Największe faux pas popełniane przez Młodych part II - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-08-30, 10:35   #3901
joaaa83
Rozeznanie

Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych part II

Chyba na każdym weselu, na którym byłam witali rodzice. Ale nigdy się nie interesowałam co oni tam mówią. Myślałam, że swoimi słowami witają i tyle. Wiedziałam, że całują chleb, piją z kieliszków, a potem rzucają je za siebie.

Zawsze miałam bardzo dobry kontakt z teściową, przed ślubem również. Gadałyśmy na temat wesela i jego organizacji mnóstwo razy. Chyba była bardziej zaangażowana od mojego męża. W dniu ślubu, po przyjeździe na salę, teściowe stoją w drzwiach, a teściowa rzuca mi jakąś rymowanką. :conf used: Zaskoczyła mnie niewiarygodnie. W końcu sama musiała mi po cichu podpowiedzieć, bo widziała po mojej minie, że nie czaję o co biega.
joaaa83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-30, 11:21   #3902
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4
Konto usunięte

No mi nie chodzi o to, że rymowanki to taka żenua. Ja jestem po prostu strasznie zdziwiona, bo nigdy w te powitania nie wnikalam, a tu się okazuje, że to ma jakieś specjalne znaczenie co się powie i jeszcze trzeba wiedzieć co. Taka rymowanka jest dla mnie po prostu zbędna, bo nic sobą nie daje. A z tluczenia kieliszków chyba też zrezygnuję, bo nie lubię przesądów ani robienia czegoś "na szczęście".

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

Już sobie wyobrazilam, jakby to było gdyby ktoś od czapy mnie zapytał rymowanką czy chcę chleb, sól czy pana młodego a ja na to mówię "pana młodego i klatę jego" :-D
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-30, 11:29   #3903
visionAM
Zakorzenienie

Szczerze powiem, że ja też nie miałam pojęcia o rymowance a u mnie w regionie te powitania są czymś "normalnym"
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-30, 11:48   #3904
kmjk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Strasznie nie lubię tej wersji... takie stare podejście do mężczyzn. O wiele lepsza jest: "Pana młodego. Chleba i soli dorobimy się powoli"
Ooo, tej wersji nie znałam, ale bardziej mi się podoba

Cytat:
Napisane przez joaaa83 Pokaż wiadomość
Chyba na każdym weselu, na którym byłam witali rodzice. Ale nigdy się nie interesowałam co oni tam mówią. Myślałam, że swoimi słowami witają i tyle. Wiedziałam, że całują chleb, piją z kieliszków, a potem rzucają je za siebie.
Mnie też specjalnie nie interesowało co tam szepczą nad chlebkiem o rymowance powiedziałam się przypadkiem.
Teraz w trakcie szykowania swojego wesela, okazuje się dopiero ilu rzeczy nie wiem i ile szczegółów trzeba ogarnąć! Np z której strony klapy marynarki przypina się kwiat przed ślubem żeby po uroczystości przepiąć na drugą? Niby widziałam to tyle razy, ale żeby przypomnieć sobie konkrety to już problem

[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;64728291]Już sobie wyobrazilam, jakby to było gdyby ktoś od czapy mnie zapytał rymowanką czy chcę chleb, sól czy pana młodego a ja na to mówię "pana młodego i klatę jego" :-D[/QUOTE]

Już widzę miny rodziców i teściów
kmjk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-31, 22:50   #3905
Paulinagm
Zadomowienie

ja o rymowance dowiedziałam sie tylko z wizażu i nie mam pojecia czy ktokolwiek w mojej rodzinie o niej slyszał i czy była ona używana na weselach a nasi rodzice nie użyli żadnej rymowanki, szczerze mowiąc - nie pamiętam co mówili jak nam dawali ten chleb i wódkę
Paulinagm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-01, 22:53   #3906
Lokowana
Rozeznanie

Czy tylko mnie dziwi bycie witanym przez własnych rodziców? Gdyby jeszcze byli właścicielami sali weselnej, to rozumiem... Ale robić ceremonię powitania w nieswoim budynku i to kogoś, kogo się przed chwilą widziało... U mnie zawsze wita obsługa sali - dla mnie to jest logiczna opcja
Stary 2016-09-01, 22:56   #3907
fajita1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lokowana Pokaż wiadomość
Czy tylko mnie dziwi bycie witanym przez własnych rodziców? Gdyby jeszcze byli właścicielami sali weselnej, to rozumiem... Ale robić ceremonię powitania w nieswoim budynku i to kogoś, kogo się przed chwilą widziało... U mnie zawsze wita obsługa sali - dla mnie to jest logiczna opcja
Mnie dziwi
To PM są gospodarzami więc oni na logikę powinni witać gości
Stary 2016-09-01, 23:04   #3908
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez fajita1 Pokaż wiadomość
Mnie dziwi
To PM są gospodarzami więc oni na logikę powinni witać gości
"PM są gospodarzami" dopiero od parunastu lat. Całe wieki gospodarzami na weselu byli rodzice, którzy hajtali swoje dzieci. Może to i mały anachronizm, ale czemu dziwi? Przecież wytłumaczenie sytuacji jest zupełnie oczywiste.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-02, 07:25   #3909
visionAM
Zakorzenienie

Polecam zapoznać się z kulturą i obyczajami ślubnym, to powitanie to pozostałości dawnej tradycji ślubnej. Także nie rozumiem czemu to kogokolwiek dziwi. A dzielenie się opłatkiem w wigilię też Was dziwi? To coś podobnego, tradycja.
Stary 2016-09-02, 07:27   #3910
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
"PM są gospodarzami" dopiero od parunastu lat. Całe wieki gospodarzami na weselu byli rodzice, którzy hajtali swoje dzieci. Może to i mały anachronizm, ale czemu dziwi? Przecież wytłumaczenie sytuacji jest zupełnie oczywiste.
W sumie racja, tak samo na starych zaproszeniach najczęściej jest forma: "Nowakowie i Kowalscy zapraszają ZZ na ślub swoich dzieci XX i YY".

Edytowane przez mmagduszka
Czas edycji: 2016-09-02 o 07:28
mmagduszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-02, 07:50   #3911
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Polecam zapoznać się z kulturą i obyczajami ślubnym, to powitanie to pozostałości dawnej tradycji ślubnej. Także nie rozumiem czemu to kogokolwiek dziwi. A dzielenie się opłatkiem w wigilię też Was dziwi? To coś podobnego, tradycja.
Brawo!
AnnLady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-02, 08:42   #3912
fajita1
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja akurat jestem mało tradycyjna stąd to "zdziwienie".
Stary 2016-09-02, 09:54   #3913
kruella_de_mon
Zakorzenienie

Hmm, no i u mnie rodzice nic nie rymowali, zapytali co wybieram, sol, chleb czy mlodego.
kruella_de_mon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-03, 12:19   #3914
Lokowana
Rozeznanie

Cytat:
Najwyraźniej nie jest. Dla mnie to bezsensowna pozostałość po czasach, kiedy wesele odbywało się w domu, a rodzice fundowali i faktycznie byli gospodarzami imprezy. Inne symboliczne rzeczy, w stylu oczepin są dla mnie jakoś bardziej zrozumiałe
Stary 2016-09-03, 13:41   #3915
cleopadra
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzielenie sie oplatkiem to calkiem inna bajka,to tradycja wyznania rzymsko katolickiego.
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-03, 13:52   #3916
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lokowana Pokaż wiadomość
Najwyraźniej nie jest. Dla mnie to bezsensowna pozostałość po czasach, kiedy wesele odbywało się w domu, a rodzice fundowali i faktycznie byli gospodarzami imprezy. Inne symboliczne rzeczy, w stylu oczepin są dla mnie jakoś bardziej zrozumiałe
Nie wiem gdzie w mojej wypowiedzi znalazłaś zdanie, na które można odpowiedzieć "najwyraźniej nie jest"
Cytat:
Napisane przez cleopadra Pokaż wiadomość
Dzielenie sie oplatkiem to calkiem inna bajka,to tradycja wyznania rzymsko katolickiego.
Chodziło mi o coś innego, mianowicie - nie da się znać wszystkich obrzędów w swoim kraju, ale krytykowanie ich jest dość słabe. Po prostu w niektórych regionach tak jest, w innych rozbija się talerze tydzień przed ślubem, w jeszcze innych zaczyna wesele o 12. Wszystko to wychodzi od jakiś tam tradycji w danym regionie czy rodzinie, od czegoś coś się kształtowało i zmieniało przez lata. Nie widzę powodów do zdziwienia.
Stary 2016-09-03, 15:07   #3917
fajita1
Wtajemniczenie

Cytat:
Chodziło mi o coś innego, mianowicie - nie da się znać wszystkich obrzędów w swoim kraju, ale krytykowanie ich jest dość słabe. Po prostu w niektórych regionach tak jest, w innych rozbija się talerze tydzień przed ślubem, w jeszcze innych zaczyna wesele o 12. Wszystko to wychodzi od jakiś tam tradycji w danym regionie czy rodzinie, od czegoś coś się kształtowało i zmieniało przez lata. Nie widzę powodów do zdziwienia.
Powody do zadziwienia właśnie są. Ja z rozbijaniem talerzy pierwszy raz przeczytałam na wizażu i wcześniej w życiu o tym nie słyszałam, więc zdziwiona byłam, co nie znaczy, że jest to oznaka mojej krytyki.

Jeśli chodzi o witanie przez rodziców, to wiem skąd to się wywodzi i nie widzę w tym aktualnie nic logicznego.

Tak samo jak para mieszka razem a w dzień ślubu nagle każde wraca do swojego rodzinnego domu i stamtąd wychodzi jako znak opuszczenia domu. Przecież już dawno to zrobili wyprowadzając się, więc dla mnie jest to kolejny nielogiczny element, wywodzący się z tradycji.
Stary 2016-09-03, 15:32   #3918
201610281624
Konto usunięte

Cytat:
Powody do zadziwienia właśnie są. Ja z rozbijaniem talerzy pierwszy raz przeczytałam na wizażu i wcześniej w życiu o tym nie słyszałam, więc zdziwiona byłam, co nie znaczy, że jest to oznaka mojej krytyki.

Jeśli chodzi o witanie przez rodziców, to wiem skąd to się wywodzi i nie widzę w tym aktualnie nic logicznego.

Tak samo jak para mieszka razem a w dzień ślubu nagle każde wraca do swojego rodzinnego domu i stamtąd wychodzi jako znak opuszczenia domu. Przecież już dawno to zrobili wyprowadzając się, więc dla mnie jest to kolejny nielogiczny element, wywodzący się z tradycji.
No i tak robią niektórzy, a niektórzy nie. Mieszkają razem, mają dziecko i po prostu idą razem, a nie cyrki jak napisałaś.
Typu, że film z przygotowań u młodej, trochę u młodego, film lub zdjęcia od kosmetyczki i fryzjera. Potem młodzi razem w domu młodej, błogosławieństwo ( dla zasady, tradycji jak kto woli), choć i tak rodzice dawno temu błogosławili lub nie jak młodzi razem zamieszkali. I jeszcze młodzi jadą razem do kościoła jednym autem, a przed kościołem, rozchodzą się. Młody wchodzi, a gdzieś z tłumu gości pojawia się tata by odprowadzić dla tradycji/ zasady córkę do ołtarza, a młody stoi tam jak ta sierota, nie mając wielkiego wejścia jak jego przyszła żona. Brakuje jeszcze by przed ołtarzem wymiankę handową przeprowadzili- daję Ci córkę jak bezwolną owcę, a ty mi daj zięciu krowy, świnie, czy czy co tam masz. Bo wiesz córkę mam wyjątkową
201610281624 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-03, 15:36   #3919
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Pierwsze słyszę o takim powitaniu. Nie wiedzialabym co odpowiedzieć. Tez witali nas rodzice ale bez wierszyków
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-03, 15:44   #3920
201610281624
Konto usunięte

I tak ten wątek i kilka innych sprowadza się do tego, że modzi jakąś tam wizję mają, gościom się podoba mniej lub bardziej.
To prawda, że czasem rzeczy są wręcz absurdalne i tak miesiącami przygotowywane drobiazgi przez część gości będą przyjęte z zachwytem, części się nie spodobają, a jeszcze inni będą to mieć w...
I ludzie mają pretensje, że gościom się nie dogodzi, choć pary młode chcą jak najlepiej, ale wychodzą z założenia, że to głównie im ma się podobać, bo gościom wszystkim jednocześnie dogodzić się nie da.
Ale to prawda! Nie da się trafić w gusta wszystkich. Jedni lubią styl rustykalny, wesela jak sprzed lat w remizach z disco polo i biesiadą. Dla innych będzie to nie do przyjęcia bo wolą styl glamour i wiejski stół z prosiakiem to faux pas, za to cake popsy, winietki, pokaz barmański, prezenty dla gości to standard.
Ktoś woli kilkugodzinne przyjęcie i do domu, a dla kogoś obiad po weselu to żenada...Ponieważ obiad je się w domu, a ślub to wypadałoby uczcić wyjątkowo, a nie jakimś tam obiadem, choćby w najlepszej restauracji w okolicy.
Nie dogodzi się wszystkim, bo się nie da.
Ktoś się dziwi, że goście obgadują po fakcie. Obgadywali i obgadywać będą.Bo? Choćby wymienić się spostrzeżeniami, co komu się podobało, a co komu się nie podobało. Tego się nie uniknie.
Prawda jest taka, że zawsze można się do czegoś przyczepić. Bo nie ma wesel idealnych. I zawsze uśmiech wywołuje stwierdzenie kogoś : " no ja to miałam /em wesele takie jak sobie wymarzyłam/ em, wszystko się sprawdziło, wszystko było pięknie, super podane, gościom smakowało, nikt na nic nie narzekał, zespół/dj spisał się na 100 %, tak jak sala. Nasi goście byli zachwyceni."
A co mieli powiedzieć, że im się nie podobało. Mało kto jest na tyle szczery i bezpośredni i nie powie, bo chce sprawić przykrości pm, bo tak bardzo się starali.
201610281624 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-07, 13:39   #3921
Konto usunięte

Nigdy bym nie porównała tradycji dzielenia się opłatkiem do tradycji rymowanek przy wejściu na salę weselną.

Wigilia jest co rok i byłam w tej tradycji wychowywana od dziecka więc jest mi dobrze znana i zakorzeniona w moich własnych tradycjach. Natomiast ślub bierze się raz w życiu, tradycje rymowanek przy wejściu i ogólnie wszelkie tradycje wejścia do sali weselnej są mi obce. Nikt mnie nie wychowywał w takiej tradycji. Żadna babcia nie mówiła mi wiele razy przez wiele lat "A jak już wejdziesz z mężem do sali weselnej to Cię zapytają czy chcesz chleb czy sól czy młodego i to będzie taki ważny moment, pamiętaj żeby powiedzieć <tu jakaś durna rymowanka>"

Zresztą, te powitania na weselach słyszą tylko nieliczni goście, którzy w tym tłumie stoją najbliżej. Skąd mam znać taką tradycję? Porównywanie do oplatka to raczej przesada.

---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ----------

Cytat:

Akurat jeśli para bierze ślub kościelny, to na dzień przed ślubem muszą nocować oddzielnie. Obowiązkowa jest spowiedź przedslubna a wspólne mieszkanie to grzech według KK. Dlatego jeśli para mieszka razem, to do spowiedzi może iść dopiero dzień przed a po niej grzecznie rozejsc się do innych domów i łóżek. Myślę, że taka jest przyczyna większości rozejsc do domów przed ślubem, a nie tradycja. Chyba że ktoś bierze cywilny i czyni z tego tradycję, ale nie słyszałam o spaniu oddzielnie dzień przed ślubem, gdy ktoś nie bierze kościelnego.
fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-07, 13:56   #3922
stesia
Zakorzenienie

[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;65038496]
Akurat jeśli para bierze ślub kościelny, to na dzień przed ślubem muszą nocować oddzielnie. Obowiązkowa jest spowiedź przedslubna a wspólne mieszkanie to grzech według KK. Dlatego jeśli para mieszka razem, to do spowiedzi może iść dopiero dzień przed a po niej grzecznie rozejsc się do innych domów i łóżek. Myślę, że taka jest przyczyna większości rozejsc do domów przed ślubem, a nie tradycja. Chyba że ktoś bierze cywilny i czyni z tego tradycję, ale nie słyszałam o spaniu oddzielnie dzień przed ślubem, gdy ktoś nie bierze kościelnego.[/QUOTE]
a to nie wystarczy że spaliby w jednym domu tylko w oddzielnych łózkach? coś mi się o uszy obiło że jeśli para nie może wziąć ślubu kościelnego/jest przed to mogą normalnie otrzymywać sakramenty pod warunkiem że nie żyją jak małżeństwo, o brak seksu chodziło a czy o coś więcej to już nie jestem pewna. czyli można sobie mieszkać z chłopakiem i dopóki się nie współżyje to grzechu nie ma (więc nie wiem czy te osobne łóżka są też konieczne).
spotkałam się z parą gdzie noc przed ślubem spali razem, a on przed południem pojechał do swojego domu żeby później po nią przyjechać, ale to para gdzie do kościoła od wielkiego dzwonu i nie żyją zgodnie z zasadami Kościoła no ale ślub kościelny musiał być, także nawet jeśli rozejście się do osobnych domów po spowiedzi jest konieczne to oni pewnie i tak by to olali
stesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-07, 15:32   #3923
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
czyli można sobie mieszkać z chłopakiem i dopóki się nie współżyje to grzechu nie ma
nie, nie można mieszkanie razem przed ślubem jest grzechem, który nie każdy chce odpuścić, bo nie można w tym przypadku obiecać postanowienia poprawy. Z seksu przed ślubem możesz się wyspowiadać i dostaniesz rozgrzeszenie, z mieszkania razem ksiądz może Cię nie rozgrzeszyć.
Stary 2016-09-07, 16:25   #3924
SteveS
Zakorzenienie

Cytat:
nie, nie można mieszkanie razem przed ślubem jest grzechem, który nie każdy chce odpuścić, bo nie można w tym przypadku obiecać postanowienia poprawy. Z seksu przed ślubem możesz się wyspowiadać i dostaniesz rozgrzeszenie, z mieszkania razem ksiądz może Cię nie rozgrzeszyć.
Co jest absolutnym idiotyzmem, bo można mieszkać w mieszkaniu studencki koedukacyjnym i co wtedy? Nawet jak mieszkają w osobnych pokojach to grzech jest A już w ogole nie wyobrażam sobie, że facet wynajmuje sobie pokój w hotelu po to, żeby w obcej miejscowości, rodzinnej dla wybranki, nie spać w jej rodzinnym domu. Bo grzech. W osobnych łóżkach, z rodzicami w mieszkaniu.
SteveS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-07, 17:15   #3925
Glodomorek
Zakorzenienie

[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;65038496]
Akurat jeśli para bierze ślub kościelny, to na dzień przed ślubem muszą nocować oddzielnie. Obowiązkowa jest spowiedź przedslubna a wspólne mieszkanie to grzech według KK. Dlatego jeśli para mieszka razem, to do spowiedzi może iść dopiero dzień przed a po niej grzecznie rozejsc się do innych domów i łóżek. Myślę, że taka jest przyczyna większości rozejsc do domów przed ślubem, a nie tradycja. Chyba że ktoś bierze cywilny i czyni z tego tradycję, ale nie słyszałam o spaniu oddzielnie dzień przed ślubem, gdy ktoś nie bierze kościelnego.[/QUOTE]
Nie muszą.
Już bez przesady. Żyłam w konkubinacie, spowiedź była 4dni przed ślubem i spalismy w jednym łóżku. Ot, tyle że bez seksu. Ksiądz wiedział, że wracam do konkubenta i nie kazał mi pakowac walizki na te kilka dni.

Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-07, 18:21   #3926
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SteveS Pokaż wiadomość
Co jest absolutnym idiotyzmem, bo można mieszkać w mieszkaniu studencki koedukacyjnym i co wtedy? Nawet jak mieszkają w osobnych pokojach to grzech jest A już w ogole nie wyobrażam sobie, że facet wynajmuje sobie pokój w hotelu po to, żeby w obcej miejscowości, rodzinnej dla wybranki, nie spać w jej rodzinnym domu. Bo grzech. W osobnych łóżkach, z rodzicami w mieszkaniu.
Dla mnie to też absurd
Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Nie muszą.
Już bez przesady. Żyłam w konkubinacie, spowiedź była 4dni przed ślubem i spalismy w jednym łóżku. Ot, tyle że bez seksu. Ksiądz wiedział, że wracam do konkubenta i nie kazał mi pakowac walizki na te kilka dni.

Zależy od księdza, ale w świetle kościelnych zasad, nie powinnaś za to dostać rozgrzeszenia, serio

Znam przypadek, gdzie na pół roku przed ślubem para przestała ze sobą mieszkać.
Stary 2016-09-07, 21:12   #3927
Glodomorek
Zakorzenienie

Nawet jakbyśmy chcieli to nie było opcji przeprowadzki, bo niby gdzie? I co niby dziecku powiedziec, że mama czy tata na kilka dni się wyprowadza heh. A że było Boże Narodzenie to nie było opcji spowiedzi dzień przed.
Żadne przepisy nie regulują, że dzień przed ślubem można dać rozgrzeszenie a 3dni przed już nie.

Stary 2016-09-07, 23:35   #3928
Paulinagm
Zadomowienie

Cytat:
A już w ogole nie wyobrażam sobie, że facet wynajmuje sobie pokój w hotelu po to, żeby w obcej miejscowości, rodzinnej dla wybranki, nie spać w jej rodzinnym domu. Bo grzech. W osobnych łóżkach, z rodzicami w mieszkaniu.
to nie jest potrzebne spanie w jednym mieszkaniu nie jest grzechem a juz na pewno nie ciężkim. Osoba, która noc przed ślubem spała w domu swojej narzeczonej może spokojnie iśc brac ślub, na pewno nie ma grzechu.
Czym innym jest przewlekłe mieszkanie razem i brak postanowienia poprawy (po spowiedzi wracam do domu i dalej z nim/z nia mieszkam) a co innego jednorazowa sytuacja przenocowania kogoś.
Osoba która przed ślubem popelniła grzech ciężki musi się wyspowiadac jeszcze raz, ale ewentualne grzechy lekkie są gładzone przez Komunię Św.

Różne sa sytuacje - ja uważam, że Glodomorek, jeśli było bez seksu, jak najbardziej nie popelniła grzechu ciężkiego i spokojnie mogła brać ślub.
Tak samo małżeństwa np rozwodników, jeśli decydują się żyć bez seksu mogą korzystać z sakramentow.
Natomiast jesli osoby bez przeciwwskazań do zawarcia małżeństwa (panna i kawaler) decyduja sie mieszkac ze sobą to dają złe świadectwo, nie mają zamiaru zmieniać tego stanu, więc nie następuje poprawa, więc nie dostają rozgrzeszenia. Co innego ślub w planach "kiedyś" a co innego ślub za 4 dni - to już jest konkretne postanowienie poprawy

a tak ogólnie to też uważam, że śmieszne jest takie udawanie - mieszkac razem kilka lat a potem odstawiac szopkę z błogosławieństwem, odprowadzaniem itd w ogóle odprowadzanie dziewczyny przez ojca (a facet taki troche pominięty) mi sie nie podoba, aczkolwiek nie jest to faux pas nawiązując do tematu wątku po prostu co kto lubi

Edytowane przez Paulinagm
Czas edycji: 2016-09-07 o 23:44
Paulinagm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-08, 01:26   #3929
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Nie muszą.

No ja jak robiłam kurs przedmałżeński to ksiądz tak właśnie mówił. Że nie można mieszkać razem. A jak się razem mieszka to spowiedź dzień przed. Także jak widać interpretacje mogą być różne. Oczywiście, że jednorazowe spanie w jednym domu nie jest grzechem, tak samo jak spanie w jednym łóżku bez seksu, grzecznie i z czystymi zamiarami. Ale słyszałam, że jeśli ktoś na stałe z kimś mieszka przed ślubem, to może być to traktowane jako grzech, bo w takiej sytuacji jest zagrożenie dla duszy, że zachecasz jakby do grzechu, czyli wiecie cielesność i te sprawy.

No to tak jak lezysz w tym samym łóżku ze swoim facetem. Niby chcesz być grzeczna, ale ta bliskość i cielesność cie kusi. Coś właśnie kiedyś o tym słyszałam, dlaczego nie powinno być nawet "grzecznego" wspólnego mieszkania, bo to źle, ale już nie potrafię powtórzyć.
Stary 2016-09-08, 08:22   #3930
Glodomorek
Zakorzenienie

[1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;65063506]No ja jak robiłam kurs przedmałżeński to ksiądz tak właśnie mówił. Że nie można mieszkać razem. A jak się razem mieszka to spowiedź dzień przed. Także jak widać interpretacje mogą być różne. Oczywiście, że jednorazowe spanie w jednym domu nie jest grzechem, tak samo jak spanie w jednym łóżku bez seksu, grzecznie i z czystymi zamiarami. Ale słyszałam, że jeśli ktoś na stałe z kimś mieszka przed ślubem, to może być to traktowane jako grzech, bo w takiej sytuacji jest zagrożenie dla duszy, że zachecasz jakby do grzechu, czyli wiecie cielesność i te sprawy.

No to tak jak lezysz w tym samym łóżku ze swoim facetem. Niby chcesz być grzeczna, ale ta bliskość i cielesność cie kusi. Coś właśnie kiedyś o tym słyszałam, dlaczego nie powinno być nawet "grzecznego" wspólnego mieszkania, bo to źle, ale już nie potrafię powtórzyć.[/QUOTE]

Oczywiście, że masz rację. Dlatego nie robiłam cyrku z niby żalem, by spowiadac się co chwilę a i tak dalej mieszkac razem np pół roku. Spowiedź była przed ślubem i była ważna. Tylko to, że spowiedź przedślubna jest te 3-4dni wcześniej, bo są święta i nikt mnie w Wigilię czy Boże Narodzenie nie wyspowiada nie powoduje z automatu nieważności czy dalszego grzechu.
Rozbicie rodziny na X czasu byłoby większym grzechem wobec dziecka niż rezygnacja z sakramentów do ślubu i mieszkanie razem. Co innego, gdy dzieci nie ma, to można pokusić się o osobne mieszkanie przed ślubem przez te parę miesięcy przygotowań.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości