|
|
#3901 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Świnki Morskie
na stronie powinno byc wszystko podane, zazwyczaj nic sie nie placi, ale jakis maly datek mile widziany
śpiaczy Czandor ![]() http://images32.fotosik.pl/222/4b31339499543e28med.jpg
|
#3902 |
|
Zakorzenienie
|
Jaki chrumek!!
Ślicznie wygląda!
|
|
#3903 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() swinki juz brykają po klatce, jak jedna siedzi w misce i zajada sie karmą to mama ją wywala łebkiem i sama je EDIT na drugim forum był wątek o martwych swinkach, wiecie co sie z nim stało?;/ |
|
|
|
|
#3904 |
|
Zakorzenienie
|
Ma któraś z was konto na Caviarni?
|
|
#3905 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam
|
#3906 |
|
Zakorzenienie
|
Motylku mam do Ciebie wielką prośbę. Moglabyś zobaczyć czy świnka do adopcji, Bianka nie jest zarezerwowana i skąd jest? Bo mi sie nie chce włączyć.. a kolega jest nią zainteresowany.
Aha i jak z transportem! Czy trzeba sobiście odebrać!
|
|
#3907 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3908 |
|
Zakorzenienie
|
przejrzalam pobiezne wątek z Bianka, ale nie widze zeby byla zarezerwoana (zwlaszcza ze nie ma tego w temacie) ale zapytalam wprost czy jest wolna jeszcze
|
#3909 |
|
Zakorzenienie
|
Z Mielca.. na Podkapraciu. do Wrocławia daleko..
![]() Dlatego zalezy nam na transporcie. A Bianka mu sie baardzo spodobala i szuka jeszcze jednej
|
|
#3910 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3911 |
|
Zakorzenienie
|
Niestety..
Oby był możliwy jakiś transport.. Motylku a wiadomo co i jak z transportem? I dziękuje Ci bardzo że sprawdziłaś! ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez Lavi92 Czas edycji: 2008-04-19 o 21:40 |
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#3912 |
|
Zakorzenienie
|
nic na razie nikt nie napisal, ale poszukalam tez inna samiczke z Wroclawia
http://www.swinkimorskie.eu/forum/vi...php?f=14&t=457
|
#3913 |
|
Zakorzenienie
|
Szkoda by było gdyby już była zarezerwowana
Nie muszą byc koniecznie z rocławia, im bliżej tym lepiej ![]() Dziekuje bardzo za fatyge Kolega bardzo się przejął tym i juz w poniedziałek idzie klatke kupować. I szukamy wlasnie dwóch dziewczynek.
|
|
#3914 |
|
Zakorzenienie
|
przejrzyj ten wątek jesli juz Ci Caviarnia dziala
http://www.swinkimorskie.eu/forum/vi...php?f=14&t=423
|
#3915 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ta Tosia jest podobna do mojego Kukiego i pomyslec ze zamiast powoływac na swiat nowe swinki mogłam jakąs uratowac
|
|
|
|
|
#3916 |
|
Zakorzenienie
|
stalo sie nie z Twojej winy, czasu nie cofniemy....
|
#3917 |
|
Zakorzenienie
|
Wszystkiego naj naj dla Kasi
|
#3918 |
|
Zakorzenienie
|
Dziekuje bardzo
![]() A gdzie to znalazlas, ze dzisiaj mam urodziny?
|
#3919 |
|
Zakorzenienie
|
Wszystkiego najlepszego!
|
|
#3920 |
|
Zakorzenienie
|
tajemnica moja
Pamietajcie ze w necie dzis nikt nie jest anonimowy
|
#3921 | |
|
Zakorzenienie
|
Dziekuje bardzo
![]() Moje pierwsze urodziny kiedy jestem chora ![]() Cytat:
Gdzies tu pisalo kto obchodzi urodziny w dany dzien. Tylko za cholere tego znalezc nie moge
|
|
#3922 |
|
Zakorzenienie
|
Kasiu wszystkiego najlepszego
|
|
|
|
#3923 |
|
Raczkowanie
|
cześć Wszystkim!
Jestem tu nowa i to mój pierwszy post, także w razie naruszenia regulaminu proszę o wyrozumiałość ![]() Świnki morskie miałam jako dziecko, było to bardzo dawno temu i niewiele pamiętam, a teraz po odejściu ukochanego psiaka (to juz 4 miesiące ) ..postanowiłam,że nie umiem bez zwierzaka i muszę jakieś mieć no i mam go juz tydzień, pani w zoologicznym powiedziała że ma 3 tygodnie, ale wydaje mi sie ze jest za duży jak na te 3 tyg.... ale niepokoją mnie odgłosy mojej swinki, jak również dziwne zachowanie.. do klatki wsadziłam mu tunel (służący jako domek) z jednej strony zaszyty (zrobiony własnoręcznie z podkładki prostokątnej, słomianej, pachnącej, wiec mam nadzieje nieszkodliwej dla świnki- bo z naturalnego surowca ) czuje sie w nim znakomicie, ale nie wychodzi prawie na zewnątrz.. nie mogę sie z nią bawić, wypuszczać jej, a jak biorę z calym tunelem na łózko to i tak siedzi ciagle w środku! ma apatyt ,dużo zjada, ale jakos taka tchórzliwa, jak nie miała tego 'domku' to jeszcze udawało mi sie ja brać na rękę ,ale tez chowała się w najciemniejszym zakamarku, pod poduchami, teraz tylko tam siedzi, jak wychodzi po jedzenie to piszczy i sie chowa z jedzeniem do tunelu, albo szybko zjada i znow do tunelu.. juz sie martwię, ze zawsze taka dzika bedzie jedyny plus, to zauważyłam ze jak sie z nia bawilam podgryzala mnie lekko w palca a potem robila siusiu-czyli chyba sygnalizowała ze chce do klatki sie załatwić tak juz dwa razy bylo.. ;p niepokoją mnie jeszcze odgłosy głodu- ma w klatce jedzenie a piszczy, czasem mocno.. moze ja cos boli..poza tym boje sie ze ma wszoły, albo jakies inne robactwo, przeglądałam jej sierść i nic nie zauważyłam, ale napiszcie, czy te robale widać gołym okiem czy są malutkie bardzo? bo sie co jakis czas drapie, moze nie za często ale wole zapytać.. no i jeszcze jedno- moja świnka skacze jakby miala PADACZKĘ.. po calej klatce, przy tym piszczy donośnie,albo milczy,ale wygląda jakby ją cos gryzło (pamiętam jak miałam w domu myszkę, która miała świerzba biedaczka, cala w strupach,drapała sie, az wyrywała siersc, a przy tym skakała dziwnie, i dlatego moje niepokoje), albo jakby sie bala.. czytałam juz ze jak swinka skacze to o znaka ze sie cieszy, ale nie wygląda na zadowolona, takie napady ma chyba codziennie, nie wiem tylko ile razy na dzien, trwają krotko, ale wole zapaytac. jeszcze jedno- czy wiosną/latem, jak świnka dostaje dużo zieleniny, warzyw sezonowych itp. mimo to musi zażywać WITAMINĘ C??? i jaka jest najlepsza (w kroplach,rozpuszczalna, a może soczek z cytryny nakrapiany na zieleninę?), i czy to nie troszkę wbrew naturze? takie aplikowanie syntetycznej substancji??? wiem, ze byc może na forum już odpowiedzi na moje pytania są..ale... jest tyle stron, ze nie sposób je przejrzeć. wybaczcie, pewnie i tak nikt tych wypocin nie doczyta.. pozdrawiam serdecznie! |
|
|
|
#3924 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moje kilka razy dziennie i wszystkie jest oki. przejrzyj siersc dla pewnosci i obserwuj. Czesto swinki ze sklepu przynosza jakas chorobe. Piszczenie to najczesciej oznaka glodu lub domaganie sie zainteresowania. Moje maja pelne miski a jak wchodze do pokoju i tak przybiegaja do krat i piszcza Cytat:
zobacz jak moje robily http://motylek1007.wrzuta.pl/film/2K...ikaja_bardziej Cytat:
Witamine podajemy CODZIENNIE. Nawet jak dajesz duzo warzyw nie wiesz czy ma juz odpowiednia wit C czy nie za malo, trudno tak obliczyc musisz zdecydowac czy lepiej podawac i wit C (za okolo 10zł) i swinka bedzie zdrowa czy nie podawac i narazac ja na rozne choroby. swinka to takie stworzenie ze musi miec domek bo lubi sie chowac, nie zabieraj jej go. Moje maja norki z polaru i lubia w nich lezec bardzo taka natura swinek.Wyciagaj ja czesto to sama bedzie sie domagala pieszczot. Przypominam ze swinka powinna miec zawsze sianko w klatce i.....towarzystwo
|
|
#3925 |
|
Raczkowanie
|
MOTYLKU, dziękuje Ci bardzo za szybka reakcje!
no i że chciało Ci sie to czytać.sianko ma zawsze, lubi poskubać , przepada za mleczami, nawet marchwi tak nie lubi. no i niestety nie pije wody, mimo ze poidelko wisi, wnioskuje ze ma wystarczajaco dużo wody w pożywieniu, mam nadzieję ,że nie jest to brak orientacji (poidełko wisi tuz przy miseczce z ziarnami..). Filmik obejrzałam, w klatce skakanie troszke inaczej wygląda, sie obija, ale jeśli mowisz ze wszystkie maja taka padke, to ok ;D no i masz śliczne świneczki (zyja jeszcze?) musze obejrzeć bardo dokładnie futerko-czy sie cos nie rusza, ale nie wiem kiedy uda mi sie do niej dotrzeć.. :/ Acha- kolega ma świnkę rozetkę i ona za uszkami ma mniej sierści, mocno sie drapie i ma jakby łupież (ten 'łupież' sie nie rusza,wiec chyba nie są to robale?), jakbyś mogla na ten temat cos napisać to dziękuje w jego imieniu. ma zamiar isc do weta. nie chce jej Motylku pozbawiać tego tuneliku (myślisz ze spełnia funkcje domku? )ale martwi mnie, że zdziczeje, bo chciałabym zeby w tunelu czula sie bezpiecznie, a jesli zaczne ja na chama wyciągać (najgorsze ze sie pazurkami przyczepia i nie da rady), to juz bedzie prawie przemoc :P ona nie tęskni jest jakimś samotnikiem, chowa sie tylko w tunelu, a może za krotko ja mam.. nawet po jedzenie przyjdzie i w popłochu ucieka jak słyszy cos w pobliżu, mimo ze juz tyle razy ja wyciągałam i probowałam ja zabawiać, reaguje tez na dźwięki (np. jak coś upada,albo na dźwięk smsa- mruczy rozdrażniona jakby 'wrrrr'')znów jak porazona biega po klatce i piszczy... kurde, mam wysoka kuwetke a mimo to rozsypuje trociny..i to piszczenie.. nie wiem...ile Wasze swinki maja lat, albo ile miały jak odeszły? na co chorują najczęściej? na co zmarły? pozdrawiam. |
|
|
|
#3926 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chłopaki maja sie swietnie, zyja. Maja 1,5roku i 11 miesiecy ![]() Cytat:
Bez weta sie nie obejdzie, leczenie długie ale rokowania dobre. Sama przez to przechodzilam, im szybciej pojdzie tym krótsze leczenie Cytat:
Moje jak mowilam maja norki z polaru gdzie maja miekko i cieplo i jedna uwielbia w nim lezec druga swinka na norce, wiec to wszystko indywidualne...jednak u Ciebie mysle ze sie jeszcze boi, czasu jej dac, oswajaj i bedzie dobrze ![]() Swinka nie zdziczeje jesli sie z nia spedza czas. Moze tunel czyms wylozysz lub sama zrobisz jej przytulna norke? np ze starej czapki ![]() skad wiesz? swinki to zwierzeta stadne i powinny byc trzymane min 2 tej samej plci oczywiscie, wtedy im sie nie nudzi i widac jak fajnie potrafia sie bawic. Jesli w sklepie byla z innymi swinkami to na pewno teskni i zle jej samej bez swinkowego towarzystwa Cytat:
to takie jakby hm...zdziwienie moje tez tak robia, kiedy niespodziewanie cos uslysza ![]() Cytat:
Katzen - swinka wzieta od Pani która go trzyamal w szopie, byl niesamowicie dziki i dorosly, zyl u mnie 5 lat, nie wiem ile mial, ale umarl ze starosci, po prostu zasnal i sie nie obudzil Mary - swinka ze szkoly, rowniez zyla u mnie az nie umarla i tez byla dorosla jak ja wzielam, byla u mnie 2-3 lata. Rowniez zasnela i sie nie obudzila teraz mam 2 chlopakow pisalam wyzej ile mialaMoje swinki (i królik) na nic nie chorowaly, wyjątek stanowil Bibi który mial grzyba
|
|
#3927 |
|
Raczkowanie
|
no nie ;( ona ma robale! ma takie malusieńkie, niewidzialne robale, bialego koloru! czy to sie rozprzestrzenia? az tak dużo sie nie drapie.. a te robale to takie kropeczki ledwo dostrzegalne, ale jednak przemieszczają sie, boje sie ze sie na ludzi moga przenosić. i co robic, znow jakies zasypki, ledwo swinka z zoologicznego wyszla, wygladala zdrowo.
nie wiem co myslec o tym. chocia zjak czytalam ze nawet w sianie moga byc.. czyli juz nic nie jest pewnego, a jaka pewnosc, ze to nie z sianka dostala, ze juz w sklepie miala? kurde..a co do witaminki jeszcze, to cytrynka by nie mogla byc? jesli nie to trzeba kupic witaminke, starczy taka z apteki w kroplach, czy musi byc z zoologika? |
|
|
|
#3928 |
|
Zakorzenienie
|
swinka ma wszoly, nic starsznego, na czlowieka nie przechodza, musisz isc do weta pare razy i bedzie oki.
Cytryna odpada, kup najlepiej Juvit w aptece okolo 8zł kosztuje i dawaj prosto do puszczka, nie lej do poidełka. Wszoly moga byc z sianka (tez mialam) ale swinka ze sklepu najczesciej takie cos przynosi
|
#3929 |
|
Zakorzenienie
|
motylku a mam dawac maluszkom witaminke C?
|
|
|
|
#3930 | ||||||
|
Raczkowanie
|
to super , gdzieś na stronach poświęconych świnkom, czytałam ze lepiej trzymać razem dwie samiczki, niz dwóch samcow, wiec jestem zdziwiona czy żyja w zgodzie? może kiedys skusze sie na drugiego pana, ale klatka chyba za mała..z samiczka to pewne że będą młode, chyba ze wykastrować samca. Czy to prawda, ze mocz samca jest bardziej intensywny (czyt. śmierdzi mocniej)? Cytat:
teraz jeszcze te białe male robactwo.. czy prawie wszystkie swinki maja coś w sierści, lub coś ze skora?? ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ech, no jak ja silą z tunelu wycisne ;p, w pokoju jestem obok łypie okiem na klatke, nawet gadam do świnki, a ona nic ;p Cytat:
źle Cie zrozumiałam- bo..myślałam ze piszesz ze może za mną tęskni , a tego niestety nie zaobserwowałam.. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
bardzo malo tego bylo- pojedyncze, ale sie ruszala..
|
||||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:48.