|
|
#181 | ||
|
Kobieta zimowa
|
Dot.: Wizażowe Wyzwanie Czytelnicze 2023
Cytat:
![]() Czytałam ją dawno i chyba do niej wrócę, może latem. "Córka zegarmistrza" tej samej autorki jest bardziej zakręcona, ma dużo więcej płaszczyzn czasowych, i momentami trochę nielogiczna, według mnie ciekawa i też mi się podobała, ale opinie ma różne. Chyba również wybiorę jakąś inną powieść Morton do tego punktu. ---------- Dopisano o 19:51 ---------- Poprzedni post napisano o 19:07 ---------- Cytat:
📚 79/75 w 2023 109/100 w 2022 104/100 w 2021 Edytowane przez _hiver_ Czas edycji: 2023-03-11 o 19:08 |
||
|
|
|
|
#182 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeszcze jedna rzecz bardzo mi się podobała w książce Morton. Odniesienia do książek Arthura Conan Doylea a później Agathy Christie. Było tam nawet takie wspomnienie kiedy Christie pojawiła się u nich w domu. Pomyślałam, ja też czytałam te książki ![]() Córka Zegarmistrza to też obyczajówka? Czytałam też opis tej książki, ale bardziej zachęciłaś mnie właśnie Dom w Riverton. Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#183 | |
|
Kobieta zimowa
|
Cytat:
, na mnie zrobiła wrażenie.
|
|
|
#184 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#185 |
|
Śnięta Mucha
|
3. Książka wydana w 2023 roku
Kobiety od A do Z - Katarzyna Miller 7/10 Zbiór ułożonych alfabetycznie felietonów psychologicznych i feministycznych. Ogólnie widać w Kaśce wku*w na zamordyzm skrajnej prawicy. Feministyczne fragmenty są w klimatach Pauliny Młynarskiej.Nie jest to książka innowacyjna, ale w naszym kraju każda pozycja o edukacji równościowej i psychologicznej jest na wagę złota. Każdy głos jest tu istotny.
|
|
#186 |
|
Zadomowienie
|
3. Książka wydana w 2023 roku
Jeffery Deaver "Nocny obserwator" Nie myślałam, że tak szybko uda mi się zrealizować ten punkt i to taka świetną kontynuacją cyklu. To już 15 tom o perypetiach Lincolna a ja chce więcej. Liczę że tym razem Deaver nie każe tyle czekać na kolejny tom. W tym tomie Lincoln staje na przeciwko Ślusarza. Porównuje go do swojego nemezis Zegarmistrza. Jedynej osoby, której Lincoln nie potrafi złapać. Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka
|
|
#187 |
|
astro-loszka
|
15. W tytule występuje czasownik
Tam, gdzie nie pada - Michael Sowa
|
|
#188 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#189 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
_hiver_ jeszcze zachęciła mnie do Córki Zegarmistrza tej samej autorki. Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#190 |
|
Zakorzenienie
|
A mnie ciekawi też Dom nad jeziorem
Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
|
|
#191 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Właśnie przeczytałam opis na LC i wygląda naprawdę zachęcająco. Jeśli się zdecydujesz daj znać. Też dodaję do listy
|
|
|
#192 |
|
Wtajemniczenie
|
1. Tytuł książki składa się tylko z jednego słowa
Horyzont - Jakub Małecki Uwielbiam Małeckiego i jestem kompletnie nieobiektywna, bardzo mi się podobała ta książka. 13. Książka, której akcja rozgrywa się podczas jakiejś wojny Filip - Leopold Tyrmand Widziałam zapowiedź filmu, a że wojenne tematy lubię i film obejrzę to książka najpierw. Moje pierwsze spotkanie z Tyrmandem i dość średnie. Książki z takim spojrzeniem na wojnę jeszcze nie czytałam, w sumie wojny jako przemocy i coś złego to tu za bardzo nie czuć. Są naloty, są egzekucje, ale jakoś tak sama nie wiem. Irytowała mnie relacja z pewną niemiecką kobietą w drugiej części ksiązki, pierwsza część zdecydowanie lepsza. Zakończenie mi się nie podobało, sam główny bohater też nie.
Edytowane przez muszynianka26 Czas edycji: 2023-03-14 o 10:58 |
|
|
|
|
#193 |
|
astro-loszka
|
9. Akcja książki dzieje się w pałacu/zamku/dworze
Goldelse - E. Marlitt Stary, przedwojenny niemiecki romans, którego akcja w dużej mierze odgrywa się z starym zamku w Turyngii.
|
|
#194 |
|
Dzik
|
33. Ksiazka z literatury pięknej wg LC
Linn Strømsborg, Nigdy, nigdy, nigdy. Warto, warto, warto - 8/10 |
|
|
|
|
#195 |
|
Dzik
|
16. Książka w jakiś sposób związana z Twoim rokiem urodzenia - Stephen King "Martwa strefa" - pierwsze wydanie 1979 r. Nie znałam tej pozycji wcześniej, warto, mistrz King w dobrej formie. Myśleliście kiedyś, ze fajnie byłoby znać przyszłość? Hmm, no to zapraszam do lektury.
8/10. |
|
|
|
|
#196 |
|
Zakorzenienie
|
15. W tytule czasownik: D. Glica " Znajdę cię, córeczko"
|
|
#197 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Też mi się bardzo podobała. Czytam coś teraz Kinga w podobnym klimacie Dallas 63 Też mamy nauczyciela, tylko tutaj cofamy sie do roku 1958 i staramy się zmienić przeszłość. A u mnie 23. Książka oparta na faktach Wojciech Kuczok Czarna Niewielka miejscowość Czarna gdzie dochodzi do okropnego morderstwa dziecka. Książka opowiada o romansie i wydarzeniach, które doprowadziły do tej zbrodni. Nie mogę powiedzieć że Książka mi się podobała, ale długo nie zapomnę tej historii Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#198 |
|
Zadomowienie
|
10. Książka zawiera motyw podróży w czasie
Stephen King Dallas'63 Bardzo się cieszę, że ten punkt przeszedł. Dało mi to pretekst do powrotu do tej książki. Kiedyś się za nią zabrałam ale z uwagi na brak czasu odpuściłam. Z pierwszego podejścia pamiętałam, że w dawnych stanach wszystko lepiej smakowało ale też znacznie bardziej śmierdziało. ![]() Teraz po przeczytaniu całości mpgę napisac, że jest to jedna z lepszych książek Kinga jaką czytałam. Przeszłość powinna pozostać niezmienna. Nawet jeśli wydarzenia nam się nie podobają. Alternatywa może okazać się jeszcze gorsza. Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka
|
|
#199 |
|
Zakorzenienie
|
czytam teraz "Gdzie jesteś, piękny świecie" Sally Rooney. nie wiem jeszcze czy dam ją do pkt z tytułem min 20 liter czy z czasownikiem w tytule, książka była brana raczej do wyzwania z lubimyczytać ale nie wyrobiłam się w lutym. bardziej ją męczę niż czytam bo czytam już drugi tydzień a jestem w około połowie. teoretycznie obyczajówka ale dużo w niej różnych przemyśleń, które za wiele do akcji nie wnoszą. nie jest to książka z tych od których nie mogłam się oderwać, tutaj raczej patrzę ile jeszcze zostało do końca rozdziału i w sumie czytam ją jeszcze tylko dlatego bo jak już zacznę książkę to staram się przeczytać do końca.
|
|
|
|
|
#200 |
|
Zadomowienie
|
9. Akcja książki dzieje się w pałacu/zamku/dworze
Przeczytałam Czarny zamek Leslie Daniels ale to strasznie słaby horror. Akcja faktycznie dzieke się w zamku i jego okolicach. Tytułowy czarny zamek jest spadkiem, tylko jak się okaże jego dawny władca Sebastian umarł ale niezupełnie. Słaby horror z motywem wampiryzmu i inkwizycji w Hiszpanii ale na dość miernym poziomie Do końca roku jeszcze sporo czasu może znajdę coś lepszego do tego punktu. Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka
|
|
#201 | |
|
astro-loszka
|
Cytat:
![]() Wtedy był wysyp takich thrillerów-horrorów w czarnych okładkach. Jako nastolatka zaczytywałam się nimi. Nawet na lekcjach pod ławką zdarzało mi się czytać. U mnie: 31. Kryminał, którego akcja dzieje się w czasach historycznych Ryszard Ćwirlej - Śmierci ulotny woal Kryminał, akcja dzieje się w Poznaniu w latach 30 XX w.
|
|
|
#202 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pamiętasz np. Kraby ( wychodziły Kraby giganty i atakowały ludzi dość obrazowe opisy jedzenia) albo Macki czy Fungus no i oczywiście koszmar z Elm Street oraz Księgi krwi. Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#203 |
|
Dzik
|
11. Autor ma inicjały o tych samych literach
Madeline Miller - Kirke - 8/10 - dluuuugo czekała na mnie ta książka, ale jest przedobra, polecam. |
|
|
|
|
#204 |
|
Zakorzenienie
|
Czytam Poryw Kingi Wójcik ale jeszcze zobaczę gdzie dopasuję
|
|
#205 | |
|
astro-loszka
|
Cytat:
W tamtym czasie odkryłam też Mastertona.
|
|
|
#206 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edit U mnie w domu królował Masterton. I to przed Kingiem Jak tylko pojawiała się w księgarni jakaś nowość to z siostrą musiałyśmy ją mieć. A u mnie coś w całkiem innym klimacie 26. W treści książki pojawia się odniesienie do jakiejś postaci historycznej Michelle Moran Heretycka królowa Czasy starożytnego Egiptu. Ramzes II zostaje wyznaczony na następcę tronu i musi wybrać swoją królową Można to podciągnąć pod romans ale okraszony dużą dawką knowań politycznych i dochodzenia do władzy. Książka ta przypomniała mi o książkach Christiana Jacq'a czytałam jego trylogię Egipski sędzia oraz cykl Ramzes. Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka
Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich. Edytowane przez Aaneczkaa86 Czas edycji: 2023-03-23 o 21:39 |
|
|
|
|
|
#207 |
|
Zakorzenienie
|
6. Autor pochodzi z Ameryki Pn: M.Leighton
"Jesteś moim zawsze".
Edytowane przez karolinka86 Czas edycji: 2023-03-28 o 12:09 |
|
|
|
|
#208 |
|
Zadomowienie
|
17. W tytule książki pojawia się nazwa państwa lub miasta
Elizabeth Camden Tajemnice Bostonu Książka do przeczytania ale mnie nie zachwyciła jakoś szczególnie. Akcja dzieje się w tytułowym Bostonie w roku 1897 Artystka Stella przyjeżdża do miasta by wyjaśnić śmierć swojej siostry. Nie wierzy w wypadek ani samobójstwo siostry. Chce udowodnić, że siostra została zamordowana. Oczywiście mamy też wątek miłosny. Da się przeczytać ale nie powala. Wysłane z mojego SM-A336B przy użyciu Tapatalka
|
|
#209 |
|
Zakorzenienie
|
Styczeń
1. Małgorzata Musierowicz "Dziecko Piątku"(nr 22 Książka, którą czytałaś w szkole) 2. Marta Zaborowska "Jej wszystkie śmierci"(nr. 24 Książka idealna na lato) Luty 3. Elisabet Benavent "Wszystko o Valerii"(nr 5 Książka w formie ebooka) Marzec 4. Katarzyna Bonda "Polskie morderczynie"(nr 25 Gatunek literacki inny niż powieść) 5. Diana Palmer "Niewinny żart"(nr 19 Książka mająca mniej niż 200 stron) I Kwartał: 5/26 Nr na liście:8 Edytowane przez a ga ta Czas edycji: 2023-03-30 o 08:27 |
|
|
|
|
#210 |
|
Zakorzenienie
|
Moje podsumowanie I kwartału: 7 książek
1. Tytuł składa się z jednego słowa: K. Wójcik " Poryw" 2. Książka ma więcej niż 500 stron: W. Sawicka " Piękna miłość" 6. Autor pochodzi z Ameryki Pn: M. Leighton "Jesteś moim zawsze" 7. W tytule nazwa zwierzęcia: S. Trojanowska " Łabędź" 15. W tytule czasownik: D. Glica " Znajdę cię, córeczko" 20. Książka, której tytuł składa się z co najmniej 20 liter: S. Kubik " Tajemnica z przeszłości" 34. Akcja rozgrywa się w szkole: N. Nowak - Lewandowska " Miasteczko" Mój nr to 9 Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:16.

, na mnie zrobiła wrażenie.

Pamiętasz np. Kraby ( wychodziły Kraby giganty i atakowały ludzi dość obrazowe opisy jedzenia) albo Macki czy Fungus no i oczywiście koszmar z Elm Street oraz Księgi krwi.