|
|
#901 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wirtualna przyjaźń 6
Lanolinko może już będzie dobrze?
Oby! 60 kg, ciężki. Domyślam się, że sam nie wskoczy? Na allegro mąka orkiszowa tańsza. --------- Dawno nie zaglądałam na MK. Na Temu duży wybór, może tam coś znajdę. |
|
|
|
|
#902 |
|
Zakorzenienie
|
Nie Cyferko to już tak będzie, zmiany zwyrodnieniowe powstały. Mam wyższe auto i źle jej do niego wchodzić przy niższym sobie sama wskakiwala a tak toprzednimi wchodzić a ja jej tylne podnoszę. Śmiesznie to musi wyglądać.
|
|
|
|
|
#903 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Podobnie i ja naszą Lisiczkę do auta wstawiałam. Przód ona sama, tył z moją pomocą. Tyko że ona ważyła ok 40 kg, czy o 20 mniej.
===== Cyferuś, ostatnio w PEPCO widziałam ładną dzianinową sukienkę. Szara, z dużym dekoltem w serek. Fajny fason, coś tak jakby przedłużony gruby sweter. Bardzo mi się podobała. Ale ja ciągle jestem zbyt gruba. Nawet jej nie przymierzylam, żeby się nie rozczarować i żeby mi przykro nie było. |
|
|
|
|
#904 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#905 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyferuś,
tak, pamiętam, Ty wolisz w necie. Spokojnej pracy. Pa! |
|
|
|
|
#906 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Najwyższa pora na łyk popołudniowej kawusi.
![]() Dzisiaj, razem z moją chrześnicą, byłyśmy na cmentarzu. Wszystko zrobione i lśni. Teraz pora odpoczynku. Edytowane przez Adazina Czas edycji: 2025-10-21 o 16:06 |
|
|
|
|
#907 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Krupnik smaczny wyszedł. Na kolację też go zjem.
|
|
|
|
|
#908 |
|
Zakorzenienie
|
Ada, o jak Ci dobrze, że masz już sprzątnięte groby. Przymierzam się do tego w czwartek, bo ma być ładnie.
Musze też policzyć ile mi zniczy potrzeba, nie chodzę na cmentarze wciągu roku, robię to w ten jeden dzień i wtedy mam do obejścia 6 cmentarzy i pewnie ze dwadziescia grobów Piesek dostał jakąś masc bezpośrednio do stawu, za kilka dni powinna być poprawa. |
|
|
|
|
#909 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:57 ---------- Poprzedni post napisano o 07:47 ---------- Lanolinko 6 cmentarzy? Ja nie mam dużo do ogarnięcia, chodzę co tydzień. Blisko mam. ------------------- Adusia brawo, sprawa załatwiona
Edytowane przez Cyferkaa Czas edycji: 2025-10-22 o 08:58 |
|
|
|
|
#910 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Witajcie !!
Po wczorajszym słonku nawet śladu nie ma. Pochmurny dzień wstał. Kawka konieczna, oczy pomoże otworzyć. |
|
|
|
|
#911 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Adusia
![]() Słonko jest u mnie Zaświeci i u Ciebie. |
|
|
|
|
#912 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
|
|
|
|
|
#913 |
|
Zakorzenienie
|
Emmi jak zdrowie?
----------- Co dzisiaj wymyśliłyście na obiad? U mnie Spaghetti Bolognese całe wieki nie było, Emekucieszy się. Dla siebie zrobię kilka pierogów z mięsem. |
|
|
|
|
#914 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze nic nie wymyśliłam ale mam pierożki ze serem i na tym się skończy i to z dwóch powodów. Pierwszy że jestem przed memerytura i w sklepie póki co nie chcą mnie widzieć
Drugi powód jest taki, że obie z siostrą zafascynowałyśmy sie od dwóch dni poszukiwaniem naszych praprapradziadków. Po prostu są w sieci księgi sięgające XVI w i jest za czym kopać. I to są dość pasjonujące poszukiwania. Do tej pory miałam zrobione drzewo rodziny siegające prapradziadków, a teraz udalo się sięgnąć dużo dalej w czasie.
|
|
|
|
|
#915 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie krupnik na zeberkach.
Byłam u fryzjera. Nie chcę mi się patrzec w lustro. Noe wiem co ona dodała, że takie ciemne wyszły, mało się różnią od tych ciemnych które mam przy skórze . Przecież nie pierwszy raz kładła mi ten kolor. Nic jej nie mówiłam, sama widziała, co to wyszło i chciała żebym przyszła ma poprawę. Nigdzie nie pójdę, jak mi trochę zejdzie to sama sobie zrobię lepszy. |
|
|
|
|
#916 |
|
Zakorzenienie
|
Trochę poleciałam po bandzie, Siedzę na tych stronach genealogicznych . Zafascynowałam sie praprababcią co miała tak jak ja na imie i nazywała sie Piszczek
Przypomniało mi sie zezowate szczęście w związku z tym. I patrzę na zegarek ... Ludzie świata jest po północy, A ja cały czas w końcówce XIX wieku. To trzeba będzie z rok przeglądać, albo dłużej. Nie wiem czy wam dawac link bo to strasznie wciąga. Ale idę już spać i pewnie tak rano jak zwykle nie będę, skoro zarwałam tyle snu..
|
|
|
|
|
#917 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#918 |
|
Zakorzenienie
|
Lenifko fascynujące zajęcie
Tak sobie myślę, internet to prawdziwa kopalnia różnych wiadomości, niesamowite, że można odkryć przeszłość i pochodzenie przodków. Jakie wiadomości podają? daty i miejsce urodzenia?------------- Lanolinko przykro, że nie jesteś zadowolona z fryzury. Jakie po nocy spostrzeżenia? Przyzwyczaisz się kilka myć i kolor się spłucze. Ładnemu we wszystkim ładnie ![]() ------------- U mnie leje, dosłownie. I to jest ten dzień kiedy zaplanowałam porządki na cmentarzu Przezornie poszłam wczoraj po pracyi zrobiłam co mogłam
|
|
|
|
|
#919 |
|
Zakorzenienie
|
Lenifo, póki co żyję teraźniejszością więc drzew genealogicznych nie tworzę 🙂 Może dokopiesz do jakiegoś królewskiego pochodzenia?
Cyferko nic się po nocy nie zmieniło. A tam, to nie jest koniec świata. Deszcze od nas poszły do Ciebie, bo ja mam ładnie, póki co. |
|
|
|
|
#920 |
|
Zakorzenienie
|
Lanolinko
dobre podejście do sprawy ![]() Dzięki za deszcz Mam nadzieję, że się przejaśni.Ciężkie poranki, trudno się wstaje. ---------- Dopisano o 07:46 ---------- Poprzedni post napisano o 07:45 ---------- Lenifko dzień dobry ![]() Wyspałaś się? |
|
|
|
|
#921 |
|
Zakorzenienie
|
Na razie siedzę w metrykach tylko jednej miejscowości, co wiadomo, że ludzie sie przemieszczają i na pewno wszystkich tam nie znajdę. Są tam urodzenia, w innych częściach małżeństwa. Przy urodzeniach są nazwiska rodziców i babć oraz chrzestnych. Wszystko zależy od osoby piszacej w onych księgach czy jest coś łatwe czy trudne do rozszyfrowania. Czasem zapisane jak kura pazurem pod płotem, że imienia się nie można doczytać. Więc sposób zapisu różni się w czasie. Na dodatek to region dawnego zaboru austriackiego, więc czasem zapisy idą trochę po niemiecku, czasem to jest łacina. Nie wiem jak będzie dalej. Dam wam linka do tej strony. https://skanoteka.genealodzy.pl/
Dla mnie to są ważne tematy i mam jakieś takie myślenie z sentymentem o moich przodkach. I jak wiele zbiegów okoliczności musiało nastąpić, że ja jestem ja Przodków królewskich nie spodziewam się znaleźć, jeden mały dworek jest w historii rodzinnej, prawdopodobnie chodziło o mezalians. (Dzieki Ci prababciu To, że mam w jakimś sensie niemieckie korzenie, to są od wieków. Po prostu Łokietek zaprosił niemców do osiedlania się w trudnym terenie, w zamian za zwolnienie z podatków na 20 lat. No ale musieli karczować las, aby mieć pole orne. Całkowicie się spolszczyli. I to sa takie historie, że babcia w czasie wojny miała wizytę i proponowano jej status volksdojcza z powodu nazwiska i odmówiła. Na szczęście nic się nie stało. Niemcy to też ludzie i byli różni. Podobnie bylo z Goetzem, właścicielem browaru w Okocimiu, gdzie nie tylko nie podpisał nic, ale musiał uciekać z kraju. uciekł do Afryki. Więc historycznie czasem niemcy stawali się gorącymi polskimi patriotami. I nie że tam próbuje nadrobic opinie o niemcach. Wiem doskonale co się działo, znam historię. usiłuje tylko powiedzieć, że w każdym narodzie są różni ludzie. Ja się tym wszystkim interesowałam od dawna. Pierwsze drzewko rodzinne zrobiłam jeszcze w młodych latach. Gdzie wypytałam swoje babcie o te fakty i o wspomnienia.
Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2025-10-23 o 09:04 |
|
|
|
|
#922 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Witajcie!!
Pora na kaweczkę. Łyk, dwa, osiem i oczy otworzą się. |
|
|
|
|
#923 |
|
Zakorzenienie
|
Adusia u mnie po 10 łykach słabo
![]() Witaj ![]() Ogólnie to ciepło. Mówią, że w Krakowie nawet do 20 *C ------------- Lenifko, tak w każdym narodzie są różni ludzie i w życiu każdego człowieka pojawiają się różni ludzie. Od zawsze uważam, że nic nie dzieje się bez przyczyny. Nic też nie jest przypadkiem Życie pisze nam scenariusze.--------------- Emmi już zaczynam się niepokoić? |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#924 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Lenifko,
fascynująca sprawa. Nie dziwię się, że nockę zarwalaś. Też mamy zrobione drzewo. Inspiratorką była moja córka, bardzo chciała. ===== Lanolinko, no cóż, czasem tak bywa, że nie po myśli wyjdzie. Trudno. ===== Cyferuś, leje u Ciebie. To chyba ten sam deszcz, który w nocy u nas lał. ===== Mówiłyście o obiadach. U nas będą szpecle, kasza jęczmienna, karczek w sosie, buraczki i mizeria. A czemu nie zupa, tylko taki full wypas? Bo Mania dzisiaj u nas jest. |
|
|
|
|
#925 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Lenifko,
dzięki za ten link. Już go dodałam do ekranu głównego. Oj, będę sobie tam wchodziła i grzebała. Raz jeszcze wielkie dzięki...!!! |
|
|
|
|
#926 |
|
Zakorzenienie
|
Emerytki jesteście, to sobie grzebcie
Macie inny czas ![]() Ja w sumie nie mam takiej potrzeby ![]() --------------- Adusia Mania jest Mam nadzieję, że zdrowa. |
|
|
|
|
#927 |
|
Zakorzenienie
|
Nie raz jest ciężko grzebać Ada. Każda rodzina ma swoje tajemnice i trudne sprawy. U nas też takie są. Zagubione dzieci, mezalianse, wyklęcie z rodziny. Różnie jest. Cyferko to fakt, różnie jest. Życie biegnie. Ale bywa tez i tak, że czasem lepiej rozumiemy siebie samych, Bo to wszystko co było , nasza prywatna historia ma wpływ na nas jakimi jesteśmy. Nie tylko geny ale różne że tak napisze zdarzenia po drodze. I chcemy czy nie, w jakiś sposób nas to kształtuje. A często są tajemnice rodzinne co to mają umrzeć śmiercia naturalną w czasie, ale tak nie jest. Każda sytuacja nas w jakimś sensie zmienia.
Edytowane przez lenifa Czas edycji: 2025-10-23 o 09:56 |
|
|
|
|
#928 |
|
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyferuś,
zdrowa... zdrowa... odpukać, żeby nie zapeszyć... ===== Lenifko, tak, zdaję sobie sprawę, że jakieś tajemnice można tam odkryć. |
|
|
|
|
#929 |
|
Zakorzenienie
|
Miałam przez moment o poranku stresa bo włączył się rano sygnał zagrożenia chemicznego. No ale w miare się uspokoiłam, bo spotkałam się wcześniej z info, że mają być próby tych sygnalów. A tu masz, zagrożenie było całkiem realne, na szczęście sytuacja została chyba opanowana. https://tarnow.naszemiasto.pl/pozar-.../c1p2-28105145
|
|
|
|
|
#930 |
|
Zakorzenienie
|
Lenifko, niebezpiecznie, bardzo!
Z tego co czytam, to chyba sytuacja opanowana? Chemia i tak poleciała w powietrze
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 8 (0 użytkowników i 8 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:48.

Drugi powód jest taki, że obie z siostrą zafascynowałyśmy sie od dwóch dni poszukiwaniem naszych praprapradziadków. Po prostu są w sieci księgi sięgające XVI w i jest za czym kopać. I to są dość pasjonujące poszukiwania. Do tej pory miałam zrobione drzewo rodziny siegające prapradziadków, a teraz udalo się sięgnąć dużo dalej w czasie.

kilka myć i kolor się spłucze. Ładnemu we wszystkim ładnie