|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3151 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
witam niedzielnie
![]() nocka spokojna... malutka obudzila sie o 4 na karmienie, po 8h snu... aniołek miłego dnia |
|
|
|
#3152 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
Witam i ja niedzielnie
![]() Moja tez spala dzis slodko, z jedna pobudka chyba Ale musiala odespac, bo wczoraj tak ja brzuszek meczyl, ze szok, moja wina, bo jadlam szparagi z sosem, i obstawiam, ze ten sos, tak jej zaszkodzil , rano wpadlam dopiero na to, by jej homeopatyczne kulki dac, usmiech zaraz na twarzy, i do dzisiaj spokoj , ale kupki nie bylo , po raz pierwszy tak dlugo, zawsze 2-3 na dobe to minimum bylo.., nic czekamy dalej, wazne ze ja nic nie boli, i spac mogla, a ja wszelkie sosy sobie daruje, szparagi na wszelki wypadek tez.
|
|
|
|
#3153 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3154 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny KTÓRE MAJĄ CHUSTY
doradźcie jakiej firmy macie i jak się sprawują ja mam dylemat między Nati, Didymos i Lennylamb
|
#3155 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No i na początek radziła kupić bawełnianą o standardowej wielkości (4,6m), bez domieszek. |
|
|
|
|
#3156 |
|
Rozeznanie
|
witam Was mamusie
![]() obiad ugotowany, mały przysnął, więc jest minutka wolnego; malutki urządził nam weekend z prawdziwego zdarzenia, wczoraj od rana grzeczniutki jak aniolek, wieczorem trochę pomarudził, ale jak padl o 21 tak wstał dopiero o 4:30 na jedzonko, potem dopiero o 9 więc rodzice wyspali się za wszystkie czasy. Mąż na siłownie skoczył, ja zabrałam się za obiad a po południu wybieramy się na dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuga śny spacer, bo pogoda cudna. Swoją drogą od połowy tygodnia na zachodzie kraju ma być WIOSNA Powoli planuję chrzciny, na razie w głowie, bo nie wiemy jeszcze na kiedy rezerwować restauracje, chrzestna małego niedługo ma rodzić, więc nie chcemy za szybko, żeby mogła dojść do siebie z dzidziusiem. Planujemy wstępnie na czerwiec. Ale zaproszenia już wybieram, takie ze zdjęciem małego Menu już tez ustaliłam Matka oszalała ![]() Całuję Was niedzielnie, wieczorem po brzuszkach pewnie zajrzę, byeeee
|
|
#3157 |
|
BAN stały
|
Mam do Was pytanie. Nie chcę kupować małej specjalnie nic białego na chrzciny. Szkoda mi też kasy na kolejną sukienkę, bo ma ich już duuużo, a miesiac później i tak kupimy na nasz ślub i komunię kuzynki. Mam jeszcze jedną sukieneczkę nową której nigdy nie miała: ciemnozielono-fioletową w jakieś listki bez rękawów i chciałabym do niej ubrać po spód białą bluzeczkę i białe rajstopki. Do tego buciki i mam białą kurteczkę lub kombinezon (w zależności od pogody) Myślicie że może być na chrzest?
|
|
|
|
#3158 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
większość rzeczy w tym dania i dekoracja stołu też już mamy obmyślone.![]() Cytat:
więc moja mała też będzie w sukience szaro-srebrnej ( zdjęcie niżej)do tego białe body rajstopki , buciki i gra . Wystarczy że szatka będzie biała .Tym bardziej że masz białą kurteczkę , Ja takowej szukam bardzo podoba mi się ten płaszczyk ale cena http://allegro.pl/chrzest-ubranko-pl...513682515.html ( szkoda że używanych jeszcze nie ma bo to nowość na wiosnę )
|
|
#3159 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#3160 |
|
BAN stały
|
My "przyjęcie" - obiad i ciasto - po chrzcie robimy tu gdzie mieszkamy czyli z teściami - u nich na dole - i podejrzewam ze będzie walka o to żebym po swojemu udekorowała stół
bo tesciowa lubi "nieco" inne rzeczy i inne kolory. Pewnie też będzie oburzenie, że mała nie będzie cała na biało. My też zawsze "ci inni" ale ja mam w nosie szczerze mówiąc co powiedzą inni. A szatka - czyli co? w jakim sensie? Bo ja średnio obeznana, aż wstyd się przyznać P.S. Wczoraj od mamy TŻa dostaliśmy dla małej białe rajstopki - fajnie, bo bardzo ładne - żebyśmy jej nie zakładali tych brzydkich ciemnych... (chodzi o takie czekoladowe w duże kolorowe kwiatki - strasznie się teściowej nie podobają a ja je uwielbiam )
Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2011-03-20 o 15:45 |
|
|
|
#3161 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() marleen32 nie martw się brakiem kupki nawet 7 dni może nie być u karmionych piersią
|
|
|
#3162 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
My chcemy chrzcić Małego w Maju, kiedy skończy 3 miesiące. Problem jest jednak taki, że wciąż nie mamy chrzestnego nie możemy się zdecydować wcześniej chcieliśmy kupić Małemu garniturek na chrzest, ale teraz myślę, że to jednak chyba strata pieniędzy. Lepiej kupić jakieś eleganckie ubranko, które potem jeszcze założy. A Wy w co ubieracie swoje Maleństwa na chrzest?---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ---------- Cytat:
![]() Będzie natomiast walka o ilość zaproszonych osób. My chcielibyśmy tylko dziadków i chrzestnych oraz rodzeństwo, natomiast rodzice chcieliby pół rodziny zaprosić. O to będzie boitwa, założę się i obraza majestatu ![]() Co do szatki, to jest taki kawałek białego materiału, który kupuje chyba chrzestna, i w odpowiednim momencie na chrzcie przykrywa się tą szatką dziecko. Chrzestny natomiast kupuje gromnicę.
http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cwn152n2pkwo6.png Edytowane przez hawea Czas edycji: 2011-03-20 o 16:35 |
||
|
|
|
#3163 |
|
Rozeznanie
|
My chrzciny mamy już za sobą
Chcieliśmy zrobić w Święta, ale w końcu doszliśmy do wniosku, że lepiej zrobić wcześniej. Zrobiliśmy w domu, na 20 osób, ale udało nam się pomieścić Za to krzesła przy stole były każdego rodzaju![]() make_up_istka Szatka to jest to co nakłada się dziecku, kiedy ksiądz mówi, żeby nałożyć dziecku białą szatkę. Na znak zmazania grzechu pierworodnego o ile się nie mylę. Może byś w formie takiej koszulki albo serwetki Na allegro można zamówić spersonalizowane z datą i imionami.Np. http://allegro.pl/chrzest-szatka-z-h...495712341.html Niektóre są trochę kiczowate, ale można coś wybrać... |
|
|
|
#3164 |
|
Rozeznanie
|
Cytrynko to sie nazywa Nux vomica D6, takie malusienkie kulki homeopatyczne, ja daje jej bezposrednio do buzi, wczoraj byla zdziwiona, ale dzis ladnie to ssala (to sie zaraz rozpuszcza pod jezyczkiem), tak mi polozna kazala, i dziala, bo dzis nie prezy sie, ogolnie zadowolona jest, ale kupy dalej nie ma :/.
No i zastanawiam sie, czy to nie dlatego, ze przestalam herbatke z koperku pic, a przestalam, bo mi po niej jelita pracuja chyba bardziej jak malej , poza tym odnosilam wrazenie, ze sie uzaleznilam, bo jak jeden dzien nie pilam, to straszny bol zoladka mialam, ale to pewno moje zludzenie takie..Nie mniej wlasnie zaparzylam i wypije, zobacze jaki efekt bedzie... Makupistka jak najbardziej mozesz sukienke zalozyc jaka chcesz ![]() U nas zamiast szatki powinno sie miec taka biala dlugo suknie, ktora wlasnie dziecku po chrzcie sie zaklada na znak czystosci, i ja tez kombinuje, ze chyba po dziewczynkach to uzyje, ona bedzie na bank za mala, bo chrzciny za miesiac lub dwa, okaze sie we wtorek (mamy chrzestnych wreszcie .I wlasnie moze kremowa jej kupie, co by na kuzynki Komunie tez miala .S_A_J super, ze maly dal Wam sie wyspac, zaraz czlowiek wiecej sily i humor ma prawda .Moja spi zawsze ladnie, tzn. czasem ma tak, ze jakiejs nocy spac nie umie, jak wczoraj, ale czesciej nie wysypiam sie, dlatego ze to ja spac nie umiem, bo np: ona spi, a ja sie gapie na nia, jaka ona to slodka i malutka jest Ale dzis wyspalam sie super, teraz zaliczylismy dlugasny spacer, malusia dalej spi (ona po poludniu spi dlugo, plus w nocy ), no takiego niemowlaczka tylko miec A, chrzciny w glowie tez juz planuje, wczoraj z radosci, ze chrzestnych mamy, nawet pierwsza ozdobe na stol zakupilam , takie ceramiczne rozowe buciki ![]() Patrilla niby wiem, ale i tak sie martwie :/ O, wlasnie slysze glosne pups z lozeczka
|
|
|
|
#3165 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Mam koło siebie sklep z takimi rzeczami (ozdoby i akcesoria na ślub, wesele, urodziny, komunie i chrzciny) więc podlecę i zobaczę co mają. Z chrzestną dogadałam się, że sama kupię małej szatkę i coś do ubrania, bo ona chce jej zrobić większy prezent za to
|
||
|
|
|
#3166 |
|
Zadomowienie
|
znalazłam piękną pelerynkę na dziewusię
http://allegro.pl/cudowna-pelerynka-...519972932.html
|
#3167 |
|
Rozeznanie
|
mój skarbek śpi, ale zaraz będzie wybudzał się na kąpiel i jedzonko; tak go chwaliłam a na spacerze bardzo był marudny, ale chyba na kupkę, bo jak wróciliśmy to męczył, męczył i w końcu ją wymęczył
![]() z dzisiejszego spaceru, prawdziwy miś
|
|
#3168 |
|
BAN stały
|
saj ale słodki ten Twój misiek
![]() Dziewczyny, jeszcze Was pomęczę z tym chrztem - musze mieć tę szatkę i wpadłam na pomysł, żeby zrobić ją sama z cienkiej bawełny na szydełku - bo żadne sklepowe mi się nie podobają - i tu mam pytanie: 1) czy może być okrągła zamiast kwadratowej? 2) czy musi mieć jakąś naszywkę czy może być zupełnie gładka np. tylko z inicjałami? |
|
|
|
#3169 |
|
Rozeznanie
|
makeupistko my mamy kwadratowa, ale wszyscy po mnie krzyczeli ze miala byc taka bluzeczka... a mnie sie zdaje ze to glownie jest symbol wiec jaakie to ma znaczenie jaki ma ksztalt.... dlatego do dziela, mala bedzie miec piekna pamiatke!
A my chrzcimy za tydzien, powoli sie szykujemy, wszystko w domku wiec sporo pracy, ciezki tydzien przed nami
|
|
|
|
#3170 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ---------- witam się niedzielnie ![]() mała odsypiała wczorajszą kolkę......... po kubusiu o dziwo ![]() dzisiaj dzień minął przyjemnie, bo byłyśmy w rozjazdach....... Natalka wymęczona smacznie sobie śpi, a jej karuzela została poskładana i jutro zamontuję ją nad łóżeczkiemSkrót z piątkowej wizyty u pediatry: Pani doktor bardzo się zdziwiła widząc te wyniki i kazała to powtórzyć, bo są dość sprzeczne. Tak więc w przyszły poniedziałek musimy zrobić badania: morfologia, mocz (módlcie się za pobranie...... ) oraz kał na krew utajoną. No i ja muszę zrobić w kierunku anemii morfologię (sierotka ze mnie, wcześniej o tym nie pomyślałamNo i jak dalej pójdzie ta anemia, to szczepienie będzie odroczone. I teraz moje pytanie do dziewczyn ze śląska. Chodzi o te karty CHIPOWE do lekarza. czy któraś to już wyrabiała swojemu dziecku?? Co jest potrzebne?? Jak to wygląda z punktu dokumentacji?? Bo ja muszę to wyrobić. wiem, że muszę iść po wniosek do NFZ, akt urodzenia........... ---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ---------- Cytat:
źródło: KATOLIK.pl "4. Do Chrztu Świętego przynosi się świecę (którą powinno się starannie przechowywać, gdyż ma ona towarzyszyć całemu dalszemu życiu dziecka) oraz białą szatę (można ją samemu uszyć lub kupić gotową w sklepach z dewocjonaliami)." |
||
|
|
|
#3171 | |
|
Raczkowanie
|
Witam i ja - weekend zakręcony. Długie spacery i odwiedziny mieliśmy. Wczoraj zaliczyłam pierwszy trening P90x za namową TŻ i nawet nieźle poszło. ALe dziś już po 2h spaceru ćwiczyć mi się nie chciało
![]() Cudny! A mamy chyba taki sam kombinezon misiowy - twój to też HM? Kupiłam zupenie przez przypadek z innymi używanymi ciuchami na All i uważam go teraz za najlepszy swój ciuchowy zakup dla małego. Ja się na mojego w tym misiu napatrzeć nie mogę - i wszyscy się zachwycają. Marleen i cytrynka - napiszcie coś więcej o tych kulkach (Nux vomica D6 i Dagomed Magnesium 35). One są na gazy i wypróżnienia? Jak dokładnie dawkujecie i jak działają na wasze dzieci. Można je kupić bez recepty? Mojemu cały czas podaję 7 kropli Sabsimplexu co drugie karmienie, ale on nie ma kolek - tylko właśnie duże gazy go męczą i wypróżnia się co 3 dni. Pediatra mówi, że to ok, ale chętnie odstawiłabym już Sabsimplex na rzecz czegoś innego - najlepiej homeopatycznego. Ale pediatra mi nic nie potrafi doradzić... Cytat:
|
|
|
|
|
#3172 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale syn dziś debiutował w nim, rozmiar 62 a mały stópki miał w kolanach kombinezonu my dalej nie wyszliśmy z rozmiaru 56, ot, taki okruszek malutki---------- Dopisano o 21:40 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ---------- w ogóle wszystkie kombinezony kupowałam na rozmiar 62 i bardzo żałuję, bo w większości mały nie będzie miał okazji już zostać ubrany, bo kiedy będą pasować to już za ciepło będzie echhhhh :/
|
|
|
#3173 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no u mnie to samo. Wszedzie pisano żeby nie kupowac 56 bo zaraz wyrośnie. Moja się urodziła 3170 i 52 cm wzrostu. ostatnio mieżyli ją 53 cm 4590 gram i dalej 56 wchodzi. Ja też pokupywałam na 62 i za duże to to. Choć ubieram te kombinezoniki i tak bo mniejszych nie mam - tzn. miałam mniejszy ale na 48 a ten za mały był od początku
|
|
|
|
|
#3174 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
:1) w przychodni w sekreteriacie odebrałam wniosek i takie upoważnienie [zebym nie musiała jechac do nfzu tylko przysłali do przychodni) 2) do pracy - odebrać zaswiadczenie o zgłoszeniu dzidzi do ubezpieczenia zus (tam z tyłu wniosku jest napisane jaki to druk, babka w sekretariacie zaznaczyła który dokładnie) 3) wypisać wniosek i oddać w przychodni czekać finito
|
|
#3175 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3176 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ja mam a co potrzebujesz wiedzieć? Cytat:
Cytat:
tak czytam Twoje posty i chyba stosujesz homeopatie i naturalne metody na różne dolegliwości, ja tez jetem za tym ale zupełnie nie znam się na homeopatii, mogłabyś polecić jakieś preparaty, kosmetyki?? z góry dzięki Cytat:
szatka zazwyczaj jest symboliczna - my mielismy satynowa chusteczke, kwadrat o boku 15cm, z wyszytymi srebrna nicia imionami synka i data chrztu." i jeszcze "Słowa towarzyszące wkładaniu białej szatki wypowiada ksiądz : "(imię dziecka) stałeś się nowym stworzeniem i przyoblekłeś się w Chrystusa, dlatego otrzymujesz biała szatę. Niech twoi bliscy słowem i przykładem pomagaja ci zachować godność dziecka Bożego nieskalaną aż po życie wieczne." Wręczenie zapalonej świecy (też mówi ksiądz): "Przyjmijcie światło Chrystusa. Podtrzymywanie tego światła powierzam wam, rodzice i rodzice chrzestni, aby wasze dziecko oświecone przez Chrystusa postępowało zawsze jako dziecko światłości, a trwajac w wierze, mogło wyjść na spotkanie przychodzącego Pana, razem ze wszystkimi świętymi w niebie." Tak to brzmi właśnie i te modlitwy następują po sobie." Cytat:
i myślę że już nie zdąży ponosić tego kombinezonu jak osiagnie odpowiednią długość choć jak wiosna będzie chłodna to moze bo kombinezon jest dość cienkiciekawe gdzie sie Muron podziewa?? |
||||||
|
|
|
#3177 |
|
Rozeznanie
|
![]() pewnie neta nie ma jak ostatnio
|
|
#3178 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ale w tym 62 nadal tonie także niepotrzebny zakup bo jak już 56 będzie dużo za dużo ciasny to będzie cieplutko mam dylemat.... lekarka kazała mi przyjść z malcem na szczepienie w 8 tygodniu życia - dzisiaj ma 7t1d i nie wiem czy teraz już się wybierać czy jak dobije do 8 czyli w przyszłym tygodniu czy jak...
|
|
#3179 |
|
Rozeznanie
|
Iga ja te kulki dostalam od poloznej
, ja mam dokladnie Nux vomica D6.Podaje jej 3 kulki, poki co podalam jej po 3 tylko raz dziennie, bo dzialanie bylo natychmiastowe, mala nie plakala, i nawet jak sie prezyla, to uwazam mniej niz zwykle, no a dzis rano, postekala, i kupa byla Nie wiem zasluga kulek, czy koperku (wypilam wczoraj na wieczor), ale wazne, ze ja nie bolalo ![]() Dzis pobila sama siebie, spala 8 godzin jednym ciagiem , szok, a matka z bolu musiala w nocy pokarm odciagac, bo dziecko za nic nie dalo sie uprosic, zeby choc troche wypic .Co do homeopatii, ja jestem zdania, ze nie zaszkodzi, ale wiadomo, ze nie wszystko da sie tym leczyc. Te kulki sa i od kolki, i od wzdec,bolu brzuszka, reguluja prace jelit po prostu, pomagaja tez na zatkany nos, albo objawy grypowe (przetestowalam na starszych dzieciakach), no i cala rodzina moze uzywac, tylko inne dawkowanie dla kazdego ![]() Ogolnie maja dzialanie szeroko pojete, bo oprocz brzucha, dzialaja na grype, przeziebienie i kilka innych dolegliwosci. Ja jeszcze mialam kiedys homeopatyczne jak dziecku zabki wychodzily, ale teraz nie pamietam dokladnej nazwy, spytam lekarza w czwartek, to Wam napisze, wiem ze dzialalo lepiej, jak te wszystkie zele itd... Kosmetyki w wolnym czasie popatrze jakie mam, to napisze ![]() Na Sab Simplex sie nie zdecydowalam, bo to pomoglo, wiec nie kupilam go nawet .Na razie odpukac oprocz witaminy D, to jedyne lekarstwa jakie musialam podac malutkiej , i oby tak jak najdluzej bylo ![]() ---------- Dopisano o 08:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:11 ---------- Co do kombinezonow, ja tez mam 62, ale ja po sredniej corce mam, wiec nie kupowalam nowego, fakt mala w nim plywala, ale po 3 tygodniach juz jej pasowal, ale juz cieplutko jest, wiec nie potrzebujemy. Poza tym mialam kurteczke i spiworek taki ekstra do fotelika na 56, wiec z poczatku ja w to ubieralam. Jesuis u nas pierwsze szczepienie jest od 4 do 6 tygodnia, ja ide jak ona tan 6 tydzien skonczy, czyli jakby na ostatnio chwile, w czwartek wlasnie, robie tak ekstra, bo ludze sie, ze czym wieksza jest, tym lepiej moze, to szczepienie zniesie.. Wiec ja bym w 8 poszla, jakby taka opcja byla. Ehh, tak szczerze, to juz sie stresuje tym szczepieniem, moje biedne malenstwo .No, ale co trzeba to trzeba , TZ z nia nie wysle, bo on na bank by jej nie zaszczepil, pamietam jak z najstarsza uciekl, i musialam jeszcze raz isc |
|
|
|
#3180 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny, szukam jakiegos sympatycznego prezentu dla mojej chrześnicy, która ma się już wkrótce urodzić; nie ma być to nic mega spektakularnego, bo o takowy prezent postaram się na chrzciny
co myślicie o tym?http://allegro.pl/bukiet-wyprawka-dl...510949702.html macie jakieś fajne pomysły co to może być? a może taki album co tu kilka z Was kupowała?
Edytowane przez s_a_j Czas edycji: 2011-03-21 o 08:38 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:08.

, rano wpadlam dopiero na to, by jej homeopatyczne kulki dac, usmiech zaraz na twarzy, i do dzisiaj spokoj 

Menu już tez ustaliłam
Matka oszalała 

Za to krzesła przy stole były każdego rodzaju