dziewczynki z Irlandii!!!! - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-12, 10:49   #2341
marthinisa
Rozeznanie

Dot.: dziewczynki z Irlandii!!!!

Cytat:
Napisane przez ferguusson Pokaż wiadomość
I po spotkaniu...
Bylo suuuper dziewczyny, Marta to przeurocza gadula))) a Anie trzeba bardziej opic nastepnym razem- west cost jednak zbyt slaby;p
Bardzo sie ciesze ze Was poznalam
To do nastepnego razu)
Cytat:
Napisane przez brzydula_81 Pokaż wiadomość
hehe o tak west coast slaby byl ale potwierdzam Twoje zdanie bylo suuuuuper :0 i powtorzyc spotkanie koniecznie musimy
Jako trzecia uczestniczka spotkania potwierdzam ze bylo bardzo warto sie spotkac i ze koniecznie trzeba taki zlot powtorzyc, chocby po to zeby wspolnie ponarzekac

Cytat:
Napisane przez pani z herbata Pokaż wiadomość
witajcie kochane wrocilam z urlopu, oj nie ma to jak lato i ponad 30' w cieniu hehe

no ale powrot nie obyl sie bez problemow podczas przesiadki w amsterdamie zgubili mi bagaz a w nim klucze do domu wiec jak juz w koncu dotarlam z dub do shannon to jescze musialam prosic znajomych zeby mi sie do domu wlamali
a dzisiaj zamek wymienialam

a tu pada......nic nowego w przerwach miedzy deszczem a deszczem - ulewa
Przede wszyskim witamy na forum po wakacjach. Przygod podrozniczych wspolczuje szczerze. Ja ostatnio z powodu uszkodzonego radaru na lotnisku dublinskim ladawalam w Belfascie..ot taka wycieczka krajoznawcza, w wyniku czego moje podroz z Warszawy do Dublina trwala godzin okolo 7 a nie "przepisowe" 3...

Cytat:
Napisane przez sylwia.gda Pokaż wiadomość
Oczywiscie 3mamy kciuki!!! Kciuki na tym forum przynoszą szczęście

Ja już tydzień chodzę do mojej nowej -pierwszej pracy-milo, ale nie obijamy się, jest mnostwo papierow do ogarnięcia. No i w koncu w bazie pracownikow firmy poprawilam nazwiska i imiona Polaków tam pracujących-bo byly pisane przez irolków ze slyszenia wyborażacie sobie pewnie jak ta baza musiala wygladac

Poza tym mialam dzis traumatyczne przezycie-coś wpadlo mi do oka, zadnym sposobem nie chcialo wyjsc-kupilam nawet specjalny plyn z pojemniczkiem do przemywania i nic! Z godziny na godzinę było coraz gorzej :/
Poszlam wiec do szpitala-5 minut ode mnie na szczescie, w izbie przyjęć kuupa ludzi, na szczescie czekalam tylko 15 minut-musialam wygladac na bardzo zbolałą, bo przyjeli mnie poza całą resztą ludzi..
Przeplukano mi oko specjalną soczewką podlaczoną do kroplówki (trwalo pol godzinki), potem zalozono antybiotyk i siedze sobie teraz z zabandazowanym okiem. Przemiły Pan doktor-na oko Hindus Bardzo wyrozumialy i delikatny.
Nie zaplacilam ani grosza-moja karta EKUZ z NFZ-u dziala jeszcze do konca wrzesnia. Czyli jednak cos ona daje...myslalam ze w praktyce jest bezuzyteczna.

pozdawiam Was, a za te szukajace pracy 3mam kciuki!!!
Jeszcze raz gratuluje noewj pracy i zycze sukcesow. A co do wizyty w szpitalu to powinnas losowi dziekowac, ze zostalas tak szybko przyjeta, bo my z moim mezem czekalismy kiedys na A&E 8 godzin na diagnoze, po czym kolejne 4 na lozko. Wtedy to zromumialam ze nie wszystko zloto co sie swieci a Celtycki Tygrys nie jest taki the best off, bo sluzbe zdrowia to ma jedna z najgorszych w Europie...

Cytat:
a z innej beczki pochwale sie moim brzuchem, fotka z dzisiaj rana 20tydzien
zrobilam sobie na wakacjach porzadne badanie usg, bo tu mi tylko pokazali glowke i nozki i po calej wizycie a na Ukrainie zmierzyli wszystkie narzady, policzyli komory serca i nawet paluszki - wszystko na miejscu
Super, ciesze sie bardzo ze z potomkiem (badz potomkinia) wszystko w porzadku i dobrze sie rozwija. Byle tak dalej

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
marthinisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-13, 13:01   #2342
marthinisa
Rozeznanie

A co tu takia cisza???

Mam pytanie do Was emigrantki - czy ktoras pracuje w przedszkolu? Jesli tak to jakie macie salary??? jakie sa wasze doswiadczenia w takiej pracy?

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
Stary 2008-08-13, 13:28   #2343
pani z herbata
Zadomowienie

ja tez mam pytanko, ktoras z Was wyslala mi linka dla mamusiek w irlandii, chyba byla z Ennis ale mi sie wiadomosc zawieruszyla wiec prosze o przeslanie jeszce raz

robicie moze jakies kursy wieczorowe? ja sie zastanawiam, robilam wczesniej dzienny w fasie a teraz bym sie czyms zajela wieczorami a do tego lubie sie uczyc wiec buszuje co w poblizu organizuja

deSZCZ DeSzcz deeeeszcz jak spiewal Marcin Swietlicki

Marthinisa- potomkinia ma byc Polinka (Polka)

pani z herbata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-13, 15:32   #2344
marthinisa
Rozeznanie

Cytat:
ja tez mam pytanko, ktoras z Was wyslala mi linka dla mamusiek w irlandii, chyba byla z Ennis ale mi sie wiadomosc zawieruszyla wiec prosze o przeslanie jeszce raz

robicie moze jakies kursy wieczorowe? ja sie zastanawiam, robilam wczesniej dzienny w fasie a teraz bym sie czyms zajela wieczorami a do tego lubie sie uczyc wiec buszuje co w poblizu organizuja

Piekne imie, ja tez myslalam coby tak nazwac moja corke, ale poki co to nawet jeszcze okreslonych zamiarow wzgledem rozmnazania nie ma, wiec zdanie moge zmienic miliony razy.

Moge sie pochwalic ze dzis oficjalnie zostalismy posiadaczami kawalka globu, czyli dzialki na Mazurach w poblizu mojego rodzinnego miasta, jupiii

Teraz moge zaspiewac: Moooooj jest ten kawalek podlogiiii!!!!

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
Stary 2008-08-13, 17:24   #2345
brzydula_81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marthinisa Pokaż wiadomość
Piekne imie, ja tez myslalam coby tak nazwac moja corke, ale poki co to nawet jeszcze okreslonych zamiarow wzgledem rozmnazania nie ma, wiec zdanie moge zmienic miliony razy.

Moge sie pochwalic ze dzis oficjalnie zostalismy posiadaczami kawalka globu, czyli dzialki na Mazurach w poblizu mojego rodzinnego miasta, jupiii

Teraz moge zaspiewac: Moooooj jest ten kawalek podlogiiii!!!!

Marta gratulacje )) pwnie teraz bedziecie musieli to uczcic

Matko ale sie rozpadalo

J. Allen

brzydula_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-14, 21:00   #2346
Judy_21
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja robiłam pierwszą pomoc, bo wymagali w pracy, a teraz zastanawiam się nad Art&Crafts Wiele szkół organizuje takie kursy, wieczorowe, dla dorosłych, jest tego od cholery....
I mam prosbę, jak już dostaniesz tego linka to prosze o kopie na PW, u mnie w sobotę zaczynam 8tc

WDF

93...83...73...70...65...63

-28 kg

Judy_21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-15, 10:50   #2347
pani z herbata
Zadomowienie

Judy gratulacje no poki co cisza ale dam znac jakby co

Stary 2008-08-15, 13:11   #2348
wikakika
Rozeznanie

Cytat:
inteligentni czy nie sprobuj napisac nazwiska np. przybyszow z Afryki lub Indii uzywajac polskiej pisowni fonetycznej i angielskiej a potem spytaj ich posiadaczy jak sie pisze

a z innej beczki pochwale sie moim brzuchem, fotka z dzisiaj rana 20tydzien
zrobilam sobie na wakacjach porzadne badanie usg, bo tu mi tylko pokazali glowke i nozki i po calej wizycie a na Ukrainie zmierzyli wszystkie narzady, policzyli komory serca i nawet paluszki - wszystko na miejscu
Sliczny brzusio...gratulacje
wikakika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-15, 14:34   #2349
podziomka
Zadomowienie

GG do podziomka

Pani z herbata sliczny brzusio i imie.

Judy gratuluje

Ja sie przeziebilam i leze z katarem.Mam nadzieje ,ze we wrzesniu jak wroce do Dub to sie spotkamy co?.Szkoda ,ze ,mnie teraz ominelo.
podziomka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-15, 17:33   #2350
scoryska
Raczkowanie

Witam Was dziewczyny

A ja juz jestem w domku w Pl wrociłam.
Ciesze sie bardzo, na poczatku bylo trudno, ale teraz wiem ze to byla moja najlepsza decyzja

Od pazdziernika zaczynam studia mam prace i rodzinka jest blisko
teksnie tylko za moim TZ bo został jeszcze na "chwilke" musiał
Ale kazdy dzien przybliza nas do jego powrotu

02.03.

--------------------------------------------------------
scoryska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-15, 20:56   #2351
pani z herbata
Zadomowienie

dzieki babeczki

scoryska ciesze sie brdzo

Stary 2008-08-17, 16:08   #2352
kia81
Przyczajenie

ależ mnie tu daaaawno nie było, widzę: dziewczyny po spotkaniach, całe szczęśliwe w nowych pracach i czekające na dzidziusia.... gratuluję wszystkim

Cytat:
A co tu takia cisza???

Mam pytanie do Was emigrantki - czy ktoras pracuje w przedszkolu? Jesli tak to jakie macie salary??? jakie sa wasze doswiadczenia w takiej pracy?

Marthinisa, ja pracuję w przedszkolu, zarobki kiepskie, chociaż pewnie inni mają niższe ale ja to lubię, no! taaak wiadomo, że praca głośna, stresująca (duża odpowiedzialność, czasem dziwni rodzice, różne choroby zakaźne się też zdarzają), wymagająca cierpliwości, ale to jak w każdym przedszkolu w każdym miejscu na ziemi
ogólnie bardzo mi odpowiada i są chwile, kiedy nie mogę sie doczekać powrotu do "moich" dzieciaków
kia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-17, 20:55   #2353
Judy_21
Wtajemniczenie

Ja tez w przedszkolu w Montessori class a popołudniami pomagam u maluszków
A dzieciaczki hmmmm jak to dzieciaczki ... jestem z zawodu nauczycielem, więc ja akurat lubie tą pracę, co do pensji, fakt niewielka, ale podobno za rok mają mi podnieść że niby staz pracy, jak nie poniosą to zmienię
Z doświadczeniem, wykształceniem, w Dublinie można znaleźć prace za 12 - 17 euro za godzinę, u nas na prowincji jest troche inaczej... no ale cóz, za to koszty utrzymania niższe, coś za coś.

A i nie wiem, czy wyruszałyście gdzieś w drogę, my dzisiaj tak, normalnie wychwyciliśmy bezdeszczową pogodę i wio a na rogach...... łoooo matkooooo!!!!! powodzie!!!!!!!!!!!! normalnie zła byłam na siebie, że zdjęć nie porobiłam, ale prowadziłam auto i kurcze nie miałam jak..... pierwszy raz takie ogromne "kałuże" na drogach widziałam..... do połowy samochodu.....
Acha i byliśmy w ogrodach japońskich po raz kolejny..... uwielbiam to miejsce, jak znajdę chwilkę to wkleję kilka fotek, bo tu chyba jeszcze nie było, co? A wiem, że ktoś kiedyś pytał.....

WDF

-28 kg

Stary 2008-08-18, 12:37   #2354
ferguusson
Zakorzenienie

Hej
Ja juz po urodzinach i caly czas bez pracy. Mialam przedziwne interview w piatek i nadal jestem w szoku... Ale powoli cos sie rusza i chyba do konca sierpnia ja bede miec. A wtedy, cala pensja na TZ, za jego cierpliwosc

Judy, czy to Ty pracowalas kiedys jako sekretarka w kancelarii prawniczej? Czy mi sie pomylilo

Marthinisa i brzydula oraz wszyscy zainteresowani-mam nadzieje ze wkrotce powtorzymy spotkanko..Moze znowu piatek w nastepnym tyg)

MAC

exchange
ferguusson jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-18, 13:03   #2355
marthinisa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kia81 Pokaż wiadomość
Marthinisa, ja pracuję w przedszkolu, zarobki kiepskie, chociaż pewnie inni mają niższe ale ja to lubię, no! taaak wiadomo, że praca głośna, stresująca (duża odpowiedzialność, czasem dziwni rodzice, różne choroby zakaźne się też zdarzają), wymagająca cierpliwości, ale to jak w każdym przedszkolu w każdym miejscu na ziemi
ogólnie bardzo mi odpowiada i są chwile, kiedy nie mogę sie doczekać powrotu do "moich" dzieciaków
Cytat:
Napisane przez Judy_21 Pokaż wiadomość
Ja tez w przedszkolu w Montessori class a popołudniami pomagam u maluszków
A dzieciaczki hmmmm jak to dzieciaczki ... jestem z zawodu nauczycielem, więc ja akurat lubie tą pracę, co do pensji, fakt niewielka, ale podobno za rok mają mi podnieść że niby staz pracy, jak nie poniosą to zmienię
Z doświadczeniem, wykształceniem, w Dublinie można znaleźć prace za 12 - 17 euro za godzinę, u nas na prowincji jest troche inaczej... no ale cóz, za to koszty utrzymania niższe, coś za coś.
Dzieki dziewuszki za info. obie pyszecie o kepskich zarobkach, co to oznacza? 10 euro za godzine?? Czy przedszkola sa sklonne podzielic koszty dalszej edukacji w tym kierunku???

Cytat:
Hej
Ja juz po urodzinach i caly czas bez pracy. Mialam przedziwne interview w piatek i nadal jestem w szoku... Ale powoli cos sie rusza i chyba do konca sierpnia ja bede miec. A wtedy, cala pensja na TZ, za jego cierpliwosc

Marthinisa i brzydula oraz wszyscy zainteresowani-mam nadzieje ze wkrotce powtorzymy spotkanko..Moze znowu piatek w nastepnym tyg)
Po pierwsze to wszystkiego dobrego z okazji urodzinek i Twoje zdrowie.

Widzisz, mowilam ze nie ma co sie zniechecac i ze wkoncu MUSI sie cos ruszyc w kwestii pracy. Badz dobrej mysli, bo bedzie dobrze, zobaczysz.

A co do spotkania to chetnie, ale nie wiem czy akurat przyszly piatek bedzie mi pasowal bo chodza plotki o jakim "pracowym drinku". Dam jeszcze znaka. warto by bylo dokoptowac wiecej Wizanek, bo wiadomo - im wiecej tym weselej

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
Stary 2008-08-18, 19:37   #2356
brzydula_81
Zakorzenienie

Marthinisa i brzydula oraz wszyscy zainteresowani-mam nadzieje ze wkrotce powtorzymy spotkanko..Moze znowu piatek w nastepnym tyg)[/quote]

tak jestem za

J. Allen

brzydula_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-18, 21:06   #2357
Judy_21
Wtajemniczenie

Cytat:
Judy, czy to Ty pracowalas kiedys jako sekretarka w kancelarii prawniczej? Czy mi sie pomylilo
Nie to nie ja, ja od początku pracowalam w przedszkolu.
No i najlepszego z okazji urodzin

Cytat:
Dzieki dziewuszki za info. obie pyszecie o kepskich zarobkach, co to oznacza? 10 euro za godzine?? Czy przedszkola sa sklonne podzielic koszty dalszej edukacji w tym kierunku???
marthinisa zaczynając prace w przedszkolu bez papietów (czyli Childcare FETAC Level 5) dostaniesz pewnie minimalną za godzinę, albo i mniej, jako przyuczenie do zawodu. Gdyby było 10 euro za godzinę, to wcale nie byłoby aż ta kiepsko
Co do edukacji, to dni w któych odbywają sie kursy (o ile nie są za często) powinny być pełnopłatnymi dniami pracy (liczonymi jak dzien pracy), moja kierowniczka powiedziała mi, że część jest w stanie sfinansować, ale to chyba wiąże się z jakąś nie pisana umową o zostaniu w danym miejscu....
W większości placówek chyba tak jest, bo przecież kształcisz się po to, aby podwyższyc kwalifikacje, przez co podnosisz jakośc pracy= jakość przedszkola....
Ale uwaga jak nie masz papierów i chcesz je zrobić, to kurs (cały) twa minimum rok!!!!!
A w sumie te kursy nie są takie drogie i lepiej samemu zapłacić, około 70 euro za jeden moduł, modułow jest 11, jeden moduł trwa miesiąc - półtora, więc chyba 70 euro na miesiąc to nie jest za wiele....

WDF

-28 kg

Stary 2008-08-22, 19:52   #2358
kathrin91
Przyczajenie

GG do kathrin91

hellooł laseczki
jak tam wakacje mijają?? u mnie to niezaciekawie bo tu gdzie mieszkam (Bray) niema duzo polakow w moim wieku (
w poniedzialek juz szkoła niestety ;/ jakos przezyje mam nadzieje
Stary 2008-08-23, 00:17   #2359
Natalyyya
Zakorzenienie

GG do Natalyyya

ktora z was mieszka w Dublinie nie daleko lotniska???
potrzebuje zostawic samochod na 10 dni gdzies na parkingu prosze was o pomoc dzieki
Natalyyya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-23, 14:46   #2360
pani z herbata
Zadomowienie

kathrin a ze tak sie glupio spytam w ktorym hrabstwie lezy Bray??

Stary 2008-08-23, 19:34   #2361
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

chyba w Wicklow

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-23, 20:29   #2362
Serenite_
Zakorzenienie

Cytat:
Bray Co. Wicklow
Serenite_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-23, 22:17   #2363
Judy_21
Wtajemniczenie

Bray jest zaraz pod samiutkim Dublinem, tam kończy się obwodnica M50
Takie nasze Międzyzdroje w Irlandii - typowo turystyczne miasteczko, deptaki, plaża... ładne widoczki

WDF

-28 kg

Stary 2008-08-24, 00:03   #2364
kathrin91
Przyczajenie

GG do kathrin91

Cytat:

co.wicklow :P
jest tu ktos moze 17-18 lat ? kurcze jak ja bym chciala w dublinie mieszkac tam tylee polakow a tu same 20 latki w zwyz albo dzieci
Stary 2008-08-25, 12:20   #2365
marthinisa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Judy_21 Pokaż wiadomość

marthinisa zaczynając prace w przedszkolu bez papietów (czyli Childcare FETAC Level 5) dostaniesz pewnie minimalną za godzinę, albo i mniej, jako przyuczenie do zawodu. Gdyby było 10 euro za godzinę, to wcale nie byłoby aż ta kiepsko
Co do edukacji, to dni w któych odbywają sie kursy (o ile nie są za często) powinny być pełnopłatnymi dniami pracy (liczonymi jak dzien pracy), moja kierowniczka powiedziała mi, że część jest w stanie sfinansować, ale to chyba wiąże się z jakąś nie pisana umową o zostaniu w danym miejscu....
W większości placówek chyba tak jest, bo przecież kształcisz się po to, aby podwyższyc kwalifikacje, przez co podnosisz jakośc pracy= jakość przedszkola....
Ale uwaga jak nie masz papierów i chcesz je zrobić, to kurs (cały) twa minimum rok!!!!!
A w sumie te kursy nie są takie drogie i lepiej samemu zapłacić, około 70 euro za jeden moduł, modułow jest 11, jeden moduł trwa miesiąc - półtora, więc chyba 70 euro na miesiąc to nie jest za wiele....
Dziekuje jeszcze raz za info... Zdaje sie ze odpuszcze sobie te przedszkole

A jak tam po weekndzie? U mnie niezywkle intensywny czas ostatnio bo mielismy gosci z Polski - w czw City, w Phoenix Park (i tak a propos - czy ktos kiedys wypozyczal tam rowery i wie ile kosztuje taka przyjemnosc??? bo spacer wykancza nogi), w Sob Gory Wicklow (bylam zaskoczona ze 20 min od mojego domu sa takie miejsca, po prostu szczeka opada) a w Niedziele Brey. Ufff...Normalnie ciesze sie ze wrocilam do pracy i moglam dupke na krzesle posadzic

Obiecuje fotki, jak juz sobie goscie pojada

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
Stary 2008-08-27, 15:24   #2366
pani z herbata
Zadomowienie

ale tu cicho
w marazm wpadam

dla zainteresowanych stronka dla mam w ire rollercoaster.ie

Stary 2008-08-27, 22:16   #2367
marthinisa
Rozeznanie

Cytat:
ale tu cicho
w marazm wpadam
To co by nieco ożywić nasz wątek i zapobiec wymarciu wklejam porcję foteczek z ostatnego sightseeing.

Na pierwszy ogień idą góry Wicklow, gdzie wiał wiatr, padał deszcz, niebo wydawało się walić na głowę a góry są fioletowe od wrzosów... A to wszystko 20 minut drogi od mojej chałupki!!! Do tej pory nie mogę dojść do siebie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wrzosy w Wicklow.jpg (71,9 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wicklow2.jpg (69,9 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Wicklow1.jpg (65,8 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg owieczki.jpg (102,0 KB, 6 załadowań)

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
Stary 2008-08-27, 22:22   #2368
marthinisa
Rozeznanie

A to już tzw Breavehart walk - potok, drzewa i kamienie otulone mchem, jak z bajki...Oprócz tego oczywiście cmentarz w Enniskerry (jestem zakochana w Irlandzkich cmentarzach) oraz most...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg brave.jpg (94,3 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg brave1.jpg (102,4 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg cmentarz.jpg (62,6 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg most.jpg (108,0 KB, 5 załadowań)

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
Stary 2008-08-27, 22:24   #2369
marthinisa
Rozeznanie

Dość tej martwej natury...Przyszedł czas na coś żywego, w Brey
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ślimak w Brey.jpg (86,2 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg gąsiennica.jpg (45,2 KB, 10 załadowań)

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
Stary 2008-08-27, 22:27   #2370
marthinisa
Rozeznanie

I już na koniec...Czy myślałyście że w Irlandii językami urzędowymi są irlandzki i angielski??? No to patrzcie na to:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg luas.jpg (43,6 KB, 23 załadowań)

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości