|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3871 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Guzek na piersi - wątek zbiorczy!
Cytat:
Dla śledzących wątek okazało się na USG, że mam zwłóknienia, które podlegają obserwacji. |
|
|
|
|
|
#3872 |
|
Przyczajenie
|
na szczęście okazało się że to nie groźny czyrak, dostałam maść z antybiotykiem i na wszelki wypadek skierowanie na morfologie, cukier i badanie moczu. Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
|
|
|
|
|
#3873 |
|
Konto usunięte
|
.
Edytowane przez 201701241037 Czas edycji: 2015-03-01 o 10:03 Powód: .... |
|
|
|
|
#3874 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie
W piatek wyczulam w prawej piersi dwa guzki,odrazu zrobilam usg Opis w piersi prawej n godz 6 wym 5x2 mm i 12 7x3 mm zmiany o echostrukturze jak dla zmian lagodnych prawdopodobnie torbiele z gesta treścia ? gruczolowlokniaki ? na godz 5 e piersi lewej pojedyncze przewody szerokosci granicznej I teraz pytanie do Was,bo ja jestem w tej kwesti calkowicie świeżutka. Co mam o tym sadzic?? Czy isc do onkologa?? Dodam tylko ze USG piersi robil mi chirurg,ktory powiedzial ze niemam sie czym przejmowac i za 3 miesiace mam przyjsc na kontrole,czy sie guzki nie powiekszaja Prosze Was o porade Z gory Dziekuje |
|
|
|
|
#3875 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3876 |
|
Przyczajenie
|
No to teraz sie wystraszyłam......mam wizytę na Wawelskiej w Warszawie 1 marca,zobaczymy co dalej
|
|
|
|
|
#3877 |
|
Zakorzenienie
|
Prawdę mówiąc przerażam się jak czytam ten temat. Byłam w styczniu na usg ot tak kontrolnie (przyjmuje tabletki anty) i wykryto mi "torbiel z płynem" 8mm. Podobno to niegroźne,nic mnie nie boli i po prostu mam za pół roku powtórzyć usg ale i tak się boje. Czy takie zmiany się wycina??
|
|
#3878 |
|
Raczkowanie
|
90agnieszka90: torbieli się nie wycina, spokojnie
torbiele są najczęściej czynne hormonalnie, i mogą się pojawiać i znikać w różnych miejscach piersi. Mogą się nawet wchłonąć.86milena8686 jeśli chodzi o gruczolakowłókniaki, to jak są duże to je się wycina. Sama miałam 2 guzki i mi je wycięli (raz w prawej, raz w lewej piersi). Idź do onkologa-on będzie najlepeij wiedział jak Ci pomóc, jak Cię leczyć. A teraz ciekawostka dla wszystkich Koleżanek z tego forum: U mnie okazało się, że te guzki nie są "same z siebie". W drodze przypadkowych podejrzeń i badań wykryto u mnie chorobę Hashimoto-niedoczynność tarczycy. Ta choroba prawdopodobnie przyczyniła się do powstania u mnie guzów, tarczyca reguluje kobiece hormony, a że tarczyca już kiepsko działa to zaczęło się wszystko chrzanić, głównie w piersiach. Jeden lekarz -idiota, stary dziad kazał mi w ciąże zajśc żeby mnie wyleczyć z zaburzeń hormonalnych.... i znalazłam innego lekarza, endokrynologa i ginekologa w jednej osobie, która podeszłą do mnie jak do pacjenta z problemem, a nie jak do klienta którego trzeba obsłużyć, Teraz jestem leczona od września, co roku oczywiście kontrole u onkologa, na kontroli w styczniu mam piersiątka czyściutkie a wszystko to dzięki mojej endokrynolog-ginekolog, która zleciła odpowiednie badania i dobrała leki.jak będziecie miały okazję to poproście o skeirowania na badania hormonalne. Albo nawet na własną rękę zrobić sobie same tarczycowe hormony. W tym może tkwić zagadka problemów z piersiami, ale nie musi. Na początek TSH przebadajcie, ft3, ft4. A na koniec przeciwiała aTPO, aTG - na podstawie tych dwóch ostatnich stwierdzono właśnie Hashimoto.
|
|
#3879 |
|
Zakorzenienie
|
No to mnie pocieszyłaś
Skoro tworzą się w wyniku jakiś wahań hormonalnych to może przyczyną była zmiana tabletek? Bo jak miałam to badanie to byłam bodajże w drugim tygodniu pierwszego opakowania nowych tabletek. Teraz się tylko boję żebym ich nie musiała odstawiać bo boje się powrotu problemu nieregularnych miesiączek. Przyczyny tego stanu lekarka nie umiała mi zdiagnozować :|
|
|
#3880 |
|
Raczkowanie
|
Polecam wybranie się do endokrynologa. Na NFZ czeka sie dlugo i potrzebne skierowanie, natomiast ja wybralam sie prywatnie i to byla najlepsza decyzja jaka podjelam... Owszem tabletki pomagaja w wyregulowaniu, a te dobrze dobrane na podstawie badan hormonalnych przynosza dobre efekty. ja badania i na TSH i na żenskie mialam robione w 5 dni cyklu. Moja endo-gin dobrala mi i tabletki anty i hormony na tarczyce i jest super
Jak lekarka nie potrafi zdiagnozowac, to idz do nastepnego lekarza az sie trafi taki, ktory bedzie w stanie diagnoze postawic. Gdybym skonczyla na tym lekarzu co w ciaze mi kazal zajsc to dalej bym miala problemy z hormonami, tarczyca i miesiaczka... a tak to znalazlam zloto, nie lekarza ![]() poza tym, mowi sie ze tabletki anty po 20 roku zycia wplywaja pozytywnie na organizm, bo hormony masz na stalym poziomie, a nie w hustawce
"Kocham Cię"- Te dwa słowa dają mi to, co ludzie nazywają życiem... Edytowane przez milionmyslii Czas edycji: 2013-02-19 o 21:40 Powód: zapomnialam cos dopisac ;) |
|
|
|
|
#3881 |
|
Raczkowanie
|
Guzek w piersi-do jakiego lekarza mam się wybrać?
Od ok. trzech tygodni wyczuwam dość spory, twardy guzek w piersi... Tydzień temu skończył mi się okres a on nie zniknął
![]() Martwię się... Mam dopiero 20 lat, ale każda z nas może zachorować, prawda...? Zwłaszcza, że moja mama chorowała (ale w wieku 45 lat). Pytanie: co mam teraz zrobić? W następnym tygodniu mam wizytę u ginekologa, ale czy to właśnie ten lekarz bada piersi? Do tej pory ginekolog nie badał mi piersi.... Czy mam iść do rodzinnego? Onkologa? Dzięki za podpowiedzi! |
|
|
|
|
#3882 |
|
Raczkowanie
|
Od ok. trzech tygodni wyczuwam dość spory, twardy guzek w piersi... Tydzień temu skończył mi się okres a on nie zniknął
Martwię się... Mam dopiero 20 lat, ale każda z nas może zachorować, prawda...? Zwłaszcza, że moja mama chorowała (ale w wieku 45 lat). Biorę tabletki antykoncepcyjne od sierpnia. Pytanie: co mam teraz zrobić? W następnym tygodniu mam wizytę u ginekologa, ale czy to właśnie ten lekarz bada piersi? Do tej pory ginekolog nie badał mi piersi.... Czy mam iść do rodzinnego? Onkologa? Dzięki za podpowiedzi! |
|
|
|
|
#3883 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Guzek w piersi-do jakiego lekarza mam się wybrać?
Tak, najpierw ginekolog bada piersi. Sam powinien zaproponować to podczas wizyty. I Ty też, jak coś Cię niepokoi, to mówisz żeby zbadał. Usg pewnie zrobi jak pójdziesz. A potem to dopiero powie co dalej.
|
|
|
|
|
#3884 |
|
Raczkowanie
|
Ginekolog robi usg piersi u siebie w gabinecie, czy daje skierowanie?
|
|
|
|
|
#3885 |
|
Zakorzenienie
|
U siebie robi. Tak początkowo stwierdzi co i jak. Dopiero potem, pokieruje dalej. Moja siostra miała guzek. Ginekolog zrobił usg, biopsję i dalej już nie chodziła, bo się okazało, że nic groźnego.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3886 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Muszisz koniecznie iść do ginekologa, on zrobi ci badanie piersi, jak trzeba to i usg i po tym stwierdzi co to jest. Jeśli podejmie decyzję o usunięciu to wycinek pójdzie na histopatologię i po 2 tygodniach dostaniesz wynik. Jesteś w grupie podwyższonego ryzyka gdyż chorowałam twoja mama ale nie musi to być nowotwór. |
|
|
|
|
|
#3887 |
|
Zakorzenienie
|
Guzkami zajmuja się onkolodzy i pewnie do takiego cie skieruje-poszukaj juz dzisiaj i sie umów na wizytę- bez skierowania przyjmują.
Onkolog skieruje cię na usg i biopsję-szczegolnie, że jesteś w grupie ryzyka. Ginekolog tez robi usg piersi. Zmiany łagodne sie obserwuje, nie leczy farmakologicznie i nie wycina tylko obserwuje i ponawia badania. zmiany takie mogą saoistnie znikać i sie pojawiać-trzeba sie samemu badać i zapiysywac kiedy sie pojawiła, czesto przed okresem pojawiaja sie takie zmiany, zanikaja one po okresie. Sama jestem pod opieka onkologa. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2013-02-20 o 17:04 |
|
|
|
|
#3888 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#3889 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zapisujesz sie do onko i już.Jeśli masz gina po drodze to ok ale nie jest on potrzebny w skierowaniu do onkologa. ---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ---------- Wiadomo, że leczenie zalezy od rodzaju zmiany w piersi. |
|
|
|
|
|
#3890 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3891 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
![]() A któraś z Was ma jakieś namiary do onkologa w Warszawie? |
|
|
|
|
#3892 |
|
Przyczajenie
|
Ja poszlam najpierw do lekarza ogolnego, on potwierdzil ze cos jest i wyslal mnie do onkologa, a dalej to juz dluga historia, badania, usg biopsja itd
|
|
|
|
|
#3893 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#3894 |
|
Zakorzenienie
|
Do onkologa można iść od razu, ale czasem aż onkolog jest niepotrzebny. Nie wiem jak w Warszawie, ale u nas onkolog bierze sporo więcej za wizytę jak ginekolog. A ginekolog też zrobi biopsję, bo onkolog też na oko nikogo nie uleczy. I trochę taki stres, że do onkologa od razu. Czasem ludzie sobie wmawiają, że idę do onkologa to napewno mam raka
|
|
|
|
|
#3895 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3896 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak czy siak najważniejsze aby pójśc do lekarza i nie czekać az samo przejdzie
|
|
|
|
|
|
#3897 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3898 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Już 2 razy wyczuwałam u siebie guzek. Poszłam do lekarza, miałam robione USG. Okazało się, że pierwszy spowodowany jest zmianami hormonalnymi, a drugi (nadal go wyczuwam, wielkości ziarenka grochu i twardy) to po prostu gruczoł. Piersi młodych kobiet zbudowane są w większości z tkanki gruczołowej, a ona może się różnie układać. Możesz (a nawet musisz) spokojnie iść do ginekologa, on powinien zbadać piersi, a jeśli będzie miał wątpliwości, wysłać na USG (albo sam zrobić od razu przy wizycie). Większość okazuje się przedwczesnymi nerwami. Onkolog mógłby przydać się (oby nie) w dalszej kolejności. |
|
|
|
|
|
#3899 |
|
Raczkowanie
|
Zwłaszcza, że jestem w grupie ryzyka...
A jest szansa na onkologa z NFZ? I możesz napisać coś więcej o tym onkologu na Ursynowie? Mieszkam na tej dzielnicy, ale nie bardzo się orientuję bo od niedawna jestem w Warszawie
|
|
|
|
|
#3900 |
|
Zakorzenienie
|
Onkolog z nfz pewnie tak, ale kolejki to zapewne kosmiczne.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:03.

torbiele są najczęściej czynne hormonalnie, i mogą się pojawiać i znikać w różnych miejscach piersi. Mogą się nawet wchłonąć.
Skoro tworzą się w wyniku jakiś wahań hormonalnych to może przyczyną była zmiana tabletek? Bo jak miałam to badanie to byłam bodajże w drugim tygodniu pierwszego opakowania nowych tabletek. Teraz się tylko boję żebym ich nie musiała odstawiać bo boje się powrotu problemu nieregularnych miesiączek. Przyczyny tego stanu lekarka nie umiała mi zdiagnozować :|