|
|
#661 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamuśki marcóweczki 2021 cz. II :)
@Justysia2203 - z tą ciążą "remontową" to niestety bardzo trafne porownanie. Stary dostał już ostateczne ultimatum, jak minie termin to kończę dyskusję, szukam nowego fachowca i w d mam jego koszty/czas/obietnice. On chyba jeszcze mysli, że ja żartuje, ale jestem śmiertelnie poważna.
Ja posortowałam ciuszki i zdecydowanie mam zielone światło do dalszych zakupów. Jakoś niedużo tego mam, więc buszuję w Nexcie i Reserved (bo tam mnie jeszcze nie było=
|
|
|
#662 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To ona? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#663 |
|
Rozeznanie
|
Tak! Dzięki, poczytam sobie póki nie mam książki
Pani smith dobrze ze będziesz szukać nowego fachowca a nie nowego starego ciążowy suchar, wybaczcie U nas jest właśnie -20, śniegu po kolana, jestem przeszczęśliwa
|
|
|
|
|
#664 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dużo Wam jeszcze tego remontu zostało? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ---------- Cytat:
szkoda że wcześniej o niej nie wiedziałam...Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#665 |
|
Zakorzenienie
|
@Roma1987 - zapowiedź poszukiwania nowego Starego też padła w tej rozmowie 😎
|
|
|
#666 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#667 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#668 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() Jak tam po weekendzie? Przeczytałam dziś jakiś post o spacerach z niemowlakami i rzucił mi się komentarz gdzie dziewczyna napisała że poniżej -10* nie powinno się wychodzić z dziećmi na spacer nawet z takimi przedszkolnymi bo że to uszkadza płuca maluchów, u noworodka ta granica to -5*... I tak się zastanawiam ile jest w tym prawdy i jak my kurde żyjemy? Bo ja pamiętam mrozy -20/-30 i trzeba było rano zrobić spacerek do przedszkola a ja miałam jakiś kilometr, no i co z tymi dziećmi ze Skandynawii które są chociażby wystawiane na drzemki na zewnątrz niezależnie od pogody, no a gdzie Rosja? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#669 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do spacerów z niemowlakiem poniżej - 5 reż bym na spacer nie szła. Starszaka zależy jaka jest odczuwalna temperatura i od wiatru. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#670 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#671 |
|
Zakorzenienie
|
Z noworodkiem to pewnie przy takiej temp faktycznie nie będzie dlugiego spaceru, zwłaszcza gdy do tego dochodzi wysoka wilgotność i wiatr, ale niemowlak - tu bym nawet zaryzykowała.
Natomiast decyzję bym podjęła biorąc co innego pod uwagę - czy dzidziul juz był na mrozie i jakim dużym. Jeśli to miałby byc 1-2 spacer to bym go potrzymała co najwyżej przy otwartym oknie, ale jeśli to byłoby kolejne zimowe wyjście, to pewnie na chwilę byśmy wyszli
|
|
|
#672 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale to może raczej jednak gdzieś w glebokiej Rosji mają takie podejście tzn u mnie takie temperatury i tak nie występują ale zaintrygowało mnie to i byłam ciekawa czy macie jakieś spostrzeżenia na ten temat bo jak się w to zaczęłam zagłębiać to różne opinie widzę... Np jeden pediatra wypowiedział się że owszem ta zasada obowiązuje ale do 6 miesiąca życia, a inny znów że przedszkolaki też nie powinny wychodzić na zewnątrz jak temperatura spada poniżej -10*.... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ---------- Cytat:
Oooo nawet nie wiedziałam że Ty ze Śląska gdyby nie to że mama nie umiała się pogodzić z tym że musi iść do sklepu i kupować marchewkę to pewnie byłabym Twoja "sąsiadka" ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
|
#673 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i można spokojnie będzie spacerować. U mnie dziś - 11, starszak w żłobku, ale na polu bez wiatru i nie czuć takiego mrozu, więc możliwe, że go wezmę na chwilke po odebraniu na sanki.A tak z innych rzeczy od polecam lusterko do samochodu, aby widzieć prowadząc w swoim lusterku co tam dziecię porabia . Niedawno synek zaczął jeździć przodem, ale prawie 2.5 roku było bardzo przydatne. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#674 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ooooo dobrze że mi przypomniałaś o tym lusterku!! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#675 |
|
Rozeznanie
|
Kupiłam takie lusterko do auta w smyku na wyprzedaży za 30 zł
Co do mrozu, mysle ze takie mrozy jak dziś w nocy to jest praktycznie anomalia już w tych czasach, w marcu jak będzie -5 to będzie pewnie maksymalny mroz, a potem nasze bobasy to już będą wiosenno letnie, na kolejna zimę będą już całkiem spore i przypuszczam ze raczej chyba będę wychodzic tak do - 10, na krótszy spacer, ale to jeszcze zasięgnę rady jakiegoś pediatry któremu będę ufać (muszę takiego najpierw znaleźć , takiego co nie szasta recepta na antybiotyk )
|
|
|
|
|
#676 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja przeprowadziłam się na studia i już zostałam na stałe.Cytat:
Co do temperatur to moja mama prowadziła nas codziennie koło 5 rano do przedszkola 4km pieszo przez cały rok. Ponad 20 tak temu były prawdziwe mroźne zimy i jakoś ja i moje rodzeństwo problemów w płucami nie mamy. Nigdzie badań też nie widziałam że to jest szkodliwe ale tematem się nie interesowałam. Więc nie chce mi się wierzyć w te uszkodzone płuca. Ja mam w planach temperatura sugerować się jak grubo ubrać dziecko i siebie a długość spaceru dostosować do jakości powietrza. U moich rodziców w górach na pewno jak powietrze będzie ok będziemy robić długie spacery z dzieckiem i psem bez względu na temperaturę Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#677 | ||||||
|
pani.dietetyk
|
Cytat:
Ogarnął się sam z siebie, czy zobaczyl, że jego "logika" nie działa?A tak btw, jak tam Synek? Chodzi mi o te nierówne źrenice - nic nie piszesz na ten temat, wiec zakładam, że wszystko ok? [QUOTE=stookrotka1991;8844 1057] Cytat:
Cytat:
To i tak, że Ci zlecili wątrobowe, też nie za częste... :/ Dobrze, że wszystko skończyło się ok i nie "złapało" Cię nic po drodze. Cytat:
Jak tam dzisiaj smaopoczucie - lepiej? Cytat:
No to dobrze, że już paczka prawie że w drodze, młoda niech tam bezpiecznie siedzi w brzuszku, czeka i nie wychodzi Pola i Michalina - też moje "topy" strasznie mi się podobają. Cytat:
Co jak co, ale na pewno widziałam małe bąble biegające po dworze przy niższej temp niż -10. Ale nie mam pojęcia jak jest z noworodkami, niemowlakami. Bardzo możliwe, że ja będę miała z takimi wyjsciami większy problem niż dziecko :P Jak tam Wasza waga, dziewczyny? Wypłaszcza się coś, czy wciąż rośnie mocno? U mnie stałe +0,5kg / tydzień, mam nadzieję, że to niedługo trochę zwolni bo jeszcze tylko 4 kg do granicy, której nie chciałabym przekraczać.......
|
|
|
#678 | |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=whimxx;88444106]Hahaha, o matko!! No to już było konkretnie, widzę
Ogarnął się sam z siebie, czy zobaczyl, że jego "logika" nie działa?A tak btw, jak tam Synek? Chodzi mi o te nierówne źrenice - nic nie piszesz na ten temat, wiec zakładam, że wszystko ok? Cytat:
![]() Edit: zauważyliście że ostatnio dziwnie cytuje wypowiedzi? Zacytowałam Whimxx a wyskoczyła mi Stokrotka ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Justysia2203 Czas edycji: 2021-01-18 o 12:37 |
|
|
|
|
|
#679 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- Justysia odnośnie paczki z Gemini w piątek była u mnie , ale widać, że z różnych magazynów szlo bo jeden produkt był całkiem oddzielnie zapakowanyTeraz czekam jeszcze na zamówienie jedno z smyka i jedno z allegro właśnie doszło do paczkomatu. Teraz mi przyszedł sms, że coś idize poczta i próbuje sobie przypomnieć co zamawialam jeszcze ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#680 |
|
Zakorzenienie
|
Hej, mnie weekend minął intensywnie i towarzysko. W sobotę spotkaliśmy się i pograliśmy w planszówki z jednymi znajomymi, a wczoraj spacer i popołudnie z drugimi
Wieczorem siadł mi humor, w sumie nie do końca wiem dlaczego, chyba po prostu zaczyna mnie stresować to, że za 8 tygodni buba będzie z nami. I z jednej strony się cieszę, a z drugiej widzę, że to już koniec tego czasu.Dzisiaj przyszła mi paczka, a w zasadzie dwie z wanienką i stelażem, ale obie te rzeczy zapakowali osobno i takiego pudła i takiej ilości folii babelkowej, w życiu nie widziałam TŻ się lekko zirytował, no bo po co to kupiłam, przecież mamy miskę i zlew... Przyszły też książeczki kontrastowe, polecam. Na fb wrzucę zdjęcie.Ostatnio nie sprawdzałam wagi, ale jak patrzę na zdjęcia to faktycznie jestem już duża, nie chcę więcej tyć, bo brzydko na sesji wyjdę na szczęście nie mam już aż tak dużego apetytu.Co do imienia, to wybraliśmy, w zasadzie ja wybrałam, TŻ nie oponował, ale ma też swoje pomysły i boję się tego, że jak zgłosi ją przez epuap to wpisze wszystko co mi się spodoba, bo teraz nie ma już ograniczenia do 2 imion. ![]() Spacery w mrozie: taki zupełny noworodek to może niekoniecznie, ale krótkie werandowanie myślę, że nie zaszkodzi o ile powietrze jest ok. Dzisiaj niestety cały kraj ma przekroczone normy, no może prócz wybrzeża, bo tam to chyba rzadko jest "czerwono". Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#681 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, potrzebuję szybkiej odpowiedzi
Czy przed praniem ciuszków należy odpiąć wszystkie napy i guziczki? Bo tak przeczytałam w internecie, myślałam że pranie na lewej stronie wystarczy
|
|
|
|
|
#682 | ||
|
pani.dietetyk
|
Cytat:
No to super, tyle co nic!! Zazdraszczam. Cytat:
Takie wieczory z planszówkami są, w mojej subiektywnej ocenie, najlepsze - uwielbiam. Chcesz się pochwalić, czy niekoniecznie? Odkrylam dzisiaj super profil na insta: pamietnik_poloznej, jeeej, jak sie wkręciłam to prawie wszystko przeczytałam. Nie jest merytoryczny, bardziej położna opisuje doświadczenia z porodów kobiet. W bardzo ładny sposób. No zauroczył mnie i uspokoił ten profil.
|
|
|
#683 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#684 | |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=whimxx;88444106]Hahaha, o matko!! No to już było konkretnie, widzę
Ogarnął się sam z siebie, czy zobaczyl, że jego "logika" nie działa?A tak btw, jak tam Synek? Chodzi mi o te nierówne źrenice - nic nie piszesz na ten temat, wiec zakładam, że wszystko ok? Cytat:
Co do Syna jeszcze nic nie wiem , okulista na 2 lutego, i boje się bardzo że będę musiała odwołać . Miałam kardiologa teraz na 25 stycznia i odwołuje bo ta cholerna ospa zaatakowała . Córka zaczyna zdrowiec i pytanie czy syn się zaraził 🤷🏻☠♀️ Mi ostatnio waga podskoczyła nawet nie wiem kiedy , było 57-58kg aż tu wczoraj 60,55kg Mam stresa bo jutro wizyta a nawet nie wiem jaki lekarz i czy będę długo czekać . Teraz trochę mnie mniej bo zmobilizowałam rodzinę i w piątek się przeprowadzamy ... Wkoncu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#685 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tak to poszło 7kg w górę ![]() Dziewczyny które rodziły przez cesarkę mam pytanko ile osób z personelu jest w trakcie operacji na sali? I pytanie drugie Jak jest podawane znieczulenie w trakcie porodu? Bo ja myślałam że to jeden jakiś zastrzyk i tyle, a dziś nam położna powiedziała że będę miała cewnik i sama mam sobie podawać według uznania i mogę się zdecydować na znieczulenie od 2 do 9 cm rozwarcia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#686 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#687 |
|
Zakorzenienie
|
Nie mam dziś na nic siły wiec tylko zamelduję że dzidziusiowi stuknęły 2 kg, trochę przystopował z koksowaniem (wrócił z 65 z powrotem na 52 percentyl). Oczywiście znów sie schował za łożyskiem i pokazał nam tylko język (plus te wszystkie szare masy które doktorka umie odczytac a mi przypominaja tylko test rorschacha).
Kupiłam lovelle, jutro jadę po dalsze zakupy bachowe i też ruszam z praniem
|
|
|
#688 | |||
|
pani.dietetyk
|
Cytat:
![]() Chociaż na moim przykładzie, pamiętam jak byłam mała i były ferie, spędzałam dzień w dzień u mojego kolegi sąsiada - jego mama nas pilnowala - on dwa dni po skończonych feriach ospa a u mnie nic. Złapało mnie dopiero jak miałam 15 lat. Cytat:
U mnie też właśnie tyle pykło póki co. A planujesz mieć planowane cc? Cytat:
|
|
|
#689 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
️Ale ja podbijam 2450g ![]() no ale to też chyba inny tydzień ciąży nie? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ---------- Cytat:
No mam nadzieję że jednak będę rodzić SN ale dobrze wiedzieć jak wygląda CC. A no i mówiła o tej ochronie krocza i tylko potwierdziła to co mówiła położna która prowadziła ciążę że tu nacinają tylko i wyłącznie w sytuacji gdy trzeba przyspieszyć poród bo z dzieckiem coś się dzieje, krocze jest "kruche" i może bardzo popękać, coś chyba jeszcze było, no ale że tutaj do nacięcia muszą być wskazania medyczne i ogólnie mega rzadko się nacina bo później dla kobiety to jest bardzo męczące, długo się goi, albo mięśnie można naciąć a to już podobno lipa straszna... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#690 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego moto g(9) plus przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:10.

szkoda że wcześniej o niej nie wiedziałam...

I tak się zastanawiam ile jest w tym prawdy i jak my kurde żyjemy? 

tzn u mnie takie temperatury i tak nie występują ale zaintrygowało mnie to i byłam ciekawa czy macie jakieś spostrzeżenia na ten temat bo jak się w to zaczęłam zagłębiać to różne opinie widzę... Np jeden pediatra wypowiedział się że owszem ta zasada obowiązuje ale do 6 miesiąca życia, a inny znów że przedszkolaki też nie powinny wychodzić na zewnątrz jak temperatura spada poniżej -10*....
podłącza się elektrody na plecach 
na szczęście nie mam już aż tak dużego apetytu.
️