiej zarówno fizycznie jak i psychicznie.Sylwetka szybko wróci do formy,bo jak to się mówi: "mięśnie pamiętają". Nie zawsze się chce,nie zawsze człowiek ma ochotę - to normalne. Ale warto wypracować sobie pewien reżim i trzymać go w miarę możliwości. Każda przerwa,każdy opuszczony trening powoduje utratę motywacji,dlatego warto pilnować tego aby nie opuszczać zajęć,bo czasami ciężko odrobić "straty" spowodowane brakiem treningu
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Zgadzam się z tym, co dziewczyny już napisały
![]() Mi również było łatwiej wytrwać w swoim postanowieniu, kiedy ćwiczyłam i jadłam z kimś, a nie sama. Najważniejsze to nie poddawać się po pierwszej porażce. Znam osoby, które poddawały się gdy raz czy dwa złamały swój plan treningu. Najważniejsze to zachować umiar i w jedzeniu i w ćwiczeniach. Jeżeli dieta i trening będą zbyt restrykcyjne łatwiej z nich zrezygnujesz, niż gdybyś szła do celu małymi kroczkami. Poza tym zawsze staram się znaleźć coś, co daje mi autentyczną przyjemność. Jak miałam bardziej leniwy dzień to np. zamiast biegać grałam w Dance Central Spotlight ![]() Błędem, który kiedyś popełniałam (zwłaszcza w liceum) było korzystanie z różnych suplementów diety. Wierzyłam, że albo faktycznie mnie wspomogą, albo chociaż wywołają efekt placebo i zmienią moje nastawienie :P Niestety to tak nie działa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Za szybko chcemy osiągnąć swój cel i odmawiamy sobie wszelkich przyjemności kulinarnych - wiem, bo też to przerabiałam.
Ale jak człowiek cały tydzień je sałatki, a w sobotę zje big maka, to przecież świat się nie zawali. Można dalej jeść sałatki i trenować ![]() Trzeba to traktować jako proces - maraton, a nie sprint. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Początki zawsze najgorsze. Swego czasu też było mi ciężko, nie tyle zacząć ile utrzymać moje postanowienia. Z tym, że u mnie rano ćwiczenia odpadały bo do pracy na 6 rano. Kiedyś kupowałam sobie płyty żeby w domu ćwiczyć ale to się nie sprawdziło
![]() ![]() Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2018-06-20 o 16:52 Powód: Reklama. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Co do treningów to trzeba sobie rozpisać plan treningowy. Kiedyś jak jeszcze chodziłam na tańce to trener powiedział nam o tym żeby sobie budzik nastawiać na ustaloną godzinę, żeby przypominał o rozciąganiu. Może to Ci pomoże przed treningami. Ogólnie myślę, że rozpisany harmonogram dnia może być pomocny, z uwzględnieniem oczywiści sesji treningowej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:51.