18-latka w ciazy - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-07-19, 12:23   #271
ANKA54321
Zadomowienie

Dot.: 18-latka w ciazy

Cytat:
Napisane przez Minna Pokaż wiadomość
Też mnie to ciekawi.
Znam dziewczyny które za szczyt swego samorozwoju i kariery jest znalezienie faceta i zrobienie sobie z nim dziecka wiec pewnie jej nie żal młodości

---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ----------

Cytat:
Napisane przez Leszy Pokaż wiadomość
Autorka nie chce, by to jej rodzice zajmowali się dzieckiem. Chce, by jej dziadkowie się nim zajmowali.
A dziadkowie mają na to siły ? Pomijając już czas i ochotę ?
ANKA54321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-19, 17:43   #272
201703241651
Konto usunięte

A ja mam poważne wątpliwości, czy warto poświęcać zdrowie, nerwy i czas dziadków, bo autorka nie radzi sobie z nauką tak, że aż chce szkołę zmieniać. Żeby się nie okazało, że pół rodziny będzie skakało a ona i tak nie zda.
Znam kilka osób, które pracują w branży budowlanej i mają wolne weekendy. Skoro autorka i jej chłopak zdecydowali się na dziecko, to niech będą samodzielni - zaoczne liceum jest dla nich wyjściem. Gdyby sami musieli ogarnąć wszystkie swoje sprawy, to może czegoś by ich to nauczyło.

Wysłane z mojego X600 przy użyciu Tapatalka
201703241651 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-19, 19:51   #273
ANKA54321
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Hadilan Pokaż wiadomość
A ja mam poważne wątpliwości, czy warto poświęcać zdrowie, nerwy i czas dziadków, bo autorka nie radzi sobie z nauką tak, że aż chce szkołę zmieniać. Żeby się nie okazało, że pół rodziny będzie skakało a ona i tak nie zda.
Znam kilka osób, które pracują w branży budowlanej i mają wolne weekendy. Skoro autorka i jej chłopak zdecydowali się na dziecko, to niech będą samodzielni - zaoczne liceum jest dla nich wyjściem. Gdyby sami musieli ogarnąć wszystkie swoje sprawy, to może czegoś by ich to nauczyło.

Wysłane z mojego X600 przy użyciu Tapatalka
popieram.
ANKA54321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-19, 23:02   #274
Regista
Meravigliosa creatura

Cytat:
Napisane przez OdadoRadosci Pokaż wiadomość
Natomiast sprawa z rodzicami jest inna- nie, że bałam sie im powiedziec o wyprowadzce, ale nie potrafilam tego.
Chodzi to o swego rodzaju psychiczne uzależnienie.
Sa ludzmi, ktorzy doprowadzili i wbili mi w glowe, że co zrobie, to jest na ich niekorzyść, i że JA nie moge ich zostawwic, czy odmowic w jakiejs sprawie.

To troszeczke swego rodzaju szantaz emocjonalny (?)
Obawiam się, że rodzice z takimi skłonnościami stwierdzą, że oni bardzo chętnie zajmą się wnukiem, pod warunkiem, że córka się nie wyprowadzi, tylko zostanie z nimi. A autorka może nie mieć innego wyjścia i z wielkiej ucieczki z domu nici.
Regista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-20, 17:33   #275
201607250926
Konto usunięte

Co nowego, Autorko?
201607250926 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-20, 19:18   #276
20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e
Konto usunięte

Szczerze mówiąc pomijając już pomysł zajścia w ciąże w wieku 18-lat który uważam za wręcz absurdalny to dziwię się że wypowiadały się tutaj osoby które wręcz popierały jej niedojrzałą,kompletnie nieodpowiedzialną i wręcz kosmiczną decyzje ?-_-

Autorka nie ma kompletnie nic ,żadnego wykształcenia ,żadnej stałej pracy ,nie jest finansowo niezależna ,facet również nie ma jej nic do zaoferowania nawet stałego zajęcia nie ma (tylko jakąś prace sezonową eee )?!rodzice pomogą ,dziadki pomogą ,pójdzie do mopsu załatwi se zasiłki i będzie miała super wspaniałomyślną przyszłosc.

Gdyby Autorka miała chociaż troszeczkę oleju w głowie to najpierw by się wykształciła ,miała stałą pracę wraz ze swoim misiaczkiem konkretne zarobki i całkowitą niezależność ,była na tyle samodzielna żeby nie obarczać swoim dzieckiem resztę rodziny tylko samej sobie radzić jak na dorosłą osobę przystało ,powinna być super -hiper przygotowana na przyjście dziecka a ona co?!

Reasumując uważam że to troll ,bo tak sobie życia spieprzyć na własne życzenia to nie można .

Edytowane przez 20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e
Czas edycji: 2016-07-20 o 19:20
20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-20, 21:46   #277
Random84
Raczkowanie

Cytat:
Reasumując uważam że to troll ,bo tak sobie życia spieprzyć na własne życzenia to nie można .
Dokładnie, po prostu skandal, jak ona śmiała śmieć mieć dziecko. Już widać że dziecko będzie nieszczęśliwe, autorka będzie złą matką, jej facet będzie jak to budowlaniec chlał i wszyscy będą żyli w patologi tak jak w tych wszystkich przypadkach porodów w młodym wieku jakie były normą jeszcze w latach 80... oh wait
Napisane przez Random84 Pokaż wiadomość
i nie przeszkadza w planach, karierze i w znalezieniu faceta więc najlepiej dziecko wyskrobać.
No dokładnie. Nie wiem co w tym dziwnego?
Random84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-20, 22:28   #278
Konto usunięte

Cytat:
Dokładnie, po prostu skandal, jak ona śmiała śmieć mieć dziecko. Już widać że dziecko będzie nieszczęśliwe, autorka będzie złą matką, jej facet będzie jak to budowlaniec chlał i wszyscy będą żyli w patologi tak jak w tych wszystkich przypadkach porodów w młodym wieku jakie były normą jeszcze w latach 80... oh wait
O co Ci chodzi ? Nie twierdzę że Autorka będzie złą matką a atmosfera w ich rodzinie jest patologiczna ale dla mnie dziewucha zabrała się za swoje macierzyństwo totalnie od dupy strony,bez przygotowania i nie posiadając kompletnie warunków do tego .Nie wiem co ona ma do zaoferowania swojemu dziecku szczerze mówiąc skoro sama sobie bytu zapewnić nie potrafi.

I daruj sobie te lata 80- ja osobiście nie znam ani jednej nastolatki która w wielki nastoletnim jednocześnie wychowując i będąc w ciąży miała czas na ukończenie normalnej szkoły (dziennej a nie zaocznej gdzie poziom jest wyjątkowo niski ) jakieś studiów czy czegokolwiek i ma sensowną pracę ,poradziła sobie sama nie zrzucając swojego dziecka rodzicom czy ciotkom i nie ciągnie zasiłków z mopsu -nie chce być nie miła ale dla mnie to głupota i w ogóle nie umiem ogarnąć jak można coś takiego sobie zrobić .
20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-20, 22:37   #279
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ANKA54321 Pokaż wiadomość
Się okaże. Ale zakładam, że skoro była gotowa rozkładać nogi bez zabezpieczeń to i z dzieckiem sobie poradzi. CHYBA .
to tak nie działa. i nie wiem, czy to kiepski sarkazm, czy głupota bije z takiego przekonania - zakładam, że to pierwsze.
Cytat:
Napisane przez januszpolak Pokaż wiadomość
Teraz można okazać tylko wsparcie - stres w ciąży jest niewskazany.
wsparcie to pomoc w realizacji celu, a nie klepanie po głowie.
Cytat:
I również zgadzam się że z ciążą można pogodzić wszystko - od technikum, po ciężkie studia, pracę i karierę zawodową. To niczego nie przekreśla.
nie przekreśla czysto teoretycznie. pojedynczym kobietom się to udaje, większość nie podołała.

Cytat:
Psychicznie raczej da, nie załamała się na wieść o ciąży to i da radę później, hormony robią swoje Ekonomicznie - już pisała chłopak dobrze zarabia, ma rodziców. Są dodatki od państwa jeśli by mało zarabiała.
Twoja metoda to: coś tam się wydziela, nie wiem, o co chodzi, ale pewnie włączy jej się instynkt macierzyński, bo przecież nie może nie włączyć się! a w razie czego państwo da ależ wsparcie.

Cytat:
Sama sobie przeczysz. Przecież tutaj jest dokładnie taka sytuacja - matka i ojciec dziecka oboje go chcą. Dodatkowo to może nie optymalny, ale bardzo dobry wiek na zajście w ciążę (faktycznie optymalny byłby 2-3 lata później). Matka deklaruje gotowość, to Ty wciskasz jej, że nie ma prawa rodzić. Kto tu jest mizoginem? Ja szanuję kobiety i ich wybór, kiedy chcą rodzić, przy czym mogę przecież zaznaczyć, że dodatkowo jest to świetny czas na prokreację. (Poza tym jestem kobietą.)

Patologia według mnie jest wtedy, kiedy komuś dzieje się krzywda. Tutaj tej krzywdy nie ma, tylko Twoje domysły, że bieda i nieodpowiedzialność.
nie, nie przeczę sobie. chcą dziecka i bycia rodzicem, a nie zabawki i uciec z domu. autorka chce się odciąć od rodziców, bo twierdzi, że póki co żyje ich życiem, a mając dziecko będzie żyła swoim.

to nie jest bardzo dobry wiek na ciążę, a nawet jest to wiek o podwyższonym ryzyku - kościec rozwija się do 21 rż, organizm podtrzyma ciążę kosztem własnego zdrowia.

krzywda już się dzieje / zaraz się stanie dziecku, które autorka widzi jako narzędzie ucieczki z domu, a nie jako niezależny byt.

Cytat:
Jestem w technikum.
Stosunki z mama chlopaka sa raczej "normalne".
Rzadko sie z Nią widuje, ale kiedy juz to sie dogadujemy.
Ale Ona pracuje na zmiany, takze raczej nie wchodzi to w grę, żeby mogla zajac sie dzieckiem.
a czy ona w ogóle wie, że zostanie babcią? wyraziła chęć, sama z siebie, opieki nad dzieckiem?

Cytat:
Natoniast sprawa z rodzicami jest inna- nie, że bałam sie im powiedziec o wyprowadzce, ale nie potrafilam tego.
Chodzi to o swego rodzaju psychiczne uzależnienie.
Sa ludzmi, ktorzy doprowadzili i wbili mi w glowe, że co zrobie, to jest na ich niekorzyść, i że JA nie moge ich zostawwic, czy odmowic w jakiejs sprawie.

To troszeczke swego rodzaju szantaz emocjonalny (?)
i dalej uważasz, że to jest sytuacja i stan psychiczny, w którym należy zostać matką?
Cytat:
Czemu pouczacie Autorkę jakby ona miała teraz jakiś inny wybór niż zaakceptować tę sytuację i poradzić sobie z nią najlepiej jak umie?
zawsze ma wybór.
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-20, 22:51   #280
dorris23
Pyskatka

zawsze ma wybór.[/QUOTE]

Tak? Jaki? Aborcja? Nie każdy się z takim czyms godzi i nie zrobi tego. Oddac dziecko?
dorris23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-20, 22:57   #281
Random84
Raczkowanie

Cytat:
O co Ci chodzi ? Nie twierdzę że Autorka będzie złą matką a atmosfera w ich rodzinie jest patologiczna ale dla mnie dziewucha zabrała się za swoje macierzyństwo totalnie od dupy strony
Napisałaś że dziewczyna spieprzyła sobie życie. Albo jesteś wróżbitą Maciejem który przewidział jej nieszczęśliwą przyszłość albo jesteś tak ograniczona że myślisz że wszystkie kobiety które urodziły w wieku 18 lat (co jeszcze nie tak dawno było niczym dziwnym) przegrały życie...lol.
i nie przeszkadza w planach, karierze i w znalezieniu faceta więc najlepiej dziecko wyskrobać.
No dokładnie. Nie wiem co w tym dziwnego?

Edytowane przez Random84
Czas edycji: 2016-07-20 o 22:58
Random84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-20, 23:04   #282
Shar14
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dorris23 Pokaż wiadomość
Tak? Jaki? Aborcja? Nie każdy się z takim czyms godzi i nie zrobi tego. Oddac dziecko?
Tak. Są to opcje wyboru. To, że ktoś tego nie akceptuje to nie znaczy, że nie istnieje.

Autorka postąpiła lekkomyślnie i głupio. Sama się o tym niedługo przekona. I tak, schrzaniła sobie życie na starcie. Teraz musi się ogarnąć i podejść realnie do sprawy. Najlepiej zaplanować wszystko bez pomocy rodziny czy kogokolwiek. Zwłaszcza, że nie jest tej pomocy pewna. Lepiej chyba zostać w technikum, najwyżej skończy 4 klasę indywidualnym trybem. Ale wg mnie matury i egzaminów nie zda. Nie przy małym dziecku chyba, że będzie bezproblemowe. Odkładać kasę już teraz. A praca barmanki nie jest zbyt mądra. Kto wtedy (wieczorem i w nocy?) będzie z dzieckiem. Sama wzięła sobie na głowę takie ograniczenie, niech ogarnie coś innego w gastronomii. Choćby teraz, są wakacje. Może dorobić jako kelnerka, jeśli z ciążą wszystko ok. A rodzicom powiedzieć trzeba i to jak najszybciej. Skoro Autorka taka dorosła to nie powinna bać się tej rozmowy.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Stary 2016-07-20, 23:10   #283
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
zawsze ma wybór.
Tak? Jaki? Aborcja? Nie każdy się z takim czyms godzi i nie zrobi tego. Oddac dziecko?[/QUOTE]

dorris, wybór zawsze jest. a to, że nie chce się iść opcją b, c, d czy nawet z, to jest osobisty wybór. ale wybór autorka ma, a póki co zamiast próbować dorosnąć, zastanawia się, czy rzucić szkołę, bo w sumie jej nie kręci. zaraz obok próby odmrożenia sobie uszu na złość rodzicom.
Stary 2016-07-20, 23:30   #284
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kahoko hino Pokaż wiadomość
dorris, wybór zawsze jest. a to, że nie chce się iść opcją b, c, d czy nawet z, to jest osobisty wybór. ale wybór autorka ma, a póki co zamiast próbować dorosnąć, zastanawia się, czy rzucić szkołę, bo w sumie jej nie kręci. zaraz obok próby odmrożenia sobie uszu na złość rodzicom.
Należy jednak zauważyć, że ten wybór jest tylko obiektywnie. Moralnie (moralność autorki) autorka wyboru nie ma, bo dziecka chce (o ile osoba w wieku 18 lat może coś wiedzieć w 100% odnośnie poważnych, życiowych decyzji).

Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap.
http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20
http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30
Leszy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-20, 23:31   #285
Konto usunięte

Cytat:
Napisałaś że dziewczyna spieprzyła sobie życie. Albo jesteś wróżbitą Maciejem który przewidział jej nieszczęśliwą przyszłość albo jesteś tak ograniczona że myślisz że wszystkie kobiety które urodziły w wieku 18 lat (co jeszcze nie tak dawno było niczym dziwnym) przegrały życie...lol.
Tak kiedyś kobiety rodziły w wieku 18 -lat brały śluby po 20 roku życia ,pracowały od dzieciaka w polu ,cieszyły się jak dostały jednego cukierka na miesiąc i wykształcenie średnie to było jak doktorat z fizyki kwantowej dzisiaj -nie wiem po co nawiązujesz do czasów minionych które były zresztą dużo gorsze.

To zależy od własnych aspiracji i oczekiwań -mi by nie pasowały zaoczne licea ,brak studiów i przekazywanie własnego dziecka pod opiekę ciotek czy babci ,życie na zasiłkach i cholera wie co jeszcze .
Stary 2016-07-20, 23:50   #286
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Kiedyś odrabywano łby na rynkach miast, wróćmy do tego.
Po to ludzkość wymyśliła skuteczna antykoncepcję, żeby z niej korzystać. Gumki w Biedrze kosztuja parę złotych. Dużo ? Refundowane pigułki podobnie niedużo.
Nie po to społeczeństwo zgadza się za pomoca podatków na powszechne korzystanie z bezpłatnej edukacji, żeby potem musieć zasiłkami wspierać niezaradne i leniwe ciamajdy życiowe.
Pamiętam swoje dzieciństwo z lat 80tych. Opiekowali sie mna dziadkowie, bo nie pracowali, moi rodzice pracuja non stop do dzisiaj. Moimi dziećmi nie mieliby czasu się zajać. Dostęp do przedszkoli też utrudniony teraz, kiedyś nie było tak dużego z tym problemu - też dlatego, że właśnie dziadkowie sprawowali opiekę nad wnukami, przedszkola nie były tak popularne. Wiele kobiet też pozostawało w domu z dziećmi przez tych 5 czy 6 lat, albo na stałe.
A ogólnie była wtedy bida i dziadostwo, nie ma do czego tęsknić i się odwoływać.

Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Czas edycji: 2016-07-21 o 00:50
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-21, 12:02   #287
polaczka
Przyczajenie

Autorko, bedzie Ci przyslugiwalo becikowe w kwocie 2000zl, 1000zl co miesiac przez rok czasu po urodzeniu dziecka, no i 500+. Na dodatek, poki co (i oby tak zostalo), nie jestes samotna matka, a masz zarabiajacego faceta. Radzilabym od wrzesnia pojsc na dokonczenie szkoly sredniej zaocznie, a z praca poczekac - karmic piersia, byc dla malucha mama na 100% w poczatkowych miesiacach, a jak dziecie podrosnie, wyslac je do zlobka.

P.S Ciebie Macintosh nie da sie czytac. Jedyne co umiesz naprodukowac, to wyzywanie od oszolomow i bezmozgow, nie wymieniajac reszty, bo sie nie da - kazdy Twoj post to jeden wielki kwas. Wlasnie napisalas, ze Twoi (!!) rodzicie pobiegli po pomoc do dziadkow, po calodniowa opieke, a autorke wgniatasz w ziemie, w kazdym zdaniu. Kto wie zatem, moze to wina dziecinstwa, ktore przytoczylas.
polaczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-21, 12:28   #288
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez polaczka Pokaż wiadomość
Autorko, bedzie Ci przyslugiwalo becikowe w kwocie 2000zl, 1000zl co miesiac przez rok czasu po urodzeniu dziecka, no i 500+. Na dodatek, poki co (i oby tak zostalo), nie jestes samotna matka, a masz zarabiajacego faceta. Radzilabym od wrzesnia pojsc na dokonczenie szkoly sredniej zaocznie, a z praca poczekac - karmic piersia, byc dla malucha mama na 100% w poczatkowych miesiacach, a jak dziecie podrosnie, wyslac je do zlobka.

P.S Ciebie Macintosh nie da sie czytac. Jedyne co umiesz naprodukowac, to wyzywanie od oszolomow i bezmozgow, nie wymieniajac reszty, bo sie nie da - kazdy Twoj post to jeden wielki kwas. Wlasnie napisalas, ze Twoi (!!) rodzicie pobiegli po pomoc do dziadkow, po calodniowa opieke, a autorke wgniatasz w ziemie, w kazdym zdaniu. Kto wie zatem, moze to wina dziecinstwa, ktore przytoczylas.
To nie czytaj.
Świetnie, że postanowiłaś mi poświęcić swojego pierwszego posta. Twoja opinię mam w poważaniu. Tym bardziej, że podobieństwa między tymi sytuacjami nie ma żadnego. Niepotrzebnie się wysiliłaś.

Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Czas edycji: 2016-07-21 o 13:10
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-21, 12:50   #289
dorris23
Pyskatka

Cytat:

Stary 2016-07-21, 13:42   #290
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:

Skad te pieniezne wyliczenia?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-21, 14:05   #291
dorris23
Pyskatka

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Skad te pieniezne wyliczenia?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Bo w zasadzie to by jej przyslugiwało ale gdy nie braliby pod uwage zarobkow jej faceta, bo ten podobno duzo zarabia. Więc skoro zadeklarują się, że zyją razem, gospodaruja razem to 500plus nie bedzie przyslugiwac ani 2000 becikowego a 1000.
Stary 2016-07-21, 14:16   #292
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Bo w zasadzie to by jej przyslugiwało ale gdy nie braliby pod uwage zarobkow jej faceta, bo ten podobno duzo zarabia. Więc skoro zadeklarują się, że zyją razem, gospodaruja razem to 500plus nie bedzie przyslugiwac ani 2000 becikowego a 1000.
Czyli najlepiej grać samotną mamusię, chociaż ma chłopa? Ja się przestaje dziwić, że mało miejsc w przedszkolach czy żłobkach.
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-21, 14:17   #293
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Czyli najlepiej grać samotną mamusię, chociaż ma chłopa?
No już jej to tutaj radzono
Stary 2016-07-21, 14:45   #294
201703241651
Konto usunięte

Cytat:

A Ty namawiasz autorkę do oszukiwania i żerowania na podatnikach, zamilcz lepiej
201703241651 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-21, 15:11   #295
dorris23
Pyskatka

Cytat:
Czyli najlepiej grać samotną mamusię, chociaż ma chłopa? Ja się przestaje dziwić, że mało miejsc w przedszkolach czy żłobkach.
Ja nie radze aby grac samotną matkę, napisalam że przyslugiwaloby jej to gdyby takowa byla. A że ma faceta, ktory zarabia po 3 tys tygodniowo to nie ma na co liczyc Ale różne mają ludzie pomysły i potrafią kombinowac.
Stary 2016-07-21, 15:23   #296
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Po pierwsze, autorko - nie wiem, czy ci współczuć czy co - w sumie masz co chciałaś. Chciałaś ciąży to ją masz. Życzę ci powodzenia, tylko zastanów się, czy twoi dziadkowie są w pełni sił witalnych i ekonomicznych, żeby zajmować się twoim dzieckiem? Przecież nie będą za ciebie pobierać opłaty za wodę w której trzeba będzie wykąpać malucha albo za jedzenie, którym będą go karmić (na razie to będzie mleko, ale wiadomo, potem już będzie np. indyk, warzywka, i choćby ich to kosztowało 50 zł miesięcznie, to jednak koszt). Ja mam 21 lat, moja babcia ma 71, i nie wiem, czy byłaby na siłach, żeby zajmować się rozbrykanym 3 latkiem. Zamierzasz płacić dziadkom za opiekę nad dzieckiem, czy po prostu zanieść potomka i niech się zajmują, mają dużo czasu? Przecież musisz skończyć szkołę, do pracy przez najbliższe 2 lata nie pójdziesz. Sama mówisz, że twój partner zarabia "różnie". Może otwórzcie drugie konto, i ustalcie, że np. jak twój facet zarabia 5 tys, to niech 2,5 tysiąca odkłada na to konto. Póki jest ciepło (a mówisz, że to praca sezonowa), to możecie jeszcze trochę uskładać.
Ogólnie, sknociłaś sobie życie na samym jego początku. Chciałaś się wyrwać od rodziców i ci to nie wyszło. Jesteś bez kasy, a więc uzależniona od partnera. Od tego, czy ci da na podpaski (po ciąży oczywiście) albo pastę do zębów. Strasznie mi przykro z twojego powodu, naprawdę. Bo z gówna wdepnęłaś w wielki obornik.
Na razie tak jak mówię - otwórzcie drugie konto, wpłacajcie tam kasę. Ja bym poprosiła oboje rodziców o JEDNORAZOWE wsparcie finansowe, np. po 5 tys i wpłaciła na konto, ale potem nie oczekiwałabym od nich pomocy finansowej (na zasadzie "Kacperek potrzebuje tego i tego i tamtego, DAJ"). Zawsze to lepiej mieć oszczędności niż ich nie mieć.

A do tych wszystkich, którzy radzą udawać samotną matkę - czy was do reszty pogięło? Laska ma faceta, rodziców i tak naprawdę nie ma tragedii. Ma gdzie mieszkać, co jeść, w co się ubrać, wsparcie od dwóch rodzin. Pomyślcie sobie, że w Polsce SERIO są samotne matki, dla których ten żłobek czy przedszkole to jedyna szansa, żeby wyrwać się do pracy i opłacić mieszkanie czy rachunki. I to im NALEŻY SIĘ pierwszeństwo w przyjmowaniu dzieci do placówki, a nie dziewczynkom, którym zachciało się bawić w dom. Powinno wam być wstyd, że w ogóle coś takiego radzicie! Autorka nie wpadła, autorka nawet nie miała podejścia "zajdę to ok, nie zajdę to też ok". Ona z PREMEDYTACJĄ zaszła w ciążę, żeby "wyrwać się z domu" nie myśląc o konsekwencjach, nawet jeśli nie tych dla niej, to dla tego bidnego dziecka. Ja dzieci nie lubię, ale kurde, co osiemnastolatka może dziecku zaoferować? Bo na pewno nie życie na odpowiednim poziomie. Życie od pensji do pensji i w sumie to tyle. Wyliczanie każdego grosza. Zero wykształcenia, zero doświadczenia zawodowego. Ogólnie to wiem, że wykształcenie to bujda i że liczą się umiejętności - tyle, że autorka jest w technikum gastronomicznym i bez ogródek przyznaje się, że w sumie to średnio jej idzie. Nie wiadomo nawet, czy je ukończy, a jeśli tak, to pewnie nie przez swoje wybitne umiejętności, tylko przez litość nauczycieli, bo w ciąży to szkoda uwalić. Pozostaje jeszcze egzamin zawodowy - miejmy nadzieję, że autorka zda go dobrze, bo to jej jedyna szansa na jako takie znalezienie pracy.
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-21, 16:19   #297
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Otóż, kilkanascie dni temu zrobiłam test- pozytywny.
Przede wszystkim, upewnij się, że jesteś w ciąży. Zrób jeszcze chociaż test z krwi, który jest pewniejszy niż test z moczu do domowego użytku.

Cytat:
Dlatego w zamyśle, a raczej w postanowieniu, chce osc od wrzesnia na liceum zaoczne. Fakt, bede do tylu, bo pewnie zaczne od pierwszej klasy, ale dzieki zaocznym, po urodzeniu dziecka, bede mogla isc do pracy. Co da jakies zabezpieczenie dodatkowe.
A co w ogóle chcesz w życiu robić? Masz plan zarobkowy, który może się udać? Pisałaś o byciu barmanem – czy w Twojej okolicy w ogóle jest zapotrzebowanie na barmana? Jeśli tak, dowiedz się, jakie kwalifikacje są wymagane, może wcale nie musisz się dodatkowo dokształcać tylko na początek wystarczy bycie uczennicą, a potem absolwentką technikum gastronomicznego. A jeśli zapotrzebowania na barmana w okolicy nie ma, to się zastanów, gdzie potem jako barman byś pracowała.
A co do liceum zaocznego, to weź pod uwagę, że liceum samo w sobie nie da Ci na rynku pracy nic więcej niż technikum, bo nie kształci ono w konkretnym zawodzie. Co mogłabyś robić w swojej miejscowości po ukończeniu liceum? Miałabyś gdzie pracować?

Cytat:
P.S Jedno wiem na pewno. Pomimo, ze u nas w szkole ciezarne to norma, to to nie na moja psychike. Do tego praca. Konczac szkole normalnie- nie pojde do niej.
Bardzo prosze o pomoc.
A do jakiej pracy pójdziesz jako uczennica zaocznego liceum?

Cytat:
Z jednej strony racja, z drugiej strony przykre, że w ogóle jest z tymi miejscami problem i trzeba kombinować, żeby się na nie załapać. Każde dziecko powinno mieć zapewnione miejsce w żłobku i w przedszkolu. To nie jest łaska ze strony państwa, że te miejsca oferuje. Jeśli rodzice mają pracować, to muszą mieć możliwość zapewnienia dzieciom opieki na czas, kiedy sami są w pracy.
Stary 2016-07-21, 17:19   #298
201607250926
Konto usunięte

[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6328465 1]No już jej to tutaj radzono [/QUOTE]
Bardzo dużo osób tak robi, nie biorą ślubu, żeby nie stracić pieniędzy od państwa i kobiety udają samotne matki, mam taką sąsiadkę
201607250926 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-07-21, 21:29   #299
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Leszy Pokaż wiadomość
Należy jednak zauważyć, że ten wybór jest tylko obiektywnie. Moralnie (moralność autorki) autorka wyboru nie ma, bo dziecka chce (o ile osoba w wieku 18 lat może coś wiedzieć w 100% odnośnie poważnych, życiowych decyzji).
owszem, ma - chociażby otwarta adopcja. i nadal, choćby nie wiem jak chciała tego dziecka, to ma możliwości. co najwyżej nie chce ich rozważać lub realizować.

i zmieniłabym to w nawiasie - to nie wiek jest tu problemem sensu stricte, a podejście, że dzięki ciąży wyrwie się z domu i zacznie żyć własnym życiem. na takie pomysły nie ma limitu wiekowego (niestety).
Stary 2016-07-21, 22:12   #300
miniamania
BAN stały

Trzeba wypić piwo które się naważyło aczkolwiek ja bym rozważyła aborcję w twoim wypadku, na dzieci przyjdzie czas. Szkoda rzucać teraz szkołę. Potem zaocznych nie zrobisz bo dziecko miliard innych spraw i obowiązków.
miniamania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości