Vademecum antykoncepcji! - Strona 115 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-25, 20:46   #3421
madziara_07
Zadomowienie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

zawsze i wylacznie w pierwszej kolejnosci slucha sie doktora medycyny a dopiero potem potem doktora google
lekarz powiedzial ze jestes zabezpieczona to jestes. radosnej nocy
Stary 2013-02-25, 22:11   #3422
palynkapalynka
Przyczajenie

Lightbulb Pierwszy raz z tabletkami antykoncepcyjnymi, potrzebna pomoc.

Witam,
Pierwszy raz w życiu zaczęłam stosować tabletki antykoncepcyjne dla wyregulowania okresu, zmniejszenia bólu miesiączkowego i skrócenia krwawienia. Pierwszą tabletkę wzięłam 7 dnia cyklu, po wykorzystaniu całego opakowania (21 tabletek), dostałam okres po 4 dniach, w sumie to nie wiem czy można nazwać to okresem ponieważ była to po prostu duża ilość brunatnej wydzieliny, wystąpiło to w okolicach godziny 23( 24.02.13), rano gdy sie obudziłam (25.02.13) nastąpiło normalne krwawienie, ból brzucha itd. Ginekolog powiedział, abym zaczęła drugie opakowanie 5 dnia cyklu, a więc teraz moje pytanie, który dzień potraktować jako pierwszy dzień cyklu ? 24 luty gdzie wystąpiła brunatna wydzielina czy już kolejny gdzie nastąpiło normalne krwawienie ? Z góry dziękuje za pomoc .
palynkapalynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-26, 10:38   #3423
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Pierwszy raz z tabletkami antykoncepcyjnymi, potrzebna pomoc.

Okres z odstawienia pigulek moze różnie wyglądać dlatego ja liczyłabym od momentu pojawienia sie wydzieliny.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-26, 12:40   #3424
God Of War 20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Okres z odstawienia pigulek moze różnie wyglądać dlatego ja liczyłabym od momentu pojawienia sie wydzieliny.
Ja również, zaznacz sobie gdzieś w kalendarzu że to było plamienie żeby pamiętać i już.
Stary 2013-02-26, 14:02   #3425
pszczolka_maja1979
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez palynkapalynka Pokaż wiadomość
Witam,
Pierwszy raz w życiu zaczęłam stosować tabletki antykoncepcyjne dla wyregulowania okresu, zmniejszenia bólu miesiączkowego i skrócenia krwawienia. Pierwszą tabletkę wzięłam 7 dnia cyklu, po wykorzystaniu całego opakowania (21 tabletek), dostałam okres po 4 dniach, w sumie to nie wiem czy można nazwać to okresem ponieważ była to po prostu duża ilość brunatnej wydzieliny, wystąpiło to w okolicach godziny 23( 24.02.13), rano gdy sie obudziłam (25.02.13) nastąpiło normalne krwawienie, ból brzucha itd. Ginekolog powiedział, abym zaczęła drugie opakowanie 5 dnia cyklu, a więc teraz moje pytanie, który dzień potraktować jako pierwszy dzień cyklu ? 24 luty gdzie wystąpiła brunatna wydzielina czy już kolejny gdzie nastąpiło normalne krwawienie ? Z góry dziękuje za pomoc .
Nie piszesz co prawda o tym, aby zależało Ci również na działaniu antykoncepcyjnym, ale trochę dziwne wydają mi się zalecenia lekarza. Drugie opakowanie tabletek kazał brać Ci od piątego dnia cyklu, a co z kolejnymi?
Weź pod uwagę to, że krwawienia nie zawsze pojawiają się tego samego dnia przerwy, czasami zaczynają się już/dopiero w trakcie brania tabletek lub nie ma ich wcale i to też mieści się w normie. Jak wtedy będziesz wyliczać dzień, w którym masz rozpocząć kolejny blister?
Dla przykładu: @ przyjdzie 6 dnia przerwy, poczekasz 5 dni z wzięciem tabletek z kolejnego opakowania i wtedy przerwa wyniesie aż 10 dni, co powoduje m.in. utratę działania antykoncepcyjnego.

Nie prościej brać tabletki zgodnie ze schematem? Cykle powinny wtedy wyglądać podobnie, no a tabletki będą spełniać swoje podstawowe zadanie.

także << i również, też>>
także =/= więc, a zatem, reasumując... i inne twory
pszczolka_maja1979 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-26, 15:47   #3426
Klauu
Raczkowanie

Antykoncepcja i antybiotyki.

Cześć dziewczyny mam ważne pytanie! Antybiotyki brałam 10 dni oczywiście wiem,że podczas brania trzeba się dodatkowo zabezpieczać. hmm, ten antybiotyk skończyłam brać w środę i też w środę przyjęłam ostatnią tabletkę anty, od czwartku do niedzieli były placebo. Ale słyszałam,że po antybiotyku trzeba się dodtkowo jeszcze 7 dni zabezpieczać, ja o tym nie wiedziałam, ale sytuacja wygląda tak. Czyli skoro w środę skończyłam antybiotyk, to tydzień później wraca antykoncepcja nawet jak w środę też wzięłam ostatnią tabletkę anty a później były placebo? Bo się martwię, bo współżyłam z chłopakiem bez dodatkowych zabezpieczeń w sobotę (po ponad tyg od zakończenia antybiotyku) ale właśnie nie wiem jak to jest, bo jak pisałam wyżej, w ten sam dzień co skończyłam antybiotyk skończyłam tabletki anty.

Dodam,że brałam bactrim, jedni piszą że to antybiotyk drudzy, że nie, więc sama już zgłupiałam
Klauu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-26, 20:09   #3427
fiorello
Przyczajenie

Zdecydowanie od dnia pojawienia się wydzieliny, w końcu coś tam już leciało
fiorello jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-26, 23:23   #3428
m_magda94
Raczkowanie

Dot.: Antykoncepcja i antybiotyki.

jeżeli brałaś antybiotyk 10dni to po odstawieniu antybiotyku 7dni dodatkowe zabezpieczenie obowiązkowo. Jeżeli minęło 7dni i współżyłaś to nie ma czym się martwić. Antybiotyk niszczy florę bakteryjną w jelicie więc pigułki mogą nie wchłaniać się właściwie. Ja dokładnie nie wiem które antybiotyki nie przeszkadzają w braniu pigułek, powinnaś mieć to w ulotce lub zapytać lekarza.
Stary 2013-02-27, 00:06   #3429
skittlesys
Przyczajenie

TABLETKI jak ? ile? kiedy ?

Dziewczyny !
Szukałam na forum, ale nie znalazłam odpowiedzi, która by mnie usatysfakcjonowała.

Za kilka dni wybieram się do ginekologa po tabletki.

Jednak jestem pełna obaw. Wiem, że od ginekologa dowiem się wszystkiego, ale jestem troche niecierpliwa więc najpierw chciałabym podpytać Was.

Po jakim czasie brania mogę zacząć uprawiać sex i być pewną, że nie zajdę w ciąże ?

Czy zawsze się tyje po tabletkach ? Niektóre moje koleżanki miały robione badania krwi przed przepisaniem tabletek i na tej podstawie gin. im dobierał i nie tyją. Inne tych badań nie miały.
Stary 2013-02-27, 07:08   #3430
jasne_jasne
Zadomowienie

Dot.: TABLETKI jak ? ile? kiedy ?

Jeżeli pierwszą tabletkę przyjmiesz w pierwszym dniu miesiączki- od tej chwili będziesz zabezpieczona. W innym wypadku- 7 dni dodatkowego zabezpieczenia. Na skutki uboczne się nie patrz- organizm każdej kobiety reaguje inaczej.
Ale wszystko powie ci lekarz plus ulotka.

jasne_jasne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 09:00   #3431
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: TABLETKI jak ? ile? kiedy ?

Jak możesz napisać, że nie znalazłaś odpowiedzi, skoro pół forum jest o tym zawalone?
Stary 2013-02-28, 09:20   #3432
MBPN
Raczkowanie

Wkładka i pigułki

Witam wszystekie wizażystki, piszę prosząc o radę. Wczoraj mój mąż wykupił nam wakacje nad morzem, tylko problem w tym, że w tym samym czasie mam mieć miesięczke (dla mnie to tydzień wycięty z życirysu). Dodam, że od ponad roku mam założoną wkładkę wewnątrzmaciczną, a wcześniej brałam pigułki (które też dobrze znosiłam, a na wkładke zdecydowałam się z wygody). Możecie mi pomóc, jak ominąć miesiączke w tym czasie, wiem, że to głupie pytanie, ale macie jakiś sposób. Ja myślałam o tym, żeby wybrać się do ginekologa, po pigułki tylko nie wiem czy możena brać pigułki prze wykładce. Pozdrawiam
MBPN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-28, 11:52   #3433
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Wkładka i pigułki

Mozna, ja tak robię praktycznie co rok. Tez mam wkładkę, a w wakacje biorę pigułki.
Nie jest to najzdrowsze i czasami i tak ma się plamienia, itp i rozregulowany cykl ale to wybór i liczenie sie z konsekwencjami.
Pytanie czy warto gdy zle sie czulas po pigulkach, taki zepsuty nastroj moze bardziej zepsuc wakacje niz okres.

Stary 2013-03-02, 13:56   #3434
agathhaa
Przyczajenie

czy mogę?

Witam.
Mam pytanie dotyczące stosowania pigułek.
W przeszłości, ponad rok temu brałam brałam pigułki anty przez rok, lecz przestałam, bo po prostu nie miałam powodu, by je brać. Zastanawiam się, czy jeżeli trzy miesiące temu byłam u ginekologa który zrobił cytologie, usg i ogólne badanie po czym stwierdził, że wszystko jest w porządku, z wyjątkiem jednego jajnika, który jest "brzydki", mogę stosować pigułki? Bo mam możliwość pobrania recepty u innego doktora, bez potrzeby umawiania się na badanie i oczekiwania w kolejce 2 miesiecy.

Sumując, jeśli kiedyś brałam tabletki i jestem zdrowa, to czy mogę zacząć brać tabletki bez ponownego badania? Dodam, że we wcześniej wspomnianym okresie czasu pobrałam w taki sposób pigułki i nie działo się nic złego.
agathhaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-02, 21:47   #3435
madziara_07
Zadomowienie

Dot.: czy mogę?

Cytat:
Napisane przez agathhaa Pokaż wiadomość
Witam.
Mam pytanie dotyczące stosowania pigułek.
W przeszłości, ponad rok temu brałam brałam pigułki anty przez rok, lecz przestałam, bo po prostu nie miałam powodu, by je brać. Zastanawiam się, czy jeżeli trzy miesiące temu byłam u ginekologa który zrobił cytologie, usg i ogólne badanie po czym stwierdził, że wszystko jest w porządku, z wyjątkiem jednego jajnika, który jest "brzydki", mogę stosować pigułki? Bo mam możliwość pobrania recepty u innego doktora, bez potrzeby umawiania się na badanie i oczekiwania w kolejce 2 miesiecy.

Sumując, jeśli kiedyś brałam tabletki i jestem zdrowa, to czy mogę zacząć brać tabletki bez ponownego badania? Dodam, że we wcześniej wspomnianym okresie czasu pobrałam w taki sposób pigułki i nie działo się nic złego.
co to znaczy ze "jajnik jest brzydki"? lekarz nic nie powiedzial-nie zlecil dalszych badan? z mojej perspektywy: wolalabym sie najpierw dowiedziec co z tym jajnikiem

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-03-03, 01:50   #3436
agathhaa
Przyczajenie

nie zlecił, po prostu jest "brzydki", cokolwiek to znaczy
agathhaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-03, 10:31   #3437
meryo
Rozeznanie

Dot.: Pytania związane z braniem tabletek antykoncepcyjnych.

Cześć, odnawiam wątek. Brałam przez pół roku tabletki dwuskładnikowe Yasmin. Jednak zmieniam je, wczoraj wzięłam ostatnią tabletkę. Teraz zaczynam brać Harmonet. I tutaj jest moje pytanie. Moja pani ginekolog powiedziała, że mam zrobić 7-dniową przerwę i dopiero wtedy zacząć opakowanie Harmonetu. Dzisiaj czytałam ulotkę i jest napisane:

Zmiana z innego leku antykoncepcyjnego na Harmonet
  • Jeżeli dotychczas przyjmowano lek zawierający 21 tabletek: należy rozpocząć przyjmowanie leku Harmonet następnego dnia po zakończeniu dotychczasowego opakowania. Ochrona antykoncepcyjna jest natychmiastowa. Krwawienie wystąpi dopiero po ukończeniu pierwszego blistra leku Harmonet.
Tylko się upewniam: mam dzisiaj wziąć nową tabletkę? Czy posłuchać gin?

Stary 2013-03-03, 13:01   #3438
leniwca
Zakorzenienie

Dot.: Pytania związane z braniem tabletek antykoncepcyjnych.

Cytat:
Napisane przez meryo Pokaż wiadomość
Cześć, odnawiam wątek. Brałam przez pół roku tabletki dwuskładnikowe Yasmin. Jednak zmieniam je, wczoraj wzięłam ostatnią tabletkę. Teraz zaczynam brać Harmonet. I tutaj jest moje pytanie. Moja pani ginekolog powiedziała, że mam zrobić 7-dniową przerwę i dopiero wtedy zacząć opakowanie Harmonetu. Dzisiaj czytałam ulotkę i jest napisane:

Zmiana z innego leku antykoncepcyjnego na Harmonet
  • Jeżeli dotychczas przyjmowano lek zawierający 21 tabletek: należy rozpocząć przyjmowanie leku Harmonet następnego dnia po zakończeniu dotychczasowego opakowania. Ochrona antykoncepcyjna jest natychmiastowa. Krwawienie wystąpi dopiero po ukończeniu pierwszego blistra leku Harmonet.
Tylko się upewniam: mam dzisiaj wziąć nową tabletkę? Czy posłuchać gin?
Postąpić wg ulotki.
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-03, 18:25   #3439
madziara_07
Zadomowienie

a nie zapytalas sie??? ja tam bym wolala poczekac na wizyte u specjalisty ktory sam stwierdzi czy ten "brzydki" jajnik nie przeszkadza w pigulkach. albo raczej czy w przyszlosci, w planowaniu ciazy nie zaszkodzi.
dwa miesiace czekania na wizyte to nie tak dlugo na gumkach mozna przejechac. ale to moje zdanie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-08, 14:00   #3440
kameliova
Przyczajenie

Dot.: (znowu) Źle dobrana antykoncepcja?

Update - od ostatniego wpisu zwiedziłam gabinety jeszcze trzech lekarzy. Pierwsi dwaj zaproponowali kolejne eksperymenty pigułkowe. Ostatni podszedł do mnie trochę bardziej "po ludzku" - odstawiłam tabletki i za 3 miesiące mam zgłosić się na badania, do tego czasu obsewując swój organizm i ewentualne plamienia.
Dziękuję za Wasze rady i sugestie - każda okazała się na swój sposób cenna i wartościowa.
Pozdrawiam
kameliova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-09, 23:19   #3441
szatynka_
Przyczajenie

pytanie

kochane!
mam pytanie. biorę novynette, wszystko bylo w porządku, zawsze dostawalam krwawienia we wtorek przy ostatniej tabletce w sobotę, a ostatnio dostałam odrazu w niedziele na nastepny dzien... to chyba nie jest normalne... wytłumaczy mi ktoś
pozdrawiam!
szatynka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-10, 01:16   #3442
panna mati_
Zakorzenienie

Dot.: pytanie

Cytat:
Napisane przez szatynka_ Pokaż wiadomość
kochane!
mam pytanie. biorę novynette, wszystko bylo w porządku, zawsze dostawalam krwawienia we wtorek przy ostatniej tabletce w sobotę, a ostatnio dostałam odrazu w niedziele na nastepny dzien... to chyba nie jest normalne... wytłumaczy mi ktoś
pozdrawiam!
Nie przeoczyłaś żadnej tabletki?
Stary 2013-03-10, 01:50   #3443
szatynka_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez panna mati_ Pokaż wiadomość
Nie przeoczyłaś żadnej tabletki?
niee wszystko brałam jak należy właśnie.
Stary 2013-03-10, 09:35   #3444
jasne_jasne
Zadomowienie

Krwawienie może przyjść w każdym dniu tej siedmiodniowej przerwy, nie ma reguły, że ZAWSZE BĘDZIE PRZYCHODZIĆ na przykład 3 dnia. Organizm to nie zegarek, więc wyluzuj. Ja kiedyś dostałam w ostatni dzień przerwy krwawienie i jakoś mnie to nie zdziwiło. Spokojnie, wszystko jest w porządku.

jasne_jasne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-10, 10:03   #3445
szatynka_
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez jasne_jasne Pokaż wiadomość
Krwawienie może przyjść w każdym dniu tej siedmiodniowej przerwy, nie ma reguły, że ZAWSZE BĘDZIE PRZYCHODZIĆ na przykład 3 dnia. Organizm to nie zegarek, więc wyluzuj. Ja kiedyś dostałam w ostatni dzień przerwy krwawienie i jakoś mnie to nie zdziwiło. Spokojnie, wszystko jest w porządku.
dzięki oczytałam sie tego ze zawsze tego samego dnia zaczne krwawic i w ogóle dziwne dla mnie bylo tez to ze juz odrazu na nastepny dzien...
Stary 2013-03-10, 11:14   #3446
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jasne_jasne Pokaż wiadomość
Popieram. To nie reguła, że zawsze o jednej godzinie i w jednym dniu. Ale czasem się przegapi tabletkę i też tak bywa
Stary 2013-03-11, 12:40   #3447
anonimowa0000
Przyczajenie

Tabletka jeden dzień później i stosunek podczas 7-dniowej przerwy

Witam, proszę o poradę. Powinnam zacząć w środę nowe opakowanie tabletek Yasminelle. Jednak moja Pani Ginekolog jest na urlopie i receptę dostanę dopiero w czwartek. Jeśli wezmę pierwszą tabletkę w czwartek rano (zamiast w środę o godz. 19:20), to czy mogę zajść w ciążę? (nowe opakowanie bym zaczęła w czwartek. ok. 15:00) Wiem, że muszę się dodatkowo zabezpieczać przez tydzień, ale w trakcie tej tygodniowej przerwy między opakowaniami, uprawiałam seks (dokładnie w czwartek). Czy to może być zagrozenie ciążą? Proszę o odpowiedź.

Edytowane przez anonimowa0000
Czas edycji: 2013-03-11 o 12:42
anonimowa0000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-11, 14:01   #3448
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Tabletka jeden dzień później i stosunek podczas 7-dniowej przerwy

Nie wolno wydłużać przerwy między opakowaniami pigułek.

Stary 2013-03-11, 14:16   #3449
Wanilianka
Raczkowanie

Ja wiedząc o tym, że spóźnię się prawie dobę z pierwszą pigułką stosowałabym dodatkowe zabezpieczenie 7 dni przed i 7 dni po. Jeżeli ostatni stosunek był w czwartek, prawie tydzień od pominięcia to bądź spokojna aha i nie zapomnij wziąć w czwartek tabletki także o stałej porze.

http://catchyourhealth.blogspot.com/
Wanilianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-11, 15:53   #3450
propolka
Raczkowanie

Poziom hormonów podczas przerwy spada, dlatego trzeba wziąć tabletkę 8 dnia "przerwy". Ty wzięłaś 9, więc ryzyko bycia w ciąży jest.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości