Odnawiamy/przerabiamy stare meble - wątek zbiorczy. - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-08-12, 13:47   #391
battinka
Raczkowanie

Dot.: Stara meblościanka - pomóżcie mi coś z nią zrobić!!

2 zdjęcia nie chciały mi się załadować. No.. trudno...
battinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-12, 13:57   #392
mikusia16
Raczkowanie

GG do mikusia16 Send a message via Skype™ to mikusia16

A więc moj pokoj wyglada mniej wiecej tak jak na załączonym obrazku

A wymiary mebli to:
duza szafa na ubrania ; wys. 180 szer. 81 gł. 58
biurko: wys. 105 szer. 100 gł. 58
druga szafa: wys. 180 szer. 81 gł. 35
szfaka nad biurkiem: wys.51 szer. 81. gł. 35

A juesli chodzi o kolorki to jak juz mowilam mam zamiar zrobic sobie pokój w kolerze pomaranczowym i ecru. i tak myslalam ze by te mebelki mialy fronty pomaranczowe, i jak bym je postawila na scianie w kolorze ecru to by fajnie wyglądało. Gdzies widzialam takie mebelki ktore mialy calkiem gladki drzwiczki (byly bez uchwytów) i to mi sie bardzo spodobalo. Użekła mnie ich prostota tylko te meble byly takie masywne i mysle ze dlatego to wygladało łaadnie. bo jak by to wyszło gdybym sie pozbyła uchwytów przy moich???
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg pokoj.jpg (18,4 KB, 42 załadowań)
mikusia16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-12, 14:02   #393
mikusia16
Raczkowanie

o, a te meble na 1 zdj są bardzo fajne. Odpowiadał by mi ich kolor. A jak sądzisz , gdyby na drzwiczkach tych szafek dodac jakies ornamenty a afrykanskim stylu? Nie wiem, za pomocą szablonów bo widzę ze jesteś nieżle obeznana w tych meblarskich tematach

Do mojego pokoju chciałabym dorzucic jakies naturalne dodatki, poodobają mi się np. serwetki z szarego płótna, jakies gałęzie kręconej wierzby..
Stary 2007-08-12, 14:21   #394
mikusia16
Raczkowanie

Oto zdjęcia tych mebli co mi się podobają. jak narazie zdjęc calej aranzacji wnetrza ktore by mi odpowiadało w 100% nie mam.

Te pierwsze to są te mebelki z Ikea. ( te bez uchwytów). głównie chodzi mi o wzór tych mebli, bo wiadomo, ze nie ta kolorystyka
Te drugie tez mi się podobają - bardzo podobne do 1.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ikea.jpg (29,4 KB, 104 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg brw beauty.jpg (23,5 KB, 98 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg brw.jpg (25,9 KB, 70 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg brw2.jpg (26,1 KB, 99 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg brw3.jpg (27,4 KB, 77 załadowań)
Stary 2007-08-12, 22:53   #395
mikusia16
Raczkowanie

Dot.: oklejanie szafek (??)

Hej, chcialabym sie przyłączyć do tematu.. Ponieważ mam pytanko: Mam zamiar odnowić meble w moim pokoju ( taka meblościanka z lat 80 tych). I nie wiem czy lepsza bedzie okleina czy farba? z tego co tu czytalam, okleine stosujecie raczej do kuchennych mebli, wiec czy w młodziezowym pokoju nie bedzie wygladac tandetnie? Mi by najbardziej odpowiadala jasna okleina na fronty szafek o bardzo wyskokim połysku, a nie imitacja drewna. I gdybym okleila tylko fronty szafek, a boki (kolor mebli: sosna) zostawila rtakie jakie sa, a sa w dobrym stanie tech. to wyglądałobyto przyzwoicie? Proszę, napiszcie co o tym sądzicie
Stary 2007-08-13, 10:01   #396
mikusia16
Raczkowanie

Hejka. tak sobie jeszcze pomyslalam ze moze mozna by zrobic moje meble w stylu modulu VIS A VIS z brw. Mam taki jeden stolik z tej serii (blat ciemny konstrukcja jasna). Wiec moze gdyby pokusic sie np. o okleine imitującą blat tego stolika i okleic nią fronty, a resztę przemalować na ten beż? (chodzi mi o te typowe kolory tego modułu, widac je na zdj., wydaje mi się ze do kolorów, jakie planuje zeby miał mój pokój powinno pasować). Ja wolałabym odwrotnie, jasne fronty a ciemna reszta ale to raczej cięzko wykonalne bo te ciemne boki musiałyby być zrobione okleiną raczej a nie farbą a przecież nie kupię okleiny na 2 metrowe meble....;/ Chyba zeby te fronty na jasno,a reszte zostawic tak jak jest...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg vis a vis.jpg (30,9 KB, 154 załadowań)
Stary 2007-08-13, 11:05   #397
baby24
Przyczajenie

Jeśli chodzi o odnawianie mebelków myślę, że tu znajdziesz coś ciekawego.
http://www.muratordom.pl/wnetrza/zro...e,6174_541.htm
http://www.muratordom.pl/wnetrza/zro...,6174_1219.htm
http://www.muratordom.pl/wnetrza/zro...,6174_1885.htm
baby24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-13, 12:08   #398
battinka
Raczkowanie

Zrobiłam meblościankę. Na razie w kolorze pomarańczowym, ale podoba mi się ten drugi pomysł ze zdjęcia. Zrobię później mebelki w takiej wersji. Zaproponowałam długie rączki. Wszystko można przerobić, napisz co o tym sądzisz i co zmienić? Pomarańczowy jest fajny, ale czy będziesz dobrze się czuła w tak intensywnych kolorach? Zachęcam do przeczytania artykułów w muratorze:
http://www.muratordom.pl/wnetrza/mat...ory,6456_6.htm
http://www.muratordom.pl/wnetrza/mat...6456_14369.htm
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg b01.jpg (42,2 KB, 367 załadowań)
Stary 2007-08-13, 12:19   #399
mikusia16
Raczkowanie

Heh kopara Opada - swietny masz ten program. a przede wszystkim Wielki buuuziak ci się należy kawał dobrej Roboty. Długie raczki są świetne, ich już nie zmieniaj - Cieszę się bo wyglądają jakby pełniły funkcję dekoracyjna, nie są tam z "przymusu". Ciekawa jestem jak meble beda wygladaly w tej drugiej wersji z jasnymi frontami a ciemnymi bokami, bo masz rację, że pomarancz moze troche meczyc oko (tak jak meczy mnie moja granatowa tapeta). a jak zrobisz ta druga wersje, to moglabys pokazac jak by wygladaly na pomaranczowym tle? Jeszcze raz WIEEELKIE DZIEKI!!!
Stary 2007-08-13, 13:31   #400
battinka
Raczkowanie

Pracowało się tu i tam, to i program znam. Cieszę się, że Ci się podoba. Nie mam teraz warunków, żeby przesłać więcej zdjęć. W domku popracuję nad innymi wersjami Twojego pokoju. Rzucaj pomysły. Jak już mam mebelki, to w kilka minut mogę mogę je poprzerabiać jak chcesz.
Stary 2007-08-13, 18:22   #401
Integra
Zakorzenienie

Boki mebli bym odnowiła, bo nie będą za bardzo pasowały. Jeżeli nie stać Cię w tej chwili na okleinę, to je po prostu pomaluj. Pamiętaj tylko, że najpierw trzeba to wszystko zmatowić papierem ściernym. Może masz jakiegoś majsterkowicza w pobliżu? Popytaj o jakąś szlifiereczkę. Będzie szybciej. Uchwyty koniecznie trzeba zmienić. Jeżeli zdecydujesz się na pomarańczowe ściany, to meble pasowałyby w kolorze czekolady lub białym. Ewentualnie takie jak na wcześniejszych zdjęciach, jasne fronty, reszta ciemna. Wszystkie dodatki w podobnej kolorystyce. Nie jestem jednak pewna jak będzie Ci się odpoczywać w tym otoczeniu. Jest to kolor stymulujący emocje (i podobno apetyt). Może warto tylko meblom nadać tak charakterystyczną barwę? Bardzo podoba mi się pierwszy pokój z postu battinki (# 11), oczywiście bez tych dziecięcych dodatków. Wprowadziłabym jeszcze parę ciemniejszych motywów.
Pozdrowienia z Jarocina
Integra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-13, 20:06   #402
mikusia16
Raczkowanie

Integra, dzieki za rady nie mam zamiaru robić calego pokoju na pomaranczowo Tak myślalam o jednej ścianie. A jak narazie czekam na pracę battinki jak beda wygladac moje mebelki z jasnymi frontami, a ciemnymi bokami. A czym więcej pomysłów, ty się trudniej na cokolwiek zdecydować. A gdy maluje się okleinę farbą to wygląda przyzwoicie? masz jakieś doświadczenie?)))
Stary 2007-08-14, 15:40   #403
battinka
Raczkowanie

Zgadzam się z Integrą, że lepiej jest pomalować. Okleina jest droga i baaardzo ciężko się ją nakleja. A do przygotowania podłoża do malowania, rzeczywiście przydała by się szlifierka. Podoba mi się także pomysł z pomalowaniem boków meblościanki na ciemny brąz, a frontów na np. kremowy. Ścianę proponuję zieloną, wówczas będą pasowały pomarańczowe dodatki. Mniej więcej wyglądałoby to jak na zdjęciu, choć przydałby się jakiś ładniejszy odcień zieleni na ścianę.
Stary 2007-08-14, 15:42   #404
battinka
Raczkowanie

...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg na02.jpg (23,4 KB, 212 załadowań)
Stary 2007-08-14, 17:09   #405
Integra
Zakorzenienie

Tak, pomalowane boki wyglądają całkiem ładnie. Trzeba pamiętać o zmatowieniu, bo inaczej po byle stuknięciu farba będzie odchodzić. Dawno temu odnawiałyśmy szafy u mojej kuzynki i o tym nie pomyślałyśmy. Mebelki ślicznie wyglądały przez pierwszy miesiąc, a potem...
Jakiś rok dostałam dwie szafki kuchenne, które trzeba było koniecznie odnowić. Były w opłakanym stanie (idealnie pasowałyby do twoich, takie koszmarki wiórowe z lat osiemdziesiątych ) Na fronty dałam białą okleinę z połyskiem, a resztę pomalowałam białą matową farbą. Wyszły rewelacyjnie. Nikt nie chciał uwierzyć, że to te same meble. Nie przejmuj się więc i do roboty.
Dobrze, że nie chcesz całego pokoju pomarańczowego. Jestem za pomysłem battinki: zielona ściana, ciemne meble z jasnymi frontami i pomarańczowe dodatki! Wszystko razem będzie świetnie współgrało ze sobą. Pozdrawiam
Stary 2007-08-14, 19:44   #406
mikusia16
Raczkowanie

HEj, dzieki dziewczyny, nie wiem co ja bym bez was zrobila Nie ma to jak fachowe rady doświadczonych Wizazanek Ta awersja mebli z ciemnymi bokami i jasnymi frontami bardzo mi przypadla do gustu. I na zieleni rewelacyjnie wygląda. A teraz przejdzmy do konkretów (hehe ale was męcze) Jakiej farby (olejna odpada, nie?)mam użyc zeby efekt wyszedł jak najbardziej 'naturalny', i zeby ten kolor wyszedł dośc matowy, bo wydaje mi się ze nadmierny połysk odpada. I lepiej pomalowac cale meble farba, czy boki farbą a fronty potraktować okleiną?
Ps. uprzedzam, ze jutro wyjezdam,i na tydzien pozostawię wasze rady bez komentarza. Dzięki za pomoc udzieloną do tej pory i mam nadzieje ze bede mogla na was liczyć , gdy pojawi się jakiś problem
Stary 2007-08-14, 19:49   #407
mikusia16
Raczkowanie

Aha, teraz mnie tak jeszce olśniło W moim pokoiku mam doś dużo kwiatów ( tak poprostu lubie zywe roślinki) Więc myślę ze z ta zieloną scianą to będzie poprostu rewelacja Pozdrawiam
Stary 2007-08-15, 21:02   #408
Integra
Zakorzenienie

A do kwiatów pomarańczowe doniczki . Farbę najlepiej kup matową akrylową. Szybko schnie i nie śmierdzi. Wygląda o niebo lepiej niż olejna lub ftalowa. Na fronty dałabym okleinę, będzie się ładnie odznaczać. Teraz jest taki ich wybór, że naprawdę można poszaleć i wymyślać. Pochwal się później zdjęciami odnowionego pokoju. Pozdrawiam
Stary 2007-08-16, 11:00   #409
Leosia
Raczkowanie

GG do Leosia
Dot.: Chcę odnowić starą szefę, mam fajny pomysł

Pięknie się prezentują Twoje nowe/stare szafeczki! ;-)
Ja mam starą meblościankę na wysoki połysk i też planuję coś z nią zrobić i zainspirowałaś mnie ;-)
Mam pytanie - czy to "zwykła" samoprzylepna okleina do mebli czy coś "specjalnego"?
Ja własnie odnawiam stare, białe szafki kuchenne z białej płyty - zeszlifowałam starą warstwę, maluje na biało, a fronty chce okleić pomarańczową okleiną... Niestety wybrałam do malowania pędzel i średnio mi idzie a widziałam całkiem ładnie pomalowane szafki za pomocą wałka... A Ty co wybrałaś??
Pozdrawiam
Stary 2007-08-17, 15:12   #410
battinka
Raczkowanie

Malowałam wałkiem, takim specjalnym do farby akrylowej. Trochę kudłatym. Właściwi miałam 2 wałki, jeden mały walcowaty, a drugi trochę dłuższy i bardziej kudłaty. Ale tylko tym pierwszym mi się bdb malowało.
A okleina jest zwyczajna.
Robisz pomarańczowe fronty, uważam że w kuchni będą się świetnie prezentowały. Wiesz... malowanie mebli, to prosta sprawa, ale to nakładanie okleiny... ufff... napracowałam się. Idealnie nigdy nie wyjdzie. Ale ogólny efekt jest bardzo przyjemny. Jeśli mogę Ci coś poradzić:
Kiedy odmierzysz i wytniesz kawałek okleiny pasujący do Twojego frontu, to na początku przyklej tylko kawałeczek u góry. Później powoli (tak po 1cm) odwijaj jednocześnie z jednej i drugiej strony i przytwierdzaj do frontu przesuwając ręką lub jakąś szmatką.
Koniecznie pochwal się efektami.
Stary 2007-08-18, 08:19   #411
isiula
Przyczajenie

efekty naprawde niesamowite!
przede mna odnawianie calej mebloscianki i juz zgrzytam zebami - bo tesciowa pomalowala ja na czarno i ta farba wogole nie schodzi ;/
choc moze nie powinnam zaczynac od papieru sciernegodrobnoziarnisteg o - tylko od razu grubym ???
Maz uparl sie ze bejca je pomaluje - ale to nie schodzi do golego drewna
isiula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-20, 08:13   #412
Leosia
Raczkowanie

GG do Leosia

Cytat:
Napisane przez battinka Pokaż wiadomość
Malowałam wałkiem, takim specjalnym do farby akrylowej. Trochę kudłatym. Właściwi miałam 2 wałki, jeden mały walcowaty, a drugi trochę dłuższy i bardziej kudłaty. Ale tylko tym pierwszym mi się bdb malowało.
A okleina jest zwyczajna.
Robisz pomarańczowe fronty, uważam że w kuchni będą się świetnie prezentowały. Wiesz... malowanie mebli, to prosta sprawa, ale to nakładanie okleiny... ufff... napracowałam się. Idealnie nigdy nie wyjdzie. Ale ogólny efekt jest bardzo przyjemny. Jeśli mogę Ci coś poradzić:
Kiedy odmierzysz i wytniesz kawałek okleiny pasujący do Twojego frontu, to na początku przyklej tylko kawałeczek u góry. Później powoli (tak po 1cm) odwijaj jednocześnie z jednej i drugiej strony i przytwierdzaj do frontu przesuwając ręką lub jakąś szmatką.
Koniecznie pochwal się efektami.
Dzieki za porady! Ja zrobiłam błąd z tym pędzlem - kupiłam wałeczek i pięknie wychodzi w porównaniu z nim.....
Mam nadzieje że się z tą okleiną nie zamotam trzymaj kciuki ;-)
Stary 2007-08-23, 12:36   #413
mikusia16
Raczkowanie

Jeszcze raz dzieki za rady A jesli chodzi o okleine, to czytalam gdzies on przyklejaniu okleiny 'na wode'. Co to jest za sposob i czy latwiej dzieki niemu okleic meble?
Stary 2007-08-24, 19:57   #414
Integra
Zakorzenienie

W niemieckich programach o dekorowaniu często tak robią. Nigdy tego nie próbowałam, więc jak chcesz tak zrobić to najpierw spróbuj na jakimś małym kawałku. My przyklejaliśmy wszystko tak "tradycyjnie" i wygładzaliśmy powierzchnię klockiem z grubym filcem. Wyszło całkiem fajnie. Jak porobią się bąble, których nie będziesz mogła wyrównać, to nakłuj je delikatnie igłą i wygładź jeszcze raz. Pozdrawiam
Stary 2007-08-26, 14:58   #415
mikusia16
Raczkowanie

Własnie gdzieś na forum znalazłam opis przyklejania ta metodą na wodę. Ale rzeczywiście lepiej sprobować najpierw, niż potem żałować Dzięki za porady. Pozdrawiam
Stary 2007-09-03, 19:44   #416
justyna27
Rozeznanie

wiem co czujesz ja miałam identyczną naszczęście juz jej nie ma jest tylko na zdieciach
justyna27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-08, 14:26   #417
virtual_reality
bzzzzzzz bzyczy prądzik w jej obwodach

regał

Poszukuje namiętnie ale znaleźć nie mogę, może ktoś się zderzył i pomoże. Szukam regału na książki, który miałby na dole szufladki, chociaż ze 2. Jedyne które widziałam to oszklone, takich otwartych nie produkują? A może wie ktoś ile by kosztowało zrobienie na zamówienie czegoś takiego?
Pozdrawiam virtual
virtual_reality jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-08, 14:29   #418
onaa
Zakorzenienie

Dot.: Czy ktoś widział taki mebel?

Napewno trzebabby zapytać stolarza ile mniej więcej takie coś kosztuje Ja mam regał na nim książki a pod 3 szuflady, ale on jest do kompletu mebli
Stary 2007-09-08, 21:21   #419
stealingbeauty
Raczkowanie

ja się "zderzyłam", ale te regały, które posiadamy są już wiekowe, więc nawet nie wiem, gdzie zostały kupione

stealingbeauty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-08, 21:28   #420
platynka80
Rozeznanie

takie reagly ma zestaw indiana w BRw.ps. dziewczyny,mialyscie dzis tez problemy z forum?

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości