Opłata za ślub kościelny - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-06-19, 11:13   #421
Oliath
Zakorzenienie

Dot.: Opłata za ślub kościelny

Cytat:
Napisane przez katipati Pokaż wiadomość
(...) nas młodych taki ślub kościelny będzie kosztował ok 1700 zł!!!!!!!!
Ksiądz zażądał od nas 200 zł za zapowiedzi + 1000 zł za ceremonie( w tym organista, kilka kwiatków pod ołtarzem) i gołe nie przyozdobione klęczniki no i dodatkowo narzeczony musi zapłacić 450 zł półślubku, gdyż pochodzi z innej parafi (choć jest z tego samego miasta)!!!!!
Yyyyyy

Pierwsze slysze o polslubku!!!
Wrrr
Kati, prosze Cie nie plac mu tyle!!! Tu masz linka do prawa kanonicznego i rzuc mu w twarz te paragrafy o oplatach kawal k.....sa (cisnienie mi skoczylo do 300!!!)

http://archidiecezja.lodz.pl/czytelni/prawo/k5t1.html

Niom. Wiec sprawdz, co biskupi na to
Kubulek
Oliath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-19, 14:17   #422
klocuszek27
Raczkowanie

Moja kwiaciarka może mi wypożyczyć pokrowce na krzesła i klęcznik za 50 zł, nie musisz płacić 200zł firmie dekoratorskiej, poszukaj dalej lub sama kup materiał i zrób to sama, będzie taniej
klocuszek27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-19, 14:43   #423
katipati
Przyczajenie

No niestety u nas istnieje coś takiego jak półślubek....czyli młody musi zapłacić za zapowiedzi w jego kościele...paranoja!!!!!! Próbowaliśmy gadać z księdzem, ze to przesada, ze za drogo...to powiedział tylko tyle, ze jak nie zapłacimy to nie udzieli ślubu. Rozbestwili się na maksa!!!!!!!!
katipati jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-19, 17:06   #424
Oliath
Zakorzenienie

Masz wiec podstawy, by zaskarzyc ksiedza w Kurii.
Chyba, ze stac cie bez problemu na taki wydatek i nie chcesz tykac gowna, zeby nie smierdzialo
Kubulek
Stary 2009-06-21, 20:09   #425
Kolina
Zadomowienie

Cytat:
Hej!!
Chciałam powiedzieć, że księża zaczynają znacznie przesadzać jeśli chodzi o opłatę za ślub konkordatowy. W moim miasteczku to co się wyprawia to już istna przesada. Wyobraźcie sobie, że nas młodych taki ślub kościelny będzie kosztował ok 1700 zł!!!!!!!!
Ksiądz zażądał od nas 200 zł za zapowiedzi + 1000 zł za ceremonie( w tym organista, kilka kwiatków pod ołtarzem) i gołe nie przyozdobione klęczniki no i dodatkowo narzeczony musi zapłacić 450 zł półślubku, gdyż pochodzi z innej parafi (choć jest z tego samego miasta)!!!!!....
paranoja jakas
gdzie tak jest? jaki region polski

u nas byl wolny datek (zasugerowany..)
slub 500zl
organista 150zl
koscielny 100zl
i ministranci po 20zl

nasz wybor, to dekoracja kosciola za 700zl
Stary 2009-06-21, 20:17   #426
mg78
Zadomowienie

kurcze masakra........... pierwszy raz słyszę....zdzierstwo totalne

mg78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-22, 10:40   #427
katipati
Przyczajenie

Niestety tak jest w diecezji płockiej. A powiem jeszcze coś ciekawszego......ksiądz nam powiedział, żebyśmy się cieszyli że tylko 1200 (w mojej parafii) bo w sąsiednich wioskach księża biorą 1500 zł !!!!!! i że to jest dobra cena......
tak więc pozostawię to już bez komentarza:/

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

nie zapominając przy tym jeszcze o dodatkowym półślubku
Stary 2009-06-22, 15:25   #428
Oliath
Zakorzenienie

My idziem do ksiedzorka w srode - za dwa dni. Zdam relacje i sie okaze, jaka to oliath mocna w gebie... albo ze krowa, ktora duzo szczeka, daje malo mleka
Kubulek
Stary 2009-06-22, 15:30   #429
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety tak jest w diecezji płockiej. A powiem jeszcze coś ciekawszego......ksiądz nam powiedział, żebyśmy się cieszyli że tylko 1200 (w mojej parafii) bo w sąsiednich wioskach księża biorą 1500 zł !!!!!! i że to jest dobra cena......
tak więc pozostawię to już bez komentarza:/

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

nie zapominając przy tym jeszcze o dodatkowym półślubku
Przeczytałam wyżej co pisałaś o cenach w Twojej parafii.. Nie myślałaś by zadzwonić w tej sprawie do kurii? w kościele nie ma czegoś takiego jak cennik, istnieje "co łaska", a tak wysokie ceny jak przedstawiłaś to już na prawdę należy zaskarżyć.. ksiądz nie ma prawa odmówic ci udzielenia sakramentu z powodu tego, że nie chcesz zapłacić tyle ile on sobie winszuje.. paranoja

Moje anioły z masy solnej:
kulbit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-22, 15:48   #430
katipati
Przyczajenie

Oj dużo myslałam o tym żeby rozpętać burzę wokół tego...ale z drugiej strony (wiem, że tym sposobem się na to zezwala )zdałam sobie sprawę, że mogę sobie bardziej zaszkodzić....
Nie wiadomo czy uda nam się z tym wygrać, a może skończyć się tak, że to będzie najgorszy dzień w życiu a nie najpiękniejszy.....
Na pewno będziemy jeszcze rozmawiali z księdzem o tak wysokiej sumie....ale i tak nic to nie da
W tedy raczej na pewno wykonamy wykonamy telefon do kurii.....
Stary 2009-06-23, 12:41   #431
klocuszek27
Raczkowanie

Daj znać potem co zdziałałaś Jesteśmy z Tobą

Ja byłam przerażona, jak nam ksiądz zasugerował 500-1000zł za tę przyjemność Ale Twój cennik przerósł wszystko, to bardzo dużo pieniędzy My mamy tyle wydatków teraz im bliżej ślubu, że w sumie każdy grosz się liczy, a tu jeszcze tyle księdzu trzeba dać, smutne...
Stary 2009-06-23, 13:15   #432
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Oj dużo myslałam o tym żeby rozpętać burzę wokół tego...ale z drugiej strony (wiem, że tym sposobem się na to zezwala )zdałam sobie sprawę, że mogę sobie bardziej zaszkodzić....
Nie wiadomo czy uda nam się z tym wygrać, a może skończyć się tak, że to będzie najgorszy dzień w życiu a nie najpiękniejszy.....
Na pewno będziemy jeszcze rozmawiali z księdzem o tak wysokiej sumie....ale i tak nic to nie da
W tedy raczej na pewno wykonamy wykonamy telefon do kurii.....

Oczywiście to Twój wybór i Ty z narzeczonym musicie zdecydować jak postąpić.

Ale pamiętam jak kilka lat temu moja przyjaciółka miała problem z księdzem przed chrztem córki, chodziło o finanse i fakt, że ksiądz "jej nie widuje w kościele".. Przyjaciólka była zrozpaczona, nie wiedziała co zrobić, jej ojciec poszedł z nią ponownie do księdza i powiedział, że jeśli ten dalej nie będzie chciał udzielić chrztu sprawa oprze się o Kurię.. ksiądz od razu zaczął inaczej spiewac..
Ja poprostu bym takiej kwoty nigdy nie zapłaciła.. cennik to moze być w sklepie, kawiarni, hotelu itd ale nie w kościele..

Stary 2009-06-23, 14:03   #433
kaska3025
Przyczajenie

Smile Dot.: Opłata za ślub kościelny

Witam wszystkich. Ja biorę ślub we wrześniu i nie wiem ile będę płaciła. Jak się spytałam w kancelarii to mi powiedzieli żę się dowiem na prywatnej rozmowie z księdzem. Więc już się ciekawie zapowiada , tym bardziej że mój proboszcz nie ma zbyt przychylnych opini. Może ktoś z was zna parafię św. Zygmunta w warszawie i może mi coś powiedzieć?
kaska3025 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-23, 14:10   #434
katipati
Przyczajenie

Dzięki dziewczyny za słowa otuchy w połowie lipca wybieram się do księdza na spisanie protokołu...więc zdam wam relację z kolejnej negocjacji ceny
Stary 2009-06-23, 15:09   #435
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki dziewczyny za słowa otuchy w połowie lipca wybieram się do księdza na spisanie protokołu...więc zdam wam relację z kolejnej negocjacji ceny
trzymam kciuki!

Stary 2009-06-24, 11:29   #436
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klocuszek27 Pokaż wiadomość
Daj znać potem co zdziałałaś Jesteśmy z Tobą

Ja byłam przerażona, jak nam ksiądz zasugerował 500-1000zł za tę przyjemność Ale Twój cennik przerósł wszystko, to bardzo dużo pieniędzy My mamy tyle wydatków teraz im bliżej ślubu, że w sumie każdy grosz się liczy, a tu jeszcze tyle księdzu trzeba dać, smutne...
Nie rozumiem... to bierzcie ślub bez księdza

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-24, 13:51   #437
Harrods
Zadomowienie

My za ślub w głównym łódzkim kościele płaciliśmy:

- po 50,00 zł za zapowiedzi
- 500,00 zł za ceremonię
- 150,00 zł organiście
Harrods jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-24, 15:14   #438
Oliath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
?
Umyka mi sens Twojej wypowiedzi, Freso - jak zwykle przewrotnej . Co masz na mysli mianowicie?...
Kubulek
Stary 2009-06-24, 20:46   #439
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Oliath Pokaż wiadomość
?
Umyka mi sens Twojej wypowiedzi, Freso - jak zwykle przewrotnej . Co masz na mysli mianowicie?...
A no to:
- jeśli ktoś decyduje się na wzięcie ślubu kościelnego / konkordatowego to zapewne zdaje sobie sprawę, że za taką ceremonię też się płaci.
Jeśli planuje się wydatki ślubne to należy uwzględnić także ten, a jest on właściwie najważniejszy zważywszy na to, że bez pięknej sukni ślubować można zaś bez księdza to już jakoś nie za bardzo. Dlatego dziwi mnie trochę takie narzekanie.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-25, 11:30   #440
arisa
Zadomowienie

Cytat:
A no to:
- jeśli ktoś decyduje się na wzięcie ślubu kościelnego / konkordatowego to zapewne zdaje sobie sprawę, że za taką ceremonię też się płaci.
Jeśli planuje się wydatki ślubne to należy uwzględnić także ten, a jest on właściwie najważniejszy zważywszy na to, że bez pięknej sukni ślubować można zaś bez księdza to już jakoś nie za bardzo. Dlatego dziwi mnie trochę takie narzekanie.
Każda PM liczy się z kosztami za ceremonie, ale to, co robią księża, to jest przegięcie, dlatego rozumiem, że mogą się czuć oburzone/przerażone/wściekłe.

http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png

http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png

15.12.2010 - prawo jazdy zdane
arisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-26, 08:42   #441
Oliath
Zakorzenienie

Hm. A placisz lekarzowi przyjmujacemu na NFZ, bo tego oczekuje? Placisz ekspedientce w sklepie za to, ze poda Ci towar zza lady? Placisz urzednikowi w banku za to, ze przeprocesuje polecenie zaplaty?
Dla mnie argument zadnej wagi.

Jestesmy juz po protokole i jestem przemile zaskoczona. Ksiadz upieral sie, ze zadnego "nie mniej niz" nie ma, ze nie powie ile zwyczajowo pary mlode daja, bo to jest co laska i koniec dyskusji. Urywek rozmowy z poprzedzajaca nas para slyszelismy zza drzwi jeszcze przed naszym protokolem, wiec nic o tym nie bylo mowy podczas naszej rozmowy z ksiedzem. Poza tym zadnego odpytywania z paciorka, same konkrety, troszke zartow. Koniec koncow za organiste (jako, ze to usluga normalna jest) zaplacimy 50, za zapowiedzi tradycyjnie 50 (z dobrej woli), a dobrowolna ofiara za slub+chrzest coreczki bedzie wynosila pomiedzy 100 a 150 pln, w zaleznosci od zasobnosci naszych portfeli tuz przed.

Podsumowujac, niezaleznie od wszystkiego wiecej bym dac nie chciala. Wolalabym wrecz kupic za to dzieciakom prezenty, a nawet - wywalic na paznokcie, perfumy, cokolwiek ;D

Udzielenie sakramentu jest posluga kaplanska, nie usluga komercyjna - to nie podlega dyskusji, Freso
Kubulek
Stary 2009-06-26, 10:34   #442
klocuszek27
Raczkowanie

Cytat:
Nie napisałam, że bez księdza ...

---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ----------

Cytat:
A no to:
Jeśli mam dać księdzu 200zł to ok, ale jak mam mu dawać 1000, to chyba mam prawo ponarzekać??? Kto tyle dostaje za godzinę pracy???
Stary 2009-06-27, 13:11   #443
arisa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez klocuszek27 Pokaż wiadomość

Jeśli mam dać księdzu 200zł to ok, ale jak mam mu dawać 1000, to chyba mam prawo ponarzekać??? Kto tyle dostaje za godzinę pracy???
Luksusowe prostytutki

Stary 2009-06-29, 15:04   #444
kaska3025
Przyczajenie

Witam . Ja w niedzielę byłam na skupieniu przedmałżeńskim. Prowadził to ks. proboszcz i mówił również o opłatach za ślub. Byłam bardzo miło zaskoczona, ponieważ okazało się że jest on specjalistą od prawa kanonicznego. I powiedział że żaden ksiądz nie ma prawa żądać zapłaty za ślub. Według art. 848 prawa kanonicznego ubóstwo nie może być przyczyną odmowy przyjęcia jakiegokolwiek sakramentu. Jeżeli kogoś nie stać , ksiądz powinien udzielić sakramentu bez datków. Nawet jeżeli ksiądz zażąda np. 600 zł. a ciebie nie stać możesz położyć ile uważasz np. 200 zł i musi ci sakramentu udzielić. Zawsze możecie się zwrócić wrazie czego do kurii o pomoc.
kaska3025 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-29, 18:38   #445
arisa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kaska3025 Pokaż wiadomość
Witam . Ja w niedzielę byłam na skupieniu przedmałżeńskim. Prowadził to ks. proboszcz i mówił również o opłatach za ślub. Byłam bardzo miło zaskoczona, ponieważ okazało się że jest on specjalistą od prawa kanonicznego. I powiedział że żaden ksiądz nie ma prawa żądać zapłaty za ślub. Według art. 848 prawa kanonicznego ubóstwo nie może być przyczyną odmowy przyjęcia jakiegokolwiek sakramentu. Jeżeli kogoś nie stać , ksiądz powinien udzielić sakramentu bez datków. Nawet jeżeli ksiądz zażąda np. 600 zł. a ciebie nie stać możesz położyć ile uważasz np. 200 zł i musi ci sakramentu udzielić. Zawsze możecie się zwrócić wrazie czego do kurii o pomoc.
Cały czas to powtarzamy dziewczynom, ale czasem szkoda nerwów, zwlaszcza w takim drażliwym okresie.

Stary 2009-07-11, 13:45   #446
parafianin
Przyczajenie

hmmu nas w byczynie( woj kuj pom, powiat radziejow), ksiadz bierze za slub koscielny 700zl, plus organista 35ozl, koscielny 150zl,. no i zapowiedzi 100zl, aaaa zgoda na slub w innej parafii wynosi 200zl, poprostu masakra..., no ale to nasza byczyna- mala wioska, ale ksiadz zdziera okropnie,.pozdr i zazdroszcze płacącym mniej...
parafianin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-11, 14:18   #447
martak110
Rozeznanie

Hej !
Czytam i czytam ten wątek i uwierzyć nie moge w te ceny ,wiedzialam ze księdza sobie krzycza dość sporo i ze to co MY zapłacilismy to niewiele dla nich ale sie tym nie przejmowałam,jednak zachowanie ksiedza w dzien slubu było lekceważące (moj TZ stwierdził ze pewnie za mało dostali i dlatego są obrażeni)

Za ślub dalismy 400 (tylko Tż pracuje)
organista 50
kościelny 50

Jeżeli ksiądz ma cennik i wymaga takiej kwoty to Ty zażądaj rachunku ,przeciez za prawie każdą usługe za tora płacisz możesz żądać paagon lub fakture. Mi tak powiedział kiedys bardzo prywatnie jeden ksiądz, ze jak usłysze ze jest cennik to powiedziec ze ok ale ty chcesz za to rachunek i juz. A "co łaska" to juz ok bez rachunku.

Dla mnie to jest obużające takie ceny za coś co jest ich obowiązkiem.
kto dostaje tyle kasy za godzine pracy? Bo ja bym chciała tyle zarabiać.
Jest na świecie taki rodzaj smutku, którego nie można wyrazić łzami. Nie można go nikomu wytłumaczyć. Nie mogąc przybrać żadnego kształtu, osiada ciasno na dnie serca jak śnieg podczas bezwietrznej nocy.
martak110 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-11, 14:24   #448
Pysiowata
Raczkowanie

dziewczyny jak tak czytam to oczom nie wierzę !!! tyle kasy wołają u was na ślub że przerażona jestem... a ja myślałam że u nas dużo się daje.. ja dałam 100zł na zapowiedzi, i drugie 100zł na zapowiedzi w parafii mojego TŻ, a na ślub damy 300zł. No i organista to będzie ok 100zł lub 150. Ale u nas samemu kościół się ubiera, bo w małej wiosce ślub bierzemy i tylko my mamy ślub w tym dniu. Na dekorację kościoła wydam ok100zł plus bukiet przed ołtarz ok300zł.
Ale chyba przestanę narzekać na księdza że zdziera bo te 300zł to nie da się porównać do sum o których wy piszecie...
Stary 2009-07-11, 14:37   #449
Ellisa
Raczkowanie

Ja jestemz innej parafii a mąż z innej.Ale od kilu lat mieszkam na terenie należącym do parafii męża.Ksiądz uznał ze skoro od kilku lat przyjmuje tu gdzie mieszkam ksiedza po kloędzie,to to jest teraz moja parafia.Ominęło mnie załatwianie licencji na ślub ze swojej,tam gdzie jestem zameldowana.U siebie zapłaciłabym tzw.półślubek - 400 zł i 200 zł za zapowiedzi.W parafii w której bierzemy ślub ksiądz powiedział wprost że bierze 800 zł.Zapytał czy robimy duże wesele i jaki jest obecnie nasz stan finansów.Stanęło na tym że zapłacimy 500 zł księdzu,150 zł,organiście.i za zapowiedzi ,jeszcze nie wiem ile.
Ellisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-14, 12:07   #450
molly18
Raczkowanie

Oj, ciekawa jestem jak to u mnie bedzie. Mam nadzieje ze dobrze, bo nie chce sie klocic z ksiedzem, chyba bym nawet nie umiala. Proboszcza mamy nowego od roku, ale inni ksieza mnie kojarza a z jednym takim starszym to sie dobrze znam (moja rodzina tez), no i mam nadzieje, ze nic mi nie wywinie ten nowy proboszcz. Bo potem bedzie glupio do kosciola chodzic. Poza tym, ja bym sie bala ze po takiej klotni to potem jakies nieciekawe kazanie mi powie czy cos w tym stylu hihihi.
molly18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości