|
|
#271 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wegetarianizm - choroba psychiczna?
Cytat:
Drugi argument - wielu palaczy zyje i ma sie dobrze. Nie widze powodu, zeby uznawac palanie za niezdrowe. Badz mowimy o troche innych rzeczach, albo co nieco naginasz w tej dyskusji.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#272 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Za to nie dowiedziono jednoznacznie szkodliwości diety wegetariańskiej, co więcej, dieta wegetariańska (laktoovo) według wielu danych jest dietą kompletną. Witaminy z grupy B, żelazo i inne składniki odżywcze, o których wcześniej pisałeś, można przyswoić z tzw. naturalnego źródła Trochę inaczej jest z weganizmem/ścisłym wegetarianizmem, ten już według większości danych nie jest dietą kompletną, właśnie ze względu na braki B12.
|
|
|
#273 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tłumaczenie,ze tak było od zawsze jest przykre... Równie dobrze możemy nie winić młodych niemców ( z czasów II w.ś) wychwanych na książkach o Żydach. Oni też byli przekonani o swojej wyższości. Mam nadzieję,ze uda mi się przejść na wegetarianizm - póki co uważam,zę nie jestem dobrym człowiekiem (tak, ja tak na poważnie )
|
|
|
|
|
|
#274 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
no wiesz sekt i bogów mamy wielu ,zależy w którego wierzysz i dlaczego http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,487...elu_Bogow.html |
|
|
|
|
|
#275 | |
|
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
Widzę, że pierwsze ostrzeżenie spłynęło jak po kaczce, nie mam zamiaru uczyć kultury wypowiedzi. Od tego są szkoły i bany. |
|
|
|
|
|
#276 |
|
jestę wieszczę
|
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#277 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#278 |
|
Rozeznanie
|
I ja
Takie osoby jak Betka nie zachęcają do wegetarianizmu, a wręcz odstraszają (mówię z perspektywy osoby wszystkożernej).
|
|
|
|
|
#279 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#280 | ||||
|
Raczkowanie
|
Wyraku to jakaś twoja obsesja na punkcie wegetarian, że wchodzisz na każde wątek, by ich "uświadamiać" ???
Cytat:
Cytat:
I co w związku z mniejszą ilością w pokarmach roślinnych?! Nie znam wegetarianina z anemią...z prostej przyczyny: wegetarianie jedzą tyle warzyw, że całkowicie zaspokaja zapotrzebowanie na żelazo z mniejszych ilości w pokarmach roślinnych. I jakoś nawet ta mniejsza przyswajalność nie jest problemem. A większa zawartość żelaza w pokarmach mięsnych może mieć "cudowne" skutki: hemochromatoza, zwiększone ryzyko choroby serca oraz nowotworu. Co do witaminy B12 : mówimy tu o wegetarianach, a nie o weganach, także tutaj nie ma żadnego problemu...a i weganie radzą sobie z witaminą B12 jedząc zupkę miso ![]() Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#281 |
|
Raczkowanie
|
szczerze podziwiam wegetarian, że mają taką siłe ja bez miecha to jak bez wody
mimo wszystko zeby nie było kocham zwierzątka, ale i schabowe też... takie jest prawo natury |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#282 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A odnośnie hemochromatozy to jest pierwotna ( genetyczna) i wtórna. Wtórna: "Określenie "hemochromatoza wtórna" odnosi się natomiast do stanów patologicznych, w których występuje inna dająca się ustalić przyczyna nadmiernego gromadzenia żelaza w organizmie. Wśród najczęstszych przyczyn wtórnego patologicznego deponowania żelaza wymienia się nieefektywną erytropoezę w przebiegu beta-talasemi, niedokrwistości syderoblastycznej, hipoplazji lub aplazji układu erytrocytarnego. Wielokrotne przetoczenia preparatów krwi czy leczenie niedokrwistości niedobarwliwej dużymi dawkami żelaza mogą także być przyczyną wtórnej hemochromatozy. Nadmierna podaż tego pierwiastka w diecie predysponowanych osób powoduje nagromadzenie żelaza w narządach miąższowych. Przeładowanie organizmu żelazem notuje się także w przewlekłych wirusowych zapaleniach wątroby, alkoholowej chorobie wątroby oraz niealkoholowym stłuszczeniu wątroby. Przewlekłe zapalenie trzustki oraz mukowiscydoza - w wyniku niewydolności egzokrynnej narządu - mogą być przyczyną nadmiernego wchłaniania żelaza w przewodzie pokarmowym. Przyczyną hemochromatozy mogą być także zaburzenia w aktywności niektórych enzymów, np. w niedoborze oksydazy ksantynowej. Wyróżnia się ponadto postacie hemochromatozy o mieszanej etiologi, jak hemochromatoza w przebiegu porfiri skórnej późnej, hemochromatoza młodzieńcza, hemochromatoza noworodków, zespół Pearsona oraz hemochromatoza rozwijająca się po założeniu zespolenia wrotno-układowego." Nie można zatem powiedzieć: jedzenie mięsa =hemochromatoza. O jakie dokładnie choroby serca i nowotwory chodzi? Czuję, że zaraz popadniemy w paranoję i zaraz okaże się, że zwykły katar jest spowodowany jedzeniem mięsa. Niech każdy je na co ma ochotę. |
|
|
|
|
|
#283 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#284 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
?Cytat:
![]() Cytat:
) nigdy sie nie zdarza, zeby jakas osoba, ktora dyskutuje z pozycji wege, kiedykolwiek znala jakas osobe, dla ktorej wege bylo czyms innym, niz pasmem blogoslawienstw. Na pokrycie zapotrzebowania na zelazo, z pewnoscia wystarczy przyswajalnosc tego pierwiastka rzedu kilku procent Tak, weganie strasznie sobie radza z witamina B12 jedzac zupke miso... w ktorej witamina B12 naturalnie w ogole nie wystepuje. Taka to gadka ![]() Innymi slowy, nie masz zadnego sposobu na udowodnienie swoich opinii ![]() Nie no, Ty to akurat sie naoceniasz, jedzac ta zupke miso z witamina B12
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
|
|
|
|
#285 |
|
jestę wieszczę
|
No ale jak nie znam wege z problemami zdrowotnymi to co, mam zmyślać? Ja mam problemy zdrowotne, a jestem wege. Tyle że moje problemy zaczęły się zanim zaczęłam być wege.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#286 |
|
Zakorzenienie
|
Bananalama - przeciez nie mowie, zeby zmyslac. Po prostu nie wierze w takie cuda. Z x wegetarian jakich poznalem, powiedzialbym, ze sporej czesci to nie sluzylo, a malej tak. Oczywiscie, u kogos moze byc na odwrot, ale, zeby nie znac nikogo, komu ta dieta by poszla jak po grudzie, jest wysoce nieprawdopodobne. A jak pozniej y osob wege twierdzi, ze nie zna wegetariania z problemami zdrowotnymi, to brzmi to zwyczajnie jak sciema. Na forum mozna niewiadomo co napisac, nawet o wit B12 w miso
Tak PS troche - ktos przeczytal artyklul, ktory wczesniej wrzucalem? Ciekawia mnie ewentualne opinie.
|
|
|
|
#287 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#288 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- dla mnie to to samoaha, czyli skoro przez setki lat uważano czarnoskórych za gorszych to też powinno tak byc teraz? |
|
|
|
|
|
#289 | |||||
|
Raczkowanie
|
Skoro nie masz nic lepszego do roboty...smutne trolololo haha
(ale pewnie nie wiesz o co chodzi ) Cytat:
Jesteś uprzedzony. A bycie wege to nie jest pasmo błogosławieństw, szczególnie w Polsce. Cytat:
Sądzę, że poza przeczytaniem paru artykułów na temat diety wegetariańskiej nie miałeś z takową żadnej styczności...także nie wiesz jak wegetarianin się odżywia.Cytat:
Miso jest źródłem witaminy b12 dla wegan. Możesz przewracać gałami ile wlezie, ale faktów nie zmienisz. TAKA TO GADKA ![]() Cytat:
Cytat:
Edytowane przez fafii Czas edycji: 2012-04-05 o 00:07 |
|||||
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#290 | |
|
Konto usunięte
|
Takie zjawiska jak dyskryminacja Żydów czy czarnoskórych nijak się ma do żywieniowych przystosowań biologicznych. Przeplatanie tych tematów jest bez sensu. Jedno dotyczy problemów społecznych, a drugie metabolizmu
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#291 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
"Jak tam zdrowie, jak ci służy bycie wege??" haha...może lepiej zgłoś się wyraku do specjalisty, bo wegetarianizm jak się okazało nie jest chorobą psychiczną, ale takie obsesję zdecydowanie są. A i idąc twoim tokiem myślenia : wegetarianie nigdy nie znają nikogo z anemią, za to anty-wegetarianie (jak ty) znają więcej takich, którym to nie służy. LOL |
|
|
|
|
|
#292 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33355858]Takie zjawiska jak dyskryminacja Żydów czy czarnoskórych nijak się ma do żywieniowych przystosowań biologicznych. Przeplatanie tych tematów jest bez sensu. Jedno dotyczy problemów społecznych, a drugie metabolizmu
![]() [/QUOTE] fakt jest taki,ze mozna zyc bez mięsa tak jak bez niewolników (choc wielu to nie pasowalo w czasie rewolucji wszelakich)
Edytowane przez dawidowskasia Czas edycji: 2012-04-05 o 00:19 |
|
|
|
|
#293 |
|
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33355858]
od pisania z Caps Lockiem argumenty nie stają się silniejsze. Wstaw link do wyników badań naukowych potwierdzających obecność witaminy b12 w miso.[/QUOTE] Gdzie w "taka to gadka" widzisz argument? Rzeczywiście argumenty nie stają się silniejsze, bo nie po to Caps Locka się używa ->Przykuł twoją uwagę, czyli spełnił swoje zadanie! Nie wszystkie badania można znaleźć w sieci, ale postaram się specjalnie dla ciebie , heh. Od siebie polecam książki o podstawach makrobiotyki
|
|
|
|
|
#294 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Czekam cierpliwie na badania. A jeśli uważasz, że nie wszystko można znaleźć w sieci, to zapewne widziałaś artykuły/badania w druku. Wtedy podaj tytuł publikacji albo chociaż autorów. Od siebie polecam książkę o podstawach biochemii. |
|
|
|
|
|
#295 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
przynajmniej z biologicznego punktu widzenia, a o takim mówił Wyrak
|
|
|
#296 |
|
Zakorzenienie
|
kwestia punktu widzenia
![]()
|
|
|
|
|
#297 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wygląda jednak na to, że wegetarianie akceptują zabijanie zwierząt, ale w innym miejscu jest postawiona granica. Jest to raczej sprzeciw wobec zabijania zwierząt w celach jedzeniowych, a nie w ogóle. |
|
|
|
|
|
#298 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
|
#299 |
|
Rozeznanie
|
kurcze, jestem laktoowowegetarinką od ponad 12 lat (przestałam jeść mięso w wieku 13 lat) i na prawdę wyniki mam w normie- żadnej anemii, deficytu witamin czy jakiś innych schorzeń (związanych z dietą oczywiście). Co prawda w moim najbliższym otoczeniu jestem jedyną bezmięsną osobą, więc trudno mi stwierdzić czy jestem tylko wyjątkiem potwierdzającym regułę ale zawsze mi się wydawało, że dobrze zbilansowana (!) dieta nie może szkodzić. A da się taką stworzyć nawet w przypadku wegan, tylko co zauważyłam (również na sobie w początkowym okresie) dużo osób przechodzących na wegeterianizm nie ma o tym zielonego pojęcia i może stąd te problemy ze zdrowiem?
poniżej link do artykuły, który ukazał sie w Nutrition in clinical practice w 2010 roku: http://ncp.sagepub.com/content/25/6/613.long Edytowane przez ewka1987 Czas edycji: 2012-04-05 o 13:58 |
|
|
|
|
#300 |
|
Zakorzenienie
|
tak, w obronie własnej można zabić każdego.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:49.

)

Po prostu nie lubię mięsa.

- dla mnie to to samo