izotek - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-11-21, 21:08   #361
mst3
Raczkowanie

Dot.: izotek

Cytat:
Napisane przez Mia 23 Pokaż wiadomość
witam Was!!

mam 26 lat. od kilku dobrych lat walcze z trądzikiem i tez myślę o leczeniu retinolami..... nie mam jakichś ogromnych problemów, do tego teraz mam zabiegi kwasami na blizny, ale to już trwa tyle lat..;// więc myślę o leczeniu izotekiem lub innymi preparatami o podobnym działaniu...

mogłybyście mi powiedzieć :

1. jaka dawka przy mojej wadze - ok 66 kg bylaby wskazana??
2. ile czasu trwałoby takie leczenie ??
3. i jaki jest miesięczny koszt takiego leczenia ??? izotekiem lub jakims innym preparatem.

pozdrawiam!!
1. Min. 0,5 mg/kg/dziennie czyli 40mg byłoby dawką zupełnie wystarczającą.
2. Zazwyczaj pół roku
3. 150zł. Polecam Curacne, jest w nim najwięcej czystej izotretynoiny.
mst3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-21, 21:45   #362
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
Napisane przez mst3 Pokaż wiadomość
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-21, 23:04   #363
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mst3 Pokaż wiadomość
Stutututu kilo drutu
Stary 2012-11-22, 09:05   #364
mst3
Raczkowanie

To może powyższe panie nieco dokształcą się w temacie?

Cytat:
Firma nie jest ważna(chociaż nie tak do końca). Chodzi o coś innego. Chodzi o substancję czynną, czyli izotretynoinę i jej czystość(jakość) po zsyntezowaniu. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że niższa cena w danej firmie wzięła się z gorszej jakości(czystości) zsyntezowanej izotretynoiny. Lepsza jakość/czystość np. 99.9% idzie w parze z włożonymi większymi środkami pieniężnymi co odbija się także na cenie końcowej produktu. Gorsza jakość/czystość niższa cena. To tak od strony chemicznej, na pewno jeszcze rolę odgrywa renoma, marża danej firmy i inne bzdury co podbijają cenę.
mst3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-22, 09:40   #365
alkaxy
biegam dla Zabawy

Wkleić Ci tysiąc cytatów na to, że tak nie jest? <pytanie retoryczne>

Edytowane przez alkaxy
Czas edycji: 2012-11-22 o 09:42
Stary 2012-11-27, 17:08   #366
8malina8
Raczkowanie

Witam wszystkich. Tak patrze na zdjęcia które zamieszczacie i szczerze wam powiem że bardzo chciałbym , by moja buzia tak wyglądała Na mojej twarzy (w zasadzie tylko na policzkach) mam ogromne podskórne torbiele , jeden obok drugiego, w których znajduje się ogromna ilość wstrętnej substancji , a w dodatku boli tak bardzo , że zwykłe mycie twarzy wiąże się z płaczem Moja twarz jest opuchnięta i czerwona a o makijażu mogę zapomnieć , gdyż nakładanie i zmywanie jest dla mnie zbyt bolesne. Ostatnio postanowiłam zmienic dermatologa i to był strzał w dziesiatke. Pani bardzo dobrze się mną zajęła, najpierw oczyściła torbiele , następnie zleciła szereg badań i przeprowadziła ze mną rozmowę o IZOTEKU . Dała czas na zastanowienie i oczywiście zgodziłam sie na leczenie. Dziś mija 4 dzień odkąd biorę IZOTEK i już odczuwam skutki uboczne : suche usta - ale na to Pani przepisała mi cusowny krem CLOBAZA , który polecam wszystkim . Dostałam dawkę - rano 1 tabl. 10mg , wieczorem 1tabl. 20 mg. Do tego mam tabletki ochronne na wątrobe i maść BEDICORT G.
Mam pytanie , czy was też miejsca "zatradzikowane" też tak okropnie swędzą??
Moje drugie pytanie pewnie wzbudzi oburzenie ale zapytam . Z tego co wiem to Izotek nie jest antybiotykiem , a Pani dermatolog powiedziała mi , że mogę jeść co chce. Zastanawia mnie czy podczas leczenia mogę spożywać alkohol? Proszę nie myśleć sobie o mnie jak o pijaku , jak wiele kobiet lubię czasem napić się kieliszek likieru czy lampkę wina. może mi zaszkodzić taka mała ilość?Pytam z czystej ciekawości . Bo jeśli nie wolno , to nie wolno , rozumiem

Edytowane przez 8malina8
Czas edycji: 2012-11-27 o 17:52
8malina8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-11-27, 20:56   #367
alkaxy
biegam dla Zabawy

Dla zdrowia wątroby lepiej zrezygnować z alkoholu albo przynajmniej maksymalnie ograniczyć
Powodzenia w leczeniu!

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-11-29, 00:08   #368
julia_145
Przyczajenie

Witam,
bardzo proszę Was o pomoc w obliczeniu kiedy się skończy moja kuracja.
Ważę 55 kg,od 6.09.2012 przyjmowałam dawkę 20 mg, następnie od 3.10 lekarz zwiększył dawkę do 40 mg, a od 28.11 mam brać w dni parzyste 60mg, a w dni nieparzyste 50 mg.
julia_145 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-04, 12:52   #369
krolewna110
Przyczajenie

Skoro zmieniło się o 360' tzn że nie zmieniło się wcale. Matematyka ze szkoły podstawowej się kłania.
Cytat:
Napisane przez Nierozumiany15 Pokaż wiadomość
To dermatolog zdecyduje..Wiesz jaka u niektorych lekarzy trzeba przejsc "droge" aby ci przepisali Izotek? Mi przez trądzik życie sie zmienilo o 360. Zyje jakos..jeszcze..Izotek mam brac dopiero za miesiac..Zostaly mi jeszcze dwa zabiegi kwasami, aby zlikfidowac przebarwienia..czasem patrzac w lusterko sie zatsnawiam..Po co ja to w ogole robie..Nie lepiej by bylo po prostu umrzec? Ehh..Okropna choroba, ale trzeba sie z tym pogodzic..Takie jest zycie..

Pozdrawiam wszystkich ,
krolewna110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-04, 18:35   #370
8malina8
Raczkowanie

dziś mija 11 dzień odkąd biorę izotek i suchość skóry daje się coraz bardziej we znaki. Może któraś z was poleci mi jakiś dobry balsam nawilżający. Fajnie jakby był jakiś apteczny ale nie cerkobalm , ponieważ brzydko pachnie.
Pryszcze powoli mi znikają ale wciąż na moich policzkach są duże czerwone plamy , przebarwienia. Kiedy one mogą zblednąć? Ciekawi mnie to bo na święta i na sylwestra chciałabym wyglądać w miare ładnie.
8malina8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-04, 19:45   #371
Ventolin
Przyczajenie

Witam
Izotek przyjmuje od 3 dni, 2 tabletki 20mg dziennie wiec mam juz za soba ich 5. Dzisiaj od rana mam strasznie czerwona twarz i spieczone usta. Co polecacie do smarowania twarzy aby nie piekla i nie byla taka czerwona? Dosyc kiepsko to wyglada, jakbym byl sparzony sloncem, tylko ze jest grudzien Do ust mam 3 rodzaje szminek wiec bedzie ok, ale co z twarza? Co polecacie? Mam Cetaphil MD, jednak nie wiem czy bedzie skuteczny i odpowiedni do tej kuracji. Licze na was, pozdrawiam
Ventolin jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-04, 21:11   #372
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 8malina8 Pokaż wiadomość
Pryszcze powoli mi znikają ale wciąż na moich policzkach są duże czerwone plamy , przebarwienia. Kiedy one mogą zblednąć? Ciekawi mnie to bo na święta i na sylwestra chciałabym wyglądać w miare ładnie.
Oj do sylwestra na pewno nie zejdą przebarwienia, ale ze swojej strony mogę Ci polecić podkład La roche posay Toleriane - super wszystko kryje nie tworząc maski (i nie zapycha porów!)
Stary 2012-12-29, 02:26   #373
Agapanthus
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Ventolin Pokaż wiadomość
Witam
Izotek przyjmuje od 3 dni, 2 tabletki 20mg dziennie wiec mam juz za soba ich 5. Dzisiaj od rana mam strasznie czerwona twarz i spieczone usta. Co polecacie do smarowania twarzy aby nie piekla i nie byla taka czerwona? Dosyc kiepsko to wyglada, jakbym byl sparzony sloncem, tylko ze jest grudzien Do ust mam 3 rodzaje szminek wiec bedzie ok, ale co z twarza? Co polecacie? Mam Cetaphil MD, jednak nie wiem czy bedzie skuteczny i odpowiedni do tej kuracji. Licze na was, pozdrawiam
Polecam Cold Cream Avene, jest to krem natłuszczający. U mnie bardzo dobrze sprawdził się podczas kuracji Izotekiem w tym najbardziej intensywnym (złuszczającym skórę) etapie, a poleciła mi go dr dermatolog prowadząca moje leczenie Izotekiem.
Agapanthus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-29, 09:47   #374
apows
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anetkapoznan Pokaż wiadomość
witam mam pytanko ... chciala bym wiziasc ten lek... nie mam duzych problemow z tradzikiem.... ale postanowilam wziasc ten lek ze wzledu na to ze zbliza sie wiosna i lato a chyba nikt nie lubi miec wtedy zanieczyszczonej cery.... niestey bardzo lubie chadzac do solarium...10 min na 2 tyg zupelnie mi starcza. ale czytalam ze podczas brania leku nie mozna korzystac z slarium hmm troszke jestem zawiedzona....ale z drugiej strony podczas kuracji kwasami aha tez nie mozna odwiedzac solarium a ja poszlam nie wiedzac o tym i zupelnie nic mi sie nie stalo... nie wiem jak bedzie w przypadu tego leku... probowal ktos w czasie tej kuracji isc na solarium?
Witaj, wszytsko zależy od tego, jak podchodzisz do leczenia trądziku. Jesli chcesz się wyleczyć możesz go brać ale wiedź o tym, że wysypie Cię i to bardzo ale na tym polega ta kuracja. Po kilku miesiącach powinnaś się uporać z trądzikiem.Jeśli zaś przeraża Cię fakt wysypania trądziku to raczej tego nie bierz bo psychika może Ci odmówić posłuszeństwa.
Stary 2012-12-29, 18:06   #375
sylwusiia1993
Rozeznanie

jaka jest cena kuracji?Ponieważ dziś mi dermatolog powiedział,że 1200zł+co miesiąc tabletki izotek.Więc nie rozumiem na co te 1200zł?
Czy podczas leczenia(czytając wasze posty przeważnie trwa 6miesięcy)czy można wykonywać na twarzy różne zabiegi kosmetyczne?Ponieważ teraz chodzę do szkoły kosmetycznej i dwa razy w tyg mamy na sobie różne zabiegi kosmetyczne,niestety zapomniałam zapytać dermatologa.

Pieniądze szczęścia nie dają... dopiero zakupy!

Edytowane przez sylwusiia1993
Czas edycji: 2012-12-29 o 18:24
sylwusiia1993 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-12-29, 23:16   #376
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwusiia1993 Pokaż wiadomość
jaka jest cena kuracji?Ponieważ dziś mi dermatolog powiedział,że 1200zł+co miesiąc tabletki izotek.Więc nie rozumiem na co te 1200zł?
Czy podczas leczenia(czytając wasze posty przeważnie trwa 6miesięcy)czy można wykonywać na twarzy różne zabiegi kosmetyczne?Ponieważ teraz chodzę do szkoły kosmetycznej i dwa razy w tyg mamy na sobie różne zabiegi kosmetyczne,niestety zapomniałam zapytać dermatologa.
ale za co te dodatkowe 1200 bo nie kumam, możesz robić zabiegi byle nie złuszczające i nic agresywnego.
Stary 2013-01-12, 14:39   #377
bertella
Przyczajenie

Właśnie zaczynam kurację, dziś pierwsza dawka. Póki co 2. opakowania 20mg. Co prawda wielkiego trądziku nie widać, ale są zmiany skórne i głębokie zaskórniaki. Wg mojej pani dermatolog do lata się pozbędziemy go na dobre.

Nie wiem, czy jest tylko na receptę (ale patrząc na ulotkę wydaje mi się, że musi być), ale jeżeli nie jest, to samemu się nie podejmować leczenia Izotekiem.

Edytowane przez bertella
Czas edycji: 2013-01-12 o 14:40
bertella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-14, 18:15   #378
blackcat1988
Raczkowanie

Witajcie!

Chciałam zacząc kurację Izotekiem,dostałam od dermatologa skierowanie na badania krwi i własnie je zrobiłam, mam dość kiepskie wyniki z morfologii,czy to jest przeciwskazanie do brania tego leku?
Miała któraś z Was taka sytuację?
Wizytę mam dopiero za tydzień.
Stary 2013-01-14, 19:54   #379
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blackcat1988 Pokaż wiadomość
Witajcie!

Chciałam zacząc kurację Izotekiem,dostałam od dermatologa skierowanie na badania krwi i własnie je zrobiłam, mam dość kiepskie wyniki z morfologii,czy to jest przeciwskazanie do brania tego leku?
Miała któraś z Was taka sytuację?
Wizytę mam dopiero za tydzień.
zależy jak kiepskie Dermatolog zdecyduje, albo najpierw dostaniesz leki żeby poprawić wyniki albo po prostu zaczniesz izotek od mniejszej dawki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-15, 06:49   #380
blackcat1988
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Visez Pokaż wiadomość
zależy jak kiepskie Dermatolog zdecyduje, albo najpierw dostaniesz leki żeby poprawić wyniki albo po prostu zaczniesz izotek od mniejszej dawki
Może nie będę wszystkich wynikow pisać jakie ilości, ale mam słabe: HGB,HCT, , MCV,MCH,MCHC,WBC tak dość poniżej normy, ciekawa jestem co na to dermatolog.
Stary 2013-01-18, 21:29   #381
Daniel1989
Raczkowanie

Pytanie do "obeznanych" o izotek :)

Witam mam kilka pytań odnośnie izoteku. Nie mam trądziku który zalicza się do leczenia izotekiem - z tego co widziałem to ludzie piekło na twarzy mieli jak się na to decydowali lecz moja twarz ( pomimo naprawdę dobrego nawilżenia , odżywiania , suplementacji ) wydziela sporo sebum - tego tłuszczu i dla tego czuje , że powstaje coraz więcej krostek - czasem mam mocne wysypy - znika jest np. fajnie xxx czasu i nawrót znów.

1.) Izotek - znam jego zasadę działania bo czytałem na innym forum. Obniża wydzielanie łoju - to znaczy , że po jego odstawieniu już nie będzię się tyle tego wydzielać czy jak ? czy jak np. moja twarz ostro się przetłuszcza to może zaproponować dermatologowi leczenie izotekiem ? małe dawki ? oczyści mi może twarz z tego lekkiego trądziku a i pomoże z sebum ? jak myślicie

2.) Dostaje różne maści ale nie pomagają albo chwilowo pomagają albo wcale np. differin pomaga po xxx czasie zabija krosty ale te powracają. Benzance nie pomaga w ogóle a aktualnie to mam dlatego ręce opadają i może faktycznie lepiej sięgnąć po izo ? multum kasy ładuje w cerę a nie lepiej raz a dobrze ?

3.) Jakie badania zrobić co do trądziku ? możecie wszystkie napisać ?

4.) Czemu sebum wywołuje najbardziej trądzik ? ja nie znam się na tym ale rozumiem to tak , że jak to wypływa z skóry to czasem nie znajduję " ujścia " i robi się tam grudka - krosta z zapaleniem ?

5.) Czy np. jak skończę kuracje izotekiem i np. moja twarz będzie " piękna " gładka bez krostek to są szanse , że to gówno nie wróci ?

6.) Zauważyłem w cerze takie coś - np. wylecze differinem krosty i ich nie ma ale później znów w tych samych miejscach się rodzą . To jakieś zapalenie tych miejsc ?

Proszę bardzo o odpisanie na wszystkie pkt szczegółowo dziękuje całym serduchem . A i proszę nie pisać IDŹ DO DERMATOLOGA .
Daniel1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-18, 22:30   #382
gownonaryju
Przyczajenie

Witam, mam 15 lat i w poniedziałem byłem u dermatologa, który po obejrzeniu mojego czoła stwierdziłd, że przepisze mi właśnie Izotek. Niepokoję się bo nie wiem czy jest to normalne kiedy na pierwszej wizycie u dermatologa przepisuje mi taki silny lek. Zrobiłem już badania i jeśli będą w porządku to 31 stycznia zaczynam kurację. Proszę o szybą odpowiedź na temat co o tym sądzicie bo naprawdę już nie wiem co robić. Pozdrawiam.
gownonaryju jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-18, 23:43   #383
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gownonaryju Pokaż wiadomość
Witam, mam 15 lat i w poniedziałem byłem u dermatologa, który po obejrzeniu mojego czoła stwierdziłd, że przepisze mi właśnie Izotek. Niepokoję się bo nie wiem czy jest to normalne kiedy na pierwszej wizycie u dermatologa przepisuje mi taki silny lek. Zrobiłem już badania i jeśli będą w porządku to 31 stycznia zaczynam kurację. Proszę o szybą odpowiedź na temat co o tym sądzicie bo naprawdę już nie wiem co robić. Pozdrawiam.
A mocny masz ten trądzik? Wiesz zazwyczaj jest to lek ostatniego ratuku i lekarze go przepisują jak inne rzeczy nie pomogły tylko że w większości przypadków te inne leki to tylko strata czasu i pieniędzy. Jeśli masz rozległy trądzik, a nie 2 pryszcze w rzędzie, a dermatolog ma doświadczenie i wzorowo poprowadzi kurację to nie masz się czego bać bo masz szansę pozbyć się tego swiństwa raz na zawsze. Pozdrawiam i powodzenia.

Edytowane przez Visez
Czas edycji: 2013-01-18 o 23:45
Visez jest offline Zgłoś do moderatora  

REKLAMA
Stary 2013-01-19, 12:22   #384
_joannag
Raczkowanie

Dot.: Pytanie do "obeznanych" o izotek :)

Dobrze, nie napiszę, żebyś poszedł do dermatologa, choć ta opcja wydaje się być najrozsądniejsza w przypadku zadawanych przez Ciebie pytań.

Rzeczywiście, Izotek stosuje się zazwyczaj gdy tradycyjne leczenie zawodzi lub gdy stopień nasilenia zmian jest bardzo duży. W innych przypadkach wydaje mi się, że izotretynoiny się nie włącza, bo powoduje wiele niekorzystnych działań ubocznych (w mojej ulotce np.: zaburzenia słuchu, nieostrość widzenia, podrażnienie spojówek, zachowania agresywne i depresyjne).

Nadmiar sebum sprzyja rozwojowi nowych wykwitów. Tłusta baza skóry powoduje, że zanieczyszczenia gromadzą się w otworach skórnych, powodując powstawanie krost i zaskórników. Gdy jednak Twoim głównym problemem jest nadmiar sebum przy średnio nasilonych zmianach, polecałabym leki inne niż izotretynoina. Kiedyś na nadmiar sebum kupowałam Seboton - przeznaczony właśnie do skóry łojotokowej.

Co do hormonów, które bada się przy trądziku to chyba te z grupy androgenów, ale to dermatolog ustala, co w Twoim przypadku będzie potrzebne. W przypadku bakteryjnych chorób skórnych robi się też posiew.

---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ----------

Izotek nie jest niestety lekiem uzdrawiającym. Trądzik może powrócić i wówczas zaleca się ponowną kurację.

Moja rada jest taka: nie pytaj ludzi na forum, lecz zapytaj swojego dermatologa. Przedyskutujcie wszystkie "za" i "przeciw". Leczenie jest kosztowne, 100% szansy na wyleczenie nie daje żaden lek, do tego te skutki uboczne - tak więc tylko dermatolog może w tej sprawie cokolwiek orzekać.
The nights of wonder'.

Edytowane przez _joannag
Czas edycji: 2013-01-19 o 12:26
_joannag jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-19, 12:59   #385
Daniel1989
Raczkowanie

Na stosowałem najdłużej differin bo lekarz oglądając moją skórę twarzy zalecił smarowanie całej buzi leciutką warstwą - leczenie trwało 3 miesiące tyle ile zalecił lekarz max. I nie wyleczyło bo znów wszystko wychodzi.

No dobra izotek powoduje te zaburzenia ale nie na stałe przecież później to mija a czasem lepiej mieć zaburzenia jakieś a twarz zadbaną a nie w syfach jak Bóg wie kto.

Ja potrzebuje czegoś co zabije te ☠☠☠☠☠☠☠☠ od środka a nie tysiące następnych mazideł które nic nie dają. Nawet gdzieś na forum czytałem , że to tylko walka z wiatrakami te smarowidła i oczyszczanie portfela... sam stosowałem już różne maści clinacyne t , differin , ance derm , benzance i coś jeszcze - oczywiście wypisane przez dermatrologa - gówno dało.

http://img708.imageshack.us/img708/8...8596210975.jpg

http://img267.imageshack.us/img267/1...8596246711.jpg

skóra zaczerwieiona bo na mrozie byłem ( oczywiście z kremem ) - lekarz wyklucz różowaty...ale idę jeszcze raz....

Zobaczcie jak moja twarz wygląda - wstyd się pokaza na ulicy z nią - masakra a pomyśleć , że to zmierza coraz gorzej...ja pierdziele ;/
Stary 2013-01-19, 14:29   #386
Pani Barokowa
Rozeznanie

Daj spokój, nie jest strasznie, izotek to lek "ostatniej szansy" dla osób które mają bardzo nasilony trądzik - ty takiego nie masz.
Pani Barokowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-19, 14:52   #387
_joannag
Raczkowanie

Według mnie, masz trądzik w bardzo łagodnej postaci. Takich zmian nie powinno się leczyć izotretynoiną.
The nights of wonder'.

REKLAMA
Stary 2013-01-19, 15:54   #388
Daniel1989
Raczkowanie

Bardzo łagodnej postaci ? dla mnie to piekło już jest . Po prostu boję się , że to rozpęta się jeszcze gorzej albo przekształci w różowaty trądzik a te maści nie pomagają. Ostatnio dostałem benzance czyli tak jakby lekarz testuje wszystko co możliwe ( z moich obserwacji tak wynika ) i też nie pomaga. I to nie jest tak , że ja smaruje tydzień i odstawiam - po co miałbym oszukiwać sam siebie i Was - nic to nie da.

A czemu twierdzę , że mam piekło na twarzy ? znajdę zdjęcia mnie z przed tego problemu to zobaczycie jak moja buzia wygląda - nawet jednej takiej czerwonkawej nie dało rady znaleźć i co gorsza twarz się nie świeciła.

Ale dziękuje Wam bardzo , że tak piszecie - fajnie to usłyszeć myśląc , że mam już straszne objawy - wiecie panika bo każdy tego nie chce mieć. A nie lubie głupich komentarzy w pracy czy gdzieś na ten temat a co dopiero sobie myślę jakbym różowaty trądzik miał. Ludzie zamiast cicho siedzieć to niektórzy jeszcze potrafią tak dowalić człowiekowi , że masakra- ja bym tak nie mógł i nawet na trądzik nie zwracam uwagi u osób które go np. mają a już w ogóle przez myśl by mi nie przeszło krytykowanie tego i docinki.

Zawsze jak mówię dermatologowi to dziwi się , że tak o zdrowie dbam zdrowe jedzenie ( wiadome czasem zgrzeszę ) , suplementacja omega 3 , cynk , witaminy - jem czosnek . Zero herbat , napojów , słodyczy ( raz na miesiąc jeden snikers ) . Bardzo dużo wody ok ~~ 5L minimum dziennie. Dodatkowo myje twraz physogelem . Na dzień nawilżam eucerinem z filtrami a na noc cethaphilem md. Kupiłem sobie jeszcze ponoć bardzo dobrze polecany peeling enzematyczny floseka - pierwszy raz użyłem i w tedy na twarzy aż super było takie ukojenie i w ogóle. Będę stosować go 2x w tyg.

Z tej twarzy co mam na zdjęciach da rade zrobić twarz która jest gładka " bez skazy jak dawniej " czy raczej skoro już tak jest to zawsze będzie problemowo ?

A i muszę porobić te testy na węglowodany + białko ( nie wiem czy takie akurat da radę zrobić ) ale muszę bo trenuje na siłowni i dostarczam sporo więcej białka , węglowodanów , tłuszczy niż zwykły śmiertelnik - dieta.

A nie ma jakiś tabletek ( lżejszych od izoteku ) które zwalczą to co mam ? bo nie chcę cały czas smarować i przesuszać twrazy tymi mazidłami :/ w końcu to one zniszczą mi twarz a nie np. izotek którym bym to w moment wyleczył.

Edytowane przez Daniel1989
Czas edycji: 2013-01-19 o 15:57
Stary 2013-01-19, 20:50   #389
_joannag
Raczkowanie

Ja brałam swego czasu doustnie Tetralysal i Unidox Solutab. Z lekami zawsze podobnie - gdy je przyjmujesz wszystko jest w porządku, problem pojawia się wtedy, gdy zakończysz kurację.

Może poproś lekarza o nieco silniejsze maści. Dobrze wspominam np. Epiduo oraz Duac. Z tych, które tu wymieniasz Differin jako retinoid wydaje się niezły.

Peeling enzymatyczny - moim zdaniem - przy cerze trądzikowej nie jest wskazany.
The nights of wonder'.

Stary 2013-01-19, 21:01   #390
gownonaryju
Przyczajenie

Trądzik jest naprawde silny, ale tylko na czole. Nos, policzki i broda są w miarę w porządku ale na czole to istna masakra, co jakiś czas wyskakują ropne pryszcze, a po nich zostają czerwone przebarwienia, które to właśnie one szpecą tak twarz. I stąd nasuwa się to pytanie, czy te przebarwienia po kuracji Izotekiem znikną? czy będę musiał robić coś innego z tym.
gownonaryju jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości