|
|
#271 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: APEL do korzystających z ALLEGRO!
Cytat:
http://www.allegro.pl/contact/contact.php i tam wybierasz odpowiednią kategorię i opisujesz sprawę. Tu są większe szanse, że sprawa zostanie podjęta i rozpatrzona jak należy. Po drugie: dla allegro głosy samych kupujących od danego sprzedawcy są -że się tak wyrażę- ważniejsze. Największą siłę rażenia mają zgłoszenia tych osób, które brały udział a aukcjach i stwierdziły, że to podróbka - a to dlatego, że są one 'stroną w sprawie' i lepiej wiedzą, jak przebiegała transakcja (czyt: od nich informacje 'są z pierwszej ręki') - jeśliby więc zgłosiły proceder, zabawy sprzedawcy zakończyłyby się szybciej. Ofkors zgłoszenie lepiej wygląda, gdy jest wyważone, a nie: jest histeryczne/stekiem przekleństw i obelg/etc (Choć nie twierdzę, że zgłoszenia osób postronnych są traktowane jako 'szum w eterze' )Na allegro pewne przewinienia są traktowane jako te mniejszego kalibru (vide: opóźnienia przesyłek, brak kontaktu), ale inne, odpowiednio 'rozegrane' doprowadzą do zdjęcia aukcji takiego sprzedającego i/lub zawieszenie jego konta (vide: podróby). powyższe pisane z obserwacji na allegro acha: polecam forum allegro, http://www.allegro.pl/spolecznosc/ lektura wątków tam jest wielce pouczająca: szybko się dowiesz, jakie masz na allegro prawa (czasami lektura tychże jest trochę bulwersująca, bo nie jest tak różowo jak się nam zdaje, że 'klient nasz pan'), inne zaś przestrzegą cię przed typowymi błędami i tak dalej ble ble ble
Edytowane przez groza Czas edycji: 2009-05-30 o 19:48 |
|
|
|
|
|
#272 | ||
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- Cytat:
poza tym teraz widze, falubaz i grozo, ze macie zgola odmienne zdania w kwestii skutecznosci usuwania podrobek
|
||
|
|
|
|
#273 |
|
Rozeznanie
|
może nie jak leci, ale często to robią nie sprawdzając czy aby nie ma pomyłki
moja znajoma sprzedaje oryginały (zresztą jest polecana na wizażu) a All potrafi zamknąć jej nawet 2 aukcje w miesiącu (tłumaczą się tym, że dostali zgłoszenie i na czas weryfikacji zawiesili aukcje)
Edytowane przez falubaz Czas edycji: 2009-05-30 o 20:57 |
|
|
|
|
#274 |
|
Zakorzenienie
|
Mam wątpliwości, czy tak jest.
Obserwuję aukcje wielu sprzedających i nie widzę aby tym "uczciwym" zdejmowano aukcje - czy akurat mam takie szczęście? Hm, nie sądzę. Tłumaczenie "niewinnie zawieszono mi konto" to naczelna wymówka handlarzy podrób. Co do znajomej, pamiętaj że konto może zawisnąć w wyniku różnych sytuacji, nie tylko zażaleń odnośnie podrób. |
|
|
|
|
#275 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() Aniu, napisalas wlasnie to, co ja chcialam odpowiedziec falubaz. moje dotychczasowe doswiadczenia z All wskazuja bowiem, ze wcale nie tak latwo znikaja zglaszane aukcje^^ |
|
|
|
|
|
#276 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli aukcja nie jest oczywista (czyt: nie jest połączeniem zdjęcia katologowego+cena 100zł), to skuteczność na pewno spada. A jeśli flakon od oryginału różni się szczegółami, które nie każdy pozna - skuteczność w takich przypadkach jest już bliska zeru. Natrafiłam na takie info, że w tym dziale - opieka nad działem perfum i bodajże kosmetyków - pracują 2-3 osoby, więc jest jasne, że i czas na rozpatryweanie zgłoszenia jest mały. A przecież oni tam nie tylko zajmują się rozpoznawaniem podróbek, ale również opiekują się tym bałaganem 'w ogólności'. Zresztą: w allegro pracuje (jak się nie mylę) 300 osób ---> a jak się spojrzy, ile jest działów na allegro, to wniosek jest jeden: dużo roboty jak na taką liczbę osób. Cytat:
mogła mieć zły opis (za duże pole do domysłów), mogła liczyć sobie za dużo za przesyłkę, mogła sprzedawać parę perfum do wyboru na jednej aukcji - a to jest też zakazane, o czym mało się wie. Wyjaśnień jest 1000. Coś enigmatyczne te wyjaśnienie zawieszenia ze strony allegro jest i - jak się zdaje - albo to kolejny pracownik niekompetentny, albo koleżanka ci przedstawia to zdawkowo dość. Parę takich zawieszeń notorycznie za to samo i jej konto by poleciało. Edytowane przez groza Czas edycji: 2009-05-31 o 00:00 |
||
|
|
|
|
#277 | |||||
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
i po przeczytaniu tego, swoj wniosek podtrzymuje ![]() Cytat:
a wbilo mi sie to w pamiec, poniewaz szokujacym lekko bylo, ze ktos z mianem Super Sprzedawcy handluje podrobkami ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
tym bardziej nie pasuje mi, ze All tak nonszalancko sciaga aukcje zgloszone jako podrobkarskie, stawialabym, falubaz, ze jednak z innych powodow tej Twojej znajomej aukcje zawieszono^^ |
|||||
|
|
|
|
#278 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
czyba czas kimać czy co? <ooops>tak więc dzięki za wyjaśnienie, bo cię z początku źle zrozumiałam ^^' Cytat:
PS. szczerze mówiąc, to jak ja na tym forum allegro posiedziałam i się naczytałam - to gdyby kiedykolwiek ktoś mi sprzedał podróbę perfum, to by miał przerąbane (jazda na policję, a jeśli nie-daj-Boże by miał działalność gospodarczą - to również UOKiK & s-ka na karku). Szkoda, że ludzie tak mało wiedzą (np. to, że sprzedanie podróby podpada pod oszustwo, a tu nie gra roli kwota, tylko sam fakt wprowadzenia kogoś w błąd, więc policja musi przyjąć zgłoszenie i je rozpatrzyć) Edytowane przez groza Czas edycji: 2009-05-31 o 00:43 |
||
|
|
|
|
#279 | |||
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#280 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
więc teraz się nie śmieję z takich, co to na allegro kupują ewidentne podróby, bo może to są takie same ludki jak ja wtedy (i hope so - bo kupowanie podrób z pełną świadomością uważam za najgłupszą rzecz na świecie: bo podróbki to czasami są zgoła inne zapachy niż oryginały odpowiadające im, więc ci ludzie podwójnie 'nie wiedzą, co czynią')
Edytowane przez groza Czas edycji: 2009-05-31 o 00:56 |
|
|
|
|
|
#281 | |||
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() a skoro Wizaz otworzyl Ci oczy, teraz Twoja powinnoscia jest - jako szanujacej sie Perfumouzytkowniczki - isc w swiat i glosic dobra (niepodrobkowa) nowine ![]() Cytat:
a bladzic jest rzecza ludzka, czyz nie? ![]() Cytat:
|
|||
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#282 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tym zaś, co kupują podróby świadomie, mówię: poleeeeecammmm allure men! (smród i Raid) Edytowane przez groza Czas edycji: 2009-05-31 o 01:41 |
|||
|
|
|
|
#283 |
|
Rozeznanie
|
nie zgodzę się z tym co piszecie. Nie chcę robić reklamy, ale same możecie sprawdzić, iż moja znajoma wystawia oryginały i robi wszystko zgodnie z regulaminem All (nick cudna79). Jesli chcecie poproszę Ją o emaile z odp. od All i wkleję je na forum.
|
|
|
|
|
#284 |
|
Zakorzenienie
|
Pechowa jakaś
|
|
|
|
|
#285 |
|
Raczkowanie
|
drogie wizażanki mam pytanie, czy może kupowałam ktoś perfumy w drogerii superpharm?? Perfumy są tak znacznie tańsze niż w pozostałych drogeriach, zastanawiam się czy te perfumy nie różnią się jakością
|
|
|
|
|
#286 | |
|
Raczkowanie
|
gosixa09 - wskakuj na ten wątek, tam jest o SuperPharm pewnie wszystko:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=196149&page=65 Cytat:
![]() http://allegro.pl/show_user.php?uid=13543111 Edytowane przez groza Czas edycji: 2009-05-31 o 22:50 |
|
|
|
|
|
#287 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
ano
![]() falubaz, nie musialas podawac nicka, domyslilam sie, o kim pisalas ![]() Cytat:
EDIT grozo, widze, ze przystapilas z nami do krucjaty
Edytowane przez siarka40 Czas edycji: 2009-06-01 o 09:41 |
|
|
|
|
|
#288 |
|
Przyczajenie
|
Jestem wściekła, aż chce mi się płakać. Oszukano mnie na allegro.
http://www.allegro.pl/show_user_auct...p?uid=11654019 Kupiłam od sprzedawcy o nicku "damroll" na allegro (miał wszystkie pozytywne komentarze) na zasadzie "kup teraz" perfumy DOLCE GABBANA THE ONE. Sprzedawca pisał na swojej aukcji,iż są oryginalne. W tej samej sprawie napisałam do niego mejla i zapewniał, iż napewno są oryginalne. Po otworzeniu przesyłki okazały się okropną podróbą, mam oryginalne w domu i zasadniczo się różnią zapachem, trwałością i jakością opakowania (tandetne wykonanie). Nie taki towar zamawiałam (w opisie strony pisało że oryginalne), odbieram to jako celowe oszustwo, naciąganie ludzi. Napisałam do owego sprzedawcy dwa mejle o zwrot pieniędzy, nie odpowiada. Jeśli nie zareaguje, co powinnam zrobić, by odzyskać pieniądze? Zgłosić sprawę do administratorów allegro (już teraz, czy poczekać na odpowiedź sprzedawcy, a w ostateczności chyba pójdę na policję. Jest mi bardzo przykro. Przecież nie można tak ludzi nabijać w butelkę. Moja wina jest taka, że zasugerowałam się pozytywnymi komentarzami. Proszę o podpowiedź. |
|
|
|
|
#289 |
|
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Polecam TEN wątek
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#290 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ilość komentarzy pozytywnych niestety o niczym nie rozstrzyga. Pieniądze być może odzyskasz, jeśli postraszysz negatywem / zgłoszeniem sprawy na policję. "Przyszłościowi" handlarze podrób często zwracają pieniądze, właśnie tak udaje im się przetrwać bez negatywów. A w ogóle to on ma mieszankę podróbek i nie, chyba że Mexxy i Kylie też już są podrabiane... A na koniec - na przyszłość polecam wątek weryfikacyjny przed zakupem
Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2009-06-05 o 19:45 |
|
|
|
|
|
#291 |
|
Przyczajenie
|
Moja wina, bo naiwnie uwierzyłam, że pozytywne komentarze wskazują na uczciwego sprzedawcę.
|
|
|
|
|
#292 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Wystarczy rzut oka na asortyment ...Gosc sprzedaje 100ml flakony drogich perfum za 1/2 czy 1/3 wartosci. Niestety, ale dobrodziejow na tym swiecie nie ma.... 3. Na przyszlosc korzystaj z watku o allegro, tam dziewczyny Ci powiedza co jest oryginalem a co nie. 4. zglos sprawe do allegro, napisz do sprzedawcy ze chcesz zwrotu kasy, otworz spor z nim... Zaloz podobny watek na Cafe Allegro, tam Ci ludzei poradza co robic.
|
|
|
#293 | ||
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
Cytat:
i to dotyczy Chanel Egoiste Platinum 100 ml za 119 zl ![]() nie wiedzialam, ze Chanel wypuszcza gorszej i lepszej jakosci perfumy - chyba, ze to chodzi o te "drugiego gatunku", o ktorych goraco kiedys, zdaje sie, przekonywal jakis sprzedajacy ![]() tak ze malwo, zachecam goraco do lektury tego watku - mysle, ze pozwoli on Tobie zdobyc choc podstawowe rozeznanie, zwlaszcza w kwestii aukcji ewidentnych podrobek, jaka, jak sadze, byla wlasnie ta, na ktorej nabylas owe trefne perfumy^^ |
||
|
|
|
|
#294 |
|
Szef ds. Wymianek
|
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=14031905
wiecie co, oczom nie wierze... 7 stron perfum - setek po 54,99 zl, do tego po 30 sztuk kazdych perfum ![]() ![]() ![]() i najgorsze, ze ludzie to kupuja dawno sie tak nie wkurzylam, handlarze podrobkami sa coraz bardziej bezczelni, a ten bije wszelkie rekordy, toz to kumulacja co najmniej kilku rodzajow podrobkowiczow z naszego Katalogu ![]() jeszcze ten tekst o oryginalnym zapakowaniu i zafoliowaniu - ze perfumy idealnie sie nadaja na prezent, dzizas i sorry, nikt mi nie wmowi, ze ktokolwiek moze myslec, ze jak kupuje setke Allure za 55 zl, to dostanie oryginal. ech |
|
|
|
|
#295 |
|
Zakorzenienie
|
Zwróciłam uwagę na kolesia
Cóż, przynajmniej o ile kupujący nabywają produkt nielegalny, to nie można powiedzieć że padają ofiarą oszustwa (raczej własnej głupoty jak już).Uważam że "wizażanka" wpychająca ludziom limitowane wersje podrabianych L'eau d'Issey za sporą kasę jest znacznie gorsza... |
|
|
|
|
#296 | |
|
To ja :)
|
Cytat:
No dobra, to klikam znowu...
|
|
|
#297 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Prawda jest taka, ze wiekszosc z tych parszywych oszustow uwaza, ze ludzie jesli nawet zorientuja sie, ze to podrobka, to dadza sobie spokoj...dopiero jak slysza o popelnionym przestepstwie i zgloszeniu na policje w blyskawicznym tempie probuja zalagodzic sprawe. |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#298 | ||
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() i w kontekscie skali tego zjawiska (handel podrobkami) u zalinkowanego przeze mnie sprzedajacego, uwazam go za Wroga Publicznego Nr 1 ![]() ale o pani od L'eau d'Issey tez mam odpowiednie zdanie ![]() Murszafko, tez juz go zglosilam, ale pewnie powisi przez lykend (i jeszcze paru chetnych sie znajdzie na te jego wynalazki oryginalnie zafoliowane) ![]() ---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#299 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ciekawa sprawa z tym kolesiem. Moim zdaniem to on będzie z tych, co nie wysyłają towaru (aka złodziej) a nie oszust, ewentualnie w paczce będzie cóś z rozlewni perfum.
A to dlatego że on rzekomo ma WSZYSTKO - nawet Sensuous Lauder - nie widziałam nigdy podróbek Lauder? Myślę że on tych towarów w ogóle nie posiada. |
|
|
|
|
#300 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
(swoja droga, co za przypadek z ta Lauder, wiesz co mam na mysli )az mnie kusi, aby w tej sytuacji kupic jakies jego perfumy i zalatwic go na cacy
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:59.

)

moja znajoma sprzedaje oryginały (zresztą jest polecana na wizażu) a All potrafi zamknąć jej nawet 2 aukcje w miesiącu (tłumaczą się tym, że dostali zgłoszenie i na czas weryfikacji zawiesili aukcje)