Psychiatra - cz. 2 - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-08, 08:35   #3901
Diamentowa_Pannica
Raczkowanie

Dot.: Psychiatra - cz. 2

Cytat:
Napisane przez giginthesky Pokaż wiadomość
Nie nakręcaj się, że to schizofrenia, mysle, że to są zwykłe natrectwa. Ale niemniej jednak myśle, że przydałoby sie przejsc do psychiatry. Po co masz sie z tym meczyc Dostaniesz leki, pójdziesz na terapie i bedzie ok

niechce brac lekow. na poczatek przejde sie do psychologa. wsumie te natrectwa sa uciazliwe, ale nauczylam sie z nimi zyc. gorzej z tym lękiem co mialam wczoraj w nocy. ale wczoraj rozmawialam z kilkoma osobami, i jakos sie uspokoilam. nie mam zadnych lękow dzis, i jakos bardziej pozytywnie mysle. a czym sie charakteryzuje osoba chora psychicznie? np schizofrenia?

Diamentowa_Pannica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-08, 10:06   #3902
KawaMarcepanowa
Zakorzenienie

kochana, osoba chora na schizofrenię napewno nie zastanawia się czy ją ma czy nie to znaczy owszem, osoby już leczone zdają sobie sprawę najczęściej ze swojej choroby, natomiast często na początku nie bardzo wiedzą co jest rzeczywistym objawem, a co fikcją.
KawaMarcepanowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-08, 11:35   #3903
zielona1911
Zakorzenienie

Hej,mysle,ze mam problem
Mam zimne i spocone dłonie,wogole jest mi zimno,nawet jak w domu jest 27stopni,mam wysoki puls nawet 100,czasami czuje ze serce mi wyskoczy... Dzis w nocy obudzil mnie dziwny ból w zoładku,tzn.tak jakby cos mnie sciskało,jakbym miala tam jakis kamien takie dziwne uczucie jakby chcialo mi sie odbic a nie dam rady,chcialo mi sie wymiotowac. Odkad urodzilo mi sie dziecko,jakies 1,5roku temu mam schizy.. tzn mysle co by bylo gdybym zrobila aborcje jak bylam w ciazy i jakby to wygladalo itp.potem placze,niewiem dlaczego mam takie wyrzuty sumienia,jak nawet nie mialam zamiaru tego zrobic.Wogole spokoju mi nie daja wszystki aborcje co robia kobiety... mysle caly czas o smierci mojego synka jak i o innych dzieciach malutkich i placze...wyobrazam sobie to itp... niewiem czy jest ze mna cos nie tak,ale kompletnie mi sie to niepodoba!Wmawiam sobie,ze jestem zła matka,chociaz wszyscy mowia,ze tak nie jest... potrafie caly czas przytulac synka i jednoczesnie plakac,ze moze mu sie cos stac,moze umrzec itp..
zielona1911 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-08, 12:40   #3904
Diamentowa_Pannica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez KawaMarcepanowa Pokaż wiadomość
kochana, osoba chora na schizofrenię napewno nie zastanawia się czy ją ma czy nie to znaczy owszem, osoby już leczone zdają sobie sprawę najczęściej ze swojej choroby, natomiast często na początku nie bardzo wiedzą co jest rzeczywistym objawem, a co fikcją.
acha czyli uwazasz ze nie jestem chora na schizofrenie, a te moje objawy to zwykle zaburzenia nerwicowe tak?

Stary 2010-03-08, 12:55   #3905
KawaMarcepanowa
Zakorzenienie

Tak, uważam (mimo że nie powinno się stawiać diagnoz na forum bo nikt tu nie jest lekarzem), że nie masz schizofrenii, natomiast nie powiem ci na 100% co ci jest, bo patrz wyżej
KawaMarcepanowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-08, 15:39   #3906
Diamentowa_Pannica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez KawaMarcepanowa Pokaż wiadomość
Tak, uważam (mimo że nie powinno się stawiać diagnoz na forum bo nikt tu nie jest lekarzem), że nie masz schizofrenii, natomiast nie powiem ci na 100% co ci jest, bo patrz wyżej

ufff kamien z serca hehehe ;p.. no mnie tez sie wydaje ze nie mam tej schizofrenii i ze to tylko konkretna nerwica mnie dopadla, ale przestraszylam sie tego ze wiem ze cos jest zrobione np wylaczony grzejnik, a ja sobie wkrecam ze zamiast go wylaczyc to go wlaczylam. rozumie ktos to ? albo np wiem ze sa zamkniete drzwi na zamek, a mimo to wydaje mi sie ze sa otwarte, choc dobrze wiem ze sa zamkniete.

czy jest tu dziewczyna ktora ma podobne problemy?

Stary 2010-03-08, 18:36   #3907
lalaith
Zakorzenienie

No i się okazało że nie ma dla mnie miejsca na terapii. Pani mi zrobiła testy i następną wizytę mam pod koniec kwietnia. Nie wiem już gdzie dzwonić, wszędzie już dzwoniłam. Pani mi zaproponowała wizyty prywatne
Stary 2010-03-13, 10:49   #3908
lisiczka_
Przyczajenie

Witam wszystkich bardzo serdecznie
Chiałabym podzielić się z wami moim problemem. Mam 22 lata jestem studentką pierwszego roku. Od dłuższego czasu mam problemy ze sobą. Jestem juz po wielu przejściach w życiu, zaburzenia depresyjno-lękowe w wieku 13 lat po śmierci taty, w wieku 18 latu zachorowałam na raka, jestem po przeszczepie czego nikt na studia nie wie pewnie nikt by nawet na to nie wpadł, jednak od pewnego czasu mam problemy, zdiagnozowałam u siebie fobie społeczną, lęk który mnie paraliżuje podczas rozmowy z ludźmi: jest dobrze rozmawiam z kimś po chwili bum, unikam zajęć w szkole ponieważ bardzo się boję że wszyscy zobaczą moją reakcję, strasznie stresuję się wystąpień publicznych i bycia w centrum zeinteresowania, komputer to moja jedyna rozrywka. Jestem przewrażliwiona na swoim punkcie, nie mam chłopaka choć mam adoatorów ale się ich boję, mam bardzo niską samoocenę, pewność siebie - wręcz jej brak. Izoluje sie od ludzi, unikam spotakań towarzyskich, nie ptrafię rozmawiać z ludźmi bo nie wiem co powiedzieć nie jestem wpełni wyluzowana, ciągle spięta, mam mnóstwo objawów somatycznych: uderzenia gorąca, czerwienienie twarzy, przyspieszone tętno, drżenie ciała, pocenie się, płochliwość. Chcialabym nad tym zapanować ale nie potrafię. Dwa dni temu byłam u psychiatry dostałam lek Citabax narazie biore po pół tab. czyli 5mg ponieważ boję sie skutków ubocznych ale będę stopniowo zwiekszać dawkę. Czy jest ktos kto pokonał ta chorobą i cieszy się normalnym życiem? Dziękuję jeśli ktoś się odezwie

Edytowane przez lisiczka_
Czas edycji: 2010-03-13 o 10:56
lisiczka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-13, 12:14   #3909
201712190924
Konto usunięte

Lekarz nie zalecił ci żadnej terapii??! Przecież to podstawa przy takich zaburzeniach.
Dasz rade, zobaczysz bierz regularnie leki
201712190924 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-13, 12:55   #3910
Brook
Zakorzenienie

i ja wrocilam do lekow
bo znow zczelam miec natrectwa i depresje z tego powodu zaczynala mi sie...

Brook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-13, 14:27   #3911
lisiczka_
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Psychiatra - cz. 2

Cytat:
Lekarz nie zalecił ci żadnej terapii??! Przecież to podstawa przy takich zaburzeniach.
Dasz rade, zobaczysz bierz regularnie leki

Sama powiedziałam że chcę skierowanie do psychologa idę dopiero 31 bo wczesniej nie ma terminów pozostaje cierpliwie czekać Myślicie że te leki mi pomogą? Ja muszę stanąć na nogi.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-14, 11:07   #3912
lisnov
Zakorzenienie

Co mam zrobić ? Mam straszną ochotę się ukarać, pociąć... nie mam żadnych leków na uspokojenie bo lekarz uważa, ze mi są niepotrzebne, inne nie działają, psychoterapia nie pomaga i w ogóle wszystko jest do dupy... po cholerę usuwam blizny skoro zaraz zrobię następne ?
lisnov jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-14, 11:44   #3913
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lisnov Pokaż wiadomość
Co mam zrobić ? Mam straszną ochotę się ukarać, pociąć... nie mam żadnych leków na uspokojenie bo lekarz uważa, ze mi są niepotrzebne, inne nie działają, psychoterapia nie pomaga i w ogóle wszystko jest do dupy... po cholerę usuwam blizny skoro zaraz zrobię następne ?
A może zmień lekarza, bo ten najwidoczniej problem bagatelizuje?

Jem mniej, bramy raju są wąskie

Tereskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-14, 11:57   #3914
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tereskaa Pokaż wiadomość
A może zmień lekarza, bo ten najwidoczniej problem bagatelizuje?
Bylam juz od poczatku u 5 lekarzy. Kazdy ma mnie gdzies. Musze sobie jakos sama poradzic.
Stary 2010-03-14, 12:28   #3915
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:
Bylam juz od poczatku u 5 lekarzy. Kazdy ma mnie gdzies. Musze sobie jakos sama poradzic.
To może zrób tak, że prześledź w internecie ranking psychiatrów w Twoim mieście, albo zadaj pytanie na lokalnym forum... bo to nie może być tak, że masz jakieś schizy a lekarze mają to w głębokim poważaniu Albo jeszcze jedno wyjście - pojechać na dyżur do szpitala psychiatrycznego, a wtedy tam Cię wezmą na oddział.

Jem mniej, bramy raju są wąskie

Tereskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-14, 12:40   #3916
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tereskaa Pokaż wiadomość
To może zrób tak, że prześledź w internecie ranking psychiatrów w Twoim mieście, albo zadaj pytanie na lokalnym forum... bo to nie może być tak, że masz jakieś schizy a lekarze mają to w głębokim poważaniu Albo jeszcze jedno wyjście - pojechać na dyżur do szpitala psychiatrycznego, a wtedy tam Cię wezmą na oddział.
Bylam juz i u najlepszego i innych i pytalam na lokalnym forum. Bylam rowniez w kilku szpitalach, w prywatnych , roznych panstwowych i nic. Wszyscy maja mnie w d... Zawiodlam sie na polskiej sluzbie zdrowia i juz nie mam zamiaru tam szukac pomocy.

Edytowane przez lisnov
Czas edycji: 2010-03-14 o 21:34
Stary 2010-03-15, 09:48   #3917
lisiczka_
Przyczajenie

Czy ktoś z was brał lek Citabax? pomaga w fobi spolecznej?
Dziękuję za odpowiedź.
Stary 2010-03-15, 10:12   #3918
Brook
Zakorzenienie

pomaga ja biore ale na NN ogolnie pomaga na duzo rzeczy

Brook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-16, 11:47   #3919
LauraS.
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lisiczka_ Pokaż wiadomość
Czy ktoś z was brał lek Citabax? pomaga w fobi spolecznej?
Dziękuję za odpowiedź.
ja też biorę ten lek.Mam fobię społeczną,a od około miesiąca zaczęłam chodzić nawet na imprezy
Oprócz citabaxu biorę jeszcze doxepin i clonazepan więc nie wiem co pomaga najbardziej,ale w końcu jest lepiej
Lisnov,ja też zawiodłam się na lekarzach,psychologach,sz pitalach(wiesz,że mi nie pomogli w wolmedzie),ale musisz dalej szukać.Nie wierzę,że mówiąc,jak się czujesz,pokazując pocięte ręce,lekarze nie reagują!Szukaj dalej,idz chociażby do zwykłego lekarza rodzinnego po coś na uspokojenie.Trzymam za Ciebie kciuki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-16, 12:37   #3920
lisiczka_
Przyczajenie

LauraS jak długo już trwa twoja terapia? miałaś podobne objawy do mnie? opisywałam je wcześniej. Ja jestem studentką i narazie opuszczam zajęcia jak długo trzeba czekac aż ten lek zacznie działać?
Pozdrawiam serdecznie

---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ----------

Cytat:

Nie możesz się poddać tak poprostu! Czasem trzeba iść do kilku lekarzy aby wkońcu ktoś zrozumiał co tak naprawdę się z Tobą dzieje. Zmień psychologa i zacznij się leczyć, niekiedy sama psychoterapia nie pomaga. Może potrzebujesz leków. Nie martw się nie jesteś sama z taka chorobą. Trzymaj za Ciebie kciuki
Stary 2010-03-20, 15:57   #3921
alufa
Zakorzenienie

dziewczyny, a czy wasi psychiatrzy piszą wasz stan zdrowia za pomocą liczb?

orientujecie się jak to rozszyfrować?
alufa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 18:10   #3922
201712190924
Konto usunięte

http://stary1.portalmed.pl/finn2/kla...cd10/index.stm tu masz liste zaburzen. o ile chodzi ci o te numeracje Fxx? ja mam F60 i F32
201712190924 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-20, 19:39   #3923
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
http://stary1.portalmed.pl/finn2/kla...cd10/index.stm tu masz liste zaburzen. o ile chodzi ci o te numeracje Fxx? ja mam F60 i F32
Ja F45.2 i F42 (tak na oko)
Stary 2010-03-20, 20:34   #3924
alufa
Zakorzenienie

tak, tak to to. dzięki
Stary 2010-03-21, 23:10   #3925
tak
Zakorzenienie

Chciałabym iść do psychiatry. Ale wstydzę się, boję. Nie wiem, jak się ta zabrać.
I, gdy już prawie podejmuję decyzję, myślę, że może jednak wcale mi nie jest potrzebny.. też tak miałyście.?
I mam takie głupie pytanie. Ile zazwyczaj kosztuje wizyta u psychiatry? Jestem "biednym studentem", dopiero wybrałabym się w kwietniu, ciągle to przeciągam.

Edytowane przez tak
Czas edycji: 2010-03-22 o 00:04
tak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-21, 23:24   #3926
Shazney
Zakorzenienie

Cytat:
Bylam juz i u najlepszego i innych i pytalam na lokalnym forum. Bylam rowniez w kilku szpitalach, w prywatnych , roznych panstwowych i nic. Wszyscy maja mnie w d... Zawiodlam sie na polskiej sluzbie zdrowia i juz nie mam zamiaru tam szukac pomocy.
A może Ty po prostu nie chcesz się wyleczyć? W takich przypadkach nawet najlepszy specjalista nie pomoże...

Never underestimate the power of good morning texts, apologies,
and random compliments.
Shazney jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 20:34   #3927
alufa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tak Pokaż wiadomość
Chciałabym iść do psychiatry. Ale wstydzę się, boję. Nie wiem, jak się ta zabrać.
I, gdy już prawie podejmuję decyzję, myślę, że może jednak wcale mi nie jest potrzebny.. też tak miałyście.?
I mam takie głupie pytanie. Ile zazwyczaj kosztuje wizyta u psychiatry? Jestem "biednym studentem", dopiero wybrałabym się w kwietniu, ciągle to przeciągam.

też tak miałam

poszłam i nie żałuję. wszystko ze mną ok. chora nie jestem. mam stresujący okres w życiu - tyle. jedna wizyta, jedna rozmowa a powie Ci prawdę o Tobie i pokaże jak z tego wyjść lub co trzeba zmienić.

nie ma się czego wstydzić! lekarz jak każdy inny. przyjmuje dużo więcej pacjentów niż Ty jedna i zapewniam Cię, że cokolwiek by się z Tobą nie działo nie zrobi to na nim negatywnego wrażenia.

ceny wizyt są różne, ale raczej w granicach stówy. spróbuj iść na NFZ

Edytowane przez alufa
Czas edycji: 2010-03-22 o 20:36
Stary 2010-03-22, 20:49   #3928
martina1988
Raczkowanie

hey. jestem tu nowa. jeszcze nie zdazylam przejrzec watkow wszystkich. ma ktoras z was problem z nerwica i leczy sie u psychiatry? prosze o odp
martina1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 20:50   #3929
sugarcane
Zadomowienie

Dziewczyny, pisałam tu kiedyś, ale znów jest bardzo bardzo źle i chciałabym, żebyście jakoś mi pomogły, doradziły?
Od brania hormonów bardzo zaostrzyły mi się stany lękowe - duszności, ataki paniki, bezsenność, wracanie się do domu żeby sprawdzić czy aby na pewno zakręciłam gaz, wymioty i biegunki ze strachu, nerwobóle, okropne migreny. Słowem, masakra.
Co chwilę mam okropne lęki, że w sieci są moje nagie zdjęcia (niby skąd ;|), że TŻ mnie zostawi (mieliśmy chwilowy kryzys, wybaczył mi), że mam zakrzepicę i umrę we śnie. Nie mogę sobie z tym poradzić, a psycholog dała mi miesiąc czasu do po odstawienia hormonów, ew. potem farmakologia. To nie jest tak, że wcześniej było ok, leczę się od ok. 3 lat, raz lepiej, raz gorzej, ale teraz jestem kompletnie rozsypana i o krok od załamania nerwowego.. Pomocy
sugarcane jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-22, 20:58   #3930
xMisery
Raczkowanie

ja sie własnie tez wybieram do psychiatry. za rowny tydzien.
byłam u dwoch psychologow w poradni, zaden mi nie pomogl, nie chcial wziac na terapie. teraz zeby isc do psychologa na nfz najpierw musze sie zjawic u psychiatry, troche mnie to zdziwilo, że tak jest. ale może to dobrze?
xMisery jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości