Nasze codzienne jadłospisy, część XI - Strona 122 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-29, 19:17   #3631
Mirusiaa
Raczkowanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XI

Cytat:
Napisane przez sreberko4 Pokaż wiadomość
Dziekuje za odpowiedz

Czuje ze juz rozwalilam sobie metabolizm Zawsze wydawało mi się że jak jem obiad tak późno to powinnam zrezygnować z kolacji?? Może jakieś rady na początek

Moje rady:
NIE ZAPOMINAĆ O ŚNIADANIU!!!
1. Powinnaś (jeśli jesz) ograniczyć słodycze, fast foody, kupne sałatki (pełno chemii )
2. Owoce jadać do południa.. (i unikać owoców ciężkich np. banan)
3. Mnóstwo warzyw (mało kcal, a jakie pysiee )
4. Kolacje jedz białkowe, jeśli np. w dzień jesz dużo węglowodanów..
5. Nie rezygnować z orzechów (mimo wielu kcal zawierają NNKT! )
6. Sport jak najwięcej
7. Zamień chleb na pełnoziarnisty//pszenne bułki również na pełnoziarniste np. grahamki
8. A no i jeszcze taka mała rada: jeśli zabielasz zupy/sosy śmietaną i mąką zamień je na jogurt naturalny również będę pyszne

Jeśli nie lubisz owsianki/serków wiejskich nie jedz ich
Każdy lubi co innego

Pozdrawiam
Póki masz siłę, jeszcze nic nie jest stracone!

Edytowane przez Mirusiaa
Czas edycji: 2010-06-29 o 19:18
Mirusiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 19:24   #3632
sreberko4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mirusiaa Pokaż wiadomość
Moje rady:
NIE ZAPOMINAĆ O ŚNIADANIU!!!
1. Powinnaś (jeśli jesz) ograniczyć słodycze, fast foody, kupne sałatki (pełno chemii )
2. Owoce jadać do południa.. (i unikać owoców ciężkich np. banan)
3. Mnóstwo warzyw (mało kcal, a jakie pysiee )
4. Kolacje jedz białkowe, jeśli np. w dzień jesz dużo węglowodanów..
5. Nie rezygnować z orzechów (mimo wielu kcal zawierają NNKT! )
6. Sport jak najwięcej
7. Zamień chleb na pełnoziarnisty//pszenne bułki również na pełnoziarniste np. grahamki
8. A no i jeszcze taka mała rada: jeśli zabielasz zupy/sosy śmietaną i mąką zamień je na jogurt naturalny również będę pyszne

Jeśli nie lubisz owsianki/serków wiejskich nie jedz ich
Każdy lubi co innego

Pozdrawiam
kochana jesteś
A powiedz mi to że ten kalafior był smażony na oleju, mizeria na śmietanie 18% to duży błąd? U mnie w domu mama gotuje i staram sie jeść to co ona przygotuje.. musze ją przekonać do jogurtu naturalnego
Grahamek z ziarnami bardzo lubie
A w czym pomagają te NNKT? Bo pierwsze o nich przeczytałam na tym wątku
A mogę jeść lody?
Stary 2010-06-29, 19:37   #3633
Mirusiaa
Raczkowanie

Cytat:
kochana jesteś
A powiedz mi to że ten kalafior był smażony na oleju, mizeria na śmietanie 18% to duży błąd? U mnie w domu mama gotuje i staram sie jeść to co ona przygotuje.. musze ją przekonać do jogurtu naturalnego
Grahamek z ziarnami bardzo lubie
A w czym pomagają te NNKT? Bo pierwsze o nich przeczytałam na tym wątku
A mogę jeść lody?

Może nie aż taki duży błąd.. Ale na twoim miejscu olej zamieniłabym na oliwę [również zawiera NNKT!] (możesz mamę przekonać, że to całej rodzinie wyjdzie na zdrowie)

Masz do zrzucenia tylko 3kg.. Pewnie, że jedz to co wszyscy tylko w mniejszych ilościach

NNKT - są to dobre kwasy tłuszczowe
wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego, mają działanie antydepresyjne, ułatwiają odchudzanie, wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Jest ich wiele w orzechach, oliwie, tłustych rybach, owocach morza

Nie rezygnuj z lodów. wiele osób sądzi, że są kaloryczne.. BZDURA! moim zdaniem również pomagają w odchudzaniu, bo organizm musi złużyć dużo energii aby ogrzać je do odpowiedniej temperatury i nawet nie mają tak dużo kcal [np. takie "big milki", "big trio", "big fruti" mają mniej niż 100 kcal!]

Co i jeszcze mogę poradzić: nie zmniejszaj ilości kcal aż tak bardzo.. myślę, że równie dobrze schudniesz na diecie 1500-1800 kcal co na diecie 1000-1200

Pozdrawiam myślę, że chociaż trochę pomogłam
Stary 2010-06-29, 19:41   #3634
znikajac
Zakorzenienie

Cytat:
Może nie aż taki duży błąd.. Ale na twoim miejscu olej zamieniłabym na oliwę [również zawiera NNKT!] (możesz mamę przekonać, że to całej rodzinie wyjdzie na zdrowie)

Masz do zrzucenia tylko 3kg.. Pewnie, że jedz to co wszyscy tylko w mniejszych ilościach

wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego, mają działanie antydepresyjne, ułatwiają odchudzanie, wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Jest ich wiele w orzechach, oliwie, tłustych rybach, owocach morza

Nie rezygnuj z lodów. wiele osób sądzi, że są kaloryczne.. BZDURA! moim zdaniem również pomagają w odchudzaniu, bo organizm musi złużyć dużo energii aby ogrzać je do odpowiedniej temperatury i nawet nie mają tak dużo kcal [np. takie "big milki", "big trio", "big fruti" mają mniej niż 100 kcal!]

Co i jeszcze mogę poradzić: nie zmniejszaj ilości kcal aż tak bardzo.. myślę, że równie dobrze schudniesz na diecie 1500-1800 kcal co na diecie 1000-1200

Aczkolwiek jak chce schudnąć to jedzenie lodów codziennie nie będzie wskazane, o tym też musi wiedziec.

znikajac jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 19:43   #3635
sreberko4
Zakorzenienie

Cytat:

Pomogłaś kochana Wiesz jak na siebie narzucałam strasznie duże ograniczenia, a potem jak mnie podkusiło i zjadłam np kiełbaske z grila u mojego tż, to rzucałam dieta w cholerę i tak w kólko i myśle ze tym rozwalilam metabolizm
Sprubuje w miare możliwości komponować posiłki białko-warzywa-węglowodany. Odezwę się niedługo jeszcze raz dziekuje
Stary 2010-06-29, 19:48   #3636
Mirusiaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez znikajac Pokaż wiadomość
Aczkolwiek jak chce schudnąć to jedzenie lodów codziennie nie będzie wskazane, o tym też musi wiedziec.

Pewnie, że nie ale od czasu do czasu nie zaszkodzi może jeszcze wybierać sorbety owocowe [z umiarem]

---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ----------

Cytat:
Pomogłaś kochana Wiesz jak na siebie narzucałam strasznie duże ograniczenia, a potem jak mnie podkusiło i zjadłam np kiełbaske z grila u mojego tż, to rzucałam dieta w cholerę i tak w kólko i myśle ze tym rozwalilam metabolizm
Sprubuje w miare możliwości komponować posiłki białko-warzywa-węglowodany. Odezwę się niedługo jeszcze raz dziekuje

A i zapomniałam o najważniejszej radzie wg. mnie: staraj się jeść 4-5 posiłków dziennie co 2,5-3h

Powodzenia i wytrwałości

Edytowane przez Mirusiaa
Czas edycji: 2010-06-29 o 19:45
Stary 2010-06-29, 19:59   #3637
Magdalena0603
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Pokaż wiadomość
UTRZYMANIE

1. jajko na miękko z majonezem,pieczarkami,czo snkiem,fura szczypiorku...kromka razowca z masłem,szynką chudą,pomidorem,cebulą
  2. kromka jak wyżej
  3. 3 spore pulpeciki(mięso mielone,ryż..) w sosie koperkowym,ok.7 młodych ziemniaczków (takie fajne,malutkie posypanych koperkiem, 300g warzyw na patelnię smażonych na oliwie z oliwek
  4. wpadnie ok.300g mizerii (śmietana 18%,kefir,jogurt naturalny),ogórek,koperek ...itd.

ujdzie?ocenicie?

chyba troszkę mało ilościowo?
nie wiem,niech się dziewczyny wypowiedza.
mnie u Ciebie denerwuje chroniczny wręcz brak owoców...kiedy je chcesz jeść?zimą?
Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-29, 20:32   #3638
Falsify
Raczkowanie

Dzień dobry wszystkim! Wklejam moją RRREDUKCJĘ i jak (prawie) codziennie proszę o ocenę

Śniadanie: płatki owsiane (30g) zalane mlekiem, 60g białego chudego twarogu, dużo zmiksowanych truskawek;

II śniadanie: kiwi z dwiema łychami serka wiejskiego (normalnego, nie light) + trochę pestek z dyni, garść truskawek;

Obiad: podsmażony, a następnie zapieczony w piekarniku tuńczyk (był GE-NIAL-NY, dlatego zjadłam go chyba aż z 250g ><), duużo kiszonej kapusty i surówki ze świeżej kapusty (muszę zaznaczyć, że moja mama zawsze dodaje do nich szczyptę cukru, bo inaczej nie są tak smaczne);

Podwieczorek: sałatka z pomidora, zielonej cebulki, ogórka, kalarepy, papryki zalana resztkami chudego jogurtu i kefiru + garść czereśni jakiś czas po;

pół godziny skakania na batucie

Kolacja: 150g chudego serka wiejskiego z połową puszki tuńczyka + cała papryka czerwona

25.08.2012 - jeszcze bardziej szczęśliwa żona
Falsify jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 21:31   #3639
sylwia123567
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kika171 Pokaż wiadomość
aaa no i nie wyliczaj tak np liści sałaty
Dziękuje za ocenę jadłospisów, postaram się dostosować do rad Jutro znowu robię sobie pencakes, bo je uwielbiam, więc wypiję do nich mleko. W tej sałatce to akurat wszystkiego dość dużo było, bo zjadłam cały ogromny talerz Chyba przestałam mieć wyrzuty sumienia po zjedzeniu większej ilości - jeszcze niedawno nie zjadłabym tyle.
Stary 2010-06-29, 21:44   #3640
Magdalena0603
Rozeznanie

Uuuu

1. puszka tuńczyka wsw, homo,całość posypana szczypiorkiem i kiełkami rzodkiewki, grahamka z masełkiem,polędwicą sopocką,ogórkiem zielonym,cebulą, micha truskawek
  2. 2 jajka na miękko,jogurt naturalny + garść orzechów włoskich
  3. jako przekąska :ciabatta na ciepło z kurczakiem,sałatą,mozarel lą,pomidorkiem,pieczarkam i, jabłko
  4. spory filet dorsza zapiekanego w sosie szpinakowym ,z dodatkiem sera pleśniowego, ryż biały, surówka z kapusty pekińskiej (wielka micha)
  5. niewielka miseczka gulaszowej zupy, tak w biegu parówka na zimno (lecę na maraton filmowy))

pewnie wpadną jakieś nachosy + cola...
pokusi się ktoś o ocenkę?

Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-29, 22:56   #3641
Mirusiaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Magdalena0603 Pokaż wiadomość
Uuuu

1. puszka tuńczyka wsw, homo,całość posypana szczypiorkiem i kiełkami rzodkiewki, grahamka z masełkiem,polędwicą sopocką,ogórkiem zielonym,cebulą, micha truskawek bardzo ładnie
  2. 2 jajka na miękko,jogurt naturalny + garść orzechów włoskich + kromka chleba i było by extra
  3. jako przekąska :ciabatta na ciepło z kurczakiem,sałatą,mozarel lą,pomidorkiem,pieczarkam i, jabłko mmm ale chęci narobiłaś
  4. spory filet dorsza zapiekanego w sosie szpinakowym ,z dodatkiem sera pleśniowego, ryż biały, surówka z kapusty pekińskiej (wielka micha) b. ładnie
  5. niewielka miseczka gulaszowej zupy, tak w biegu parówka na zimno (lecę na maraton filmowy)) dla mnie średnioo..

pewnie wpadną jakieś nachosy + cola... a może zamiast coli.. soczek.?
Wg. mnie luźny i fajny jadłospis..
Aczkolwiek zmieniłabym piąty posiłek

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-30, 09:19   #3642
znikajac
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magdalena0603 Pokaż wiadomość
Uuuu

1. puszka tuńczyka wsw, homo,całość posypana szczypiorkiem i kiełkami rzodkiewki, grahamka z masełkiem,polędwicą sopocką,ogórkiem zielonym,cebulą, micha truskawek
  2. 2 jajka na miękko,jogurt naturalny + garść orzechów włoskich
  3. jako przekąska :ciabatta na ciepło z kurczakiem,sałatą,mozarel lą,pomidorkiem,pieczarkam i, jabłko
  4. spory filet dorsza zapiekanego w sosie szpinakowym ,z dodatkiem sera pleśniowego, ryż biały, surówka z kapusty pekińskiej (wielka micha)
  5. niewielka miseczka gulaszowej zupy, tak w biegu parówka na zimno (lecę na maraton filmowy))

pewnie wpadną jakieś nachosy + cola...

fajnie, ten 5 posiłek mi się tylko nie podoba, ale poza tym ok. Czyżby maraton Zmierzchu?

Stary 2010-06-30, 10:01   #3643
kika171
Zadomowienie

GG do kika171

Cytat:
Napisane przez Falsify Pokaż wiadomość
Dzień dobry wszystkim! Wklejam moją RRREDUKCJĘ i jak (prawie) codziennie proszę o ocenę prosić zawsze można

Śniadanie: płatki owsiane (30g) zalane mlekiem, 60g białego chudego twarogu, dużo zmiksowanych truskawek; jeżeli mleka sporo i minimum 2% to ok

II śniadanie: kiwi z dwiema łychami serka wiejskiego (normalnego, nie light) + trochę pestek z dyni, garść truskawek; mam nadzieję, że łychy też solidne ładnie ( wiem, że to R, ale jest sezon owocowy więc chyba możnaaaa tak)

Obiad: podsmażony, a następnie zapieczony w piekarniku tuńczyk (był GE-NIAL-NY, dlatego zjadłam go chyba aż z 250g ><), duużo kiszonej kapusty i surówki ze świeżej kapusty (muszę zaznaczyć, że moja mama zawsze dodaje do nich szczyptę cukru, bo inaczej nie są tak smaczne); brzmi apetycznie, ale gdzie są węgle hmm?

Podwieczorek: sałatka z pomidora, zielonej cebulki, ogórka, kalarepy, papryki zalana resztkami chudego jogurtu i kefiru + garść czereśni jakiś czas po; ok, ale może tak skropimy to odrobiną oliwy co by nnkt podbić?

pół godziny skakania na batucie

Kolacja: 150g chudego serka wiejskiego z połową puszki tuńczyka + cała papryka czerwona szkoda, że lekki, ale chyba ok, chociaż tunak i serek wiejski już był, a nie ma żadnego mięska, wędlinki
takie moje uwagi, ja na R nie znam się zbyt dobrze ale dużo masz wieśniaka, twarogu. Dziś królowała tunak. Jadasz mięsko?

Cytat:
Napisane przez sylwia123567 Pokaż wiadomość
Dziękuje za ocenę jadłospisów, postaram się dostosować do rad Jutro znowu robię sobie pencakes, bo je uwielbiam, więc wypiję do nich mleko. W tej sałatce to akurat wszystkiego dość dużo było, bo zjadłam cały ogromny talerz Chyba przestałam mieć wyrzuty sumienia po zjedzeniu większej ilości - jeszcze niedawno nie zjadłabym tyle.
w takim razie bardzo się cieszę, że było sporo i że wyrzuty uciekająoby tak dalej

A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42

"Zapytałam dziecko niosące świeczkę:
- Skąd pochodzi to światło?
Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął.
- Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
JC"
kika171 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-30, 12:56   #3644
mircia14
Zakorzenienie

Wakacyjne i owocowe U
Śniadanie - 1/2op. fitelli pomarańczowej z mlekiem (porcja w małej miseczce) + kajzerka z masłem, sałatą, wędliną, pomidorem i cebulką, herbatka
rowerem na mieście
IIśniadanie - czereśnie
Obiad - domowe knedle z truskawkami polane jogurtem naturalnym
Podwieczorek - truskawki, pokrojone jabłko, łyżka otrębów truskawkowych zalane jogurtem naturalnym
spacerek z koleżanką, więc pewnie jakieś lody wpadną
Kolacja - 2 kromki razowca z pasztetem i pomidorem, herbatka
do meczu - orzeszki

Proszę o ocenę i słonecznie pozdrawiam

Edytowane przez mircia14
Czas edycji: 2010-06-30 o 13:25
mircia14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-30, 14:44   #3645
carmen4400
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mircia14 Pokaż wiadomość
Wakacyjne i owocowe U
Śniadanie - 1/2op. fitelli pomarańczowej z mlekiem (porcja w małej miseczce) + kajzerka z masłem, sałatą, wędliną, pomidorem i cebulką, herbatkafajnie
rowerem na mieście
IIśniadanie - czereśnie mogło coś jeszcze być... no ale czereśnie pycha
Obiad - domowe knedle z truskawkami polane jogurtem naturalnym zarzuć troche jak masz jeszcze :ślina:
Podwieczorek - truskawki, pokrojone jabłko, łyżka otrębów truskawkowych zalane jogurtem naturalnym smacznie
spacerek z koleżanką, więc pewnie jakieś lody wpadną no pewnie!
Kolacja - 2 kromki razowca z pasztetem i pomidorem, herbatka i masełko oczywiście
do meczu - orzeszki tak!

bardzo smacznie i na luzie wg mnie
Stary 2010-06-30, 14:49   #3646
Tula0
Raczkowanie

Cytat:
Wakacyjne i owocowe U
Śniadanie - 1/2op. fitelli pomarańczowej z mlekiem (porcja w małej miseczce) + kajzerka z masłem, sałatą, wędliną, pomidorem i cebulką, herbatka Raz na jakiś czas i fitella jest dobra, ale szkoda, że w śniadaniu nie znalazł się żaden owoc...
rowerem na mieście
IIśniadanie - czereśnie O! Jest i owoc, ale nie jestem w pełni usatysfakcjonowana, bo to nie posiłek. Dorzuć do tego jakiś jogurt etc. i od razu będzie ładniej wyglądać
Obiad - domowe knedle z truskawkami polane jogurtem naturalnym Jeśli knedli było tyle, że się najadłaś to ok.
Podwieczorek - truskawki, pokrojone jabłko, łyżka otrębów truskawkowych zalane jogurtem naturalnym Taki zestaw już podoba mi się
spacerek z koleżanką, więc pewnie jakieś lody wpadną W takie upały lody są najpyszniejsze
Kolacja - 2 kromki razowca z pasztetem i pomidorem, herbatka A masełko?
do meczu - orzeszki oki

Owocowo dziś u Ciebie, ale ładnie

wtorkowe
U pt.'Imieniny Piotra i Pawła'

1.śn
owsianka(stand.7ł.,1ł.otr ębów, kilka daktyli) zalane jogo nat. z zmiksowanymi 2 sporymi łyżkami jagód; kinder mleczna kanapka(?)
2.śn
bagietka razowa(ok.50g) posmarowana masłem i przedzielona na pół:
-sałatą, łososiem, ogórkiem i musztardą
-homo nat. + truskaweczka pokrojona w plasterki+ trochę świeżej mięty
1h koszenia trawy
jabłko
3.śn
Wiejski z czerwoną porzeczką i cynamonem, szklanka wody z cytryną i miodem, później szklanka zimnej inki z zimnym mlekiem (ehh te upały)
1h biegu przez miasto (zakupy etc.)
Obiad
karkówka z jakiś warzywach(papryka, por etc.?), ok.6łyżek kaszy jęczmiennej, surówka z kiszonej kapusty z oliwą
świętowanie imienin
19.00 pucharek rolady lodowej z kawałkami czekolady i truskawkami, kawałek tortu
21.30 sałatka ze szpinakiem, jajkiem i jakimś innymi warzywami + kromka chleba z masłem

Trochę nietypowo, ale czekam na oceny

Byle do przodu
Byle do wiosny
Będziemy piękni jak dawniej,
Będziemy działać sprawniej

Tula0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-30, 15:07   #3647
Mirusiaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Tula0 Pokaż wiadomość

wtorkowe

1.śn
owsianka(stand.7ł.,1ł.otr ębów, kilka daktyli) zalane jogo nat. z zmiksowanymi 2 sporymi łyżkami jagód; kinder mleczna kanapka(?) mmm.. super!
2.śn
-homo nat. + truskaweczka pokrojona w plasterki+ trochę świeżej mięty extra
1h koszenia trawy
jabłko ok.
3.śn
Wiejski z czerwoną porzeczką i cynamonem, szklanka wody z cytryną i miodem, później szklanka zimnej inki z zimnym mlekiem (ehh te upały) ok.
Obiad
karkówka z jakiś warzywach(papryka, por etc.?), ok.6łyżek kaszy jęczmiennej, surówka z kiszonej kapusty z oliwą tu też ok.
świętowanie imienin
19.00 pucharek rolady lodowej z kawałkami czekolady i truskawkami, kawałek tortu smakowicie
21.30 sałatka ze szpinakiem, jajkiem i jakimś innymi warzywami + kromka chleba z masłem + wędlinka/serek i bd super

Dla mnie wszystko extra i pysznie!
Stary 2010-06-30, 15:11   #3648
mircia14
Zakorzenienie

Cytat:

wtorkowe

1.śn
owsianka(stand.7ł.,1ł.otr ębów, kilka daktyli) zalane jogo nat. z zmiksowanymi 2 sporymi łyżkami jagód; kinder mleczna kanapka(?) jagody smacznie
2.śn
-homo nat. + truskaweczka pokrojona w plasterki+ trochę świeżej mięty super
1h koszenia trawy
jabłko
3.śn
Wiejski z czerwoną porzeczką i cynamonem, szklanka wody z cytryną i miodem, później szklanka zimnej inki z zimnym mlekiem (ehh te upały) pysznie (najlepsze na upały, ale fajnie, że mamy słoneczko )
Obiad
karkówka z jakiś warzywach(papryka, por etc.?), ok.6łyżek kaszy jęczmiennej, surówka z kiszonej kapusty z oliwą fajnie, o ile taką ilością kaszy się najesz
świętowanie imienin
19.00 pucharek rolady lodowej z kawałkami czekolady i truskawkami, kawałek tortu
21.30 sałatka ze szpinakiem, jajkiem i jakimś innymi warzywami + kromka chleba z masłem no i super ;d

te czereśnia to była bardziej przekąska, bo jak to w wakacje, późne śniadanie
masło do kolacji obowiązkowo, nie napisało mi się dzięki ;*

pysznie i w ogóle bardzo mi się podoba
Stary 2010-06-30, 15:22   #3649
Mirusiaa
Raczkowanie

Moje Uuu.. pt. "Smak nutelli po 12 miesiącach! "

Śniadanie:
10 łyżek musli (5 łyżek tradycyjnego, 5 łyżek tropikalnego), orzechy laskowe z gorącym mlekiem 2% ( w końcu 2% ), 2 jabłka ..
II śniadanie:
Paluch sojowy z nutellą (15g <-- znalazłam takie małe opakowania pakowane po 15g.. pycha!), filiżanka mleka 2% ..
Obiad:
5 ziemniaków (2 duże, 3 średnie ), połowa podwójnej piersi z kurczaka, sałatka w ala sosie (2 ogórki, pomidor, cebulka, sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego, koperek, oliwa z oliwek, przyprawy) ..
Deser:
1,5 jabłka..

Ból brzucha..

Podwieczorek: [planuje]
Truskawki, jabłko polane jogurtem naturalnym ze szczyptą cukru ..
Kolacja: [planuje]
2 kromki chleba pszennego z masełkiem, roladą z kurczaka, pomidorem, ogórkiem ..

Proszę o ocenkę

I mam pytanie:
Już sama nie wiem co się dzieje, ale dopóki nie zjem obiadu ciągle bym coś jadła.. Co poradziłybyście.?
Myślę, że śniadanie jest duże i zapychające i starcza mi na 2,5-3h.. Ale po drugim się zaczyna..
Ps: tak jest od 2-ch dni.. może to tylko chwilowe.. ale wolę się upewnić

Edytowane przez Mirusiaa
Czas edycji: 2010-06-30 o 15:32
Stary 2010-06-30, 15:28   #3650
mircia14
Zakorzenienie

Cytat:

Śniadanie:
10 łyżek musli (5 łyżek tradycyjnego, 5 łyżek tropikalnego), orzechy laskowe z gorącym mlekiem 2% ( w końcu 2% ), 2 jabłka ..
II śniadanie:
Paluch sojowy z nutellą (15g <-- znalazłam takie małe opakowania pakowane po 15g.. pycha!), filiżanka mleka 2% ..
Obiad:
5 ziemniaków (2 duże, 3 średnie ), połowa podwójnej piersi z kurczaka, sałatka w ala sosie (2 ogórki, pomidor, cebulka, sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego, koperek, oliwa z oliwek, przyprawy) ..
Deser:
1,5 jabłka..

Ból brzucha..

Truskawki, jabłko polane jogurtem naturalnym ze szczyptą cukru ..
2 kromki chleba pszennego z masełkiem, roladą z kurczaka, pomidorem, ogórkiem ..

Proszę o ocenkę

I mam pytanie:
Już sama nie wiem co się dzieje, ale dopóki nie zjem obiadu ciągle bym coś jadła.. Co poradziłybyście.?
Myślę, że śniadanie jest duże i zapychające i starcza mi na 2,5-3h.. Ale po drugim się zaczyna..
Pysznie i jabłkowo widzę Podoba mi się
A co do Twojego pytania.. też tak mam ! I też nie wiem czemu
Stary 2010-06-30, 15:36   #3651
Mirusiaa
Raczkowanie

Cytat:
Pysznie i jabłkowo widzę Podoba mi się
A co do Twojego pytania.. też tak mam ! I też nie wiem czemu

Dziękuję bardzo!

I właśnie też nie wiem dlaczego.. od dwóch dni tak mam (jak zauważyłam, wcześniej nie zwracałam uwagi )
Stary 2010-06-30, 15:44   #3652
mircia14
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carmen4400 Pokaż wiadomość
bardzo smacznie i na luzie wg mnie
dziękuję za ocenę (wcześniej nie zauważyłam, przepraszam )
a knedli jeszcze zostało, także łap

a mam jeszcze pytanie: "na luzie" tzn., że za dużo, czy w takim pozytywnym tych słów znaczeniu ?
Stary 2010-06-30, 15:47   #3653
znikajac
Zakorzenienie

Cytat:

wtorkowe

1.śn
owsianka(stand.7ł.,1ł.otr ębów, kilka daktyli) zalane jogo nat. z zmiksowanymi 2 sporymi łyżkami jagód; kinder mleczna kanapka(?) super śniadanko
2.śn
-homo nat. + truskaweczka pokrojona w plasterki+ trochę świeżej mięty taka mała to chyba nie bagietka jeżeli homo nat. "trochę" było, to ok.
1h koszenia trawy
jabłko
3.śn
Wiejski z czerwoną porzeczką i cynamonem, szklanka wody z cytryną i miodem, później szklanka zimnej inki z zimnym mlekiem (ehh te upały) superrrr
Obiad
karkówka z jakiś warzywach(papryka, por etc.?), ok.6łyżek kaszy jęczmiennej, surówka z kiszonej kapusty z oliwą no fajnie
świętowanie imienin
19.00 pucharek rolady lodowej z kawałkami czekolady i truskawkami, kawałek tortu mmmmmmmm;p
21.30 sałatka ze szpinakiem, jajkiem i jakimś innymi warzywami + kromka chleba z masłem mogły być dwie,no ale ok

Cytat:

Śniadanie:
10 łyżek musli (5 łyżek tradycyjnego, 5 łyżek tropikalnego), orzechy laskowe z gorącym mlekiem 2% ( w końcu 2% ), 2 jabłka .. okkk

II śniadanie:
Paluch sojowy z nutellą (15g <-- znalazłam takie małe opakowania pakowane po 15g.. pycha!), filiżanka mleka 2% .. dobry taki paluch,skąd go masz? też takie opakowanie kupiłam jakiś czas temu i jadłam z waflami ryżowymi <3 chociaż nutella to nie to samo co nadzienie z kinder bueno

Obiad:
5 ziemniaków (2 duże, 3 średnie ), połowa podwójnej piersi z kurczaka, sałatka w ala sosie (2 ogórki, pomidor, cebulka, sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego, koperek, oliwa z oliwek, przyprawy) .. super, świetny obiad!

Deser:
1,5 jabłka..

Ból brzucha.. może od jabłek? Ja często się zwijałam z bólu brzucha jak zjadłam jabłka

Truskawki, jabłko polane jogurtem naturalnym ze szczyptą cukru .. ja bym proponowała to jabłko zamienić na jakiś inny owoc,bo dużo tych jabłek, a tyle owoców jest i możliwości! Może avokado co by nnkt były? Brzoskwinia, arbuzik, melonik
2 kromki chleba pszennego z masełkiem, roladą z kurczaka, pomidorem, ogórkiem .. no ok

Proszę o ocenkę

I mam pytanie:
Ps: tak jest od 2-ch dni.. może to tylko chwilowe.. ale wolę się upewnić
Miałaś jakąś dietę/głodówkę przed takim odżywianiem jak teraz?Jeżeli tak to może organizm po prostu jest wygłodzony. A jak nie,to chyba znaczy, że masz coraz szybszy metabolizm, bo czujesz głód

---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ----------

Cytat:
dziękuję za ocenę (wcześniej nie zauważyłam, przepraszam )
a knedli jeszcze zostało, także łap

a mam jeszcze pytanie: "na luzie" tzn., że za dużo, czy w takim pozytywnym tych słów znaczeniu ?
na luzie tzn.jesz to co chcesz,na co masz w danym momencie ochotę, mniej więcej. Ale ja bym nie nazwała tak planowanego jadłospisu ładny masz brzuszek^^

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-06-30, 15:52   #3654
Mirusiaa
Raczkowanie

Cytat:
Miałaś jakąś dietę/głodówkę przed takim odżywianiem jak teraz?Jeżeli tak to może organizm po prostu jest wygłodzony. A jak nie,to chyba znaczy, że masz coraz szybszy metabolizm, bo czujesz głód

---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ----------

na luzie tzn.jesz to co chcesz,na co masz w danym momencie ochotę, mniej więcej. Ale ja bym nie nazwała tak planowanego jadłospisu ładny masz brzuszek^^

Dziękuję

Wstyd mi się przyznać! Byłam na redukcji (-40kg).. nawet nie.. jadłam tylko ok. 500-600 kcal (jednego dnia zdarzyło mi się zjeść tylko 200 kcal ).. ale się otrząsnęłam i zaczęłam stopniowo zwiększać kcal , ZACZYNAJĄC OD DIETY 1000 KCAL! A to możliwe, że to po tym.? Jem już dużo więcej.. i ważę się co jakiś czas i waga się utrzymuje (58kg/171 cm)
JAKA JA JESTEM GŁUPIA!
(po tym wszystkim zaczęłam czytać dużo porad dietetycznych, zasad zdrowego odżywiania i zauważyłam jakie błędy popełniam NIKOMU NIE POLECAM SCHODZIĆ PONIŻEJ 1000 kcal!)

Edit:
Paluch kupiłam w jakiejś piekarni.. ale nazwy nie pamiętam (ale jutro się przejdę i sprawdzę )
A może zamiast jabłka dodam jakieś orzechy.? jak myślisz

Edytowane przez Mirusiaa
Czas edycji: 2010-06-30 o 16:00
Stary 2010-06-30, 16:05   #3655
mircia14
Zakorzenienie

aa to ok no kurczę to planowanie.. czasami mi się zmienia, ale jednak muszę to porzucić
dziękuję bardzo

---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ----------

Cytat:
Wakacyjne i owocowe U
Śniadanie - 1/2op. fitelli pomarańczowej z mlekiem (porcja w małej miseczce) + kajzerka z masłem, sałatą, wędliną, pomidorem i cebulką, herbatka
rowerem na mieście
IIśniadanie - czereśnie
Obiad - domowe knedle z truskawkami polane jogurtem naturalnym
Podwieczorek - truskawki, pokrojone jabłko, łyżka otrębów truskawkowych zalane jogurtem naturalnym
spacerek z koleżanką, więc pewnie jakieś lody wpadną
Kolacja - 2 kromki razowca z pasztetem i pomidorem, herbatka
do meczu - orzeszki

właśnie patrzę i nie ma dzisiaj meczu no trudno, zjem sobie orzeszki do podwieczorku
Stary 2010-06-30, 16:10   #3656
Mirusiaa
Raczkowanie

Cytat:
aa to ok no kurczę to planowanie.. czasami mi się zmienia, ale jednak muszę to porzucić
dziękuję bardzo

---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ----------

właśnie patrzę i nie ma dzisiaj meczu no trudno, zjem sobie orzeszki do podwieczorku
Szkoda, że nie ma! A ja też myślałam, że jest

Ps: Co do wcześniejszego mojego postu (zaczynałam dietę nie od razu od 500 kcal wszystko było normalnie miałam ok. 1-1,5 miesiąca załamania )
Stary 2010-06-30, 16:32   #3657
znikajac
Zakorzenienie

Mirusiaa, z tego co piszesz to chyba już trochę czasu minęło, odkąd jesz tak jak teraz, więc nie mam pojęcia, czy to może być od tego może @ Ci się zbliża? Orzechy to bardzo dobry pomysł, nnkt będą

Stary 2010-06-30, 16:41   #3658
Mirusiaa
Raczkowanie

Cytat:
Mirusiaa, z tego co piszesz to chyba już trochę czasu minęło, odkąd jesz tak jak teraz, więc nie mam pojęcia, czy to może być od tego może @ Ci się zbliża? Orzechy to bardzo dobry pomysł, nnkt będą

Dziękuję Ci bardzo za wszystko!
A @ była 2 tyg. temu Więc już nie wiem czemu.. Ehh.. poczekam może to tylko chwilowe..
Stary 2010-06-30, 18:07   #3659
RudaAga
Przyczajenie

Witajcie w to jakże gorące popołudnie ;d
wklejam swoje U i licze na rzetelną ocene, jestem prztgotowana na krytyczne opinie ;-)

Śniadanie , około 10 rano - micha owsianki zalanej jogurtem i z garścią orzechów i rodzynek + herbata czerwona
od około 11:30 do 14 spacer i wizyta w kawiarni a tam Caffe Latte
Obiad o 14:30 - zupa koperkowa z ryżem, dosyc dużo..
podwieczorek ( ? ) kawa z mlekiem no i kanapka z majonezem i pomidorem bo byłam głodna dosyć..
deser - Caffe Latte przyrządzone w domu ( wiem ,że kaloryczne, ale nie piję go często, poprostu znalazlam przepis na necie i chcialam wyprobowac)
kolacja - jeszcze nie wiem, ale może jajecznica z 2 jajek z cebulką i pomidorami?

W ciągu dnia piję dosyć dużo kawy jak można zauważyć,wody no i czerwonej herbatki pu ehr..

I jak ? ;-)
RudaAga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-30, 18:33   #3660
znikajac
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez RudaAga Pokaż wiadomość
Witajcie w to jakże gorące popołudnie ;d
wklejam swoje U i licze na rzetelną ocene, jestem prztgotowana na krytyczne opinie ;-)

Śniadanie , około 10 rano - micha owsianki zalanej jogurtem i z garścią orzechów i rodzynek + herbata czerwona pisz ile owsianki, jogurtu/i jaki/ bo tak się cięzko ocenia
od około 11:30 do 14 spacer i wizyta w kawiarni a tam Caffe Latte MAŁO, powinno być coś więcej, jako, że od śniadania do obiadu mija 4,5 h to nie nalegam na jakieś duże II śn. no ale więcej, nie same płyny
Obiad o 14:30 - zupa koperkowa z ryżem, dosyc dużo.. zupa powinna być z mięsem, jeżeli już jedno danie, no i ogółem to nie za wiele, mało kalorycznie.
podwieczorek ( ? ) kawa z mlekiem no i kanapka z majonezem i pomidorem bo byłam głodna dosyć.. jaki chleb, kromki 2 czy 1? Maslo powinno być, i OWOC, ogółem na podwieczorek polecałabym coś innego niż kanapki tzn. mogą być jak chcesz, ale tu można poszaleć - lody z orzechami,owocami itp, serki/jogurty z dodatkami
deser - Caffe Latte przyrządzone w domu ( wiem ,że kaloryczne, ale nie piję go często, poprostu znalazlam przepis na necie i chcialam wyprobowac) jesteś na U, nie pijesz tego często, na U można wszystko z umiarem, więc co z tego, że kaloryczne?
kolacja - jeszcze nie wiem, ale może jajecznica z 2 jajek z cebulką i pomidorami? taka kolacja to na R, do tego 2 kromki razowca z masełkiem
W ciągu dnia piję dosyć dużo kawy jak można zauważyć,wody no i czerwonej herbatki pu ehr..

I jak ? ;-)
a tą czerwoną to pijesz bo lubisz czy że odchudza?
Ogółem kiepsko, mało kcal mi sie wydaje, słabo skomponowane posiłki, nie ma owoców

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości