|
|
#421 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: BRAK MAKIJAŻU a PRACA
Ja mialam do tej pory w DE takie doswiadczenia, ze ''wymog'' konkretnego wizerunku wobec kobiet (makijaz, buty na wysokim obcasie) obowiazywal w malych firmach, plotkach kierowanych przez januszy biznesu. W powaznych firmach nawet jakby ktos chcial cos powiedziec, to trzymal jezyk za zebami, bo bardzo latwo jest sie dorobic sprawy sadowej za dyskryminacje. Dress code bardziej lub mniej sztywny w zaleznosci od firmy.
Edytowane przez 62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c Czas edycji: 2017-10-31 o 19:01 |
|
|
|
|
#422 |
|
Konto usunięte
|
[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7843161 6]Ja mialam do tej pory w DE takie doswiadczenia, ze ''wymog'' konkretnego wizerunku wobec kobiet (makijaz, buty na wysokim obcasie) obowiazywal w malych firmach, plotkach kierowanych przez januszy biznesu. W powaznych firmach nawet jakby ktos chcial cos powiedziec, to trzymal jezyk za zebami, bo bardzo latwo jest sie dorobic sprawy sadowej za dyskryminacje. Dress code bardziej lub mniej sztywny w zaleznosci od firmy.[/QUOTE]
Yeah, dlaczego mnie to nie dziwi... To jak to było z tą cywilizacją?
|
|
|
|
|
#423 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7843149 1]Swoją drogą właśnie - może dziewczyny mieszkające w innych krajach powiedzą jak to tam wygląda? W Stanach czy w Niemczech też jest takie samo chore parcie?[/QUOTE]
Mniejsze. Moj maz jako uznany i znany w swojej branzy fachowiec w garniturze wygladal fatalnie W zwiazku z tym nie musial na rozmowy z klientami zakladac garniaka, taka mial umowe, a firma byla na topie. Ale. Jednak jak jechal do jednego z najwiekszych niemieckich bankow musial zakladac garnitur, bo taki byl wymog tego banku wlasnie. Jesli chodzi o makijaz to nie spotkalam sie/nie slyszalam z wymogami w tym temacie. Jesli juz to wymogi w kwestii ubioru ale juz np nikomu nie przeszkadzaja tatuaze, kolczyki, kolorowe wlosy.
|
|
#424 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodziło mi tu o ukazanie głupoty stwierdzenia które padło wcześniej, że bogaci klienci chcą dawać pieniądze firmom, które wyglądają "drogo". Niekoniecznie. Dają pieniądze firmom, które mają dobre pomysły i ciekawy "haczyk".Norine, z mojego kącika "zagranico" - znam osoby pracujące w korporacjach takich jak Amazon, Apple, Diageo, Unilever i żadnego wymogu makijażu nie ma, bo sprawa wylądowałaby w sądzie w sekundę. Ale wiadomo, to nie cywilizowany świat.
|
|
|
#425 |
|
Konto usunięte
|
Ruda, wybacz, ale my tu mówimy o POWAŻNYCH międzynarodowych korpo a nie jakichś nikomu nie znanych biedafiremkach z siedzibą w kamienicy i recepcjonistką "z bazarku".
oh wait ![]() Luba, dzięki za odpowiedź
|
|
|
|
|
#426 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7843149 1]Swoją drogą właśnie - może dziewczyny mieszkające w innych krajach powiedzą jak to tam wygląda? W Stanach czy w Niemczech też jest takie samo chore parcie?[/QUOTE]
Ja jeszcze chcialam o tym "parciu" To ja, pisalam juz tu o tym, praktycznie sie nie maluje. A jak przyjezdzam do Polski to czuje sie dziwnie Bo panie ktore widze w sklepie wiejskim maja makijaz. Owszem, nic mi do tego, lubia to sie maluja. Ale nie wiem czy one tak naprawde lubia czy czuja jednak taka dziwna "presje", ze jak to bez makijazu z domu wyjsc. Moze ja jestem nadwrazliwa ale ja czuje taka presje
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2017-10-31 o 19:21 |
|
|
|
|
#427 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7843205 1]Ruda, wybacz, ale my tu mówimy o POWAŻNYCH międzynarodowych korpo a nie jakichś nikomu nie znanych biedafiremkach z siedzibą w kamienicy i recepcjonistką "z bazarku".
oh wait ![]() [/QUOTE] ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#428 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#429 | |
|
Raczkowanie
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;7842971 1]no ma olbrzymi. bo jeśli to branża, gdzie pracuje się ciałem to nikogo taki dodatek nie powinien dziwić.
jak ten dodatek się nazywał? nie chcesz podać branży, to może samo stanowisko?[/QUOTE] Napisałam już wyżej że nie chce podawać szczegółów. Mężczyźni również otrzymywali takie dodatki. Nie rozumiem co w tym dziwnego, ze w pewnych zawodach i na pewnych stanowiskach istnieją wymogi co do wyglądu. Sugestie co do pracy ciałem uważam za prymitywne i seksistowskie. ---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#430 |
|
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem. Mówimy o zarobkach?
A praca ciałem nie musi być "prymitywnym" czy "seksistowskim" stwierdzeniem. Modelki, aktorki, trenerki fitness, hostessy, prezenterki telewizyjne w pewnym sensie pracują wyglądem fizycznym (oczywiście nie TYLKO).
|
|
#431 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
zatrudniani są poważni ludzie, którzy po prostu mają wyczucie co to znaczy wyglądać profesjonalnie. I nikt im tego nie musi mówić ani nakazywać .Pamiętam, że gdzieś tu padło zdanie jak sobie wyobrażamy kobietę sukcesu - jeśli o moim zawodowym sukcesie przeważyć miałby makijaż, to poczułabym, że zmarnowałam 5 lat studiów. Serio, bez złośliwości. Po prostu uważam, że jestem więcej warta niż wypacykowana buzia.
Edytowane przez fe414c2710b8060c6dec8506e8442112fb575cc4 Czas edycji: 2017-10-31 o 22:06 |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#432 |
|
Zakorzenienie
|
[1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;7843737 6]myślę, że najlepiej to podsumowałaś. Ze swojej strony (międzynarodowe ale bieda-korpo bo nie każą się malować) dodam, że wydaje mi się, że w POWAŻNYCH FIRMACH
zatrudniani są poważni ludzie, którzy po prostu mają wyczucie co to znaczy wyglądać profesjonalnie. I nikt im tego nie musi mówić ani nakazywać .Pamiętam, że gdzieś tu padło zdanie jak sobie wyobrażamy kobietę sukcesu - jeśli o moim zawodowym sukcesie przeważyć miałby makijaż, to poczułabym, że zmarnowałam 5 lat studiów. Serio, bez złośliwości. Po prostu uważam, że jestem więcej warta niż wypacykowana buzia.[/QUOTE]Zgadzam się w pełni. I te wszystkie "wyobrażenia kobiety sukcesu" to dla mnie jakiś absurd, relikt ubiegłego stulecia. Czy Mark Zuckerberg wygląda na "mężczyznę sukcesu"? Chyba średnio.
|
|
#433 |
|
Naczelna Nastolatka
|
To jest w ogole jakiś głębszy problem. Zauwazylas jak ten wątek zaczyna się zazebiac z wątkiem o nie dbaniu o siebie? Kobieta ma i w pracy i w domu ZASŁUŻYĆ wyglądem. Mnie to przeraża
wysłane telepatycznie
|
|
#434 | |
|
Regulator reniferów
|
Cytat:
W AT jedna pani z firmą, wykształceniem, pozycją itd. zwróciła uwagę, że polskie sprzątaczki są zawsze odstrzelone, po fryzjerze, z paznokciami. Pani, jak sporo innych kobiet tutaj, nie miała nawet zafarbowanych siwych pasemek (z którymi zresztą było jej bardzo do twarzy). Mój szef przyjmował mnie do pracy w czymś bardzo sportowym, albo w stroju do jazdy na rowerze, albo czymś podobnym, tylko nie jestem pewna, czy spodnie miał długie czy krótkie. To tak zza granicy.
|
|
|
|
#435 |
|
Zakorzenienie
|
To zdecydowanie jest głębsze, i też widzę jak łączy się to z tym innym wątkiem. To sięga o wiele dalej niż estetyka. "Zadbana" kobieta zasługuje na wiernego misia który ją kocha i pożąda, duży przelew na konto, bogatych klientów, zaufanie szefa, karierę. Bo tak jest i już. A "pasztety" mogą się ogarnąć albo zaakceptować swój los. Co to mówi o wartości kobiety jako takiej?
|
|
#436 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#437 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tu juz szczegolnie w domu, chociaz na ulicy i w pracy takze, bo przeciez nie moze ludzi dolowac twarza bez makijazu. A juz w domu to oczywiscie ku pokrzepieniu serca faceta ma sluzyc. Te rady gdy ktos napisze "w zwiazku mi sie nie uklada i facet juz sie mna nie interesuje" brzmia: zaloz cos seksownego, zadbaj o siebie. Bo jakby to oczywiste, ze taka kobieta, ktorej sie w zwiazku nie uklada to: spi w barchanach, nie maluje sie i ma znaczna nadwage. Moglabym tak dlugo ale spac mi sie chce a ze sen dobrze robi na urode to ide spac. Jak juz sie nie maluje to chociaz bede wyspana, zawsze to mniej obrzydzenia na twarzach spoleczenstwa
|
|
|
#438 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#439 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#440 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
wiesz, nie chcesz podawać szczegółów to równie dobrze możesz po prostu... ściemniać. ---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- Cytat:
|
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:34.

zatrudniani są poważni ludzie, którzy po prostu mają wyczucie co to znaczy wyglądać profesjonalnie. I nikt im tego nie musi mówić ani nakazywać .Pamiętam, że gdzieś tu padło zdanie jak sobie wyobrażamy kobietę sukcesu - jeśli o moim zawodowym sukcesie przeważyć miałby makijaż, to poczułabym, że zmarnowałam 5 lat studiów. Serio, bez złośliwości. Po prostu uważam, że jestem więcej warta niż wypacykowana buzia.