|
|
#3361 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ostatnio testowałam - cz. III
Cytat:
Rewelacyjny zapach i o dziwo, nawet całkiem trwałyEdytowane przez Daffodilka Czas edycji: 2012-09-23 o 12:32 |
|
|
|
|
#3362 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3363 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3364 |
|
Zakorzenienie
|
Lady Million Paco Rabanne- Strasznie trwałe, duszące kwiatki-sratki!
|
|
|
|
#3365 |
|
Rozeznanie
|
Kiss Me Tender Parfums de Nicolai – główna nuta to migdałowy heliotrop, podbity budyniową wanilią i odrobiną palonego cukru. Całkiem zgrabnie balansuje pomiędzy pudrowym zapachem kwiatu a mlecznym deserem. Przyjemny. Trwałość dość dobra.
Powder Flowers Montale – kosmetyczny puder z wyraźną, metaliczną różano-irysową nutą. Całkiem ciekawy Sucre d'Ebene Huitieme Art Parfums – palony cukier, wanilia i trochę paczuli w bazie. Nie lubię tego typu gourmand Teint de Neige edp – wodę toaletową uwielbiam . Po kilku godzinach zniknął bez śladu ze skóry – edt trzyma się mnie cały dzień. Ale na pewno będę go jeszcze testować.Siberian Snow D.S. Durga – słodka mięta, trochę paczuli, kwaśnawy puder i jakieś dziwne, fizjologiczne nuty. Ogólnie męczący i nieciekawy, bardzo intensywny przez jakieś 4 godziny, a potem znika. Dans la Nuit Worth – zapach z 1924 roku – udało mi się upolować vintagową miniaturkę i jest naprawdę piękny
|
#3366 | |
|
Zakorzenienie
|
Rozgryzłam Odeur 71 Comme des Garcons! on pachnie flamastrem! Takim grubym i strasznym! Wojtek (mąż) skrzywił się i powiedział "Ohydztwo. Jak trująca substancja, ktora wydostała się spod kontroli" - i wlasnie zaczyna mi się 71 naprawdę podobać (jak jutro nikogo chętnego nie będzie, zdejmuję z aukcji
)---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- Cytat:
![]() Jeszcze większa jest różnica pomiędzy Je Reviens starym i nowym. Ja znam 3 wersje : dawna, płyn ciemnozielony, to aromatyczna, ziołowa gorycz- piękna i bardzo trwała, nowsza wersja- w płaskiej, "pastylkowej" miniaturce- płyn seledynowy- zapach retro, ziołowy, niezły i najnowsza- butla jakby z kiosku, z czarnym korkiem- opary chloru- co dziwne, lubię rownież (i mam) Lady- zawsze w niedzielę wieczór mam nadzieję na twoje recenzje i rzucam okiem w wątek
|
|
#3367 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3368 |
|
Rozeznanie
|
[/QUOTE]
No własnie...zazdroszczę...j a tylko wąchałam nową wersję ![]() Jeszcze większa jest różnica pomiędzy Je Reviens starym i nowym. Ja znam 3 wersje : dawna, płyn ciemnozielony, to aromatyczna, ziołowa gorycz- piękna i bardzo trwała, nowsza wersja- w płaskiej, "pastylkowej" miniaturce- płyn seledynowy- zapach retro, ziołowy, niezły i najnowsza- butla jakby z kiosku, z czarnym korkiem- opary chloru- co dziwne, lubię rownież (i mam) [/QUOTE] Ju,Dans la Nuit bywa na allegro w formie miniaturki- rzadko,ale bywa.Ja tak własnie swoja upolowałam Je Reviens też znam w starej wersji-mam nawet pozostałość tego zielonego płynu we flakoniki.Zachwycił mnie,chociaż rzeczywiście jest bardzo ziołowy i gorzki jak trucizna. Nowa wersja jakoś nie przypadła mi do gustu bo zniknęła ze mnie w mgnieniu oka.
|
#3369 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I zamierzam drążyć ten temat
|
|
#3370 |
|
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Thierry Mugler Ice Men - mocny, ogoniasty, duuużo paczuli z domieszką zimnej, kolońskiej lawendy, plus nutka bagienna a la Eau de Star. Wg mojego TŻ aż za mocny. Ale myślę że do pracy celem dodania sobie autorytetu świetny
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|
|
|
#3371 |
|
spin doctor
|
Juliette Has a Gun Vengeance Extreme.
Rzeczywiście ekstremalne doznania... Z góry przepraszam miłośniczki za to co napiszę. Dostałam z przemiłej wymiany próbke i niczego nie podejrzewając obficie zlałam nadgarstek. Po chwili doleciał do mnie obrzydliwy zapach fekaliów, które ktoś próbował zatuszować różanymi perfumami. Do tego jeszcze doszła piwniczna paczula i zapach...starości( tak jak pachna starzy ludzie). Czym prędzej pobiegłam szorować nadgarstek. Są to chyba pierwsze w zyciu perfumy, na ktore mój organizm zareagował tak gwałtownie-czułam jak zawartość żołądka podchodzi mi... ech, nigdy więcej
|
#3372 |
|
Zakorzenienie
|
Tocadilly, Rochas - dziwne, ale w sumie całkiem udane połączenie wody kokosowej (nie śmiem nazwać tego mleczkiem) z ogórkiem (którego w zasadzie nie znoszę w perfumach) i akordem kwiatowym (ni to bez, ni hiacynt). Otwarcie ostre, wręcz kwaśne, sytnetyczne - kojarzy mi się z jakimś środkiem czystości. Z biegiem czasu kompozycja nabiera łagodniejszego, cieplejszego charakteru, choć w dalszym ciągu pozostaje dość sztuczna.
Penhaligon's Elixir - sporo kadzidła, jednak bez efektu przeciążenia, nuty drzewne (na pewno nie sandałowiec, może cedr?), róża i gdzieś w tle szczypta niezbyt spożywczego cynamonu, uzupełnionego w późniejszej fazie rozwoju odrobiną benzoinu. Kiedyś chorowałam na ten zapach (nie znając go zupełnie) - dobrze, że nie kupiłam. Mimo całej krasy, jaka prezentuje, zmęczyłby mnie, gdybym nosiła go globalnie. Meharees, L'Erbolario - Rose, Orlane - kolejna miła dla nosa, słodka, jednak mało odkrywcza i w gruncie rzeczy nudna różana kompozycja. Wokół różanej podstawy zbudowana jest subtelna, owocowo-piżmowa struktura, która nigdy nie wybija się na pierwszy plan. Owoce, które wyraźnie dodają słodkiego uroku kompozycji, są dla mnie niestety nie do końca określone, nie mogę powiedzieć, żeby któryś z nich dominował nad pozostałymi. Legni Fruttati, L'Erbolario - podoba mi się, chociaż nie tak, jak Meharees. Bardzo przypomina mi jakiś zapach, który kiedyś miałam, jednak nie jestem w stanie przypomnieć sobie, jaki. Chociaż nie ma w składzie piżma, wyraźnie je tu czuję. Jest podobne do tego z Iris tej samej marki, jednak tutaj wystepuje w lżejszej, bardziej przestrzennej formie. Poza tym w niewielkiej ilości pojawia się słodka, ale nie mdła lukracja, drewno oraz gruszka, która, choć słodka i dojrzała, nie wydaje się być soczysta, a jedynie szczelnie okryta woalem stworzonym przez drewno, lukrecję i piżmo. Ostatni z dzisiejszych testów, Gloria - długo budowałam swoje wyobrażenie tego zapachu. Wiedziałam, że to Cacharel, więc spodziewałam się plastiku, ale to, co się dzieje w otwarciu, to według mnie groteska- sporo pieprzu osiadłego na wyjątkowo sztucznym, przykurzonym migdale. Zupełna dezorientacja. Mija trochę czasu i migdał się cywilizuje, coraz więcej jest nawiązań do naturalnego jego zapachu, poza tym pojawia się słodka ambra, lekko pudrowego charakteru dodaje kompozycji bób tonka, w kącie czai się wiśnia, a wszystko to w oparach amaretto. Nie wykrywam żadych akcentów kwiatowych. Im dłużej Gloria zostaje na skórze, tym bardziej robi się gęsta i esencjonalna, żeby nie napisać, że klaustrofobiczna i niebezpiecznie słodka. Ogólnie rzecz biorąc lubię plastiki Cacharela, ten jednak mi nie podszedł. Może za bardzo różni sie od moich wyobrażeń? Edytowane przez Pin up girl Czas edycji: 2012-09-24 o 20:20 |
|
|
|
#3373 |
|
Zakorzenienie
|
Alien Essence Absolue - i nie przypuszczałam, że kiedyś napiszę że jakiś Alien mi się na prawdę podoba
Do tej pory wszystkie wcielenia Aliena mnie pociągały i jednocześnie z taką samą siłą odpychały. Essence natomiast nie odpycha tylko uwodzi, nie wyczuwam tu tej bezlitośnie drążącej głowę, jednostajnej nuty, która mnie nękała w innych Alienach (edit: znaczy wyczuwam, ale jest w głębi i nie jest groźna ), zapach jest ciężki, gęsty, oczywiście alienowaty bo nie pomyli się go z innymi perfumami ale mi się podoba
... panta rhei ... Edytowane przez rosana Czas edycji: 2012-09-24 o 20:07 |
|
|
|
#3374 |
|
Zakorzenienie
|
Roberto Cavalli - no jednak nie bedzie moj. Caly czas pachnie tak samo, niby tuberoza, ale... glownie czuje zmywacz do paznokci Isana
|
|
|
|
#3375 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W. powiedział, że jak go wącha, widzi stare baby (wiejskie) co się naperfumowały przed kościołem ![]() Mnie się podoba, ale jednak wydaje mi się taki...no nie wiem... nie mój ![]() Ale jaką Isanę? Różowej nie przypomina, a strasznie kojarzy mi się z czymś, co znam...
|
|
#3376 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasami te porownania z forum sa takie czadowe, ze od razu jak cos wacham to widze np. wiejska babe/ kupe/ kocia kuwete Ja uzywam zmywacza Isana ale zielonego i on pachnie ciut podobnie, ale moze nie doslownie tak - generalnie oscyluje wokol takich klimatow zmywaczowo-kwiatowo-plastikowych Musze sie w koncu wybrac na testy Dahlia noir edt, bo juz mi sie snily te perfumy, w dodatku we snie pachnialy jak Narciso Rodiguez edp Btw znow siedze na forum, zamiast robic generalne sprzatanie mieszkania (zainspirowana Perfekcyjuna Pania Domu i tym, ze mam syf)
|
|
|
|
|
#3377 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
podobno pali, przeklina i zatrudnia sprzątaczkę a Dahlia Noir edt moim zdaniem nie jest godna uwagi |
|
|
|
|
#3378 | ||
|
Zakorzenienie
|
Essenza del Tempo Trussardi - pierwszy test wypada słabo, karmelkowo -pieprzny 'nudziciel ' łeee tam
Shanti Shanti Miller et Bertaux - uwaga! na mojej skórze to mega różany kłujący w oczy oud
|
|
#3379 | |
|
Panaroja
|
Cytat:
mój tak samo reaguje na dużo zapachów zwłaszcza moich ulubionych . I jeszcze dodaje lokalizację geograficzną tych bab , ale jej nie podam
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
|
|
|
|
#3380 |
|
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Byredo Gypsy Water - mdły nudziarz, drewno sandałowe, wanilia, trochę cytrynki na początku
Takie coś mogłoby stać w Rossmannie sygnowane przez jakąś Heidi Klum Oczywiście, czuć, że jakość składników dużo lepsza, ale kompozycja mało odkrywcza i bez charakteru. Na szczęście w przeciwieństwie do Bal d'Afrique tej samej firmy nie wywołuje fizycznych mdłości.
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|
|
|
#3381 |
|
Piers do przodu
|
BOSS Nuit - zupełnie nie Nuit
|
#3382 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3383 |
|
Konto usunięte
|
Yves Rocher: Comme une Evidence pour Homme.
Nagrodzony FIFI, powszechnie wychwalany za harmonię i naturalność CUEH to rozcieńczony Kenzo pour Homme o trywialnej piżmowej bazie. W mojej ocenie: 1 na 5 gwiazdek, ponieważ w przeciwieństwie do KPH nie wywołał u mnie odruchu wymiotnego i szybko uleciał hen.
|
|
|
|
#3384 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Z testowanych przeze mnie ostatnio zapachów najczystszy szlag trafia mnie, jeśli chodzi o Incense Oud i Pure Oud Kilian. Żeby móc COKOLWIEK napisać o zapachu, potrzebuję co najmniej dwóch sporych próbek i dwóch dni testów globalnych. Do napisania obszernej recenzji- znacznie więcej. Dwie próbki każdego z Oudów Kiliana okazały się, ze względu na swoją skandaliczną trwałość, a raczej jej brak, niewystarczające. Pure Oud wytrąca na mnie nieprzyjemną, podobną do tej z Encens Flamboyant, nutę spalonych włosów. Po mniej więcej godzinie przestaję czuć obydwa testowane zapachy, więc nie mam nic do powiedzenia, jeśli chodzi o rozwój zapachu, o tym, co dzieje się w nucie serca, nie wspominając już o bazie. Wrrr! Może to i dobrze, bo ze względu na ceny tych bajeranckich flakoników zachwycenie się Oudami byłoby nader kosztowne. Autoportrait Olfactive Studio- odwrotnie, aniżeli w przypadku Chambre Noire, opinie o wtórności tego zapachu okazały się uzasadnione. To niestety plagiat Carbone Balmain, i to autoplagiat, bo matką obu kompozycji jest ta sama osoba. Nie cieszy mnie to, Edytowane przez Pani Stettke Czas edycji: 2012-09-25 o 21:40 Powód: lit. |
|||
|
|
|
#3385 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201605091004 Czas edycji: 2012-09-26 o 18:15 |
|
|
|
|
#3386 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#3387 |
|
Rozeznanie
|
Angel Le Gout; wyrób czekoladopodobny
![]() Oraz mugleropodobny. Edytowane przez caffe ristretto Czas edycji: 2012-09-26 o 11:02 |
|
|
|
#3388 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiscie wiem, ze perfekcyjna nie jest, ale swietnie wykreowali jej wizerunek A Dahlia noir edt wczoraj wlasnie przetestowalam no i zgadzam sie z Toba - o ile edp jest ciekawe, tak edt to jakies popluczyny... Troche cytrusow, subtelny delikatny puder i znika oczywiscie po 2 godzinkach. |
|
|
|
|
#3389 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3390 |
|
Zadomowienie
|
Ja testowalam niedawno opium edp
, najpierw na blotterku, potem dostalam probke no i co? No i nie dla mnie, za ostry, za mocny...Byc moze jednak za 20 lat zmienie zdanie
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:24.

Rewelacyjny zapach i o dziwo, nawet całkiem trwały
Przecież tam go testowałam. Może wyprzedali
. Po kilku godzinach zniknął bez śladu ze skóry – edt trzyma się mnie cały dzień. Ale na pewno będę go jeszcze testować.
)

Oczywiście, czuć, że jakość składników dużo lepsza, ale kompozycja mało odkrywcza i bez charakteru. Na szczęście w przeciwieństwie do Bal d'Afrique tej samej firmy nie wywołuje fizycznych mdłości.