Anglia :) - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-05-09, 10:34   #331
Mandragora21
Raczkowanie

Dot.: Anglia :)

aanukaa>> jeśli Twój chłopak zna angielski, to nie powinien mieć problemu.
niech wejdzie na strone jobcentre plus i od razu wyszukuje oferty w tym mieście do którego uderzacie; oni tam podają często bezpośrednie nr tel.
Ja uderzam w okolice Bristolu........
Zobaczymy jak to będzie
Mandragora21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-10, 12:12   #332
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Dziękuję pięknie za wszystkie rady! W razie potrzeby odezwę się jeszcze

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-20, 19:28   #333
Ashlee_
Zadomowienie

no i chyba juz niedlugo dołacze do Waszego grona
mialam jechac do Londynu dopiero w sierpniu, ale pojawila sie oferta pracy i chyba bede tam juz 10 czerwca.
.. jade zupelnie sama, niby bede miala gdzie mieszkac, ale to zawsze cos nowego, inny jezyk, kultura i dlatego sie stresuje

zastanawiam sie jak w Londynie/Uk odbierane sa osoby, powiedzmy, wygladajace inaczej (dziwne wlosy, jeszcze dziwniejsze ciuchy, duzo kolcow etc) ? bardziej przyjazniej niz w Polsce? czy myslicie ze z takim wygladem trudno moze byc znalezc tam prace?

雪が歌う夜に君を憶うよ
凍りついたこの部屋で
憧れた未来を待ち望むように
孤独を生きて…

Ashlee_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-20, 19:39   #334
Zmijka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ashlee_ Pokaż wiadomość

zastanawiam sie jak w Londynie/Uk odbierane sa osoby, powiedzmy, wygladajace inaczej (dziwne wlosy, jeszcze dziwniejsze ciuchy, duzo kolcow etc) ? bardziej przyjazniej niz w Polsce? czy myslicie ze z takim wygladem trudno moze byc znalezc tam prace?
na pewno lepiej niż w Polsce
Zmijka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-21, 07:59   #335
styska
Rozeznanie

Tez moge potwierdzic ze w UK jakos tak ludzie nie zwracaja zbyt duzej uwagi na ulicy na wyglad drugiej osoby.
styska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-05-23, 16:40   #336
olka_222
Zakorzenienie

dziewczyny a czy wiecie cos na temat ubiegania sie o mieszkanie od "gminy" bo wiem ze jest taka mozliwosc, ale jakie warunki trzeba spelnic, do kogo sie udac??
Stary 2007-05-23, 17:06   #337
styska
Rozeznanie

jak sie nie myle to z tymi mieszkaniami trzeba sie kontaktowac z cuncil tax, o wszelkie inne benefity z Infand Revenue ale chyba trzeba pracowac rok legalnie by miec korzysci z benefitow.
styska jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-06-01, 19:39   #338
malinowo-truskawkowa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Basiula Pokaż wiadomość
Do jedzenia juz sie przyzwyczailam powoli-jak wiadomo spodnie ciasnawe sie robia :P
A ja tak bym chciała schudnąc tam i obkupic sie nowymi ciuszkami
malinowo-truskawkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-01, 21:10   #339
Beekeeper
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do Beekeeper

no niezle...cos się kroi, że w te wakacje tez zawitam do Anglii A już sobie obiecywałam, że zmieniam państwo,a tu jednak! Koleżanki tak mnie namawiają, żebym do nich wróciła, że chyba nie bede potrafiła odmówić Tak więc Wizażanki z Leeds, robimy spotkanie w lipcu o.b.ow.i.ą.z.k.o.w.o!

Ktoś też na wakacje wybiera się w okolice Leeds? (oczywiście w celach typowo turystycznych )
Stary 2007-06-01, 22:14   #340
traci
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez olka_222 Pokaż wiadomość
dziewczyny a czy wiecie cos na temat ubiegania sie o mieszkanie od "gminy" bo wiem ze jest taka mozliwosc, ale jakie warunki trzeba spelnic, do kogo sie udac??
Aby dostac mieszkanie socjalne trzeba znalesc Housig z danego regionu ,dadza do wypelnienia jakies papiery i trzeba czekac.Czasem nawet kilka lat.Z ty ,ze niewiem czy Polacy moga sie ubiegac bo ostatnio cos tam bylo w telewizji ,ze trzeba zmienic to zeby ludzie stad mieli pierszenstwo.W jakim miescie mieszkasz.Moi rodzice kiedys w takim mieszkali ale to bylo bardzo dawno temu i wtedy bylo latwo o takie mieszanie a teraz coraz trudniej.
traci jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-02, 09:13   #341
malinowo-truskawkowa
Rozeznanie

Aja do Londynu jadę, juz sie cieszę 3 miesiące tam spedze Ale trochę żałuje, że do Edynburga nie jadę, ale zrobie sobie wycieczke podczas wakacji i pojade tam na weekend, pozwiedzać Tylko czy pociąg w 2 strony do Edi jest drogi z Londynu, bo wiem ze zakwaterowanuie to tak ok 20 funtów, najtaniej widzialam 17 . Pozdrawiam wszystkie wizażanki wybierajace sie na Wyspy Brytyjskie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-06-02, 13:38   #342
Ashlee_
Zadomowienie

dziewczyny mam do was pytania dotyczace tych agencji, ktore szukaja pracy ..
na jakiej zasadzie to dziala? ile sie placi? macie moze jakies linki z informacjami? ... cos mi sie wydaje ze sama jednak nie znajde sobie roboty X_X

雪が歌う夜に君を憶うよ
凍りついたこの部屋で
憧れた未来を待ち望むように
孤独を生きて…

Stary 2007-06-02, 19:23   #343
Mandragora21
Raczkowanie

Agencja, zgodnie z ustawą o promocji zatrudnienia nie ma prawa wziąć od Ciebie kasy za pośrednictwo, jedynie od przyszłego pracodawcy. Pracowawca z kolei robi tak, żeby mu sie to opłacało (zapłaci mniej Tobie), agencja liczy sobie od pracodawcy srednio 1 funt za godzine przez okres trwania umowy o prace.
Jeśli chcesz sprawdzić czy agencja działa legalnie, sprawdz czy figuruje w rejestrze agencji zatrudnienia:

http://www.kraz.praca.gov.pl/StronaGlowna.aspx
Mandragora21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-02, 22:03   #344
malinowo-truskawkowa
Rozeznanie

Blagam Was wizazanki z Londynu o pomoc!!!!
Mialam jechac do Londynu w 3 tyg czerwca i zostac tam az do konca 1 tyg wrzesnia, ale pare minut temu dowiedzialam sie, że praca, która zostala mi zalatwiona jest juz nieaktualna, nastapila zmiana szefostwa i nie ma miejsca juz dla mnie Mialam pracowac w takim punkcie na metrze, gdzie sprzedaje sie kanapki, kawy itp.
Błagam, moze ktoras z Was załatwi mi prace na ten okres, ja tak bardzo chce tam jechac!!!! Normalnie placze, bo ja tak liczylam na ten wyjazd, juz mialam oplany co bede robic i zwiedzac, pomozcie blagam!!!
Stary 2007-06-03, 08:10   #345
Ashlee_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez malinowo-truskawkowa Pokaż wiadomość
Blagam Was wizazanki z Londynu o pomoc!!!!
Mialam jechac do Londynu w 3 tyg czerwca i zostac tam az do konca 1 tyg wrzesnia, ale pare minut temu dowiedzialam sie, że praca, która zostala mi zalatwiona jest juz nieaktualna, nastapila zmiana szefostwa i nie ma miejsca juz dla mnie Mialam pracowac w takim punkcie na metrze, gdzie sprzedaje sie kanapki, kawy itp.
Błagam, moze ktoras z Was załatwi mi prace na ten okres, ja tak bardzo chce tam jechac!!!! Normalnie placze, bo ja tak liczylam na ten wyjazd, juz mialam oplany co bede robic i zwiedzac, pomozcie blagam!!!
ja polecam pochodzenie sobie po stronach z ogloszeniami pracy, powysylanie cv i cover letters i na pewno ktos sie odezwie. badz dobrej mysli

雪が歌う夜に君を憶うよ
凍りついたこの部屋で
憧れた未来を待ち望むように
孤独を生きて…

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-06-03, 08:46   #346
malinowo-truskawkowa
Rozeznanie

A jakie sa te stronki, ktos zna jakies strony? Ja niestety mowie tak srednoi po angilesku i boje się, że nie znajde na moje mozliwości językowe prace
Stary 2007-06-03, 10:47   #347
Ashlee_
Zadomowienie

http://www.jobsearch.co.uk/
http://www.gumtree.com
.. gdzie tu byly jeszcze jakies inne linki, ale nie pamietam gdzie, w ktorym watku u Uk ... warto przejzec te strony, jest sporo ofert pracy.

雪が歌う夜に君を憶うよ
凍りついたこの部屋で
憧れた未来を待ち望むように
孤独を生きて…

Stary 2007-06-04, 20:30   #348
malinowo-truskawkowa
Rozeznanie

zna ktos moze inne stronki z praca w Londynie?, najlepiej takie gdzie możn sie przez internet skontaktowac w sprawie pracy.
Stary 2007-06-09, 22:32   #349
olka_222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez traci Pokaż wiadomość
Aby dostac mieszkanie socjalne trzeba znalesc Housig z danego regionu ,dadza do wypelnienia jakies papiery i trzeba czekac.Czasem nawet kilka lat.Z ty ,ze niewiem czy Polacy moga sie ubiegac bo ostatnio cos tam bylo w telewizji ,ze trzeba zmienic to zeby ludzie stad mieli pierszenstwo.W jakim miescie mieszkasz.Moi rodzice kiedys w takim mieszkali ale to bylo bardzo dawno temu i wtedy bylo latwo o takie mieszanie a teraz coraz trudniej.
no jeszcze poki co nigdzie, ale zbieram potrzebne informacje bo jak wyjade to przez pewien czas moge nie miec internetu w anglii

a wyjezdzac bede koniec wrzesnia poczatek pazdziernika choc mnie nieco duze watpliwosci naszly, ale sie zobaczy

wiem ze mojej sasiadki corka pojechala do anglii i po 2 czy 3 latach dostala takie mieszkanie, ale jakie warunki trzeba spelniac to nie mam pojecia

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-06-10, 11:31   #350
traci
Wtajemniczenie

Cytat:
no jeszcze poki co nigdzie, ale zbieram potrzebne informacje bo jak wyjade to przez pewien czas moge nie miec internetu w anglii

a wyjezdzac bede koniec wrzesnia poczatek pazdziernika choc mnie nieco duze watpliwosci naszly, ale sie zobaczy

wiem ze mojej sasiadki corka pojechala do anglii i po 2 czy 3 latach dostala takie mieszkanie, ale jakie warunki trzeba spelniac to nie mam pojecia
Pytalam znajomej ktora mama pracuje w housing i ona mi powiedziala ,ze Polakom raczej nie za bardzo chca dawac bo za duzo a przeciez maja swoich obywateli.Niewiem jak to wyglada w praktyce ale slyszalam ,ze teraz ludzie czekaja bardzo dlugo za takim mieszkaniem.Polska w Unii jest 3 lata z tego co wiem po roku mozna sie bylo starac wiec dziwne ,ze Twoja kolezanka dostala takie mieszkanie.Zakladam ,ze nie ma obywatelstwa brytyjskiego.To albo miala szczescie albo wynjmuje to mieszkanie prywatnie a nie socjalne.
traci jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-10, 14:07   #351
Sweet :)
Zakorzenienie

Dziewczyny, czy możecie mi powiedzieć ile kosztuje wysłanie listu poleconego z UK do Polski ? Z góry bardzo dziękuję
Sweet :) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-10, 14:49   #352
KasieńkaJ
Przyczajenie

GG do KasieńkaJ

Cytat:

Ja mieszkam w Anglii juz ponad pół roku z całą rodzoinką(tzn z męzem i dwójka moich pociech),mój mąż jest tu juz ponad rok.
Z tego co wiem to by miec szanse na mieszkanie "socjalne" trzeba spełniac szereg warunków.Musisz udowodnic ,że nie stac Cię na wynajęcie domu,że masz małe dochody no i raczej jako osoba samotna,a pracujaca nie masz na takie mieszkanie szans.My chociaz pracuje tylko mój mąż tez na takie mieszkanie szansy nie mielismy.
Oczywiscie wniosek możesz złozyć bo może sie udac.
Nie prawdą jest jednak ,że Polakom takich mieszkań nie przyznaja,tu w Anglii dyskryminacja ludzi o innej narodowości jest zabroniona i wszystcy którzy są obywatelami Unii Europejskiej maja na takie mieszkania szanse,ale jest to długa i mozolna droga,niestety.
Nie mniej ,życze Ci powodzenia i trzymam kciuki.
Od siebie dodac mogę to ,że nigdy nie było nam tak dobrze w ,życiu jak teraz.Chociaz jesteśmy daleko od swoich krewnych to życie tu jest o wiele łatwiejsze i przede wszystkim dzieciakom bedzie łatwiej w dorosłym życiu.Warto wiec wyjechac jak sie ma jakiś cel,na pewno sie wszystko uda.
POZDRAWIAM BARDZO ,BARDZO I POWODZENIA!!!
KasieńkaJ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-10, 17:25   #353
olka_222
Zakorzenienie

wiem tylko że ta córka sąsiadki mieszkała na jednym pokoju z dzieckiem i niby dla anglikow nie do pomyslenia jest zeby dziecko w wieku szkolnym nie mialo swojego konta i mieszkalo w pokoju z rodzicami. Mieszkaja w jakims nieduzym miasteczku.

Niby do wyjazdu pozostalo jeszcze 3 miesiace ale ja jakos juz zaczynam sie bac i waham sie czy wyjazd stad to rozsadny wybor. Kasiorki nie mamy na tyle zeby zostac w polsce i normalnie zyc, ale najbardziej czego sie boje to samotnosci, bo tutaj w polsce nie mamy duzo znajomych ale jacyh sa tacy sa i od czasu do czasu sie spotykamy.

A na obczyżnie nie wyobrazam sobie ze moge z kim snoralnie swobodnie usiasc przy kawie i porozmawiac sobie

a mozecie mi jeszcze napisac jak to jest z prawem pracy,ile czasu trwa wypowiedzenie, czy w przypadku kzdej umowy mozna je zlozyc?
Stary 2007-06-10, 18:36   #354
alinarda
Raczkowanie

Cytat:
a mozecie mi jeszcze napisac jak to jest z prawem pracy,ile czasu trwa wypowiedzenie, czy w przypadku kzdej umowy mozna je zlozyc?
W UK wlasciwie wszystko (w granicach prawa) reguluje umowa z pracodawca i wszystko powinno byc zawarte w kontrakcie.
Powodzenia.
Stary 2007-06-10, 18:41   #355
alinarda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sweet :) Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy możecie mi powiedzieć ile kosztuje wysłanie listu poleconego z UK do Polski ? Z góry bardzo dziękuję
Nigdy nie wyslalam takiego listu, ale zerknij tu:
http://www.postoffice.co.uk/portal/p...diaId=25700686
Stary 2007-06-10, 21:27   #356
olka_222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alinarda Pokaż wiadomość
W UK wlasciwie wszystko (w granicach prawa) reguluje umowa z pracodawca i wszystko powinno byc zawarte w kontrakcie.
Powodzenia.
no ale nie ma tam zadnego kodeksu pracy? takiego np jak w polsce, ktory np okresla ze okres wypowiedzenia umowy powinien wynosic 2 tyg?
Stary 2007-06-11, 01:02   #357
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KasieńkaJ Pokaż wiadomość
Oczywiscie wniosek możesz złozyć bo może sie udac.Nie prawdą jest jednak ,że Polakom takich mieszkań nie przyznaja,tu w Anglii dyskryminacja ludzi o innej narodowości jest zabroniona i wszystcy którzy są obywatelami Unii Europejskiej maja na takie mieszkania szanse,ale jest to długa i mozolna droga,niestety.
Mam kolezanke, ktora dostala takie mieszkanie - council flat

Cytat:
Okres wypowiedzenia waha sie od dwoch tygodni do dwoch miesiecy przewaznie.
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-11, 02:20   #358
zytasia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Beekeeper Pokaż wiadomość
no niezle...cos się kroi, że w te wakacje tez zawitam do Anglii A już sobie obiecywałam, że zmieniam państwo,a tu jednak! Koleżanki tak mnie namawiają, żebym do nich wróciła, że chyba nie bede potrafiła odmówić Tak więc Wizażanki z Leeds, robimy spotkanie w lipcu o.b.ow.i.ą.z.k.o.w.o!

Ktoś też na wakacje wybiera się w okolice Leeds? (oczywiście w celach typowo turystycznych )
W lipcu jade do Polski, ale jak sie uda ze akurat w tym czasie bede w Leeds, znajde odpowiedni temat gdzie, kiedy i o ktorej i jak nie zapomne to sie pojawie napewno
zytasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-11, 10:57   #359
Apsik
Rozeznanie

GG do Apsik

Cytat:
Pytalam znajomej ktora mama pracuje w housing i ona mi powiedziala ,ze Polakom raczej nie za bardzo chca dawac bo za duzo a przeciez maja swoich obywateli.Niewiem jak to wyglada w praktyce ale slyszalam ,ze teraz ludzie czekaja bardzo dlugo za takim mieszkaniem.Polska w Unii jest 3 lata z tego co wiem po roku mozna sie bylo starac wiec dziwne ,ze Twoja kolezanka dostala takie mieszkanie.Zakladam ,ze nie ma obywatelstwa brytyjskiego.To albo miala szczescie albo wynjmuje to mieszkanie prywatnie a nie socjalne.
Niekoniecznie.
Tutaj jest mnóstwo różnych przepisów, z których można korzystać ubiegając sie o przydzial mieszkania socjalnego. Np jesli wynajmujesz mieszkanie w kilka osób, a sama masz w nim swoją rodzinę i choć jedno dziecko i jeśli liczba osób w domu przekracza 5 osob to dla Anglików jest to przeludnienie. Jeśli rodzinę utrzymuje jedna osoba i dochód roczny wacha sie w granicach 12tys funtów to kolejny "powód" zeby mieszkanie dostać. Itd..
Osobiście nie szukam takiego mieszkania, więc nie interesowalam sie tym specjalnie, natomiast moja sąsiadka, która niedlugo zostanie mamą i nie dostanie tutaj żadnych świadczen prócz benefitów i child tax wlaśnie o takie mieszkanie się stara.
Wiem też, ze można sie ubiegać o dofinansowanie do kosztów utrzymania mieszkania, podobno wynosi to ok 100 funtów miesięcznie i jest to kwota bezpośrednio przelewana na konto agencji lub osoby, która mieszkanie wynajmuje.
Myślę, ze najbezpieczniej po prostu poszukać rzetelnych informacji na stronach angielskich.
Apsik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-06-11, 11:24   #360
***luna
Zakorzenienie

Cytat:

nie zgadzam się. to czy dostaniesz mieszkanie z councila zależy od ilości punktów, które zdobędziesz a nie od pochodzenia.
Dużo zależy od regionu.
Tu gdzie ja mieskzam nie ma zbyt wielu dostępnych mieszkań socjalnych. (Maidstone, Kent).
Znam Polaków, którzy dostali mieszkanie socjalne.
Ja na to nie mam szans.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości