|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#931 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 6.
Cytat:
A dyrekcji przedszkola nie dziwię się że robi sobie "duposchron" bo podejrzewam że jakby przedszkole dostalo kare to rodzice by się na nią nie zrzucili z wdzięczności za to że dbali o samopoczucie ich dzieci. Tak samo podejrzewam że jakby w jakimś przedszkolu wybuchło ognisko to rodzice by pierwsi do ukarania dyrekcji bo nie przestrzegali zasad i zarazili im dzieci. Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#932 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#933 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87856437]A ja nie wiem, skąd nauczycielki dzisiaj już wiedzą, że rodzice będą oskarżać właśnie je o ewentualne zakażenia, a nie - już prędzej - innych rodziców. Jak mi ktoś wyjaśni, to chętnie poczytam.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Wg mnie tak by było bo przedszkole łatwiej oskarżyć niż rodzica konkretnego dziecka. Lepsze środki prawne Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#934 |
|
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;87856406]No to trochę kapa jednak, bo przypadek korony może się trafić również w przedszkolu, w którym są kwadraciki albo może się trafić np. za rok gdziekolwiek. A chyba rok w kwadracikach nie będą siedzieć
![]() Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Ale jak te wszystkie durne zasady będą przestrzegane i nie będzie się do czego przyczepić to będzie to "wypadek przy pracy " i że "zdarza się ". A jak wyjdzie że jednak nie to ktoś za to porządnej dupnie Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#935 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I nas też taki tryb przyjścia i wyjścia dziecka, szatnie przy sali zrobili, oddzielne obszary placu zabaw. A nauczycielki też mogą- jeśli chcą- zostać na zas. Opiekuńczy więc stąd mniej personelu. |
|
|
|
|
|
#936 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#937 | |
|
Zakorzenienie
|
Na początku epidemii była jedna nauczycielka, która zmarła na Covid. Pamiętam że ponad 100 dzieci było w kwarantannie. Coś dalej się działo w sprawie? Dzieci były testowane, chorowały?
Cytat:
Tymczasem w okrojonych liczebnie grupach można spędzić czas spokojniej i nawet ciekawiej, poświęcić dzieciom większą uwagę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#938 |
|
Konto usunięte
|
Dla mnie rodzice zaskarzajacy przedszkole, bo koronawirus to są jacyś nawiedzeni panikarze, sorry. Równie dobrze mogłam oskarżyć przedszkole, że mi dziecko ospę przyniosło (akurat mój się nie zaraził, ale była epidemia ospy w przedszkolu, taki przykład). Albo że mi systematycznie od września przynosił zarazy takie, że byłam non stop chora, 2 antybiotyki, ciężka angina, zapalenie oskrzeli, jelitówka. Jak ktoś ma taki problem to naprawdę niech nie posyła dziecka i problem z głowy. A nauczycielkom w histerii, mogę doradzić jedynie zmianę pracy, bo co innego? Przecież nie będą czekać rok czy 2 aż im przejdzie, rzucając w dzieci czosnkiem
![]() Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#939 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#940 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#941 | ||
|
BAN stały
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;87856399]Masakra. A może do innego lekarza się w tej przychodni zwrócić? Przecież chyba teoretycznie powinni przyjmować jeśli sytuacja tego wymaga? Jeśli nie, to albo bym się zorientowała, która przychodnia przyjmuje i tam bym się przepisała albo szukalabym prywatnie lekarza.
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Jest jeszcze jeden internista i do niego mama zwróci się po niedzieli. Jak to nie pomoże to pewnie zostanie szukanie lekarza prywatnie. Cytat:
Nie mam pojęcia właśnie. U nas dostęp do lekarza pierwszego kontaktu dla dorosłych (bo nie wiem jak z pediatrami) jest zerowy. Pisząc u nas mam na myśli przychodnie rodziców i moją w sumie też, bo wciąż jestem do niej przypisana. Testy na koronę w przychodni w Polsce? Nie ma mowy. Otóż to, nie ogarniam tego, ale pewnie nie ma żadnych fartuchów i masek dla lekarzy rodzinnych i stąd to zamknięcie. Cytat:
Nie no spoko podejście. Czyli, co lekarze mają pozamykać się na cztery spusty, bo się boją? A pacjenci mogą zostać pozostawieni sami sobie? Może nie zauważyłaś, ale naokoło nie latają bomby, ani nie szaleje dżuma, żeby lekarz narażał się i poświęcał. |
||
|
|
|
|
#942 |
|
Zakorzenienie
|
Tak w ogóle to dyskusja o tych "przechowalniach" pokazuje jak każdy myśli o sobie i swoich bliski. Rodzice myślą o dobru swoich dzieci, że spędzanie czasu w takich warunkach jest dla dzieci złe, że siedzenie w domu też źle wpływa na nie itp. Oczywiście mają rację i obarczają pretensjami przedszkole. Nie koronawirusa, nie rząd, nie ministra zdrowia tylko przedszkole!
Z drugiej strony jest przedszkole. Przedszkole na które nałożono zasady i znając życie te zasady można interpretować dowolnie. Nad tymi przedszkolami albo stają samorządy albo osoby prywatne. W każdym razie jak coś wyskoczy to łatwo znaleźć winnego, kto za to głową i/lub portfelem zapłaci. A jak wiadomo u nas w kraju jak zdarzyło się coś złego to winny musi być, a jak już sprawa zdobi sie medialna to już w ogóle. Także skoro rodzice myślą o dobru swoich dzieci to super, ale niech też nie oczekują ze ktoś będzie nadstawiał przysłowiowy tyłek dla dobra ich dzieci. Błagam tylko nie wyskakujcie z misją, powołaniem i odpowiedzialnością. Podsumowując w tym rodzice/dzieci vs przedszkole każdy myśli o sobie. |
|
|
|
|
#943 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Inne jest dla przedszkolanki 50+, inne dla pielęgniarki z cukrzyca, a inne dla 30-latki... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#944 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Uważam, że pracownicy handlu i usług, mający kontakt nierzadko z setkami osób dziennie - ciekawe, co oni sądzą o swoim poświęceniu i narażaniu się... ![]() Mi nie chodziło o poświęcenie dla korony, tylko wykonywanie swoich obowiązków zgodnie z zakresem pracy. Dziecko z dysfunkcją jest takim samym dzieckiem przed, w trakcie i po pandemii. Posłuchajcie wywiadu z ratownikiem medycznym, którzy wrzucałam kilkanaście dni temu - tam są bez kitu dylematy, bo żeby wykonać jakąś procedurę medyczną u osoby chorej, wziętej np. z kwarantanny, zgodnie z tymi literalnie rozumianymi nakazami sanepidu - należałoby za każdym razem wyizolować dużą część szpitala, a przy warunkach sprzętowych i lokalowych w wielu szpitalach to niemożliwe. Naprawdę ta cała dyskusja o przedszkolach to paranoja, bo to wręcz pogłębia stres rodziców - a spokój i opanowanie zawsze powinien iść do pracowników, którzy - no może śmieszne - ale powinny być opoką dla tych dzieciaków i nie nakręcać rodziców. Już sobie wyobrażam spanikowanych ratowników medyczny i resztę personelu. |
|
|
|
|
|
#945 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No to pozostaje nam znowu zamknąć całą gospodarkę, bo nikt nie ma obowiazku się narażać, a środki ochrony w większości miejsc są niewystarczające. |
|
|
|
|
|
#946 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#947 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ani ile się zarabia, bo zaglądasz komuś do portfela, ani co się w tej pracy robi, jakie masz w tej pracy obowiązki, jak ta praca wygląda od zaplecza, jakie są zagrożenia, jakie są typowe choroby zawodowe w danej pracy itd. Ja poszłam na pedagogikę, bo lubię dzieci i miałam przed oczami 2 miesiące wakacji, sporo wolnego i że się w sumie zbytnio nie napracuję, bo tak to było opisane przez takie np. Wizażanki w internecie. No praca marzeń, bawić się z dziećmi, dostawać za to hajs i jeszcze leżeć do góry brzuchem tyle czasu. No to się przeliczyłam. A jak próbowałam robić rozeznanie przed studiami na temat innych zawodów np. dentysty to na wizażu odpowiedzią na moje pytanie ile się zarabia jako dentysta, przeczytałam, żebym nie zaglądała wizażance do portfela. Jak się zapytasz co to jest ta magiczna praca w korpo, to też ci nikt nic więcej nie powie niż "klepanie cyferek w excelu". A to nie mówi zupełnie nic. Sekretarka? No sporządza umowy, pisma i pije kawę. Coś więcej się dowiesz? Zapomnij. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#948 |
|
Zadomowienie
|
Lumimi do dokladnie.
Niektorzy tacy och ach, "bo ja bym nie..." No i super, ale wielu innych "by tak...", moze pora sie obudzic i rozejrzec w jakim kraju zyjemy, co sie dzieje i komu sie za co zbiera. No nie jest to fajne ani poprawne, ale tak jest, pora sie z tym pogodzic a nie zaklinac rzeczywistosc. Ale nie, bo he he, w dzieci czosnkiem, he he... Boki zrywac
|
|
|
|
|
#949 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Mi nie chodziło o poświęcenie dla korony, tylko wykonywanie swoich obowiązków zgodnie z zakresem pracy. Dziecko z dysfunkcją jest takim samym dzieckiem przed, w trakcie i po pandemii. Posłuchajcie wywiadu z ratownikiem medycznym, którzy wrzucałam kilkanaście dni temu - tam są bez kitu dylematy, bo żeby wykonać jakąś procedurę medyczną u osoby chorej, wziętej np. z kwarantanny, zgodnie z tymi literalnie rozumianymi nakazami sanepidu - należałoby za każdym razem wyizolować dużą część szpitala, a przy warunkach sprzętowych i lokalowych w wielu szpitalach to niemożliwe. Naprawdę ta cała dyskusja o przedszkolach to paranoja, bo to wręcz pogłębia stres rodziców - a spokój i opanowanie zawsze powinien iść do pracowników, którzy - no może śmieszne - ale powinny być opoką dla tych dzieciaków i nie nakręcać rodziców. Już sobie wyobrażam spanikowanych ratowników medyczny i resztę personelu.[/QUOTE]Bardzo często się z Tobą zgadzam, tym razem również. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#950 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#951 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#952 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#953 |
|
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87856437]A ja nie wiem, skąd nauczycielki dzisiaj już wiedzą, że rodzice będą oskarżać właśnie je o ewentualne zakażenia, a nie - już prędzej - innych rodziców. Jak mi ktoś wyjaśni, to chętnie poczytam.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Pierwszy dzień na tym świecie? Ludzie są tak różnie głupi i mają czasami takie pomysły, że się w głowie nie mieści. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#954 |
|
Konto usunięte
|
[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;87856640]Uważam, że pracownicy handlu i usług, mający kontakt nierzadko z setkami osób dziennie - ciekawe, co oni sądzą o swoim poświęceniu i narażaniu się...
![]() Mi nie chodziło o poświęcenie dla korony, tylko wykonywanie swoich obowiązków zgodnie z zakresem pracy. Dziecko z dysfunkcją jest takim samym dzieckiem przed, w trakcie i po pandemii. Posłuchajcie wywiadu z ratownikiem medycznym, którzy wrzucałam kilkanaście dni temu - tam są bez kitu dylematy, bo żeby wykonać jakąś procedurę medyczną u osoby chorej, wziętej np. z kwarantanny, zgodnie z tymi literalnie rozumianymi nakazami sanepidu - należałoby za każdym razem wyizolować dużą część szpitala, a przy warunkach sprzętowych i lokalowych w wielu szpitalach to niemożliwe. Naprawdę ta cała dyskusja o przedszkolach to paranoja, bo to wręcz pogłębia stres rodziców - a spokój i opanowanie zawsze powinien iść do pracowników, którzy - no może śmieszne - ale powinny być opoką dla tych dzieciaków i nie nakręcać rodziców. Już sobie wyobrażam spanikowanych ratowników medyczny i resztę personelu.[/QUOTE]True. True. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#955 |
|
BAN stały
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87856661]A ciekawe, ile z tych spanikowanych nauczycielek jutro idzie na paznokietki.Bardzo często się z Tobą zgadzam, tym razem również.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]O! Właśnie ciekawe Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#956 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Teraz z tego co kojarzę, jeśli dziecko jest w odpowiednim wieku to może być na zaś.opiekunczym. Może dostać nakaz, ale może się odwołać jeśli samotnie wychowuje dziecko do bodajże 14 r.z. I teraz moje zdanie jest takie, że jeśli zdrowa 30 latka w takiej sytuacji odwołuje się to, potocznie mówiąc, słabo z jej powolaniem/świadomością ryzyka itd. Tzn raczej nie ma 14 latka, ale może mieć np 10 latka(tu już nie ma opieki, jak siedzi w domu z 5 latkiem to wiadomo że do pracy nie pojdzie). Oceniam to negatywnie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#957 |
|
Konto usunięte
|
Pewnie to już tu było, ale za dużo piszecie, żebym dała radę się przez to przekopać.
Jak ma w praktyce wyglądać otworzenie gastro? Ludzie będą normalnie tam siedzieć i jeść? Bez maseczki będą siedzieć? I drugie pytanie - czy plaże są otwarte? Czy na plażach też obowiązują maseczki? Czy można sobie pływać w jakimś kąpielisku albo morzu? Jeśli tak- jak się to ma do maseczek? |
|
|
|
|
#958 |
|
Zadomowienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;87856685]Ee nie no, spoko, to zamknijmy wszystko, no bo przecież strach w sumie i co się będziemy narażać. Po cholerę to całe otwieranie gospodarki. Najpierw wszyscy chcą otwarcia, a teraz się okazuje, że no tak nie bardzo, ze każdy to tylko o sobie myśli, a tu ludzie się boją. Jest na to proste rozwiązanie: #zostanwdomu. Przymusu pracy ani wysyłania dzieci do przedszkola nie ma.
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Wiesz, dla mnie to mogliby otworzyc wszystko. Zdjac kretynskie obostrzenia i przestac siac chaos, bo nic dobrego z tego nie wynika. Ci tam na gorze, a nie jakas boguduchawinna przedszkolanka. Chetnie posle dziecko do szkoly i mi akurat naprawde nie chodzi o to, zeby siedziec w domu i usprawiedliwiac wszystko strachem. Po prostu z kazdej strony rzucane sa ludzion klody pod nogi i mam troche zrozumienia dla osob pracujacych na koncu lancucha pokarmowego. Nie widze zeby to byla ich wina, bo wystarczy chciec i bedzie supcio. No nie zawsze bedzie. Bo na to ma wplyw milion czynnikow a nie tylko brak kreatywnosci i #niechcemisie. ---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ---------- [1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;87856689]Pierwszy dzień na tym świecie? Ludzie są tak różnie głupi i mają czasami takie pomysły, że się w głowie nie mieści. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Dokladnie. Ja sie np zastanawiam, czy to co widuje w internetach - a to porysowane auto pielegniarki, a to kartki z grozbami podrzucane ratownikom, lekarzom... to nie fejki? No bo kurde mi sie to w pale nie miesci... ale ludzie sa rozni, bo to jedna patola po swiecie chodzi? |
|
|
|
|
#959 |
|
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;87856685]Ee nie no, spoko, to zamknijmy wszystko, no bo przecież strach w sumie i co się będziemy narażać. Po cholerę to całe otwieranie gospodarki. Najpierw wszyscy chcą otwarcia, a teraz się okazuje, że no tak nie bardzo, ze każdy to tylko o sobie myśli, a tu ludzie się boją. Jest na to proste rozwiązanie: #zostanwdomu. Przymusu pracy ani wysyłania dzieci do przedszkola nie ma.
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Ale przecież wszystko się otwiera ale na nowych zasadach. Nie tylko przedszkola nigdzie na razie nie ma jak wcześniej. Sorry ale jak ktoś myślał że po otwarciu będzie jak dawniej to jest bardzo naiwny Wysłane z mojego SM-A600FN przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#960 |
|
Konto usunięte
|
Moja mama pracuje w sklepie, pracują z nią dziewczyny, które mają dzieci, bliskich. Pracują wszystkie od początku, żadna nawet na opiekę nie poszła, bo miały z kim dzieci zostawić lub wymieniały się z mężami. Kurczę żadna też nie snuje apokaliptycznuch wizji jaka to mają niebezpieczną pracę, a dziennie przez sklep przewijają się setki osób. A tu się nagle okazuje, że przedszkola to jakieś pola krwawej walki i przedszkolanki (na szczęście nie wszystkie) dostają ataku histerii, bo czas wrócić do pracy. Nie rozumiem tego za bardzo, ale może mam inną perspektywę, bo u mnie w rodzinie i wśród znajomych wszyscy cały czas pracują niezdalnie i nikt nie wpada w histerię z tego powodu.
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:24.

mieszkam w lubuskim, jeśli ma to znaczenie. Nie, jestem na urlopie macierzyńskim i od zeszłego poniedziałku moje dziecko chodzi do przedszkola