|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3631 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XI
Cytat:
Moje rady: NIE ZAPOMINAĆ O ŚNIADANIU!!! 1. Powinnaś (jeśli jesz) ograniczyć słodycze, fast foody, kupne sałatki (pełno chemii 2. Owoce jadać do południa.. (i unikać owoców ciężkich np. banan) 3. Mnóstwo warzyw (mało kcal, a jakie pysiee 4. Kolacje jedz białkowe, jeśli np. w dzień jesz dużo węglowodanów.. 5. Nie rezygnować z orzechów (mimo wielu kcal zawierają NNKT! ) 6. Sport jak najwięcej ![]() 7. Zamień chleb na pełnoziarnisty//pszenne bułki również na pełnoziarniste np. grahamki ![]() 8. A no i jeszcze taka mała rada: jeśli zabielasz zupy/sosy śmietaną i mąką zamień je na jogurt naturalny również będę pyszne ![]() Jeśli nie lubisz owsianki/serków wiejskich nie jedz ich Każdy lubi co innego ![]() Pozdrawiam
Mówię walcz~! Mówię uwierz! Mówię biegnij na szczyt! Mówię tańcz taniec życia jakby nikt nie patrzył! Aby bariery zmiażdżyć, wznieś ku niebu dłonie.. Póki masz siłę, jeszcze nic nie jest stracone! Edytowane przez Mirusiaa Czas edycji: 2010-06-29 o 19:18 |
|
|
|
|
#3632 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A powiedz mi to że ten kalafior był smażony na oleju, mizeria na śmietanie 18% to duży błąd? U mnie w domu mama gotuje i staram sie jeść to co ona przygotuje.. musze ją przekonać do jogurtu naturalnego Grahamek z ziarnami bardzo lubie A w czym pomagają te NNKT? Bo pierwsze o nich przeczytałam na tym wątku A mogę jeść lody?
|
|
|
#3633 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Może nie aż taki duży błąd.. Ale na twoim miejscu olej zamieniłabym na oliwę [również zawiera NNKT!] (możesz mamę przekonać, że to całej rodzinie wyjdzie na zdrowie )Masz do zrzucenia tylko 3kg.. Pewnie, że jedz to co wszyscy tylko w mniejszych ilościach NNKT - są to dobre kwasy tłuszczowe wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego, mają działanie antydepresyjne, ułatwiają odchudzanie, wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Jest ich wiele w orzechach, oliwie, tłustych rybach, owocach morza Nie rezygnuj z lodów. wiele osób sądzi, że są kaloryczne.. BZDURA! moim zdaniem również pomagają w odchudzaniu, bo organizm musi złużyć dużo energii aby ogrzać je do odpowiedniej temperatury i nawet nie mają tak dużo kcal [np. takie "big milki", "big trio", "big fruti" mają mniej niż 100 kcal!] Co i jeszcze mogę poradzić: nie zmniejszaj ilości kcal aż tak bardzo.. myślę, że równie dobrze schudniesz na diecie 1500-1800 kcal co na diecie 1000-1200 ![]() Pozdrawiam myślę, że chociaż trochę pomogłam ![]()
|
|
#3634 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3635 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sprubuje w miare możliwości komponować posiłki białko-warzywa-węglowodany. Odezwę się niedługo
|
|
|
#3636 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pewnie, że nie ale od czasu do czasu nie zaszkodzi może jeszcze wybierać sorbety owocowe [z umiarem] ![]() ---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ---------- Cytat:
A i zapomniałam o najważniejszej radzie wg. mnie: staraj się jeść 4-5 posiłków dziennie co 2,5-3h ![]() Powodzenia i wytrwałości
Mówię walcz~! Mówię uwierz! Mówię biegnij na szczyt! Mówię tańcz taniec życia jakby nikt nie patrzył! Aby bariery zmiażdżyć, wznieś ku niebu dłonie.. Póki masz siłę, jeszcze nic nie jest stracone! Edytowane przez Mirusiaa Czas edycji: 2010-06-29 o 19:45 |
||
|
|
|
#3637 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
chyba troszkę mało ilościowo? nie wiem,niech się dziewczyny wypowiedza. mnie u Ciebie denerwuje chroniczny wręcz brak owoców...kiedy je chcesz jeść?zimą? |
|
|
|
|
#3638 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry wszystkim! Wklejam moją RRREDUKCJĘ i jak (prawie) codziennie proszę o ocenę
![]() Śniadanie: płatki owsiane (30g) zalane mlekiem, 60g białego chudego twarogu, dużo zmiksowanych truskawek; II śniadanie: kiwi z dwiema łychami serka wiejskiego (normalnego, nie light) + trochę pestek z dyni, garść truskawek; Obiad: podsmażony, a następnie zapieczony w piekarniku tuńczyk (był GE-NIAL-NY, dlatego zjadłam go chyba aż z 250g ><), duużo kiszonej kapusty i surówki ze świeżej kapusty (muszę zaznaczyć, że moja mama zawsze dodaje do nich szczyptę cukru, bo inaczej nie są tak smaczne); Podwieczorek: sałatka z pomidora, zielonej cebulki, ogórka, kalarepy, papryki zalana resztkami chudego jogurtu i kefiru + garść czereśni jakiś czas po; pół godziny skakania na batucie Kolacja: 150g chudego serka wiejskiego z połową puszki tuńczyka + cała papryka czerwona
|
|
#3639 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuje za ocenę jadłospisów, postaram się dostosować do rad
Jutro znowu robię sobie pencakes, bo je uwielbiam, więc wypiję do nich mleko. W tej sałatce to akurat wszystkiego dość dużo było, bo zjadłam cały ogromny talerz Chyba przestałam mieć wyrzuty sumienia po zjedzeniu większej ilości - jeszcze niedawno nie zjadłabym tyle.
|
#3640 |
|
Rozeznanie
|
Uuuu
pewnie wpadną jakieś nachosy + cola... pokusi się ktoś o ocenkę? |
|
|
|
#3641 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Aczkolwiek zmieniłabym piąty posiłek
|
|
#3642 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3643 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() oby tak dalej
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
||
|
|
|
#3644 |
|
Zakorzenienie
|
Wakacyjne i owocowe U
![]() Śniadanie - 1/2op. fitelli pomarańczowej z mlekiem (porcja w małej miseczce) + kajzerka z masłem, sałatą, wędliną, pomidorem i cebulką, herbatka rowerem na mieście IIśniadanie - czereśnie Obiad - domowe knedle z truskawkami polane jogurtem naturalnym ![]() Podwieczorek - truskawki, pokrojone jabłko, łyżka otrębów truskawkowych zalane jogurtem naturalnym spacerek z koleżanką, więc pewnie jakieś lody wpadną Kolacja - 2 kromki razowca z pasztetem i pomidorem, herbatka do meczu - orzeszki Proszę o ocenę i słonecznie pozdrawiam
Edytowane przez mircia14 Czas edycji: 2010-06-30 o 13:25 |
|
|
|
#3645 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3646 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wtorkowe U pt.'Imieniny Piotra i Pawła' 1.śn owsianka(stand.7ł.,1ł.otr ębów, kilka daktyli) zalane jogo nat. z zmiksowanymi 2 sporymi łyżkami jagód; kinder mleczna kanapka (?) 2.śn bagietka razowa(ok.50g) posmarowana masłem i przedzielona na pół: -sałatą, łososiem, ogórkiem i musztardą -homo nat. + truskaweczka pokrojona w plasterki+ trochę świeżej mięty 1h koszenia trawy jabłko 3.śn Wiejski z czerwoną porzeczką i cynamonem, szklanka wody z cytryną i miodem, później szklanka zimnej inki z zimnym mlekiem (ehh te upały ) 1h biegu przez miasto (zakupy etc.) Obiad karkówka z jakiś warzywach(papryka, por etc.?), ok.6łyżek kaszy jęczmiennej, surówka z kiszonej kapusty z oliwą świętowanie imienin 19.00 pucharek rolady lodowej z kawałkami czekolady i truskawkami, kawałek tortu 21.30 sałatka ze szpinakiem, jajkiem i jakimś innymi warzywami + kromka chleba z masłem Trochę nietypowo, ale czekam na oceny ![]()
|
|
#3647 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3648 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() masło do kolacji obowiązkowo, nie napisało mi się dzięki ;*pysznie i w ogóle bardzo mi się podoba
|
|
|
|
|
#3649 |
|
Raczkowanie
|
Moje Uuu..
pt. "Smak nutelli po 12 miesiącach! "Śniadanie: 10 łyżek musli (5 łyżek tradycyjnego, 5 łyżek tropikalnego), orzechy laskowe z gorącym mlekiem 2% ( ..II śniadanie: Paluch sojowy z nutellą (15g <-- znalazłam takie małe opakowania pakowane po 15g.. pycha!), filiżanka mleka 2% ..Obiad: 5 ziemniaków (2 duże, 3 średnie ), połowa podwójnej piersi z kurczaka, sałatka w ala sosie (2 ogórki, pomidor, cebulka, sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego, koperek, oliwa z oliwek, przyprawy) ..Deser: 1,5 jabłka.. Ból brzucha.. ![]() Podwieczorek: [planuje] Truskawki, jabłko polane jogurtem naturalnym ze szczyptą cukru ..Kolacja: [planuje] 2 kromki chleba pszennego z masełkiem, roladą z kurczaka, pomidorem, ogórkiem ..Proszę o ocenkę ![]() I mam pytanie: Już sama nie wiem co się dzieje, ale dopóki nie zjem obiadu ciągle bym coś jadła.. Co poradziłybyście.? Myślę, że śniadanie jest duże i zapychające i starcza mi na 2,5-3h.. Ale po drugim się zaczyna..Ps: tak jest od 2-ch dni.. może to tylko chwilowe.. ale wolę się upewnić ![]()
Mówię walcz~! Mówię uwierz! Mówię biegnij na szczyt! Mówię tańcz taniec życia jakby nikt nie patrzył! Aby bariery zmiażdżyć, wznieś ku niebu dłonie.. Póki masz siłę, jeszcze nic nie jest stracone! Edytowane przez Mirusiaa Czas edycji: 2010-06-30 o 15:32 |
|
|
|
#3650 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podoba mi się A co do Twojego pytania.. też tak mam ! I też nie wiem czemu
|
|
|
|
|
#3651 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziękuję bardzo! ![]() I właśnie też nie wiem dlaczego.. od dwóch dni tak mam (jak zauważyłam, wcześniej nie zwracałam uwagi )
|
|
#3652 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3653 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ---------- Cytat:
ładny masz brzuszek^^
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3654 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziękuję ![]() Wstyd mi się przyznać! Byłam na redukcji (-40kg).. nawet nie.. jadłam tylko ok. 500-600 kcal (jednego dnia zdarzyło mi się zjeść tylko 200 kcal A to możliwe, że to po tym.? Jem już dużo więcej.. i ważę się co jakiś czas i waga się utrzymuje (58kg/171 cm) ![]() JAKA JA JESTEM GŁUPIA! (po tym wszystkim zaczęłam czytać dużo porad dietetycznych, zasad zdrowego odżywiania i zauważyłam jakie błędy popełniam NIKOMU NIE POLECAM SCHODZIĆ PONIŻEJ 1000 kcal!)Edit: Paluch kupiłam w jakiejś piekarni.. ale nazwy nie pamiętam (ale jutro się przejdę i sprawdzę ) A może zamiast jabłka dodam jakieś orzechy.? jak myślisz ![]()
Mówię walcz~! Mówię uwierz! Mówię biegnij na szczyt! Mówię tańcz taniec życia jakby nikt nie patrzył! Aby bariery zmiażdżyć, wznieś ku niebu dłonie.. Póki masz siłę, jeszcze nic nie jest stracone! Edytowane przez Mirusiaa Czas edycji: 2010-06-30 o 16:00 |
|
|
|
|
#3655 | |
|
Zakorzenienie
|
aa to ok
![]() dziękuję bardzo ![]() ---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3656 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ps: Co do wcześniejszego mojego postu (zaczynałam dietę nie od razu od 500 kcal wszystko było normalnie miałam ok. 1-1,5 miesiąca załamania )
|
|
#3657 |
|
Zakorzenienie
|
Mirusiaa, z tego co piszesz to chyba już trochę czasu minęło, odkąd jesz tak jak teraz, więc nie mam pojęcia, czy to może być od tego
może @ Ci się zbliża? Orzechy to bardzo dobry pomysł, nnkt będą
|
|
#3658 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziękuję Ci bardzo za wszystko! ![]() A @ była 2 tyg. temu Więc już nie wiem czemu.. Ehh.. poczekam może to tylko chwilowe..
|
|
#3659 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie w to jakże gorące popołudnie ;d
wklejam swoje U i licze na rzetelną ocene, jestem prztgotowana na krytyczne opinie ;-) Śniadanie , około 10 rano - micha owsianki zalanej jogurtem i z garścią orzechów i rodzynek + herbata czerwona od około 11:30 do 14 spacer i wizyta w kawiarni a tam Caffe Latte Obiad o 14:30 - zupa koperkowa z ryżem, dosyc dużo.. podwieczorek ( ? ) kawa z mlekiem no i kanapka z majonezem i pomidorem bo byłam głodna dosyć.. deser - Caffe Latte przyrządzone w domu ( wiem ,że kaloryczne, ale nie piję go często, poprostu znalazlam przepis na necie i chcialam wyprobowac) ![]() kolacja - jeszcze nie wiem, ale może jajecznica z 2 jajek z cebulką i pomidorami? W ciągu dnia piję dosyć dużo kawy jak można zauważyć,wody no i czerwonej herbatki pu ehr.. I jak ? ;-) |
|
|
|
#3660 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ogółem kiepsko, mało kcal mi sie wydaje, słabo skomponowane posiłki, nie ma owoców
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:39.

jak najwięcej 
myślę, że chociaż trochę pomogłam

) 
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)