NIE chcę tej ciąży - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-12-31, 14:09   #301
ajah
wańka wstańka

Dot.: NIE chcę tej ciąży

Cytat:
Napisane przez kahoko hino Pokaż wiadomość
jak widać niektórym stoi. nie mnie, ani Tobie, oceniać.
na szczęście stoi, co lepsze stoją za tym nie tylko przekonania własne i wyznaniowe, ale również nauka.
Każdy może oceniać, zwłaszcza działania patologiczne czy niezgodne z prawem.
Stary 2015-12-31, 14:09   #302
7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez enn_ Pokaż wiadomość
Mowienie, ze aborcja na zyczenie w 9 miesiacu ciazy jest ok, jest dla mnie niedorzeczne, rownie dobrze moznaby zabijac noworodki.
Oj tam noworodki, usuwajmy nieudane płody do 25 roku życia.

Edytowane przez 7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0
Czas edycji: 2015-12-31 o 14:10
7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-31, 14:15   #303
enn_
Zakorzenienie

[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;53959141]Oj tam noworodki, zabijajmy nieudane płody do 25 roku życia.[/QUOTE]

Wiesz co, ja jestem za aborcja na zyczenie, ale, na litosc, nie prawie w pelni rozwinietego plodu. Zakladam, ze wiekszosc ludzi jest na tyle ogarnieta, zeby zorientowac sie o ciazy w ciagu pierwszych tygodni/miesiecy, a nie gdy de facto mozna zamiast aborcji robic cesarke.
Ja rozumiem, ze jesli sytuacja jest absolutnie skrajna, czyli np. matka moze umrzec lub plod i tak nie przezyje, mozna rozwazac usuniecie ciazy po 24 tyg, ale to sa wyjatki.
Natomiast pojedyncze przypadki ludzi, ktorzy w 7 czy 8 miesiacu stwierdzaja, ze ciaza to nie dla nich to nie jest wystarczajacy powod.

Edytowane przez enn_
Czas edycji: 2015-12-31 o 14:16
enn_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-31, 14:24   #304
solll01
Raczkowanie

Cytat:
w zależności, czego chce kobieta. jak chce usuwać, to niech usuwa.
A co kiedy kobieta/matka kilkudniowego dziecka jednak nie chce już go? Też może się go pozbyć, wyrzucić? Dać tabletki na obumarcie? Czy wtedy pozostaje jej już tylko zrzeknięcie się praw i oddanie do domu dziecka?

Wysłane z tapatalk
solll01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-31, 14:26   #305
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez enn_ Pokaż wiadomość
Jaka jest wg Ciebie roznica miedzy plodem zdolnym do zycia poza organizmem matki (przeciez juz nawet 6 miesieczne sa w stanie czasem rozwinac sie w inkubatorze), a miesiecznym czy dwumiesiecznym noworodkiem?
Moim zdaniem moment kiedy plod zaczyna miec w pelni wyksztalcony uklad nerwowy i potencjalnie moze odczuwac bol (26 tydzien) to moment graniczny i poza absolutnie skrajnymi sytuacjami aborcja wtedy nie powinna byc dozwolona.
Mowienie, ze aborcja na zyczenie w 9 miesiacu ciazy jest ok, jest dla mnie niedorzeczne, rownie dobrze moznaby zabijac noworodki.
enn, akurat Tobie się wytłumaczę, bo jesteś rozumna babka

jasne, jeśli chodzi o prawo, to granica czucia bólu jest najbardziej rozważna i logiczna. i jeśli chodzi o prawodawstwo, to właśnie za taką opcją jestem, gdy mówimy o aborcji na życzenie.

gdy mówimy o aborcji płodu chorego/uszkodzonego lub o ciąży, która zagraża życiu kobiety, moim zdaniem aborcja powinna być dozwolona w dowolnym momencie. jeśli kobiecie grozi śmierć, to co z tego, że płód ma 7,5 miesiąca? oczywiście decyzję pozostawiam kobiecie. jeśli kobieta była w ciąży, uległa wypadkowi (co się zdarza), płód został uszkodzony, albo np. ona jest sparaliżowana (naprawdę różne są scenariusze) to powinna móc usunąć ciążę. tak, nawet późną. jeśli chce, to niech urodzi i odda, ale jeśli nie chce - nie mnie ją do tego zmuszać. uważam, że aborcja w 9 miesiącu ciąży jest i tak mniejszym złem, niż zmuszenie kobiety do urodzenia, kobiety, która jest na to niegotowa, która może przez to stracić zdrowie lub nawet życie. i jeśli laska jest niestabilna emocjonalnie i jej się w 3 trymestrze odwidziało, to tak, też jestem za aborcją - bo jak widać jest niestabilna psychicznie i nie jest gotowa podjąć się macierzyństwa.

kiedyś czytałam gdzieś (? tak wiem, precyzja lvl wizaż) o kobiecie, która w 7 miesiącu ciąży dowiedziała się, że mąż ją zdradza. ciąża zaplanowana, wymuskana, a tu taki klops. urodziła. nienawidzi własnego dziecka. jasne, będzie mnóstwo takich, które te dzieciaki pokocha i wychowa na zdrowe. ale jeśli matka nie czuje się na siłach, to dlaczego ją zmuszać?

pewnie, wywołanie porodu i oddanie do adopcji jest zdecydowanie lepszym scenariuszem, niż aborcja. ale rozumiem, że są sytuacje (karma wszakże jest bardzo twórcza), w których te kobiety wolą aborcję. nie wiem, czy ja bym tak postąpiła. pewnie nie. ale może ktoś by takiej 'furtki' potrzebował, bo jego sprawa, jego precedens byłby tak wyjątkowy, że by tego wymagał.

opieram te poglądy na fakcie, że tam, gdzie aborcja jest dozwolona, dochodzi do znacznie mniejszej liczby 'aborcjyjnych patologii' niż tam, gdzie prawo jest konserwatywne.

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
na szczęście stoi, co lepsze stoją za tym nie tylko przekonania własne i wyznaniowe, ale również nauka.
Każdy może oceniać, zwłaszcza działania patologiczne czy niezgodne z prawem.
to sobie oceniaj, daleko na tym zajedziesz.

[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;53959141]Oj tam noworodki, usuwajmy nieudane płody do 25 roku życia.[/QUOTE]

szitsztormuj dalej
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-31, 14:28   #306
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Ja rozumiem, że można być zwolennikiem aborcji na życzenie. Ale stawianie znaku równości między usunięciem wczesnej ciąży a uśmierceniem praktycznie w pełni rozwiniętego płodu, to jest coś, co mi się w głowie nie mieści.
Stary 2015-12-31, 14:40   #307
quench
Are you talking to me?!

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
Ja rozumiem, że można być zwolennikiem aborcji na życzenie. Ale stawianie znaku równości między usunięciem wczesnej ciąży a uśmierceniem praktycznie w pełni rozwiniętego płodu, to jest coś, co mi się w głowie nie mieści.
Mi też. Ale my jesteśmy nienowoczesne matki i rozum nam odjęło.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-12-31, 14:49   #308
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Cytat:
Napisane przez pani-jesień Pokaż wiadomość
Hmmm. Matką nie jestem i być nie zamierzam, ale też mi się takie rozwiązanie w głowie nie mieści.
Stary 2015-12-31, 14:52   #309
enn_
Zakorzenienie

Nawet nie wiesz, jak sie ciesze ze mnie tak wyroznilas i zdecydowalas mi sie to wyjasnic.

A teraz, prosze, zamiast mi laskawie cos tlumaczyc, przeczytaj swoje posty i zastanow sie, co z nich wynika, oraz przeczytaj moje, w ktorych wyraznie pisze o sytuacjach skrajnych i aborcji po 24 tygodniu.

Historie w rodzaju "maz ja zdradzal i ona nienawidzi swoich dzieci", jako argument za aborcja w poznym stadium ciazy to chyba jakis zart. A co gdyby sie dowiedziala tuz po porodzie?
Podobnie jak "bycie niestabilna i niezdolna do macierzynstwa" i aborcja w 9 miesiacu.
Stad moje pytanie - czym sie rozni wg Ciebie 9 miesieczny plod od 1 miesiecznego noworodka?
Jesli jest w 9 miesiacu ciazy i nie jest zdolna do wychowania dziecka to nikt jej nie zmusza, JEST alternatywa.

Poza tym, sytuacje tego typu to absolutna mniejszosc, a legalna aborcja nie przynosi porzadanych skutkow spolecznych o ktorych mowisz (mniej patologii w rodzinach, ograniczenie czarnego rynku) tylko wtedy kiedy pozwala na zakonczenie ciazy w poznym stadium, wbrew temu co sugerujesz.

Mieszasz jakies przeczytane gdzies, hipotetyczne historie, dotyczace pewnie promila (o ile w ogole) ludzi w ciazy, z argumentami, ktore sa w pelni racjonalne gdy odnosza sie do duzo mniej skrajnych sytuacji.
Nie musisz mi tlumaczyc czemu aborcja na zyczenie to korzystne dla spoleczenstwa rozwiazanie. Jednak, zeby udowodnic slusznosc usuniecia ciazy w 9 miesiacu, naprawde musisz poszukac innych argumentow.

Miej tez na uwadze, ze pewne deklaracje (jak - "9 miesieczny plod to nie dziecko") moga miec same w sobie niekorzystne konsekwencje spoleczne. Ty sobie mozesz rozwazac czy jest jakas roznica i kiedy tak naprawde zaczyna sie zycie, ktore nalezy chronic prawnie, ale prawo ustanawiane jest tak, zeby sprawdzalo sie, i wywieralo pozytywny wplyw (m.in. przez narzucenie pewnych zasad/wskazanie co jest ok, a co nie jest) na cale spoleczenstwo, ktore w duzej mierze nie chce sie nad tym zastanawiac lub nie jest do tego zdolne. Pozwalajac na aborcje na zyczenie w tak zaawansowanej ciazy, w imie spelnienia fanaberii skrajnej mniejszosci, zacierasz dla wielu osob granice miedzy tym co mozna, a czego nie mozna.

Jak chcesz uzasadnic ludziom to, ze niektorzy rodzice licza na to, ze ich 7 miesieczne dziecko rozwinie sie w inkubatorze, poza organizmem matki, a inni moga usuwac 9 miesieczne plody? Naprawde nie widzisz jak bardzo jest to niedorzeczne i potencjalnie szkodliwe spolecznie?

Oczywiscie wiemy, ze zakaz nie ogranicza wcale ilosci aborcji, a prowadzi jedynie do powstania czarnego rynku (dla osob ktore stac na nielegalna aborcje), lub do generowania patologii (u ludzi, ktorzy sa tak biedni lub ograniczeni mentalnie, ze nie sa w stanie ciazy usunac). Niemniej jednak temu zapobiega legalizacja aborcji na zyczenie do 24 tygodnia lub nawet wczesniej, a nie to, o czym mowisz.

Edytowane przez enn_
Czas edycji: 2015-12-31 o 15:03
enn_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-31, 14:53   #310
ajah
wańka wstańka

Cytat:

jasne, jeśli chodzi o prawo, to granica czucia bólu jest najbardziej rozważna i logiczna. i jeśli chodzi o prawodawstwo, to właśnie za taką opcją jestem, gdy mówimy o aborcji na życzenie.

gdy mówimy o aborcji płodu chorego/uszkodzonego lub o ciąży, która zagraża życiu kobiety, moim zdaniem aborcja powinna być dozwolona w dowolnym momencie. jeśli kobiecie grozi śmierć, to co z tego, że płód ma 7,5 miesiąca? oczywiście decyzję pozostawiam kobiecie. jeśli kobieta była w ciąży, uległa wypadkowi (co się zdarza), płód został uszkodzony, albo np. ona jest sparaliżowana (naprawdę różne są scenariusze) to powinna móc usunąć ciążę. tak, nawet późną. jeśli chce, to niech urodzi i odda, ale jeśli nie chce - nie mnie ją do tego zmuszać. uważam, że aborcja w 9 miesiącu ciąży jest i tak mniejszym złem, niż zmuszenie kobiety do urodzenia, kobiety, która jest na to niegotowa, która może przez to stracić zdrowie lub nawet życie. i jeśli laska jest niestabilna emocjonalnie i jej się w 3 trymestrze odwidziało, to tak, też jestem za aborcją - bo jak widać jest niestabilna psychicznie i nie jest gotowa podjąć się macierzyństwa.

kiedyś czytałam gdzieś (? tak wiem, precyzja lvl wizaż) o kobiecie, która w 7 miesiącu ciąży dowiedziała się, że mąż ją zdradza. ciąża zaplanowana, wymuskana, a tu taki klops. urodziła. nienawidzi własnego dziecka. jasne, będzie mnóstwo takich, które te dzieciaki pokocha i wychowa na zdrowe. ale jeśli matka nie czuje się na siłach, to dlaczego ją zmuszać?

pewnie, wywołanie porodu i oddanie do adopcji jest zdecydowanie lepszym scenariuszem, niż aborcja. ale rozumiem, że są sytuacje (karma wszakże jest bardzo twórcza), w których te kobiety wolą aborcję. nie wiem, czy ja bym tak postąpiła. pewnie nie. ale może ktoś by takiej 'furtki' potrzebował, bo jego sprawa, jego precedens byłby tak wyjątkowy, że by tego wymagał.

opieram te poglądy na fakcie, że tam, gdzie aborcja jest dozwolona, dochodzi do znacznie mniejszej liczby 'aborcjyjnych patologii' niż tam, gdzie prawo jest konserwatywne.

szitsztormuj dalej
Interesującym jest to, że ty oceniasz wszystkich wokół bez przerwy.
Twoje teksty są agresywne w stosunku do kązdego kto ma inne zdanie niż ty. Swoje poglądy opierasz na tym, że matka ma mieć wybór, bo czegoś chce i tyle. Nie bierzesz pod uwagę jak się zdaje faktu, że organizm matki poddany jest drastycznym zmianom. Wiele matek, również tych, które czekały na ciążę i o dziecko się starały przeżywa panikę, lęki i myśli o tym, że ciąża/ macierzyństwo były pomyłką.
Podobnie zupełnie ignorujesz fakt, że dziecko jest istotą żywą, człowiekiem, któe ma prawo do życia.
Przykład, który podajesz o zdradzonej żonie- to dziecko niczemu nie zawiniło. Matka mogła oddać je do adopcji, jednocześnie dając szansę na życie w kochającej rodzinie, mogła oddać ojcu na wychowanie czy umożliwić wychowanie w spokrewnionej rodzinie zastępczej. A sobie matka mogła zapewnić opiekę terapeuty, dzięki czemu zapewne byłaby w stanie ogarnąć to co jej się wydarzyło.
Inna sprawa jest taka, ze jak człowiek zostaje rodzicem to w wielu kwestiach jego potrzeby spadają na drugi plan, na tym polega odpowiedzialne rodzicielstwo.
Stary 2015-12-31, 15:40   #311
solll01
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez solll01 Pokaż wiadomość
A co kiedy kobieta/matka kilkudniowego dziecka jednak nie chce już go? Też może się go pozbyć, wyrzucić? Dać tabletki na obumarcie? Czy wtedy pozostaje jej już tylko zrzeknięcie się praw i oddanie do domu dziecka?

Wysłane z tapatalk

Cytat:
Rozumiem, że mnie już ten zaszczyt nie kopnie bom nie wystarczająco rozumna? :-(

Wysłane z tapatalk
solll01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-31, 15:50   #312
7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0
Konto usunięte

Cytat:

szitsztormuj dalej
Podajesz jakieś przykłady o wypadkach, chorobach matki, jako doskonały pretekst do aborcji, a przecież w takich sytuacjach podejmuje się próby ratowania obojga, a jeśli to jest trudne lub po prostu niemożliwe, podejmuje się trudne decyzje o terminacji ciąży. Tyle, że to nie jest aborcja na życzenie, o którą się tu rozchodzi.

Poza tym ciężko mówić o aborcji mając na myśli organizm, który może już funkcjonować poza matką.

9 miesięcy to jest dość sporo czasu, da się przez ten czas ogarnąć temat macierzyństwa i jeśli ktoś nie jest gotowy, bez problemu można zrzec się praw. Urodzić i nawet nie zobaczyć tego dziecka. Według mnie dziwne jest myślenie, że zabicie 9miesięcznego płodu jest mniejszym złem niż oddanie do aborcji. Tym bardziej, że wydalenie lub usunięcie takiego płodu raczej mało się różni od normalnego porodu.

A przykład ze zdradzaną żoną według mnie bardzo nietrafiony, bo tak samo mogła oddać do adopcji. Jednak tu też nasze światłe społeczeństwo ma swój udział, bo nie raz się słyszy "jak można oddać własne dziecko" jakby to było równe "jak można zabić własne dziecko".
7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-31, 15:59   #313
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
Czym różni się dla Ciebie płód na 1 dzień przed urodzeniem, od niemowlaka 1 dzień po urodzeniu? Czy kobieta ma prawo wg Ciebie wykonać aborcję postnatalną, jeśli poczuje się jednak niegotowa na macierzyństwo?

Cytat:
szitsztormuj dalej
To nie shitstorm, co odwieczne pytanie o granicę, do której zezwolić na aborcję. Bo niby dlaczego odczuwanie bólu miałoby być granicą?

Cytat:
Napisane przez Margot45 Pokaż wiadomość
Hmmm. Matką nie jestem i być nie zamierzam, ale też mi się takie rozwiązanie w głowie nie mieści.
Ponoć takie coś istnieje w Holandii. Baaaaaardzo rzadko (w przypadku stwierdzenia bardzo groźnych schorzeń po urodzeniu, co w dobie badań podczas ciąży jest rzadkie) używany zabieg, ale istnieje.

Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap.
http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20
http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30
Leszy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-31, 16:15   #314
enn_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Leszy Pokaż wiadomość
Ponoć takie coś istnieje w Holandii. Baaaaaardzo rzadko (w przypadku stwierdzenia bardzo groźnych schorzeń po urodzeniu, co w dobie badań podczas ciąży jest rzadkie) używany zabieg, ale istnieje.
No ale to nie aborcja na zyczenie, o to sie rozchodzi. Ja rozumiem, ze jesli kobieta mialaby nie dozyc do porodu albo dziecko i tak mialoby umrzec w dzien po narodzinach czy do konca zycia byc zupelnym kaleka lub warzywem, mozna to rozwazac, ale to zupelnie inna sytuacja niz to, ze ktos "nie czuje sie gotowym byc rodzicem". Trzeba bylo zastanawiac sie nad tym pol roku wczesniej. To sa pojedyncze, sporadyczne przypadki niemajace zadnego wplywu na funkcjonowanie calego spoleczenstwa, wiec nie widze najmniejszego powodu, zeby na to pozwalac.

I twierdzenie, ze popieranie aborcji na zyczenie w zaawansowanym stadium ciazy ma cokolwiek wspolnego z tym, ze:
Cytat:
Napisane przez kahoko hino
tam, gdzie aborcja jest dozwolona, dochodzi do znacznie mniejszej liczby 'aborcjyjnych patologii' niż tam, gdzie prawo jest konserwatywne.
to jakas zupelna pomylka.
Stary 2015-12-31, 16:23   #315
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Aborcja na życzenie w 9 miesiącu, o lol, jak pięknie wątasek ewoluował No ale jasne, nie miałam racji zamykając go wcześniej
Stary 2015-12-31, 16:26   #316
Rilla82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Aborcja na życzenie w 9 miesiącu, o lol, jak pięknie wątasek ewoluował No ale jasne, nie miałam racji zamykając go wcześniej
Moim zdaniem nie miałaś, i zdania nie zmieniłam. Inna sprawa, że niektórzy dyskutanci lubią popłynąć.
Rilla82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-31, 16:27   #317
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Ano lubią i tego właśnie chciałam uniknąć. Zwłaszcza że w wątku zbiorczym o aborcji już nie takie cuda były.
Stary 2015-12-31, 16:33   #318
enn_
Zakorzenienie

Cytat:
Ano lubią i tego właśnie chciałam uniknąć. Zwłaszcza że w wątku zbiorczym o aborcji już nie takie cuda były.
Ja przepraszam, juz nie bede, sama nie wiem, co tu robie, normalnie unikam takich watkow jak ognia.
Stary 2015-12-31, 16:37   #319
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Wciągają...i często rodzą właśnie fantastyczne teorie i poglądy
Stary 2015-12-31, 16:39   #320
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
Wciągają...i często rodzą właśnie fantastyczne teorie i poglądy
Ale fantastyczne w sensie - genialne?

Stary 2015-12-31, 16:41   #321
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez Leszy Pokaż wiadomość
Ale fantastyczne w sensie - genialne?
W sensie, że nawet Sapkowski by ich nie wymyślił, a Tolkien to może im buty czyścić...i tylko pewne powiedzenie Lema tu pasuje :P ale mi nie wypada :P
Stary 2015-12-31, 16:44   #322
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Ja bym powiedziała, że tego to by nie wymyślił Orwell albo Huxley
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-12-31, 16:49   #323
Leszy
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;53960602]Ja bym powiedziała, że tego to by nie wymyślił Orwell albo Huxley [/QUOTE]

Cytat:
W sensie, że nawet Sapkowski by ich nie wymyślił, a Tolkien to może im buty czyścić...i tylko pewne powiedzenie Lema tu pasuje :P ale mi nie wypada :P
Ale już Dick wymyślił :P

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-12-31, 17:16   #324
klempaa
Zakorzenienie

Wątek przestał służyć do tego, do czego miał - zamykam więc.
Duskusję "czy i kiedy" proponuję przenieść do tematu o aborcji.

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości