|
|
#391 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak prawidłowo wymawiać nazwy?
Ja tam bym pokazała palcem.
Gorzej, gdy nie ma. Kiedyś pytałam o jakiś o fresz w Sephorze, babka zrobiła tak ![]() Cytat:
Cytat:
Ędesąs brzmi pięknie i jest wbrew pozorom bardzo łatwe do powiedzenia. I takie ą, ę, elegąskie. |
||
|
|
|
|
#392 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziękuję ![]() Podoba mi sie wersja Liże i liżeja ![]() Ligea La Sirena, Cartusia - Liżeja La Siren w Rajtuzach
|
|
|
|
|
|
#393 |
|
Zakorzenienie
|
Pewnie gdzieś już było ale wątek jest taki wielgachny, że nie dam rady przebrnąć:P
Mam pytanie-jak wymawiać i co oznacza: -L'Instant (chyba chwila o ile się nie mylę, ale nie jestem pewna:/) -My Insolence -Eclat D'Arpege |
|
|
|
|
#394 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
My Insolence - [maj insolens] - "moja zuchwalosc/ bezczelnosc". Eclat D'Arpege - [icla darpeż], trudno to zapisac, poniewaz to pierwsze, akcentowane "e" w "eclat", wymawia sie jak [e] z ukladem ust jak do [i]- dlatego wychodzi cos posrednigo miedzy e/i. Lanvin = [ląwę] ,(to przy okzaji )odnosnie tlumaczenia nazwy: l'arpege pochodzi od wloskiego:arpeggio- LINK, zatem moznaby przetlumaczyc jako: "blask dzwieku/muzyki harfy", "blaski harfy" (?) Edytowane przez rachela Czas edycji: 2008-04-01 o 21:25 Powód: poprawienie ogonka na prośbę Katt :) |
||
|
|
|
|
#395 |
|
Rozeznanie
|
Witam! Mam do Was, ekspertek WIELKą PROśBę!
Jutro zaczynam swoją pierwszą pracę-będę animatorką dla marki CHANEL. Mam reklamować męskie perfumy, więc muszę wiedzieć jak się te nazwy wymawia a nigdy w życiu nie uczyłam się francuskiego. ![]() Czy mogłybyście mi napisac jak wymawia się: -ANTAEUS POUR HOMME -EGOISTE <nad "i" są dwie kropki> -PLATINUM<platinum?:P> -ALLURE -POUR MONSIEUR - EDITION BLANCHE <nad pierwszym "e" kreska> -SENSUELLE -PRECISION<nad "e" kreska> -CRISTALLE -CHANCE I czy jeśli są te perfumy Chanel o5 to mówi się "Szanel numer 5"? :P Bardzo bardzo Was prosze o pomoc! A i jeszcze EAU DE TOILETTE CONCENTREE! |
|
|
|
|
#396 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mogłam się gdzieś rypnąć, poza tym francuskie nazwy to jest dość ciężki orzech do zgryzienia:P -EGOISTE <nad "i" są dwie kropki> >>>>>>>EGOIST -PLATINUM<platinum?:P> >>>>> PLATINUM -ALLURE >>>>>>>>> nie umiem tego napisać ALEUCHR, e jest jakby połączone z u i r wymawiasz jak jak chr -POUR MONSIEUR>>>>>>>>> PUCHR MESIEE - EDITION BLANCHE <nad pierwszym "e" kreska> >>>>>EDISIĄ BLĄSZ -SENSUELLE >>>>>> SENSIUEL -PRECISION<nad "e" kreska> >>>>>> PCHRESIzIĄ (nie jestem teog pewna) -CRISTALLE >>>>>> KCHRISTAL -CHANCE >>>>>> SZĄS A co do Szanel: Szanel NUMECHRO SĘK
|
|
|
|
|
|
#397 |
|
Raczkowanie
|
A co do pierwszego to nie chce pisać, niech się jakiś romanista wypowie ja jestem italianista
))))
|
|
|
|
|
#398 |
|
Rozeznanie
|
dzięki za pomoc!
![]() O rany... myślałam że chociaż to ALLURE wymawia sie "alure" :P Na tej nazwie bede głównie pracować a za cholere nie wiem jak to wymówić... Bez kitu, talent lingwistyczny się przydaje... ...Pitolone francuziki ;P mógłby ktos jeszcze spróbowac rozszyfrpwac "ANTAEUS POUR HOMME" ? Albo wymyslec jakies uproszczone wymowy dla powyzszych?
Edytowane przez rachela Czas edycji: 2008-04-03 o 12:12 Powód: post pod postem, proszę korzystać z opcji EDYTUJ! |
|
|
|
|
#399 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do Allure, to w życiu bym nie powiedziała, że to się wymawia tak, jak się wymawia... ![]() A francuski zna Kattarina, spróbujcie do niej napisać PW jak co się czyta ..... Ja sobie jeszcze pozwole spytać o wymowę, ale i o znaczenie BOIS FARINE. "Leśna mąka"? (bo jak próbuje porownać to z włoskim, to nie chce wyjśc inaczej...
|
|
|
#400 |
|
czyli Endżi
|
Aggie, wrzuciłam Bois Farine do Google Translatora i wypluło mi : Wood Flour. To na polskie będzie chyba coś na kształt "mączne drewno", prawda?
|
|
#401 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#402 |
|
Raczkowanie
|
Heh, drewno/drzewo??? Może jest tu jakiś romanista???
Bo sama jestem ciekawa.
|
|
|
|
|
#403 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lidżiea la Sirena ... lub Liga la Sirena skonsultowane z sister włosister ![]() Dałam na karteluszce - ma zapytać włochów - w piątek jedzie do Rzyma ... hahaa Bois Farine - to dokładnie mączne drzewo -zgadza się |
|
|
|
|
|
#404 |
|
Zakorzenienie
|
Antaeus pour Homme- [Anteus pur om],
Antaeus wersja lacinska (i ang.) imienia, ktore po francusku brzmi Antée, wiec mysle, ze mozna przeczytac dyftong "ae" z laciny= [e] czyli [anteus] Francuz wymowilby cos na ksztalt: [antej e], gdzie [e] jest posrednim miedzy "e" i "o" -Égoiste<nad "i" są dwie kropki>- [egoist] -Platinum- (to oznacza platyne po lac. lub ang. Po francusku byloby "platine"), Francuz wymowilby slowo platinum=[platinom] -Allure= [alyr]- gdzie [y] wymawiamy jak [i] z ukladem ust, jak do [u] -Pour Monsieur- [pu(r) mesjo/e], gdzie [o/e] to jedna samogloska, posrednia miedzy "o", a "e"- wymawiamy jak [e] z ukladem ust do [o] -Edition Blanche- [edisją bląsz] -Sensuelle= [sąsyel]. gdzie to [ą] jest bardziej nosowo-gardlowe niz w j.polskim, a [y] ponownie jak [i] z ukladem ust, jak do [u] -Précision= [presizją] -Cristalle- [kristal] -Chance- [sząs] -Chanel no.5- Chanel numéro cinq= [szanel nymero sęk]- gdzie ponownie [y] w numéro wymawia sie jak [i] z ukladem ust, jak do [u] -Eau de toilette concentree = [o de tłalet kąsątre] -Bois Farine = [bła farin], "un bois" to doslownie drewno lub las, (drzewo to po francusku "un arbre"), Bois Farine mozna przetlumaczyc jako "maczne drewno". Edytowane przez rachela Czas edycji: 2008-04-03 o 11:47 Powód: ogonek cd. |
|
|
|
|
#405 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzieki za wyjasnienie Bois Farine, "farina" to po włosku mąka, ale myślałam, że po francusku to ma jeszcze jakies inne znaczenie. Mączne drzewo, hm. Nazwa taka średnia, zupełnie nie pasująca do zapachu...
|
|
|
#406 |
|
Zakorzenienie
|
Aggie, z kolei dla mnie, ta nazwa jest adekwatna
|
|
|
|
|
#407 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#408 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podobno im na południe, tym dziwniejszy akcent. Tak mi przynajmniej mówiono. Po wielu latach kontaktow z Wlochami stwierdzam, że jesli mam czyjegoś akcentu nie zrozumieć, to prędzej zrozumiem południowca niż kogoś z północy. Oczywiście nie typowego Sycylijczyka z naleciałościami regionalnymi, ale ogólnie bardziej "łapię" akcent ludzi z południa niż z północy. A to "szinkłe", bardzo szeleszczące, słyszalam bardzo często u ludzi z północy.
|
|
|
#409 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to Lidżiea jest w parwidłowej wymowie,natomiast moze zdażyć się zę Włoch powie Liga ( w czym a jest trochę jak e zmiękczone do a ) No nie wiem czy tłumaczę dobrze o co mnie sie rozchodzi
|
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#410 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wszystko prawda Aggie125 No a ja nie jestem w stanie zrozumieć południowców , poza tym razi mnie troszkę ich sposób mówienia:P Jedynym wyjątkiem jest capitano Montalbano Ale to chyba tylko i wyłącznie dlatego, że mieszkam na północy i ponoć nasiąknęłam strasznie tutejszą "kadencją". Wszystko kwestia tego gdzie się mieszka i z kim ma się większy kontakt. I tak jak powiedziała Favkes: "włosi nie stosują zasad prawidłowej wymowy - tylko mają "swoją" interpretację" i z tym zgadzam się w 100%. Pzdr. |
|
|
|
|
|
#411 |
|
Raczkowanie
|
no to ja mam prośbę
![]() Comme des Garcons i Messe de Minuit jak się wymawia? |
|
|
|
|
#412 | |
|
czyli Endżi
|
Cytat:
Pokusiłam się o przetłumaczenie nazwy Bois Farine przy zgłoszeniu do KWC i już się bałam, że coś pokręciłam ![]() Dzięki za wyjaśnienia
|
|
|
#413 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Messe de Minuit= [mes de minułi] Powinnam chyba dodac, ze piszac [r] mam na mysli to specyficzne, francuskie [hr] ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#414 |
|
Rozeznanie
|
Byłam dziś w tej pracy i jakoś dało rade obejść toc ałe wymawianie. Tak na prawde ludzi nie interesuje jak ktos cos wymawia/jak sie co nazywa/jakie sa w tym nuty tylko jak pachnie : )
Kattarina, dziękuje bardzo za wyczerpującą odpowiedź Co do allur - wszyscy czytaja "alur" : ) i jest dobrze : ) Tak samo jak niekt nie kombinuje z "szanelem numer pięć" i wszyscy tak własnie mówią : ) |
|
|
|
|
#415 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#416 |
|
Raczkowanie
|
Kattarina dzięki za odpowiedź
|
|
|
|
|
#417 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#418 |
|
Raczkowanie
|
MOSCHINO jest włoskie i z włoska trzeba je wymawiać, czyli Moskino, a wymowy anglojęzycznej nie radzę stosować, a tym bardziej brać jej za pewnik
|
|
|
|
|
#419 |
|
Raczkowanie
|
to ja jeszcze jedna prośba z serii cdg, " CARNATION "
z góry dzięki za odpowiedź |
|
|
|
|
#420 |
|
Raczkowanie
|
Znalazłam serie takich filmików z wymową:
http://www.youtube.com/watch?v=fZy6B...eature=related |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:51.

Gorzej, gdy nie ma. Kiedyś pytałam o jakiś o fresz w Sephorze, babka zrobiła tak