Mycie włosów odżywką - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-29, 12:16   #361
blonndee
Wtajemniczenie

Dot.: Mycie włosów odżywką

Cytat:
Napisane przez 'Estelle' Pokaż wiadomość
A może chodziło jedynie o wycofanie produktów tej firmy z asortymentu sklepu?
Wiem, że niektóre produkty faktycznie zostały wycofane, ale zastąpione innymi. U mnie bardzo często natykam się na ich kosmetyki.
Jeśli nie uda Ci się znaleźć tego w necie, daj znać, to zaopatrzę Cię u siebie
a wiesz, nie wiem, mozliwe... ale zdziwilam sie bo poza natura tez nigdzie nie widzialam tj w almie, ale tylko ten z aloesem i biala herbata, a takiego mialam smaka na aloes i keratyne
no nic, poszukam jeszcze i jak cos zglaszam sie do ciebie
Stary 2008-09-29, 20:10   #362
Chatul
ma zielone pojęcie

No ja mam nadzieję, że nie próbują wycofać moich ulubionych Mrs.Potter's ;]
W ogóle Forte Sweden ma boskie produkty. Uwielbiam ich balsamy, odżywki i dezodoranty [ te produkowane dla Biedronki ] no i nie są one testowane na zwierzętach- tych, które były, nie tknę ;]

Swoją drogą odkąd myję wlosy odżywką są one o wiele mocniejsze. Cieszy mnie to jak nie wiem co
Stary 2008-09-30, 23:23   #363
LadyMadalena
Wtajemniczenie

A ja przychodze do Pan z pytaniem. Mianowicie myje wlosy odzywka Mrs. Potters bursztynowa od jakiegos czasu ale kusi mnie zeby zmienic na mycie wlosow zoltkami jaj jak slyszalam mozna. Probowalam z 3 zoltek, 4 i 5 i ciagle mi nie starcza:/ rozwadnialam, na mokre wlosy kladlam jak i na suche. Czy to trzeba takie straszne ilosci ich klasc?
Moze robie cos zle. Mam co prawda dlugie wlosy bo za lopatki a dalej tylko takie resztki wlosow ale chyba nie musze 10 jajek na jedno mycie uzywac. Moze bialka tez klasc?
Pomocy?!
Pozdrawiam Was serdecznie
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-01, 10:33   #364
Kiya
Zakorzenienie

dziewczyny a moze by tak na początku wątku wkleić listę odżywek które sprawdziły sie w myciu? można by ją systematycznie edytować,myślę że ułatwiło by to decyzję jaki produkt wybrać dla dziewczyn które chcą rozpocząc mycie tą metodą.
Kiya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-01, 10:41   #365
blonndee
Wtajemniczenie

swietny pomysl, jestem za, to ulatwi wielu osobom wybor.
i moze skoncza sie pytania typu 'jakiej odzywki mam uzyc' co ktorys post
Stary 2008-10-01, 11:55   #366
kosmarka
Wtajemniczenie

Ja też jestem za
bo narazie rozważam możliwość takiego zabiegu na włosach, ale nie wiem co jeszcze ewentualnie wybrać .

kosmarka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-01, 13:39   #367
erzebet
Rozeznanie

GG do erzebet

Witajcie,
ja również należę do fanek mycia odżywką.
Metoda ta u mnie, jako posiadaczki kręconych włosów dobrze się sprawdza.
Odżywki które wypróbowałam to Suave - niestety niedostepna w PL a polecana na zagranicznych portalach i Hegron (obecnie nim myję). Myślę, że nadałaby się się również ożdżywka Rossmann, Super Hair Repair Balsam, którą sprawdze jak skończe Hegrona.
Stosuję tą metodę od około 2 miesięcy, szampon okazjonalnie, tylko przy zmywaniu cięższych olejów.
Moja metoda to dwukrotne mycie odżywką połaczone z masażem skalpu a nastepnie nakładam jakąś treściwszą odżywkę, wax, kallos, glorię czy np. seboradin.
Kiedyś myłam samym kallosem i było też super, ale dziewczyny piszą, że jest za ciężki. U mnie sie sprawdził.
Porównując suave i hegrona chyba wolę tego drugiego. Z tym, że teraz czekam aż przyjedzie do mnie Suave kokosowa, która podobno jest lepsza, niż ta której używałam.
Cytat:
Napisane przez Kiya Pokaż wiadomość
dziewczyny a moze by tak na początku wątku wkleić listę odżywek które sprawdziły sie w myciu? można by ją systematycznie edytować,myślę że ułatwiło by to decyzję jaki produkt wybrać dla dziewczyn które chcą rozpocząc mycie tą metodą.
jestem bardzo za!!!
może dałoby się dopisać od razu, czy dana odżywka zawiera silikony, gdyż np. ja (i myslę, że jest nas więcej ) staram się ich unikać.
erzebet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-10-01, 15:22   #368
tulipanna.
Zakorzenienie

Do mycia włosów odzywka - mam na mysli przestawienie sie tylko na takie mycie przy okazjonalnym uzyciu delikatnego szamponu - zadna odzywka z silikonami sie nie nada. Byc moze to daleko idace wnioski, ale nie wyobrazam sobie tego, jak wygladalyby wlosy po miesiecznym myciu silikonami. Inna rzecz, ze silikony (jeszcze zalezy jakie, byc moze przy jakichs rozpuszczalnych w wodzie nie) zebralyby sie na skalpie. Nie wiem jak wy, ale ja po nalozeniu odzywki silikonowej na chociazby noge w ramach golenia musze ja potem zmyc czyms z sls/sles, inaczej noga jest obklejona cieniutenka powloczka. I wcale nie jest umyta.
tulipanna. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-01, 18:58   #369
Patryka
Wtajemniczenie

Obserwacje po trzech tygodniach mycia włosów odżywką (3 lub 4 razy w tygodniu, ani razu nie użyłam szamponu od tej pory):
- włosy są czyste, świeże, w ogóle nie są obciążone, wręcz przeciwnie;
- moje zniszczone farbowaniem włosy są gładkie i mięciutkie jak nigdy przyznam, że nie sądziłam, że to możliwe
- błyszczą mi się cholernie
- zniknął mi łupież nie był silny, ale był, i strasznie mnie denerwował. teraz jak ręką odjął, głowa całkowicie przestała mnie swędzieć
- włosy lekko falują, przy czym wcześniej były proste. ale nie przeszkadza mi to najważniejsze, że wyglądają na zdrowe, jak nigdy

Podsumowując, widzę same plusy mycia odżywką, to jedna z najlepszych rzeczy, zrobiłam dla swoich włosów. Nie potrzebuję mycia szamponem.

EDIT:
Przypomniało mi się, dzisiaj moja siostra (9 lat) przejechała mi ręką po włosach, i ze zdziwieniem powiedziała, że są takie "śliskie" i gładkie, po czym złapała się za swoje włosy, żeby sprawdzić, czy ona też ma takie

Patryka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-01, 19:00   #370
rare bird
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Patryka Pokaż wiadomość
Obserwacje po trzech tygodniach mycia włosów odżywką (3 lub 4 razy w tygodniu, ani razu nie użyłam szamponu od tej pory):
- włosy są czyste, świeże, w ogóle nie są obciążone, wręcz przeciwnie;
- moje zniszczone farbowaniem włosy są gładkie i mięciutkie jak nigdy przyznam, że nie sądziłam, że to możliwe
- błyszczą mi się cholernie
- zniknął mi łupież nie był silny, ale był, i strasznie mnie denerwował. teraz jak ręką odjął, głowa całkowicie przestała mnie swędzieć
- włosy lekko falują, przy czym wcześniej były proste. ale nie przeszkadza mi to najważniejsze, że wyglądają na zdrowe, jak nigdy

Podsumowując, widzę same plusy mycia odżywką, to jedna z najlepszych rzeczy, zrobiłam dla swoich włosów. Nie potrzebuję mycia szamponem.

EDIT:
Przypomniało mi się, dzisiaj moja siostra (9 lat) przejechała mi ręką po włosach, i ze zdziwieniem powiedziała, że są takie "śliskie" i gładkie, po czym złapała się za swoje włosy, żeby sprawdzić, czy ona też ma takie
a jaką odżywką myłaś? bo ja dalej szukam czegoś dla siebie
Stary 2008-10-01, 19:08   #371
Patryka
Wtajemniczenie

Pottersem z aloesem

Stary 2008-10-02, 09:51   #372
Ulotka
Raczkowanie

Cytat:

Odkąd dowiedziałam się o tej metodzie wypróbowałam kilka odżywek. Ogólny efekt jest taki, że straciłam łupież, skóra głowy (no niech Wam będzie, że skalp, tak po indiańsku ) przestała mnie swędzieć, włosy przestały się elektryzować i trochę ograniczyło się puszenie, które jest moją zmorą.
Używałam:
1. odżywki Yung Aroma
INCI: Aqua, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate SE, Propylene Glycol, Quaternium-87, Stearamidopropyl Dimethylamine, Behentrimonium Chloride, Panthenol, Phenoxyethanol, Niacinamide, Simmondsia Chinensis Oil, Parfum, Linalool, Isopropyl Alcohol, Citrid Acid, Benzophenone-4

2. odżywki Alverde Glanz Zitronenblüte Aprikose
INCI: Aqua, Alcohol, Cetearyl Alcohol, Stearamidopropyl Dimethylamine, Glycerin, Myristyl Alcohol, Glycine Soja (Oil), Sodium Lactate, Avensa Sativa (Extract), Citrus Aurantifolia (Extract), Prunus Armeniaca (Extract), Lauroyl Sarcosine, Hydroxyethylcellulose, Parfum, Citral, Limonene, Linalool.

3. odżywki Yung Seidenglanz
INCI: Aqua, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate SE, Propylene Glycol, Quaternium-78, Panthenol, Behentrimonium Chloride, Isopropyl Alcohol, Stearamidopropyl Dimethylamine, Phenoxyethanol, Hydrolyzed Wheat Protein, Niacinamide, Parfum, Citric Acid, CI 16185

4. odżywki Balea Johannisbeere & Weizenprotein
INCI: Aqua, Cetearyl Alcohol, Isopropyl Palmitate, Behentrimonium Chloride, Cocodimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Wheat Protein, Parfum, Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Panthenol, Isopropyl Alcohol, Phenoxyethanol, Niacinamide, Benzyl Alcohol, Citric Acid, Ribes Nigrum Fruit Extract, Potassium Sorbate, Hydrolyzed Wheat Protein, Hydrolyzed Wheat Gluten, Laurdimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Wheat Protein

I najbardziej polubiłam odżywki Yung, Alverde polecam osobom, które boją się oklapu na włosach, jak dla mnie po niej wosy są nadto puszyste, najgorsza była Balea, po niej najszybciej przetłuszczały się włosy.

Dodatkowo nakładałam jeszcze na włosy oliwę z oliwek zmieszaną pół na pół z olejem kokosowym i wierzcie lub nie, ale odżywka mi to zmywała
Ulotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-02, 10:24   #373
andziuchna
Zakorzenienie

Cytat:
tez jestem za

tak w ogole to przymierzam sie do tej metody mycia i mam takie durnowate pytanie szukalam jakiejs odzywki mrs potters wlasnie do mycia i na polce zobaczylam odzywki w mniejszych opakowaniach i "balsamy" w wiekszych... czy te balsamy tez sie nadaja do mycia? np. balsam z aloesem... w ogole czyms sie roznia balsamy od odzywek?
dziekuje za odpowiedz

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post61735726
andziuchna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-02, 11:33   #374
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez andziuchna Pokaż wiadomość
tez jestem za

tak w ogole to przymierzam sie do tej metody mycia i mam takie durnowate pytanie szukalam jakiejs odzywki mrs potters wlasnie do mycia i na polce zobaczylam odzywki w mniejszych opakowaniach i "balsamy" w wiekszych... czy te balsamy tez sie nadaja do mycia? np. balsam z aloesem... w ogole czyms sie roznia balsamy od odzywek?
dziekuje za odpowiedz
ja wolę balsamy [większe, ze spłukiwaniem] ale można i tym i tym. Tak mi coś świta, że balsamy mają ciut lżejszy skład. Ale myślę, że odżywki też się sprawdzą.
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Jolie2601 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-02, 12:23   #375
poklejona
Przyczajenie

dziewczyny czy Wam też wypadają mocno włosy podczas mycia odżywką? dzis umyłam emulsją Gloria i włosy lecialy podczas mycia,kiedy myłam szamponami to nie wypadały aż tak intensywnie.
Stary 2008-10-02, 12:51   #376
andziuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jolie2601 Pokaż wiadomość
ja wolę balsamy [większe, ze spłukiwaniem] ale można i tym i tym. Tak mi coś świta, że balsamy mają ciut lżejszy skład. Ale myślę, że odżywki też się sprawdzą.
dziekuje bardzo za odp lece wiec na zakupy

Stary 2008-10-02, 15:17   #377
Ulotka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez poklejona Pokaż wiadomość
dziewczyny czy Wam też wypadają mocno włosy podczas mycia odżywką? dzis umyłam emulsją Gloria i włosy lecialy podczas mycia,kiedy myłam szamponami to nie wypadały aż tak intensywnie.
lecą jak liście z drzew na jesień
Ulotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-02, 15:45   #378
moooniaaaa
Zakorzenienie

Dla mnie w ogóle od jakichś 2 m-cy lecą jak szalone ale mam nadzieję, że to okres przejściowy ...

Wczoraj pierwszy raz umyłam włosy odżywką (zmieszałam w kubeczku z wodą,dobrze się pieniło),efektów na razie nie widać, wyglądają tak jak zawsze po umyciu szamponem. Użyłam balsamu Mrs Potters z aloesem i zieloną herbatą
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-02, 18:34   #379
Patryka
Wtajemniczenie

mi też już od dłuższego czasu mocno wypadają, przy przejsciu na mycie odżywką wypadały jeszcze bardziej, ale teraz (dopiero teraz, po trzech tygodniach) zaczynają stopować

Stary 2008-10-02, 21:08   #380
poklejona
Przyczajenie

nie wiem czy metoda myciem odżywką jest dla mnie,dzis umyłam co prawda pierwszy raz ale włosy mam nastroszone,napuszone i wogóle wyglądają jakby były bardziej zniszczone
Stary 2008-10-02, 21:20   #381
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
Napisane przez poklejona Pokaż wiadomość
nie wiem czy metoda myciem odżywką jest dla mnie,dzis umyłam co prawda pierwszy raz ale włosy mam nastroszone,napuszone i wogóle wyglądają jakby były bardziej zniszczone
Może to kwestia odżywki, że Ci nie podpasowała? Kiedyś umyłam raz włosy odżywką Mrs. Potter's z różą i gingko biloba, ale włosy były po niej jakieś nieświeże i jakby niedomyte. Z kolei Timotei miodowy sprawdził się doskonale
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-03, 18:12   #382
Kinga04
Raczkowanie

jesteście pewne że mycie włosów szamponem niszczy włosy ?? Bo ja zawsze po myciu włosów dobrym szamponem mam taki efekt jak po odzywce... a szamponu od pewnego czasu uzywam frzjerskiego . Jest jakaś róznica .?>

www.pajacyk.pl

Kinga04 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-03, 20:33   #383
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kinga04 Pokaż wiadomość
jesteście pewne że mycie włosów szamponem niszczy włosy ?? Bo ja zawsze po myciu włosów dobrym szamponem mam taki efekt jak po odzywce... a szamponu od pewnego czasu uzywam frzjerskiego . Jest jakaś róznica .?>
Fryzjerski wcale nie oznacza dobry
Stary 2008-10-03, 22:26   #384
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
jesteście pewne że mycie włosów szamponem niszczy włosy ??
Ale my nie piszemy, że szampon niszczy włosy, po prostu dziewczyny znalazły alternatywę dla szamponu Zreszta skoro po umyciu włosów szamponem masz piękne i zdrowe włosy, to jak widać dowód na to, żę każdemu co innego pasuje
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-03, 23:17   #385
*piękna
Zakorzenienie

No to cyba i ja sie przylacze bo zakupiłam dzis balsam aloesowy mrs potter's w celu mycia nim włosów ale tylko raz w tygodniu. pozostałe dwa razy to szampon ze skrzypu

*piękna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-04, 00:15   #386
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Nie chodzi o niszczenie, ale o to, ze detergenty myjace typu SLS, SLES zdzieraja z wlosow sebum tymsamym wplywajac na wysuszenie wlosa. Nie chodzi o to, ze szampony sa zle, ale glownie o to, ze osoby posiadajace z natury suche wlosy (sprezyny, krecioly, fale, wlosy farbowane, wlosy rozjasniane) powinny dbac o nawilzenie wlosa i unikac osuszenia jak...jak ognia Oczyszczenie szamponem raz na jakis czas mimo nieuzywania silikonow sama praktykuje - jakos tak. I nie ma zadnych przeciwwskazan ku temu. Jednak osobiscie nie wyobrazam sobie powrotu do szamponow na stale. Moj skalp funkcjonuje prawidlowo, wlosy maja sie lepiej - odkad zapomnialam o szamponach. Jesli myjesz wlosy odzywka juz dlugo to mysle, ze identyczny efekt szamponu to kwestia tego, ze zastosowalas go jako przerywnik. A jesli na dluzsza mete mycia szamponem uzyskujesz taki sam efekt jak przy odzywce - wygodniej dla Ciebie, bo masz dwa sposoby do wyboru
tulipanna. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-04, 07:09   #387
andziuchna
Zakorzenienie

wczoraj umylam pierwszy raz pottersem z aloesem po przeczytaniu tego foruma baaaardzo dokladnie splukalam dzis wlosy sa swieze wiadomo, ze po jednym myciu nie ma cudow ale sa troche gladsze (moim glownym problemem jest puszenie) i takie inne w dotyku.. a najwieksza roznica jest przy rozczesywaniu- ZERO problemu... przewaznie robily mi sie takie koltunki
bede praktykowala mycie odzywka i napisze za kilka myc jak tam u mnie no i zakupie jakies delikatny szampon (myslalam o joannie z miodem i cytryna) zeby splukiwac oleje...
aha i mam pytanko: czy po myciu odzywka nakladacie jeszcze jakas inna odzywke? ktoras z Was chyba napisala ze tak ale nie jestem pewna

Stary 2008-10-04, 09:54   #388
zapaałka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez andziuchna Pokaż wiadomość
aha i mam pytanko: czy po myciu odzywka nakladacie jeszcze jakas inna odzywke? ktoras z Was chyba napisala ze tak ale nie jestem pewna
Jesli czujesz, ze twoje wlosy pomimo umycia ich odzywka nadal potrzebuja nawilzenia to mozesz na nie smialo nalozyc druga (np bardziej tresciwa) odzywke od ucha w dol
zapaałka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-04, 10:40   #389
moooniaaaa
Zakorzenienie

Ja mam fale, więc dodatkowo po myciu Pottersem nakładam glorię (wczoraj się zasiedziałam i h trzymałam :P) tylko że oprócz tego,że na włosy całej długości to jeszcze wmasowuję w skalp, dobrze robię czy nie bardzo?
Dzisiaj moje włosy są śliskie jak nigdy
Stary 2008-10-04, 11:04   #390
lea88
Zakorzenienie

Dopiero teraz zauwazylam ten watek i musze przyznac ze jestem pod wrazeniem !!! Mam bardzo wrazliwa skore. Myje glowe tylko szamponami dla dzieci. Niestety tez bardzo przetluszczaja mi sie wlosy (jedynie po szamponie dla dzieci wytrzymuja 1,5 do 2 dni). Chce wyprobowac sposobu z odzywka, ale nie wiem jaka wybrac do wrazliwej skory glowy i przetluszczjacych sie wlosow. W domu mam jedynie odzywke Timotei z bambusa i miodowa, ale obie dosc mocno przetluszczaja wlosy (przynajmniej w polaczeniu z szamponem do wlosow) i stosuje je jedynie na konce.

Widzialam, ze polecacie odzywki Mrs Potters z herbata i aloesem, ale boje sie, ze ona nie bedzie tak chronila wlosow przed przetlusczaniem sie..
Mozecie mi cos poleciec??
lea88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości