|
|
#391 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: BRAK MAKIJAŻU a PRACA
A ten określony wygląd w pracy tudzież wymóg makijażu tyczy się obu płci czy tylko jednej?
Jeśli tylko jednej to czy to nie jest czasem seksizm? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#392 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
"Umaluj sie do pracy a dostaniesz premie" jest moim zdaniem podobnym zachowaniem co "przespij sie ze mna a dostaniesz role". |
|
|
|
|
|
#393 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Hehe jakbyś miała kasę to byś pojęła" albo "masz kompleksy" spłyca i sprowadza dyskusję do żałosnego poziomu na którym albo muszę przyznać, 1) tak, biedna i niezadbana jestem, stąd nie wiem, jakie to uczucie być dobrze wynagradzaną panią w korporacji, albo muszę zacząć udowadniać, że można dobrze zarabiać *I* uważać podejście "bez makijażu się nie da" za głupie.
|
|
|
#394 | |
|
Raczkowanie
|
[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7839647 6]Nawet sie nie zastanowilas nad uzyciem lepszego okreslenia niz "rzecz rowna", wiec moze przysiadz chwile nad tamtym komentarzem i zastanow sie, o co moglo mi chodzic.
"Umaluj sie do pracy a dostaniesz premie" jest moim zdaniem podobnym zachowaniem co "przespij sie ze mna a dostaniesz role".[/QUOTE] --- To w ogóle nie to samo. Dla mnie. I musicie to jakoś przełknąć, że są w tym kraju dziewczyny, które myślą tak jak ja. ---------- Dopisano o 07:45 ---------- Poprzedni post napisano o 07:41 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#395 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ale telefon jest PRODUKTEM firmy. Jeśli przedstawiciel firmy nie używa tego telefonu, to oznacza brak zaufania dla produktu firmy. Kobieta nie jest produktem firmy, chyba że pracujesz w napraaaaawdę nieciekawej branży. Naprawdę nie rozumiesz różnicy? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Reasumując: jak ktoś się chce malować do pracy, to niech się maluje, ale głoszenie że jest to wymogiem żeby "wyglądać profesjonalnie" i imponować "bogatym klientom" jest tak głupie, że aż boli.
|
|
|
#396 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
która z was, kobiet z wymogiem makijażu w pracy, dostaje kosmetyki (lub środki finansowe na nie) od firmy? |
|
|
|
|
|
#397 |
|
Zakorzenienie
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;7842575 1]już nie mówiąc o tym, ze taki przedstawiciel handlowy dostaje telefon od firmy.
która z was, kobiet z wymogiem makijażu w pracy, dostaje kosmetyki (lub środki finansowe na nie) od firmy?[/QUOTE]Wbrew pozorom, są stanowiska ze specjalnym budżetem reprezentacyjnym, który przeznacza się na takie rzeczy jak makijaż, perfumy, ubrania. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#398 |
|
Konto usunięte
|
ruda_beksa,
|
|
|
|
|
#399 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7842613 6]ruda_beksa,
[/QUOTE]Cytat:
Dopiero w samym środku zimy przekonałem się, że noszę w sobie niepokonane lato. https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0 Edytowane przez ruda_beksa Czas edycji: 2017-10-31 o 15:50 |
|
|
|
|
|
#400 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Podpisuję się pod Twoim postem w całej rozciągłości. |
|
|
|
|
|
#401 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Osobiście otrzymywałam w poprzedniej pracy odrębny dodatek na reprezentacyjny wygląd. |
|
|
|
|
|
#402 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#403 |
|
Raczkowanie
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;7842864 6]w normalnej firmie? jakie to firmy? bo w tych, które ja znam budżet reprezentacyjny jest na rzeczy dla klienta, a nie po to, żeby pracownik mógł sobie błyszczyk czy tusz do rzęs kupić.[/QUOTE]
Tak jak napisałam powyżej, otrzymywałam taki dodatek na ciuchy i kosmetyki, a budżet reprezentacyjny (np. spotkania, kolacje) był rozliczany odrębnie w inny sposób. Nazwy firmy z powodów oczywistych nie będę wymieniać |
|
|
|
|
#404 |
|
Konto usunięte
|
A możesz podać branżę, tak pi razy oko czym się zajmowaliście?
|
|
|
|
|
#405 |
|
Raczkowanie
|
Nie, nie chce podawać takich szczegółów. Duża firma międzynarodowa.
|
|
|
|
|
#406 |
|
Zakorzenienie
|
A jakie znaczenie w kontekście całej dyskusji ma branża, w której są takie dodatki?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#407 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
jak ten dodatek się nazywał? nie chcesz podać branży, to może samo stanowisko? |
|
|
|
|
|
#408 |
|
Zakorzenienie
|
Może to jeszcze nie częsta praktyka, ale znam kilka firm w okolicy z takim funduszem. W jednej znajoma mi kosmetyczka prowadziła kurs (dla obu płci), dla wszystkich pracujących z klientem. W dwóch innych pracownicy wyższego szczebla dostają dodatek na odzież.
|
|
|
|
|
#409 |
|
Konto usunięte
|
dodatek na odzież to nie dodatek na kosmetyki do makijażu.
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#410 |
|
Zakorzenienie
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;7843017 6]dodatek na odzież to nie dodatek na kosmetyki do makijażu.[/QUOTE]
Zależy co możesz od niego odliczyć. W firmie która zafundowała kurs kosmetyczny kosmetyki do makijażu można, w jednej z dwóch pozostałych wiem, że perfumy też można (nie wiem jak jest z kosmetykami do makijażu). |
|
|
|
|
#411 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez vilka1 Czas edycji: 2017-10-31 o 18:29 |
|
|
|
|
|
#412 |
|
Konto usunięte
|
a jakiej wysokości muszą być te obcasy?
Bo chanelka ok, ale od obcasów powyżej 5 cm nogi mnie bolą. |
|
|
|
|
#413 |
|
Konto usunięte
|
Naprawdę umieram z ciekawości co to za branża. Czy może jednak nie jest to kwestia całej BRANŻY a poszczególnych firemek i korporacji, którym wydaje się, że kontrakt zdobywa się wyglądem pracownika reprezentującego firmę. A obok nich, w tej samej BRANŻY są inne korpo bez kija w upie, które po pierwsze, grają ściśle kompetencjami pracowników i wartością, jakością swojego produktu/usługi, po drugie zdają sobie sprawę z tołkowanej tu wielokrotnie kwestii technik manipulacji psychologicznej.
|
|
|
|
|
#414 |
|
Zakorzenienie
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;7842971 1]no ma olbrzymi. bo jeśli to branża, gdzie pracuje się ciałem to nikogo taki dodatek nie powinien dziwić.
jak ten dodatek się nazywał? nie chcesz podać branży, to może samo stanowisko?[/QUOTE]Następna "przyjemniaczka" ![]() Tak, są firmy, które pracownikom umysłowym płacą za ubrania i kosmetyki. Mimo, że w Twoim ciasnym światopoglądzie może ich nie ma, to w cywilizowanym świecie są. Rzadko, ale to się zdarza. I ani branża, ani stanowisko nie mają tu znaczenia. Tak właśnie wygląda na Wizażu krzyczenie o seksizmie. Kobiety niby bronią kobiet, ale jednocześnie muszą dowalić szpilę jak coś jest inne, niż im się wydaje. I teraz będzie dążenie jaka branża i że to pewnie ściema Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#415 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#416 |
|
Konto usunięte
|
Jaką szpilą? Jaka ściema? Wbrew temu co być może sobie już z góry założyłaś, mnie AUTENTYCZNIE zastanawia w jakiej branży wysoko postawieni specjaliści (więc zakładam, że nie są to totalni idioci) uważają, że makijaż pracownika jest absolutnym must-have bez którego firma byłaby traktowana niepoważnie.
Tu naprawdę nie chodzi o to czy ktoś się lubi malować czy nie, tylko o chory wymóg będący modelowym przejawem zjawiska zwanego instrumentalizacją kobiet. A tekst o cywilizowanym świecie to sorry, chyba jakieś nieporozumienie. Sugerujesz w ten sposób, że wszystkie tu jesteśmy zahukanymi panienkami spod bieszczadzkiej wsi, które świata na oczy nie widziały, nie miały styczności z poważnymi firmami - o pracowaniu w nich nie wspominając - oraz, że wyznacznikiem powagi branży/firmy są seksistowskie wymagania dotyczące wyglądu. Nie dress code jako taki - co można zrozumieć - ale konkretne seksistowskie wymagania. |
|
|
|
|
#417 | |
|
Zakorzenienie
|
Branża i stanowisko mają tutaj duże znaczenie niestety. Na przykład wymogi wyglądu w Chanel dotyczą nie tylko ubioru, ale i koloru/stylu fryzury, długości paznokci i rodzaju biżuterii. I jest to dla mnie zrozumiałe ze względu na działalność firmy.
Wydaje mi się że dyskutujemy o dwóch zupełnie różnych sprawach. Nikt nie neguje, że w jakimś oddziale Korpo Pana Mietka może być presja, żeby nosić makijaż. I nikt nie neguje, że w specyficznych sytuacjach wygląd jest ściśle kontrolowany. Problem zaczyna się, gdy ludzie zaczynają twierdzić, że 1) ta presja jest zupełnie w porządku bo tak jest i już, i że 2) na wysokim stanowisku bez makijażu "się nie da" bo "bogaty klient" nie zaufa kobiecie bez makijażu. Cytat:
Oświeć mnie, proszę, co oznacza "cywilizowany świat", bo go jeszcze nie zaznałam.
|
|
|
#418 |
|
Konto usunięte
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7843134 1]Jaką szpilą? Jaka ściema? Wbrew temu co być może sobie już z góry założyłaś, mnie AUTENTYCZNIE zastanawia w jakiej branży wysoko postawieni specjaliści (więc zakładam, że nie są to totalni idioci) uważają, że makijaż pracownika jest absolutnym must-have bez którego firma byłaby traktowana niepoważnie.
Tu naprawdę nie chodzi o to czy ktoś się lubi malować czy nie, tylko o chory wymóg będący modelowym przejawem zjawiska zwanego instrumentalizacją kobiet. A tekst o cywilizowanym świecie to sorry, chyba jakieś nieporozumienie. Sugerujesz w ten sposób, że wszystkie tu jesteśmy zahukanymi panienkami spod bieszczadzkiej wsi, które świata na oczy nie widziały, nie miały styczności z poważnymi firmami - o pracowaniu w nich nie wspominając - oraz, że wyznacznikiem powagi branży/firmy są seksistowskie wymagania dotyczące wyglądu. Nie dress code jako taki - co można zrozumieć - ale konkretne seksistowskie wymagania.[/QUOTE] Dodajmy, ze te wymagania nie sa z gory ustalone w umowie, tylko wymuszone takimi dzialaniami jak krzywe spojrzenia czy niewyplacenie premii uznaniowej. |
|
|
|
|
#419 |
|
Konto usunięte
|
Swoją drogą właśnie - może dziewczyny mieszkające w innych krajach powiedzą jak to tam wygląda? W Stanach czy w Niemczech też jest takie samo chore parcie?
|
|
|
|
|
#420 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I juz nie przesadzajcie, ze fundusz na ciuchy i kosmetyki na pewnych stanowiskach to takie dziwowisko.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:01.