|
|
#151 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: widmo w kościele :/
[quote=Brook;9600658]no ja wlasnie tak czuje
nie lubie gdy ktos /cos mi narzuca jakies prawa ,przykazania albo jak to okreslilas wyzej:Nie lubisz? A wyobrażasz sobie świat bez jakichkolwiek praw/obowiązków? Nie tylko religia w jakis sposób "ogranicza' człowieka...Owszem katolicyzm ma dość surowe zasady, ale nie nalezy ich wyśmiewać lub lekceważyć. To tak samo jakby ktoś powiedział, że od dzisiaj nie myję zębów, bo to zajmuje mu czas i go ogranicza.. LV piszesz, ze jeszcze wiele wody w Wiśle upłynie zanim Polski naród się zmieni, ale jak ?- to, że sama jesteś ateistką nie znaczy, że musisz zmieniać wszystkich na swoją modłę
|
|
#152 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
według tego co piszesz, jedni mają "otwarte oczy" i wolny umysł inni "otwarte oczy" i zniewolony umysł pieszesz, że Tobie udało się uuwolnić umysł, katolikom się nie udało wartościujesz czy uważasz, że wybrałaś lepszą drogę ? moim zdaniem jedynie inną - Twoim zdaniem lepszą dla Ciebie kto inny oceni to inaczej ja nie chcę czytać, że mam zniewolony umysł, moim zdaniem nie masz prawa tak pisać Cytat:
Edytowane przez taka taka Czas edycji: 2008-11-05 o 23:22 Powód: cytowanie Elfir |
|||
|
|
|
|
#153 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dekalog to zbior prawd uniwersalanych, obowiazuja w wiekszosci cywilizowanych krajow. Kosciol nie jest (przynajmniej dla mnie) wyznacznikiem moralnosci - choc tak stara sie byc postrzegany. Mieszkam teraz w kraju gdzie odsetek ludzi niewierzacych jest bardzo wysoki i nie zaobserwowalam zeby bylo tu wiecej chamstwa, kradziezy czy rozbojow ( nawet jest bezpieczniej w porownaniu z Polska). Cytat:
To ty musisz zyc zawieszony w czasoprzestrzeni. Atomy mozna zobaczyc w mikroskopie elektronowym i z nich jest zbudowany otaczajacy cie swiat. Wyraziles sie nieprecyzyjnie ,zastosowales skrot myslowy i przytoczyles bledny przyklad - czego podobno nie robisz. Juz wczesniej wykazales ze nie masz pojecia o biologii, teraz widze ze chemia i fizyka tez kuleje. Nie bronie tekstu przytoczonego przez Starego pryka (ale to brzmi ) - pofatygowalam sie tylko do wytkniecia ci bledow. Istnienie kultu Mitry w starozytnym Rzymie najpierw wysmiales - bo tak podalo twoje (katolickie i niekompletne) zrodlo. Potem doczytales ( w swoim zrodle) ze jednak byl, ale wg ciebie to Helios - historycy maja inne zdanie, ale co tam - przeciez ty wiesz lepiej. Kult Mitry wiaze sie z historia chrzescijanstwa czy tego chcesz czy nie. Z Teodozjuszem tez wykreciles kota ogonem. Teodozjusz nadal religii katolickiej range panstwowa a potem nakazal niszczyc poganskie swiatynie, wycinac w pien niewiernych i spalic biblioteke Aleksandryjska bo znajdowaly sie tam niewygodne pisma i byla osrodkiem kultury hellenskiej. Edytowane przez lorelei Czas edycji: 2008-11-05 o 21:42 |
||
|
|
|
|
#154 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Bo ja n nie zauważyłam jakoś... Uwierz, twoje przekonywanie nas(tzw"nawracanie") nic nie da. To zwykła nietolerancja poglądów religijnych. I uwierzcie(do ogółu ateistów tutaj mówię) że gdyby katolicy chcieli się odwrócić od kościoła to by to zrobili bez względu na to czy tak zostali wychowani czy jakieś tam inne powody(tak ponoć zrobiła Elfir- jest ateistką mimo tego że była wychowana w rodzinie katolickiej) wiec dla was to się może wydawać durne, ale dla nas(katolików) wiara to coś ważnego. I mnie np uraziło, jak tutaj piszecie ze to wszystko gówno prawda, bez sensu, bez udowodnienia, kościół prowadzi terror itp itd. Ja nie zmienię przekonań nawet jak mi będziecie nie wiadomo co gadać. Ale mimo tego przydałoby się trochę tolerancji. A nie tylko nawrzucać i o.
|
|
|
#155 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja znajomosc biologii, chemii i fizyki nie Tobie oceniac, zreszta nie masz bazy by to oceniac Nie zamierzam Ci imputowac, ze nie masz pojecia o historii starozytnej, tylko dlatego ze masz inne zdanie ode mnie
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#156 |
|
Zadomowienie
|
Baza sa twoje wypowiedzi.
|
|
|
|
|
#157 | ||
|
Zakorzenienie
|
Ashmira
Cytat:
ktore zreszta mi tez nie przeszkadzaja! sa bo sa i dobrze ja ich nie oceniam kto chce zyje wg nich i tez dobrze kazdy ma wolna wole wkoncu![]() poza tym nigdzie nie wysmialam ich ani ich nie lekceważe! to wbrew mojemu wychowaniu- wogole w zyciu o tym nie rozmawiam z innymi ludzmi bo kazdy zyje jak chce - a wobec 10 przykazan zyje bo to ma zwiazek z moja moralnoscia i sumieniem a inne ogranicznia w tym prawne mi nie przeszkdzaja maja byc i słusznie ,i sama do nich sie stosuje i nie dlatego ze tak mi karze Państwo tylko dlatego ze ja tak chce co do zębow i mycia siebie... chyba kazdy je myje bo chce i jest to zgodne z naturą a nie bo ktos każe i tak trzeba?![]() jest tak jak napisala lorelei zreszta: Cytat:
Edytowane przez Brook Czas edycji: 2008-11-05 o 21:59 |
||
|
|
|
|
#158 |
|
Zakorzenienie
|
A co ja mam powiedziec po Twojej wypowiedzi nt. Jowisza
?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
#159 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Juz wczesniej pisalam ze kosciol katolicki i religia to dwie odrebne sprawy. Kosciol katolicki powstal dlugo po smierci Jezusa Chrystusa i jest instutucja. Dekalog istnial tysiace lat przed jego zalozeniem. Nawet ksiadz na religii mnie uczyl ze jest to zbior prawd uniwersalnych. Skoro twoja wiara jest silna to cokolwiek bym napisala i tak nie zmienisz zdania. A gdzie tu tolerancja dla mnie? Czy ja nie mam prawa twierdzic ze kosciol jest niedoskonaly? Wyrak - na temat Jowisza juz pisalam ze sie pomylilam. W rozmowie byloby to przejezyczenie. I jak sie to ma do twoich wywodow o darwinizmie, ogniwach posrednich i muszkach owocowkach? |
|
|
|
|
|
#160 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A gdzie w tych moich wywodach jest nieprawda ?
|
|
|
|
|
#161 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#162 |
|
Zakorzenienie
|
co mi udowodnilas? Czyzbym cos przeoczyl? Znalazlas brakujace ogniwo ?
|
|
|
|
#163 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#164 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
A w przytaczanym tekście ściślej mówiąć nie ma w ogóle mowy o genezie. Może i lepiej. ( A sorry, jednak jest- napisano, że papież wezwał do zjednoczenia i marszu na Jerozolimę, ale to akurat jest prawda, więc nie wiem jaki masz problem). Inkwizycja, krucjaty, tortury, odpusty, synody, na których uchwalano dogmaty, wg własnego widzimisię, w które teraz Kościół nakazuje ślepo wierzyć... Przecież dawniej duchownym nie zostawało się z powołania, tylko z chęci zysku i posiadania jak najlepszej pozycji, życia w dostatku i dobrobycie. Szarymi ludżmi to się raczej nikt nie przejmował. Papież nie myślał o tym, jak ułatwić wiernym drogę do nieba, tylko o tym, jak skutecznie zapanować nad światem i prześcignąć cesarza. Czy rzeczywista liczba ofiar jest aż tak ważna, aby potępić mordowanie i torturowanie w imię własnych celów? Edytowane przez Titane Czas edycji: 2008-11-06 o 01:30 |
||
|
|
|
|
#165 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#166 | ||||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mam wrażenie, ze teraz sprzeczasz się dla samego sprzeczania. W sondzie onetu ok. 70 % respondentów chciało wyrzucenia zajęć z religii ze szkoły i powrotu jej do salek katechetycznych. Czyżby Onet czytali jedynie ateiści? Cytat:
Skoro dzieci mają iść do kina to dlaczego akurat o papieżu? "Bo to wielki Polak był"? Dlatego, że TY uważasz go za autorytet? To też dla mnie zaden argument. Cytat:
Najłatwiej bagatelizować problemy niż o nich dyskutować. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
LOL. Prosze cię. Jak chcesz dyskutować, to wyjdż poza poziom szkoły podstawowej. Atomy sa OBSERWOWALNE. Nawet kwarki. Wiesz, twoja ignorancja naukowa mnie przeraża. Nic dziwnego że w miejsce swojej niewiedzy wtykasz boga. Cytat:
Cytat:
Bo ręce mi opadają przy braku twoich rzeczowych argumentów w dyskusji. Nie podajesz żadnych, tylko na bieżąco bagatelizujesz problemy, które poruszam. Cytat:
Kolejny przykład braku rzeczowej dyskusji z argumentami, tylko bagatelizowanie pytań na które nie umiesz odpowiedzieć czy do których nie potrafisz się ustosunkować. Mogę zadac podobne pytanie - kto cię uczył, ze atomy sa niewidoczne? A o tym, że Ziemia jest okragła uczy się dzieci od podstawówki, bo słowo geoida zmienna było by dla nich zbyt abstrakcyjne. Cytat:
Nie nienawidzę wierzących i doskonale o tym wiesz. Ale jak ładnie to zabrzmiało. Mój stosunek uczuciowy do wierzących jest zupełnie inny, ale najwyraźniej nie potrafisz tego zrozumieć. Twój problem. Swoja drogą, zgłoś moje posty do adminów, skoro są dla ciebie obraźliwe w jakikolwiek sposób.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2008-11-06 o 10:15 |
||||||||||||||
|
|
|
|
#167 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja może dodam od siebie. W moim subiektywnym odczuciu zamykanie się na dowody naukowe w imie utrzymania za wszelka cene dogmatów religijnych to lenistwo umysłowe lub ciasnota światopogladowa. Trudno. W moim subiektywnym odczuciu fundamentalizm religijny (katolicki, islamski, i inn.) jest najbardziej szkodliwym przejawem religijności i wynika z tego co napisałam powyżej. W moim osobistym odczuciu tolerancyjny katolik nie dążyłby do wprowadzenia religii do świeckiej szkoły, bo szanowałby światopogląd innowierców i ateistów/agostyków. W moim osobistym odczuciu konkordat daje KK w Polsce za dużą władzę co prowadzić do oczywistych nadużyć. Itd. Dzięki tym subiektywnym odczuciom mam taki a nie inny stosunek emocjonalny do wierzacych. Jak juz napisałam: rodziców też bawią dziecięce wyobrażenia na temat świata, ale to wcale nie znaczy, że dzieci mają rację i kiedyś nadchodzi ten bolesny moment, kiedy rodzic zaczyna świat objaśniać takim jaki jest w rzeczywistosci. Dzieci mogą miec do rodzica o to pretensję, ze rujnuje im wyobrażenia. Zadają pytania, ale nie potrafią podważyć argumentów. Z czasem im samym otwierają się oczy, zaczynaja coraz więcej dostrzegać i samodzielnie analizowac świat.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
|
#168 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla Ciebie katolicki = gorszy, a dla mnie niekatolicki = inny - w żadnym razie gorszy |
|
|
|
|
|
#169 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O tu się się z Tobą zgodze
Edytowane przez L_V Czas edycji: 2008-11-06 o 14:19 |
|
|
|
|
|
#170 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Może sądzisz, że jak tak będziesz pisać(przekonywać) to nam- głupcom wierzącym w coś czego nie ma- otworzą się oczy? Tylko oczy na co?
|
|
|
#171 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To zbyt skomplikowany temat jak na taki watek. Na co się moga otworzyć oczy? A na przykład na fakt, że nic nie ma...dla wielu osób byłaby to tak straszna perspektywa, że nigdy by tego nie zaakcepotowały. Za cięzki temat. Aha, i nikt tu nie uwaza wierzących osób za głupców. Ty to napisałas. |
|
|
|
|
|
#172 |
|
Zakorzenienie
|
Na wiedzę i samodzielne myślenie.
Ale przede wszystkim na nie wprowadzanie zasad religijnych w zycie innych ludzi, którzy sobie tego nie życzą, jak to ma miejsce obecnie (np. finansowanie z podatków ateistów misji KK). Ale nigdzie nie pisałam o głupich wierzących, coście się do tego tak przyczepili? Tak logicznie: czym zajmuje się bog katolicki? Przecież nie stworzył Ziemi, nie stworzył różnorodności gatunkowej (KK uznał teorię ewolucji za wiarygodną), nie dał 10 przykazań (bo są to zasady starsze niż czasy Mojżesza), niespecjalnie ingeruje w życie ludzi, nie udało mu się pokonac/zdyskredytować innych bogów. Mogę zrozumieć poglad, że istnieje siła wyższa, która kiedyś wprawiła wszystko w ruch i ustanowiła obowiązujące obecnie prawa natury (fizyki, chemii). Ale katolickie ujecie boga-ojca.... Nie mówiąc już o zasadach religijnych. Trudno mi zrozumieć, ze katolicki bog zastanawia się przy sądzeniu grzechow ile razy jego wyznawca sie masturbowal. Zajmowałaby się takimi duperelami? Byłby taki małostkowy, ze wypominałby seks przed ślubem? Taki "wazonik"? Karałby całe społeczeństwo tylko dlatego, że kilka jednostek nie stosuje zasad KK?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2008-11-06 o 15:14 |
|
|
|
|
#173 |
|
Raczkowanie
|
Nie wiem czy ktoś zauważył że tu się zrobił jeden wielki offtop ;/ Naprawdę dajcie religii spokój. Każdy wierzy w to co chce i wolno mu. Więc takie dyskusje naprawdę są bezcelowe
|
|
#174 | |||||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak juz pisalem - ten tekst to bzdura na bzdurze i bzdura popedza z uwzgledniniem kilku faktow.Cytat:
![]() Cytat:
Co udowodnili? Napisalem wyraznie jakie sa luki w teorii Darwina i z tego co wiem jak byly tak sa Cytat:
Cytat:
Oczywiscie ze sa zatrudniani duchowni innych wyznan, warunkiem jest to, zeby byly osoby wyznajace te inne wyznania - jak w moim przypadku w szkolach Prawoslawni.Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() 10tygodniowe wakacje, 2 tygodniowe ferie zimowe, ale pod ostrzalem sa te nieszczesne trzydniowe rekolekcje; czekam jeszcze na wyrazenie ubolewania, ze masz dzien wolny od pracy w Boze Narodzenie i Boze Cialo. Cytat:
A czy ja powiedzialem ze nie ma innych zydow (mowimy o zydach czy Zydach tak w ogole ?)? Ja tylko pisze o tym, ze na reprywatyzacji chca rozni ludzie zarobic.Cytat:
Po drugie - pani Tysiac nie wygrala sprawy o niemozliwosc dokonania aborcji, tylko o niemozliwosc odwolania sie od decyzji lekarza, ergo wyrok wcale nie twierdzil, ze jej sie ta aborcja "nalezala". Cytat:
![]() Cytat:
?Cytat:
Cytat:
Cytat:
L_V - twierdzenie, ze ktos ma otwarte badz zamkniete oczy tylko dlatego ze wyznaje badz nie Twoje poglady, oraz stwierdzenie ze katolicki = gorszy, to najbardziej antyteistyczne i nietolernacyjne wypowiedzi jakie od dluzszego czasu czytalem. Szanuje ludzi bez wzgledu na ich wybory zyciowe, wiare, przekonania, nie deprecjonuje ich i ubolewam ze nie wszystkich ludzi na to stac.
|||||||||||||||
|
|
|
|
#175 |
|
Zakorzenienie
|
Przecież nikt tu niomu nie próbuje zakazywac praktykownia religii.
Ja to jedynie zalecałam autorce wątku, jako rozwiązanie jej problemów.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#176 |
|
Rozeznanie
|
[quote=lorelei;9606460]Ashmira czy naprawde musisz czuc bat nad soba i bac sie piekla zeby byc dobrym czlowiekem?? Jestes dobra bo musisz, czy bo chcesz i jest to dla ciebie naturalne?
Lorelei staram sie być dobrym człowiekiem nie ze względy na religie. I nie odbieram nakazów kościoła jako "bacika" Brook - nie chodziło mi o to, że Ty lekceważysz religię Nie moge zrozumieć tylko jednego: respektujemy zasady narzucane w pracy/ szkole/ ogólnie przez państwo, bo tak jest dobrze i byś powinno. Ale to, ze katolik stara sie żyć zgodnie z naukami kościoła odbierane jest jako ograniczenie...
|
|
#177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mnie np gryzie tylko to wydaje mi sie ze to pewnego rodzaju hipokryzja... katolik stara sie repsepktowac te wszystkie prawa ktore moze i jest w stanie respketowac ale np.sex przed slubem to juz za trudne potem spowiada sie duzo osob z tego i dalej uprawia sex - mowie to po przeczytaniu watku pewnego na wizazu dotyczacego spowiedzi- samo to dało mi do myslenia__________________ |
|
|
|
|
|
#178 | ||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wcale nie twierdzę , że system był lepszy czy gorszy od obecnego. W każdym razie nie przypominam sobie zmuszania dzieci do uczestnictwa w pochodach 1-majowych, co rzekomo miało miec miejsce. Ale mam prawo twierdzić, że obecna sytuacja polityczna preferuje jedno wyznanie, zaprzeczając świeckości państwa. I udowodnić. Cytat:
Cytat:
Zastanawiam się ilu wierzacych chodzi do kosciola podczas tych wolnych dni? Moze jeszcze Pasterka, jako tradycja, jest pełna ludzi, ale kolejne nabożeństwa już nie bardzo. Jednakże uważam, że o kilka dni lepiej wydłużyć urlop, który pracownik bedzie mógł wykorzystać do praktykowania swojej religii. Tym samym nie zmusza się np. Zydów do siedzenia 25 grudnia w domu, kiedy oni woleli by wolnym dniem świętować swoje święto Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dopuszczam. Oczywiście. Nadal czekam na dowód, który mnie przekona że się mylę. Miliony ateistów na niego czekają od kiedy inni ludzie wymyślili pojecie boga ![]() Jako ateista opieram się na prawdopodobieństwach w przypadku teorii. Im większe tym bardziej jestem pewna. 100% pewności dostarcza mi dowód. Cytat:
Uprzedzenia - uprzedzenia nie powstają bezpodstawnie. jestem uprzedzona do religii. Skąd mi się to wzięło? Przecież nie wyssałam z mlekiem matki. Najwyraźniej mam podstawy do swoich zastrzeżeń. Rzeczowy argument - podałam ci cały zestaw. pominąłeś je milczeniem.
||||||||||||
|
|
|
|
#179 | ||||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- atakowanie kosciola bylo najlatwiejsza droga atakowaniu owczesnego ustroju - Inkwizycja byla powolana, zeby zapobiec nauzywaniu oskarzen o herezje i samosadom Taka jest prawda historyczna, dopatrywanie sie w tym prowadzenia bezwglednej polityki jest wg mnie niezgodne z faktami. Cytat:
Ciezko mi sie oprzec wrazeniu, ze sa tu pewne preferencje. Cytat:
Cytat:
Jak juz pisalem, nie ma preferencji jednego wyznania, po prostu masz niepreprezentatywna probke ![]() Cytat:
Cytat:
Irytuje mnie takie podejscie, jak jest tak dobrze, to dlaczego jakos do nauczycielstwa malo osob sie kwapi?? Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie wiem jak powstaja, ale sa rownie zasadne, jak uprzedzenia rasowe typu - ktos zostal okradziony przez czarna osobe, ergo wszyscy czarni to zlodzieje. Tylko ze ktos kto tak powie, jest rasista i ksenofobem, a ktos kto wyraza sie na takiej samej zasadzie o religii jest oswiecony i ma otwarte oczy. Dla mnie wszystkie uprzedzenia kwalifikuja sie tak samo, niezaleznie od celu, ale widze ze jest podzial na lepsze (ktore akurat pasuja) i gorsze (akurat nie pasuja).
||||||||||||||
|
|
|
|
#180 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I na dodatek niedokładnie czytasz moje posty. Ja nie napisałam, że krasnoludek ma dla mnie taką samą wartość, jak Bóg, no ludzie. Dziecko wierzy w to, w co samo zapragnie. Wiara w Boga, a wiara dziecka w krasnoludki, to są zupełnie dwie różne sprawy. Należy szanować świat dziecka, nie karcić go za to, że ma swoje dziecięce wyobrażenia, w końcu samo zacznie dorastać i dostrzeże pewne sprawy. I co ma do tego wiara w Boga dorosłego człowieka? Dorosły ma już ukształtowany światopogląd, wiarę i nie należy już raczej oczekiwać, że nagle zacznie na nowo dorastać i pomyśli, że Bóg to bzdura. Tak samo jak nie należy oczekiwać, że nawracając nas tu mówieniem, że Boga nie ma zmienimy zdanie. Czy ja chcę, żebyś była katoliczką? Absolutnie nie. Dlatego nie wiem jak można oczekiwać ode mnie, że nagle zdejmę klapki z oczu i ujrzę nowy świat. A co do słowa Bóg, to w religii katolickiej piszemy je z dużej litery przez szacunek do Niego właśnie. I nie jest to dla mnie żadne abstrakcyjne pojęcie, to jest dla mnie nazwa własna. Wiadomo, że nie będę pisać słowa 'bogowie' z dużej litery np. w przypadku religii politeistycznych, natomiast imiona samych bogów już tak. Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:27.

nie lubie gdy ktos /cos mi narzuca jakies prawa ,przykazania albo jak to okreslilas wyzej:

To ty musisz zyc zawieszony w czasoprzestrzeni. Atomy mozna zobaczyc w mikroskopie elektronowym i z nich jest zbudowany otaczajacy cie swiat. Wyraziles sie nieprecyzyjnie ,zastosowales skrot myslowy i przytoczyles bledny przyklad - czego podobno nie robisz. Juz wczesniej wykazales ze nie masz pojecia o biologii, teraz widze ze chemia i fizyka tez kuleje.
Bo ja n nie zauważyłam jakoś... 

?

co mi udowodnilas? Czyzbym cos przeoczyl? Znalazlas brakujace ogniwo
10tygodniowe wakacje, 2 tygodniowe ferie zimowe, ale pod ostrzalem sa te nieszczesne trzydniowe rekolekcje; czekam jeszcze na wyrazenie ubolewania, ze masz dzien wolny od pracy w Boze Narodzenie i Boze Cialo.