Klauzula sumienia dla farmaceutów. - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-04, 13:21   #271
Hultaj
BAN stały

Dot.: Klauzula sumienia dla farmaceutów.

Cytat:
Ale juz tak jest od dawna ;/ Nie ma oficjalnego przyzwolenia na takie cos ale nieraz widzialam w aptece jak farmaceutka ochrzania klientke bo chce kupic tabletki, robi jej wyklad ze to zle itd. i nie chce sprzedac.
Cytat:
A lekarze nie chca przepisywac tabletek czesto, czasem sie trzeba naszukac.
no i to jest błąd, że ludzie na coś takiego i takie traktowanie przyzwalają.
To jest dokładnie taka sama sytuacja, jak pójśc do fryzjera, powiedzieć mu, że się chce rudy, a dostanie się ciemny brąz i komentarz, że ''na rudo to się farbują puszczalskie''.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-04, 15:58   #272
201712190924
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Myślę, że niewiele to zmieni w kwestii leków - duże, sieciowe apteki i tak będą działać jak do tej pory, najwyżej pracownik będzie się powoływał na klauzulę sumienia to lek wyda inny. Gorzej z małymi aptekami, ale tam tez sobie poradzą. Natomiast nie podoba mi się to, że stworzy się niebezpieczny precedens. No i nie podoba mi się to, że katolickie lobby przedstawia sprawę tak, jakby chodziło i sprzedaż leków wczesnoporonnych, podczas gdy chodzi o sprzedaż zwykłych pigułek, prezewatyw, innych środków anty oraz pigułek "po"- w ten sposób miesza ludziom w głowie, szczególnie tym z mniejszą wiedzą.
To jest właśnie najgorsze. Ile z kobiet, które stosują antykoncepcję hormonalną interesuje się tym, jak te pigułki działają? ile z nich chociaż przeczytało ulotkę? no, niestety nie wszystkie. Mnie nazywanie pigułek antykoncepcyjnych wczesnoporonnymi co najwyżej bawi lub oburza (jeśli mówi to osoba, która powinna się na tym znać), ale osoba o małej wiedzy na ten temat prawdopodobnie w to uwierzy i może jeszcze w takim razie poprze
201712190924 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-04, 16:16   #273
Krusiak
BAN stały

Dla mnie sprawa jest prosta-wybierajac taki a nie inny zawod mieli swiadomosc w co jest zaopatrzona apteka i co beda podawac-no wybaczcie, ale tabletek anty sie nie kupi w monopolowym.
Uwazam,ze takie zachowanie farmaceuty dziala na szkode firmy/apteki/ i przynosi jej realne straty finansowe-a wiec jest mozliwe zwolnienie takiej osoby-nie ze wzgledu na przekonania religijne/bo de facto nie ma 11przykazania mowiacego NIE PODAWAJ SRODKOW ANTY/ tylko swiadoma szkoda na rzecz pracodawcy
Dla mnie jest to chore-jestem katoliczka, modle sie z moim dzieckiem codziennie przed snem ale to co probuja niektorzy zrobic to KLERYKALNE PANSTWO
Wracajac do tematu-jak sie boje krwi to nie ide na pielegniarstwo-jak moje sumienie nie pozwala mi na sprzedaz srodkow anty to nie ide na farmacje

---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ----------

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
no i to jest błąd, że ludzie na coś takiego i takie traktowanie przyzwalają.
To jest dokładnie taka sama sytuacja, jak pójśc do fryzjera, powiedzieć mu, że się chce rudy, a dostanie się ciemny brąz i komentarz, że ''na rudo to się farbują puszczalskie''.
Zgadzam sie w 100%
Nikogo tabletkami anty czy prezerwatywami nie zabijam-to moj wybor czy chce miec dzieci w tym momencie czy nie i jak bedzie wygladala moja rodzina /sklad/
Znam osobiscie jednego gina ktory wylecial za mloda dziewczyna wyzywajac ja od szatanow bo chciala anty
Krusiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-04, 17:11   #274
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Krusiak Pokaż wiadomość
Zgadzam sie w 100%
Nikogo tabletkami anty czy prezerwatywami nie zabijam-to moj wybor czy chce miec dzieci w tym momencie czy nie i jak bedzie wygladala moja rodzina /sklad/
Znam osobiscie jednego gina ktory wylecial za mloda dziewczyna wyzywajac ja od szatanow bo chciala anty
No jak nie? posylasz farmaceute na wieczne meki
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-04, 19:47   #275
Krusiak
BAN stały

He he az ja zla ;-)
Powiem tak- moze zalozymy watek w ktorym wpiszemy takie apteki?? Po cholerke sobie zawracac glowe i isc tam na darmo
Stary 2011-03-04, 23:37   #276
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mrytka Pokaż wiadomość
Jeżeli to coś w tym sklepie czy aptece ma, to sprzedać to musi, bo konsument ma prawo to kupić. Właściciel może nie sprowadzać tabletek anty i ich nie udostępniać do sprzedaży, ale jeżeli je ma "na składzie", to jego pracownik musi je sprzedać, bo za sprzedawanie ich dostaje pieniądze, a nie za decydowanie co dla kogo jest dobre.
No przeciez dokladnie o tym tolkuje od x stron juz

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
No w sumie racja ,powinna wspomnieć o pedofilach,związkach homo w kościele,molestowaniu ,dzieciach księży i gosposiach na boku ,prawda ?
Znaczy sie stawiasz sie w jednym rzedzie z takimi lachudrami ? Nie no, wg mnie to ich postepowanie jest duzo gorsze niz ta obluda do ktorej sie wczesniej odnioslem.

Cytat:
Napisane przez darma24 Pokaż wiadomość
Klauzula sumienia -a co to w ogóle jest ?!Pani magister nie sprzeda nam pigułek albo prezerwatyw bo antykoncepcja jest be a potem w Polsce wzrośnie zachorowalność na HIV i inne tego typu choroby, domy dziecka będą pełne niechcianych dzieci i to w najlepszym wypadku bo niechciane niemowlaki łatwiej bedzie można znaleźć w smietniku!!!!! I ja sie pytam gdzie wtedy bedzie sumienie farmaceuty???
Klauzule sumienia powinien mieć każdy katolik i to on powinien zdecydować czy stosuje antykoncepcje czy nie
A farmaceuta jest od sprzedaży tabletek jak d.p.a od s.r.n.i.a
Faktycznie, bo pigulki chronia od HIV i "innych tego typu chorob" (), a w krajach, gdzie sie gumki za darmo rozdaje domy dziecka sa puste i nie ma w ogole niechcianych ciaz

Pewnie, ze farmaceuta jest od sprzedawania, ale akurat taka argumentacja jest zupelnie chybiona.

Cytat:
krew to mogłaby czlowieka zalać, gdyby spotykac go miały ograniczenia i zakazy ze strony sprzedawców.
Niepowazna chyba jestes - to sprzedawcy sprawa, co sprzedaje, pomijajac kwestie np. religijne/etyczne, to jak bedzie popyt, to bedzie podaz.

Cytat:
To sobie przeczytaj, co napisała Hermajona a aptekach;
w cywilizowanym świecie czlowiek powinien mieć dostęp do farmacji jako takiej a nie do farmacji limitowanej takim a nie innym moralnym poglądem (i owszem, narzuca się, np. narzuca się sprzedawcom nakaz sprzedaży świeżej żywności;-)),
No a Ty dalej wypisujesz niewiadomo co - a co ma do dostepnosci na rynku w warunkach konkurencji, ze sprzedawca x nie ma towaru y?

Cytat:
a jak masz z tym ogólnie problem, to nie otwieraj Apteki tylko Straganik, z czym tam wtedy chcesz.
nawet Cię kochany zacytowalam.
poczytaj sobie o tym, co to znaczy państwo świeckie.
ale również sprzedawanie tabletek hormonalnych.
Np. lekarz, który nie zbada pacjenta, a który umrze, może mieć z tego tytułu niezłe nieprzyjemności.
dla Ciebie normalnie, dla mnie bynajmniej.
Proponuje jeszcze wstawic kilka emotek, bedzie ladniej wygladac. Tyle, bo niestety z tego co widze to nijak nie rozumiesz o czym pisze

Cytat:
Tego z obłudą nie ma co komentować, kolejny raz wyrażasz pogląd, że trzeba mieć prawo jazdy by móc się wypowiadać na temat tych, co jeżdżą za szybko po drogach, np.
Nie, to Paula wyrazila taki poglad, a ja wyrazilem zdecydowana krytyke takiego podejscia.

Zycze dalszej milej dyskusji z tym, co Ci sie wydaje byc moim zdaniem, jakby dalekie nie bylo od rzeczywistego

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 05:44   #277
Corvette
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

w krajach, gdzie sie gumki za darmo rozdaje domy dziecka sa puste i nie ma w ogole niechcianych ciaz
W ktorych krajach? Konkrety prosze?
W krajach gdzie gumki sa za darmo, dostepna kontracepcja, antykoncepcja, nie ma domow dziecka.
Corvette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 10:38   #278
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Corvette Pokaż wiadomość
W ktorych krajach? Konkrety prosze?
W krajach gdzie gumki sa za darmo, dostepna kontracepcja, antykoncepcja, nie ma domow dziecka.
Gdzie niby nie ma? W jakim kraju, w ktorym jest szeroko dostepna antykonpcepcja, w tym darmowa, nie ma masy niechcianych ciaz i takich instytucji jak sierocince czy np. foster care, nie mowiac juz o adopcji?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2011-03-05, 10:57   #279
Krusiak
BAN stały

Nie widze zbierznosci-bardziej rozpatrujmuy swiadomosc seksualna bo to jest wazne w krajach 3go swiata
Stary 2011-03-05, 11:40   #280
Klarissa
Zakorzenienie

Wyrak ale apteki nie tylko ratujące życie środki sprzedają. Taki na przykład szampon przeciw wypadaniu włosów też nie jest koniecznie do życia potrzebny ale kupić go można wyłącznie w aptece. A jak lobby łysych zapragnie zabronić jego sprzedaży?

Można się spierać co do wartości medycznej pigułek antykoncepcyjnych, ale nie o to tu chodzi. Są 2 kwestie - jedna, że się tej mniej uświadomionej części społeczeństwa próbuje przy okazji wmówić, że pigułka anty jest tym samym co pigułka wczesnoporonna, a drugi problem to taki, że farmaceuta nie jest od decydowania o tym, co nam jest, lub nie jest potrzebne. Jak nie chce sprzedawać środków anty to niech się zatrudni w aptece gdzie nie ma takiej sprzedaży albo w innej branży.
Stary 2011-03-05, 12:28   #281
Jaguś
Rozeznanie

GG do Jaguś

Cytat:
Wyrak ale apteki nie tylko ratujące życie środki sprzedają. Taki na przykład szampon przeciw wypadaniu włosów też nie jest koniecznie do życia potrzebny ale kupić go można wyłącznie w aptece. A jak lobby łysych zapragnie zabronić jego sprzedaży?

Można się spierać co do wartości medycznej pigułek antykoncepcyjnych, ale nie o to tu chodzi. Są 2 kwestie - jedna, że się tej mniej uświadomionej części społeczeństwa próbuje przy okazji wmówić, że pigułka anty jest tym samym co pigułka wczesnoporonna, a drugi problem to taki, że farmaceuta nie jest od decydowania o tym, co nam jest, lub nie jest potrzebne. Jak nie chce sprzedawać środków anty to niech się zatrudni w aptece gdzie nie ma takiej sprzedaży albo w innej branży.
Tu nie chodzi o uświadomienie, czy nieuświadomienie. Jeżeli ktoś jest katolikiem to dla niego życie zaczyna się w momencie połączenia plemnika z komórką jajową. Jeżeli niektóre tabletki zapobiegają zagnieżdżeniu się zarodka to dla niego jest to działanie wczesnoporonne, i to że WHO sobie to zdefiniowało inaczej go nie obchodzi.

Edytowane przez Jaguś
Czas edycji: 2011-03-05 o 12:29
Jaguś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 13:13   #282
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Boze kochany, czy ja pisze po chinsku, czy ludziom cos na oczy popadalo, czy o co chodzi?

Pisze wyraznie od pierwszej strony, ze uwazam takie odgrone bzdurne zakazy/nakazy za cos bezsensownego i szkodliwego, oraz ze jestem im zdecydowanie przeciwko.

Jestem natomiast za tym, zeby prywatny przedsiebiorca mogl sobie wybrac, co sprzedaje a co nie i jestem przeciwko rownie bzdurnym nakazom zmuszajacym go do sprzedawania czegos.

Ile jeszcze razy bede musial to powtarzac w tym temacie, zeby ludzie przestali wmawiac, ze twierdze cos innego ?

Cytat:
Pewnie, jak pogrubione, jak juz tolkuje raz za razem od pierwszej strony tematu.

Stary 2011-03-05, 13:27   #283
Jaguś
Rozeznanie

GG do Jaguś

Jest jeszcze jedna rzecz która działa mi na nerwy. Kiedy aptekarze (jakaś mała, niewiele znacząca część) nie chcą mieć na stanie tych tabletek, wtedy są wielkie pretensje bo przecież jest to placówka ochrony zdrowia, musi spełniać zapotrzebowanie miejscowwej ludności na leki itp... No i dobrze. Tylko że kiedy farmaceuci próbują wywalczyć w sejmie żeby ujednolicić ceny leków, ograniczyć liczbę aptek lub żeby właścicielem apteki mógł być tylko farmaceuta, wtedy podnosi się alarm! Że niby jest to tylko sklep, obowiązują go prawa rynku i konkurencji i nic nie można z góry regulować.
No więc niech Ci "mądrzy" posłowie zdecydują się w końcu czy placówka ochrony zdrowia czy sklep, bo jeżeli większość aptek przejdzie w ręce prywatnych przedsiębiorców to ich nie obchodzi dobro pacjenta tylko zysk i będziecie mieli wciskane te leki, które akurat trzeba sprzedać bo właściciel zamówił ich 3 tony, a nie te które są dobre.
Jaguś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 13:30   #284
Onnaa88
BAN stały

też o tym czytałam masakra,nie wyobrażam sobie tego
Onnaa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 19:44   #285
Corvette
Zadomowienie

Cytat:
Gdzie niby nie ma? W jakim kraju, w ktorym jest szeroko dostepna antykonpcepcja, w tym darmowa, nie ma masy niechcianych ciaz i takich instytucji jak sierocince czy np. foster care, nie mowiac juz o adopcji?
Nie chce zasmiecac. Krotko mowiac-Canada, USA. Niechciane ciazy usowa sie legalna aborcja. Nie ma 100% srodkow przeciw ciazowych (oprocz sterylizacji/wazektomii). Nie ma sierocincow. Foster care to nie dom dziecka i nie sierociniec, a zatepczy dom wraz z przybranymi rodzicami, opiekunami 24/7. Adopcje zostaja wyparte poprzez macierzynstwo zastepcze (surrogate mother), i rowniez adopcje dzieci z innych krajow bo "lokalnie" ich brakuje.
Stary 2011-03-05, 20:53   #286
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Nie chce zasmiecac. Krotko mowiac-Canada, USA. Niechciane ciazy usowa sie legalna aborcja. Nie ma 100% srodkow przeciw ciazowych (oprocz sterylizacji/wazektomii). Nie ma sierocincow. Foster care to nie dom dziecka i nie sierociniec, a zatepczy dom wraz z przybranymi rodzicami, opiekunami 24/7. Adopcje zostaja wyparte poprzez macierzynstwo zastepcze (surrogate mother), i rowniez adopcje dzieci z innych krajow bo "lokalnie" ich brakuje.
Pogrubione - przeciez to potwierdza to co pisze, ze dostepnosc antykoncepcji wcale nie zapobiega niechcianym ciazom Zreszta Stany to w ogole najgorszy mozliwy przyklad, bo maja najwyzszy wsrod krajow rozwinietych odstek nastoletnich ciazy Nie mowiac o tym, ze bzdura jest zakladanie, ze aborcja jest stosowana we wszystkich, czy nawet wiekszosci takich przypadkow.

Foster care i tym podobne instytucje - semantyka i tyle - sprowadza sie do tego samego, niechcianych dzieci. To oczywiscie abstrahujac od tego, ze instytucji zwacych sie sierociencami jest w Stanach i Kanadzie od groma, przyklad pierwszy z brzegu: http://www.orphanage.org/

Stary 2011-03-06, 16:31   #287
Corvette
Zadomowienie

Cytat:
Pogrubione - przeciez to potwierdza to co pisze, ze dostepnosc antykoncepcji wcale nie zapobiega niechcianym ciazom Zapobiega w wiekrzosci, a i nie zapobiega w 100%, sa wyjatki. Zreszta Stany to w ogole najgorszy mozliwy przyklad, bo maja najwyzszy wsrod krajow rozwinietych odstek nastoletnich ciazy Nie mowiac o tym, ze bzdura jest zakladanie, ze aborcja jest stosowana we wszystkich, czy nawet wiekszosci takich przypadkow.
A dlaczego od razu bzdura? Jezeli ktos chce dziecko to je ma, jezeli nie chce to nie musi sie nikomu tlumaczyc i ma dostepna aborcje w jakiej kolwiek formie. Zadna apteka czy farmaceuta nie zastanawia sie czy ma sprzedac jaki kolwiek lek na recepte czy bez recepty. Foster care i tym podobne instytucje - semantyka i tyle - sprowadza sie do tego samego, niechcianych dzieci. To oczywiscie abstrahujac od tego, ze instytucji zwacych sie sierociencami jest w Stanach i Kanadzie od groma, przyklad pierwszy z brzegu: http://www.orphanage.org/
I dlaczego semanka? Powyzej wymieniona strona to fundacje na rzecz adoopcji/pomocy dzieciom z 3-ciego swiata, domy/instytucje domow dla samotnych matek z dziecmi, a nie sierocincow czy domow dziecka, chociaz czytajac na pierwszy rzut oka, wydawalo by sie ze takie istnieja w doslownym slowa znaczeniu..( Ja popatrzylam. Pokazuja sie fotki z dziecmi 3-go swiata). Ty najczesciej "czepiasz" sie ze brakuje faktow, a jezeli fakty sa przedstawione to tez niedobrze. Moze statystyka i pismo podbite pieczatka przez powiedzmy ..."prezydenta" by Cie zadowolilo? Sam odpowiadasz "dyplomatycznie", ale tych Twoich "faktow" brakuje
Stary 2011-03-06, 17:27   #288
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jaguś Pokaż wiadomość
Jest jeszcze jedna rzecz która działa mi na nerwy. Kiedy aptekarze (jakaś mała, niewiele znacząca część) nie chcą mieć na stanie tych tabletek, wtedy są wielkie pretensje bo przecież jest to placówka ochrony zdrowia, musi spełniać zapotrzebowanie miejscowwej ludności na leki itp... No i dobrze. Tylko że kiedy farmaceuci próbują wywalczyć w sejmie żeby ujednolicić ceny leków, ograniczyć liczbę aptek lub żeby właścicielem apteki mógł być tylko farmaceuta, wtedy podnosi się alarm! Że niby jest to tylko sklep, obowiązują go prawa rynku i konkurencji i nic nie można z góry regulować.
No więc niech Ci "mądrzy" posłowie zdecydują się w końcu czy placówka ochrony zdrowia czy sklep, bo jeżeli większość aptek przejdzie w ręce prywatnych przedsiębiorców to ich nie obchodzi dobro pacjenta tylko zysk i będziecie mieli wciskane te leki, które akurat trzeba sprzedać bo właściciel zamówił ich 3 tony, a nie te które są dobre.
Już tak jest przecież z suplementami diety w aptekach. Jest to taki syf, że szkoda mówić. Wystarczy jednak tabletkę wątpliwej skuteczności odpowiednio zareklamować np. jako "magnez skurcz" i już tłumy lecą po to badziewie. Jakbyśmy wszystkie leki wprowadzili bez recepty to przecież ludzie by się potruli, napewno!!!
Dr PajChiWo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-06, 17:33   #289
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
Moze statystyka i pismo podbite pieczatka przez powiedzmy ..."prezydenta" by Cie zadowolilo?
żartujesz? przecież prezydent jest z PO
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-06, 17:49   #290
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dr PajChiWo Pokaż wiadomość
Już tak jest przecież z suplementami diety w aptekach. Jest to taki syf, że szkoda mówić. Wystarczy jednak tabletkę wątpliwej skuteczności odpowiednio zareklamować np. jako "magnez skurcz" i już tłumy lecą po to badziewie. Jakbyśmy wszystkie leki wprowadzili bez recepty to przecież ludzie by się potruli, napewno!!!
Możesz napisać więcej o suplementach diety i magnezie, dlaczego to według Ciebie syf. Pytam, bo czasem biorę jakieś tabsy na włosy czy magnez.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-06, 18:15   #291
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dr PajChiWo Pokaż wiadomość
Sa kraje gdzie dostaniesz wszytsko w aptece bez recepty a jakos nie wymierają masowo
Ale byc może to kwestie kulturowe bo u nas kraj hipochondryków i naciągaczy na L4.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-06, 18:56   #292
Corvette
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cerveza Pokaż wiadomość
żartujesz? przecież prezydent jest z PO
To byla mala ironia z mojej strony.

Cytat:
Sa kraje gdzie dostaniesz wszytsko w aptece bez recepty a jakos nie wymierają masowo
Ale byc może to kwestie kulturowe bo u nas kraj hipochondryków i naciągaczy na L4.
A to to swoja droga (ja bym dodala od siebie, jeszcze jakies zabobony).
Stary 2011-03-06, 19:08   #293
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
O tak, przykład moja babcia: od wielu wielu lat do śniadania, obiadu i kolacji, nieustannie, od groma tabletek.
Lekarzem nie jestem, nie oceniam, które i na ile były jej potrzebne. Ale jakoś wątpię, że wszystkie i cały czas.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-06, 23:18   #294
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Zapobiega w wiekrzosci, a i nie zapobiega w 100%, sa wyjatki
Pewnie dlatego ilosc nastoletnich (15-19) ciaz w Stanach oscyluje od kilku do 10% w roznych latach

Powrocmy do tezy wyjsciowej: mniejsza dostepnosc antykoncepcji miala by wywolac fale ciaz - co juz zostalo ponad wszelka watpliwosc obalone przez fakt, iz w krajach, gdzie ta dostepnosc jest wysoka jest sporo nastoletnich ciaz. Dalsze kontynuowanie tej dygresji poza tresc tego posta mnie nie interesuje, jako ze kwestia zostala rostrzygnieta.

Cytat:
I dlaczego semanka?
Nie wiem co to jest semanka, ale z pewnoscia nie jest to semtantyka.

Cytat:
Powyzej wymieniona strona to fundacje na rzecz adoopcji/pomocy dzieciom z 3-ciego swiata, domy/instytucje domow dla samotnych matek z dziecmi, a nie sierocincow czy domow dziecka, chociaz czytajac na pierwszy rzut oka, wydawalo by sie ze takie istnieja w doslownym slowa znaczeniu..( Ja popatrzylam. Pokazuja sie fotki z dziecmi 3-go swiata).
Tam jest masa odnosnikow do konkretnych instytucji w Stanach i Kanadzie zwacych siebie sierocincami. Czyli nie tylko udowodnilem, ze sie mylisz, ale nawet po podnsunieciu Ci dowodu Ty sobie z tego nie zdajesz sprawy.

Cytat:
Ty najczesciej "czepiasz" sie ze brakuje faktow, a jezeli fakty sa przedstawione to tez niedobrze. Moze statystyka i pismo podbite pieczatka przez powiedzmy ..."prezydenta" by Cie zadowolilo? Sam odpowiadasz "dyplomatycznie", ale tych Twoich "faktow" brakuje

A wracajac do faktow:
http://www.usatoday.com/news/health/...ncy26_ST_N.htm

Stary 2011-03-07, 04:11   #295
Corvette
Zadomowienie

Cytat:
Pewnie dlatego ilosc nastoletnich (15-19) ciaz w Stanach oscyluje od kilku do 10% w roznych latach

Powrocmy do tezy wyjsciowej: mniejsza dostepnosc antykoncepcji miala by wywolac fale ciaz - co juz zostalo ponad wszelka watpliwosc obalone przez fakt, iz w krajach, gdzie ta dostepnosc jest wysoka jest sporo nastoletnich ciaz. Dalsze kontynuowanie tej dygresji poza tresc tego posta mnie nie interesuje, jako ze kwestia zostala rostrzygnieta. Bo co? Nie pasuje Ci, to nie czytaj. Pistoletu Ci do glowy nie przystawiam.

Nie wiem co to jest semanka, ale z pewnoscia nie jest to semtantyka.

Tam jest masa odnosnikow do konkretnych instytucji w Stanach i Kanadzie zwacych siebie sierocincami. Czyli nie tylko udowodnilem, ze sie mylisz, ale nawet po podnsunieciu Ci dowodu Ty sobie z tego nie zdajesz sprawy. Czyzby? No wlasnie zwajacych sie a pelniacych funkcje fundacji, i nic wiecej. To teraz ja powiem; semantyka

Nie jestem taka zlosliwa jak Ty. Wytykasz mi literki. Ja pomijam i sie nie czepiam ale, tym razem zrobie wyjatek;
Ty napisales "semtantyka" i " podnsunieciu" wiec co to jest ?
Chill out dude.

A wracajac do faktow:
http://www.usatoday.com/news/health/...ncy26_ST_N.htm
USA Today? A myslalam ze nie dajesz wiary gazetom. Pominales fakt ze statystyka nie jest kompletna (stare dane). Ale nie bede sie wyklucac. Mozliwe, ze roznia sie zrodla statystyk.
Stary 2011-03-07, 17:23   #296
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Oczywiscie, ze chodzi o pogrubione - Ty w niesprawiedliwy sposob probujesz narzucac wlascicielom biznesow narzucac co maja robic, a co nie
Religia nie ma nic do rzeczy, zwisa mi i powiewa, czy dany sklepikarz nie sprzedaje wieprzowiny, bo jest niekoszerna, bo wieprzakow nie lubi, bo mu sie nie chcialo po ten towar jechac itd. - jego zakichane prawo sprzedawac co mu sie zywnie podoba w jego sklepie.

To samo odnosi sie do kazdego innego prywatnego podmiotu gospodraczego. Krew czlowieka moze zalac, jak jest w sytuacji wlasciciela i wymyslaja mu jakies durnowate ograniczenia i nakazy
Cytat:
Dlaczego niby? Dopoki to jest efekt popytu i dopoki alternatywy sa dostepne, to niech sobie bedzie i dominujaca i glownie spotykana Mierzi mnie takie uszczesliwianie konsumentow na sile.
Cytat:
Czytalas w ogole cokolwiek, zanim zaczelas sie ochoczo ze mna nie zgadzac? Masakra
W sklepie owszem, w aptece nie.
A mnie np. mierzi indoktrynacja na siłę.
Cytat:
Niepowazna chyba jestes - to sprzedawcy sprawa, co sprzedaje, pomijajac kwestie np. religijne/etyczne, to jak bedzie popyt, to bedzie podaz.
Cytat:
No a Ty dalej wypisujesz niewiadomo co - a co ma do dostepnosci na rynku w warunkach konkurencji, ze sprzedawca x nie ma towaru y?
Cytat:
Proponuje jeszcze wstawic kilka emotek, bedzie ladniej wygladac. Tyle, bo niestety z tego co widze to nijak nie rozumiesz o czym pisze
Emotki są z dedykacją dla Ciebie. Czyżbyś już zapomniał, że "Ziewajka" i "Chachulka" to Twoja ulubiona forma poniżania interlokutorów i deprecjonowania tego, co mają do powiedzenia?
Patrz zresztą Twoja korespondencja do Corvette., np.

Rozumiem, że liczysz na to, że im dłużej trwa dyskusja tym bardziej zapomina się, czego polemika dotyczy(ła), ale nie każdy jest takim, przepraszam za eufemizm, matołem, żeby nie bardzo ogarniał treści, z którymi się zapoznał. Nie pytam Cię o to, co uważasz za absurd, ale odniosłam się do bardzo konkretnego stwierdzenia.
Napisałeś, cytuję:
Cytat:
Rozumiem np. wlasciciel apteki nie sprzedaje pewnych produktow w ogole zgodnie ze swoimi pogladami, ale
I cierpliwie Ci teraz, ponownie, wyjaśniam, że nie, ''niezrozumiałe''. Dlaczego to zostało już w wątku omówione. Czytałeś np. post Hermajony?
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=166
Przepisy prawne na chwilę obecną definiują, że farmaceuta ma obowiązek sprzedac lek, który jest zarejstrowany, poza tym, nieśmiało proponowałabym przeczytać Konstytucję, w szczególności Rozdział 2, i nie tylko 3 ustęp (czy jak to się nazywa) artykułu 31, ale np. artykuł 47, w szczególności zwrócić uwagę na zaimek: ''swoim'', jeśli już nie na cały zapis.
Co nie przeszkadza Ci swobodnie plątać pojęć wolnego rynku.
Cytat:
Nie, to Paula wyrazila taki poglad, a ja wyrazilem zdecydowana krytyke takiego podejscia.
Z mojej strony to była komparacja, a nie parafraza tego, co powiedziała Paula, ale pamiętam, że niezbyt dobrze sobie radzisz z odbieraniem tekstu inaczej niż w sposob tylko dosłowny.

Cytat:
Jestem natomiast za tym, zeby prywatny przedsiebiorca mogl sobie wybrac, co sprzedaje a co nie i jestem przeciwko rownie bzdurnym nakazom zmuszajacym go do sprzedawania czegos.
Nie wiem, co takiego jest trudnego w zrozumieniu, że gdy człowiek udaje się do kogoś, kto legitymuje się dyplomem lekarza, skonczył medycynę na państwowej uczelni i ma tytuł doktora, a nie ''doktora-ale-tu-wyjątek'' , to oczekuje leczenia ogólnie uznanego za przyjęte, a nie, przepraszam za porownanie (z mojej strony to jedynie przykład), zachęcania do praktykowania szamanskich metod.
Podobnie jak udając się do apteki oczekuje zrealizowania recepty a nie jakiejś cichej lub mniej cichej agitacji; oraz '' loterii'' - tutaj sprzedadzą, czy może nie.

Co dalej, nasuwa się pytanie, dentysta decydujący za pacjenta, czy podać przy borowaniu znieczulenie czy nie? Bo pacjent przesadza, histeryzuje, na pewno nie boli go tak bardzo? Mechanik samochodowy który zamiast naprawić auto zachęca do przesiadki na rower?

Co to klientkę obchodzi, że farmaceuta nie nazywa leku wczesnoporonnego lekiem (do czego oczywiście ma prawo), jeśli dany specyfik jest na liście lekarstw to lekarstwem jest (pomijając, że być powinien, bo nie rozmawiamy o suplementach diety), w szczególności, gdy ciąża np. stanowi zagrożenie dla zdrowia czy życia pacjentki.
Albo skoro przyjmiemy, że apteka mogłaby posiadac asortyment wedle widzimisię właściciela, to jak taką aptekę w takim razie oznakować (wyróżnić)? I taka oznakowana siłą rzeczy przestałaby być taka najzupełniej zwyczajna?
Cytat:
Pogrubione - przeciez to potwierdza to co pisze, ze dostepnosc antykoncepcji wcale nie zapobiega niechcianym ciazom
Przecież to nie jest kwestia dostępności samej antykoncepcji, ale świadomości społecznej , to tak btw.
Cytat:
nie ma obowiazku wykonywania zawodu wyuczonego.
zgadzam się. A wg mnie każdy zawód określa tzw. etyka zawodowa, i wydaje mi się, że w pierwszej kolejności powinna ona uwzględniać to, co pod jej pojęciem w danej profesji ogólnie się definiuje, tak się nieco górnolotnie wypowiem, a nie przekonania własne.
Cytat:

Szczyt obludy - gdy na forum zaciekli niewierzacy antyklerykalowie, majacy najwiecej do powiedzenia o kosciele, religii i wierze wytykaja sfery dotyczace badz nie kleru.

Juz od poniedzialku wsrod hasel w Slowniku PWN
Już mi się nie chce cytować odpowiedzi na ten fragment i na nią z kolei odpowiedzi, ale tak ogólnie, ponieważ użyleś liczby mnogiej - chciałam jedynie zauważyć, że nieważne właściwie, jak antyklerykalne stanowisko może zajmować dana osoba, dopóki należy do KK (a wydaje mi się, że dokonywanie apostazji nie jest jakimś zjawiskiem powszechnym) to wypowiada się, logicznie rozumując, z takiej samej pozycji jak każda inna. W czym wypowiedzi Twoje np. miałyby być lepsze niż jakiejkolwiek wizażanki, nie rozumiem.
Cytat:
Zycze dalszej milej dyskusji z tym, co Ci sie wydaje byc moim zdaniem, jakby dalekie nie bylo od rzeczywistego
Całość rozbija się natomiast o to, że strzeliłeś babola i napisałeś głupotę, i poniewaz tego nie przyznasz, wolisz wylewać wiadro słów.

Przyjmuję założenie, że możesz nie zostawić mojego wpisu bez odpowiedzi, ale nijak w rozmowie ze mną nie piszesz merytorycznie i nie spodziewam się, abys to zrobił. Eot, bo, przepraszam Cię Wyrak, ale mi jest szkoda czasu na odbijanie piłeczki (kto wyżej, kto głośniej, kto dalej), pozdrawiam Cię serdecznie.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2011-03-07 o 17:33
Stary 2011-03-07, 22:01   #297
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Bo co? Nie pasuje Ci, to nie czytaj. Pistoletu Ci do glowy nie przystawiam
Przeciez juz napisalem ze mnie dalej nie interesuje ciagniecie dygresji i ciach. Pisz co chcesz.

Cytat:
USA Today? A myslalam ze nie dajesz wiary gazetom. Pominales fakt ze statystyka nie jest kompletna (stare dane). Ale nie bede sie wyklucac. Mozliwe, ze roznia sie zrodla statystyk.
Jest kompletna - w publikacjach z 2010 omawiane sa wlasnie dane z circa 2006.

Cytat:
W sklepie owszem, w aptece nie.
A mnie np. mierzi indoktrynacja na siłę.
To ja przestan propagowac.

Cytat:
Emotki są z dedykacją dla Ciebie. Czyżbyś już zapomniał, że "Ziewajka" i "Chachulka" to Twoja ulubiona forma poniżania interlokutorów i deprecjonowania tego, co mają do powiedzenia?
Jeszcze napisz pod moim adresem wiecej tekstow, ze pisze jak ktos tam, manipuluje i inne rzeczy, a pozniej sie skarz na to jak innych deprecjonuje. Przyganial kociol garnkowi, znalazla sie arbiterka.

Cytat:
Już mi się nie chce cytować odpowiedzi na ten fragment i na nią z kolei odpowiedzi, ale tak ogólnie, ponieważ użyleś liczby mnogiej - chciałam jedynie zauważyć, że nieważne właściwie, jak antyklerykalne stanowisko może zajmować dana osoba, dopóki należy do KK (a wydaje mi się, że dokonywanie apostazji nie jest jakimś zjawiskiem powszechnym) to wypowiada się, logicznie rozumując, z takiej samej pozycji jak każda inna. W czym wypowiedzi Twoje np. miałyby być lepsze niż jakiejkolwiek wizażanki, nie rozumiem.
Jak widze - nie dotarlo, wiec lopatologicznie: Paula odmawia zakonnikom prawa do wypowiadania sie w kwestiach, ktore ich nie dotycza, sama sie radosnie wypowiada w takich kwestiach, co nazywam po imieniu obluda. Nie odmawiam nikomu posiadania zdania na jakikolwiek temat, to Paula tak zrobila

Po produkuj sie jeszcze, jak to ja nie zalapuje tekstu, a Ty w miedzyczasie jakos nie zrozumialas kilkukrotnie powtarzanych w tym temacie, zupelnie doslownych tekstow.

Cytat:
Całość rozbija się natomiast o to, że strzeliłeś babola i napisałeś głupotę, i poniewaz tego nie przyznasz, wolisz wylewać wiadro słów.
Pasuje jak ulal do Twojego posta, wszystko sie zgadza Rowniez koncze, ciao.

Stary 2011-03-07, 22:11   #298
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Jeszcze napisz pod moim adresem wiecej tekstow, ze pisze jak ktos tam, manipuluje i inne rzeczy, a pozniej sie skarz na to jak innych deprecjonuje. Przyganial kociol garnkowi, znalazla sie arbiterka.
Co, nerwy puszczają? Już nie jest tak miło jak zazwyczaj.
A co do słówka na pewną literkę czy 'deprecjonowania'; każdy może przeczytać Twoje wypowiedzi, przekonać się, w jaki sposób prowadzisz rozmowy (piszesz na forum od 3 lat) i na tej podstawie wysunąć własne wnioski.
__
Tak, masz słuszność, jak to dobrze, że nie brak mądrych ludzi w narodzie, dobranoc.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2011-03-07 o 22:13
Stary 2011-03-07, 22:22   #299
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Co, nerwy puszczają? Już nie jest tak miło jak zazwyczaj.
A co do słówka na pewną literkę czy 'deprecjonowania'; każdy może przeczytać Twoje wypowiedzi, przekonać się, w jaki sposób prowadzisz rozmowy (piszesz na forum od 3 lat) i na tej podstawie wysunąć własne wnioski.
__
Tak, masz słuszność, jak to dobrze, że nie brak mądrych ludzi w narodzie, dobranoc.
Tak, strasznie, jak postronki w ogole sa Pisze szczerze i tyle. Dobranoc

Stary 2011-03-07, 22:23   #300
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Pisze szczerze i tyle.
Nie wątpię.
Ale ach, JAK Ty piszesz.
Buźka.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości