|
|
#271 |
|
BAN stały
|
Dot.: Nutella, Danonki i woda z mózgu.
|
|
|
|
|
#272 |
|
Zakorzenienie
|
Ale myślicie, że to tylko banany? Przecież większość owoców i warzyw, jakie mamy w supermarketach (no może nie teraz w lecie) to produkty nie polskie, czyli transportowane. Ziemniaki z Malty, Hiszpanii, pomidory przewożone w tirach, jeszcze zielone dojżewają podczas transportu, ogórki i inne tak samo. Nie jest to żadna nowość, że produkt zza granicy musi dojść do siebie w transporcie, w przeciwnym razie kupowalibyśmy zgniłki.
Najlepiej mieć swoją działkę, szklarnię i sad. Ja niestety nie posiadam. Co mnie denerwuje gdy kupuję np. paczkę sandacza mrożonego i widzę, że poszczególne filety są posklejane, czyli był już częściowo rozmrożone. Czy spożywanie takiej ryby nie jest aby niebezpieczne? A jeszcze pytanie do obeznanych: cyt. z art. o bananach :" W bananach zielonych stosunek skrobi do cukrów wynosi 20:1, podczas gdy w bananach zółtych proporcje te ulegają całkowitej zamianie i wynoszą 1:20." Przekłada się to na kalorie? Mam jeść zielone,by były mniej kaloryczne?
Nie ma lepszego psychiatry od szczeniaka liżącego cię po twarzy. Edytowane przez Gregorynka Czas edycji: 2010-08-03 o 20:49 |
|
|
|
|
#273 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nasze matki musiały wykazywać się większą pomysłowością niż teraz- robienie przetworów na zimę: soków do rozcieńczania, powideł, przecierów, nawet sałatek. Soki z sokowirówki a nie z kartonu. Najpyszniejsze jedzenie z dzieciństwa: pasta z jajek i szynki z majonezem może nie najzdrowsze przez ten majonez, ale można dorzucić cebulki, ogórka, papryki, kukurydzy i już ile warzyw w jednym posiłku.Ja wyznaję politykę: nie mój cyrk, nie moje małpy. Jeżeli kuzynka upasła swoją 9-letnią córkę tak, że nie sądzę żeby moje bluzki na nią weszły (mam 170 cm wzrostu, ważę koło 60 kg), to jej problem. Jak mała w upał obtarła sobie uda jedno o drugie to też ich zmartwienie. Będę miała swoje dzieci, będą jadły to co ja uważam za zdrowe i potrzebne. A ja w warzywniaku mam ochotę zjeść wszystko na surowo
|
|
|
#274 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#275 | |
|
nyan nyan ^^
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#276 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja dziękuje nie jestem niewolnicą ,znajoma zrobiła 100 słoików ogórków ,no sorry ,wole posiedziec na necie ![]() a jedlibysmy to chyba sto lat. iżadnej gwarancji ,że ogórki zdrowo hodowane były. Cytat:
swoja drogą z tymi mrozonkami tez nizla sciema placi sie za lod bo ryby w rybie to tam zdecydowanie mniej niz lodu ![]() Cytat:
![]() co do kalorii nie wiem ,nie liczę.
|
|||
|
|
|
|
#277 |
|
Raczkowanie
|
Activia - kiedyś słyszałam, że do jej wytworzenia używa się najgorszych odpadów, takich wręcz odpadów z odpadów. ktoś miał nosa, zrobił z tego "cudowny" jogurt na problemy trawienne dowalając cenę 2 x wyższą niż zwykły jogurt, kasę się zgarnia i odpadów pozbywa
nic dziwnego, że po takich "świeżyznach" człowieka przeczyszcza
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#278 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
no to teraz jestem w szoku. w sumie tyle razy miałam kupić sobie activię ale ani razu tego nie zrobiłam.. teraz wiem, że słusznie
|
|
|
|
|
|
#279 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
mowie - moze to placebo, ale chwale sobie efekty.![]()
|
|
|
#280 |
|
Wtajemniczenie
|
Sory za bezpośrednie pytanie, ale w takim razie nie wypróżniasz się codziennie, tylko raz na jakiś czas i to po activii? Jeśli tak to do lekarza a nie activię wcinać..
|
|
|
|
|
#281 |
|
Raczkowanie
|
Byłam u lekarza, a raz na jakiś czas, bo raz na jakiś czas przypominam sobie o niej, lekarz stwierdził, że ten typ tak ma, że nie każdy musi codziennie, bo kazdy jest inaczej zaprogramowany. Inną sprawą jest to, ze nie mieszkam teraz z rodzicami, tylko z TŻ i to w dużej mierze przyczynia się do moich problemów... Ale to już inna bajka. A activie (do picia) bardzo lubię i niech działa lub nie, jedni piją colę, inni palą papierosy, jeszcze inni sok pomarańczowy, a ja jem activię i tyle. Pozdrawiam
![]() PS. Jeszcze chciałam zaznaczyć, że studiuję medyczny kierunek , więc kontakty z lekarzami mam, a nie proszę tu o pomoc, tylko po prostu twierdzę, ze jeśli choremu na raka pomoże witamina C to i mi może pomóc zwykły, nic nie znaczący jogurt. Pozdrawiam ![]()
Dbam o siebie ! Jestem tego warta . Edytowane przez sandrunia88 Czas edycji: 2010-08-04 o 08:45 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#282 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mi na działce też by się nie chciało "hakać", co najwyżej zrobić grilla i się poopalać ![]() Tato kiedyś zważył ryby po rozmrożeniu to z 600 gr. zrobiło się coś koło 400 ![]() A banany też wolę mniej dojrzałe, choć znam osoby, które lubią czerniejące (blee)
|
|
|
#283 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#284 | |
|
Zakorzenienie
|
Ogólnie to niestety ale z jedzenia oferuje nam się byle co. Trzeba długo i dobrze wybierać, męczyć się aby zdrowo gotować a i tak nie mamy do końca pewności co zjedliśmy. Ja czytam składy, staram się kupować zdrowe żarcie, jesteśmy z mężem od dłuższego czasu na diecie (z czego ja od 2 miesięcy niestety na diecie dla cukrzyków) i ciężko jest kupić normalne jedzenie. Większość produktów ma w składzie jakieś dziwaczne substancje, dużo jest oszukanych.
Nie mogę jeść mąki pszennej, a tymczasem połowa "żytnich chlebów" jest z niej robiona... Skąd wiem - jeśli jest skład to można doczytać, jeśli nie ma to wiem to po wyniku badania krwi... Jedno wielkie oszustwo I powiem wam, że wkurza mnie to. A dziecku swojemu nie dam ani Danonka ani innego dziadostwa, trudno będzie dziecko cierpiało i tyle. Może dostać czekoladę - przynajmniej tam jest magnez i zawsze to jakiś pożytek, większy niż z tych przesłodzonych jogurcików.---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:26 ---------- Cytat:
|
|
|
#285 |
|
Rozeznanie
|
Wiadomo, że nie da się całkowicie wykluczyć chemii i zanieczyszczeń z żywności - ale można ją zminimalizować, upieczony schab na pewno jest bezpieczniejszy od wędlin z supermarketu, warzywa z prywatnych ogródków zdrowsze od pakowanych w folię , itd...
W ostatnim numerze Twój Styl jest dość ciekawy artykuł o świadomym kupowaniu żywności - ,,Wybredni żyją lepiej". Iii podobno od września ma być na TVN Style nowy program ,,Wiem, co jem", prowadząca będzie mówić o tym na co zwracać uwagę podczas zakupów. |
|
|
|
|
#286 |
|
Konto usunięte
|
skrobia to też cukier
a rozkład skrobi zaczyna się już w jamie ustnej połykać w całości, nie mieszać ze śliną ? |
|
|
|
|
#287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#288 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#289 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A propos czytania etykiet - zauważyłam ostatnio, że sporo ludzi kupuje małym dzieciom napoje energetyczne.
|
|
|
#290 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;21146706]skrobia to też cukier
a rozkład skrobi zaczyna się już w jamie ustnej połykać w całości, nie mieszać ze śliną ?[/QUOTE] Jak ty chcesz jeść tego banana Nie przesadzaj.. Ta skrobia i tak się strawi![]() ---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ---------- Byłam w szoku jak w Szwecji w sklepie zobaczyłam, że napoje energetyczne sprzedaja od 18 lat, tak jak słaby alkohol.. |
|
|
|
|
#291 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#292 |
|
Rozeznanie
|
A ja tak lubię banany...
No i pomidory, które też tu były opisane. Podstawa mojego żywienia. Pozostaje mi zgodzić się z Lubą- możemy tylko wybrać sobie czym się będziemy truć. No to sobie powybieram Danonków niet.
|
|
|
|
|
#293 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#294 |
|
Zadomowienie
|
Jakiś czas śledzę wątek i dochodzę do wniosku że z reklamą 'śmieci' trzeba walczyć tak jak z papierosami. Nie jestem mamą (stanowczo za młoda
), ale za to posiadaczką młodszej siostry i dobrze wiem jak to jest tłumaczyć dziecku (które oczywiście nie ma zielonego pojęcia o co nam chodzi) że to be, tamto be. Pół biedy jak opiekun jest w stanie odmówić dziecku łakoci, ale na niektóre osoby zadziałałaby jedynie etykietka 'PRODUKT ZAWIERA BIAŁY CUKIER, GŁÓWNĄ PRZYCZYNĘ PRÓCHNICY I OTYŁOŚCI TWOJEGO DZIECKA'. Z drugiej strony nie można przesadzać - jak idę do supermarketu nie uważam każdego produktu za potencjalnego truciciela i wybierając cokolwiek z napisem 'polska uprawa', 'bio' czy 'eko' jestem spokojniejsza. Tak naprawdę - wolę się truć chemikaliami z jabłek niż z jogurtu o smaku jabłek i nikt mi nie wmówi że wszystko jedno, które wybiorę. |
|
|
|
|
#295 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#296 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Może lepiej, jak udam, że nie widziałam Twojego posta
|
|
|
|
#297 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#298 |
|
Crazy turtle lady
|
Tak się wczytałam w wątek, że zapomniałam o pracy ;P
Tak generalnie napisze, że jeżeli kogos interesuje tematyka zdrowego odżywiania,świadomość tego co sie zjada, to polecam książka "Jesteś tym co jesz" Gilian McKeith . Na TVN Style i na TVP 2 były jej programy gdzie bardzo restrykcyjnymi metodami nawracała zywieniowych grzeszników. Miałam ta książke na kilka dni jakies 2 lata temu chyba. . Nie pamiętam dokładnie jakie rozdziały czytałam, ale mleka krowiego nie tknełam przez kilka miesięcy . Przez ten wątek nawet się zastanawiam,czy jej nie kupić .... http://www.dobreksiazki.pl/b3497-jestes-tym-co-jesz.htm YT mam w pracy zablokowane....także może ktos znajdzie jakis filmik z ta pania....no dosłownie zdrowo szurnieta kobitka - ale oczywiście pozytywnie
Edytowane przez Ishikawa Czas edycji: 2010-08-05 o 10:36 |
|
|
|
|
#299 |
|
Zakorzenienie
|
Zdania co do szkodliwosci mleka krowiego są podzielone , znany wszystkim pewnie tekst " żaden dorosły ssak nie pije mleka" czy jakoś tak.
|
|
|
|
|
#300 | |
|
Crazy turtle lady
|
Cytat:
Dokładnie, Apropo tego drugiego punktu widzenia - nie raz słyszałam opowieści że "a ten wujek xyz to prawie 100 dożył, a jadł biały chleb i zapijał to mlekiem itp." - przewaznie od starszych osób to słysze, ale tez moja babcia do tej pory na śniadanie sobie robi zupe mleczną...a mleko 3,2% Ale niestety, jest schorowana . Gillian chyba proponowała zastąpic mleko krowie ewentualnie sojowym czy cos ![]() Jak dla mnie to ciekawa lektura ![]() a jeszcze mi sie przypomniało a propo Gillian, że jestym z gorszych produktów do spozywania jest właśnie kawa z mlekiem, nie powinno sie łączyć tych dwóch produktów .
Edytowane przez Ishikawa Czas edycji: 2010-08-05 o 11:11 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:19.

może nie najzdrowsze przez ten majonez, ale można dorzucić cebulki, ogórka, papryki, kukurydzy i już ile warzyw w jednym posiłku.
to też ich zmartwienie. Będę miała swoje dzieci, będą jadły to co ja uważam za zdrowe i potrzebne. A ja w warzywniaku mam ochotę zjeść wszystko na surowo

I powiem wam, że wkurza mnie to. A dziecku swojemu nie dam ani Danonka ani innego dziadostwa, trudno będzie dziecko cierpiało i tyle. Może dostać czekoladę - przynajmniej tam jest magnez i zawsze to jakiś pożytek, większy niż z tych przesłodzonych jogurcików.

Nie przesadzaj.. Ta skrobia i tak się strawi
No i pomidory, które też tu były opisane. Podstawa mojego żywienia.