Guzek na piersi - wątek zbiorczy! - Strona 130 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-01, 14:07   #3871
MartaMagda
Zakorzenienie

Dot.: Guzek na piersi - wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez spiderka25 Pokaż wiadomość
Ratunku! pomóżcie mi jestem załamana dziś zauważyłam że na lewej piersi coś mi się zrobiło... taka czarna kropka od której na około odchodzi mi skóra i jest czerwony obrzęk, całośc ma ok 3 cm dziś sobota musze czekać do poniedziałku żeby iść do lekarza, chyba umre ze strachu do tej pory
Idź na ostry dyżur do najbliższego szpitala. I przede wszystkim nie panikuj, to może być wszystko, odczyn alergiczny, strupek, jakiś pająk Cię ugryzł.

Dla śledzących wątek okazało się na USG, że mam zwłóknienia, które podlegają obserwacji.
MartaMagda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-05, 10:13   #3872
spiderka25
Przyczajenie

na szczęście okazało się że to nie groźny czyrak, dostałam maść z antybiotykiem i na wszelki wypadek skierowanie na morfologie, cukier i badanie moczu. Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
spiderka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-28, 09:53   #3873
201701241037
Konto usunięte

.

Edytowane przez 201701241037
Czas edycji: 2015-03-01 o 10:03 Powód: ....
201701241037 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-17, 20:42   #3874
86milena8686
Przyczajenie

Witajcie
W piatek wyczulam w prawej piersi dwa guzki,odrazu zrobilam usg
Opis
w piersi prawej n godz 6 wym 5x2 mm i 12 7x3 mm zmiany o echostrukturze jak dla zmian lagodnych prawdopodobnie torbiele z gesta treścia ? gruczolowlokniaki ?
na godz 5 e piersi lewej pojedyncze przewody szerokosci granicznej

I teraz pytanie do Was,bo ja jestem w tej kwesti calkowicie świeżutka.
Co mam o tym sadzic??
Czy isc do onkologa??
Dodam tylko ze USG piersi robil mi chirurg,ktory powiedzial ze niemam sie czym przejmowac i za 3 miesiace mam przyjsc na kontrole,czy sie guzki nie powiekszaja

Prosze Was o porade
Z gory Dziekuje
86milena8686 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-18, 14:15   #3875
alw
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez 86milena8686 Pokaż wiadomość
Witajcie
W piatek wyczulam w prawej piersi dwa guzki,odrazu zrobilam usg
Opis
w piersi prawej n godz 6 wym 5x2 mm i 12 7x3 mm zmiany o echostrukturze jak dla zmian lagodnych prawdopodobnie torbiele z gesta treścia ? gruczolowlokniaki ?
na godz 5 e piersi lewej pojedyncze przewody szerokosci granicznej

I teraz pytanie do Was,bo ja jestem w tej kwesti calkowicie świeżutka.
Co mam o tym sadzic??
Czy isc do onkologa??
Dodam tylko ze USG piersi robil mi chirurg,ktory powiedzial ze niemam sie czym przejmowac i za 3 miesiace mam przyjsc na kontrole,czy sie guzki nie powiekszaja

Prosze Was o porade
Z gory Dziekuje
Mialam podobnie na usg lagodne zmiany ale,ze jestem w grupie podwyzszonego ryzyka wykonano biopsje cienkoiglowa.Wynik wykazal komorki atypwe i dostalam skierowanie na biopsje gruboiglowa i jestem przerazona,pytalam onkologa powiedzial ze to moze byc nowotwor ale nie musi.Spac po nocach nie moge a co Wy myslicie czy mam sie czego obawiac?
alw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-19, 08:45   #3876
86milena8686
Przyczajenie

No to teraz sie wystraszyłam......mam wizytę na Wawelskiej w Warszawie 1 marca,zobaczymy co dalej
86milena8686 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-19, 09:53   #3877
90agnieszka90
Zakorzenienie

GG do 90agnieszka90

Prawdę mówiąc przerażam się jak czytam ten temat. Byłam w styczniu na usg ot tak kontrolnie (przyjmuje tabletki anty) i wykryto mi "torbiel z płynem" 8mm. Podobno to niegroźne,nic mnie nie boli i po prostu mam za pół roku powtórzyć usg ale i tak się boje. Czy takie zmiany się wycina??

90agnieszka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-19, 13:04   #3878
milionmyslii
Raczkowanie

90agnieszka90: torbieli się nie wycina, spokojnie torbiele są najczęściej czynne hormonalnie, i mogą się pojawiać i znikać w różnych miejscach piersi. Mogą się nawet wchłonąć.

86milena8686 jeśli chodzi o gruczolakowłókniaki, to jak są duże to je się wycina. Sama miałam 2 guzki i mi je wycięli (raz w prawej, raz w lewej piersi). Idź do onkologa-on będzie najlepeij wiedział jak Ci pomóc, jak Cię leczyć.

A teraz ciekawostka dla wszystkich Koleżanek z tego forum:
U mnie okazało się, że te guzki nie są "same z siebie". W drodze przypadkowych podejrzeń i badań wykryto u mnie chorobę Hashimoto-niedoczynność tarczycy. Ta choroba prawdopodobnie przyczyniła się do powstania u mnie guzów, tarczyca reguluje kobiece hormony, a że tarczyca już kiepsko działa to zaczęło się wszystko chrzanić, głównie w piersiach. Jeden lekarz -idiota, stary dziad kazał mi w ciąże zajśc żeby mnie wyleczyć z zaburzeń hormonalnych.... i znalazłam innego lekarza, endokrynologa i ginekologa w jednej osobie, która podeszłą do mnie jak do pacjenta z problemem, a nie jak do klienta którego trzeba obsłużyć,

Teraz jestem leczona od września, co roku oczywiście kontrole u onkologa, na kontroli w styczniu mam piersiątka czyściutkie a wszystko to dzięki mojej endokrynolog-ginekolog, która zleciła odpowiednie badania i dobrała leki.

jak będziecie miały okazję to poproście o skeirowania na badania hormonalne. Albo nawet na własną rękę zrobić sobie same tarczycowe hormony. W tym może tkwić zagadka problemów z piersiami, ale nie musi. Na początek TSH przebadajcie, ft3, ft4. A na koniec przeciwiała aTPO, aTG - na podstawie tych dwóch ostatnich stwierdzono właśnie Hashimoto.

"Kocham Cię"- Te dwa słowa dają mi to, co ludzie nazywają życiem...
milionmyslii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-19, 13:23   #3879
90agnieszka90
Zakorzenienie

GG do 90agnieszka90

No to mnie pocieszyłaś Skoro tworzą się w wyniku jakiś wahań hormonalnych to może przyczyną była zmiana tabletek? Bo jak miałam to badanie to byłam bodajże w drugim tygodniu pierwszego opakowania nowych tabletek. Teraz się tylko boję żebym ich nie musiała odstawiać bo boje się powrotu problemu nieregularnych miesiączek. Przyczyny tego stanu lekarka nie umiała mi zdiagnozować :|

90agnieszka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-19, 21:37   #3880
milionmyslii
Raczkowanie

Polecam wybranie się do endokrynologa. Na NFZ czeka sie dlugo i potrzebne skierowanie, natomiast ja wybralam sie prywatnie i to byla najlepsza decyzja jaka podjelam... Owszem tabletki pomagaja w wyregulowaniu, a te dobrze dobrane na podstawie badan hormonalnych przynosza dobre efekty. ja badania i na TSH i na żenskie mialam robione w 5 dni cyklu. Moja endo-gin dobrala mi i tabletki anty i hormony na tarczyce i jest super

Jak lekarka nie potrafi zdiagnozowac, to idz do nastepnego lekarza az sie trafi taki, ktory bedzie w stanie diagnoze postawic. Gdybym skonczyla na tym lekarzu co w ciaze mi kazal zajsc to dalej bym miala problemy z hormonami, tarczyca i miesiaczka... a tak to znalazlam zloto, nie lekarza

poza tym, mowi sie ze tabletki anty po 20 roku zycia wplywaja pozytywnie na organizm, bo hormony masz na stalym poziomie, a nie w hustawce

"Kocham Cię"- Te dwa słowa dają mi to, co ludzie nazywają życiem...

Edytowane przez milionmyslii
Czas edycji: 2013-02-19 o 21:40 Powód: zapomnialam cos dopisac ;)
milionmyslii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 16:12   #3881
la_meilleure
Raczkowanie

Guzek w piersi-do jakiego lekarza mam się wybrać?

Od ok. trzech tygodni wyczuwam dość spory, twardy guzek w piersi... Tydzień temu skończył mi się okres a on nie zniknął

Martwię się... Mam dopiero 20 lat, ale każda z nas może zachorować, prawda...? Zwłaszcza, że moja mama chorowała (ale w wieku 45 lat).

Pytanie: co mam teraz zrobić? W następnym tygodniu mam wizytę u ginekologa, ale czy to właśnie ten lekarz bada piersi? Do tej pory ginekolog nie badał mi piersi.... Czy mam iść do rodzinnego? Onkologa?

Dzięki za podpowiedzi!
la_meilleure jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-20, 16:22   #3882
la_meilleure
Raczkowanie

Od ok. trzech tygodni wyczuwam dość spory, twardy guzek w piersi... Tydzień temu skończył mi się okres a on nie zniknął

Martwię się... Mam dopiero 20 lat, ale każda z nas może zachorować, prawda...? Zwłaszcza, że moja mama chorowała (ale w wieku 45 lat).

Biorę tabletki antykoncepcyjne od sierpnia.

Pytanie: co mam teraz zrobić? W następnym tygodniu mam wizytę u ginekologa, ale czy to właśnie ten lekarz bada piersi? Do tej pory ginekolog nie badał mi piersi.... Czy mam iść do rodzinnego? Onkologa?

Dzięki za podpowiedzi!
Stary 2013-02-20, 16:27   #3883
panna mati_
Zakorzenienie

Dot.: Guzek w piersi-do jakiego lekarza mam się wybrać?

Tak, najpierw ginekolog bada piersi. Sam powinien zaproponować to podczas wizyty. I Ty też, jak coś Cię niepokoi, to mówisz żeby zbadał. Usg pewnie zrobi jak pójdziesz. A potem to dopiero powie co dalej.
panna mati_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 16:48   #3884
la_meilleure
Raczkowanie

Ginekolog robi usg piersi u siebie w gabinecie, czy daje skierowanie?

Cytat:
Napisane przez panna mati_ Pokaż wiadomość
Tak, najpierw ginekolog bada piersi. Sam powinien zaproponować to podczas wizyty. I Ty też, jak coś Cię niepokoi, to mówisz żeby zbadał. Usg pewnie zrobi jak pójdziesz. A potem to dopiero powie co dalej.
Stary 2013-02-20, 16:52   #3885
panna mati_
Zakorzenienie

U siebie robi. Tak początkowo stwierdzi co i jak. Dopiero potem, pokieruje dalej. Moja siostra miała guzek. Ginekolog zrobił usg, biopsję i dalej już nie chodziła, bo się okazało, że nic groźnego.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-20, 17:01   #3886
mela14kosmo
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez la_meilleure Pokaż wiadomość

Dzięki za podpowiedzi!
Niczym się nie martw guz to nie musi być nowotwór. Może to być łagodna zmiana, która zniknie po lekarstwach albo będzie zoperowana.
Muszisz koniecznie iść do ginekologa, on zrobi ci badanie piersi, jak trzeba to i usg i po tym stwierdzi co to jest. Jeśli podejmie decyzję o usunięciu to wycinek pójdzie na histopatologię i po 2 tygodniach dostaniesz wynik.
Jesteś w grupie podwyższonego ryzyka gdyż chorowałam twoja mama ale nie musi to być nowotwór.
mela14kosmo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 17:02   #3887
paula78
Zakorzenienie

Guzkami zajmuja się onkolodzy i pewnie do takiego cie skieruje-poszukaj juz dzisiaj i sie umów na wizytę- bez skierowania przyjmują.
Onkolog skieruje cię na usg i biopsję-szczegolnie, że jesteś w grupie ryzyka.

Ginekolog tez robi usg piersi.

Zmiany łagodne sie obserwuje, nie leczy farmakologicznie i nie wycina tylko obserwuje i ponawia badania. zmiany takie mogą saoistnie znikać i sie pojawiać-trzeba sie samemu badać i zapiysywac kiedy sie pojawiła, czesto przed okresem pojawiaja sie takie zmiany, zanikaja one po okresie.

Sama jestem pod opieka onkologa.

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2013-02-20 o 17:04
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 17:14   #3888
mela14kosmo
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Guzkami zajmuja się onkolodzy i pewnie do takiego cie skieruje-poszukaj juz dzisiaj i sie umów na wizytę- bez skierowania przyjmują.

Ja to bym najpierw poszła do ginekologa, jeśli on wykryje że to guz to skieruje do onkologa

---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ----------

Cytat:

Zmiany łagodne sie obserwuje, nie leczy farmakologicznie i nie wycina tylko obserwuje i ponawia badania. zmiany takie mogą saoistnie znikać i sie pojawiać-trzeba sie samemu badać i zapiysywac kiedy sie pojawiła, czesto przed okresem pojawiaja sie takie zmiany, zanikaja one po okresie.

Sama jestem pod opieka onkologa.
W niektórych przypadkach podawany jest lek niszczący guzek. Ja miałam takie coś i lekarz dawał mi jakieś lekarstwa, one nie skutkowały i miałam wycinany
Stary 2013-02-20, 17:56   #3889
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mela14kosmo Pokaż wiadomość
Ja to bym najpierw poszła do ginekologa, jeśli on wykryje że to guz to skieruje do onkologa
Dziewczyna wyczuła guzek więc potwierdzenie , ż eon tam jest od niekogo nie jest niezbedne Zapisujesz sie do onko i już.
Jeśli masz gina po drodze to ok ale nie jest on potrzebny w skierowaniu do onkologa.

---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ----------

Cytat:
W niektórych przypadkach podawany jest lek niszczący guzek. Ja miałam takie coś i lekarz dawał mi jakieś lekarstwa, one nie skutkowały i miałam wycinany
Wiadomo, że leczenie zalezy od rodzaju zmiany w piersi.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-20, 18:05   #3890
mela14kosmo
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyna wyczuła guzek więc potwierdzenie , ż eon tam jest od niekogo nie jest niezbedne Zapisujesz sie do onko i już.
Jeśli masz gina po drodze to ok ale nie jest on potrzebny w skierowaniu do onkologa.

Wiadomo, że leczenie zalezy od rodzaju zmiany w piersi.
Paula masz całkowitą rację, nie doczytałam że guzek w piersi jest tak bardzo wyczuwalny. Przepraszam bardzo i podpisuję się pod twoją wypowiedzią że najlepiej będzie pójść do onkologa.
Stary 2013-02-20, 18:46   #3891
la_meilleure
Raczkowanie

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
A któraś z Was ma jakieś namiary do onkologa w Warszawie?
Stary 2013-02-20, 18:47   #3892
Justyna0803
Przyczajenie

Ja poszlam najpierw do lekarza ogolnego, on potwierdzil ze cos jest i wyslal mnie do onkologa, a dalej to juz dluga historia, badania, usg biopsja itd
Justyna0803 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 18:48   #3893
mela14kosmo
Rozeznanie

Cytat:
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
A któraś z Was ma jakieś namiary do onkologa w Warszawie?
Na Ursynowie w szpitalu są świetni specjaliści i na Szaserów też
Stary 2013-02-20, 18:53   #3894
panna mati_
Zakorzenienie

Do onkologa można iść od razu, ale czasem aż onkolog jest niepotrzebny. Nie wiem jak w Warszawie, ale u nas onkolog bierze sporo więcej za wizytę jak ginekolog. A ginekolog też zrobi biopsję, bo onkolog też na oko nikogo nie uleczy. I trochę taki stres, że do onkologa od razu. Czasem ludzie sobie wmawiają, że idę do onkologa to napewno mam raka
Stary 2013-02-20, 18:58   #3895
mela14kosmo
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez panna mati_ Pokaż wiadomość
Do onkologa można iść od razu, ale czasem aż onkolog jest niepotrzebny. Nie wiem jak w Warszawie, ale u nas onkolog bierze sporo więcej za wizytę jak ginekolog. A ginekolog też zrobi biopsję, bo onkolog też na oko nikogo nie uleczy. I trochę taki stres, że do onkologa od razu. Czasem ludzie sobie wmawiają, że idę do onkologa to napewno mam raka
W Warszawie każdy specjalista jest drogi. To już zależy od kogoś gdzie idzie. Oboje to są lekarze i będą wiedzieli co robią.
Stary 2013-02-20, 19:08   #3896
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Paula masz całkowitą rację, nie doczytałam że guzek w piersi jest tak bardzo wyczuwalny. Przepraszam bardzo i podpisuję się pod twoją wypowiedzią że najlepiej będzie pójść do onkologa.

Tak czy siak najważniejsze aby pójśc do lekarza i nie czekać az samo przejdzie

Stary 2013-02-20, 19:09   #3897
mela14kosmo
Rozeznanie

Cytat:
Tak czy siak najważniejsze aby pójśc do lekarza i nie czekać az samo przejdzie
dokładnie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-20, 21:17   #3898
karioka1988
Przyczajenie

Cytat:

Dzięki za podpowiedzi!
Przede wszystkim się nie martw.

Już 2 razy wyczuwałam u siebie guzek. Poszłam do lekarza, miałam robione USG. Okazało się, że pierwszy spowodowany jest zmianami hormonalnymi, a drugi (nadal go wyczuwam, wielkości ziarenka grochu i twardy) to po prostu gruczoł. Piersi młodych kobiet zbudowane są w większości z tkanki gruczołowej, a ona może się różnie układać.

Możesz (a nawet musisz) spokojnie iść do ginekologa, on powinien zbadać piersi, a jeśli będzie miał wątpliwości, wysłać na USG (albo sam zrobić od razu przy wizycie). Większość okazuje się przedwczesnymi nerwami. Onkolog mógłby przydać się (oby nie) w dalszej kolejności.
karioka1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 21:46   #3899
la_meilleure
Raczkowanie

Zwłaszcza, że jestem w grupie ryzyka...
A jest szansa na onkologa z NFZ?
I możesz napisać coś więcej o tym onkologu na Ursynowie? Mieszkam na tej dzielnicy, ale nie bardzo się orientuję bo od niedawna jestem w Warszawie
Stary 2013-02-20, 21:54   #3900
panna mati_
Zakorzenienie

Onkolog z nfz pewnie tak, ale kolejki to zapewne kosmiczne.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości