Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 77. - Strona 91 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2023-01-12, 15:11   #2701
chacaos
Zadomowienie

Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 77.

[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89464659]Boże to ja chyba naprawdę jestem jakaś aspołeczna, bo naprawdę od zawsze, od najmłodszych lat, mam całkowicie i kompletnie w dudzie zdanie innych ludzi na mój temat. Ale serio, po prostu nie mieści mi się w głowie, że miałabym się przejmować czyjąkolwiek opinią na swój temat. A zwłaszcza jak chodzi o wygląd.
No nie.
Jak się zdarzało czy zdarzy, że ktoś coś tam wygłosi na temat tego czy schudłam, przytyłam, marnie czy bosko wyglądam, to ja nawet nie wiem jak na to reagować i zwykle pytam po co mi ten ktoś to mówi ?
No po prostu nie wiem co by się musiało ze mną stać, żebym to ja wygłosiła swoją opinię o spotkanym właśnie człowieku. Bez znaczenia obcym czy znajomym, bo mnie po prostu kompletnie nie obchodzi jak kto wygląda, chyba że nie wiem...coś mu się przyklei do twarzy, to powiem, że coś ma, ale tak to prostu mi zwisa i powiewa ta kwestia, nawet się nie przyglądam, bo po co ? Myślę, że byłabym kiepskim świadkiem jakiegoś kryminalnego zdarzenia [/QUOTE]

Ja bym się może przejęła w wieku 14 lat, teraz bym olała albo odgryzła się, ewentualnie opieprzyła za wyjatkowo chamską uwagę od znajomej osoby. W sumie uważam przywalanie się do wyglądu innych ludzi za tak inwazyjne i niepotrzebne, że jak słyszę ,,uśmiechnij się'', to tłumaczę jak dziecku, że nie przyszłam tu sprawiać komuś przyjemności swoją aparycją i niech spróbuje następnym razem dać komuś powód do uśmiechu. Lubię te zdziwione spojrzenia.
chacaos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-12, 15:15   #2702
Finlora
Zakorzenienie

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89464713]ha!
ja do dzis pamietam, jak ksiadz z ambony na wsi (bylam na wakacjach) w ewidentnie nasza strone - 3 młodych lasek ubranych w srodku upalnego lata w sukienki na ramiaczkach bodajze, takie zwyczajne bo mialysmy 20+ lat i biedne bylysmy gledził na kazaniu o jakichs nierządnicach wodzacych na pokuszenie, grzechach nieczystości, ubraniu też itp. itd. bardzo malo bylo w kosciele ludzi i my jako nieliczne z 'młodzieży'. Daaawno to było

a jakies obgadywanie przy kościele np. podczas czekania na wyjście pary mlodej ze ślubu czy I komunii tez się oj zdarzają. wystarczy miec dobry słuch [/QUOTE]Nie chodzę do kościoła ale sukienka na ramiączkach to chyba niezbyt odpowiedni strój. Jak są wycieczki zagraniczne i wchodzi się do różnych kościołów, to z reguły jest wymóg, żeby ramiona i nogi mieć zakryte.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-12, 15:19   #2703
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez chacaos Pokaż wiadomość
W sumie uważam przywalanie się do wyglądu innych ludzi za tak inwazyjne i niepotrzebne, że jak słyszę ,,uśmiechnij się'', to tłumaczę jak dziecku, że nie przyszłam tu sprawiać komuś przyjemności swoją aparycją i niech spróbuje następnym razem dać komuś powód do uśmiechu. Lubię te zdziwione spojrzenia.

Mnie zawsze zastanawia, co tekst "uśmiechnij się " ma dać. Mam siedzieć ciągle z takim sztucznym bananem, czy jak?

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Nie chodzę do kościoła ale sukienka na ramiączkach to chyba niezbyt odpowiedni strój. Jak są wycieczki zagraniczne i wchodzi się do różnych kościołów, to z reguły jest wymóg, żeby ramiona i nogi mieć zakryte.

Takie teksty nie powinny mieć miejsca mimo wszystko. To świadczy o złym księdzu. Jednocześnie sama nigdy się z tym nie spotkałam, a do Kościoła chodzę.

Przy czym faktem jest, że na różnych wycieczkach ludzie potrafią ubrać się stosownie do zwiedzanego miejsca ( i uszanować tamtejszą kulturę), U nas magia i nie umieją.

Przy czym w lato, podczas wesel mnóstwo kobiet ma na sobie sukienki na ramiączkach i jak wyżej nigdy nie słyszałam żadnej opinii na ten temat.
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-12, 15:20   #2704
Pusheen_
BAN stały

[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89464711]Ile razy słyszałaś to osobiście? Ja ani razu.

To też jest przesada w drugą stronę. Chce zauważyć, że w stosunku mężczyzn jest również wiele oczekiwań.

"Co z ciebie za facet, który nie potrafi sam domu utrzymać?

" Nie umiesz naprawić czegoś? Dwie lewe ręce"

"Jesteś szczupły? Niemęski"
"Ubrałeś się w zbyt obcisłe spodnie - pedał".

"Sprzątasz? Uuu pandtofel"

I tak dalej.[/QUOTE]

No ok, ale ja naprawdę znam takie pary, gdzie facet to mało co.

Wprowadził się do nowej partnerki - ona wtedy samotna matka po dwóch rozwodach. Po kilku latach dorobili się wspólnego dziecka.

Ona pracuje, opiekuje się dwojgiem dzieci, po pracy przygotowuje obiad, pomaga dzieciom w szkole, chodzi na zebrania i doglada chorego ojca. Regularnie prosi w pracy o podwyżki.

A on? Mieszka w jej mieszkaniu, zaprowadza i odbiera córkę ze szkoły albo z zajęć dodatkowych.

Pracuje od 7 do 15, zarabia MNIEJ od swojej partnerki i przez 15 lat nie udało mu się w odczuwalny sposób zwiększyć zarobków - zmienił tylko pracę fizyczną na umysłową

W domu to tyle, że odgrzeje żarcie albo obierze i wstawi ziemniaki - reszta przerasta jego możliwości.

Herosem to jest grając na kompie albo odbierając córkę ze szkoły . I od zawsze uważa, że jest zaczepisty

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89464713]ha!
ja do dzis pamietam, jak ksiadz z ambony na wsi (bylam na wakacjach) w ewidentnie nasza strone - 3 młodych lasek ubranych w srodku upalnego lata w sukienki na ramiaczkach bodajze, takie zwyczajne bo mialysmy 20+ lat i biedne bylysmy gledził na kazaniu o jakichs nierządnicach wodzacych na pokuszenie, grzechach nieczystości, ubraniu też itp. itd. bardzo malo bylo w kosciele ludzi i my jako nieliczne z 'młodzieży'. Daaawno to było

a jakies obgadywanie przy kościele np. podczas czekania na wyjście pary mlodej ze ślubu czy I komunii tez się oj zdarzają. wystarczy miec dobry słuch [/QUOTE]

Wysłane z mojego SM-A202F przy użyciu Tapatalka
Pusheen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-12, 15:23   #2705
Finlora
Zakorzenienie

[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89464726]Takie teksty nie powinny mieć miejsca mimo wszystko. To świadczy o złym księdzu. Jednocześnie sama nigdy się z tym nie spotkałam, a do Kościoła chodzę.

Przy czym faktem jest, że na różnych wycieczkach ludzie potrafią ubrać się stosownie do zwiedzanego miejsca ( i uszanować tamtejszą kulturę), U nas magia i nie umieją.[/QUOTE]Oczywiście, że nie powinny mieć miejsca. Chodzi mi tylko o to, że (jak to było w sumie pisane wielokrotnie) ludzie często nie potrafią ubrać się odpowiednio do okazji/miejsca.
Stary 2023-01-12, 15:40   #2706
wlosomaniaczkaaa
Zakorzenienie

Higurashi, tak też uczynię.
Szybko się człowiek przyzwyczaja do benefitow typu kupony i cashbacki.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
wlosomaniaczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-12, 16:40   #2707
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Oj tam.
Właśnie to w Polsce mnie smuci, że widzisz chciałabyś, ale nie założysz, bo się będziesz źle czuć czy cos.
W UK kobiety mają przeważnie takie rzeczy w pompie, nie zliczę ile widziałam tam codziennie latem wyeksponowanych brzuszków, zero wstydu, zero poczucia, że nie powinny. Super to jest; ale rozumiem jednocześnie jak najbardziej o co Ci chodzi, jestem w końcu Polką i takową mam też mentalność, również nie umiałabym się przełamać - na pewno będąc w Polsce..

Sent from my iPhone using Tapatalk
Może to kwestia miasta w którym mieszkam, ale moim zdaniem bardzo się zmienia mentalność, szczególnie młodych ludzi. Często widzę młode dziewczyny ze sporą nadwagą które chodzą np. z odkrytym brzuchem czy w mega krótkich szortach. I uważam że super, jak chcą niech chodzą i niech się czują jak najlepiej.
Ale ja sama w życiu bym nie założyła takich ubrań, bo nie czuję się w nich komfortowo. Ostatnio sporo schudłam i niby mogłabym odsłaniać ciało, ale nie mam jędrnej skóry tylko taką "miękką" więc nie mam ochoty jej nikomu pokazywać ani sama oglądać. [1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;89464352]To ja mam odwrotne wrażenie, że producenci myślą, że kobieta w rozmiarze S czy XS będzie miała z jakiegoś powodu spory biust. Szczególnie widzę to w trochę bardziej eleganckich czy wieczorowych sukienkach, gdzie to miejsce na biust jest specjalnie wykrojone. Zawsze mi to odstaje i jest po prostu za duże. Jestem szczupła i mam mały biust, nie jakiś mikro, ale proporcjonalny do szczupłości.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]W przypadku ubrań z dekoltami mam wrażenie że one na nikogo nie pasują, może poza wysokimi kobietami z mniejszym biustem. Górna część sukienek jest zazwyczaj strasznie długa, więc jak ktoś jest niższy to dekolt odstaje, a jak jeszcze ma się większy biust to się wszystko wylewa na zewnątrz (tak jak u mnie).
Cytat:
Napisane przez Olkaaaa_s Pokaż wiadomość
Akurat reklam shopee nie słyszałam ani jednej, a kupowałam tam aż raz. Zdziwiło mnie zamknięcie shopee, bo widziałam jeszcze niedawno mnóstwo ogłoszeń o pracę, do tego oni mocno inwestowali w marketing i stali się znaczącym graczem na rynku, dlatego jestem zaskoczona, że jednak nawyraźniej był to kolos na glinianych nogach (nie czytałam jeszcze żadnej analizy, więc nie znam powodu taiej a nie innej decyzji).
Wycofali się z całej Europy, z przyczyn finansowych - włożyli mnóstwo kasy w reklamę a nie przejęli rynku w oczekiwanym czasie.

lightangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-12, 17:35   #2708
Nimve
Zakorzenienie

[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89464726]Mnie zawsze zastanawia, co tekst "uśmiechnij się " ma dać. Mam siedzieć ciągle z takim sztucznym bananem, czy jak?
[/QUOTE]

Czasami odpowiadam, że nie pracuję w cyrku żeby się uśmiechać na zawołanie. Nie wiem czy coś dociera, ale chociaż faktycznie zaczynam się czasami uśmiechać jak widzę to ogromne zdziwienie
Nimve jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-12, 17:58   #2709
rejczeI
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
Nie pojmuje zapisywanie zdjęć rtg na płytach CD. Wszędzie od nfz po prywatne przychodnie i weterynarzy. Przecież to przeżytek technologiczny, do tego zwiększa koszty, jest nieekologiczne, wymaga dodatkowej wizyty w celu odebrania. Czemu nie mogę wysyłać na maila albo umieścić w czymś w rodzaju chmury z dostępem na hasło?
dużo ludzi nie umie w komputery. A tak, pacjent zadowolony, że dostał do ręki i nie musi nigdzie szukać, lekarz tym bardziej bo nikt nie będzie za nim łaził, że nie ma załącznika (którego nie umie znaleźć w poczcie).

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
Ona myślała, że związkiem z nim zbuduje karierę aktorską, że ho ho, Oscary czekają, a on nie umie wyjść spod pantofla narcystycznej żony. Z takimi sprawami rodzinnymi nie lata się po gazetach i telewizjach, więc ani przez chwilę nie wierzę w ich dobre intencje, jak to oni się chcą cudnie z rodziną dogadać. Poza tym monarchia bleee, ale królewski ślub i wesele oraz nie rezygnowanie z tytułów to już tak tak tak. Żenujący są oboje. On pewnie podskórnie doskonale wie, że jak zabraknie tytułu, to ona go kopnie wcześniej, czy później w d... Ta książka to już w ogóle gwoźdź do trumny jego stosunków z rodziną.

---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ----------

Myślałam, że on jest inteligentny mimo swoich licznych wyskoków, ale jednak nie - jednak ten głupawy wyraz twarzy skądś się bierze. Dobrali się z tą narcyzką idealnie. Jeszcze niech się zakolegują z Amber Heard do kompletu. Razem mogą napisać kolejną książkę o tym jak pozować na ofiarę wszystkich i wszystkiego.
Dla mnie ten facet jedynie powinien być rzecznikiem w sprawie żeby ukrócić bulwarówki wtryniające nos w rodzinę bo faktycznie przesadzają i granice mają zerowe. I potępiać bezsprzeczne przykłady rasizmu. Reszta w stylu Willy mnie popchnął, krzyknął, Megi się popłakała bo Kate miała jakieś pomysły na sukienki dziewczynek, ręce opadają.

Cytat:
Napisane przez Lumimi Pokaż wiadomość
Nie powiedziałabym że dotyczy to tylko młodszego rodzeństwa. Równie dobrze dotyczyć to może też starszego. Ja to po prostu widzę często gdy jest 2-3 dzieci. Wbrew temu co rodzice mówią to nigdy nie kocha się tak samo dzieci ani nie traktuje się ich równo. Mnóstwo rodziców ma swoich ulubieńców i nie zawsze jest to młodsze. To że jedno kochają to nie oznacza że drugie nie było faworyzowane i kochane bardziej. Do tego przeważnie jest tak że jak jest 2-3 dzieci to jedno dominuje charakterem nad drugim co też jest powodem do konfliktu. Często jest też tak że z racji wieku jest to to starsze i to wykorzystuje. Ja właśnie często widzę że starsze rodzeństwo wykorzystuje przewagę wieku.

Tak naprawdę z boku ciężko zobaczyć jak rodzice traktują swoje dzieci. A często właśnie te niesprawiedliwosci dotyczą codziennych spraw.

Harry był od początku "tym drugim". Widział że królem nie zostanie, a momencie kiedy Willianowi zaczęły rodzic się dzieci to one zepchnęły go jeszcze dalej. Media zaczęły się bardziej interesowac nimi. Tak samo jak to że tak naprawdę on i Megan zawsze musieli oglądać plecy Williama i Kate. Z jednej strony tak blisko tronu a z drugiej tak daleko

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Absolutnie się nie zgadzam.
rejczeI jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-12, 19:16   #2710
Ciastko_Pomaranczowe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pusheen_ Pokaż wiadomość
I w sumie jak zwykle wychodzi na to, że najlepiej być jedynakiem, bo rodzeństwo to same problemy

Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość
Jak patrzę na te wszystkie sytuacje to cieszę się że zamiast rodzeństwa mam przyjaciół na których mogę liczyć. Ich przynajmniej sama mogłam wybrać, nikt mi ich nie narzuca z wytłumaczeniem że "to rodzina, musicie się jakoś dogadać". Czasem się po prostu nie da.

A i tak rodzice jedynaka będą słyszeć komentarze w stylu, że muszą dziecku 'zrobić' rodzeństwo bo inaczej jedynak będzie skrzywdzony i skrzywiony. Źli, okrutni rodzice. Heh.
Ciastko_Pomaranczowe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-12, 19:20   #2711
Nuova
( ͡° ͜ʖ ͡°)

Cytat:
Napisane przez meliandra Pokaż wiadomość
Teksty, że kobieta musi nosić się kobieco zwykle wymyślają osoby, które same mają z tym największy problem. Znam kobiety i mężczyzn z resztą też co zawsze chodzą ubrani elegancko i takie/takich co chodzą na sportowo, nie malują się i nigdy nie słyszałam żeby ktoś im coś zarzucił albo wyskoczył z jakimś głupim tekstem.

Jako kobieta ubierająca się „na sportowo” albo nawet jak „chlopaczara” potwierdzam. Jak byłam nastolatką to z kolei byłam typową mroczną alternatywką. Nikt nigdy nie zwrócił mi uwagi, paradoksalnie zawsze miałam powodzenie, mąż tez nigdy nie narzekał na moje mało kobiece stylówki.

Nuova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-12, 19:34   #2712
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nuova Pokaż wiadomość
Jako kobieta ubierająca się „na sportowo” albo nawet jak „chlopaczara” potwierdzam. Jak byłam nastolatką to z kolei byłam typową mroczną alternatywką. Nikt nigdy nie zwrócił mi uwagi, paradoksalnie zawsze miałam powodzenie, mąż tez nigdy nie narzekał na moje mało kobiece stylówki.

Nie wiem czy byłam alternatywką, ale ubierałam się ciągle na czarno. Czasami dodawałam coś szarego. Wszelkie ciotki miały taki ból tyłków

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Oczywiście, że nie powinny mieć miejsca. Chodzi mi tylko o to, że (jak to było w sumie pisane wielokrotnie) ludzie często nie potrafią ubrać się odpowiednio do okazji/miejsca.

Racja.

Co mnie osobiście drażni - dorosły mężczyzna w zwykłej/codziennej koszuli typu w kratę na weselu plus jakieś materiałowe spodnie lub jeansy. Tak można ubrać nastolatka, bo szybko rośnie i nie opłaca się kupować garnituru. Jednak dorosły chłop?
26cabbdd88f595c38f9b7f8139ef1472f28f75bc_65628a8226dae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-12, 19:39   #2713
7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0
Konto usunięte

[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89464937]
Co mnie osobiście drażni - dorosły mężczyzna w zwykłej/codziennej koszuli typu w kratę na weselu plus jakieś materiałowe spodnie lub jeansy. Tak można ubrać nastolatka, bo szybko rośnie i nie opłaca się kupować garnituru. Jednak dorosły chłop?[/QUOTE]

Dorosły chłop też nieraz szybko rośnie - w szerz.

7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-12, 19:43   #2714
Finlora
Zakorzenienie

[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89464937]Co mnie osobiście drażni - dorosły mężczyzna w zwykłej/codziennej koszuli typu w kratę na weselu plus jakieś materiałowe spodnie lub jeansy. Tak można ubrać nastolatka, bo szybko rośnie i nie opłaca się kupować garnituru. Jednak dorosły chłop?[/QUOTE]Albo czerwone adidasy do garnituru..
Stary 2023-01-12, 19:44   #2715
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89464937]
(...)
Co mnie osobiście drażni - dorosły mężczyzna w zwykłej/codziennej koszuli typu w kratę na weselu plus jakieś materiałowe spodnie lub jeansy. Tak można ubrać nastolatka, bo szybko rośnie i nie opłaca się kupować garnituru. Jednak dorosły chłop?[/QUOTE]

Również jestem z tej "szkoły", że jednak dorosły facet powinien posiadać przynajmniej jeden pasujący na niego garnitur.
Stary 2023-01-12, 20:15   #2716
stotek
Zakorzenienie

Cytat:
Również jestem z tej "szkoły", że jednak dorosły facet powinien posiadać przynajmniej jeden pasujący na niego garnitur.
Ja uważam tak samo. Raz byłam na randce i typ dumny z siebie rzucił hasłem, że on nie ma absolutnie żadnego garnituru, jest z tego dumny i nie zamierza tego zmieniać i choć to głupie, to strasznie mnie to do niego wtedy zraziło

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
Stary 2023-01-12, 20:35   #2717
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stotek Pokaż wiadomość
Ja uważam tak samo. Raz byłam na randce i typ dumny z siebie rzucił hasłem, że on nie ma absolutnie żadnego garnituru, jest z tego dumny i nie zamierza tego zmieniać i choć to głupie, to strasznie mnie to do niego wtedy zraziło
Mnie by to również zraziło. Nie wiem z czego tu być dumnym. Mogę zrozumieć taki bunt u nastolatka, ale u dorosłego faceta? Potem widuję na pogrzebach takich "bluza z dresu, jeansy z przetarciami" elegantów.
Stary 2023-01-12, 20:42   #2718
żurawinka
Zakorzenienie

[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;89464941]Dorosły chłop też nieraz szybko rośnie - w szerz.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Większe cuchy też można znaleźć ale ciężej i... dużo drożej nieraz. Jednak kobiety mają nieco lepszy dostęp do ciuchó ( chociaż gorszej jakości)

żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-12, 20:55   #2719
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ciastko_Pomaranczowe Pokaż wiadomość
A i tak rodzice jedynaka będą słyszeć komentarze w stylu, że muszą dziecku 'zrobić' rodzeństwo bo inaczej jedynak będzie skrzywdzony i skrzywiony. Źli, okrutni rodzice. Heh.
Nigdy w życiu nie brakowało mi rodzeństwa, nie prosiłam też rodziców o siostrę lub brata (tak jak robią to niektóre dzieci). Nie uważam żebym w jakiś sposób była skrzywdzona, wszyscy moi znajomi twierdzą że w niczym nie przypominam typowego jedynaka więc chyba nie było tak źle mimo że moi rodzice często słyszeli że lepiej było mieć więcej dzieci.
Cytat:

Też by mnie to zraziło, nie wyobrażam sobie zabrać gościa w dresie albo jeansach na wesele albo pogrzeb kogoś bliskiego. Byłoby mi zwyczajnie wstyd że spotykam się z kimś kto nie umie się ubrać odpowiednio do sytuacji.
Cytat:
Mnie by to również zraziło. Nie wiem z czego tu być dumnym. Mogę zrozumieć taki bunt u nastolatka, ale u dorosłego faceta? Potem widuję na pogrzebach takich "bluza z dresu, jeansy z przetarciami" elegantów.
Był taki motyw w "Jak poznałem waszą matkę". Barney nosił na co dzień garnitury, a na pogrzeby nosił dresy - w serialu było to śmieszne, w prawdziwym życiu byłoby żałosne.

Stary 2023-01-12, 21:11   #2720
Konto usunięte

Cytat:

W ogóle po co on to mówił? Po za tym też miałam w głowie od razu minus. Kojarzy mi się ten tekst z takim piotrusiem panem "nie bo nie". Szczególnie, że dorosły mężczyzna czasem jest zaproszony na ślub, komunię, imprezę firmową albo umrze mu członek rodziny.

Cytat:
Nigdy w życiu nie brakowało mi rodzeństwa, nie prosiłam też rodziców o siostrę lub brata (tak jak robią to niektóre dzieci). Nie uważam żebym w jakiś sposób była skrzywdzona, wszyscy moi znajomi twierdzą że w niczym nie przypominam typowego jedynaka więc chyba nie było tak źle mimo że moi rodzice często słyszeli że lepiej było mieć więcej dzieci. T

Wszystko jest kwestią wychowania. Można rozpuścić jedynaka i osobę mającą rodzeństwo.
Stary 2023-01-12, 21:18   #2721
a5b2f04c728b42871bc12f2c24211f88ae37ff8d_643f21343ae75
Konto usunięte

Ja jestem jedynaczką i mój syn też jest jedynakiem. Ja tam żałuję, że nie mam rodzeństwa, zostanę kiedyś sama... (jeśli rodzice odejdą pierwsi). Moje dziecko nie ma kuzynów, kuzynek, jak rodzice umrą to z nikim nie podzielę obowiązków związanych z pogrzebem i bólu. Jedny plus to brak szarpania się o majątek.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
a5b2f04c728b42871bc12f2c24211f88ae37ff8d_643f21343ae75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-12, 21:27   #2722
Pusheen_
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Nuova Pokaż wiadomość

A to jest jeszcze jeden ciekawy aspekt - zmieniające się kanony urody i akceptowanie różnorodności w typach urody, sylwetki czy stylu ubierania.

Uważam, że chyba nigdy nie żyliśmy w bardziej wolnych czasach pod tym względem.

Bez durnego przymusu, że kobieta MUSI wyglądać kobieco - pod względem figury, typu urody, "upiekszaczy", nie mówiąc już o zachowaniu

Nie trzeba się daleko cofać, żeby dostrzec ile jeszcze niedawno było ograniczeń w odniesieniu do kobiecego wyglądu i narzucania...pewnego "wizerunku" już właściwie?

Przepraszam, ale jak patrzę na niektóre "epoki", to widzę mnóstwo kobiet, które wyglądają dobrze, ale nudno i bez polotu, tak na "jedno kopyto".

Po samej sylwetce jestem w stanie rozpoznać, kto z jakiej epoki pochodzi i nie cofam się do czasów Napoleona czy Marii Antoniny
Cytat:

Z czego tu być dumnym, dla drugiej strony to tylko informacja, że ten mało kuma.

Edytowane przez Pusheen_
Czas edycji: 2023-01-12 o 21:29
Stary 2023-01-12, 21:36   #2723
Imperfecta
Zakorzenienie

Ja przez połowę mojego życia (mam 30 lat, moja siostra 15) byłam jedynaczką i w sumie nie pamiętam czy jako dziecko chciałam mieć rodzeństwo czy nie, ale jak już siostra się urodziła, to nie wyobrażam sobie, że mogłoby jej nie być. Czasami żałuję, że nie mam rodzeństwa w swoim wieku (mam jeszcze brata, ale on ma osiem lat), bo jednak przepaść między mną a rodzeństwem jest ogromna, mogłabym być w sumie ich matką, zwłaszcza brata i chyba bardziej takie mam do nich odczucia, jak matka, albo ciotka. Jeszcze z siostrą trochę inaczej, już jest coraz starsza - mamy trochę wspólnych tematów, ma już jakiś gust muzyczny, czytelniczy, trochę się maluje, interesuje ubraniami, chłopakami itp, mamy bardziej "siostrzane" niż dziecięce tematy.
Ogólnie kontakt mamy bardzo dobry, dużo się mnie radzi w różnych sprawach.

Brata kocham, ale go nie lubię. Jest rozpieszczonym bachorem, ale to w sumie nie jego wina, tylko jego rodziców, więc jakby nie mam pretensji do niego.

Ogólnie tak z perspektywy połowy życia z rodzeństwem a połowy bez to cieszę się, że są
Imperfecta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-12, 21:47   #2724
Ciastko_Pomaranczowe
Raczkowanie

[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89465030]Wszystko jest kwestią wychowania. Można rozpuścić jedynaka i osobę mającą rodzeństwo.[/QUOTE]

Zgadzam się z tym.

Jednak w tym krzywdzeniu jedynaka, to chyba ludziom chodzi też o to, że będzie samotny; jeśli nie ma rodzeństwa ani nawet kuzynostwa.

Nie każde dziecko będzie z tego powodu nieszczęśliwe, no ale tego się nie przewidzi.

Nawet tutaj odczucia co do posiadania braci i sióstr są różne, pisane z doświadczenia dorosłych już osób bez rodzeństwa.

Nie ma też żadnej gwarancji ze rodzeństwo będzie się dogadywać czy chociażby lubić, jak już pisano wyżej. Osobiście znam wielu zadowolonych jedynaków i jeszcze więcej skłóconych rodzeństw.

Ciężka sprawa, mimo to wg mnie fatalne są te komentarze ludzi, że się krzywdzi własne dziecko nie produkując mu rodzeństwa. Trochę za mocne i zbyt kategoryczne. Chociaż pewnie mają dobre intencje.
Ciastko_Pomaranczowe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-12, 21:50   #2725
Pusheen_
BAN stały

[1=26cabbdd88f595c38f9b7f8 139ef1472f28f75bc_65628a8 226dae;89465030]
Wszystko jest kwestią wychowania. Można rozpuścić jedynaka i osobę mającą rodzeństwo.[/QUOTE]

Dokładnie.

Można być okropnym jedynakiem, i okropnym bratem czy siostrą
W sumie znam chyba większość możliwych kombinacji

Ja bym powiedziała, że posiadanie rodzeństwa wzmogło w znanych mi osobach kłótliwość (już nie chcę pisać, że agresję) i jeszcze parę innych cech uznawanych za negatywnie.

A co do jedynakow...Żadna to tajemnica, że mają lepiej. Po prostu.

Edytowane przez Pusheen_
Czas edycji: 2023-01-12 o 22:35
Stary 2023-01-12, 22:17   #2726
Silje_
Rozeznanie

Jestem jedynaczką i nigdy nie czułam się samotna. Jako dziecko bawiłam się z kuzynostwem, potem z dziećmi z klasy. Raczej cieszyłam się, że nie mam rodzeństwa, bo miałam pokój dla siebie . Jako dorosła osoba nie czuję braku rodzeństwa. Widzę po znajomych i dalszej rodzinie, że w dorosłości rodzeństwo raczej kłóci się o majątek albo szarpie o opiekę nad rodzicami.

Silje_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2023-01-12, 22:23   #2727
rejczeI
Wtajemniczenie

Cytat:
Może to kwestia miasta w którym mieszkam, ale moim zdaniem bardzo się zmienia mentalność, szczególnie młodych ludzi. Często widzę młode dziewczyny ze sporą nadwagą które chodzą np. z odkrytym brzuchem czy w mega krótkich szortach. I uważam że super, jak chcą niech chodzą i niech się czują jak najlepiej.
Ale ja sama w życiu bym nie założyła takich ubrań, bo nie czuję się w nich komfortowo. Ostatnio sporo schudłam i niby mogłabym odsłaniać ciało, ale nie mam jędrnej skóry tylko taką "miękką" więc nie mam ochoty jej nikomu pokazywać ani sama oglądać. W przypadku ubrań z dekoltami mam wrażenie że one na nikogo nie pasują, może poza wysokimi kobietami z mniejszym biustem. Górna część sukienek jest zazwyczaj strasznie długa, więc jak ktoś jest niższy to dekolt odstaje, a jak jeszcze ma się większy biust to się wszystko wylewa na zewnątrz (tak jak u mnie). Wycofali się z całej Europy, z przyczyn finansowych - włożyli mnóstwo kasy w reklamę a nie przejęli rynku w oczekiwanym czasie.

Ojej. Kto by pomyślał. Nachalne krzykliwe reklamy nie przeważyły że platforma wygląda jak aliekspres w jego własnych początkach czyli jakby niezbyt. Aliekspres i allegro przez lata bardzo się rozwinęły. Do tego jest Amazon. Przeglądałam tą szopi w grudniu przez chwilę i dzisiaj na czasie dla porównania szukając ostatnio zakupionych rzeczy. Cenowo podobnie lub bez szału, mniejszy wybór (przykładowo nie znalazłam określonego beretu), chyba ich atrakcją były te różne punkty i kupony. Do tego te strony po angielsku gdzie aliexpres ma już translatory.
Stary 2023-01-12, 22:26   #2728
lightangel
Zakorzenienie

Patrząc teraz, z perspektywy dorosłej osoby to naprawdę miałam dużo lepiej jako jedynaczka. Miałam własny pokój, nie musiałam się niczym dzielić (a i tak za bardzo nie było czym bo nigdy się u nas nie przelewało). Do tego miałam sporo koleżanek z podwórka / szkoły i przyjaciółkę która do dziś jest dla mnie jak siostra, tyle że jak miałyśmy siebie dość to każda mogła iść do siebie. I w sumie nadal może
Za to wśród osób z rodzeństwem nie znam nikogo kto miałby tak dobrą relację jak ja i moja przyjaciółka. Większość się ostro kłóci, sporą część nawet nie ma ze sobą kontaktu. Zawsze ktoś ma o coś pretensje, szczerze mówiąc aż szkoda życia na takie akcje.

Stary 2023-01-12, 22:43   #2729
Pusheen_
BAN stały

No wiadomo, że z perspektywy jedynaka to kłótnie typowe dla rodzeństwa są zwykle niezrozumiałe czy absurdalne.

Ale każdy jedynak wie, że gdyby miał rodzeństwo, to przecież szybko zaczalby się zachowywać tak samo.

Ja czasem jak obserwowałam relacje między rodzeństwem, to wieczne wykłócanie się o to, że ktoś MUSI coś zrobić albo, że jeden dostał za dużo, a drugi za mało i tak w kółko.

Nie mówiąc już o tym, że w życiu nie widziałam tak hardkorowych akcji, jakie potrafi wykręcić siostra siostrze lub bratu.
Akcje, które w innych zależnościach towarzyskim zostałyby po prostu określone jako kradzież np.uchodzą płazem, "no bo to rodzina".

Stary 2023-01-12, 22:54   #2730
rejczeI
Wtajemniczenie

Cytat:
Patrząc teraz, z perspektywy dorosłej osoby to naprawdę miałam dużo lepiej jako jedynaczka. Miałam własny pokój, nie musiałam się niczym dzielić (a i tak za bardzo nie było czym bo nigdy się u nas nie przelewało). Do tego miałam sporo koleżanek z podwórka / szkoły i przyjaciółkę która do dziś jest dla mnie jak siostra, tyle że jak miałyśmy siebie dość to każda mogła iść do siebie. I w sumie nadal może
Za to wśród osób z rodzeństwem nie znam nikogo kto miałby tak dobrą relację jak ja i moja przyjaciółka. Większość się ostro kłóci, sporą część nawet nie ma ze sobą kontaktu. Zawsze ktoś ma o coś pretensje, szczerze mówiąc aż szkoda życia na takie akcje.

Starsze rodzenstwo ma pretensje że przeciera szlaki, młody nie musi się dopraszać by iść na imprezę. Młodsze że starszemu wolno więcej.

William żyje od dziecka pod presją że ma być królem i tyle jego osobistej wolności. Harruś wiecznie był tym który nie ma być królem i straszna sprawa, mógł się bawić, hulać, nikt od niego nadmiernie nie wymagał i tuszowali jego wybryki. Np. jestem zdania że wkręcenie się/go w charytatywność na wzór matki, a w czym się odnalazł, to nie była jego inicjatywa tylko jakiegoś speca od pr'u z dworu żeby poprawić wizerunek zmieniającego jak rękawiczki dziewczyny playboya. I ktory potrafił się przebrać w, heheszki, mundur nazisty. Wszystkie kluby były jego , wiecznie woda na młyn prasy, nikt go tam siłą pewnie nie zaciągał. Mnie już nudzą wynurzenia tej parki i przedruki pismaków których pełno wszedzie od przed-premiery. Nawet nie chce mi się tych plotkarskich stronek otwierać, ale serio się dziwię jak dorosły chłop i jego małżonka (przed i po 40, ona 2 fakultety) nie kumają że większość społeczeństwa nie ma idealnych rodzin i kłoci się przy kotlecie. Nadmiernie wymagający albo olewający rodzice, brak uwagi, różnej formy toksyk. A zachowują się jakby byli jedyni na świecie. No faktycznie brat miał jakieś anse do mojej żony/narzeczonej, bardzo mi to wszystko jedno. To moja żona nie jego, jemu nie musi się podobać. I to niby, on mnie uderzył, ja (oczywiście w domyśle mu nie oddałem, bo jestem taki szlachetny), kazałem mu wyjść. Wygodne biorąc pod uwagę że dwór tego nie zdementuje i nie odniesie się do tego. Pranie takich fermentów w mediach i ksiązkach to kiepski żart. I to podpisanie ksiązki, patrz okładka, Książe Harry, Spare. Jakby człowiek nie miał nazwiska. A ma, dłuższe niż przeciętniak bo dwuczłonowe do pary z bodajże 4 imionami. Odcinam się od nich bo są be dlatego autorem ksiązki jest książe. Aha.

Edytowane przez rejczeI
Czas edycji: 2023-01-12 o 23:03
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości