Mamusie i ich słoneczka majowo-czerwcowe 2008 - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-11-24, 11:22   #3601
alusia*
Wtajemniczenie

Send a message via Skype™ to alusia*
Dot.: Mamusie i ich słoneczka majowo-czerwcowe 2008

Jak ja nie lubię poniedziałków...Week end zawsze tak szybko mija.

ASIA mój tez łapie sie za uszko to może cos z ząbkami.

MAŁA STOPKA to prawda dzieci lubia takie zabawki jak łyzka drewniana,pokrywka itp.Moja mama mowiła mi ,ze my z bratem lubiliśmy sie takimi rzeczami bawić.Ona miała wtedy czas żeby coś w domu zrobic.
alusia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-24, 11:31   #3602
sybillla
Zakorzenienie

witam mamusie po długiej przerwie ja dziś 1 dzień w pracy stres rano ogromny ale teraz już lepiej oby do 14 jakoś zleci mała spokojna jak donosi ciocia z babcią więc nie jest źle Oby przeżyć 1 tydzień[/B]
sybillla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-24, 12:41   #3603
alusia*
Wtajemniczenie

Witaj SYBILLA.fajnie ,że zajrzałas do nas.

mój mały jak 2 tyg. temu był przeziębiony to budził się np. 6 razy,duzo spał u nas itd.Od momentu jak wyzdrowiał noce nie wróciły całkiem do normy.Nie wygladaja jak dawniej.Pisałam WAm pewnie ,że budził sie o 3lub 4 rano albo coraz cześciej zdarzało mu się przespać cała nocke.Teraz cos kąbinuje!Budzi się 2 lub 3 razy ,płacze.To ja go do cyca.Nie mam juz tyle mleka i w nocy piersi puste.Uzywamy go awaryjnie jak zostaje z moją mamą bo już nie mam tyle mleczka żeby ściagać.Je jak jest naprawde głodny a mnie nie ma.Chciałam mu dawac na noc butle a wnocy pierś.Gdzie tam!Jest płacz i zgrzytanie zebow,nie chce butelki.Ostatnio poszedł głodny spac bo cyca nie dałam a butli nie chciał.
Nie wiem co to bedzie jak mleko mi sie całkiem skonczy...
Stary 2008-11-24, 14:58   #3604
Rustamka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Sonia11 Pokaż wiadomość

Rustamka - Nataniel super raczkuje i wogóle wygląda na starszego - może prze tą bują czuprynkę. Mimo że mój Szymon jest w podobnym wieku jest jeszcze prawie calkiem łysy i jeszcze mu daleko do takiego raczkowania.
Sonia Natan nie Nataniel To sa dwa rózne imiona Nio odkad sie urodzil to wygladal na starszego hihih wąłsnie przez te włoski
A basen spuper sprawa
My chdzimy raz w tyg odkad Natan skonczyl 3 miesiace
Tylko u nas fotek nie mozna robic w UK co mnie strasznie wqrza
Jednak udalo nam sie jedna zrobic z pierwszego wypadu wąłśnie jak Natanek mial równe 3 miesiace Ale terazjak bede w Polsce to mam basen kolo bloku wiec pewnie bede czesciej chodzila i narobie mu foteczek tylko musze kupic aparat jednoroazowy wodoszczelny zeby podczas nurkowania cosik porobic

alusia* a spróbuj moze z Kubkiem Niekapkiem u niektorych moich kolezanek na innym forum to sie sprawdzilo Ja karmie młodego od kilku dni juz tylko w nocy jak istnieje taka potrzeba i rano jak biore go do łozka w dzien sie nie domaga wcale a jak sie nie domaga to zmuszac go nie bede
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg dzis_z_mamusia_na_basenie.jpg (77,5 KB, 31 załadowań)

Rustamka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-24, 15:22   #3605
alusia*
Wtajemniczenie

Rustamka ale czy dziecko 5 miesieczne moze pic z kubka niekapka?mysle ,że nie bo przeciez umie tylko ssać.
Mój brat cioteczny tez ma na imie Natan

Edytowane przez alusia*
Czas edycji: 2008-11-24 o 15:26
Stary 2008-11-24, 16:49   #3606
Sonia11
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Rustamka Pokaż wiadomość
Sonia Natan nie Nataniel
Sorki - już bedę pamietać A imię śliczne
Sonia11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-24, 17:41   #3607
Rustamka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez alusia* Pokaż wiadomość
Rustamka ale czy dziecko 5 miesieczne moze pic z kubka niekapka?mysle ,że nie bo przeciez umie tylko ssać.
Mój brat cioteczny tez ma na imie Natan
Ja Natankowi Kupilam jak mial 4 miesiace kupek treninfgowy w Tesco taki najzwykleszy z Duzym Gumowym smokiem i pil z tego Herbatki jak skonczyl 6 miesiecy kupilam mu taki ze słomka i tez z niego pije
Jak znajde na allegro ten kubek treningowy to ci dam linka
A imie Natan zrobilo sie ostatnimi czasy bardzo Popularne czego nie wiedzilesmy wczesniej hihih teraz gdzie nie spojrze jest Natan Ale nie zamienilabym mu tego imienia na zadne inne bo rymuje sie Natanek -szatanek a to do mojego skrzata pasuje jak ulał

Stary 2008-11-24, 17:56   #3608
st_ella
Wtajemniczenie

Rustamka dobrze robisz że podajesz dziecku kubek niekapek ja mam az Tomme Tippee ale jak to ja jeszcze niewygotowałam.... wiec nadal mała pije z butelki a to juz czas najwyższy mała przestawic aby nie latała z butla w wieku 5 lat....

ja sie powymadrzam moze mnie znielubicie...
ale dziewczyny nie sadzajcie swoich pociech jesli same jeszcze nie potrafia usiąść... moja pani rehabilitantka twierdzi ze to poważny bład i hamuje rozwój dziecka...
dziecko do wszystkiego musi dojsć samo podobno ma to bardzo duzy wpływ na rpzwój mózgu
no oczywisćie siedzenie dzieciakkowi nie zaszkodzi ale aby to robić rozważnie i nia krótko....

moja STefa opóźniona jest w stosunku do Waszych dzieci - no a szczególnie do Twojego Natana Rustamka...
mała tylko obraca sie z pleców na brzuszek w obie strony i z brzuszka na plecy (to dla niej trudnijesze)
dzwiga sie do siadu.... bardzo chce siedziec co widac po niej... ale u nas na wszystko przyjdzie czas...

no i problem z pobudkami nocnymi ale mam nadzieje zze to kwestia zebow bo ida jak szalone... mamy juz 3 na dole i jedna jedynke druga dwojke dolna i jedynke gorna widac... wiec chyba to malej dokucza w nocy....

od czwartku wracam do pracy.... czy sie ciesze nie wiem czy mam stresa... chyba tez nie...
traktuje to jako wyzwanie
na razie z mała zostaje babcia która coś marudzi i nie bardzo chce zostac... nianka na stale... no ale moze uda mi się nie znaleść nianki??

st_ella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-24, 18:15   #3609
ona1981
Zakorzenienie

St_ella co do tego sadzania dzieci to się zgadzam w stu procentach Moj Michalek ma 6,5 miesiaca i jeszcze nie siedzi, trudno, ma na to czas, nie sadzam go. Coraz czesciej z pozycji do raczkowania usiadzie sobie podpierajac sie rączką a jak straci rownowage to nie leci na glowke tylko odchyla ja przed upadkiem, moze przez to, ze uczy sie siadania sam i wie czym grozi upadek.

Wczoraj wprowadziłam żółtko, pomieszałam z brokulami ze słoiczka, maly ulewał po tym:/ Jutro sprobuje jeszcze raz...

Edytowane przez ona1981
Czas edycji: 2008-11-24 o 18:22
ona1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-24, 18:56   #3610
Rustamka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ona1981 Pokaż wiadomość
Wczoraj wprowadziłam żółtko, pomieszałam z brokulami ze słoiczka, maly ulewał po tym:/ Jutro sprobuje jeszcze raz...
Poczekalabym na twoim miejscu 3-4 dni z ponownym podawaniem
My jeszcze sie nie zołtkujemy poczkam z tym do 7 miesiaca
A co do sadzania dziecka ja kupilam takie cos jak Natan mial 4 miesiace polecila nam to polozna bo Natan bardzo chcial juz siedziec podciagal sie na wszystkim i wszystkich Fotka ponizej I 4 miesieczny Natan w środku
A Kubek jak juz wczesniejnapisalam Kupiłam w Tesco za 8 złotych bo akurat bylam w Polsce i jest on od 4 miesiecy Natan odrazu go polubil mimo ze wczesniej byl na cycku
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMGP6054.jpg (65,4 KB, 31 załadowań)

Stary 2008-11-24, 19:40   #3611
Martucca
Rozeznanie

Witajcie

Wpadłam tylko na momencik, poczytałam tylko pobieżnie, bo strasznie zajęta jestem ostatnimi czasy: edukuję się i pracuję (jeszcze w domu)

Cytat:
Napisane przez st_ella Pokaż wiadomość
ja sie powymadrzam moze mnie znielubicie...
ale dziewczyny nie sadzajcie swoich pociech jesli same jeszcze nie potrafia usiąść... moja pani rehabilitantka twierdzi ze to poważny bład i hamuje rozwój dziecka...
dziecko do wszystkiego musi dojsć samo podobno ma to bardzo duzy wpływ na rpzwój mózgu
no oczywisćie siedzenie dzieciakkowi nie zaszkodzi ale aby to robić rozważnie i nia krótko....
Nasza pielęgniarka z kolei powiedziała, że dziecko nie powinno być sadzane dopóki nie potrafi utrzymać wyprostowanego tułowia- wtedy jego plecki są wystarczająco silne Mój bąbel potrafi się sam-przy odrobinie szczęścia- podciągnąć do siedzenia (np. trzymając się szczebelków łóżeczka), ale ma zbyt słabe mięśnie grzbietu, żeby utrzymać się w takiej pozycji i ''leci'' na boki albo do przodu. Staram się mu nie dawać ku temu okazji, bo to nie jest sposób, w jaki dzieci uczą się siadać... Dzieci powinny siadać albo z pozycji do raczkowania, albo przekrecając sie na boczek...
Zresztą mały dzisiaj kombinował w ten sposób: złapał się za obie stópki i przeturlał się na boczek. Z tej pozycji (trzymając się za stópki) chciał się dalej przturlać na brzuszek, ale mu się nie udało Myślę, że jeśli będzie to praktykował, to w przeciągu kilku tygodni sam usiądzie

ste_lla, nie mów, że Stefcia jest opóźniona... Ona pewnie jest dużo bardziej posunięta w rozwoju psychicznym niż fizycznym- podobno dzieci tak mają. Thorkil szybko rozwija się fizycznie, ale ja wiem (z całą) pewnością, że będzie mówił późno- może dopiero w wieku 3 lat I pewnie najpierw po duńsku, a dopiero potem po polsku Smutno mi z tego powodu
A zębole u was faktycznie, hurtem się sypią U nas jest ich 6 i jak na razie- przerwa w ząbkowaniu, co mnie bardzo cieszy, bo ciężko było, oj ciężko

Cytat:
A co do sadzania dziecka ja kupilam takie cos jak Natan mial 4 miesiace polecila nam to polozna bo Natan bardzo chcial juz siedziec podciagal sie na wszystkim i wszystkich Fotka ponizej I 4 miesieczny Natan w środku
Zawistowski takie siedzisko bardzo skrytykował w jednym z postów z linku, który był tutaj podany A ogromna większość dzieci chce siadać dużo wcześniej niż jest na to gotowa. Mój Gucio zaczął się podciągać w wieku 3 miesięcy, podobnie jak Miłoszek Suzi i pewnie sporo innych maluszków.

Cytat:
Napisane przez BRAXA Pokaż wiadomość
MARTUCCA mam pytanie Oliwier czesto mruga oczami raczej inne niemowlaki tak nie robia co o tym myslisz isc do jakiegos lekarza.Po za tym mruganiem to rozwija sie raczej dobrze jak na swój wiek.prosze o odpowiedz
Wiesz, ciężko cokolwiek powiedzieć... Zasadniczo, niemowlęta mrugają z bardzo niską częstotliwością (1-2x/min.). Częstotliwość mrugania zwiększa się, kiedy oczy są zmęczone albo suche... Zapytaj może pediatrę przy najbliższej okazji. Pewnie to nic poważnego, może taka po prostu jego ''uroda''

monia Arturek ogrooomny Ile on ma wzrostu??? Jeśli płacze przy ubieraniu po kąpieli, to może jest mu zimno? Spróbuj może ogrzewać go trochę suszarką w czasie ubierania. U nas to pomogło

Aaaa... Postaram się niedługo wrzucić przepisy na dziecięce papki, o których kiedyś pisałam. Nie bijcie- zapomniało mi się bo osiągnełam niedawno wiek starczy 28 lat

belief

- do not underestimate the strength within."

Martucca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-24, 19:58   #3612
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

alusia - wydaje mi się że picie z kubka niekapka nie jest za wczesne, niech się uczy, byle umiał trzymać rączkami, przecież większość dziewczyn podaje już w tym wieku pokarmy stałe a to ssaniem nie jest

stella - to i moja "opóźniona", dopiero ma za sobą pierwsze przewroty a gdzie reszta

Martucca - właśnie, zaintrygowałaś mnie - dziecko ma siadać z pozycji do raczkowania i przekręcając się na boczek - to drugie to jak ma wygladać?
ps. - to ty jesteś skorpionica? (jak ja)
gothika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-24, 20:16   #3613
st_ella
Wtajemniczenie

...i ja jestem skorpionem 30 letnim....

st_ella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-24, 20:31   #3614
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

hehe - no to mamy już 27-letniego, 28-letniego i 30-to letniego a kóra to 29-cioletni?
Stary 2008-11-24, 20:36   #3615
ZłOSNICA
Raczkowanie

Kobietki! Możecie napisać - ile miały Wasze pociechy, jak zmienił im się kolor oczu (jeżeli już się zmienił) - mój szkrab ma prawie 4,5 miesiąca i nic

Pozdrawiam Was wszystkie - rzadko bywam tu ostatnio brak czasu!

ZłOSNICA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-24, 20:46   #3616
ona1981
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ZłOSNICA Pokaż wiadomość
Kobietki! Możecie napisać - ile miały Wasze pociechy, jak zmienił im się kolor oczu (jeżeli już się zmienił) - mój szkrab ma prawie 4,5 miesiąca i nic

Pozdrawiam Was wszystkie - rzadko bywam tu ostatnio brak czasu!

Moj 6,5 i nadal niebieskie. Moze już tak zostanie, ale ponoc dzieciom potrafią się zmienic oczka do roku.
Stary 2008-11-24, 21:28   #3617
Caterin17
Zakorzenienie

GG do Caterin17 Send a message via Skype™ to Caterin17

Zlosnica moj Sebastianek ma taki dziwny kolor ciezko powiedziec jaki bo niebieski z brazowymi promykami i takim odblaskiem pomieszanym. Hmmm wiec nie wiem jakie bedzie mial... czy takie pomieszane czy calkiem zmienia mu sie na brazowe
Stary 2008-11-24, 23:43   #3618
suziaa
Rozeznanie

GG do suziaa

hej dziweczyny dzięki za info w sprawie gryzaka, macie rację po przemyśleniu stwierdziłam że rzeczywiście nie ma sensu go kupować.
mały ma nadal zapalenie oskrzeli:/ nadal antybiotyk i inhalacje, za trzy dni do kontroli, biedactwo ile jeszcze będzie musiał się męczyć!!??
co do żółtka, ja wprowadziłam już po skończeniu 6 miesiąca, zmieszałam ugotowane zółtko z zupka jarzynową z kurczakiem ze słoika, najlepiej jednak wlać do gotującej się zupki aby się samo ścięło.Miłosz kończy za 6 dni 7 miesięcy.
co do koloru oczek-mój ma szaro zielone po mamusiza bardoz nie zauwazyłam zmiany bo zresztą ciężko to zauważyć co innego gdyby miał piwne.
Monia zmień prosze wage mojego synka na 9.100 wrostu nei znam na chwilę obecną, nie udało się nam przez chorobę zmierzyć.
martucca- powiedz po czym poznajesz za ile synek będzie mówił? mając 3 latka?!!mój praktycznie cały dzień nawija, chwili spokoju nie ma serio teraz przerzucił sie na edzia, dzidzia, dziadzia, idzie, adzi, itd ale najczęściej edzia mnie się wydaje ze będzie bardzo szybko mówił. wszystkiego najlepszego z okazji osiągnięcia wieku starczego hehe
codo darcia się-to mój niezależnie czy jest ubierany czy rozbierany daje taki koncert że szok dopiero jak stoi daje cos sobie zrobić:/
on jest czasem okropny, na prawdę! nie chce w ogóle leżeć, siedzieć to też rzadko najlepiej to by tylko stał i stał, dzięki chodzikowi jak juz wcześniej pisałam mam chwilę wytchnienia, mały po swojemu sobie jeżdzi po dwóch pokojach zwalając wsystko co ma w zasięgu rączek a jak się cieszy, na prawde szczęśliwe dziecko jak w tym siedzi. no i co ja mam zrobić? zabrać mu tę przyjemność? dzisiaj naprzykłąd podjechał sobie do ławki z oparciem, która mamy w kuchni i złapał za oparcie i chciał się wydostać, dobrze że zauwazyła to moja mama i go szybko wyciągnęła. aż strach pomyśleć co będzie za rok. na prawdę cieszcie się mamuski spokojnych dzieci i nie zamartwiajcie się tym że dzieci wolno się wg was rozwijają. cieszcie sie po prostu spokojem mówię wam
a oto mój rekin wszystkożerny
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Obraz 1547.jpg (83,2 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 1518.jpg (40,4 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 1499.jpg (72,8 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 1493.jpg (102,4 KB, 18 załadowań)
suziaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-25, 09:50   #3619
83monia
Zakorzenienie

darcie sie jak ubierany - moj ma podobnie doi suzii, drze sie jak go ubieram nawet w kurtke... wiec to chyba charakterek

żółtko - jeszcze nie podaje. moje dziecko ledwo miesko (i nie zawsze) je...taki z niego tradycjonalista - zle reaguje na nowosci

siedzenie - arturek z checia sam by usiadl, pręży sie i wygina, chwyta za szczebelki albo za ana[pe, moje spodnie jak lezy na brzuszku, ale ma slaby chwyt sie puszcza. jak go posadze to przzewaca sie na boki jak siega gdzies daleko albo na brzuch jak siega do przodu. rzadko do tyłu. duzo sie przemieszcza (do tylu i naokoło siebie) wiec pewnie sie szybko wycwiczy

oczka - ma janonniebieskie (za tata), nie wiem kiedy sie rozjasnily bo mial wrecz granatowe

ma straszny kaszel... w nocy ciagle budzilam nim malego... a niebadzo moge cos brac bo nadal sciagam mleko...

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-25, 11:47   #3620
ver_ona
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny. Mam pytanie, bo Wy bardziej zaawansowane. Czy wasze maluchy też się tak prężyły- mostkowały jak im zęby szły? Moj Borys od 2 dni tak w ciągu dnia się pręży i zaczął wstawać w nocy często. Podałam mu właśnie te granulki co Monia o nich pisała Dagomed 44.W końcu w piątek kończy 20 tyg, to zęby są prawdopodobne. Mam nadzieję, że pomoże.
A może to objaw czegoś innego?

Pozdrawiam.
Stary 2008-11-25, 13:27   #3621
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ver_ona Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny. Mam pytanie, bo Wy bardziej zaawansowane. Czy wasze maluchy też się tak prężyły- mostkowały jak im zęby szły? Moj Borys od 2 dni tak w ciągu dnia się pręży i zaczął wstawać w nocy często. Podałam mu właśnie te granulki co Monia o nich pisała Dagomed 44.W końcu w piątek kończy 20 tyg, to zęby są prawdopodobne. Mam nadzieję, że pomoże.
A może to objaw czegoś innego?

Pozdrawiam.
u mnie zaczął mostek robić jak wyszły zęby więc widzę tu jednak jakiś zwiazek

Stary 2008-11-25, 14:02   #3622
ver_ona
Zakorzenienie

Aaa, no to dzięki za odp.
Stary 2008-11-25, 15:28   #3623
alusia*
Wtajemniczenie

Czyżby to objawy zabkowania?
-ślinienie się
-branie wszystkiego do buzi
-ciaganie się za uszko
--prężenie się,robienie mostka

Wzieło mnie jakies choróbsko.Pije mleko z miodem,biore Cholinex i tyle.Gardło bardzo boli.A i na stan podgoraczkowy i ból mięsni Apap.Moze karmiące piersia doradza co jeszcze może pomóc???Bez recepty.Boje się ,że zaraże małego.Tydzien temu skonczył chorowac.

SUZIAA fajny strój tygryska ma Twój synek

Kurcze no w szoku jestem z tym niekapkiem dla takich małych dzieci!Kupie go ale to obojetnie jaki?O co chodzi z kubkiem treningowym???

Edytowane przez alusia*
Czas edycji: 2008-11-25 o 15:31
Stary 2008-11-25, 17:00   #3624
maladT
Zakorzenienie

Alusia nie strasz bo moja młod już 2 miesiąc ma te niepokojące objawy... strach się bać

Oliwka 07.02.2015
maladT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-25, 17:08   #3625
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

alusia - moja ma te objawy od baaardzo dawna (oprócz mostka) i ząbków nie ma
Stary 2008-11-25, 19:13   #3626
83monia
Zakorzenienie

alusia - na gardło mi pomaga tantum verde w sprayu. a niekapka mój nie rozumie, bawi się nim i gryzie samiast ciagnąć

Stary 2008-11-25, 20:18   #3627
ver_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alusia* Pokaż wiadomość
Czyżby to objawy zabkowania?
-ślinienie się
-branie wszystkiego do buzi
-ciaganie się za uszko
--prężenie się,robienie mostka

Wzieło mnie jakies choróbsko.Pije mleko z miodem,biore Cholinex i tyle.Gardło bardzo boli.A i na stan podgoraczkowy i ból mięsni Apap.Moze karmiące piersia doradza co jeszcze może pomóc???Bez recepty.Boje się ,że zaraże małego.Tydzien temu skonczył chorowac.

SUZIAA fajny strój tygryska ma Twój synek

Kurcze no w szoku jestem z tym niekapkiem dla takich małych dzieci!Kupie go ale to obojetnie jaki?O co chodzi z kubkiem treningowym???
Wczoraj na tvn style wypowiadal sie Zawistowski nt niekapka. I niestety go odradzał, powiedział że to nie naturalne i itp. No i pytali go co w zamian, no i stwierdzil, ze tylko normalny kubek. W sumie pierwszy raz sie z taka opinia spotkalam.
Stary 2008-11-25, 20:24   #3628
Caterin17
Zakorzenienie

GG do Caterin17 Send a message via Skype™ to Caterin17

alusia moj tez ma takie objawyod dawna i nie ma zabkow

kurcze ale nas malo, tak malo reszta pisze a niektore zniknely zupelnie szkoda
ostatnio spojrzalam na liste pomyslalam o Reem, Funieczce...
Stary 2008-11-25, 21:33   #3629
..Asia..
Wtajemniczenie

Cytat:
Sonia Natan nie Nataniel To sa dwa rózne imiona Nio odkad sie urodzil to wygladal na starszego hihih wąłsnie przez te włoski
A basen spuper sprawa
My chdzimy raz w tyg odkad Natan skonczyl 3 miesiace
Tylko u nas fotek nie mozna robic w UK co mnie strasznie wqrza
Jednak udalo nam sie jedna zrobic z pierwszego wypadu wąłśnie jak Natanek mial równe 3 miesiace Ale terazjak bede w Polsce to mam basen kolo bloku wiec pewnie bede czesciej chodzila i narobie mu foteczek tylko musze kupic aparat jednoroazowy wodoszczelny zeby podczas nurkowania cosik porobic
a u nas na basenie teżnie wolno robić zdjęć. Ciekawe dlaczego..

Cytat:
Napisane przez Martucca Pokaż wiadomość
Witajcie

Wpadłam tylko na momencik, poczytałam tylko pobieżnie, bo strasznie zajęta jestem ostatnimi czasy: edukuję się i pracuję (jeszcze w domu)

ste_lla, nie mów, że Stefcia jest opóźniona... Ona pewnie jest dużo bardziej posunięta w rozwoju psychicznym niż fizycznym- podobno dzieci tak mają. Thorkil szybko rozwija się fizycznie, ale ja wiem (z całą) pewnością, że będzie mówił późno- może dopiero w wieku 3 lat I pewnie najpierw po duńsku, a dopiero potem po polsku Smutno mi z tego powodu
A moja Kalina nadal mało ruchliwa i na domiar złego nic nie mówi. Strasznie się tym martwię, bo tylko mówi "guuu" i z reguły piszczy,a raczej mruczy. Jak się bawi to tak niby do siebie mówi, ale to jest raczej takie mruczenie, nie ma tam zadnych wyraźnych głosek Nic więcej..żadne bu, ba ga,ma..nic, po prostu nic . Czy to znaczy że coś jest nie tak? Mam iśc do lekarza?? Czy to znaczy ze będzie późno mówić??
Ma 5 i pół m-ca i jeszczze sama nie przewróciła się z brzuszka na plecy. Pediatra to lekceważy...Czy powinnam iść do jakiegoś ortopedy itp? Bo jak jej odrobinę pomogę to się odwróci, ale tak zupełnie sama to nie

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
u mnie zaczął mostek robić jak wyszły zęby więc widzę tu jednak jakiś zwiazek
Z kolei my posiadamy 2 ząbki (od kilku dni ) ale żadnych mostków nei zauważyłam. Czasem się powygina,ale tylko wtedy gdy jest naprawdę zła, ze leży na plecach. Zdarzyło się to może ze 2-3 razy

Cytat:
Napisane przez Caterin17 Pokaż wiadomość
alusia moj tez ma takie objawyod dawna i nie ma zabkow

kurcze ale nas malo, tak malo reszta pisze a niektore zniknely zupelnie szkoda
ostatnio spojrzalam na liste pomyslalam o Reem, Funieczce...
Czasami widzę dziewczyny na dole - znaczy się że chociaż "duchowo" są znami i czytają nasze wypociny
Stary 2008-11-25, 21:46   #3630
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

Asia - moja podobnie jak twoja - mało ruchliwa, leniwa i mało mówi - tylko czasem gi (no i aa,ee i ej) i tylko krzyczy, i grucha - akurat o ta mowę to lekarza się nie pytałam tylko o to przewracanie - to też każdy lekarz mówi że to nic, że przyjdzie na nia czas. I wkońcu chyba zaczełam tak mysleć, już się tak nie martwię, widocznie ma po rodzicach ruchliwość; lekarka powiedziała tylko że widzi że ładnie się unosi na brzuszku - że o to chodzi, i że mniej więcej jak będzie miała 6 miesięcy to ma siadać (ale chyba nie sama), a jak rok chodzić (mniej więcej)
Asia - widujesz reem? jak ja bym chciała zobaczyć jej synka...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości