Staraczki ze starej paczki i zaczynające starania w 2019 | cz. 12 - Strona 57 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2019-02-18, 12:00   #1681
POLAshi
Wtajemniczenie

Dot.: Staraczki ze starej paczki i zaczynające starania w 2019 | cz. 12

Cytat:
Napisane przez UltraMarryna Pokaż wiadomość
Taki przypadków jest wiele. Są to piękne historie My mamy podwórko 3500m2 i teraz właśnie robimy ogrodzenie - 3 domy byśmy kurczę za to ogrodzili!!! Boje się myśleć co będzie z trawą trzebabedzie kupić jakąś wolnorosnącą bo innego pomysłu nie mam
[/URL]
Ja mam pomyśl dwie kozy i po sprawie i mleko ekologiczne jest przy okazji ha ha

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
POLAshi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-18, 12:00   #1682
izzy_91
Raczkowanie

Dziewczyny ja się normalnie wykończe z tymi lekarzami. Nie mogę dobrze trafić. Dzwonili dziś z gabinetu, że niestety jutro nie będzie lekarza i czy mogą przenieść mnie na środę. Oczwiście los nie przychylny i nie mogę w środe iść i kolejny termin to 27.02. wrr
izzy_91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-18, 12:15   #1683
LaLoca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulina 87 Pokaż wiadomość
Marianna wierze ze wszystko jest ok.. ja nawet nie znam wyników pappy, bo podają tylko jak coś jest nie tak więc jak do środy nie zadzwonią.tzn ze jest ok... a pozniej jak pojade 1 marca na test potrójny ( obowiązkowo musze zrobic bo to w ramach programu) to sobie mogę odebrać wtedy wyniki. Dobrze ze tak robią bo rzeczywiście stres niepotrzebny
Ale chudzielec Faktycznie mały brzuś jak na drugie dziecko.

Cytat:
My mamy podwórko 3500m2 i teraz właśnie robimy ogrodzenie - 3 domy byśmy kurczę za to ogrodzili!!! Boje się myśleć co będzie z trawą trzebabedzie kupić jakąś wolnorosnącą bo innego pomysłu nie mam
No to Kochana co dwa tygodnie tż ma sobotę z głowy chyba, że kupicie sobie taki mały traktorek. Koszenie to masakra. A jeszcze jak dzieciaki porozrzucają zabawki i mają plac zabaw (np. trampolina) które trzeba omijać / przesuwać, ponosić

Całość grodzicie? planujecie kiedyś drugi dom na tej działce?

---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

Cytat:
Napisane przez izzy_91 Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja się normalnie wykończe z tymi lekarzami. Nie mogę dobrze trafić. Dzwonili dziś z gabinetu, że niestety jutro nie będzie lekarza i czy mogą przenieść mnie na środę. Oczwiście los nie przychylny i nie mogę w środe iść i kolejny termin to 27.02. wrr

Ale pech kurde. Znowu czekanie
LaLoca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-18, 12:35   #1684
voice_of_silence
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie to samo

Coco Chanel

Wyzwanie czytelnicze 2019
voice_of_silence jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-18, 12:36   #1685
AnnLady
Zakorzenienie

Hej

Czytam Was cały czas ale nie mogę się wbić jakoś, mam odpisać na coś potem mała się obudzi i zapomnę już co to ja chciałam.

Przede wszystkim gratuluję wszystkich udanych wizyt dziewczyny, super że wszystko ok.

Białych testów współczuję ale może jeszcze za wcześnie.

Marianna wszystko będzie ok. To tylko statystyki jak dziewczyny piszą. U mnie ryzyko podstawowe było mniej niż 1:300 a skorygowane już czterocyfrowe.
Nie martw się na zapas, bo szkoda nerwów i one nie służą maluchowi.
U nas na wątku styczniowym dziewczyna dostała pismo z Warszawy z tego badania co pobieraja krew z pięty i wysyłają na badania pod kątem metabolicznych chorób wrodzonych że wynik jest niepewny i na granicy. Wiesz jak się martwiła? A powtórzyli i wszystko jest ok.

Nam mała wycisk daje wieczorami, drze się i nie wiadomo o co. Bo brzuszek miękki i ani się nie pręży ani nie idą bąki. A każda pozycja noszenia zła i tylko większy krzyk. Masakra normalnie.

Dziś mam wizytę kontrolną i mam nadzieję że wszystko będzie ok i można żyć normalnie i będzie zielone światło

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
AnnLady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-18, 12:49   #1686
LaLoca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AnnLady Pokaż wiadomość
Nam mała wycisk daje wieczorami, drze się i nie wiadomo o co. Bo brzuszek miękki i ani się nie pręży ani nie idą bąki. A każda pozycja noszenia zła i tylko większy krzyk. Masakra normalnie.

Dziś mam wizytę kontrolną i mam nadzieję że wszystko będzie ok i można żyć normalnie i będzie zielone światło

Nie musi być twardy, żeby bolał. Moja też miała brzuszek miękki a bolał regularnie o podobnych porach dobrze jej robiły okłady ciepłą poduszką z pestek wiśni.
Po kąpieli ma ataki? pamiętacie, żeby nie kąpać najedzonej? ale głodnej też nie, bo później rzuci się na jedzenie jak szalona i to też dla brzuszka niezdrowe. Po kąpieli powinna zjeść i iść spać. Jak będzie się wściekać to włączcie suszarką

I jak goście już byli?

Zielone światło na coooo? :P
Stary 2019-02-18, 13:36   #1687
UltraMarryna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez POLAshi Pokaż wiadomość

hahaha kozy! Zapamiętam ten pomysł
Cytat:
Napisane przez LaLoca Pokaż wiadomość
Ale chudzielec Faktycznie mały brzuś jak na drugie dziecko.

No to Kochana co dwa tygodnie tż ma sobotę z głowy chyba, że kupicie sobie taki mały traktorek. Koszenie to masakra. A jeszcze jak dzieciaki porozrzucają zabawki i mają plac zabaw (np. trampolina) które trzeba omijać / przesuwać, ponosić

Całość grodzicie? planujecie kiedyś drugi dom na tej działce?

---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

Ale pech kurde. Znowu czekanie
Nie, jeden dom wystarczy zdecydowanie Tak całość dookoła będzie ogrodzona. Dom stoi centralnie na środku jest to duży budynek bo ma jakieś 350m. Może jakiś garaż dodatkowy jeszcze kiedyś z boku powstanie bo nie mamy ani piwnicy ani strych, a klamoty i różne sezonowe rzeczy gdzieś trzeba trzymać. A wy jaki ten domek macie?
Cytat:
Hej

Czytam Was cały czas ale nie mogę się wbić jakoś, mam odpisać na coś potem mała się obudzi i zapomnę już co to ja chciałam.

Przede wszystkim gratuluję wszystkich udanych wizyt dziewczyny, super że wszystko ok.

Białych testów współczuję ale może jeszcze za wcześnie.

Marianna wszystko będzie ok. To tylko statystyki jak dziewczyny piszą. U mnie ryzyko podstawowe było mniej niż 1:300 a skorygowane już czterocyfrowe.
Nie martw się na zapas, bo szkoda nerwów i one nie służą maluchowi.
U nas na wątku styczniowym dziewczyna dostała pismo z Warszawy z tego badania co pobieraja krew z pięty i wysyłają na badania pod kątem metabolicznych chorób wrodzonych że wynik jest niepewny i na granicy. Wiesz jak się martwiła? A powtórzyli i wszystko jest ok.

Mały układzik nerwowy jeszcze nie jest rozwinięty. Do 3 miesiąca mogą być takie jazdy. A nie przypada wam teraz czas na skok?

UltraMarryna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-18, 13:39   #1688
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Nie musi być twardy, żeby bolał. Moja też miała brzuszek miękki a bolał regularnie o podobnych porach dobrze jej robiły okłady ciepłą poduszką z pestek wiśni.
Po kąpieli ma ataki? pamiętacie, żeby nie kąpać najedzonej? ale głodnej też nie, bo później rzuci się na jedzenie jak szalona i to też dla brzuszka niezdrowe. Po kąpieli powinna zjeść i iść spać. Jak będzie się wściekać to włączcie suszarką

I jak goście już byli?

Zielone światło na coooo? :P
Zwykle po kąpieli jest w miarę spokojna, zje i śpi. Wczoraj ja napadło coś, chyba byla przebodzcowana tak doszlysmy na drugim wątku.
Bo kąpiel lubi i fajnie się w niej uspokaja. Gorzej potem jak wszystkie zabiegi pielęgnacyjne wykonuje: oczy, nosek, pępek, balsamowanie, ubieranie. Tu już się złości najczęściej
Kąpiemy ją tak trochę ponad godzine po jedzeniu, żeby nie była tuż po i nie tuż przed. A je co dwie więc w połowie wychodzi.

Zielone światło na po takim poście

---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ----------

Cytat:
hahaha kozy! Zapamiętam ten pomysł Nie, jeden dom wystarczy zdecydowanie Tak całość dookoła będzie ogrodzona. Dom stoi centralnie na środku jest to duży budynek bo ma jakieś 350m. Może jakiś garaż dodatkowy jeszcze kiedyś z boku powstanie bo nie mamy ani piwnicy ani strych, a klamoty i różne sezonowe rzeczy gdzieś trzeba trzymać. A wy jaki ten domek macie?Mały układzik nerwowy jeszcze nie jest rozwinięty. Do 3 miesiąca mogą być takie jazdy. A nie przypada wam teraz czas na skok?

Skok teoretycznie powinien już być za nami kolejny przed nami, ale nie wiem czy może być jeszcze gorzej
W piątek skończyła 7 tygodni

Stary 2019-02-18, 13:47   #1689
UltraMarryna
Zakorzenienie

Cytat:
Zwykle po kąpieli jest w miarę spokojna, zje i śpi. Wczoraj ja napadło coś, chyba byla przebodzcowana tak doszlysmy na drugim wątku.
Bo kąpiel lubi i fajnie się w niej uspokaja. Gorzej potem jak wszystkie zabiegi pielęgnacyjne wykonuje: oczy, nosek, pępek, balsamowanie, ubieranie. Tu już się złości najczęściej
Kąpiemy ją tak trochę ponad godzine po jedzeniu, żeby nie była tuż po i nie tuż przed. A je co dwie więc w połowie wychodzi.

---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ----------

Skok teoretycznie powinien już być za nami kolejny przed nami, ale nie wiem czy może być jeszcze gorzej

Tak już jest z takimi dzieciaczkami małymi, każdy to przechodzi bez wyjątku. A my matki myślimy że im się krzywda dzieje i chciałybyśmy pomóc, a tu rady za bardzo nie ma Cierpliwości życzę. Jak sobie przypomnę nasze akcje i to darcie niewiadomo z czego muszę się powoli już nastawiać psychicznie na to
Moje dziecię ostatnio też świrowało, nerwowa, wszystko źle, noce niespokojne. Dziś patrzę a tam paszcza pełna zębów kły z przedtrzonowymi wyszły wraz.

Stary 2019-02-18, 13:47   #1690
milawo
Wtajemniczenie

Cytat:

Nie, jeden dom wystarczy zdecydowanie Tak całość dookoła będzie ogrodzona. Dom stoi centralnie na środku jest to duży budynek bo ma jakieś 350m. Może jakiś garaż dodatkowy jeszcze kiedyś z boku powstanie bo nie mamy ani piwnicy ani strych, a klamoty i różne sezonowe rzeczy gdzieś trzeba trzymać. A wy jaki ten domek macie?

Wow duży
Mój rodzinny dom ma jakieś 200m i uważam to za sporą przesadę
milawo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-18, 13:49   #1691
UltraMarryna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milawo Pokaż wiadomość
Wow duży
Mój rodzinny dom ma jakieś 200m i uważam to za sporą przesadę
Nasz jest domem z pracownią więc samego mieszkania jest połowa

Stary 2019-02-18, 14:00   #1692
coco00
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Marianna48 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny,
przepraszam że się nie odzywałam, w piątek odebrałam wynik PAPPA i zwalił mnie z nóg, niby nie jest najgorzej ale nie najlepiej . Nie spodziewałam się takiego obrotu sprawy byłam przekonana że jak USG wyszło na tip top to samo PAPPA to formalność a tu klops. Wynik ZD 1:434 pozostałe wartości 4 cyfrowe. Dalsze zalecenia badanie wolnego DNA płodu czyli tzw badania NIPT. Więc podsumowując nie jest na tyle źle żeby ryzyko było wysokie i były zalecone badania inwazyjne a te się zaleca jak wynik jest poniżej 1:300 ale ryzyko jest pośrednie dlatego zalecają kolejne badania. Niestety są one drogie ale raczej się na nie zdecydujemy bo ja od piątku chodzę po ścianach, nie śpię , koszmar. Cały czas wierzę że z dzidzią jest wszystko ok a wpadłam w tą podłą statystkę przez mój wiek, ale z drugiej strony moja siostra jest ode mnie starsza 4 lata a jej wynik w zeszłym roku był czterocyfrowy. Jutro mam wizytę u swojego lekarza to chcę z nim wszystko omówić i ustalić dalszy plan działania bo nic nie chcę robić pochopnie.

Ultra , Polashi ślicznie brzuszki.
Zebra bardzo mi przykro .
A wynik bez uwzględnienia pappy jaki miałaś? Ja częściowo się zgadzam z dziewczynami, ale też mam inne przemyślenia. Wiem, że Pappa to niby tylko statystyka, ale z drugiej strony USG wykrywa tylko albo aż (zależy kto jak patrzy) 80% chorych dzieci, a pappa pozwala jednak ten procent znacznie przybliżyc do 100. Też jestem przekonana, że u Ciebie jest wszystko w porządku wciąz 1:434 logicznie biorąc to bardzo niskie prawdopodobieństwo !! Natomiast ja baaaardzo cenię sobie spokój, jeszcze ciąża to jednak dużo miesięcy przed wami i szkoda się co chwilę zastanawiać czy aby napewno jest ok czy nie. My robiliśmy NIPT mimo zabójczej ceny bez żadnych wskazań (mocno wahaliśmy się, ale zdecydowaliśmy się w końcu), po jakimś czasie nawet zapytałam tż czy drugi raz by robił (sama pomyślałam, że zdecydowanie tak, po prostu jestem dużo bardziej spokojna) i powiedział, że napewno tak, więc przy drugim dziecku jak będzie to pewnie też zrobimy już bez zastanawiania się. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że te testy dotyczą tylko ograniczonej liczby chorób i wszystkiego się nie da przewidzieć, ale i tak skoro są takie badania to uważam, że warto korzystać. Ja lubię minimalizować ryzyka. Przy tym wyniku osobiście bym się tylko zastanawiała czy NIPT czy jednak nie amnio. Tak czy siak jestem przekonana, że masz zdrowe dzieciątko w brzuszku!! Co nie zmienia faktu, że uważam że warto się badać i dmuchać na zimne jeśli pojawiają się jakiekolwiek wątpliwości. Argumenty, że za czasów matek/babć nie było takich rzeczy do mnie nie przemawiają, medycyna po coś się rozwija, to tak jak dawniej nie robili USG albo bardzo mało... i co dalej mamy nie robić? Bez przesady
coco00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-18, 14:12   #1693
Marianna48
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez coco00 Pokaż wiadomość
A wynik bez uwzględnienia pappy jaki miałaś? Ja częściowo się zgadzam z dziewczynami, ale też mam inne przemyślenia. Wiem, że Pappa to niby tylko statystyka, ale z drugiej strony USG wykrywa tylko albo aż (zależy kto jak patrzy) 80% chorych dzieci, a pappa pozwala jednak ten procent znacznie przybliżyc do 100. Też jestem przekonana, że u Ciebie jest wszystko w porządku wciąz 1:434 logicznie biorąc to bardzo niskie prawdopodobieństwo !! Natomiast ja baaaardzo cenię sobie spokój, jeszcze ciąża to jednak dużo miesięcy przed wami i szkoda się co chwilę zastanawiać czy aby napewno jest ok czy nie. My robiliśmy NIPT mimo zabójczej ceny bez żadnych wskazań (mocno wahaliśmy się, ale zdecydowaliśmy się w końcu), po jakimś czasie nawet zapytałam tż czy drugi raz by robił (sama pomyślałam, że zdecydowanie tak, po prostu jestem dużo bardziej spokojna) i powiedział, że napewno tak, więc przy drugim dziecku jak będzie to pewnie też zrobimy już bez zastanawiania się. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że te testy dotyczą tylko ograniczonej liczby chorób i wszystkiego się nie da przewidzieć, ale i tak skoro są takie badania to uważam, że warto korzystać. Ja lubię minimalizować ryzyka. Przy tym wyniku osobiście bym się tylko zastanawiała czy NIPT czy jednak nie amnio. Tak czy siak jestem przekonana, że masz zdrowe dzieciątko w brzuszku!! Co nie zmienia faktu, że uważam że warto się badać i dmuchać na zimne jeśli pojawiają się jakiekolwiek wątpliwości. Argumenty, że za czasów matek/babć nie było takich rzeczy do mnie nie przemawiają, medycyna po coś się rozwija, to tak jak dawniej nie robili USG albo bardzo mało... i co dalej mamy nie robić? Bez przesady
Dziękuję

Ryzyko dla ZD 1:284 skorygowane 1:434
Trisomia 18 1:683 - 1:13664
Trisomia 13 1:2146 -<1:20000
na wyniku mam brak wskazań do testów inwazyjnych zaleca się wykonanie NIPT.

A mogłabyś mi napisać na które badanie się zdecydowaliście i dlaczego ? Najtańsza opcja z dostępnych u mnie w mieście to neobona 1700 najdroższa chyba Harmony 2600 ale jeszcze nie mam 100% rozpoznania bo do 1 labo nie mogę się dodzwonić.
Decyzję co dalej mam zamiar podjąć po rozmowie z lekarzem.
No właśnie to USG na 80 % mnie nie przekonuje, bo tak jak mówił mi lekarz 1/4 płodów z ZD na usg wygląda normalnie.
Czytałam artykuł u mamyginekolog że błędem jest nie wysyłanie pacjentek na test PAPPA bo samo USG to mało. Mam ogromny mętlik w głowie, ale tak jak piszesz dobrze że chociaż jest wybór i można zrobić badania.
Marianna48 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-18, 14:15   #1694
LaLoca
Zakorzenienie

Cytat:

Nie, jeden dom wystarczy zdecydowanie Tak całość dookoła będzie ogrodzona. Dom stoi centralnie na środku jest to duży budynek bo ma jakieś 350m. Może jakiś garaż dodatkowy jeszcze kiedyś z boku powstanie bo nie mamy ani piwnicy ani strych, a klamoty i różne sezonowe rzeczy gdzieś trzeba trzymać. A wy jaki ten domek macie?Mały układzik nerwowy jeszcze nie jest rozwinięty. Do 3 miesiąca mogą być takie jazdy. A nie przypada wam teraz czas na skok?
Z myślą o dziecku ten drugi dom, a nie dla siebie

Lokalizacja po środku fajnie, bo daleko od każdej strony i nigdy nikt za blisko się nie wybuduje

Ogromny. Pewnie parterówka. Aaaa coś mi się kojarzy, że chyba pokazywałaś projekt. Indiana? My też parterówka. Z garażem i kotłownią ma coś około 250. Nie pamiętam dokładnie. Część mieszkalna ma 125m2 i to wydaje mi się za dużo Lubię mieć wszędzie czysto i mam nerw, że się tak nie udaje. Chyba niektóre rozwiązania wykończeniowe po prostu były niewypałem.

Cytat:

Niektóre dzieci są bardziej wrażliwe na bodźce, więc wszystko możliwe.

Zmień jej porę na mycie uszek, oczek itd. bo sąsiedzi długo tego nie wytrzymają Nie wszystko musisz przecież robić wieczorem po kąpieli. Woda do miseczki i możesz to zrobić o innej porze kiedy ma lepszy humor

Odnośnie skoków to musisz brać pod uwagę wiek skorygowany w związku z wcześniejszym porodem.

Cytat:
Nasz jest domem z pracownią więc samego mieszkania jest połowa
Co to za pracownia?
Stary 2019-02-18, 14:16   #1695
CiastkoveLove
Zakorzenienie

Marianna, powiem Ci tak, niby to jest tylko statystyka i na pewno dziecko jest zdrowe ale jeśli macie jakąś wolna kwotę pieniędzy to dla własnego spokoju zrób badania. Jeśli masz być przez całą ciążę zestresowana czy dziecko będzie zdrowe czy nie to to sie mija z celem. Przynajmniej ja bym tak chyba zrobiła
Ultra jaki brzuch! Jesteś pewna że to nie w połowie spożywczy albo wzdęty?

CiastkoveLove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-18, 14:29   #1696
Angel7891
Wtajemniczenie

Loca
Marianna ja myślę, że w twoim przypadku pappa jest taka bo masz za sobą poronienie i jesteś po 30. Dzieciątko zdrowe jest jak nic. Jeśli jesteś zmartwiona i możesz wydać te pieniądze to zrób to badanie dla spokoju w ciąży.

Angel7891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-18, 14:39   #1697
coco00
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziękuję

Ryzyko dla ZD 1:284 skorygowane 1:434
Trisomia 18 1:683 - 1:13664
Trisomia 13 1:2146 -<1:20000
na wyniku mam brak wskazań do testów inwazyjnych zaleca się wykonanie NIPT.

A mogłabyś mi napisać na które badanie się zdecydowaliście i dlaczego ? Najtańsza opcja z dostępnych u mnie w mieście to neobona 1700 najdroższa chyba Harmony 2600 ale jeszcze nie mam 100% rozpoznania bo do 1 labo nie mogę się dodzwonić.
Decyzję co dalej mam zamiar podjąć po rozmowie z lekarzem.
No właśnie to USG na 80 % mnie nie przekonuje, bo tak jak mówił mi lekarz 1/4 płodów z ZD na usg wygląda normalnie.
Czytałam artykuł u mamyginekolog że błędem jest nie wysyłanie pacjentek na test PAPPA bo samo USG to mało. Mam ogromny mętlik w głowie, ale tak jak piszesz dobrze że chociaż jest wybór i można zrobić badania.
A czyli pappa i tak zmniejszyla prawdopodobienstwo
Wybraliśmy Sanco zakres podstawowy - my trafiliśmy na moment kiedy Sanco zastąpiło Nifty. Nifty chyba było najbardziej popularne i o ile się nie mylę jedyne badane na miejscu (w sensie w Polsce), jedni mówili, że Sanco to to samo co Nifty, inni że jest jakaś mała różnica w zakresie. Tak czy siak róznice między testami chyba są tylko w zakresie jakie mikrodelecje badają, a my sanco nie rozszerzaliśmy o to, bo czytałam że czułość już tego nie jest zbyt wysoka i właśnie lubią być też fałszywie dodatnie wyniki, więc poprzestaliśmy na zakresie podstawowym. Początkowo chcieliśmy zakres rozszerzony, ale w 2 miejscach mi odradzano rozszerzenie, właśnie ze względu, że mogą wprowadzać w błąd, po analizie odpuściliśmy szerszy zakres, bo stracił on dla nas sens. W twoim przypadku głównie chodzi o sprawdzenie ZD, więc szczerze mówiąc z tego co też pisała mama ginekolog to chyba obojętne jaki test zrobisz, można się pewnie poporstu ceną sugerować. Akurat wszystkie te testy mają super czułość jeśli chodzi o ZD Co do sanco krew pobierałam w środe rano, a w poniedziałek wieczorem miałam telefon, że wynik jest do odbioru, więc odebraliśmy we wtorek rano - niecały tydzień, na zakres rozszerzony się ciut dłużej czeka ( i wtedy mówili, że muszą próbki wysłać do Niemiec, a nie do Wawy). Bonusowo możesz poznać płeć dzieciątka i nie bać się później czy coś mu wyrośnie albo odpadnie - wiem, że w kontekście tego po co się to robi nie jest to istotne, ale miły dodatek do pozytywnego wyniku
W kwestii ceny podzwoniłam, gdzie mieli sanco w ofercie i wybrałam tam gdzie najtaniej, bo i tak próbka jest badana później w tym samym miejscu. Warto podzwonić, bo różnice w cenie to chyba nawet 500zł było.

Dziewczyny nie dam sobie głowy uciąć, ale akurat Pappa wydaje mi się, że nie ma nic co do wieku i poronień. Wiek i liczba ciąż są zbierane do wywiadu USG, a pappa (dokładnie test podwójny) to są tylko 2 dodatkowe parametry biochemiczne z krwi. Pozatym u Marianny pappa wpłynęła korzystnie na wyniki, więc to nie "wina" pappy.

Edytowane przez coco00
Czas edycji: 2019-02-18 o 14:45
Stary 2019-02-18, 14:49   #1698
czubasek20
Zakorzenienie

Melduje po wizycie
Jest jeden pęcherzyk w macicy. Z ciałkiem żółtym więc puste jajo nie będzie (tak lekarz mówi) przyrost bety ladny. Termin porodu tydzień później 24.10. Zwolnienia nie mam, bo lepiej żebym nie siedziała w domu tylko czymś mysli zajęła. Dostałam tylko zaświadczenie do pracy, muszą mi warunki zorganizować. Już widzę jak się uciesza wizyta za 4 tygodnie ale luzik bo mam mu ginekolog endokrynolog 5.03 więc będę jechać na dwa baty.
R

Nie ma stópki zbył małej, by nie mogła pozostawić śladu. Z
czubasek20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-18, 14:49   #1699
POLAshi
Wtajemniczenie

Cytat:
U nas dziewczyna na grupie miala pappe super niskie ryzyka i tak dziecko urodzilo sie z ZD. Co ma byc to bedzie nie zmieni sie tego. Dla mnie te wszystkie badania sa tylko dla tych co beda zdecydowani dokonac termjnacji ciazy. Jesli ktos wie, ze by sie na to nie zdecydowal to bez sensu robic tyle badan. Dla mnie to juz byl duzy stres czekania na sam wynik pappa.

Stary 2019-02-18, 14:55   #1700
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Z myślą o dziecku ten drugi dom, a nie dla siebie

Lokalizacja po środku fajnie, bo daleko od każdej strony i nigdy nikt za blisko się nie wybuduje

Ogromny. Pewnie parterówka. Aaaa coś mi się kojarzy, że chyba pokazywałaś projekt. Indiana? My też parterówka. Z garażem i kotłownią ma coś około 250. Nie pamiętam dokładnie. Część mieszkalna ma 125m2 i to wydaje mi się za dużo Lubię mieć wszędzie czysto i mam nerw, że się tak nie udaje. Chyba niektóre rozwiązania wykończeniowe po prostu były niewypałem.

Niektóre dzieci są bardziej wrażliwe na bodźce, więc wszystko możliwe.

Zmień jej porę na mycie uszek, oczek itd. bo sąsiedzi długo tego nie wytrzymają Nie wszystko musisz przecież robić wieczorem po kąpieli. Woda do miseczki i możesz to zrobić o innej porze kiedy ma lepszy humor

Odnośnie skoków to musisz brać pod uwagę wiek skorygowany w związku z wcześniejszym porodem.

Co to za pracownia?
Akurat mieszkamy w domu bliźniaku więc sąsiedzi nie cierpią
Biorę pod uwagę skorygowany, chyba, ona już skończyła 7 tygodni więc chyba i tak jest po pierwszym skoku jakby nie patrzeć.

Stary 2019-02-18, 14:57   #1701
Marianna48
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny nie dam sobie głowy uciąć, ale akurat Pappa wydaje mi się, że nie ma nic co do wieku i poronień. Wiek i liczba ciąż są zbierane do wywiadu USG, a pappa (dokładnie test podwójny) to są tylko 2 dodatkowe parametry biochemiczne z krwi. Pozatym u Marianny pappa wpłynęła korzystnie na wyniki, więc to nie "wina" pappy.
Wiek ma znaczenie, poronienia wydaje mi się że nie mają. To pierwsze ryzyko jest tylko z wieku a ryzyko skorygowane wiek + usg+biochemia.

Cytat:
Napisane przez czubasek20 Pokaż wiadomość
Melduje po wizycie
Jest jeden pęcherzyk w macicy. Z ciałkiem żółtym więc puste jajo nie będzie (tak lekarz mówi) przyrost bety ladny. Termin porodu tydzień później 24.10. Zwolnienia nie mam, bo lepiej żebym nie siedziała w domu tylko czymś mysli zajęła. Dostałam tylko zaświadczenie do pracy, muszą mi warunki zorganizować. Już widzę jak się uciesza wizyta za 4 tygodnie ale luzik bo mam mu ginekolog endokrynolog 5.03 więc będę jechać na dwa baty.
Stary 2019-02-18, 15:00   #1702
EwelinciaLipiec
Zadomowienie

Cytat:
Melduje po wizycie
Stary 2019-02-18, 15:01   #1703
Marianna48
Zadomowienie

Cytat:
W kwestii ceny podzwoniłam, gdzie mieli sanco w ofercie i wybrałam tam gdzie najtaniej, bo i tak próbka jest badana później w tym samym miejscu. Warto podzwonić, bo różnice w cenie to chyba nawet 500zł było..
Co do cen to rzeczywiście różnice są znaczące u mnie w jednym labo Harmony 2600 a w drugim 1990 ten sam zakres.
Marianna48 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-18, 15:09   #1704
LaLoca
Zakorzenienie

Cytat:
Melduje po wizycie

Stary 2019-02-18, 15:41   #1705
wynn
Zadomowienie

Polashi, nie zgodzę się z tym, że takie badania są tylko dla ludzi co byliby zdecydowani na terminacje, oczywiście - na pewno też ale ewentualny zły wynik pozwoli rodzicom przygotować się na urodzenie chorego dziecka, jego leczenie i rehabilitację. Mam koleżankę, która dzięki badaniu dowiedziała się o poważnej wadzie, którą udało się naprawić podczas operacji tuż po urodzeniu. Warto dodać że wszelkie mutacje w tym zespół downa to nie tylko upośledzenie ale też wady serca, do których leczenia można się wcześniej przygotować i znaleźć odpowiednich specjalistów. Kiedy dowiadujesz się o chorobie tuż po urodzeniu,może być ciężko pogodzić się z tym i od razu walczyć o lepsze życie dla tego dziecka

wynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-18, 15:49   #1706
coco00
Wtajemniczenie

Czubasek - fajnie, że póki co wszystko dobrze. Czekamy na serduszko

Cytat:
U nas dziewczyna na grupie miala pappe super niskie ryzyka i tak dziecko urodzilo sie z ZD. Co ma byc to bedzie nie zmieni sie tego. Dla mnie te wszystkie badania sa tylko dla tych co beda zdecydowani dokonac termjnacji ciazy. Jesli ktos wie, ze by sie na to nie zdecydowal to bez sensu robic tyle badan. Dla mnie to juz byl duzy stres czekania na sam wynik pappa.

Masz rację... te wyniki z pappy to prawdopodobieństwo przecież, nawet jak jest niskie 1 na milion to możesz być właśnie tą statystyczną jedynką, nie rozumiem czemu Cię to dziwi. A inne badania np nipt zupełnie na czym innym polegają, więc nie ma co w ogóle porównywać.
Nie pierwszy raz słyszę tą opinię dla kogo są badania i się zupełnie nie zgadzam. Nawet jeśli ktoś jest przeciw terminacji, ale wychodzi podejrzenie choroby to chyba lepiej zrobić badania i albo ją wykluczyć i się cieszyć albo przygotować na ten cały trud, warunki, opieka, rehabilitacja itd (przeciez to mega wyzwanie!!) niż zaliczyc zonka po porodzie.
Stary 2019-02-18, 16:07   #1707
kasiula1723
Raczkowanie

Cytat:

mój dziadek miał taką kozę , która byle jaką trawą się nie zadowalała i specjalnie koniczynę jej siał
ale Ultra nie martw się są specjalne nawozy do trawy, które opóźniają jej wzrost

Cytat:
a to dziady

Cytat:
Napisane przez CiastkoveLove Pokaż wiadomość
Marianna, powiem Ci tak, niby to jest tylko statystyka i na pewno dziecko jest zdrowe ale jeśli macie jakąś wolna kwotę pieniędzy to dla własnego spokoju zrób badania. Jeśli masz być przez całą ciążę zestresowana czy dziecko będzie zdrowe czy nie to to sie mija z celem. Przynajmniej ja bym tak chyba zrobiła
Ultra jaki brzuch! Jesteś pewna że to nie w połowie spożywczy albo wzdęty?

popieram ciastko , jeśli ma Cię to uspokoić to też bym robiła

Cytat:
Melduje po wizycie

Cytat:
Napisane przez wynn Pokaż wiadomość
Polashi, nie zgodzę się z tym, że takie badania są tylko dla ludzi co byliby zdecydowani na terminacje, oczywiście - na pewno też ale ewentualny zły wynik pozwoli rodzicom przygotować się na urodzenie chorego dziecka, jego leczenie i rehabilitację. Mam koleżankę, która dzięki badaniu dowiedziała się o poważnej wadzie, którą udało się naprawić podczas operacji tuż po urodzeniu. Warto dodać że wszelkie mutacje w tym zespół downa to nie tylko upośledzenie ale też wady serca, do których leczenia można się wcześniej przygotować i znaleźć odpowiednich specjalistów. Kiedy dowiadujesz się o chorobie tuż po urodzeniu,może być ciężko pogodzić się z tym i od razu walczyć o lepsze życie dla tego dziecka

dokładnie , lepiej wiedzieć wcześniej

a ja dzisiaj pierwszy raz zrobiłam zakupy bez kolejki w sklepie , dziwne uczucie, może w końcu do mnie dotrze że w ciązy jestem
kasiula1723 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-18, 16:21   #1708
POLAshi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wynn Pokaż wiadomość

Moja wypowiedz byla pod wzgledem ryzyka kolezanki w zwiazku z ZD bo o to się zdaje rozchodzi a te wady serca i choroby do operacji to nie mam pojecia jak lekarze wykrywaja.

Stary 2019-02-18, 16:42   #1709
zebra666
Zakorzenienie

Cytat:
Melduje po wizycie

Wysłane z mojego CAM-L21 przy użyciu Tapatalka

zebra666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-02-18, 16:49   #1710
kasia1221
Zadomowienie

Cytat:
Dziękuję dziewczyny
niby to wszystko wiem, ale wiecie jak jest człowiek martwi się o tą małą istotkę od pierwszego dnia, najpierw strata, później nie wychodzi to wszystko nie na moje nerwy.
Wizytę mam jutro o 17:40 także jakoś muszę dotrwać.
Marianna ja miałam ryzyko ZD 1:4 i ZE 1:4 a i tak starałam się myśleć że przeciez trzy z tych czterech urodziły zdrowe dzieci ale u mnie niestety USG nie dawało nadzieii... Więc ciesz się i myśl pozytywnie

kasia1221 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości