widmo w kościele :/ - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-05, 17:44   #151
Ashmira
Rozeznanie

Dot.: widmo w kościele :/

[quote=Brook;9600658]no ja wlasnie tak czuje nie lubie gdy ktos /cos mi narzuca jakies prawa ,przykazania albo jak to okreslilas wyzej:

Nie lubisz? A wyobrażasz sobie świat bez jakichkolwiek praw/obowiązków? Nie tylko religia w jakis sposób "ogranicza' człowieka...Owszem katolicyzm ma dość surowe zasady, ale nie nalezy ich wyśmiewać lub lekceważyć. To tak samo jakby ktoś powiedział, że od dzisiaj nie myję zębów, bo to zajmuje mu czas i go ogranicza..

LV piszesz, ze jeszcze wiele wody w Wiśle upłynie zanim Polski naród się zmieni, ale jak ?- to, że sama jesteś ateistką nie znaczy, że musisz zmieniać wszystkich na swoją modłę

06.07.2013
Ashmira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-05, 21:16   #152
taka taka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez L_V Pokaż wiadomość
Elfir, zgadzam sie z Toba w całej rozciągłości - ale nie wiem czy jest sens dyskutować. Wieeeeele upłynie wody w Wiśle zanim niektórym otworzą się oczy. Chociaz może i nigdy się nie otworzą - jesteśmy od narodzenia wściskani w ciasny szkielet dogmatów, nakazów i przykazów iczasami niegdy nei udaje nam się uwolnić umysłu z tej skostniałej siatki przekonań religijnych.

Myślę, ż elepiej dac spokój. W polsce takie "wolnomyślenie" nigdy się nie przyjmie.
Cytat:
Ciesze się, że tak uważasz. Uważaj sie za szcześliwą- religia daje Ci wolnośc i że świadomie piszesz, iż masz otwarte oczy na wiele różnych spraw.
Ja zawsze miałam wewnętrzne przekonanie, że w kościele kłamią i zamydlają mi oczy, ukrywając przede mną prawde. Ty wybrałas wiarę - i dobrze Ci z tym, a ja wybrałam wolnośc od dogmatów - i tez mi z tym dobrze.

jak widzisz - dla każdej z nas "otwarcie oczu" oznacza coś zupełnie innego.

według tego co piszesz, jedni mają "otwarte oczy" i wolny umysł inni "otwarte oczy" i zniewolony umysł
pieszesz, że Tobie udało się uuwolnić umysł, katolikom się nie udało
wartościujesz
czy uważasz, że wybrałaś lepszą drogę ?
moim zdaniem jedynie inną - Twoim zdaniem lepszą dla Ciebie
kto inny oceni to inaczej

ja nie chcę czytać, że mam zniewolony umysł, moim zdaniem nie masz prawa tak pisać

Cytat:
Napisane przez Elfir
Twoje osobiste odczucia to twoja prywatna sprawa.
Powiedzmy, ze mój stosunek jest jak rodzica, który musi powiedziec dzieciom, ze to on przynosi prezenty a nie Mikołaj.
to już wolę takie rodzicielskie, uświadamiające podejście

Edytowane przez taka taka
Czas edycji: 2008-11-05 o 23:22 Powód: cytowanie Elfir
taka taka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-05, 21:32   #153
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei

Cytat:
Napisane przez Ashmira Pokaż wiadomość
Nie lubisz? A wyobrażasz sobie świat bez jakichkolwiek praw/obowiązków? Nie tylko religia w jakis sposób "ogranicza' człowieka...Owszem katolicyzm ma dość surowe zasady, ale nie nalezy ich wyśmiewać lub lekceważyć. To tak samo jakby ktoś powiedział, że od dzisiaj nie myję zębów, bo to zajmuje mu czas i go ogranicza..
Ashmira czy naprawde musisz czuc bat nad soba i bac sie piekla zeby byc dobrym czlowiekem?? Jestes dobra bo musisz, czy bo chcesz i jest to dla ciebie naturalne?
Dekalog to zbior prawd uniwersalanych, obowiazuja w wiekszosci cywilizowanych krajow. Kosciol nie jest (przynajmniej dla mnie) wyznacznikiem moralnosci - choc tak stara sie byc postrzegany.
Mieszkam teraz w kraju gdzie odsetek ludzi niewierzacych jest bardzo wysoki i nie zaobserwowalam zeby bylo tu wiecej chamstwa, kradziezy czy rozbojow ( nawet jest bezpieczniej w porownaniu z Polska).
Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

Tak samo jak chocby atomy. No i?

Oczywiscie ze bzdury, co Lorelei sie pofatytogowala, stwierdzenie ze Mitra byl chrzczony w Rzymie; podanie w tym tekscie faktu typu - Konstantyn wprowadzil tolerancje dla Chrzescijan nie jest zadna walidacja tych bzdur.

.
Nie widzisz atomow To ty musisz zyc zawieszony w czasoprzestrzeni. Atomy mozna zobaczyc w mikroskopie elektronowym i z nich jest zbudowany otaczajacy cie swiat. Wyraziles sie nieprecyzyjnie ,zastosowales skrot myslowy i przytoczyles bledny przyklad - czego podobno nie robisz. Juz wczesniej wykazales ze nie masz pojecia o biologii, teraz widze ze chemia i fizyka tez kuleje.

Nie bronie tekstu przytoczonego przez Starego pryka (ale to brzmi ) - pofatygowalam sie tylko do wytkniecia ci bledow.
Istnienie kultu Mitry w starozytnym Rzymie najpierw wysmiales - bo tak podalo twoje (katolickie i niekompletne) zrodlo. Potem doczytales ( w swoim zrodle) ze jednak byl, ale wg ciebie to Helios - historycy maja inne zdanie, ale co tam - przeciez ty wiesz lepiej. Kult Mitry wiaze sie z historia chrzescijanstwa czy tego chcesz czy nie.
Z Teodozjuszem tez wykreciles kota ogonem. Teodozjusz nadal religii katolickiej range panstwowa a potem nakazal niszczyc poganskie swiatynie, wycinac w pien niewiernych i spalic biblioteke Aleksandryjska bo znajdowaly sie tam niewygodne pisma i byla osrodkiem kultury hellenskiej.

Edytowane przez lorelei
Czas edycji: 2008-11-05 o 21:42
lorelei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-05, 21:49   #154
Edsonka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lorelei Pokaż wiadomość
Ashmira czy naprawde musisz czuc bat nad soba i bac sie piekla zeby byc dobrym czlowiekem?? Jestes dobra bo musisz, czy bo chcesz i jest to dla ciebie naturalne?
Dekalog to zbior prawd uniwersalanych, obowiazuja w wiekszosci cywilizowanych krajow. Kosciol nie jest (przynajmniej dla mnie) wyznacznikiem moralnosci - choc tak stara sie byc postrzegany.
Mieszkam teraz w kraju gdzie odsetek ludzi niewierzacych jest bardzo wysoki i nie zaobserwowalam zeby bylo tu wiecej chamstwa, kradziezy czy rozbojow ( nawet jest bezpieczniej w porownaniu z Polska).
A czy ona powiedziała, że czuje bat nad sobą? Bo ja n nie zauważyłam jakoś...
Uwierz, twoje przekonywanie nas(tzw"nawracanie") nic nie da. To zwykła nietolerancja poglądów religijnych. I uwierzcie(do ogółu ateistów tutaj mówię) że gdyby katolicy chcieli się odwrócić od kościoła to by to zrobili bez względu na to czy tak zostali wychowani czy jakieś tam inne powody(tak ponoć zrobiła Elfir- jest ateistką mimo tego że była wychowana w rodzinie katolickiej) wiec dla was to się może wydawać durne, ale dla nas(katolików) wiara to coś ważnego. I mnie np uraziło, jak tutaj piszecie ze to wszystko gówno prawda, bez sensu, bez udowodnienia, kościół prowadzi terror itp itd. Ja nie zmienię przekonań nawet jak mi będziecie nie wiadomo co gadać. Ale mimo tego przydałoby się trochę tolerancji. A nie tylko nawrzucać i o.
Stary 2008-11-05, 21:50   #155
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Istnienie kultu Mitry w starozytnym Rzymie najpierw wysmiales - bo tak podalo twoje (katolickie i niekompletne) zrodlo.
Nie siegalem po zadne zrodlo w tym wypadku i nie wysmiewalem istnienia kultu Mitry w Rzymie, tylko to jak byl napisany ten antyklerykalny tekscik.

Moja znajomosc biologii, chemii i fizyki nie Tobie oceniac, zreszta nie masz bazy by to oceniac Nie zamierzam Ci imputowac, ze nie masz pojecia o historii starozytnej, tylko dlatego ze masz inne zdanie ode mnie

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-05, 21:54   #156
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei

Baza sa twoje wypowiedzi.
Stary 2008-11-05, 21:54   #157
Brook
Zakorzenienie

Ashmira
Cytat:
Napisane przez Brook Pokaż wiadomość

nie wyobrażam sobie zycia cywilizowanego bez praw i obowiązkow ale ja nie pisalam nigdzie o obowiazkach i prawach na swiecie- pisalam tylko o tych koscielnych ktore zreszta mi tez nie przeszkadzaja! sa bo sa i dobrze ja ich nie oceniam kto chce zyje wg nich i tez dobrze kazdy ma wolna wole wkoncu
poza tym nigdzie nie wysmialam ich ani ich nie lekceważe! to wbrew mojemu wychowaniu- wogole w zyciu o tym nie rozmawiam z innymi ludzmi bo kazdy zyje jak chce - a wobec 10 przykazan zyje bo to ma zwiazek z moja moralnoscia i sumieniem

a inne ogranicznia w tym prawne mi nie przeszkdzaja maja byc i słusznie ,i sama do nich sie stosuje i nie dlatego ze tak mi karze Państwo tylko dlatego ze ja tak chce co do zębow i mycia siebie... chyba kazdy je myje bo chce i jest to zgodne z naturą a nie bo ktos każe i tak trzeba?

jest tak jak napisala lorelei zreszta:
Cytat:

Edytowane przez Brook
Czas edycji: 2008-11-05 o 21:59
Brook jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-05, 22:59   #158
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Baza sa twoje wypowiedzi.
A co ja mam powiedziec po Twojej wypowiedzi nt. Jowisza ?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2008-11-06, 00:04   #159
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei

Cytat:
Napisane przez Edsonka Pokaż wiadomość
A czy ona powiedziała, że czuje bat nad sobą? Bo ja n nie zauważyłam jakoś...
Uwierz, twoje przekonywanie nas(tzw"nawracanie") nic nie da. To zwykła nietolerancja poglądów religijnych. I uwierzcie(do ogółu ateistów tutaj mówię) że gdyby katolicy chcieli się odwrócić od kościoła to by to zrobili bez względu na to czy tak zostali wychowani czy jakieś tam inne powody(tak ponoć zrobiła Elfir- jest ateistką mimo tego że była wychowana w rodzinie katolickiej) wiec dla was to się może wydawać durne, ale dla nas(katolików) wiara to coś ważnego. I mnie np uraziło, jak tutaj piszecie ze to wszystko gówno prawda, bez sensu, bez udowodnienia, kościół prowadzi terror itp itd. Ja nie zmienię przekonań nawet jak mi będziecie nie wiadomo co gadać. Ale mimo tego przydałoby się trochę tolerancji. A nie tylko nawrzucać i o.
Ale ja nikogo nie przekonuje ani nie nawracam. Po co mialabym to robic? Myslisz ze mam z tego jakas satysfakcje i robie na scianie kreski za kazdego nawroconego? Juz pisalam wczesniej ze nie jestem ateistka. Gdzie dokladnie w tym poscie widzisz nietolerancje?? Wg ciebie nie mozna pisac o kosciele katolickim bo to nietolerancja?
Juz wczesniej pisalam ze kosciol katolicki i religia to dwie odrebne sprawy.
Kosciol katolicki powstal dlugo po smierci Jezusa Chrystusa i jest instutucja.
Dekalog istnial tysiace lat przed jego zalozeniem. Nawet ksiadz na religii mnie uczyl ze jest to zbior prawd uniwersalnych.

Skoro twoja wiara jest silna to cokolwiek bym napisala i tak nie zmienisz zdania. A gdzie tu tolerancja dla mnie? Czy ja nie mam prawa twierdzic ze kosciol jest niedoskonaly?

Wyrak - na temat Jowisza juz pisalam ze sie pomylilam. W rozmowie byloby to przejezyczenie.
I jak sie to ma do twoich wywodow o darwinizmie, ogniwach posrednich i muszkach owocowkach?
Stary 2008-11-06, 00:18   #160
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Wyrak - na temat Jowisza juz pisalam ze sie pomylilam. W rozmowie byloby to przejezyczenie.
I jak sie to ma do twoich wywodow o darwinizmie, ogniwach posrednich i muszkach owocowkach?
Tak samo jak juz wyzej wyraznie pisalem ze sie najwidoczniej niejasno wyrazilem jesli chodzi o Mitre.

A gdzie w tych moich wywodach jest nieprawda ?

Stary 2008-11-06, 01:04   #161
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei

Cytat:
A gdzie w tych moich wywodach jest nieprawda ?
Juz ci to udowodnilam wczesniej. Chcesz w kolko walkowac to samo??
Stary 2008-11-06, 01:05   #162
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Juz ci to udowodnilam wczesniej. Chcesz w kolko walkowac to samo??
co mi udowodnilas? Czyzbym cos przeoczyl? Znalazlas brakujace ogniwo ?

Stary 2008-11-06, 01:12   #163
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei

Cytat:
co mi udowodnilas? Czyzbym cos przeoczyl? Znalazlas brakujace ogniwo ?
Ja nie - naukowcy.
Stary 2008-11-06, 01:20   #164
Titane
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Stary_Pryk Pokaż wiadomość
Z góry zastrzegam, że to nie mój tekst, nie jestem historykiem i nie sprawdzałem zawartych w nim faktów. Gdzieś się na to natknąłem i zachowałem. Choćby 10% była prawdą - w jakim świetle to stawia kościół katolicki i tzw prawdy wiary? Komentować chyba nie trzeba.

Cały ten tekst nie ma nic wspólnego z Bogiem i wiarą w niego.
Moim zdaniem tekst jest bardzo ciekawy i w dużym stopniu niestety prawdziwy. Nie zamierzam się wgłębiać i sprawdzać po kolei każdego z przytoczonych faktów, ale jednak historii kiedyś się uczyłam dużo i chętnie, więc tekst był dla mnie niejako powtórką z tego, co już i tak wiedziałam.
Cytat:
Ale jakim faktom? Nikt nie zaprzecza istnienia inkwizycji czy wypraw krzyzowych, tyle ze jest napisana nieprawda o genezie i przebiegu tego procesu.
A jakaż to była geneza? Chęć zysku, władzy, kontroli i brak ziemi do rozdawania rycerzom w systemie feudalnym. Rzeczywiście chwalebne A w przytaczanym tekście ściślej mówiąć nie ma w ogóle mowy o genezie. Może i lepiej.
( A sorry, jednak jest- napisano, że papież wezwał do zjednoczenia i marszu na Jerozolimę, ale to akurat jest prawda, więc nie wiem jaki masz problem).

Inkwizycja, krucjaty, tortury, odpusty, synody, na których uchwalano dogmaty, wg własnego widzimisię, w które teraz Kościół nakazuje ślepo wierzyć... Przecież dawniej duchownym nie zostawało się z powołania, tylko z chęci zysku i posiadania jak najlepszej pozycji, życia w dostatku i dobrobycie. Szarymi ludżmi to się raczej nikt nie przejmował. Papież nie myślał o tym, jak ułatwić wiernym drogę do nieba, tylko o tym, jak skutecznie zapanować nad światem i prześcignąć cesarza. Czy rzeczywista liczba ofiar jest aż tak ważna, aby potępić mordowanie i torturowanie w imię własnych celów?

Edytowane przez Titane
Czas edycji: 2008-11-06 o 01:30
Titane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-06, 09:04   #165
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taka taka Pokaż wiadomość
według tego co piszesz, jedni mają "otwarte oczy" i wolny umysł inni "otwarte oczy" i zniewolony umysł
pieszesz, że Tobie udało się uuwolnić umysł, katolikom się nie udało
wartościujesz
czy uważasz, że wybrałaś lepszą drogę ?
moim zdaniem jedynie inną - Twoim zdaniem lepszą dla Ciebie
kto inny oceni to inaczej

ja nie chcę czytać, że mam zniewolony umysł, moim zdaniem nie masz prawa tak pisać
Jesteśmy istotami które oceniają wszystko subiektywnie - dla mnei katolicki = gorszy. niestety. Gdybym uważała tę religię za wartościową, nie próbowałabym się uwolnic z jej dogmatów, które jeszcze we mnie gdzies tam tkwią. Ja rozumiem, że dla ciebei to może być słuszna droga, ale dla mnie, w moim subiektywnym odczucie, katolicyzm to zniewolenie i jedna z nagroszych możliwych religgi. Powtarzam - w moim odczuciu. I możesz stawac na głowie i pisac elaboraty, ja zdania nie zmienię. Nie sugeruj mi tez że nie mam prawa tak myślec - otóż mam, mogę sobie pomyślec i przelac na papier (czy też tutaj - na ekran) co mi się tylko podoba. Moge napisać że sjcentolodzy sa super, a protestanci do bani i aboslutnie nic mi nie możesz zarzucić, gdyż jest to MOJE zdanie.
L_V jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-06, 09:41   #166
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem, moze w Twoim binarnym zero-jedynkowym swiecie jest tylko albo Tischner albo Rydzyk
Jest oczywiste, ze mam do czynienia głównie z najbardziej medialnymi osobowościami swiata KK. Trudno, żebym znała poglądy jakiegoś szeregowego kapłana z Warszawy, czy innego miasta, bo i skąd? Natomiast zakładam, że jeżeli przedstawiciel danej organizacji wypowiada się publicznie bez przeszkód, reprezentuje poglądy tej organizacji.

Cytat:
Dyskutowac dyskutuja, nie zmienia to faktu, ze jest zupelnie nieuzasadnione twierdzenie ze tak wyglada polski katolicyzm,
To po co dyskutują najbardziej zainteresowani? Dlaczego dostrzegli problem, skoro twoim zdaniem nie występuje?

Cytat:
Abstrahujac juz od faktu, ze ksieza prowadzili religie za "szczesc Boze" przez lata, to moge Ci wymienic nieco wydatkow budzetowych z ktorymi sie nie zgadzam, z jakiej racji koscioly (bo nie dotyczy to tylko katolickiego) mialyby byc dyskryminowane?
W szkole, od kiedy religia jest przedmiotem nauczania zaden ksiądz nie zrobił tego za darmo. Ja nie znam przykładu w którym do nauki religii w polskiej szkole zatrudnia się popa czy duchownego islamskiego. Bo KK jest w tym przypadku faworyzowany. Żadna inna organizacja religijna w Polsce nie ma przywileju nauczania swojej doktryny odpłatnie w szkole publicznej.
Mam wrażenie, ze teraz sprzeczasz się dla samego sprzeczania. W sondzie onetu ok. 70 % respondentów chciało wyrzucenia zajęć z religii ze szkoły i powrotu jej do salek katechetycznych. Czyżby Onet czytali jedynie ateiści?

Cytat:
A nie bylo wyjsc na Pianiste ? Wybacz, ale co mnie to obchodzi kto jest dla Ciebie autorytetem moralnym - gdyby miano kazdemu dogodzic, to te dzieci by na nic nie poszly do kina
Nie słyszałam o masowym wychodzeniu szkoł na "Pianistę". Za moich czasów szkolnych wyjśc do kina na filmy propagandowe nie było (ojej, a przecie uczyłam się za "komunizmu"!). Chodziliśmy na klasyczne sztuki do teatru.
Skoro dzieci mają iść do kina to dlaczego akurat o papieżu? "Bo to wielki Polak był"? Dlatego, że TY uważasz go za autorytet? To też dla mnie zaden argument.

Cytat:
Wydalo sie, powodem wszelkich luk w edukacji w Polsce sa te wstretne rekolekcje.
Rozumiem, że nie wnosiłbyś zadnego sprzeciwu, gdyby twoim dzieciom kazano uczestniczyć w modłach muzłumańskich w meczecie?
Najłatwiej bagatelizować problemy niż o nich dyskutować.

Cytat:
W wakacje tez nie pracuje i dostaje wynagrodzenie; taka specyfika zawodu.
Jasne, to róbmy im jeszcze więcej "wolnego". Po co mają się przemęczać.

Cytat:
Oj, czy jesli organizacje zydowskie ze Stanow chce bezpodstawnie zwrotu majatku (bezpodstawnie, bo nie sa zadnymi spadkobiercami osob do ktorych nalezalo to mienie), to znaczy od razu "Zydzi probuja oszukiwac na reprywatyzacji?" Kolejny raz bezpodstawnie uogolniasz
Mówię o rozwiązaniach prawnych istniejących w Polsce, które preferują KK, bez możliwości odwołania czy weryfikacji. Niestety - to robi organizacja koscielna. Nie ma księży katolickich poza kosciołem katolickim. Natomiast istnieją Zydzi poza organizacją Żydów Amerykańskich.

Cytat:
Oczywiscie ze sa przestrzegane - to ze pani Tysiac uwazala ze ma prawo i to ze matka tej nastolatki uwazala ze ona ma prawo, tego nie dowodzi; w pierwszym przypadku, nie bylo odpowiedniej opinii lekarza - a konsultowani byli rozni lekarze; w drugim przypadku, gdy zostalo ustalona faktyczna kwalifikacja czynu aborcja byla dokonana bez problemu. Proponuje oparcie sie na faktach
Była dokonana wyłącznie w przypadku nastolatki, i to, gdy zajęła się tym opinia publiczna. Polska nie mogła ryzykowac kolejnego przegranego procesu przez Trybunałem Europejskim, jak to miało miejsce w przypadku Pani Tysiąc.

Cytat:
No i? W USA mozesz wywalczyc na drodze cywilnej odszkodowanie za wszystko, np. wylejesz sobie goraca kawe na twarz i sie poparzysz, to mozesz instytucje sprzedajaca podac do sadu, dziekuje, postoje.
Tak, tak. We Francji tez maja pewnie wadliwe prawo. Tylko Polska ma takie wspaniałe, bo zwalniające KK z wszelkiej odpowiedzialności. Dziękuję, postoję.

Cytat:
Nie musze korzystac z tego portalu bo znam zarowno ateistow, agnostykow jak i osoby innej wiary, a racjonalista.pl ani Twoje zdanie nie jest zadnym wyznacznikiem norm
Nie zalecałam czynia artykułow tylko forum. Aby poznać zdania ateistów. Ale skoro je znasz, to dlaczego piszesz o ateistach takie bzdury?

Cytat:
Tak samo jak chocby atomy. No i?
LOL. Prosze cię. Jak chcesz dyskutować, to wyjdż poza poziom szkoły podstawowej. Atomy sa OBSERWOWALNE. Nawet kwarki.
Wiesz, twoja ignorancja naukowa mnie przeraża. Nic dziwnego że w miejsce swojej niewiedzy wtykasz boga.

Cytat:
To ze nie mozna kogos/czegos zbadac, swiadczy o tym ze nie mozna kogos/czegos zbadac, niczym wiecej.
Rozumiem, że to co istnieje, to istnieje, bo istnieje? I o ma być fundamentalny dowód na istnienie boga?

Cytat:
To w zaden sposob nie determinuje istnienia badz nie bytu/bytow transcendentalnych.
bog jest nie tylko transcendentalny, jest również wszechmocny i jest stworzycielem wg większości doktryn religijnych. Dopuszczasz do siebie mysl, ze bogów może byc więcej?

Cytat:
Sieganie po takie zabiegi w dyskusji swiadczy tylko o Tobie
Bo ręce mi opadają przy braku twoich rzeczowych argumentów w dyskusji. Nie podajesz żadnych, tylko na bieżąco bagatelizujesz problemy, które poruszam.

Cytat:
Biorac pod uwage ile w Twoich postach uprzedzen do wiary/kosciola i uogolnien, to naprawde nie jestes osoba ktora moze w tej kwestii cokolwiek stwierdzic.
Jestem być może antyklerykałem. Stosuję uogólnienia, na takiej samej zasadzie, jak już to zostało powiedzialne w przykładzie "Niemcy napadli na Polskę". Jest to normalny zabieg słowny, bo nie znam danych statystycznych, by móc powiedzieć, że tyle i tyle procent osób uwaza tak. Uogólnienia tworzę na podstawie własnych doświadczeń i obserwacji.

Cytat:
No i?
"Raczej"
A kto Cie uczyl ze ziemia jest okragla ?
Kolejny przykład braku rzeczowej dyskusji z argumentami, tylko bagatelizowanie pytań na które nie umiesz odpowiedzieć czy do których nie potrafisz się ustosunkować.
Mogę zadac podobne pytanie - kto cię uczył, ze atomy sa niewidoczne?
A o tym, że Ziemia jest okragła uczy się dzieci od podstawówki, bo słowo geoida zmienna było by dla nich zbyt abstrakcyjne.

Cytat:
Jak to, normalnie mozna zarzucic nietolernacje jesli ona wystepuje; jesli ktos bedzie pisal o swoich przekonaniach ze nienawidzi murzynow, zydow, chinczykow, blondynow czy kogokolwiek innego, to nie powiesz ze ta osoba jest nietolerancyjna?

Nie zostalas zaatakowana, tylko skomentowano Twoje posty pod katem tolerancji/jej braku, uprzedzen i uzywania uogolnien.
Ach, no tak. Powiedziałm, że boga nie ma i nie ma zadnych racjonalnych podstaw do wiary w niego. Rzeczywiście ogromna nietolerancja.
Nie nienawidzę wierzących i doskonale o tym wiesz. Ale jak ładnie to zabrzmiało. Mój stosunek uczuciowy do wierzących jest zupełnie inny, ale najwyraźniej nie potrafisz tego zrozumieć. Twój problem.
Swoja drogą, zgłoś moje posty do adminów, skoro są dla ciebie obraźliwe w jakikolwiek sposób.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2008-11-06 o 10:15
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-06, 10:07   #167
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
ale dla mnie, w moim subiektywnym odczucie, katolicyzm to zniewolenie i jedna z nagroszych możliwych religgi. Powtarzam - w moim odczuciu.
No i się zacznie...

Ja może dodam od siebie.
W moim subiektywnym odczuciu zamykanie się na dowody naukowe w imie utrzymania za wszelka cene dogmatów religijnych to lenistwo umysłowe lub ciasnota światopogladowa. Trudno.
W moim subiektywnym odczuciu fundamentalizm religijny (katolicki, islamski, i inn.) jest najbardziej szkodliwym przejawem religijności i wynika z tego co napisałam powyżej.
W moim osobistym odczuciu tolerancyjny katolik nie dążyłby do wprowadzenia religii do świeckiej szkoły, bo szanowałby światopogląd innowierców i ateistów/agostyków.
W moim osobistym odczuciu konkordat daje KK w Polsce za dużą władzę co prowadzić do oczywistych nadużyć.
Itd.

Dzięki tym subiektywnym odczuciom mam taki a nie inny stosunek emocjonalny do wierzacych.
Jak juz napisałam: rodziców też bawią dziecięce wyobrażenia na temat świata, ale to wcale nie znaczy, że dzieci mają rację i kiedyś nadchodzi ten bolesny moment, kiedy rodzic zaczyna świat objaśniać takim jaki jest w rzeczywistosci. Dzieci mogą miec do rodzica o to pretensję, ze rujnuje im wyobrażenia. Zadają pytania, ale nie potrafią podważyć argumentów. Z czasem im samym otwierają się oczy, zaczynaja coraz więcej dostrzegać i samodzielnie analizowac świat.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Stary 2008-11-06, 13:46   #168
taka taka
Zakorzenienie

Cytat:
Jesteśmy istotami które oceniają wszystko subiektywnie - dla mnei katolicki = gorszy. niestety. Gdybym uważała tę religię za wartościową, nie próbowałabym się uwolnic z jej dogmatów, które jeszcze we mnie gdzies tam tkwią. Ja rozumiem, że dla ciebei to może być słuszna droga, ale dla mnie, w moim subiektywnym odczucie, katolicyzm to zniewolenie i jedna z nagroszych możliwych religgi. Powtarzam - w moim odczuciu. I możesz stawac na głowie i pisac elaboraty, ja zdania nie zmienię. Nie sugeruj mi tez że nie mam prawa tak myślec - otóż mam, mogę sobie pomyślec i przelac na papier (czy też tutaj - na ekran) co mi się tylko podoba. Moge napisać że sjcentolodzy sa super, a protestanci do bani i aboslutnie nic mi nie możesz zarzucić, gdyż jest to MOJE zdanie.
nie będę stawała na głowie, ani pisała elaboratów, bo widzę, że mamy marne sznse na porozumienie się w tej sprawie
dla Ciebie katolicki = gorszy, a dla mnie niekatolicki = inny - w żadnym razie gorszy
taka taka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-06, 13:50   #169
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taka taka Pokaż wiadomość
nie będę stawała na głowie, ani pisała elaboratów, bo widzę, że mamy marne sznse na porozumienie się w tej sprawie

O tu się się z Tobą zgodze

Edytowane przez L_V
Czas edycji: 2008-11-06 o 14:19
Stary 2008-11-06, 14:25   #170
Edsonka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Jak juz napisałam: rodziców też bawią dziecięce wyobrażenia na temat świata, ale to wcale nie znaczy, że dzieci mają rację i kiedyś nadchodzi ten bolesny moment, kiedy rodzic zaczyna świat objaśniać takim jaki jest w rzeczywistosci. Dzieci mogą miec do rodzica o to pretensję, ze rujnuje im wyobrażenia. Zadają pytania, ale nie potrafią podważyć argumentów. Z czasem im samym otwierają się oczy, zaczynaja coraz więcej dostrzegać i samodzielnie analizowac świat.

Może sądzisz, że jak tak będziesz pisać(przekonywać) to nam- głupcom wierzącym w coś czego nie ma- otworzą się oczy? Tylko oczy na co?
Stary 2008-11-06, 14:52   #171
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Edsonka Pokaż wiadomość
Może sądzisz, że jak tak będziesz pisać(przekonywać) to nam- głupcom wierzącym w coś czego nie ma- otworzą się oczy? Tylko oczy na co?

To zbyt skomplikowany temat jak na taki watek.

Na co się moga otworzyć oczy? A na przykład na fakt, że nic nie ma...dla wielu osób byłaby to tak straszna perspektywa, że nigdy by tego nie zaakcepotowały.

Za cięzki temat.

Aha, i nikt tu nie uwaza wierzących osób za głupców. Ty to napisałas.
Stary 2008-11-06, 14:57   #172
Elfir
Zakorzenienie

Na wiedzę i samodzielne myślenie.
Ale przede wszystkim na nie wprowadzanie zasad religijnych w zycie innych ludzi, którzy sobie tego nie życzą, jak to ma miejsce obecnie (np. finansowanie z podatków ateistów misji KK).

Ale nigdzie nie pisałam o głupich wierzących, coście się do tego tak przyczepili?

Tak logicznie: czym zajmuje się bog katolicki? Przecież nie stworzył Ziemi, nie stworzył różnorodności gatunkowej (KK uznał teorię ewolucji za wiarygodną), nie dał 10 przykazań (bo są to zasady starsze niż czasy Mojżesza), niespecjalnie ingeruje w życie ludzi, nie udało mu się pokonac/zdyskredytować innych bogów.

Mogę zrozumieć poglad, że istnieje siła wyższa, która kiedyś wprawiła wszystko w ruch i ustanowiła obowiązujące obecnie prawa natury (fizyki, chemii). Ale katolickie ujecie boga-ojca.... Nie mówiąc już o zasadach religijnych. Trudno mi zrozumieć, ze katolicki bog zastanawia się przy sądzeniu grzechow ile razy jego wyznawca sie masturbowal. Zajmowałaby się takimi duperelami? Byłby taki małostkowy, ze wypominałby seks przed ślubem? Taki "wazonik"? Karałby całe społeczeństwo tylko dlatego, że kilka jednostek nie stosuje zasad KK?

T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2008-11-06 o 15:14
Stary 2008-11-06, 16:04   #173
sinka84
Raczkowanie

GG do sinka84

Nie wiem czy ktoś zauważył że tu się zrobił jeden wielki offtop ;/ Naprawdę dajcie religii spokój. Każdy wierzy w to co chce i wolno mu. Więc takie dyskusje naprawdę są bezcelowe
Stary 2008-11-06, 16:33   #174
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Titane Pokaż wiadomość
Moim zdaniem tekst jest bardzo ciekawy i w dużym stopniu niestety prawdziwy. Nie zamierzam się wgłębiać i sprawdzać po kolei każdego z przytoczonych faktów, ale jednak historii kiedyś się uczyłam dużo i chętnie, więc tekst był dla mnie niejako powtórką z tego, co już i tak wiedziałam.
Co wiedzialas? Ze Inkwizycja zabila "miliony" :Lol:? Przeciez to fundamentalna bzdura Jak juz pisalem - ten tekst to bzdura na bzdurze i bzdura popedza z uwzgledniniem kilku faktow.

Cytat:
A jakaż to była geneza? Chęć zysku, władzy, kontroli i brak ziemi do rozdawania rycerzom w systemie feudalnym. Rzeczywiście chwalebne A w przytaczanym tekście ściślej mówiąć nie ma w ogóle mowy o genezie. Może i lepiej.
( A sorry, jednak jest- napisano, że papież wezwał do zjednoczenia i marszu na Jerozolimę, ale to akurat jest prawda, więc nie wiem jaki masz problem).
Geneza byla nastepujaca: glownym powodem krucjat bylo zajecie Palestyny przez Seldzukow, ktorzy w przeciwienstwie do Arabow nie uznawali tolerancji religijnej. Nie wiem ile sie uczylas historii, ale nie rozumiem jak mozna nie dostrzegac tego zwiazku przyczynowo-skutkowego

Cytat:
Czy rzeczywista liczba ofiar jest aż tak ważna, aby potępić mordowanie i torturowanie w imię własnych celów?
Zalozenie ze kosciol mordowal kogokolwiek w imie wlasnych celow jest bledne.

Cytat:
Ja nie - naukowcy.
Co udowodnili? Napisalem wyraznie jakie sa luki w teorii Darwina i z tego co wiem jak byly tak sa

Cytat:
Jest oczywiste, ze mam do czynienia głównie z najbardziej medialnymi osobowościami swiata KK. Trudno, żebym znała poglądy jakiegoś szeregowego kapłana z Warszawy, czy innego miasta, bo i skąd?
No i tylko takie medialne osobowosci dostrzegasz? A wypowiedzi Wojtyly? Tworczosc ks Twardowskiego? Tak by mozna wymieniac i wymieniac, ale jak juz mowilem, operujesz 0-1 wizja katolicyzmu, ktora jest dla Ciebie wygodna.

Cytat:
Ja nie znam przykładu w którym do nauki religii w polskiej szkole zatrudnia się popa czy duchownego islamskiego. Bo KK jest w tym przypadku faworyzowany. Żadna inna organizacja religijna w Polsce nie ma przywileju nauczania swojej doktryny odpłatnie w szkole publicznej.
Bzudra, a raczej malo znasz Oczywiscie ze sa zatrudniani duchowni innych wyznan, warunkiem jest to, zeby byly osoby wyznajace te inne wyznania - jak w moim przypadku w szkolach Prawoslawni.

Cytat:
Mam wrażenie, ze teraz sprzeczasz się dla samego sprzeczania. W sondzie onetu ok. 70 % respondentów chciało wyrzucenia zajęć z religii ze szkoły i powrotu jej do salek katechetycznych. Czyżby Onet czytali jedynie ateiści?
Nie wiem kto czyta onet, wiem ze ze wzgledu na dosteposc internetu w Polsce nie jest to probka reprezentatywna - po prostu nie jest to przekroj przez cala populacje.

Cytat:
Nie słyszałam o masowym wychodzeniu szkoł na "Pianistę". Za moich czasów szkolnych wyjśc do kina na filmy propagandowe nie było (ojej, a przecie uczyłam się za "komunizmu"!). Chodziliśmy na klasyczne sztuki do teatru.
Skoro dzieci mają iść do kina to dlaczego akurat o papieżu? "Bo to wielki Polak był"? Dlatego, że TY uważasz go za autorytet? To też dla mnie zaden argument.
Kurcze, szkoda, ze nie ma juz tego komunizmu, realnego socjalizmu, czy jakby nie nazwac tej zarazy, byla wtedy wolnosc slowa, a teraz ta okropna katolicka indoktrynacja.

Cytat:
Rozumiem, że nie wnosiłbyś zadnego sprzeciwu, gdyby twoim dzieciom kazano uczestniczyć w modłach muzłumańskich w meczecie?
Najłatwiej bagatelizować problemy niż o nich dyskutować.
Oczywiscie ze bym wnosil, zreszta taki przypadek juz mial miejsce w Wlk Brytanii

Cytat:
Jasne, to róbmy im jeszcze więcej "wolnego". Po co mają się przemęczać.
10tygodniowe wakacje, 2 tygodniowe ferie zimowe, ale pod ostrzalem sa te nieszczesne trzydniowe rekolekcje; czekam jeszcze na wyrazenie ubolewania, ze masz dzien wolny od pracy w Boze Narodzenie i Boze Cialo.

Cytat:
Mówię o rozwiązaniach prawnych istniejących w Polsce, które preferują KK, bez możliwości odwołania czy weryfikacji. Niestety - to robi organizacja koscielna. Nie ma księży katolickich poza kosciołem katolickim. Natomiast istnieją Zydzi poza organizacją Żydów Amerykańskich.
Jak to bez mozliwosci odwolania? Sama w poprzednim poscie podajesz przyklad gdy miasto odwoluje sie do instancji sadowniczej w tej sprawie.

A czy ja powiedzialem ze nie ma innych zydow (mowimy o zydach czy Zydach tak w ogole?)? Ja tylko pisze o tym, ze na reprywatyzacji chca rozni ludzie zarobic.

Cytat:
Była dokonana wyłącznie w przypadku nastolatki, i to, gdy zajęła się tym opinia publiczna. Polska nie mogła ryzykowac kolejnego przegranego procesu przez Trybunałem Europejskim, jak to miało miejsce w przypadku Pani Tysiąc.
Po pierwsze - nie moglabys dokonana wczesniej, bo nie bylo stwierdzonej podstawy prawnej. Nie wiem jak mozna bezczelnie ignorowac fakt, ze nie wystarczy opinia matki w tej sprawie, tylko musi byc stwierdzona prawnie podstawa do dokonania aborcji.

Po drugie - pani Tysiac nie wygrala sprawy o niemozliwosc dokonania aborcji, tylko o niemozliwosc odwolania sie od decyzji lekarza, ergo wyrok wcale nie twierdzil, ze jej sie ta aborcja "nalezala".

Cytat:
Wiesz, twoja ignorancja naukowa mnie przeraża. Nic dziwnego że w miejsce swojej niewiedzy wtykasz boga.
Jak juz pisalem Twojemu Stopniowi Oswiecenia Madrosci i Otwartych Oczu nie dorownuje. Milego uogolniania, stosowania uprzedzen i radowania sie swoja wyzszoscia

Cytat:
bog jest nie tylko transcendentalny, jest również wszechmocny i jest stworzycielem wg większości doktryn religijnych. Dopuszczasz do siebie mysl, ze bogów może byc więcej?
A Ty dopuszczasz ze sie mylisz ?

Cytat:
Bo ręce mi opadają przy braku twoich rzeczowych argumentów w dyskusji. Nie podajesz żadnych, tylko na bieżąco bagatelizujesz problemy, które poruszam.
Zacznijmy od tego, ze Ty nie stosujesz rzeczowych argumentow, tylko uogolnienia i uprzedzenia

Cytat:
A o tym, że Ziemia jest okragła uczy się dzieci od podstawówki, bo słowo geoida zmienna było by dla nich zbyt abstrakcyjne.
Widzisz, mnie uczono ze Ziemia ma ksztalt zblizony do kuli, splaszczony na biegunach. Widocznie tego nie bylo w Twojej nie skalanej katolicka indoktrynacja szkole.

Cytat:
Swoja drogą, zgłoś moje posty do adminów, skoro są dla ciebie obraźliwe w jakikolwiek sposób.

L_V - twierdzenie, ze ktos ma otwarte badz zamkniete oczy tylko dlatego ze wyznaje badz nie Twoje poglady, oraz stwierdzenie ze katolicki = gorszy, to najbardziej antyteistyczne i nietolernacyjne wypowiedzi jakie od dluzszego czasu czytalem. Szanuje ludzi bez wzgledu na ich wybory zyciowe, wiare, przekonania, nie deprecjonuje ich i ubolewam ze nie wszystkich ludzi na to stac.

Stary 2008-11-06, 16:39   #175
Elfir
Zakorzenienie

Przecież nikt tu niomu nie próbuje zakazywac praktykownia religii.
Ja to jedynie zalecałam autorce wątku, jako rozwiązanie jej problemów.

T.Pratchett
Stary 2008-11-06, 16:47   #176
Ashmira
Rozeznanie

[quote=lorelei;9606460]Ashmira czy naprawde musisz czuc bat nad soba i bac sie piekla zeby byc dobrym czlowiekem?? Jestes dobra bo musisz, czy bo chcesz i jest to dla ciebie naturalne?

Lorelei staram sie być dobrym człowiekiem nie ze względy na religie. I nie odbieram nakazów kościoła jako "bacika" To tak samo jak z jazdą samochodem- jedziesz ostrożnie bo boisz sie policji czy wypadku?
Brook - nie chodziło mi o to, że Ty lekceważysz religię Nie moge zrozumieć tylko jednego: respektujemy zasady narzucane w pracy/ szkole/ ogólnie przez państwo, bo tak jest dobrze i byś powinno. Ale to, ze katolik stara sie żyć zgodnie z naukami kościoła odbierane jest jako ograniczenie...

06.07.2013
Ashmira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-06, 17:08   #177
Brook
Zakorzenienie

Cytat:
Ale to, ze katolik stara sie żyć zgodnie z naukami kościoła odbierane jest jako ograniczenie...
każdy sobie sam okresla czy to go ogranicza czy nie jesli Ty jako katoliczka czy ktos innny nie czuje ze to go ogranicza czy że ktos mu cos narzuca i czuje sie dobrze z tym to ok

mnie np gryzie tylko to wydaje mi sie ze to pewnego rodzaju hipokryzja... katolik stara sie repsepktowac te wszystkie prawa ktore moze i jest w stanie respketowac ale np.sex przed slubem to juz za trudne potem spowiada sie duzo osob z tego i dalej uprawia sex - mowie to po przeczytaniu watku pewnego na wizazu dotyczacego spowiedzi- samo to dało mi do myslenia

Brook jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-06, 17:09   #178
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Zalozenie ze kosciol mordowal kogokolwiek w imie wlasnych celow jest bledne.
Sorry, że się wtrącę. Jest prawdziwe. Nie mówię o czasach współczesnych, ale w przeszłości państwo kościelne prowadziło normalna , bezwzględną politykę nie majaca nic wspolnego z wiarą i duchowością.

Cytat:
No i tylko takie medialne osobowosci dostrzegasz? A wypowiedzi Wojtyly? Tworczosc ks Twardowskiego? Tak by mozna wymieniac i wymieniac, ale jak juz mowilem, operujesz 0-1 wizja katolicyzmu, ktora jest dla Ciebie wygodna.
Trudno, bym jako ateistka interesowała się wszystkimi wypowiedziami duchownych, a ks. Twardowskiego znam jako poetę, nie znam jego pogladów na polityke KK.

Cytat:
Bzudra, a raczej malo znasz Oczywiscie ze sa zatrudniani duchowni innych wyznan, warunkiem jest to, zeby byly osoby wyznajace te inne wyznania - jak w moim przypadku w szkolach Prawoslawni.
Punkt dla ciebie, jesli jest to prawda. W całym Poznaniu nie ma nauczania innej religii niz katolicka w szkole, bo sprawdzałam. Ciekawe czy gdy się zgłosi mułła tez mu pozwolą?

Cytat:

Kurcze, szkoda, ze nie ma juz tego komunizmu, realnego socjalizmu, czy jakby nie nazwac tej zarazy, byla wtedy wolnosc slowa, a teraz ta okropna katolicka indoktrynacja.
Na pewno było wychowanie seksualne w mojej szkole podstawowej (8 klasa).
Wcale nie twierdzę , że system był lepszy czy gorszy od obecnego. W każdym razie nie przypominam sobie zmuszania dzieci do uczestnictwa w pochodach 1-majowych, co rzekomo miało miec miejsce.
Ale mam prawo twierdzić, że obecna sytuacja polityczna preferuje jedno wyznanie, zaprzeczając świeckości państwa. I udowodnić.

Cytat:
Oczywiscie ze bym wnosil, zreszta taki przypadek juz mial miejsce w Wlk Brytanii
To nie dziw się ze ateiście nie podoba się nachalne zmuszanie jego dzieci do uczestnictwa w ceremoniach katolickich.

Cytat:
10tygodniowe wakacje, 2 tygodniowe ferie zimowe, ale pod ostrzalem sa te nieszczesne trzydniowe rekolekcje; czekam jeszcze na wyrazenie ubolewania, ze masz dzien wolny od pracy w Boze Narodzenie i Boze Cialo.
No cóż, o nauczycielach mam swoje zdanie, które nie miesci się w ramach tego watku. Leserzy zawsze będą zadowoleni z jak najwiekszej ilości wolnego.
Zastanawiam się ilu wierzacych chodzi do kosciola podczas tych wolnych dni? Moze jeszcze Pasterka, jako tradycja, jest pełna ludzi, ale kolejne nabożeństwa już nie bardzo.
Jednakże uważam, że o kilka dni lepiej wydłużyć urlop, który pracownik bedzie mógł wykorzystać do praktykowania swojej religii. Tym samym nie zmusza się np. Zydów do siedzenia 25 grudnia w domu, kiedy oni woleli by wolnym dniem świętować swoje święto

Cytat:
Jak to bez mozliwosci odwolania? Sama w poprzednim poscie podajesz przyklad gdy miasto odwoluje sie do instancji sadowniczej w tej sprawie.
Nie odwołania w sądzie powszechnym tylko w Trybunale Konstytucyjnym. I zaskarżeniu podlega ustawa, która wyklucza możliwośc odwołania się. Bo procedury zabrania gminie gruntow, Kraków zaskarżyć nie może.

Cytat:
A czy ja powiedzialem ze nie ma innych zydow (mowimy o zydach czy Zydach tak w ogole?)? Ja tylko pisze o tym, ze na reprywatyzacji chca rozni ludzie zarobic.
Żydzi w sensie wiary i narodowości. A nie obywatele państwa Izrael.

Cytat:
Po pierwsze - nie moglabys dokonana wczesniej, bo nie bylo stwierdzonej podstawy prawnej. Nie wiem jak mozna bezczelnie ignorowac fakt, ze nie wystarczy opinia matki w tej sprawie, tylko musi byc stwierdzona prawnie podstawa do dokonania aborcji.
Nieletnia zostaje matką, czyli zostało złamane prawo o współżyciu z nieletnią. Nawet za jej pozwoleniem jest to nielegalne.

Cytat:
Po drugie - pani Tysiac nie wygrala sprawy o niemozliwosc dokonania aborcji, tylko o niemozliwosc odwolania sie od decyzji lekarza, ergo wyrok wcale nie twierdzil, ze jej sie ta aborcja "nalezala".
Trybunał uznał, że prawo polskie jej nie chroniło i nie zapewniło wyegzekwowania przepisów ustawy o aborcji.

Cytat:
Jak juz pisalem Twojemu Stopniowi Oswiecenia Madrosci i Otwartych Oczu nie dorownuje. Milego uogolniania, stosowania uprzedzen i radowania sie swoja wyzszoscia
No cóż, jak zwykle - zero argumentów z twojej strony. Tylko bagatelizowanie rozmówcy.

Cytat:
A Ty dopuszczasz ze sie mylisz ?
Dopuszczam. Oczywiście. Nadal czekam na dowód, który mnie przekona że się mylę. Miliony ateistów na niego czekają od kiedy inni ludzie wymyślili pojecie boga
Jako ateista opieram się na prawdopodobieństwach w przypadku teorii. Im większe tym bardziej jestem pewna. 100% pewności dostarcza mi dowód.

Cytat:
Zacznijmy od tego, ze Ty nie stosujesz rzeczowych argumentow, tylko uogolnienia i uprzedzenia
uogólnienia stosuje się dla wygody dyskusji, trudno bym za każdym razem pisała ilościowo procenty, już o tym mówiłam.
Uprzedzenia - uprzedzenia nie powstają bezpodstawnie. jestem uprzedzona do religii. Skąd mi się to wzięło? Przecież nie wyssałam z mlekiem matki. Najwyraźniej mam podstawy do swoich zastrzeżeń.
Rzeczowy argument - podałam ci cały zestaw. pominąłeś je milczeniem.

T.Pratchett
Stary 2008-11-06, 18:25   #179
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Sorry, że się wtrącę. Jest prawdziwe. Nie mówię o czasach współczesnych, ale w przeszłości państwo kościelne prowadziło normalna , bezwzględną politykę nie majaca nic wspolnego z wiarą i duchowością.
Jesli juz jestesmy przy Inkwizycji, to nie powstala dlatego, ze kosciol prowadzil polityke, tylko:
- atakowanie kosciola bylo najlatwiejsza droga atakowaniu owczesnego ustroju
- Inkwizycja byla powolana, zeby zapobiec nauzywaniu oskarzen o herezje i samosadom

Taka jest prawda historyczna, dopatrywanie sie w tym prowadzenia bezwglednej polityki jest wg mnie niezgodne z faktami.

Cytat:
Trudno, bym jako ateistka interesowała się wszystkimi wypowiedziami duchownych, a ks. Twardowskiego znam jako poetę, nie znam jego pogladów na polityke KK.
Patrz no, a papy Rydzyka akurat sie zainteresowalas Ciezko mi sie oprzec wrazeniu, ze sa tu pewne preferencje.

Cytat:
Punkt dla ciebie, jesli jest to prawda. W całym Poznaniu nie ma nauczania innej religii niz katolicka w szkole, bo sprawdzałam. Ciekawe czy gdy się zgłosi mułła tez mu pozwolą?
Oczywiscie ze to prawda. Z moich doswiadczen wynika, ze sytuacja o jakiej mowisz, to nie jest przyklad dyskryminacji przeciwko niekatolikom, tylko braku zapotrzebowania na religie niekatolicka; w regionie z ktorego pochodze religia innego wyznania, czy dni wolne od szkoly/pracy w swieta niekatolickie to cos zupelnie normalnego.

Cytat:
Na pewno było wychowanie seksualne w mojej szkole podstawowej (8 klasa).
Wcale nie twierdzę , że system był lepszy czy gorszy od obecnego. W każdym razie nie przypominam sobie zmuszania dzieci do uczestnictwa w pochodach 1-majowych, co rzekomo miało miec miejsce.
Ale mam prawo twierdzić, że obecna sytuacja polityczna preferuje jedno wyznanie, zaprzeczając świeckości państwa. I udowodnić.
A ja twierdze, ze byl fatalny, ekonomicznie i mentalnie.

Jak juz pisalem, nie ma preferencji jednego wyznania, po prostu masz niepreprezentatywna probke

Cytat:
To nie dziw się ze ateiście nie podoba się nachalne zmuszanie jego dzieci do uczestnictwa w ceremoniach katolickich.
Nie dziwie sie temu, tylko przedstawianiu nieprawdziwych proporcji co do skali takich wydarzen.

Cytat:
No cóż, o nauczycielach mam swoje zdanie, które nie miesci się w ramach tego watku. Leserzy zawsze będą zadowoleni z jak najwiekszej ilości wolnego.
To zdanie jest bardzo obrazliwe dla calego, bardzo odpowiedzialnego i majacego swoje specyficzne wady i zalety zawodu.

Irytuje mnie takie podejscie, jak jest tak dobrze, to dlaczego jakos do nauczycielstwa malo osob sie kwapi??

Cytat:
Zastanawiam się ilu wierzacych chodzi do kosciola podczas tych wolnych dni? Moze jeszcze Pasterka, jako tradycja, jest pełna ludzi, ale kolejne nabożeństwa już nie bardzo.
Z moich obserwacji widze, ze na Boze Narodzenie, Boze Cialo, Wielkanoc koscioly pekaja w szwach. Innych swiat religijnych nie mamy wolnych (sa swieta religijne, ktore przypadaja w dni wolne, ale te dni nie sa wolne z tego powodu - 3 maj i 15 sierpien).

Cytat:
Nie odwołania w sądzie powszechnym tylko w Trybunale Konstytucyjnym. I zaskarżeniu podlega ustawa, która wyklucza możliwośc odwołania się. Bo procedury zabrania gminie gruntow, Kraków zaskarżyć nie może.
Hm, czyli lapsus ustawodawczy to wina kosciola katolickiego? Czekam kiedy za to skiszenie mleka o ktorym wspominalas kosciol bedzie winny

Cytat:
Nieletnia zostaje matką, czyli zostało złamane prawo o współżyciu z nieletnią. Nawet za jej pozwoleniem jest to nielegalne.
Alez ja tego nie neguje, tylko to ze dopoki nie bylo to prawnie stwierdzone, dopoty nie bylo prawnej podstawy do aborcji. Nie wiem jak trzeba byc odpornym na fakty, zeby nie widziec, ze nikt jej nie odmawial aborcji, tylko kwalifikacja czynu nie zostala okreslona natychmiast.

Cytat:
Trybunał uznał, że prawo polskie jej nie chroniło i nie zapewniło wyegzekwowania przepisów ustawy o aborcji.
Nie, Trybunal uznal, ze nie okreslono drogi prawnej/odwolawczej do stwierdzenia czy sa podstawy prawne do aborcji:

Cytat:
The European Court of Human Rights ruled that Poland has no effective legal framework for pregnant women to assert their right to abortion on medical grounds.
Cytat:
The court concluded that Polish law "did not contain any effective mechanism capable of determining whether the conditions for obtaining a lawful abortion had been met."
Za: http://www.iht.com/articles/2007/03/20/news/poland.php

Cytat:
Dopuszczam. Oczywiście. Nadal czekam na dowód, który mnie przekona że się mylę. Miliony ateistów na niego czekają od kiedy inni ludzie wymyślili pojecie boga
Jako ateista opieram się na prawdopodobieństwach w przypadku teorii. Im większe tym bardziej jestem pewna. 100% pewności dostarcza mi dowód.
Jesli potrzebujesz dowodow, to nie rozumiesz chyba znaczenia slowa wiara. Nie mozesz stwierdzic ze masz 100% prawdopodobienstwo ze Boga nie ma, tylko co najwyzej, ze wierzysz (tak, wierzysz, a nie wiesz) ze ono jest 100%

Cytat:
uogólnienia stosuje się dla wygody dyskusji, trudno bym za każdym razem pisała ilościowo procenty, już o tym mówiłam.
Tak, i pozniej wychodzi ze polscy katolicy sa plytcy (wszyscy), ksieza to dewianci (wszyscy) a ludzie wierzacy zaslepieni (wszyscy). Dla mnie takie operowanie uogolnieniami jakie wystepuje w tym temacie tylko osmiesza osoby uzywajace tych uogolnien.

Cytat:
Uprzedzenia - uprzedzenia nie powstają bezpodstawnie. jestem uprzedzona do religii. Skąd mi się to wzięło? Przecież nie wyssałam z mlekiem matki. Najwyraźniej mam podstawy do swoich zastrzeżeń.
Rzeczowy argument - podałam ci cały zestaw. pominąłeś je milczeniem.
Nie wiem jak powstaja, ale sa rownie zasadne, jak uprzedzenia rasowe typu - ktos zostal okradziony przez czarna osobe, ergo wszyscy czarni to zlodzieje. Tylko ze ktos kto tak powie, jest rasista i ksenofobem, a ktos kto wyraza sie na takiej samej zasadzie o religii jest oswiecony i ma otwarte oczy. Dla mnie wszystkie uprzedzenia kwalifikuja sie tak samo, niezaleznie od celu, ale widze ze jest podzial na lepsze (ktore akurat pasuja) i gorsze (akurat nie pasuja).

Stary 2008-11-06, 19:00   #180
Avv
Wtajemniczenie

Cytat:
A co wartościowego przedstawi ten film niekatolikowi? Życie człowieka? Czy były przymusowe wyjścia klas na filmy o znanych artystach lub politykach: Szpilmanie, Ghandim?
Dla mnie papież nie jest autorytetem moralnym, dlaczego miałabym oglądać o nim film?
'Przymusowe'? Przepraszam bardzo, ale nikt nikomu nie każe chodzić na filmy o papieżu. Nawet ja sama nie poszłam na jeden w gimnazjum i w związku z tym nikt mnie ze szkoły nie wykopał. Zresztą, wyjścia były organizowane nie tylko na filmy o papieżu, ale także na inne. Chyba że ktoś inny spotkał się z tym, że został na siłę wyciągnięty do kina?
Cytat:
To problem społeczeństwa poddanego religijnemu terrorowi.
Panuje poczucie, ze Ksiądz/Kościoł jest nieomylny dlatego nikt nie weryfikuje ich słów. Panuje przekonanie, ze z Kościołem nie mozna zadzierać, bo ma za duże wpływy.
Po pierwsze, ja nie czuję się poddana żadnemu religijnemu terrorowi. A przynajmniej niczego takiego nie odczuwam. Nie twierdzę także, że kościół jest nieomylny, bzdura. Nie wiem, może są jeszcze ludzie, którzy boją się kościoła i ślepo wierzą w każde słowo, ale ja się nie spotkałam. To już nie są czasy mszy odprawianych po łacińsku, gdzie ludzie ze strachu powtarzali regułki wykute na pamięć.
Cytat:
Elfir, zgadzam sie z Toba w całej rozciągłości - ale nie wiem czy jest sens dyskutować. Wieeeeele upłynie wody w Wiśle zanim niektórym otworzą się oczy. Chociaz może i nigdy się nie otworzą - jesteśmy od narodzenia wściskani w ciasny szkielet dogmatów, nakazów i przykazów i czasami niegdy nei udaje nam się uwolnić umysłu z tej skostniałej siatki przekonań religijnych.

Myślę, ż elepiej dac spokój. W polsce takie "wolnomyślenie" nigdy się nie przyjmie.
To, że tu nie ma odrobiny tolerancji, to już zostało wyjaśnione. A teraz - jakie ja mam otworzyć oczy? Czy Wy wszyscy tu uważacie, że każdy 'normalny' człowiek powinien być ateistą? To, że dla Was wiara jest kupą śmiechu już wiemy, ale nie zamierzam zmieniać swoich przekonań, ponieważ według kogoś innego jest to po prostu ciemnota. Skoro ktoś nie wierzy, niech nie wierzy. I ja nie wiem od czego to zależy, że niektórzy czują się w jakąś siatkę wciśnięci, ale ja się tak nie czuję. Nie wiem jak inni, ale to moja osobista opinia. 'Wielomyślenie' czyli odrzucenie tych wszystkich 'naszych' bzdur, tak? Ciekawe. Wydaje mi się, że jeszcze baardzo dużo będzie musiało tej wody upłynąć, by każdy zaczął myśleć tak jak Ty. Bo odkąd istnieje świat, to istnieją różne przekonania i religie. I wszystkie mają prawo bytu.
Cytat:
Rozumiem, że wiarę dorosłego mężczyzny w krasnoludki uznasz za słuszną, w imię tolerancji. Dla niego zaprzeczenie w ideę krasnoludków bedzie naruszeniem wolnosci wyznania? W imie tolerancji bedziesz miała wyrzuty sumienia, jak on zacznie ci o krasnoludkach opowiadać a ty parskniesz smiechem?
Dlaczego dla mnie pojecie "bog" miałby miec większą wartosc niz krasnoludek, czy Niewidzialny Różowy Jednorozec? Tylko dlatego, ze ty w niego wierzysz? Czy dla ciebie słowo krasnoludek ma tak samo dużą wartośc jak bog, bo są dzieci (w końcu też to sa ludzie), które w nie wierzą?
Dla mnie bogowie to tylko wytwory ludzkiej wyobraźni, poczete z lęku przed nieznanym.

A co do pisania slowa bog z małej litery wynika z faktu, ze słowo bog to okreslenie pojęcia abstrakcyjnego a nie nazwa własna. Ale: Allah, Budda, Jahwe, Manitou, Zeus, Jezus piszę z wielkiej litery.

Najwyraźniej nie wiecie czym jest słowo "tolerancja".
Ja w imie moich ateistycznych pogladów nie zabronię Tobie chodzić do kościoła, bo uważam, że twoje wybory są twoją sprawą, ale moje prywatne przekonanie ze to bez sensu, bo bog nie istnieje i głoszenie tego publiczne nietolerancją nie jest. To po prostu wolnośc wypowiedzi.
Ja cały czas bronię zdania, że każdy ma wierzyć w to, co chce. Niech ktoś sobie wierzy w krasnoludki, czy ja nie mam swoich problemów?
I na dodatek niedokładnie czytasz moje posty. Ja nie napisałam, że krasnoludek ma dla mnie taką samą wartość, jak Bóg, no ludzie. Dziecko wierzy w to, w co samo zapragnie. Wiara w Boga, a wiara dziecka w krasnoludki, to są zupełnie dwie różne sprawy. Należy szanować świat dziecka, nie karcić go za to, że ma swoje dziecięce wyobrażenia, w końcu samo zacznie dorastać i dostrzeże pewne sprawy. I co ma do tego wiara w Boga dorosłego człowieka? Dorosły ma już ukształtowany światopogląd, wiarę i nie należy już raczej oczekiwać, że nagle zacznie na nowo dorastać i pomyśli, że Bóg to bzdura. Tak samo jak nie należy oczekiwać, że nawracając nas tu mówieniem, że Boga nie ma zmienimy zdanie. Czy ja chcę, żebyś była katoliczką? Absolutnie nie. Dlatego nie wiem jak można oczekiwać ode mnie, że nagle zdejmę klapki z oczu i ujrzę nowy świat.

A co do słowa Bóg, to w religii katolickiej piszemy je z dużej litery przez szacunek do Niego właśnie. I nie jest to dla mnie żadne abstrakcyjne pojęcie, to jest dla mnie nazwa własna. Wiadomo, że nie będę pisać słowa 'bogowie' z dużej litery np. w przypadku religii politeistycznych, natomiast imiona samych bogów już tak.
Cytat:
Ładnie napisane, ale po prostu ci nie wierzę, że nie czułabys się skepowana/rozbawiona/ zdumiona naiwnoscią jego wiary.

A wracajac o mojej rady dla autorki watku.
Ona napisała: "Jak podeszłam do niego to wbił swój wzrok we mnie, a ja zobaczyłam coś strasznego w jego oczach. Chciałam krzyczeć, czułam że coś łamie mi sie w środku. Widziałam w jego oczach coś strasznego, jakby.. szatana.."
Po czymś takim mozna wysnuc wniosek, ze traktuje serio, po dziecinnemu średniowieczne (lub horrorowate) opowiesci o diable.
Gdyby zrezygnowała z religii, nie miałaby problemów z poczuciem winy za swoje "grzechy" a ewentualny diabeł/szatan kojarzył by sie jej jedynie z amerykańskimi filmami klasy B.
To jest rada ateisty.
I zarzucanie mi w tego powodu nietolerancji religijnej jest niepoważne.
Dobrze, to Twoja rada. Ale wątpię, żeby autorka wątku zastanawiała się czy przypadkiem nie powinna rzucić religii. Pytała się co o tym sądzimy o tej konkretnej sytuacji, a nie czy nie nadaje się na katoliczkę. Chyba, że źle zrozumiałam intencje.
Avv jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości