APEL do korzystających z ALLEGRO! - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-30, 19:02   #271
groza
Raczkowanie

Dot.: APEL do korzystających z ALLEGRO!

Cytat:
Napisane przez karolina2008 Pokaż wiadomość
http://allegro.pl/item604933568_chan...klep_w_wa.html

SPOJRZAŁAM NA CENE I MNIE ZSZOKOWAŁO. [...] A TEN PAN BEZCZELNIE WMAWIA ZE TO TAKA PROMOCJA.CO O TYM MYSLICIE??CHYBA DOBRZE ZROBIŁAM ZGŁASZAJĄC TEGO SPRZEDAWCĘ.
Czy zrobiłaś dobrze? Na pewno tak. Tyle, że takie procedery NIE zgłasza się przez 'zgłoś naruszenie zasad' w prawym górnym rogu aukcji tylko przez kontakt:
http://www.allegro.pl/contact/contact.php
i tam wybierasz odpowiednią kategorię i opisujesz sprawę.
Tu są większe szanse, że sprawa zostanie podjęta i rozpatrzona jak należy.

Po drugie: dla allegro głosy samych kupujących od danego sprzedawcy są -że się tak wyrażę- ważniejsze. Największą siłę rażenia mają zgłoszenia tych osób, które brały udział a aukcjach i stwierdziły, że to podróbka - a to dlatego, że są one 'stroną w sprawie' i lepiej wiedzą, jak przebiegała transakcja (czyt: od nich informacje 'są z pierwszej ręki') - jeśliby więc zgłosiły proceder, zabawy sprzedawcy zakończyłyby się szybciej.

Ofkors zgłoszenie lepiej wygląda, gdy jest wyważone, a nie: jest histeryczne/stekiem przekleństw i obelg/etc
(Choć nie twierdzę, że zgłoszenia osób postronnych są traktowane jako 'szum w eterze' )

Na allegro pewne przewinienia są traktowane jako te mniejszego kalibru (vide: opóźnienia przesyłek, brak kontaktu), ale inne, odpowiednio 'rozegrane' doprowadzą do zdjęcia aukcji takiego sprzedającego i/lub zawieszenie jego konta (vide: podróby).

powyższe pisane z obserwacji na allegro

acha: polecam forum allegro,
http://www.allegro.pl/spolecznosc/
lektura wątków tam jest wielce pouczająca: szybko się dowiesz, jakie masz na allegro prawa (czasami lektura tychże jest trochę bulwersująca, bo nie jest tak różowo jak się nam zdaje, że 'klient nasz pan'), inne zaś przestrzegą cię przed typowymi błędami i tak dalej ble ble ble

Edytowane przez groza
Czas edycji: 2009-05-30 o 19:48
groza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-30, 20:49   #272
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez falubaz Pokaż wiadomość
z tym się niezgodzę. Moja znajoma sprzedaje na Allegro i już nieraz likwidowano jej aukcję, bo ktoś życzliwy zgłosił, że być może sprzedaje podróbkę. Allegro ma w nosie to czy ktoś handluje podróbami czy nie! zamykają aukcję i już jezeli sprzedający złoży zażalenie, to All łaskawie przywróci aukcję.
znaczy, twierdzisz, ze aukcje na All usuwane sa jak leci? cos mi sie nie chce w to wierzyc

---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ----------

Cytat:
Napisane przez groza Pokaż wiadomość
Po drugie: dla allegro głosy samych kupujących od danego sprzedawcy są -że się tak wyrażę- ważniejsze. Największą siłę rażenia mają zgłoszenia tych osób, które brały udział a aukcjach i stwierdziły, że to podróbka - a to dlatego, że są one 'stroną w sprawie' i lepiej wiedzą, jak przebiegała transakcja (czyt: od nich informacje 'są z pierwszej ręki') - jeśliby więc zgłosiły proceder, zabawy sprzedawcy zakończyłyby się szybciej.
(Choć nie twierdzę, że zgłoszenia osób postronnych są traktowane jako 'szum w eterze' )
hmm, tu tez mi sie trudno do konca zgodzic. po pierwsze - kontrahent jest osoba zainteresowana, tak ze nie jest wykluczone, ze nie zawsze beda to prawdziwe zgloszenia) komus sie odwidzial zakup i teraz sie niejako msci). po drugie zas - gdyby rzeczywiscie tak rzadko glosy osob trzecich mialy wplyw na usuwanie aukcji, wowczas baardzo wielu podrobkowiczom by sie upieklo... ja chetnie pozglaszam podejrzane na wskros aukcje, jednak nie bede - dla lepszej niby wiarygodnosci - kupowac jakiegos "szanela" za stowke

poza tym teraz widze, falubaz i grozo, ze macie zgola odmienne zdania w kwestii skutecznosci usuwania podrobek
siarka40 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-30, 20:55   #273
falubaz
Rozeznanie

może nie jak leci, ale często to robią nie sprawdzając czy aby nie ma pomyłki moja znajoma sprzedaje oryginały (zresztą jest polecana na wizażu) a All potrafi zamknąć jej nawet 2 aukcje w miesiącu (tłumaczą się tym, że dostali zgłoszenie i na czas weryfikacji zawiesili aukcje) Więc wniosek jest jeden

Edytowane przez falubaz
Czas edycji: 2009-05-30 o 20:57
falubaz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-30, 23:25   #274
anka_res
Zakorzenienie

Mam wątpliwości, czy tak jest.

Obserwuję aukcje wielu sprzedających i nie widzę aby tym "uczciwym" zdejmowano aukcje - czy akurat mam takie szczęście? Hm, nie sądzę.
Tłumaczenie "niewinnie zawieszono mi konto" to naczelna wymówka handlarzy podrób. Co do znajomej, pamiętaj że konto może zawisnąć w wyniku różnych sytuacji, nie tylko zażaleń odnośnie podrób.
anka_res jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-30, 23:45   #275
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez anka_res Pokaż wiadomość
Mam wątpliwości, czy tak jest.

Obserwuję aukcje wielu sprzedających i nie widzę aby tym "uczciwym" zdejmowano aukcje - czy akurat mam takie szczęście? Hm, nie sądzę.
Tłumaczenie "niewinnie zawieszono mi konto" to naczelna wymówka handlarzy podrób. Co do znajomej, pamiętaj że konto może zawisnąć w wyniku różnych sytuacji, nie tylko zażaleń odnośnie podrób.
w sumie wiem, ze to juz nudne, ale znowu musze sie zgodzic z moja czcigodna przedmowczynia
Aniu, napisalas wlasnie to, co ja chcialam odpowiedziec falubaz. moje dotychczasowe doswiadczenia z All wskazuja bowiem, ze wcale nie tak latwo znikaja zglaszane aukcje^^
Stary 2009-05-30, 23:47   #276
groza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
poza tym teraz widze, falubaz i grozo, ze macie zgola odmienne zdania w kwestii skutecznosci usuwania podrobek
hihi, napisałam pokrętnie i niejasno, to teraz mam za swoje. Szczerze mówiąc, to nie mam wyrobionej opinii nt. tego, czy jest skuteczność duża czy mała. Chociaż: jeśli się zgłosi aukcję z podróbką za 100 to ona szybko poleci (pewne trudności z tym zachodzą, gdy sprzedającym jest sklep, albo super sprzedawca - nie spotkałam się z tym, by takowe aukcje zdjęto, ale w sumie nie wszystko muszę wiedzieć).

Jeśli aukcja nie jest oczywista (czyt: nie jest połączeniem zdjęcia katologowego+cena 100zł), to skuteczność na pewno spada. A jeśli flakon od oryginału różni się szczegółami, które nie każdy pozna - skuteczność w takich przypadkach jest już bliska zeru.

Natrafiłam na takie info, że w tym dziale - opieka nad działem perfum i bodajże kosmetyków - pracują 2-3 osoby, więc jest jasne, że i czas na rozpatryweanie zgłoszenia jest mały. A przecież oni tam nie tylko zajmują się rozpoznawaniem podróbek, ale również opiekują się tym bałaganem 'w ogólności'. Zresztą: w allegro pracuje (jak się nie mylę) 300 osób ---> a jak się spojrzy, ile jest działów na allegro, to wniosek jest jeden: dużo roboty jak na taką liczbę osób.

Cytat:
Napisane przez falubaz Pokaż wiadomość
może nie jak leci, ale często to robią nie sprawdzając czy aby nie ma pomyłki moja znajoma sprzedaje oryginały (zresztą jest polecana na wizażu) a All potrafi zamknąć jej nawet 2 aukcje w miesiącu (tłumaczą się tym, że dostali zgłoszenie i na czas weryfikacji zawiesili aukcje) Więc wniosek jest jeden
dali takie niejasne wytłumaczenie "dostali zgłoszenie i na czas weryfikacji zawiesili aukcje"? W sumie to nie wyjaśnia niczego, mogli je zdjąć choćby za to, że zawierają linki reklamowe, albo zdjęcia zamieszczone w nieodpowiednim miejscu (zakazane jest wrzucanie zdjęć na serwer, gdzie można je w trakcie aukcji podmienić)
mogła mieć zły opis (za duże pole do domysłów), mogła liczyć sobie za dużo za przesyłkę, mogła sprzedawać parę perfum do wyboru na jednej aukcji - a to jest też zakazane, o czym mało się wie. Wyjaśnień jest 1000.

Coś enigmatyczne te wyjaśnienie zawieszenia ze strony allegro jest i - jak się zdaje - albo to kolejny pracownik niekompetentny, albo koleżanka ci przedstawia to zdawkowo dość. Parę takich zawieszeń notorycznie za to samo i jej konto by poleciało.

Edytowane przez groza
Czas edycji: 2009-05-31 o 00:00
Stary 2009-05-31, 00:03   #277
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
hihi, napisałam pokrętnie i niejasno, to teraz mam za swoje. Szczerze mówiąc, to nie mam wyrobionej opinii nt. tego, czy jest skuteczność duża czy mała.
grozo, a mi sie wlasnie wydaje, ze dobrze Cie zrozumialam w poprzednim poscie i po przeczytaniu tego, swoj wniosek podtrzymuje

Cytat:
Chociaż: jeśli się zgłosi aukcję z podróbką za 100 to ona szybko poleci (pewne trudności z tym zachodzą, gdy sprzedającym jest sklep, albo super sprzedawca - nie spotkałam się z tym, by takowe aukcje zdjęto, ale w sumie nie wszystko muszę wiedzieć).
nie tak dawno bylam swiadkiem, jak polecial za podrobki sprzedajacy z dopiskiem "SS" - i przyznac musze, ze akcja byla blyskawiczna
a wbilo mi sie to w pamiec, poniewaz szokujacym lekko bylo, ze ktos z mianem Super Sprzedawcy handluje podrobkami

Cytat:
Jeśli aukcja nie jest oczywista (czyt: nie jest połączeniem zdjęcia katologowego+cena 100zł), to skuteczność na pewno spada. A jeśli flakon od oryginału różni się szczegółami, które nie każdy pozna - skuteczność w takich przypadkach jest już bliska zeru.
hmm, jak pewnie czytalas powyzej, falubaz ma wlasnie inne zdanie w tej kwestii

Cytat:
Natrafiłam na takie info, że w tym dziale - opieka nad działem perfum i bodajże kosmetyków - pracują 2-3 osoby, więc jest jasne, że i czas na rozpatryweanie zgłoszenia jest mały. A przecież oni tam nie tylko zajmują się rozpoznawaniem podróbek, ale również opiekują się tym bałaganem 'w ogólności'. Zresztą: w allegro pracuje (jak się nie mylę) 300 osób ---> a jak się spojrzy, ile jest działów na allegro, to wniosek jest jeden: dużo roboty jak na taką liczbę osób.
wniosek w pelni podzielam

Cytat:
dali takie niejasne wytłumaczenie "dostali zgłoszenie i na czas weryfikacji zawiesili aukcje"? W sumie to nie wyjaśnia niczego, mogli je zdjąć choćby za to, że zawierają linki, albo zdjęcia zamieszczone w nieodpowiednim miejscu (zakazane jest wrzucanie zdjęć na serwer, gdzie można je w trakcie aukcji podmienić)
mogła mieć zły opis (za duże pole do domysłów), mogła liczyć sobie za dużo za przesyłkę, mogła wpaść w oko komuś z forum, mogła sprzedawać parę perfum do wyboru na jednej aukcji - a to jest też zakazane, o czym mało się wie.
Coś enigmatyczne te wyjaśnienie zawieszenia ze strony allegro jest.
o, o wlasnie.
tym bardziej nie pasuje mi, ze All tak nonszalancko sciaga aukcje zgloszone jako podrobkarskie, stawialabym, falubaz, ze jednak z innych powodow tej Twojej znajomej aukcje zawieszono^^
Stary 2009-05-31, 00:28   #278
groza
Raczkowanie

Cytat:
grozo, a mi sie wlasnie wydaje, ze dobrze Cie zrozumialam w poprzednim poscie i po przeczytaniu tego, swoj wniosek podtrzymuje
ocho, ja mam już problemy z czytaniem ze zrozumieniem czyba czas kimać czy co? <ooops>
tak więc dzięki za wyjaśnienie, bo cię z początku źle zrozumiałam ^^'

Cytat:
nie tak dawno bylam swiadkiem, jak polecial za podrobki sprzedajacy z dopiskiem "SS" - i przyznac musze, ze akcja byla blyskawiczna
a wbilo mi sie to w pamiec, poniewaz szokujacym lekko bylo, ze ktos z mianem Super Sprzedawcy handluje podrobkami
o następnego kanciarza mniej (i to w jakim pięknym stylu)

PS. szczerze mówiąc, to jak ja na tym forum allegro posiedziałam i się naczytałam - to gdyby kiedykolwiek ktoś mi sprzedał podróbę perfum, to by miał przerąbane (jazda na policję, a jeśli nie-daj-Boże by miał działalność gospodarczą - to również UOKiK & s-ka na karku).
Szkoda, że ludzie tak mało wiedzą (np. to, że sprzedanie podróby podpada pod oszustwo, a tu nie gra roli kwota, tylko sam fakt wprowadzenia kogoś w błąd, więc policja musi przyjąć zgłoszenie i je rozpatrzyć)

Edytowane przez groza
Czas edycji: 2009-05-31 o 00:43
Stary 2009-05-31, 00:36   #279
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
ocho, ja mam już problemy z czytaniem ze zrozumieniem czyba czas kimać czy co? <ooops>
nie, no posiedz jeszcze, milo sie z toba gawedzi

Cytat:
szczerze mówiąc, to jak ja na tym forum allegro posiedziałam i się naczytałam - to gdyby kiedykolwiek ktoś mi sprzedał podróbę perfum, to by miał przerąbane (jazda na policję, a jeśli nie-daj-Boże by miał działalność gospodarczą - to również UOKiK & s-ka na karku).
i prawidlowo!

Cytat:
Szkoda, że ludzie tak mało wiedzą (np. to, że sprzedanie podróby podpada pod oszustwo, a tu nie gra roli kwota, tylko sam fakt wprowadzenia kogoś w błąd, więc policja musi przyjąć zgłoszenie i je rozpatrzyć)
ano wlasnie, stad mamy tutaj na Wizazu watek o poradach w przypadku oszustwa. generalnie, Wizaz dziala profilaktycznie (niniejszy watek) oraz typowo leczniczo (ten drugi watek) - normalnie, kompleksowa opieka
Stary 2009-05-31, 00:55   #280
groza
Raczkowanie

Cytat:
ano wlasnie, stad mamy tutaj na Wizazu watek o poradach w przypadku oszustwa. generalnie, Wizaz dziala profilaktycznie (niniejszy watek) oraz typowo leczniczo (ten drugi watek) - normalnie, kompleksowa opieka
i się to sprawdza, bo tu się zaczęłam parę miesięcy temu uczyć rozpoznawać podróbki - gdybymż tu nie trafiła, to bym wylądowała z podrobionymi perfumami, bo przyznam się szczerze: jak pierwszy raz trafiłam na allegro na perfumy w poszukiwaniu elle ysl, to naprawdę info 'perfumy sprowadzone z UK z wyprzedaży' to była dla mnie wieść piękna, zwiastująca okazję cenową.

więc teraz się nie śmieję z takich, co to na allegro kupują ewidentne podróby, bo może to są takie same ludki jak ja wtedy (i hope so - bo kupowanie podrób z pełną świadomością uważam za najgłupszą rzecz na świecie: bo podróbki to czasami są zgoła inne zapachy niż oryginały odpowiadające im, więc ci ludzie podwójnie 'nie wiedzą, co czynią')

Edytowane przez groza
Czas edycji: 2009-05-31 o 00:56
Stary 2009-05-31, 01:09   #281
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
i się to sprawdza, bo tu się zaczęłam parę miesięcy temu uczyć rozpoznawać podróbki - gdybymż tu nie trafiła, to bym wylądowała z podrobionymi perfumami, bo przyznam się szczerze: jak pierwszy raz trafiłam na allegro na perfumy w poszukiwaniu elle ysl, to naprawdę info 'perfumy sprowadzone z UK z wyprzedaży' to była dla mnie wieść piękna, zwiastująca okazję cenową.
historia Twa mnie ubawila
a skoro Wizaz otworzyl Ci oczy, teraz Twoja powinnoscia jest - jako szanujacej sie Perfumouzytkowniczki - isc w swiat i glosic dobra (niepodrobkowa) nowine

Cytat:
więc teraz się nie śmieję z takich, co to na allegro kupują ewidentne podróby, bo może to są takie same ludki jak ja wtedy
nie ma nic piekniejszego nizli nawrocony
a bladzic jest rzecza ludzka, czyz nie?

Cytat:
(i hope so - bo kupowanie podrób z pełną świadomością uważam za najgłupszą rzecz na świecie: bo podróbki to czasami są zgoła inne zapachy niż oryginały odpowiadające im, więc ci ludzie podwójnie 'nie wiedzą, co czynią')
he he, sprobuj to powiedziec tym, co trzymaja kupiona za bezcen wypasiona setke madmuazela czy innej szaneli na polce
Stary 2009-05-31, 01:18   #282
groza
Raczkowanie

Cytat:
historia Twa mnie ubawila
a skoro Wizaz otworzyl Ci oczy, teraz Twoja powinnoscia jest - jako szanujacej sie Perfumouzytkowniczki - isc w swiat i glosic dobra (niepodrobkowa) nowine

Cytat:
nie ma nic piekniejszego nizli nawrocony
a bladzic jest rzecza ludzka, czyz nie?
i dlatego ten świat tak wygląda heheh

Cytat:
he he, sprobuj to powiedziec tym, co trzymaja kupiona za bezcen wypasiona setke madmuazela czy innej szaneli na polce
ja naprawdę mam wielką nadzieję na to i jestem w to wierzyć w piątek świątek i niedzielę (ta, jestem naiwna z natury)
Tym zaś, co kupują podróby świadomie, mówię: poleeeeecammmm allure men! (smród i Raid)

Edytowane przez groza
Czas edycji: 2009-05-31 o 01:41
Stary 2009-05-31, 10:13   #283
falubaz
Rozeznanie

nie zgodzę się z tym co piszecie. Nie chcę robić reklamy, ale same możecie sprawdzić, iż moja znajoma wystawia oryginały i robi wszystko zgodnie z regulaminem All (nick cudna79). Jesli chcecie poproszę Ją o emaile z odp. od All i wkleję je na forum.
falubaz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-31, 10:42   #284
anka_res
Zakorzenienie

Pechowa jakaś
Stary 2009-05-31, 21:06   #285
gosixa09
Raczkowanie

drogie wizażanki mam pytanie, czy może kupowałam ktoś perfumy w drogerii superpharm?? Perfumy są tak znacznie tańsze niż w pozostałych drogeriach, zastanawiam się czy te perfumy nie różnią się jakością
gosixa09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-31, 22:43   #286
groza
Raczkowanie

gosixa09 - wskakuj na ten wątek, tam jest o SuperPharm pewnie wszystko:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=196149&page=65

Cytat:
szukajac dla siebie Rush, znalazlam oto nowego cFaniaka:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=13543111

tu masz, panie, setke Szanela przedniego, nie za 100 zl, lecz jedynie za 79,90 zl...

napisałam też do allegro przez kontakt zgłaszając tego jegomościa - super dziewczyny, wspólnymi siłami został zdjęty
http://allegro.pl/show_user.php?uid=13543111

Edytowane przez groza
Czas edycji: 2009-05-31 o 22:50
Stary 2009-06-01, 09:40   #287
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Pechowa jakaś
ano
falubaz, nie musialas podawac nicka, domyslilam sie, o kim pisalas

Cytat:
napisałam też do allegro przez kontakt
zgłaszając tego jegomościa - super dziewczyny, wspólnymi siłami został zdjęty
http://allegro.pl/show_user.php?uid=13543111

EDIT grozo, widze, ze przystapilas z nami do krucjaty

Edytowane przez siarka40
Czas edycji: 2009-06-01 o 09:41
Stary 2009-06-05, 19:04   #288
malwa167
Przyczajenie

Jestem wściekła, aż chce mi się płakać. Oszukano mnie na allegro.
http://www.allegro.pl/show_user_auct...p?uid=11654019
Kupiłam od sprzedawcy o nicku "damroll" na allegro (miał wszystkie pozytywne komentarze) na zasadzie "kup teraz" perfumy DOLCE GABBANA THE ONE. Sprzedawca pisał na swojej aukcji,iż są oryginalne. W tej samej sprawie napisałam do niego mejla i zapewniał, iż napewno są oryginalne.
Po otworzeniu przesyłki okazały się okropną podróbą, mam oryginalne w domu i zasadniczo się różnią zapachem, trwałością i jakością opakowania (tandetne wykonanie). Nie taki towar zamawiałam (w opisie strony pisało że oryginalne), odbieram to jako celowe oszustwo, naciąganie ludzi. Napisałam do owego sprzedawcy dwa mejle o zwrot pieniędzy, nie odpowiada. Jeśli nie zareaguje, co powinnam zrobić, by odzyskać pieniądze?
Zgłosić sprawę do administratorów allegro (już teraz, czy poczekać na odpowiedź sprzedawcy, a w ostateczności chyba pójdę na policję. Jest mi bardzo przykro. Przecież nie można tak ludzi nabijać w butelkę. Moja wina jest taka, że zasugerowałam się pozytywnymi komentarzami. Proszę o podpowiedź.
malwa167 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-05, 19:28   #289
dzika truskawa
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek

Polecam TEN wątek

Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki
:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest
dzika truskawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-05, 19:42   #290
anka_res
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malwa167 Pokaż wiadomość
Kupiłam od sprzedawcy o nicku "damroll" na allegro (miał wszystkie pozytywne komentarze) na zasadzie "kup teraz" perfumy DOLCE GABBANA THE ONE. Sprzedawca pisał na swojej aukcji,iż są oryginalne. W tej samej sprawie napisałam do niego mejla i zapewniał, iż napewno są oryginalne.
Po otworzeniu przesyłki okazały się okropną podróbą, mam oryginalne w domu i zasadniczo się różnią zapachem, trwałością i jakością opakowania (tandetne wykonanie). Nie taki towar zamawiałam (w opisie strony pisało że oryginalne), odbieram to jako celowe oszustwo, naciąganie ludzi. Napisałam do owego sprzedawcy dwa mejle o zwrot pieniędzy, nie odpowiada. Jeśli nie zareaguje, co powinnam zrobić, by odzyskać pieniądze?
Zgłosić sprawę do administratorów allegro (już teraz, czy poczekać na odpowiedź sprzedawcy, a w ostateczności chyba pójdę na policję. Jest mi bardzo przykro. Przecież nie można tak ludzi nabijać w butelkę. Moja wina jest taka, że zasugerowałam się pozytywnymi komentarzami. Proszę o podpowiedź.
Mam pytanie - a czego można było się spodziewać, biorąc pod uwagę asortyment sprzedawcy i jego ceny?

Ilość komentarzy pozytywnych niestety o niczym nie rozstrzyga. Pieniądze być może odzyskasz, jeśli postraszysz negatywem / zgłoszeniem sprawy na policję. "Przyszłościowi" handlarze podrób często zwracają pieniądze, właśnie tak udaje im się przetrwać bez negatywów.

A w ogóle to on ma mieszankę podróbek i nie, chyba że Mexxy i Kylie też już są podrabiane...

A na koniec - na przyszłość polecam wątek weryfikacyjny przed zakupem

Edytowane przez anka_res
Czas edycji: 2009-06-05 o 19:45
Stary 2009-06-05, 20:01   #291
malwa167
Przyczajenie

Moja wina, bo naiwnie uwierzyłam, że pozytywne komentarze wskazują na uczciwego sprzedawcę.
malwa167 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-05, 21:34   #292
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Cytat:
1. To ze ktos ma mase pozytywow , nie oznacza ze jest uczciwy. Niestety, ale masa ludzi nie zna sie na perfumach, wystawia pozytywy za ewidentne podrobki. Inni zas wystawiaja pozytywy, bo boja sie negatywa odwetowego.
2. Wystarczy rzut oka na asortyment ...Gosc sprzedaje 100ml flakony drogich perfum za 1/2 czy 1/3 wartosci. Niestety, ale dobrodziejow na tym swiecie nie ma....
3. Na przyszlosc korzystaj z watku o allegro, tam dziewczyny Ci powiedza co jest oryginalem a co nie.
4. zglos sprawe do allegro, napisz do sprzedawcy ze chcesz zwrotu kasy, otworz spor z nim... Zaloz podobny watek na Cafe Allegro, tam Ci ludzei poradza co robic.

http://www.angtest.pl
Testy z angielskiego!

http://wojnowski.net.pl
Blog o Wordpresie
Hawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-08, 09:50   #293
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Moja wina, bo naiwnie uwierzyłam, że pozytywne komentarze wskazują na uczciwego sprzedawcę.
malwo droga, a co dla Ciebie znaczy taki pozytywny komentarz:
Cytat:
wszystko super produkt dobrej jakości wysyłka szybka polecam
??
i to dotyczy Chanel Egoiste Platinum 100 ml za 119 zl
nie wiedzialam, ze Chanel wypuszcza gorszej i lepszej jakosci perfumy - chyba, ze to chodzi o te "drugiego gatunku", o ktorych goraco kiedys, zdaje sie, przekonywal jakis sprzedajacy

tak ze malwo, zachecam goraco do lektury tego watku - mysle, ze pozwoli on Tobie zdobyc choc podstawowe rozeznanie, zwlaszcza w kwestii aukcji ewidentnych podrobek, jaka, jak sadze, byla wlasnie ta, na ktorej nabylas owe trefne perfumy^^
Stary 2009-07-11, 19:52   #294
siarka40
Szef ds. Wymianek

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=14031905
wiecie co, oczom nie wierze...
7 stron perfum - setek po 54,99 zl, do tego po 30 sztuk kazdych perfum

i najgorsze, ze ludzie to kupuja

dawno sie tak nie wkurzylam, handlarze podrobkami sa coraz bardziej bezczelni, a ten bije wszelkie rekordy, toz to kumulacja co najmniej kilku rodzajow podrobkowiczow z naszego Katalogu

jeszcze ten tekst o oryginalnym zapakowaniu i zafoliowaniu - ze perfumy idealnie sie nadaja na prezent, dzizas

i sorry, nikt mi nie wmowi, ze ktokolwiek moze myslec, ze jak kupuje setke Allure za 55 zl, to dostanie oryginal.
ech
Stary 2009-07-11, 20:05   #295
anka_res
Zakorzenienie

Zwróciłam uwagę na kolesia Cóż, przynajmniej o ile kupujący nabywają produkt nielegalny, to nie można powiedzieć że padają ofiarą oszustwa (raczej własnej głupoty jak już).

Uważam że "wizażanka" wpychająca ludziom limitowane wersje podrabianych L'eau d'Issey za sporą kasę jest znacznie gorsza...
Stary 2009-07-11, 20:05   #296
Murszafka
To ja :)

Cytat:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=14031905
wiecie co, oczom nie wierze...
7 stron perfum - setek po 54,99 zl, do tego po 30 sztuk kazdych perfum

i najgorsze, ze ludzie to kupuja

dawno sie tak nie wkurzylam, handlarze podrobkami sa coraz bardziej bezczelni, a ten bije wszelkie rekordy, toz to kumulacja co najmniej kilku rodzajow podrobkowiczow z naszego Katalogu

jeszcze ten tekst o oryginalnym zapakowaniu i zafoliowaniu - ze perfumy idealnie sie nadaja na prezent, dzizas

i sorry, nikt mi nie wmowi, ze ktokolwiek moze myslec, ze jak kupuje setke Allure za 55 zl, to dostanie oryginal.
ech
To chyba nowe konto tego losia -we wtorek bodaj zglosilam klkanascie ukcji -dokladnie te same ceny byly. Konto natychmiast zostalo usuniete.
No dobra, to klikam znowu...

Terry Pratchett, Czarodzicielstwo
Murszafka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-11, 20:12   #297
Mijalea
Zakorzenienie

Cytat:
Moja bliska znajoma nidawno zakupila ma Allegro perfum, ktory okazal sie podrobka (odpadajaca nakretka, itp.) Nie dala za wygrana, meczyla faceta mailami,wytropila go po adresie z przesylki i dotarla do miejsca zamieszkania (okazalo sie, ze to student zarabiajacy sobie na allegro). Wydzwaniala do niego i prosila o zwrot pieniedzy. W koncu postraszyla go policja, w miedzy czasie zadzwonila sobie na posterunek zapytac jak przebiega zgloszenie takiego incydentu. Koles ostatecznie oddal jej pieniadze, ale jak widac trzeba bylo powalczyc i postraszyc.
Prawda jest taka, ze wiekszosc z tych parszywych oszustow uwaza, ze ludzie jesli nawet zorientuja sie, ze to podrobka, to dadza sobie spokoj...dopiero jak slysza o popelnionym przestepstwie i zgloszeniu na policje w blyskawicznym tempie probuja zalagodzic sprawe.

A shopaholic's confessions: http://lenasplanetblog.blogspot.de/
Mijalea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-11, 20:15   #298
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Zwróciłam uwagę na kolesia Cóż, przynajmniej o ile kupujący nabywają produkt nielegalny, to nie można powiedzieć że padają ofiarą oszustwa (raczej własnej głupoty jak już).

Uważam że "wizażanka" wpychająca ludziom limitowane wersje podrabianych L'eau d'Issey za sporą kasę jest znacznie gorsza...
wiesz, Aniu, tych ludzi to mi nie zal nic a nic, jeno trza miec na wzgledzie, ze stanowia oni o popycie na te paskudztwa, co wplywa na podaz

i w kontekscie skali tego zjawiska (handel podrobkami) u zalinkowanego przeze mnie sprzedajacego, uwazam go za Wroga Publicznego Nr 1
ale o pani od L'eau d'Issey tez mam odpowiednie zdanie

Murszafko, tez juz go zglosilam, ale pewnie powisi przez lykend (i jeszcze paru chetnych sie znajdzie na te jego wynalazki oryginalnie zafoliowane)

---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Mijalea Pokaż wiadomość
Prawda jest taka, ze wiekszosc z tych parszywych oszustow uwaza, ze ludzie jesli nawet zorientuja sie, ze to podrobka, to dadza sobie spokoj...dopiero jak slysza o popelnionym przestepstwie i zgloszeniu na policje w blyskawicznym tempie probuja zalagodzic sprawe.
hmm, Mijaleo, jednak nie wszyscy... jak ucza mnie ostatnie przypadki
Stary 2009-07-11, 20:16   #299
anka_res
Zakorzenienie

Dziewczyny, ciekawa sprawa z tym kolesiem. Moim zdaniem to on będzie z tych, co nie wysyłają towaru (aka złodziej) a nie oszust, ewentualnie w paczce będzie cóś z rozlewni perfum.

A to dlatego że on rzekomo ma WSZYSTKO - nawet Sensuous Lauder - nie widziałam nigdy podróbek Lauder?

Myślę że on tych towarów w ogóle nie posiada.
Stary 2009-07-11, 20:21   #300
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Dziewczyny, ciekawa sprawa z tym kolesiem. Moim zdaniem to on będzie z tych, co nie wysyłają towaru (aka złodziej) a nie oszust, ewentualnie w paczce będzie cóś z rozlewni perfum.

A to dlatego że on rzekomo ma WSZYSTKO - nawet Sensuous Lauder - nie widziałam nigdy podróbek Lauder?

Myślę że on tych towarów w ogóle nie posiada.
Anno, Szerloku, glupie to nie jest, co rzeczesz^^
(swoja droga, co za przypadek z ta Lauder, wiesz co mam na mysli)

az mnie kusi, aby w tej sytuacji kupic jakies jego perfumy i zalatwic go na cacy
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości