|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4141 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Norka dziękuję bardzo za rady jesteś Skarbnicą wiedzy storczykowej
![]() bezkorzeniowy już siedzi grubej korze i zapakowałam go w woreczek ... teraz tylko się nim opiekować i czekać na efekty ![]() też mam jednego delikwenta z pędem z liścia sercowego i jak kwitnie od pazdziernika pięknie z jednej łodygi, na łodydze z liścia sercowego rozkwitają 2 równie pięknie kwiatki, tylko ciekawe co dalej z nim będzie, mam nadzieje że powszechnie panująca opinia o tym, że już nie zakwitnie się nie sprawdzi
|
|
|
|
#4142 |
|
Zakorzenienie
|
Sylwia bez takich mi tu komplementow prosze. Nie jestem wszechwiedzaca i sama popelniam beldy. Zwyczajnie jak mam czas to czytam i czasem sie udzielam. A i pomagac lubie. Twoj keikowiec szaleje
Mysle ze tymi kwitnieniami obciaza jednak mamusie wiec jak bedzie keiki beda miec po 3 liscie i po 3 korzonki trzeba je odseparowac. One ciagna wszystkie substancje odzywcze tylko od mamy a co zostaje jej samej???Lilith utnij ten ped na zielonej czesci zaraz za tym zoltym i zasyp cynamonem to moze proces sie zatrzyma i z tego wolnego oczka cosik pusci. Puca co do dendrobiow to dla mnie one ciagle sa wielka zagadka Moje d. falenopsis milosciwie sie zlitowalo i po 2 latach zaszalalo kwitnieniem i chyba wyniklo to z przesadzenia w inne podloze i zafundowaniu mu w zimie okresu spoczynku. Co do innych dendrobiow niz wspomniane to podobno zima i zwiazane z nia chlodne dni sa potrzebne do zainicjowania kwitnienia. Podobno wnosimy delikwenta do pomieszczenia z nocna temp okolo 10 stopni i podlewamy jak tylko malo mozna - raz na miesiac, niektorzy radza przestac na 2 miechy Zalezy jakie dendrobium masz - napisz to poszukame newsow Co do spiochow - mam jednego co potrafi i 2 miechy z byczymi pakami lezakowac a jak juz sie otworza to tez rekordy w kwitnieniu ma Jeden cos nie chce pakow otworzyc ale ja go juz tak kupilam i one chyba zmarnieja. Co do pedu kwitowego co zasnal bez pakow to on juz ich nie wypusci niestety sprawdzone u mnie w domku na kilku sztukach, zwycajnie ten ped po jakims dlugim czasie uschnie ![]() Doriskpak mam nadzieje ze ci sie uda, rehabilitacje to zawsze wielka niewiadoma. Pamietaj zeby go tydzien w worku trzymaci nadmiar pary wypuszczac raz dziennie. I dziurki w worku koniecznie co sie nie ugotujee. Potem mozesz mu oklady wilgotne na liscie stosowac i cierpliwie czekac czy ma wole przetrwania. I sprawdzaj podloze by na wior nie zaschlo. |
|
|
|
#4143 |
|
Raczkowanie
|
Norka co do dendrobów to nie wiem co to za gatunki
Dostałam je od mamy, a kupiła je w Niemczech. Szukałam w necie choćby zdjęcia ale też nie mogę znaleźć jak się nazywają. A nie mam zdjęć moich jak kwitną:-(A falki...pożyjemy zobaczymy. Jak zakwitną to wkleję fotki Dzięki za pomoc
|
|
|
|
#4144 |
|
Przyczajenie
|
Ratunkuuuuuuuu jestem tu nowa
Mam problem, który wraca jak bumerang... Phalaenopsis kwitnie ale niepokoją mnie jego korzenie, są takie zółte pomarszczone.... Kilka jest tylko zielonych a reszta tak niewyraźna... Nie wiem czy go nie przelałam Choc jest to mało możliwe bo przelewam wodą i zostawiam doniczkę w wodzie na 15 minut a potem dokładnie oszuszam i robię to raz na tydzień raz na dwa... Nie podlewam go od dwóch tygodni bo na ściankach doniczki widać kropelki... Pomózcie co zrobić, cierpliwie czekać bo kwiatki sąładne nic się z nimi nie dzieje czy przesadzać a jeśli tak to jak???????????????? Zrozpaczona
|
|
|
|
#4145 |
|
Zakorzenienie
|
Pucca w razie czego im nie zaszkodzi okres zimowania, wiec mozez je wyniesc do pokoju gdzie na noc skrecisz ogrzewanie, albo moze na klatke schodowa i wstrzymaj sie z podlewaniem na jakies 3 tygodnie. Moze z marcem ruszysz do normalnoci a latem przyjda nowe bulwy a wraz z nimi kwitnienie?
ebudka - jesli korzenie gnija to beda miekkie, takie zoltawe lub brunatne. Gnicie sie zdaza kazdemu, nawet przy dobrym systemie podlewania, czasem winne jest podloze wiec gowa do gory. Mozesz zrobic fotke i wstawic na forum, ci kilka glow to nie jedna Moze cosik dziewczyny wymysla?
|
|
|
|
#4146 |
|
Raczkowanie
|
Norka,ale chodzi Ci o falki czy o denrobium,bo sie zgubiłam
Które mam wynieść na klatkę?? Z korzonkami tez mam problem bo sie marszczą i brązowieją A jeszcze tak zapytam...jakie podłoże jest najlepsze dla cambrii?BTW znalazłam jednak zdjęcia moich denrdobów w necie.Wysyłam: Edytowane przez pucca87 Czas edycji: 2010-01-19 o 12:23 |
|
|
|
#4147 |
|
Rozeznanie
|
No to i ja się pochwalę moimi nowymi nabytkami. Normalnie się powstrzymać nie mogłam a cena taka jak za darmo
![]() 1. Mój pierwszy żólty falek dośc malutki ![]() 2. Moje upolowane chciejstwo Zygopetalum - pięknie pachnie |
|
|
|
#4148 |
|
Raczkowanie
|
Gdzie znalazłaś to cudo pachnące? Ja też chcę
![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
#4149 |
|
Rozeznanie
|
A w obi czekał sobie na mnie
za całe 21.99zł I cudne dendrobia kingianum były meeeeeeeega pachnące i ukiwcone malymi różowymi kwiatuchami. |
|
|
|
#4150 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4151 |
|
Rozeznanie
|
Oj
|
|
|
|
#4152 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny a jak to jest z tymi osłonkami - bo widzę u Was na zdjęciach, że macie w różnych osłonkach - nawet w takich nie przepuszczających światło
. Ja wszystkie mam w prześwitujących, plastikowych doniczkach i boję się wstawić w coś ciemnego ![]() I jeszcze dodam zdjęcia moich dwóch ten biały był moim pierwszym
" Jeśli mówisz prawdę, nie musisz niczego pamietać." Edytowane przez dorciaj Czas edycji: 2010-01-19 o 12:55 |
|
|
|
#4153 |
|
Rozeznanie
|
Ja mam te osłonki kolorowe przeźroczyste. Ale kwiatki ładnie rosną.
Inne storczyki niż falki wolą np ciemne doniczki np dendrobia z tego co pamietam
|
|
|
|
#4154 |
|
Raczkowanie
|
Hej storczykomaniaczki
obserwuję was od jakiegoś czasu i wasze rady uratowały już jednego mojego storczyka Mam teraz jednak przypadek na który nie znalazłam odpowiedzi. Otóż w wigilię zabrałam mojej babci totalnie przeschniętego, zwiędłego storczyka. Od razu go przesadziłam, zostały mu jednak tylko dwa korzonki w dodatku żaden nie jest zielony, oba są żółte mimo że jak inne moje storczyki podlewam go co 1,5 tygodnia. Teraz wygląda lepiej bo te liście mu się jakoś tak podniosły. doradźcie mi co mogę z nim zrobić. |
|
|
|
#4155 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny sliczne te wasze kawiatuchy
![]() A co do osłonek to ja od zawsze mialam nieprzezroczyste... na poczatku nie wiedzialam ze storki potrzebuja słoneczka dla swoich korzonkow, a pozniej jak dokupowalam inne to stwierdzilam ze skoro pierwszym nic nie dolega to wszystkie bede miala jednakowe a inna inszosc ze zakochana jestem w kolorze bordowo-czerwonym to takie mam doniczki ![]() ebudka z tymi korzonkami to faktycznie moze byc nieciekawie ale skoro kwiatuszek dalej kwitnie to moze tylko jeszcze bardziej ogranicz mu podlewanie. Nie wiem jaka masz temperature w pokoju ale w zimie wydaje mi sie ze podlewanie raz na tydzien to stanowczo za czesto, a nawet dwa tyg to i tak malo. Poczytaj wczesniejsze wpisy na forum bo czesto ten temat sie przewija, ale ja radze poprostu obserwowac korzonki- jesli staja sie srebrne to wtedy podlewamy, no i doniczke, co juz w sumie robisz skoro wstrzymalas sie z podlewaniej jak zauwazylas kropelki na jej sciankach Trzymam kciuki za Twojego storka glowa do gory
|
|
|
|
#4156 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4157 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
tu są zdjęcia jak dziś wygląda, jest w formie tylko te korzenie... nie wiem czy czekać a wtedy może być gorzej czy od razu interweniować? |
|
|
|
|
#4158 |
|
Rozeznanie
|
Korzenie mu zostaw. Nic nie powinno mu być. Tylko nie przelewać.
|
|
|
|
#4159 |
|
Zadomowienie
|
Czesc Dziewczyny.
Mam do Was pytanie odnosnie Cymbidium,kupilam dzis piekne 4-pedowe,ktore jeszcze nie ma rozwinietego zadnego kwiatucha.Nie wiem gdzie mam je postawic,slyszalam ze temp.nie moze przekroczyc 14 stopni bo w wyzszej paki opadna.I tu jest klopot bo nie mam az tak chlodnego pomieszczenia Co myslicie,gdzie najlepiej postawic moja nowosc?? Bede naprawde bardzo wdzieczna jesli mi doradzicie.Pozdrawiam Was serdecznie i zycze spokojnej nocki Oto zdjecie mojej nowosci:
|
#4160 |
|
Rozeznanie
|
Kurcze nie dobrze. Zawsze storczyki lepiej kupować w 3/4 rozwiniete.... No może po za oncidium. Bo lubią zrzucać pączki szybciutko.
Co do postawienia to gdzieś przy oknie ale z dala od kaloryfera. Moja babcia dostała niedawno podobne cymbidium i po 2 dniach wszystkie kwiaty zbrązowiały i opadły. Mam nadzieję że masz warunki do hodowania tego cuda - ogródek/balkon
|
|
|
|
#4161 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam duzy balkon taki mini taras wiec myslisz,ze mozna je tam od wiosny wystawic?? W sumie od poludnia jest na nim slonko ale znajde jakies miejsce w polcieniu.To moje pierwcze cymbidium,dlatego troszke martwie sie czy dam rade zapewnic jemu dobre warunki,mam nadzieje ze bedzie wszytsko dobrze.Raz jeszcze bardzo dziekuje za odpowiedz.Zycze milego dnia
|
|
#4162 |
|
Zakorzenienie
|
Pucca ja o dendrobiach mowilam
Ale ze zdjec wnioskuje ze masz dendrobium falenopsis - takie jak ja, wiec z nim mozesz zrobic tak - zmienic mu podloze ale zostawic te sama doniczke bo one lubia ciasnote. Przy okazji usuniesz martwe korzenie. I czekasz do wiosny kiedy to nowe bulwy powinny sie pokazac. I je sie podlewa troche czesciej niz falki bo bulwy sie marszcza. W zimie moze byc raz na tydzien ale w lao troche czesciej.Deotymka jak falek rosnie dalej to znaczy ze sie dobrze ma. Mozesz mu zafundowac tydzien w woreczku - opisany kilkaset razy tu na forum, lub robic oklady mokre na liscie - w ten sposob nawet jak on nie ma korzeni dostarczysz mu wode do komorek. I czekasz. Miejmy nadzieje ze przezyje. Ebudka e korzenie nie sa ladne Bierka tu masz link odnosnie cymbidium, catlei , kambri i tak dalej http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html w tym linku sa rowniez info o uprawie dendrobiow Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2010-01-20 o 15:10 |
|
|
|
#4163 |
|
Raczkowanie
|
Norka dzięki wielkie
A wiesz coś na temat cambrii? Czy lubi gęste podłoże czy takie bardziej rzadkie( dużo kawałków kory itp.)?I jeszcze mam pytanko...jeśli w falkach też mam takie zmarszczone i zbrązowiałe korzonki to je też przesadzić,prawda? I czy możesz mi polecić jakieś podłoże? Kupiłam niedawno podłoże firmy Hollas, ale jest tam strasznie dużo ziemi, a mało kory i innych składników... Edytowane przez pucca87 Czas edycji: 2010-01-20 o 12:39 |
|
|
|
#4164 |
|
Zakorzenienie
|
Nie znam sie zbytnio na polskich podlozach ale kupilam kiedys podloze Substrala i o ile falkom nie podpasilo zupelnie to cambrie poczuly sie w nim wspaniale. Co do falkow to ostatnio testuje czysta kore dekoracyjna - napisane na worze pinia ... ale to po lacinie sosna wiec sama nie wiem z czego ta kora
Uprawa kambrii prosta jak barszcz - trzeba pamietac by nie zasuszyc jak falki, podloze ma przeschnac a nie zaschnac i naczej mlode liscie i bulwy marszczyc sie beda. Czyli mozna je traktowac razem z twoimi dendrobiami falenopsis. Kazda nowa bulwa to nowy kwiatostan. Troche to trwa zanim bulwy dojrzeja ale kwitna niezawodnie Moja za kilka dni sie otworzy to wstawie fote. Ten link z poprzedniego postu tez ma o kambriach tak ogolnie.
|
|
|
|
#4165 |
|
Raczkowanie
|
No właśnie mi się pomarszczyły bulwy w kambrii, to pewnie przez wysuszanie doniczki
. I po przywiezieniu do domu (kupiona w leroy merlin za 7zl bo bez kwiatów była ) opadły prawie wszystkie listki. Zostały 3 i mały co dopiero wychodzi. Póki co,widać że roślinka odżywa powoli Czekam z niecierpliwością jaki będzie kolor kwiatów Ach i dziękuję za info o podłożach;-)
|
|
|
|
#4166 |
|
Zakorzenienie
|
A mnie dziś uraczył pierwszym kwiatkiem limonek kupiony w maju- jest to jego pierwsze kwitnięcie u mnie. Przekwitł we wrześniu, wypuścił pęd w listopadzie, a dziś pierwszy z 7 pączków się otworzył
. Kwiatek jest normalnie zielony, a jak go kupowałam, to kwiatuszki były delikatnie limonkowe, teraz m i się bardziej podoba .U pozostałych cisza, tylko tez z Kauflanda, któremu zaraz po zakupie zgniły wszystkie korzonki i same liście zostały po operacji teraz wypuszcza korzenie skąd się da i za każdym razem jak nowy wychodzi to mam nadzieję że to pęd , a tu bu. Wszystkie przekwitnięte zdjęłam z komód i ustawiłam na oknach żeby więcej światła miały, może z wiosną namyślą się zakwitnąć . Podwójny keikowiec rośnie jak głupi- tzn keiki rosną, na jednego już mam nowego nabywcę, mam nadzieję że pięknie będą kiedyś kwitły. Ostatnio u mnie w Netto były storki |
|
|
|
#4167 |
|
Przyczajenie
|
Norko kochana dziękuję za szybką pomoc
Reaktywacja zaczęta, mam podłoże Substral ale jest mało przewiewne więc mieszam z tradycyjną korą dekoracyjną sosnowa Podłoże prażę w piekarniku żeby robale się podpaliły. Podlałam kwiatka stał godzinę, teraz wyjęłam stare podłoże i obcinam zgniłe, zeschnięte korzenie. Całość obsypuje cynamonem to podobno goi rany. I sadzę taraaaaaaa ![]() Dorzucam zdjęcia, prawie wszystko i tak wycięte ale są dwa takie młode, jędrne małe korzonki od nich odchodzą takie długie cienkie wąsy korzonków. Czy to może być nadzieja dla mojego kwiatka? Czy mogę coś jeszcze zrobić, wiem nie podlewać dwa tygodnie. Dziś dopiero zauważyłam, że nie ma jędrnych sztywnych liści, nie są miękkie ale takie jakieś obojętne... ale kwiatki nie więdną są idealne. Co dalej? Pewnie cierpliwie czekać? oj oj oj a ja nie grzeszę cierpliwością buuuuu Ale Jesteś wielką storczykarą dziękuję za pomoc ![]() Edytowane przez ebudka Czas edycji: 2010-01-20 o 16:28 Powód: błąd |
|
|
|
#4168 |
|
Zakorzenienie
|
Ebudka lisice miekna bo malo korzonkow jest. Ale dobrze ze chociaz te 2 sa. Urosna nowe zobaczysz, tylko cierpliwosci. Mozesz mu klasc mokre oklady z papieru toaletowego tak nakilka godzin dziennie, w ten sposob tez mu wody dostarczysz. I cierpliwosci.....
Jola gratulacje, mam nadzieje ze restz apczkow tez sie otworzy. Cezkam na zdjecia. Fajnie ze ten z Kauflanda sie zreanimowal. Mysle ze z wiosna, poczatkiem lata storki i u ciebie rusza. Wiekszosc moich tez leniuchuje Jak narazie sezon rozpoczely kambrie, wszystie 3 puszczaja pedy - jedna za kilka dni sie otworzy a na reszte musze poczekac z jakies 3 miechy
|
|
|
|
#4169 |
|
Przyczajenie
|
a to zdjęcia tego co zostało do wsadzenia
|
|
|
|
#4170 |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiście fotki wkleję, ale jutro- pączek lepiej się otworzy, a i dziennym świetle będzie ładniej wyglądał
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:23.

Mysle ze tymi kwitnieniami obciaza jednak mamusie wiec jak bedzie keiki beda miec po 3 liscie i po 3 korzonki trzeba je odseparowac. One ciagna wszystkie substancje odzywcze tylko od mamy a co zostaje jej samej???
Moje d. falenopsis milosciwie sie zlitowalo i po 2 latach zaszalalo kwitnieniem i chyba wyniklo to z przesadzenia w inne podloze i zafundowaniu mu w zimie okresu spoczynku. Co do innych dendrobiow niz wspomniane to podobno zima i zwiazane z nia chlodne dni sa potrzebne do zainicjowania kwitnienia. Podobno wnosimy delikwenta do pomieszczenia z nocna temp okolo 10 stopni i podlewamy jak tylko malo mozna - raz na miesiac, niektorzy radza przestac na 2 miechy
Zalezy jakie dendrobium masz - napisz to poszukame newsow
Co do spiochow - mam jednego co potrafi i 2 miechy z byczymi pakami lezakowac a jak juz sie otworza to tez rekordy w kwitnieniu ma
Dostałam je od mamy, a kupiła je w Niemczech. Szukałam w necie choćby zdjęcia ale też nie mogę znaleźć jak się nazywają. A nie mam zdjęć moich jak kwitną:-(A falki...pożyjemy zobaczymy. Jak zakwitną to wkleję fotki

. Ja wszystkie mam w prześwitujących, plastikowych doniczkach i boję się wstawić w coś ciemnego

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
Trzymam kciuki za Twojego storka
glowa do gory
Reaktywacja zaczęta, mam podłoże Substral ale jest mało przewiewne więc mieszam z tradycyjną korą dekoracyjną sosnowa