|
|
#331 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Anglia :)
aanukaa>> jeśli Twój chłopak zna angielski, to nie powinien mieć problemu.
niech wejdzie na strone jobcentre plus i od razu wyszukuje oferty w tym mieście do którego uderzacie; oni tam podają często bezpośrednie nr tel. Ja uderzam w okolice Bristolu........ Zobaczymy jak to będzie |
|
|
|
#332 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziękuję pięknie za wszystkie rady! W razie potrzeby odezwę się jeszcze
|
#333 |
|
Zadomowienie
|
no i chyba juz niedlugo dołacze do Waszego grona
![]() mialam jechac do Londynu dopiero w sierpniu, ale pojawila sie oferta pracy i chyba bede tam juz 10 czerwca. .. jade zupelnie sama, niby bede miala gdzie mieszkac, ale to zawsze cos nowego, inny jezyk, kultura i dlatego sie stresuje zastanawiam sie jak w Londynie/Uk odbierane sa osoby, powiedzmy, wygladajace inaczej (dziwne wlosy, jeszcze dziwniejsze ciuchy, duzo kolcow etc) ? bardziej przyjazniej niz w Polsce? czy myslicie ze z takim wygladem trudno moze byc znalezc tam prace?
|
#334 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#335 |
|
Rozeznanie
|
Tez moge potwierdzic ze w UK jakos tak ludzie nie zwracaja zbyt duzej uwagi na ulicy na wyglad drugiej osoby.
|
|
|
|
#336 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny a czy wiecie cos na temat ubiegania sie o mieszkanie od "gminy" bo wiem ze jest taka mozliwosc, ale jakie warunki trzeba spelnic, do kogo sie udac??
|
|
#337 |
|
Rozeznanie
|
jak sie nie myle to z tymi mieszkaniami trzeba sie kontaktowac z cuncil tax, o wszelkie inne benefity z Infand Revenue ale chyba trzeba pracowac rok legalnie by miec korzysci z benefitow.
|
|
|
|
#338 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#339 |
|
Zakorzenienie
|
no niezle...cos się kroi, że w te wakacje tez zawitam do Anglii
A już sobie obiecywałam, że zmieniam państwo,a tu jednak! Koleżanki tak mnie namawiają, żebym do nich wróciła, że chyba nie bede potrafiła odmówić Tak więc Wizażanki z Leeds, robimy spotkanie w lipcu o.b.ow.i.ą.z.k.o.w.o! ![]() Ktoś też na wakacje wybiera się w okolice Leeds? (oczywiście w celach typowo turystycznych )
|
#340 |
|
Wtajemniczenie
|
Aby dostac mieszkanie socjalne trzeba znalesc Housig z danego regionu ,dadza do wypelnienia jakies papiery i trzeba czekac.Czasem nawet kilka lat.Z ty ,ze niewiem czy Polacy moga sie ubiegac bo ostatnio cos tam bylo w telewizji ,ze trzeba zmienic to zeby ludzie stad mieli pierszenstwo.W jakim miescie mieszkasz.Moi rodzice kiedys w takim mieszkali ale to bylo bardzo dawno temu i wtedy bylo latwo o takie mieszanie a teraz coraz trudniej.
|
|
|
|
#341 |
|
Rozeznanie
|
Aja do Londynu jadę, juz sie cieszę 3 miesiące tam spedze
Ale trochę żałuje, że do Edynburga nie jadę, ale zrobie sobie wycieczke podczas wakacji i pojade tam na weekend, pozwiedzać Tylko czy pociąg w 2 strony do Edi jest drogi z Londynu, bo wiem ze zakwaterowanuie to tak ok 20 funtów, najtaniej widzialam 17 . Pozdrawiam wszystkie wizażanki wybierajace sie na Wyspy Brytyjskie
|
|
|
|
#342 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny mam do was pytania dotyczace tych agencji, ktore szukaja pracy ..
na jakiej zasadzie to dziala? ile sie placi? macie moze jakies linki z informacjami? ... cos mi sie wydaje ze sama jednak nie znajde sobie roboty X_X
|
#343 |
|
Raczkowanie
|
Agencja, zgodnie z ustawą o promocji zatrudnienia nie ma prawa wziąć od Ciebie kasy za pośrednictwo, jedynie od przyszłego pracodawcy. Pracowawca z kolei robi tak, żeby mu sie to opłacało (zapłaci mniej Tobie), agencja liczy sobie od pracodawcy srednio 1 funt za godzine przez okres trwania umowy o prace.
Jeśli chcesz sprawdzić czy agencja działa legalnie, sprawdz czy figuruje w rejestrze agencji zatrudnienia: http://www.kraz.praca.gov.pl/StronaGlowna.aspx |
|
|
|
#344 |
|
Rozeznanie
|
Blagam Was wizazanki z Londynu o pomoc!!!!
Mialam jechac do Londynu w 3 tyg czerwca i zostac tam az do konca 1 tyg wrzesnia, ale pare minut temu dowiedzialam sie, że praca, która zostala mi zalatwiona jest juz nieaktualna, nastapila zmiana szefostwa i nie ma miejsca juz dla mnie Błagam, moze ktoras z Was załatwi mi prace na ten okres, ja tak bardzo chce tam jechac!!!! Normalnie placze, bo ja tak liczylam na ten wyjazd, juz mialam oplany co bede robic i zwiedzac, pomozcie blagam!!!
|
|
|
|
#345 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#346 |
|
Rozeznanie
|
A jakie sa te stronki, ktos zna jakies strony? Ja niestety mowie tak srednoi po angilesku i boje się, że nie znajde na moje mozliwości językowe prace
|
|
|
|
#347 |
|
Zadomowienie
|
http://www.jobsearch.co.uk/
http://www.gumtree.com .. gdzie tu byly jeszcze jakies inne linki, ale nie pamietam gdzie, w ktorym watku u Uk ... warto przejzec te strony, jest sporo ofert pracy.
|
#348 |
|
Rozeznanie
|
zna ktos moze inne stronki z praca w Londynie?, najlepiej takie gdzie możn sie przez internet skontaktowac w sprawie pracy.
|
|
|
|
#349 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a wyjezdzac bede koniec wrzesnia poczatek pazdziernika choc mnie nieco duze watpliwosci naszly, ale sie zobaczy wiem ze mojej sasiadki corka pojechala do anglii i po 2 czy 3 latach dostala takie mieszkanie, ale jakie warunki trzeba spelniac to nie mam pojecia
|
|
|
#350 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#351 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, czy możecie mi powiedzieć ile kosztuje wysłanie listu poleconego z UK do Polski ? Z góry bardzo dziękuję
![]()
|
|
|
|
#352 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja mieszkam w Anglii juz ponad pół roku z całą rodzoinką(tzn z męzem i dwójka moich pociech),mój mąż jest tu juz ponad rok. Z tego co wiem to by miec szanse na mieszkanie "socjalne" trzeba spełniac szereg warunków.Musisz udowodnic ,że nie stac Cię na wynajęcie domu,że masz małe dochody no i raczej jako osoba samotna,a pracujaca nie masz na takie mieszkanie szans.My chociaz pracuje tylko mój mąż tez na takie mieszkanie szansy nie mielismy. Oczywiscie wniosek możesz złozyć bo może sie udac. Nie prawdą jest jednak ,że Polakom takich mieszkań nie przyznaja,tu w Anglii dyskryminacja ludzi o innej narodowości jest zabroniona i wszystcy którzy są obywatelami Unii Europejskiej maja na takie mieszkania szanse,ale jest to długa i mozolna droga,niestety. Nie mniej ,życze Ci powodzenia i trzymam kciuki. Od siebie dodac mogę to ,że nigdy nie było nam tak dobrze w ,życiu jak teraz.Chociaz jesteśmy daleko od swoich krewnych to życie tu jest o wiele łatwiejsze i przede wszystkim dzieciakom bedzie łatwiej w dorosłym życiu.Warto wiec wyjechac jak sie ma jakiś cel,na pewno sie wszystko uda. POZDRAWIAM BARDZO ,BARDZO I POWODZENIA!!! |
|
|
|
|
#353 |
|
Zakorzenienie
|
wiem tylko że ta córka sąsiadki mieszkała na jednym pokoju z dzieckiem i niby dla anglikow nie do pomyslenia jest zeby dziecko w wieku szkolnym nie mialo swojego konta i mieszkalo w pokoju z rodzicami. Mieszkaja w jakims nieduzym miasteczku.
Niby do wyjazdu pozostalo jeszcze 3 miesiace ale ja jakos juz zaczynam sie bac i waham sie czy wyjazd stad to rozsadny wybor. Kasiorki nie mamy na tyle zeby zostac w polsce i normalnie zyc, ale najbardziej czego sie boje to samotnosci, bo tutaj w polsce nie mamy duzo znajomych ale jacyh sa tacy sa i od czasu do czasu sie spotykamy. A na obczyżnie nie wyobrazam sobie ze moge z kim snoralnie swobodnie usiasc przy kawie i porozmawiac sobie a mozecie mi jeszcze napisac jak to jest z prawem pracy,ile czasu trwa wypowiedzenie, czy w przypadku kzdej umowy mozna je zlozyc?
|
|
#354 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Powodzenia .
|
|
#355 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
http://www.postoffice.co.uk/portal/p...diaId=25700686
|
|
#356 |
|
Zakorzenienie
|
no ale nie ma tam zadnego kodeksu pracy? takiego np jak w polsce, ktory np okresla ze okres wypowiedzenia umowy powinien wynosic 2 tyg?
|
|
#357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Okres wypowiedzenia waha sie od dwoch tygodni do dwoch miesiecy przewaznie. |
|
|
|
|
#358 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#359 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tutaj jest mnóstwo różnych przepisów, z których można korzystać ubiegając sie o przydzial mieszkania socjalnego. Np jesli wynajmujesz mieszkanie w kilka osób, a sama masz w nim swoją rodzinę i choć jedno dziecko i jeśli liczba osób w domu przekracza 5 osob to dla Anglików jest to przeludnienie. Jeśli rodzinę utrzymuje jedna osoba i dochód roczny wacha sie w granicach 12tys funtów to kolejny "powód" zeby mieszkanie dostać. Itd.. Osobiście nie szukam takiego mieszkania, więc nie interesowalam sie tym specjalnie, natomiast moja sąsiadka, która niedlugo zostanie mamą i nie dostanie tutaj żadnych świadczen prócz benefitów i child tax wlaśnie o takie mieszkanie się stara. Wiem też, ze można sie ubiegać o dofinansowanie do kosztów utrzymania mieszkania, podobno wynosi to ok 100 funtów miesięcznie i jest to kwota bezpośrednio przelewana na konto agencji lub osoby, która mieszkanie wynajmuje. Myślę, ze najbezpieczniej po prostu poszukać rzetelnych informacji na stronach angielskich. |
|
|
|
|
#360 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie zgadzam się. to czy dostaniesz mieszkanie z councila zależy od ilości punktów, które zdobędziesz a nie od pochodzenia. Dużo zależy od regionu. Tu gdzie ja mieskzam nie ma zbyt wielu dostępnych mieszkań socjalnych. (Maidstone, Kent). Znam Polaków, którzy dostali mieszkanie socjalne. Ja na to nie mam szans.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:54.

A już sobie obiecywałam, że zmieniam państwo,a tu jednak! Koleżanki tak mnie namawiają, żebym do nich wróciła, że chyba nie bede potrafiła odmówić