Nasze codzienne jadłospisy, część XI - Strona 144 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-20, 18:02   #4291
znikajac
Zakorzenienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XI

Cytat:
Napisane przez poldzik Pokaż wiadomość
a mi tez ktos pomoze..? znikajac moze Ty? widze ze sie znasz na rzeczy...
Na R się nie znam jakos specjalnie

Cytat:
moje R/U ( powiedzcie mi prosze czy czasem nie jem za malo...)

1. 7.15 platki all bran ("patyczki" z otrebow) 40 g + mala brzoskwinia + pol banana + 2 suszone morele i 2 suszone sliwki () i szklanka mleka 2% nie wiem, co to za płatki, może dodasz do nich jakieś owsiane, albo wiecej tych all bran? Banana daj całego
2. 10.30 salatka z: zielonej salaty, pomidora, dwoch jajek na twardo (wlasciwie to dwa bialka i 1 zoltko), garstki migdalow, przyprawiona bazylia daj całe 2 jajka, garść migdałów, może kromkę chleba?
3. 14.00 wiesniak i salatka z pomidorow z oliwa z oliwek
4. bedzie o 17.00 piers z kurczaka z warzywami +węgle(kasza,ryz,ziemniak i,makaron)
5. bedzie okolo 20.00 - 21.00 - kolacja w restauracji, przewiduje jakies miesko + salate i moze lampke wina nie przewiduj. Domyślam się (po winie),że to kolacja z kimś wyjątkowym? właściwie jest to białkowa kolacja,może zjesz coś innego?

w dni treningowe dodaje weglowodany w posilkach okolotreningowych (staram sie dobrze je komponowac), ale dzisiaj caly dzien w biurze (posilki 2-3-4).. powinnam dodac weglowodany zlozone do ktoregos posilku? (przyznam ze niezabardzo mam na nie ochote ale boje sie ze jem za malo.. waze 49-50 kilo przy wzroscie 159 cm i nie chce juz wiecej chudnac..)
dzieki za wszystkie rady i konstruktywna krytyke!
pozdrawiam
To bardziej jak redukcja wygląda... za mało jak na U. Nie jesz żadnych lodów,słodyczy, chleba? Proponuję Ci nie planować posiłków, i nie pilnować tak pór ich jedzenia
Cytat:
Napisane przez cordellia Pokaż wiadomość
tak, nie jadam mięsa. co do ryb, to akurat nie mam żadnej większej porcji ani świeżej, ani w puszce, jedynie zostały mi dwa plastry łososia. moglabym je w sumie dorzucic do kolacji ryżu zjadłam cały woreczek. były dokładnie 32 g płatków owsianych, nie wiem ile wychodzi z tego łyżek, ale na pewno mniej niż cztery.
Cały woreczek super! Jeżeli masz wagę kuchenną w domu, proponowałabym Ci jej za często nie używać... 32g-czyli około 3 łyzki, nie najgorzej, ale do tego warto byłoby dorzucic jakies dodatki.

znikajac jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 18:04   #4292
Kitty_91
Raczkowanie

Mój dzisiejszy R Staram się przestrzegać podstawowych zasad ale chudnę bardzo wolno, więc prawdopodobnie popełniam jakieś błędy, których nie jestem świadoma. Oprócz tego ćwiczę codziennie przed snem (wiem, że to nie najlepsza pora, ale tylko wtedy mam czas) okolo 30 min siłowych. Proszę o ocenę i rady

śniadanie: miseczka musli z jogurtem, brzoskwinia

drugie śniadanie: jabłko

obiad: dwa kawałki smażonej ryby (wiem.. nie powinna być smażona), sałatka z pomidorem, papryką, cebulą, rzodkiewką i oliwą

podwieczorek: jogurt, kisiel

kolacja (będzie): serek wiejski z rzodkiewką i cebulą, kromka ciemnego chleba z sałatą i pomidorem

W porównaniu z innymi jadłospisami, które tu widzę wydaje się to bardzo mało, ale od razu piszę, że nie głoduję chociaż może na to wyglądać Będę wdzięczna za wskazówki. Pozdrawiam
Stary 2010-07-20, 18:12   #4293
poldzik
Zadomowienie

dzieki za odpowiedz, znikajac...
ale wlasciwie to czemu mialabym jesc slodycze..? wole owoce i moje ulubione platki na sniadanko (sa otrebowo - pelnoziarniste i bez cukru!) a po owsiane trzeba jechac specjalnie do sklepu ze zdrowa zywnoscia...
kolacja bialkowa mysle ze nie szkodzi, tym bardziej ze trzy razy w tygodniu cwicze silowo i staram sie budowac troszke miesni wiec bialko jest mi potrzebne!
a od chleba to sie calkiem odzwyczailam bo ciemny mi nie smakuje za bardzo a na redukcji jasnego nie bylo wolno.. ogolnie to czasami (2-3 razy w tygodniu) pozwalam sobie na jakis zupelnie nie "zdrowo zywieniowy" posilek (mieszkam we Wloszech... makaron, pizza i rozne inne roznosci, mniaaam!!!! ) ale staram sie zawsze kontrolowac bo jakos latwo mi "sie zapuscic".. byle nie zwariowac
dzieki jeszcze raz

Edytowane przez poldzik
Czas edycji: 2010-07-20 o 18:13 Powód: literowki ;)
poldzik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 18:19   #4294
znikajac
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kitty_91 Pokaż wiadomość
Mój dzisiejszy R Staram się przestrzegać podstawowych zasad ale chudnę bardzo wolno, więc prawdopodobnie popełniam jakieś błędy, których nie jestem świadoma. Oprócz tego ćwiczę codziennie przed snem (wiem, że to nie najlepsza pora, ale tylko wtedy mam czas) okolo 30 min siłowych. Proszę o ocenę i rady

śniadanie: miseczka musli z jogurtem, brzoskwinia jogurt naturalny? owocowe nie są polecane na R, tak samo jak musli - oczywiscie raz na jakis czas mozna, ale nie zawsze.Lepiej by było gdybyś ugotowala sobie owsianke i dodala owoce,orzechy

drugie śniadanie: jabłko owoc to nie posiłek

obiad: dwa kawałki smażonej ryby (wiem.. nie powinna być smażona), sałatka z pomidorem, papryką, cebulą, rzodkiewką i oliwą dlaczego nie powinna oczywiscie,ze moze byc smazona, na łyżce oliwy czy oleju z pestek winogron - to NNKT!! jest oliwa, więc nie proszę o węgle ^^

podwieczorek: jogurt, kisiel niet, jogurt juz był, kisiel nie nie. Zjedz tu serek homo naturalny z garścią orzechów

kolacja (będzie): serek wiejski z rzodkiewką i cebulą, kromka ciemnego chleba z sałatą i pomidorem ładnie-chleb moze byc na 3h przed snem, wiec ok

W porównaniu z innymi jadłospisami, które tu widzę wydaje się to bardzo mało, ale od razu piszę, że nie głoduję chociaż może na to wyglądać Będę wdzięczna za wskazówki. Pozdrawiam
Cytat:
dzieki za odpowiedz, znikajac...
ale wlasciwie to czemu mialabym jesc slodycze..? wole owoce i moje ulubione platki na sniadanko (sa otrebowo - pelnoziarniste i bez cukru!) a po owsiane trzeba jechac specjalnie do sklepu ze zdrowa zywnoscia...
kolacja bialkowa mysle ze nie szkodzi, tym bardziej ze trzy razy w tygodniu cwicze silowo i staram sie budowac troszke miesni wiec bialko jest mi potrzebne!
a od chleba to sie calkiem odzwyczailam bo ciemny mi nie smakuje za bardzo a na redukcji jasnego nie bylo wolno.. ogolnie to czasami (2-3 razy w tygodniu) pozwalam sobie na jakis zupelnie nie "zdrowo zywieniowy" posilek (mieszkam we Wloszech... makaron, pizza i rozne inne roznosci, mniaaam!!!! ) ale staram sie zawsze kontrolowac bo jakos latwo mi "sie zapuscic".. byle nie zwariowac
dzieki jeszcze raz
Nie musisz jeść słodyczy, tylko zapytałam
Owszem, białko potrzebne, acz węgle też, a nie ma ich za wiele.
Według mnie nie jedzenie chleba jest błędem, a chlebów innych niż jasny jest wiele rodzaji, na pewno jakiś by Ci zasmakował

Stary 2010-07-20, 18:25   #4295
kasienkaaa85
Raczkowanie

R:

I śn: było grzeszne bo najadlam sie jasnego pieczywa, ale jutro już zjem według dietki.
II śn: pomidorki, jogurt nat. z otrębami
Obiad: ryż brązowy, kotlety sojowe+warzywka z patelnii (brokuly, groszek i...marchewka )
P: kromka pieczywa pelnoziarnistego z bialym serem,plastrem szynki z indyka,zielonym ogórkiem i rzodkiewką
K:będzie prawdopodobnie jajecznica z cebulką i szczypiorkiem i pomidorem.
kasienkaaa85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 18:28   #4296
Irish lady 28
Zadomowienie

utrzymanie
  1. ogromna bułka orkiszowa (wielkości bagietki) z gyrosem,pomidorem,sałatą, majonezem,ogórkiem
  2. papryka czerwona + kabanos
  3. talerz gulaszu z indyka + warzywa ( spora porcja), do tego kromka razowca z polędwicą sopocką
  4. wpadnie jajko na miękko

hm???????/
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 19:29   #4297
oli_19
Zakorzenienie

R
7.00 - niecałe pół torebki brazowego ryżu + banan + pol malego opakowania jogurtu
10.00 - kanapka ch. orkiszowego + almette + ogorek
14.00 - talerz barszczu ( niezabielanego ) w tym jeden ziemniaczek i 2 male buraki
16.00 - kanapka ch. orkiszowego + masło + szynka + ogórek
18.00 - garsc mieszanki studenckiej
18.30 - pol godziny cwiczen
19.00 - pomarancza
21.00 - 100 g. chudego twarogu + troche jugurtu nat.
oli_19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 19:31   #4298
magdalenka_89
Raczkowanie

Cześć Dziewczyny,

To mój pierwszy post na wizażu. Postanowiłam zacząć jeść normalnie i mam nadzieję, że ten wątek pomoże mi to osiągnąć

U

30 min biegania
I (7.00): jogurt naturalny ze starym jabłkiem, 2łyżkami otrębów i dwoma orzechami włoskimi, kakao
II(11.00): 28g błyskawicznych płatków owsianych na wodzie, 100g malin, kawa
III(14.00): sałatka (1/4 grillowanej piersi kurczaka, sałata, pomidorki cherry, ogórek, rzodkiewki, fasolka szparagowa), herbata
IV(17.30): plaster arbuza, śliwka
V(19.00): serek homo naturalny 75g ze szczyptą kakao, 3marchewki, zielona herbata

wiem, że nie jest dobrze, ale naprawdę bardzo się staram. Niedawno przez stres i bycie poza domem (praktyki, wyjazdy) odżywiałam się naprawdę tragicznie, ale przestraszyłam się tego, co się ze mną dzieje i chcę to zmienić. Mam nadzieję, że znajdę tutaj pomoc.
magdalenka_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 19:50   #4299
poldzik
Zadomowienie

magdalenka89 witamy
ja sie wypowiem chociaz super ekspertka nie jestem..
zdajesz sobie sprawe ze nie jest idealnie, a to juz cos
w kazdym razie chcialam Ci powiedziec ze bieganie na czczo to nic dobrego! powinnas zjesc cos wczesniej, nawet cos malego.. a najlepiej jakies sniadanko bedace dobrym posilkiem przedtreningowym - poczytaj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=349142
(na przyklad: bialko jajka albo nawet dwa + jakis owoc - banan daje duzo energii no i potem cos odpowiedniego takze po treningu..
co do reszty jadlospisu na pewno wypowiedza sie madrzejsze ode mnie, ale jedno wiem na pewno: same owoce to nie posilek!
powodzenia w wychodzeniu na prosta, wszystkie codziennie uczymy sie czegos nowego i poznajemy swoj organizm i jego potrzeby i reakcje..
poldzik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 20:17   #4300
sunny_day
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez sunny_day Pokaż wiadomość
dziekuje za oceny

U:

sn: 4ł. platkow owsianych,szklanka mleka 2% , 1ł. budyniu czekoladowego, wiorki kokosowe, 1ł. fitelli jogurtowej, garsc migdalow, jagody, garsc zdrowego blonnika, 2ł. masla orzechowego. kawa z mlekiem 2%.

2sn: bulka orkiszowa, jedna polowka z maslem orzechowym, druga z maselkiem i zoltym serem z ketchupem, duza brzoskwinia.

ob: piers z kurczaka po wlosku z duza iloscia warzyw, porcja makaronu pelnoziarnistego spaghetti.

pod: 3 racuchy razowe z jablkiem smazone na oliwce, 50g chalwy z migdalami

kol: caly talerzyk salatki z tunczyka(tunczyk, majonez, kukurydza,papryka,fasola czerwona,cebula,ogorek)

Nie wiem dlaczego ale na takim jadle tyje
podbijam
sunny_day jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 20:28   #4301
Izaczka
Raczkowanie

p

Iśn(mama robiła)-
jajecznica ze szczypiorkiem i bagietka pszenna posypana przez mamę slonecznikiem z masełkiem, pomidory z cebulką
szklanka soku pomarańczowego świeżo wyciskanego

IIśn-
3 kromki chleba pełnoziarnistego
-ze smalcem domowym i ogórkami
-z boczkiem wędzonym
-z pastą z awokado i papryką
banan i kiwi

O-
2 talerze(600 ml) zupy ogórkowej zabielanej i zagęszczanej mąką z ziemniakami
3 gołąbki(ryż,mięso mielone) podsmażane na oleju w sosie pomidorowym
szklanka lemoniady tymbark

D-
kawałek ciasta drożdżowego z owocami i kruszonką,
mały cebularz z ketchupem
300ml soku pomidorowego

P-
2 parówki cielęce gotowane z musztardą i ketchupem,pół bagietki razowej z masłem

K(właśnie kończę jeść)-
7 pierogów ruskich i kubek barszczu białego zabielanego

po
zjem drugie pół bagietki razowej z masłem, serem, rzodkiewkami bo mam ochotę oczywiście obsypię ją słonecznikiem, żeby były nnkt,bo słonecznik jedzony wieczorem na szczęście nie działa na mnie tak jak orzechy i nie boli mnie brzuch.
w ciągu dnia wypiłam dużo wody i jadłam cukierki lodowe,
dzisiaj nie mam ochoty na słodkie za bardzo az dziwne

staruch ze mnie,
Izaczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 20:29   #4302
nosekk86
Raczkowanie

U?:

1. owsiana z 4 łych płatków owsianych na szklance mleka 2%, z łyżeczką otrąb błyskawicznych, garścią mrożonych truskawek, łychą jagód, połową pudełeczka serka wiejskiego (czyli ok. 100g.) i 3 łyżkami płatków fitnes; herbata zielona

2. grahamka z masłem, szynką z kurczaka, pekinką i ogórkiem zielonym

3. ok. pół woreczka kaszy jęczmiennej, pulpet w (rzadkim) sosie koperkowym, kilka różyczek gotowanego brokuła; miseczka kupnych surówek ; herbata zielona

4. kroma bułki drożdżowej z rodzynkami i plastrem żółtego sera

5. kanapeczki tuńczykowe- 1,5 wieloziarnistego wafla ryżowego maźniętego masłem roślinnym z tuńczykiem w.s.w, pomidorem, szczypiorkiem i sałatą; herbata zielona

...nie za dużo dzisiaj tego? jakaś taka przejedzona się czuję po dzisiejszym dniu. ile tu może być mniej więcej kcal? do oceny!
nosekk86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 20:30   #4303
Izaczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sunny_day Pokaż wiadomość
podbijam
ładnie,ale dodalabym chlebek do kolacji zeby bylo smacznieja tyjesz pewnie przez słaby metabolizm podczas rozkrecania czasem sie tyje kilka kilo wiec sie nie przejmujtego nie bedzie widac nawet a bedziesz mogla niedlugo jesc wiecej i nie tyc.

staruch ze mnie,
Izaczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 20:34   #4304
znikajac
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nosekk86 Pokaż wiadomość
U?:

1. owsiana z 4 łych płatków owsianych na szklance mleka 2%, z łyżeczką otrąb błyskawicznych, garścią mrożonych truskawek, łychą jagód, połową pudełeczka serka wiejskiego (czyli ok. 100g.) i 3 łyżkami płatków fitnes; herbata zielona

2. grahamka z masłem, szynką z kurczaka, pekinką i ogórkiem zielonym

3. ok. pół woreczka kaszy jęczmiennej, pulpet w (rzadkim) sosie koperkowym, kilka różyczek gotowanego brokuła; miseczka kupnych surówek ; herbata zielona

4. kroma bułki drożdżowej z rodzynkami i plastrem żółtego sera

5. kanapeczki tuńczykowe- 1,5 wieloziarnistego wafla ryżowego maźniętego masłem roślinnym z tuńczykiem w.s.w, pomidorem, szczypiorkiem i sałatą; herbata zielona

...nie za dużo dzisiaj tego? jakaś taka przejedzona się czuję po dzisiejszym dniu. ile tu może być mniej więcej kcal? do oceny!
nie za dużo. mniej niz 1,5tys tak mi sie wydaje.

Stary 2010-07-20, 20:38   #4305
Magdalena0603
Rozeznanie

U
  • jajecznica z 3 jajek, na boczku, z cebulką, szczypiorkiem, grahamka z masełkiem czosnkowym,szynką, pomidorkiem
  • kubek kakao (mleko 3,2%), 2 nektarynki, puszka tuńczyka wsw z ogórkiem konserwowym
  • miseczka kremu groszkowego (taka zupa lekka + wieśniak ze szczypiorkiem...dziwnie,w iem
  • 2 gołąbki w sosie pomidorowym, 4 solidne łyżki puree z ziemniaków, buraczki na zimno (z Biedronki,polecam,pycha)
  • 2 kawałki sernika na zimno z galaretką malinową, 3 lampki szampana (wypad firmowy)
  • karkówka z grilla- z keczupem i musztardą, bułka jasna + 2 piwka

jakoś tak dziwacznie chyba?
Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 20:39   #4306
znikajac
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Izaczka Pokaż wiadomość
p

Iśn(mama robiła)-
jajecznica ze szczypiorkiem i bagietka pszenna posypana przez mamę slonecznikiem z masełkiem, pomidory z cebulką
szklanka soku pomarańczowego świeżo wyciskanego skoro mama robiła, to wierzę, że śniadanie spore bardzo smacznie

IIśn-
3 kromki chleba pełnoziarnistego
-ze smalcem domowym i ogórkami
-z boczkiem wędzonym kiedys tak jadłam
-z pastą z awokado i papryką
banan i kiwi superrrr

O-
2 talerze(600 ml) zupy ogórkowej zabielanej i zagęszczanej mąką z ziemniakami
3 gołąbki(ryż,mięso mielone) podsmażane na oleju w sosie pomidorowym
szklanka lemoniady tymbark przesmacznie, kocham ogórkową

D-
kawałek ciasta drożdżowego z owocami i kruszonką,
mały cebularz z ketchupem
300ml soku pomidorowego świetnie

P-
2 parówki cielęce gotowane z musztardą i ketchupem,pół bagietki razowej z masłem zazdroszczę razowej bagietki u mnie nigdzie takich nie ma ;p a te parówki były kiedyś moimi ulubionymi xD

K(właśnie kończę jeść)-
7 pierogów ruskich i kubek barszczu białego zabielanego też chceee ;p

po
zjem drugie pół bagietki razowej z masłem, serem, rzodkiewkami bo mam ochotę oczywiście obsypię ją słonecznikiem, żeby były nnkt,bo słonecznik jedzony wieczorem na szczęście nie działa na mnie tak jak orzechy i nie boli mnie brzuch.
w ciągu dnia wypiłam dużo wody i jadłam cukierki lodowe,
dzisiaj nie mam ochoty na słodkie za bardzo az dziwne

Stary 2010-07-20, 20:40   #4307
slyvvia
Raczkowanie

Imprezowe Utrzymanie (urodziny dziadka)

I
pół kajzerki z nutellą i orzechami nerkowca
pół kajzerki z masłem, konfiturą i otrębami pszennymi
jabłko
kawa zbożowa z mlekiem i cukrem waniliowym

II
grahamka z serem, sałatą, pomidorem, szczypiorkiem i ketchupem

III
rosół z makaronem
makaron z twarogiem półtłustym, cukrem i truskawkami
brzoskwinia (z ogrodu cioci, więc mała i bez "ulepszaczy"

IV
pół kawałka kołacza ze śliwkami
kawałek sernika
około 3 garście winogron
pół plasterka ananasa

V
2 kromki bułki z masłem, pomidorem i kurczakiem
2 kromki bułki z masłem i trochę sałatki (marchewka, seler, kukurydza, groszek, majonez)

Bardzo proszę o ocenę
slyvvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 20:41   #4308
znikajac
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magdalena0603 Pokaż wiadomość
U
  • jajecznica z 3 jajek, na boczku, z cebulką, szczypiorkiem, grahamka z masełkiem czosnkowym,szynką, pomidorkiem
  • kubek kakao (mleko 3,2%), 2 nektarynki, puszka tuńczyka wsw z ogórkiem konserwowym
  • miseczka kremu groszkowego (taka zupa lekka + wieśniak ze szczypiorkiem...dziwnie,w iem
  • 2 gołąbki w sosie pomidorowym, 4 solidne łyżki puree z ziemniaków, buraczki na zimno (z Biedronki,polecam,pycha)
  • 2 kawałki sernika na zimno z galaretką malinową, 3 lampki szampana (wypad firmowy)
  • karkówka z grilla- z keczupem i musztardą, bułka jasna + 2 piwka

czemu dziwacznie? super i pysznie! szkoda, że orzechów nie ma

Stary 2010-07-20, 20:57   #4309
innyrytm
Wtajemniczenie

Moje P dzisiejsze- ostatni dzień przed wyjazdem na wieś.. będzie kiepściutko bo tam nie ma zabardzo sklepów.

śniadanie; dwie kromki chleba ze słonecznikiem ; z sałatą i plastrami szynki; z serkiem wiejskim i pomidorem; jabłko; serek waniliowy z orzechami ziemnymi, bananem i kiwi;miska wiśni;

2 śniadanie na słodko; 4 kostki czekolady golden nuts; 5 duużych kawałków( dokładniej to dwa całe rządki z prostokątnej blachy xd) jabłecznika.; orzechy ziemne; paluszki.

-hula hop (chciałam pozbyć się uczucia przejedzenia)
- 2 godziny chodzenia po mieście.

obiad; kotlet mielony smażony na tłuszczu z pieczarkami wcześniej smażonymi na tłuszczu; dużo ziemniaczków; ogórki+ cebulka w śmietanie.

wczesny podwieczorek; lody bakaliowe, 2 nektarynki.; miska orzechów ziemnych; jakieś 300g jogurtu z dżemem wiśniowym i płatkami kukurydzianymi.
-dużo chodzenia po podwórku.

kolacja; zupa mleczna ( talerz mleka z makaronem świderki) 2 kromki chleba ze słonecznikiem; z pasztetem z indyka i ogórkiem kiszonym ; z serem zoltym i dżemem brzoskwiniowym;jabłko; lod na patyku waniliowy w polewie czekoladowej.

Ostatnio jak sie ważyłam to waga pokazala 45,8,ale coś podjadlam i wyszlo 46,2 ale ja patrząc na siebie czuje że utyłam.. nawet moja mama mowi ze wygladam na 48,5 ( ona cały czas mysli ze waze 48 kg..gdyby sie dowiedziala ile tak naprawde waze chyba by sie zalamala, wiec wole jej nie martwić.. )

do oceny
Stary 2010-07-20, 21:27   #4310
kika171
Zadomowienie

GG do kika171

Cytat:
Napisane przez Magdalena0603 Pokaż wiadomość
U
  • jajecznica z 3 jajek, na boczku, z cebulką, szczypiorkiem, grahamka z masełkiem czosnkowym,szynką, pomidorkiem ok, b. fajnie
  • kubek kakao (mleko 3,2%), 2 nektarynki, puszka tuńczyka wsw z ogórkiem konserwowym ładnie
  • miseczka kremu groszkowego (taka zupa lekka + wieśniak ze szczypiorkiem...dziwnie,w iem ojj od razu dziwnie
  • 2 gołąbki w sosie pomidorowym, 4 solidne łyżki puree z ziemniaków, buraczki na zimno (z Biedronki,polecam,pycha) też je lubię
  • 2 kawałki sernika na zimno z galaretką malinową, 3 lampki szampana (wypad firmowy) ulala
  • karkówka z grilla- z keczupem i musztardą, bułka jasna + 2 piwka piFFFFkaaaa

nie, nie jest dziwnie. Podoba mi się Twój luz.

Cytat:
Napisane przez nosekk86 Pokaż wiadomość
U?:

1. owsiana z 4 łych płatków owsianych na szklance mleka 2%, z łyżeczką otrąb błyskawicznych, garścią mrożonych truskawek, łychą jagód, połową pudełeczka serka wiejskiego (czyli ok. 100g.) i 3 łyżkami płatków fitnes; herbata zielona smacznie i ładnie

2. grahamka z masłem, szynką z kurczaka, pekinką i ogórkiem zielonym ok

3. ok. pół woreczka kaszy jęczmiennej, pulpet w (rzadkim) sosie koperkowym, kilka różyczek gotowanego brokuła; miseczka kupnych surówek ; herbata zielona jeśli pulpet był duży to ok, ale jeśli przeciętnej wielkości to sama wiesz

4. kroma bułki drożdżowej z rodzynkami i plastrem żółtego sera jakieś smarowidło?

5. kanapeczki tuńczykowe- 1,5 wieloziarnistego wafla ryżowego maźniętego masłem roślinnym z tuńczykiem w.s.w, pomidorem, szczypiorkiem i sałatą; herbata zielona wafle są be poza tym ok

za dużo nie jest, wydaje mi się że do 2000 trochę brakuje, a max 1700 jeśli porcje były spore
Cytat:
Napisane przez magdalenka_89 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny,

To mój pierwszy post na wizażu. Postanowiłam zacząć jeść normalnie i mam nadzieję, że ten wątek pomoże mi to osiągnąć a co sprawiło, że tak nie jadłaś? śmieciowe żarełko czy jakieś skłonności edkowe?

U

30 min biegania na czczo raczej się nie biega...
I (7.00): jogurt naturalny ze starym jabłkiem, 2łyżkami otrębów i dwoma orzechami włoskimi, kakao mało, jogo ile ma g? może jakaś owsianka zamiast tego? ( nie jestem jej maniakalną 'fanką')
II(11.00): 28g błyskawicznych płatków owsianych na wodzie, 100g malin, kawa ooo jest i owsianka ale dlaczego tak wszystko ważysz? mało odżywczo, brakuje białka w 1 i 2 śn
III(14.00): sałatka (1/4 grillowanej piersi kurczaka, sałata, pomidorki cherry, ogórek, rzodkiewki, fasolka szparagowa), herbata mało, i tego mięska też...
IV(17.30): plaster arbuza, śliwka owoców nie traktujemy jako posiłke, a takich jak arbuz to już szczególnie. no chyba, że zjadłabyś jakiegoś 4 kg-ego
V(19.00): serek homo naturalny 75g ze szczyptą kakao, 3marchewki, zielona herbata mało, próbujesz się zmieścic w limicie jakimś stąd te wyważone produkty prawda?

wiem, że nie jest dobrze, ale naprawdę bardzo się staram. Niedawno przez stres i bycie poza domem (praktyki, wyjazdy) odżywiałam się naprawdę tragicznie, ale przestraszyłam się tego, co się ze mną dzieje i chcę to zmienić. Mam nadzieję, że znajdę tutaj pomoc.
tragicznie się odzywiałaś bo? i co się dzieje?waga w górę czy jakieś inne problemy?
ogólnie jadasz mało, warzyw nie za dużo, mięska tyle co kot napłakał, ogólnie brakuje mi białka i nnkt, które- jeśli nie wiesz- są źródłem niezbędnych, zdrowych tłuszczów.

---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ----------

Cytat:
Napisane przez innyrytm Pokaż wiadomość
Moje P dzisiejsze- ostatni dzień przed wyjazdem na wieś.. będzie kiepściutko bo tam nie ma zabardzo sklepów. Kotek Ty się ciesz z tego- mleczko od krówki, owoce prosto z lasu/sadu, warzywka z ogródka, nie pryskane żadnymi chemicznymi specyfikami. A i ze sklepami nie przesadzajmy, czasy się zmieniają i na wsi asortyment sklepów nie jest zły. Może nie ma drogich nowości, ale większość rzeczy można znaleźć

śniadanie; dwie kromki chleba ze słonecznikiem ; z sałatą i plastrami szynki; z serkiem wiejskim i pomidorem; jabłko; serek waniliowy z orzechami ziemnymi, bananem i kiwi;miska wiśni; baaaaaardzo ładnie

2 śniadanie na słodko; 4 kostki czekolady golden nuts; 5 duużych kawałków( dokładniej to dwa całe rządki z prostokątnej blachy xd) jabłecznika.; orzechy ziemne; paluszki. pyyyyysznie

-hula hop (chciałam pozbyć się uczucia przejedzenia)
- 2 godziny chodzenia po mieście. -->

obiad; kotlet mielony smażony na tłuszczu z pieczarkami wcześniej smażonymi na tłuszczu; dużo ziemniaczków; ogórki+ cebulka w śmietanie. mniammmmciuśnie

wczesny podwieczorek; lody bakaliowe, 2 nektarynki.; miska orzechów ziemnych; jakieś 300g jogurtu z dżemem wiśniowym i płatkami kukurydzianymi. super!
-dużo chodzenia po podwórku.

kolacja; zupa mleczna ( talerz mleka z makaronem świderki) 2 kromki chleba ze słonecznikiem; z pasztetem z indyka i ogórkiem kiszonym ; z serem zoltym i dżemem brzoskwiniowym;jabłko; lod na patyku waniliowy w polewie czekoladowej. extra

Ostatnio jak sie ważyłam to waga pokazala 45,8,ale coś podjadlam i wyszlo 46,2 ale ja patrząc na siebie czuje że utyłam.. nawet moja mama mowi ze wygladam na 48,5 ( ona cały czas mysli ze waze 48 kg..gdyby sie dowiedziala ile tak naprawde waze chyba by sie zalamala, wiec wole jej nie martwić.. )

do oceny
jadło bardzo ładne, naprawdę widzę, że jest więcej i bardzo mnie to cieszy, jestem z Ciebie dumna bo się starasz i nie załamujesz dlatego wierzę, że będąc na wsi też będziesz walczyć
waga w końcu musi pójść w górę. Mi też początkowo szło to opornie

A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42

"Zapytałam dziecko niosące świeczkę:
- Skąd pochodzi to światło?
Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął.
- Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
JC"
kika171 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 21:29   #4311
paulina.t11
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paulina.t11 Pokaż wiadomość
u

szklanka wody
40 min hula hop
1. Grahamka polana oliwą z oliwek, szczypiorek i 2 plasterki polędwicy z indyka

2. Placki z otrębów owsianych, jęczmiennych, siemie lniane, słonecznik, zarodki pszenne, pestki dyni, białko jaja, trochę mleka, nektarynka

8 minute buns & legs
3. Woreczek ryżu parboiled, potrawka z mięsa wołowego z papryką.

4. 1 wafel ryżowy, 2 kromki chleba ziarnistego z polędwicą z indyka, pomidor

ocenicie?
up

wątek wymiankowy
paulina.t11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 21:32   #4312
Magdalena0603
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Pokaż wiadomość
utrzymanie
  1. ogromna bułka orkiszowa (wielkości bagietki) z gyrosem,pomidorem,sałatą, majonezem,ogórkiem
  2. papryka czerwona + kabanos
  3. talerz gulaszu z indyka + warzywa ( spora porcja), do tego kromka razowca z polędwicą sopocką
  4. wpadnie jajko na miękko

hm???????/

tym razem nie jakoś tragicznie (mniej śmieciowo niż zwykle), ale...hm.......
mało chyba jak na U....
brak owoców- kompletnie żadnych nie lubisz??????????
jesz tak wybiórczo,jakbyś karała się za każdy kolejny posiłek..nie wiem,jak dokładnie to napisać...boisz się jeść, przejdź na R...może zdrowa R jest dla Ciebie lepsza niż byle jaka U....

hm?
Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 21:39   #4313
Margolcia0703181
Raczkowanie

U/P:

I: owsianka (jak zwykle): 3 łyżki owsianych, 2 garście kukurydzianych, garść orzechów na szklance mleka 2%

II: 1,5 szklanki maślanki, jabłko

III: 3 spore łyżki ziemniaków, plaster szynki duszonej z sosem, mizeria

IV: spory kawałek ciasta rafaello, kawa z mlekiem

V:jajko na miękko, bułka z masłem, serem żółtym i pomidorem, kilka kawałków śledzia w oleju, kakao

teraz chrupię jabłko

Edytowane przez Margolcia0703181
Czas edycji: 2010-07-20 o 21:41
Margolcia0703181 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 21:44   #4314
tomalinka
Wtajemniczenie

R

Dziś było tak:
- śniadanie (tradycyjnie:P): płatki owsiane z mlekiem 2% i garścią słonecznika
- II śniadanie: bułka ciemna z Bieluchem i ogórkiem zielonym
- przekąska: jajko na twardo, marchewka, jabłko
- obiad (niestety nie miałam możliwości zjeść w domu): kurczak z sałatką (sałata zielona cebula trochę pieczarków i cukinia) jednak trochę oleju tam było :|

trening w domu

- kolacja: bułka ciemna ze słonecznikiem + tuńczyk i pomidory
Kolacja jest na 1h przed spaniem. Trochę późno może na bułkę ale byłam głodna i jakoś tak mi przyszło..

Uśmiecham się ładnie o ocenkę..
Stary 2010-07-20, 22:47   #4315
magdalenka_89
Raczkowanie

Poldzik, kika - dzięki za odpowiedź

Nie chcę tutaj streszczać mojej historii (może potem odważę się to zrobić w innym wątku...). Nie wiem, czy można to już zakwalifikować jako ED ale ogólnie to moje odchudzanie (od początku z resztą zbędne, bo nigdy nie miałam nadwagi) stopniowo stawało się coraz bardziej radykalne (tzn. coraz mniej ilościowo i coraz mniej produktów, ale raczej zdrowe, bez żadnych proszków, wymiotowania ani napadów) :/ i ostatnio już chyba naprawdę przesadziłam

ps. te wagi to wielkość opakowań, ale zdarza mi się ważyć owoce etc. Chyba faktycznie się odruchowo ograniczam, bo boję się przytyć
magdalenka_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-20, 23:12   #4316
Panna Mia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez oli_19 Pokaż wiadomość
R
7.00 - niecałe pół torebki brazowego ryżu + banan + pol malego opakowania jogurtu
10.00 - kanapka ch. orkiszowego + almette + ogorek
14.00 - talerz barszczu ( niezabielanego ) w tym jeden ziemniaczek i 2 male buraki
16.00 - kanapka ch. orkiszowego + masło + szynka + ogórek
18.00 - garsc mieszanki studenckiej
18.30 - pol godziny cwiczen
19.00 - pomarancza
21.00 - 100 g. chudego twarogu + troche jugurtu nat.
mało mi tu konkretów - jakieś mięso? rybka? - ogólnie kiepsko ze żródłami białka, no i kalorii tez za mało

moje R z dziś:
I 2 kromki (orkisz-razowy) + polędwica + ser żółty (mikrocienki plaster dla smaczku) + pomidor, makrela+ogórek kisz; kawa z mlekiem
II potrawka z wczoraj (sznycle z indyka, cebula, pomidory, cukinia)
III 2kromki, polędwica, ogórek kisz
IV aktivia pitna (zaraz po treningu)
V łosoś wędz + jog. grecki light + ciut serka topionego (moze 1/4opakowania - bez niego sos jest kieeeeeeeeeepski) +cebula +pomidor + kluchy ciemne
VI jabłko, wędlinka (taka chudziutka wędzona, cienko krojona jak carpaccio)
Stary 2010-07-20, 23:52   #4317
Falsify
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Falsify Pokaż wiadomość
Podbijam i proszę również o ocenę dziesiejszej RRRedukcji:

Śniadanie: owsianka na mleku + 75g wieśniaka z jabłkiem
tutaj poszłam do pracy i dwa następne posiłki wyglądały tak samo:
II śniadanie i III śniadanie (nie wiem jak inaczej to nazwać): kromka ciemnego chleba z wędliną + pół pomidora, kilka rzodkiewek, ćwierć papryki
Po powrocie do domu:
Obiad: pierś z indyka smażona na oliwie, ryż ciemny (1/3 woreczka), dużo sałatki greckiej z fetą
Kolacja: 2 jaja na twardo, pół cukinii gotowanej na parze
Podbijam już trzecim jadłospisem pod rząd, bo jakoś nikt nie chce moich oceniać.

RRR
I: owsianka na mleku 0,5%, dwie brzoskwinie
II: kromka ciemnego chleba (a właściwie to dwie, bo złożone), maźnięta ketchupem, ze szczypiorkiem, pomidorkiem i plastrem wędliny
III: jogurt naturalny bez cukru, 100g białego sera + dużo rzodkiewek i szczypiorku (tu wpadł też grzech, którego nie chciałam - dwie gałki lodów - ale musiałam je zjeść, bo szefowa w pracy rozdawała każdemu, a jak ja szefowej mogę odmówić? )
IV: smażona na oliwie tilapia, pół talerza surówki z kapusty i marchewki
V: kromka chleba własnej roboty z pastą z ryby i białego sera + 3/4 pomidora

Proszę o ocenę!

25.08.2012 - jeszcze bardziej szczęśliwa żona
Falsify jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 00:20   #4318
Phynn
Zakorzenienie

U.

I.

3 łychy płatków owsianych, łyżka otrąb pszennych, 2 łyżki corn flakes'ów , 2 łyżki 'cookies crisps', nektarynka wkrojona, do tego połowa opak. 150 g jogurtu naturalnego, pestki dyni, słonecznika i migdały.
II.
kawa z mlekiem, borówki.
III.
zupa pomidorowa z ryżem ( spora miseczka, wywar na mięsie i warzywach, 1/2 woreczka ryżu, niezabielana )
IV.
ok. 150 g serka homogenizowanego naturalnego z borówkami.
V.
2 x kromka żytniego chleba (50g) , jedna z sałatą lodową, serem żółtym, oliwkami, pomidorem i bazylią, druga z brie, papryką i sałata. ( margaryna na kanapki)

dużo wody & zielonej herbaty.
ta obfita kolacja rozbiła mnie zupełnie..
bardzo proszę o jakiś komentarz tego jadłospisu..

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Edytowane przez Phynn
Czas edycji: 2010-07-21 o 09:02
Phynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 01:57   #4319
Mirusiaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Phynn Pokaż wiadomość
U.

I.

3 łychy płatków owsianych, łyżka otrąb pszennych, 2 łyżki corn flakes'ów , 2 łyżki 'cookies crisps', nektarynka wkrojona, do tego połowa opak. 150 g jogurtu naturalnego. Płatków trochę więcej.. i całe opakowanie jogurtu.. Mało jak na śniadanie.. śniadanie powinno być duże i syte!
II.
kawa z mlekiem, borówki. Owoce to nie posiłek!
III.
zupa pomidorowa z ryżem ( spora miseczka, wywar na mięsie, 1/2 woreczka ryżu, niezabielana ) Mało.. Brak białka zwierzęcego..
IV.
ok. 150 g serka homogenizowanego naturalnego z borówkami. + orzechy.. ładnie..
V.
2 x kromka żytniego chleba (50g) , jedna z sałatą lodową, serem żółtym, oliwkami, pomidorem i bazylią, druga z brie, papryką i sałata. ( margaryna na kanapki) PS: 2 kromki 50g, czy jedna 50g ? Bo jak jedna to b. ładnie

dużo wody & zielonej herbaty.
ta obfita kolacja rozbiła mnie zupełnie.. <-- kolacja w sam raz.. jeśli jedna kromka miała 50g, a nie dwie!
bardzo proszę o jakiś komentarz tego jadłospisu..

Mało owoców.. (jest sezon.. jedz maliny, czereśnie, jagody.. itp.)
Mało warzyw..
Brak NNKT..
Brak białka zwierzęcego..
Śniadanie mało obfite..
Brak II śniadania..

Nie wygląda na U !
Póki masz siłę, jeszcze nic nie jest stracone!

Edytowane przez Mirusiaa
Czas edycji: 2010-07-21 o 02:00
Mirusiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-21, 08:21   #4320
slyvvia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez slyvvia Pokaż wiadomość
Imprezowe Utrzymanie (urodziny dziadka)

I
pół kajzerki z nutellą i orzechami nerkowca
pół kajzerki z masłem, konfiturą i otrębami pszennymi
jabłko
kawa zbożowa z mlekiem i cukrem waniliowym

II
grahamka z serem, sałatą, pomidorem, szczypiorkiem i ketchupem

III
rosół z makaronem
makaron z twarogiem półtłustym, cukrem i truskawkami
brzoskwinia (z ogrodu cioci, więc mała i bez "ulepszaczy"

IV
pół kawałka kołacza ze śliwkami
kawałek sernika
około 3 garście winogron
pół plasterka ananasa

V
2 kromki bułki z masłem, pomidorem i kurczakiem
2 kromki bułki z masłem i trochę sałatki (marchewka, seler, kukurydza, groszek, majonez)

Bardzo proszę o ocenę
up
slyvvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości