|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#601 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Regionalizmy" czyli mentalność mieszkańców poszczególnych części Polski....
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#602 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Regionalizmy" czyli mentalność mieszkańców poszczególnych części Polski....
Hmmm, powiem szczerze, że nawet nie pomyślałam o RODO w kwestii zapowiedzi ślubnych. Nasze nazwiska wiszą w gablocie przed kościołem oraz widnieją na stronie internetowej kościoła.
Tylko czy w tych zapowiedziach nie chodzi o to, że właśnie teraz już nie pyta się na ślubie czy jest ktoś kto nie zgadza się z zawarciem małżeństwa? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#603 | ||
|
Biała Dama
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- [1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;85390086]Na śląsku zamiast tej korony, na parę dni przed ślubem jest tzw. Czaskanie. Przychodzą znajomi pod drzwi pani młodej i trzaskają jej tam talerze bądź inne przedmioty ceramiczne np. muszkle klozetowe. Czemu to ma służyć nie wiem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Muszle klozetowe U nas się przed przyjęciem weselnym na progu sali rozbija talerz na którym był chleb powitalny i kieliszki młodej pary z których piła. To nie jest taki zabobon że tłucze się coś żeby wyczerpać zapas pecha i żeby byli potem tylko szczęśliwi? ---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#604 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kościoły są z RODO zwolnione.
|
|
|
#605 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A najzabawniejsze było jak przyjeżdżali do nas i nagle moja mama zaczynała inaczej mówić łącznie z akcentem ![]() Kolega na studiach był z Leszna to dosłownie śpiewał jak mówił
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
|
#606 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
chociaż 'tej' występuje dość często ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#607 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, ale powiem, że to urocze i mam takie miłe wspomnienia z tym związane love:Raz nawet się widziałam z wizażanką z Poznania i tej też było
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
|
#608 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#609 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 07:33 ---------- Poprzedni post napisano o 07:33 ---------- A co znaczy to "tej"? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#610 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ---------- Tak się zwracają w rozmowie ![]() Tu znalazłam taki opis i przykłady http://www.poznan.pl/mim/slownik/wor...=word&word=tej
|
|
|
|
|
#611 |
|
Zakorzenienie
|
Mój chłopak mówi, że ja często wyciągam gdy mówię i faktycznie u siebie nigdy tego nie zauważyłam, ale coś w tym jest.
|
|
|
#612 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#613 |
|
Zadomowienie
|
Ja pochodzę z południa Wielkopolski i też dopiero jak wyjechałam na studia do dolnośląskiego to się dowiedziałam że zaciągam i mówię gwarą, nie rozumieli niektórych słów których używam
Jeżeli chodzi o wspomniane trzaskanie szkła u panny młodej przed ślubem to u nas na to się mówiło purtelam ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#614 |
|
Zakorzenienie
|
Trochę sobie uleję, ale jest to bardzo widoczny regionalizm.
Warszawskie firmy, nie płacą za wykonane zlecenia. ![]() Nie wiem jak inne branże, ale agencje reklamowe z Warszawy, to już na 100% nie zapłacą, trzeba brać zaliczkę na wszystko, albo od razu dawać sprawę do prawnika. Dość obrzydliwy regionalizm.
|
|
#615 |
|
BAN stały
|
"Nie masz cwaniaka nad Warszawiaka" czyli?
|
|
|
|
|
#616 |
|
Konto usunięte
|
nie znasz Kasprowicza? Krzak dzikiej róży w Ciemnych Smreczynach:
"W ciemnosmreczyńskich skał zwaliska gdzie pawiookie drzemią stawy krzak dzikiej róży pąs swój krwawy .... " doczytałąm że Cię już sympatycy poezji dokształcili ;-) Edytowane przez b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 Czas edycji: 2018-08-22 o 17:30 |
|
|
|
|
#617 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny (oraz być może mężczyźni/chłopcy) - wielkie dzięki za tak duży odzew, którego zupełnie się nie spodziewałam. Raczej miałam odczucie, że temat choć ciekawy,najprawdopodobnie j skończy jako niszowy wątek z niewielką liczbą wpisów, a tu proszę...Jest to dla mnie bardzo miłe zaskoczenie i kto wie może jeszcze uda się z tego stworzyć jakiś zbiór regionalizmów polskich
![]() Dlatego jako jego autorka odświeżam wątek. Sama pochodzę z zachodniej Polski, a ściślej - z województwa lubuskiego. Wpisy,które się tutaj pojawiły w dużej mierze opisywały wschodnią Polskę, co bardzo mnie ucieszyło - ponieważ jako mieszkanka zachodniej części naszego kraju w ogóle nie znam ściany wschodniej. Dzięki, to było bardzo przyjemne poczytać o miejscach w kraju, gdzie jeszcze nigdy nie byłam i na pewno zachęciło mnie to do wycieczki w te rejony. Ale teraz uderzam w inną stronę, żeby nie było że jakaś część jest poszkodowana - nie padły tutaj informacje na temat Trójmiasta, Warmii i Mazur (albo było ich na tyle mało, że nie rozwinęły się w jakąs wymianę zdań), były jakieś pomniejsze informacje na temat Wielkopolski...Czy ktoś z Was stamtąd własnie pochodzi może powiedzieć, że te miejsca jednak trochę się różnią od innych regionów kraju? Że może inaczej się żyje w Wielkopolsce niż na Pomorzu? Co sądzicie o obszarach zachodniej Polski? Dolny Śląsk to niemały obszar Ja z chęcią poczytam i sama się z wami podzielę swoimi doświadczeniami oraz obserwacjami płynącymi z bycia mieszkańcem Ziemi Lubuskiej Zachęcam do wpisów. Fajnie będzie się dowiedzieć czegoś nowego,porównać spostrzeżenia.
|
|
|
|
|
#618 |
|
zielony stworek
|
[1=4e7542dda0fd66e47a4eea6 0a6dfa89c97e945d1_61c50d8 334adc;85821236]Dziewczyny (oraz być może mężczyźni/chłopcy) - wielkie dzięki za tak duży odzew, którego zupełnie się nie spodziewałam. Raczej miałam odczucie, że temat choć ciekawy,najprawdopodobnie j skończy jako niszowy wątek z niewielką liczbą wpisów, a tu proszę...Jest to dla mnie bardzo miłe zaskoczenie i kto wie może jeszcze uda się z tego stworzyć jakiś zbiór regionalizmów polskich
![]() Dlatego jako jego autorka odświeżam wątek. Sama pochodzę z zachodniej Polski, a ściślej - z województwa lubuskiego. Wpisy,które się tutaj pojawiły w dużej mierze opisywały wschodnią Polskę, co bardzo mnie ucieszyło - ponieważ jako mieszkanka zachodniej części naszego kraju w ogóle nie znam ściany wschodniej. Dzięki, to było bardzo przyjemne poczytać o miejscach w kraju, gdzie jeszcze nigdy nie byłam i na pewno zachęciło mnie to do wycieczki w te rejony. Ale teraz uderzam w inną stronę, żeby nie było że jakaś część jest poszkodowana - nie padły tutaj informacje na temat Trójmiasta, Warmii i Mazur (albo było ich na tyle mało, że nie rozwinęły się w jakąs wymianę zdań), były jakieś pomniejsze informacje na temat Wielkopolski...Czy ktoś z Was stamtąd własnie pochodzi może powiedzieć, że te miejsca jednak trochę się różnią od innych regionów kraju? Że może inaczej się żyje w Wielkopolsce niż na Pomorzu? Co sądzicie o obszarach zachodniej Polski? Dolny Śląsk to niemały obszar Ja z chęcią poczytam i sama się z wami podzielę swoimi doświadczeniami oraz obserwacjami płynącymi z bycia mieszkańcem Ziemi Lubuskiej Zachęcam do wpisów. Fajnie będzie się dowiedzieć czegoś nowego,porównać spostrzeżenia.[/QUOTE]To ja się przyznam, że nie znam praktycznie zachodniej i południowej części Polski. W Bieszczadach byłam aż raz, ale to mało do obserwacji różnic regionalnych. |
|
|
|
|
#619 |
|
BAN stały
|
Ja południowej i wschodniej, dla mnie to w większości terra incognita. Co do Ziemi Lubuskiej, Dolnego Śląska, Zachodniopomorskiego i Warmii i Mazur jeszcze - jest to o tyle ciekawe, że w regionach tych doszło praktycznie do całkowitej "wymiany" ludności po roku 1945, w związku z czym dużo jest tam jeszcze tradycji z dawnych Kresów (tak mi się przynajmniej wydaje). Ja po mieczu z zachodniej Wielkopolski, po kądzieli z Warmii (choć dziadkowie przed 1945 mieszkali na Pojezierzu Chełmińsko-Dobrzyńskim, babcia w okolicach Rypina, dziadek - Wąbrzeźna, czyli Kujawsko-Pomorskie), mieszkam na północnych krańcach Kujaw, tuż przed Borami Tucholskimi, dlatego te regiony najlepiej "czuję".
|
|
|
|
|
#620 |
|
Konto usunięte
|
Ja totalnie nie znam północnej Polski.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#621 |
|
Wtajemniczenie
|
Dla mnie zachód kraju i Mazury to totalna czarna magia. Geograficznie owszem, ale nic poza. Dobrze mi na wschodzie moim
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#622 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: "Regionalizmy&quo t; czyli mentalność mieszkańców poszczególnych części Polski....
Ja jestem z Warmii i to prawda że dużo osób jest przyjezdnych, dawne Prusy zostały wysiedlone.
Z mojej strony całkowicie nie rozumiem Śląska, jakby inny kraj, ale tak to chyba nie jest aż tak źle z kulturą innych województw - w sensie że nie odstajemy tak bardzo. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#623 |
|
Zakorzeniona
|
A co byście powiedziały jedząc sernik: że jecie ciasto czy placek?
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#624 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#625 |
|
Konto usunięte
|
Ciasto
|
|
|
|
|
#626 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#627 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wyobraźcie sobie moje zdziwienie, kiedy usłyszałam "zamówmy placek!" w kontekście zamówienia pizzy |
|
|
|
|
|
#628 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#629 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#630 |
|
BAN stały
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:17.