|
|
#4291 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Dzieciaczki lutowo-marcowe 06 II
|
#4292 |
|
Zakorzenienie
|
Przyznaję bez bicia, że poczytałam tylko pobieżnie...
Dla Oliwki duuużo zdrówka Płatku, wyobraź sobie, że obeszłam wszystkie księgarnie jakie u nas tylko są i książki nie ma ![]() bo właśnie dostałam pracę Przyjechałam tylko pouzupełniać brakujące dokumenty na kompie i od 2 sierpnia działam Agiko, to Twój ogród? wpadnę w kompleksy ![]() Mąż się wziął za układanie płytek w kuchni... to kolejne pół roku mamy z głowy ![]() myśl pozytywnie, myśl pozytywni, myśl pozytywni...
Edytowane przez kociulek Czas edycji: 2010-07-21 o 18:38 |
|
|
|
#4293 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny jestem, przepraszam Was że ostatnio rzadko zaglądam.
Wracam z pracy koło 18-tej, chwila zabawy z dziewczynami, potem kolacja, kąpiel i dziewczyny do łóżek. Muszę przygotować wszystko na następny dzień i po takim całym dniu jestem totalnie padnięta. Nie mam już wtedy sił żeby załączać kompa. Jeszcze te upały... Przeczytam wszystko w weekend i napiszę. Tymczasem miłej nocki
|
|
#4294 |
|
Zakorzenienie
|
uff jestem padaka, miał byc deszcz i nie ma, dalej goraco jak na patelni...
dziekuje za zyczenia zdrowia dla oliwki, chyba pomogły bo mała niezwykle szybko doszła do siebie, az zal ja antybiotykiem faszerowac no ale trzeba. Jutro wysyłamy małą z babcią na tydzien do Wisły, juz sie boje jak przezyje ten tydzien, pierwsza taka długa rozłąka...no ale damy rade z małzem, Oliwka sie zarzeka ze ani troche nie bedzie za nami tesknic Agiko cudnie wszystko zaaranżowałas naprawde . Pikna leluja (czyli lilia w tłumaczeniu ze slaskiego na nasze ). Co do dosadzania to moze jakies byliny jeszcze? W sumie masz jeszcze miejsce, u mnie juz nic sie chyba nie upchnie. Jakbym miała wiecej miejsca do osobiscie dosadziłabym lawende bo uwielbiam, budleje - ja mam jedną (druga zmarzła w zimie) i teraz jest dosłownie okupowana przez motyle i to te najładniejsze admirałki sie zlatują Kociulku a pstryknij pare fotek chałupy, chetnie bym poogladała ![]() ![]() uff uciekam pakowac Oliweire, piszcie cos |
|
|
|
#4295 |
|
Zadomowienie
|
witajcie w niedzielę
Kostko licze na twój dzisiejszy wpis Kasiulku jak tam, przeżyłaś rozstanie z Oliwką? Spójrz na wyjazd inaczej - tydzień luzu ![]() Kociulku gratuluję Napisz coś więcej o tej pracy, czyżby w Mc? Bardzo się cieszę, zawsze z 2 pensji łatwiej, a do tego zmiana dla ciebie też będzie korzystna. Myśl pozytywnie już niedługo zamieszkacie w domu i zajmiesz się ogrodem. I cieszę się, ze wam się podoba nasz ogród. KAsiulko dzięki za porady, pamiętam o tej budlei, pisałaś o niej w zeszłym roku i mam ją w planie, juki mam 4 szt, kącik lawendowy z żołtą rózą w tle też mam, już przekwita, mam clamatisy i roże pnącą rożową na płocie- taką zwyczajną, ale ładnie kwitnie choć mała jeszcze. Zaraz sprawdzę co te ostróżki są. ![]() Kochane zapraszam was do albumu - wkleiłam zdjęcia z pierwszych urodzin Adasia, a wczoraj nabił sobie taką śliwę na czole, ze nawet mi słabo jak o tym piszę. Ech. Miłej niedzieli.
|
#4296 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny.
W końcu poczytałam .Płatku byłam na Zaćmieniu, tzn na maratonie, trzy części po kolei w jedną noc. Nie żałuję, podobało mi się Kociulku nie pracuję juz w McDonald's odkąd urodziłam Natalkę. Wtedy, czyli 4 lata temu, nie pasowały mi 3 zmiany. Teraz juz by mi to nie przeszkadzało, wręcz odwrotnie, bardziej by mi pasowało i miałabym więcej czasu dla dziewczynek. Na początku jak zaczynałam pracę w McD, to narzekałam, ale później po 2 latach jak przyszła nowa kierowniczka to było suuuper. I tak przepracowałam prawie 10 lat. Koiulku gratuluję znalezienia pracy , działaj, działaj, odżyjesz Agiko wszystkiego najlepszego dla Adasia z okazji 1 urodzin, duuużo zdrówka, uśmiechu na co dzień i samych radosnych chwil. A propo ogrodu, jest fantastyczny .Kasiulko dołączam sie do zdania, że nie widać wieku Twojego taty. Nieźle się trzyma. Chciałabym dożyć tylu lat, póki co w mojej rodzinie niewiele osób przekroczyło 70-tkę. Więc jak pójdzie dobrze i nic się po fdrodze nie wydarzy, to mam przed sobą jakieś 30, może 35 lat życia. Jak patrzę z perspektywy czasu, to niewiele ![]() ![]() .U nas kombinacje. Kto zawiezie, kto przywiezie Natalkę z przedszkola, kto zostanie z Pati w domu i tak w kółko jakoś dajemy sobie radę. Teściowa juz nie przychodzi zajmować sie Pati, bo ma poważne problemy ze zdrowiem. A my z mężem cały czas żyjemy w napięciu, między sobą. Tylko jak długo tak można ... ech.Patrysia w tym tygodniu przeszła trzydniówkę, teraz jest obsypana, ale to minie. Dwa tygodnie temu zaczęła w końcu raczkować, teraz zapinkala po całym mieszkaniu na czworakach, albo zasuwa na nóżkach trzymając przed sobą chodzik . Z tego raczkowania cieszę się jak głupia, bo tyle ćwiczeń było i nic, a tu nagle jak załapała to poszło Kasiulko jak rozstanie z Oliwką, jak poszło? Agiko, widzę że pisałyśmy prawie jednoczesnie
Edytowane przez kostka.kr Czas edycji: 2010-07-25 o 15:06 |
|
|
|
#4297 |
|
Zakorzenienie
|
Kostka, ale śliczne masz laleczki
Ani się obejrzysz jak Patrysia z raczków stanie na nóżki i latać będzie po całym domku Coś mi mąż wczoraj podgadywał, że on to by chciał mieć trójkę, a nawet czwórkę ![]() U mojego brata, po prawie 6letnich staraniach, jak dobrze pójdzie, to na Mikołaja będą bliźniaki Podwójną ciocią będę Dziękuję za odpowiedź w sprawie McDonald's Moja praca wprawdzie nie tam, ale mam nadzieję, że też nie będzie źle ![]() Agiko, ale masz przystojniaka w krawacie ![]() Buziaczki dla solenizanta Dziękuję dziewczyny za gratki ![]() Kasiulka, fotki wrzucę jak zrobię Na razie mały sukces. Wczoraj przedstawiłam mężowi na komputerze jak będą wyglądać w pokoju dzieci kolory które wybrał on i ja, i stwierdził, że jego strasznie się gryzą, a moje są ok
|
|
#4298 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
przepraszam, że znowu nie pisałam ale miałam siostrzeńca u siebie i trochę nowych wrażeń i jakoś brakowało mi czasu na kompa. W weekend zaś byłam z tż u mojej pani psycholog na warsztatach w Kołobrzegu i też zero kontaktu z kompem, wróciliśmy do domu wczoraj, mały był u babci dwa dni na "wakacjach"Kociulku gratuluję Ci znalezienia pracy czyli co w następnym tygodniu to ja się chwalę, że mam pracę .Śliczne te Twoje dziewczynki Kostko Agiko sto lat dla Adasia jesteś urodzona do projektowania ogrodów![]() .Haniu w szoku jestem, bo nie wiedziałam że staracie się o kolejne dziecko Kasiulko jak Oliwka na wczasach? A Tiaara gdzieś pojechała? A książka Sekret jest rzeczywiście fajna, pozwala pozytywnie myśleć i dodaje wiary we własne siły. Jest polecana przez psychologów. |
|
|
|
#4299 |
|
Zakorzenienie
|
witajcie, mam doła i brak weny twórczej
![]() Oliwka na wakacjach w deszczu, nawet nie mogą na spacerki chodzic bo leje, cos pechowo, no ale cóż. Płatku fajnie Cie "widziec" ![]() ciekawe co z Tiaarą, długo jej nie bylo,Hania chyba na wakacjach tez? juz sama nie wiem, pogubiłam sie... Kostko napisz koniecznie co u Was, słyszałam dzis w RMF-ie ze Bieżanów zalewa woda, mam nadzieje ze Was nie podtopiło?? Fotki cudowne, Patrysia jest naprawde sliczna ![]() , a jak z tym raczkowaniem?Agiko uwielbiam ogladac Twoje zdjecia, jestescie naprawde super rodziną, normalnie widac na zdjeciach więź miedzy Wami , mistrzostwo swiata po prostu
|
|
|
|
#4300 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję Wam
Jestem padaka .U nas ok, sucho. Dzięki za troskę Kasiulko .A z raczkowaniem SUPER, świetnie sobie Pati radzi. Kolejny etap mamy za sobą .Agiko też bardzo podobają mi się Wasze zdjęcia. Wszyscy Twoi trzej chłopcy są fantastyczni, a zwłaszcza tych dwóch młodszych . Widać że przyjęcie urodzinowe się udało, no i dołączam sie do słów Kasiulki... tort wyrąbisty .
|
|
#4301 |
|
Zadomowienie
|
hej witam kawusią komu niezbędna by zacząć dzień
![]() Kostko kochana jestem zachwycona twoimi dziewczynami i chyba podjadę jakąś umowę przedślubną z tobą podpisać. Dogadamy się jakoś No śliczne są, naprawdę. I wielkie brawa dla Partysi za raczkowanie i dla ciebie, bo jej znacznie w tym pomogłaś. Płatku właśnie co to za warsztaty? Jestem bardzo ciekawa. Wiesz ja czytając twoj post też miałam identyczne wrażenie jak Kasiulek JEST OPTYMIZM Tak trzymać kochana. Kochane cieszę się bardzo, że wam się zdjątka podobają no i nasza rodzina. Bardzo mi miło, muszę małżowi przekazać. Choć jak wiecie różnie bywa. Ale chyba jak wszędzie Płatku ja profesjonalnie ogrodem haha, może teraz bbym już dała radę, bo naprawdę dużo oglądam, czytam, ale jak startowaliśmy to mieliśmy projekt. Choć może 1.3 jest zgodna z nim. Jak już nabrałam trochę informacji odnośnie ogrodów to działałam razem z małżem wg swojego pomysłu. I szczerze mowiąc najbardziej podobają nam się nasze pomysły. Może jeszcze uda nam się zebrać i spotkać razem, to ja oferuję mój dom na miejsce spotkania. Aha nie pamiętacie tego, ale Kamilek na roczek miał identyczny tort jak Adaś. Kasiulko to chyba masa cukrowa jest. Te myszy chyba łatwiej zrobić niż pokrycie, spróbuj. Jeszcze news, zarezerwowaliśmy wczasy i lecimy na 2 tygodnie do Turcji. W poniedziałek wyjazd. Strasznie się cieszymy. Buziolki, bo jestem okropnie zawalona, jak nie skończę projektu, to będę miała figi suszone a nie wakacje. Pa
|
#4302 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
w końcu słońce . Mati siedzi ze mną cały lipiec w domu, miał zastępcze przedszkole, ale pochodził tylko dwa dni . Jak wiecie mam sesje u psychologa, a warsztaty to była dodatkowa atrakcja manifestacja marzeńAgiko super, że wyjeżdżacie już Ci zazdroszczę tego tortu .Kasiulko pogoda się poprawia, więc w końcu wyjdą na spacerki. Domyślam się że masz doła z tęsknoty do małej, a jak ona znosi Waszą rozłąkę? Kostko brawa dla Pati i dla dzielnej i wytrwałej mamy .
|
|
|
|
#4303 |
|
Zakorzenienie
|
Platku super czytac Twoje posty, bije z nich optymizm
a ja mam doła z powodu stos. z małżem , przydałyby mi sie chyba takie sesje albo jakas wspólna terapiauciekam do roboty, zajrze wieczorem |
|
|
|
#4304 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
rozumiem Cię doskonale mam nadzieję, że poradzicie sobie bez sesji, macie długi staż i zawsze byliście zgodnym małżeństwemwiem, że niektórym może to wydać się głupie i nierozsądne ze względu chociaż, że mamy dzieci, ale postanowiłam się cieszyć chwilą, nie myśleć o przeszłości bo jej już nie ma i nie martwić się przyszłością bo tak naprawdę nie wiem czy będzie jutro, żyję dniem dzisiejszym i staram się go wykorzystywać najlepiej jak umiem i dlatego czuję się teraz dużo lepiej i jestem szczęśliwsza Agiko czy ten plac zabaw jaki widać w tle zdjęć to WAsz? Tort rewelacyjny, Adas maly przystojniaczek, a Milcio to widze, ze ze starszakami juz popija szampana mati kopnal mi w klawiature i nie moge pisac polskich znakow Edytowane przez płatek1 Czas edycji: 2010-07-30 o 21:44 |
|
|
|
|
#4305 |
|
Zakorzenienie
|
Płatku to nie tylko nie jest głupie co napisalas ale bardzo mądre i tego sie trzymajmy.
Ah ten Mati to broi, no... , ale dobrze chłopcy mają broic a dziecko nie moze byc za grzeczne Agiko super z tym wyjazdem było, choc wole Grecje . Najbardziej podobało mi sie jak wieczorem ze wszystkich minaretów muezini zawodzili te swoje piesni, pełna egzotyka jak dla mnie. A nie boisz sie lotu? Ja juz zaczynam miec koszmary bo wakacje sie zblizaja i znowu bede musiała wsiąść do samolotu
|
|
|
|
#4306 |
|
Zakorzenienie
|
Płatku, to ja trzymam kciuki za dobra wiadomość od Ciebie
Książki jeszcze nie znalazłam, ale zamówiłam w księgarni. Jutro ma być. Za względu na godziny pracy nie mam jej jak odebrać, ale może za tydzień, wtedy będę miała drugą zmianę. Kasiulka, masz rację Ostatnio Adrian rzeczywiście zaszalał i to na niekorzyść dla niego. Z samochodzika poleciał mi głową na grzejnik krew się lała, płaczu było co niemiara, ale tylko przez 10 minut, bo potem dalej wariował ![]() Adusiek w piątek był ostatnio dzień w swoim przedszkolu. Teraz miesiąc czasu ma wakacje, a od września zmiana klimatu Sama mam stracha ![]() Agika, miłego urlopowania
|
|
#4307 |
|
Zakorzenienie
|
jestem zła i załamana, bylismy z Oliwka na odpuscie, zagapiłam sie i mnie okradli
, moze byc tak ze bede musiala zostac w Polsce a małz pojedzie sam z Oliwka |
|
|
|
#4308 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4309 |
|
Zadomowienie
|
Kochane wpadłam się pożegnać, bo już dziś wyjazd. Ja jeszcze w pracy niestety, ale zaraz spadam,
Trzymajcie się cieplutko, piszcie dużo, jak będzie dużo postów to obiecuję zdjęcia ![]() Kasiulko mam nadzieję, że uda ci się z dowodem i spędzisz wspaniałe wakacje. Ale pech, buziolki i do zobaczenia, 2 tygodnie pogody, bez prania, prasowania, gotowania, pracy ![]()
|
#4310 |
|
Zakorzenienie
|
Agiko wspaniałych wakacji
Kasiulko jak u Ciebie, wszystko pozałatwiałaś? U nas potworne nudy, Matiego jutro już zaprowadzę do przedszkola. Weekend mieliśmy naprawdę fajny, obijaliśmy się na całego nad jeziorkiem .
|
|
|
|
#4311 |
|
Zakorzenienie
|
hejki
![]() Agiko zycze Wam cudownych wakacji, odpoczywaj, opalaj sie i wcinaj pyszne owoce . A i rób dużo zdjec ![]() Płatku dziekuje za troske , no moze jakies 30 gr by sie uzbierało w dwugroszówkach
|
|
|
|
#4312 |
|
Zakorzenienie
|
Kasiulko jesteś najlepsza
. Dobrze, że nie miałaś kasy, tylko tych dokumentów szkoda . Ja dzisiaj wysłałam smyka do przedszkola, ale mi się spłkał |
|
|
|
#4313 |
|
Zadomowienie
|
Agiko udanych wakacji !!!
.Kasiulko ojej to masz problem " Płatku cieszę się że piszesz A ja znowu siedzę w domu . Nie przedłużyli mi umowy. Wczoraj ponownie zapisałam się w Urzędzie Pracy. Z jednej strony dobrze, bo Natalka sierpień spędza w domu i nie miałby kto zostać z dziewczynkami w domu, a tak, ja będę. Z kolei z drugiej strony trochę mi przykro, bo bardzo odpowiadał mi charakter pracy, ale cóż, trzeba szukać dalej.Teraz będę mieć więcej czasu dla dziewczynek, no i więcej czasu żeby nadrobić domowe porządki, chyba nawet zrobię generalkę (jak na Święta), choćby dla lepszego samopoczucia.
|
|
#4314 |
|
Zakorzenienie
|
Kostko tak mi przykro
, niestety z tego co widze i słysze to ostatnio czeste praktyki, firmy nie chca zatrudniac na etat, zlecenie albo okres próbny i do widzenia, znajdzie sie kolejny kandydat za mozliwie najnizsza pensje i najgorsze warunki. Przykre ale prawdziwe . Kostko nie martw sie, zawsze to nowe doswiadczenie, w koncu na pewno znajdziesz ta wymarzona prace, trzymam za to kciuki. Ja po moich koszmarnych doswiadczenaich wiem ze nie chce juz wiecej pracowac u kogos na etacie, chce byc sama sobie szefową i miec wreszcie ta kwiaciarnie , jestem zdeterminowana i ukierunkowana na sukces . Zaczelam jeździc autem a to dla mnie naprawde było wyzwanie, cholernie sie bałam, ale musialam sie przemóc. W sobote zajechałam do ustronia co dla mnie jest mega sukces (nie smiejcie sie ), no teraz nie pojeżdże bo czekam na nowe prawo jazdy. ![]() Płatku biedny Mati, mnie strasznie mieknie rura na widok spłakanej Oliwki, wiem ze to ciezkie, ale krzywda mu sie nie dzieje, wiec badz dzielna .lece myc Oliwke, łobuza dzis rozpiera energia bo spała 2 godziny po południu, zapowiada sie dłuuugi wieczór , Czy Wasze szkraby spią jeszcze w dzien\?
|
|
|
|
#4315 |
|
Zakorzenienie
|
Kasiulko moje dziecko już od dawna nie śpi w dzień
tzn. spał czasami w przedszkolu, ale od czerwca już nie ma leżakowania, a tak jak skończył 2lata to przestałam go kłaść spać bo usypianie trwało godzinę, a nieraz i dłużej . / Kasiulko a jak Oliwka na wczasach? Kostko szkoda, że nie przedłużyli /ci umowy widać czeka na Ciebie lepsza praca bynajmniej ja tak myślę.Ja mam jutro gastrologa i potwornego stresa Aha jakich używacie kremów pod oczy? Mi ciężko dobrać krem bo na wilele mam uczulenia i łzawią i szczypią mi oczy, może polecicie mi jakiś dobry i niedrogi .
|
|
|
|
#4316 |
|
Zakorzenienie
|
ojej ale pusto
|
|
|
|
#4317 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie małz wczoraj konfigurował cos tam w kompie i nie mogłam zajrzec...
Płatku jak wizyta u gastrologa? co Ci powiedzieli? bedziesz miala jakies badania? co do kremow pod oczy to ja nie używam , juz pare razy słyszałam opinie ze to troche naciąganie firm kosmetycznych i ze dobry krem do twarzy jest dobry również pod oczy , tak wiec tego sie trzymam i nie kupuje , za to czasem kupuje troszke lepszy krem z wyższej polki no i koniecznie kremy na noc i maski do twarzy bo robią cuda. Odkryłam rewelacyjne naprawde produkty Bielendy - ale z serii professional, dostepne w gabinetach, ew. na allegro. Drogie ale warte ceny, plusem są duże opakowania. mam maske nawilżającą z kawiorem, rewelacja i krem do stóp z mocznikiem, który dosłownie uratował mi stopy. Zadne Scholle, neutrogeny nie pomagaly a po tym kremie mam stopy jak niemowlak ![]() Płatku Oliwka z wczasów wrócila w zeszłym tygodniu, bardzo jej sie podobało choc nie miały pogody. W ogole nie teskniła za rodzicami, tesciowa juz kombinuje wypad nad morze w przyszlym roku .ciekawe jak tam Agika, pewnie pławi sie w morzu sródziemnym i opala na mahon. szczesciara
|
|
|
|
#4318 |
|
Zakorzenienie
|
To się Kasiulka nerwów najadłaś
Dobrze, że kasy nie miałaś, ale już sam fakt podnosi ciśnienie. Trzymam kciuki, żeby szybko udało Ci się dokumenty nowe wyrobić Kostka A na ile czasu miałaś umowę? Ja mam na razie na 3 miesiące, na okres próbny i szczerze mówiąc trochę się wystraszyłam, że u mnie też umowy mogą nie przedłużą. Szczęście w nieszczęściu mam umowę na zastępstwo i na gwałt był im potrzebny nowy pracownik, więc może jakoś przebrnę ![]() A propos pracy. Odezwali się z Mc troszkę za późno ![]() Płatku, ja mam zawsze problem z dobraniem kremów, ale u mnie gł. z tego względu, że w większości zaczynają się one od 30+ ![]() Teraz pod oczy mam SORAYA beauty therapy rozświetlająco-dotleniający. Miałam identyczny do twarzy i nie był rewelacyjny, bo mnie szczypał. Pod oczy jest ok. A nie szukałaś z AA? Moja mama oprócz nivea, toleruje tylko AA, bo też od innych ma uczulenie. Kasiulka, mój Adriano jeszcze śpi w dzień Ale nie przeszkadza mu to, wieczorem kładzie się 20-21. W porywach 22 Płatku, jak po wizycie u gastrologa? Też bym miała stresa jakbym musiała tam iść
|
|
#4319 |
|
Zakorzenienie
|
Niestety czeka mnie gastroskopia
, lekarz podejrzewa chorobę wrzodową, albo zapalenie śluzówki czegoś tam .Kociulku w szoku jestem że Adrianek jak długo śpi w dzień, suseł z niego .Ja ostatnio używałam krem pod oczy clinique, ale nie mam kasy żeby sobie kupić a są rewelacyjne. Teraz podbieram tż z Roc ale nie widzę, żadnych efektów, a soraya czy ziaja to dla mnie poprostu porażka, jak posmaruję to tak swędzi i piecze, że mogłabym sobie oczy wydrapać, a szkoda bo cena ich by mi odpowiadała![]() Hm... nie wiem czy powinnam się pochwaliś przed podpisaniem umowy, ale co mi tam znalazłam robotę pracuję na razie przez 3 miesięcy na okres próbny, zobaczymy jak dalej. Pracuje od środy byłam na parę dni i mnie zostawiła.
|
|
|
|
#4320 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a gastro jest do przeżycia, moj tata miał kilka razy, ja tez bede miała wpuszczaną rurke ale od drugiej strony
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:24.

Napisz coś więcej o tej pracy, czyżby w Mc? Bardzo się cieszę, zawsze z 2 pensji łatwiej, a do tego zmiana dla ciebie też będzie korzystna. Myśl pozytywnie

Fotki cudowne, Patrysia jest naprawde sliczna 

mam nadzieję, że poradzicie sobie bez sesji, macie długi staż i zawsze byliście zgodnym małżeństwem
. Dobrze, że nie miałaś kasy, tylko tych dokumentów szkoda
, juz pare razy słyszałam opinie ze to troche naciąganie firm kosmetycznych i ze dobry krem do twarzy jest dobry również pod oczy , tak wiec tego sie trzymam i nie kupuje