|
|
#421 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Opłata za ślub kościelny
Cytat:
![]() Pierwsze slysze o polslubku!!! Wrrr Kati, prosze Cie nie plac mu tyle!!! Tu masz linka do prawa kanonicznego i rzuc mu w twarz te paragrafy o oplatach kawal k.....sa (cisnienie mi skoczylo do 300!!!)http://archidiecezja.lodz.pl/czytelni/prawo/k5t1.html Niom. Wiec sprawdz, co biskupi na to
|
|
|
#422 |
|
Raczkowanie
|
Moja kwiaciarka może mi wypożyczyć pokrowce na krzesła i klęcznik za 50 zł, nie musisz płacić 200zł firmie dekoratorskiej, poszukaj dalej lub sama kup materiał i zrób to sama, będzie taniej
|
|
|
|
|
#423 |
|
Przyczajenie
|
No niestety u nas istnieje coś takiego jak półślubek....czyli młody musi zapłacić za zapowiedzi w jego kościele...paranoja!!!!!!
Próbowaliśmy gadać z księdzem, ze to przesada, ze za drogo...to powiedział tylko tyle, ze jak nie zapłacimy to nie udzieli ślubu. Rozbestwili się na maksa!!!!!!!!
|
|
|
|
|
#424 |
|
Zakorzenienie
|
Masz wiec podstawy, by zaskarzyc ksiedza w Kurii.
Chyba, ze stac cie bez problemu na taki wydatek i nie chcesz tykac gowna, zeby nie smierdzialo
|
|
#425 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() gdzie tak jest? jaki region polski u nas byl wolny datek (zasugerowany..) slub 500zl organista 150zl koscielny 100zl i ministranci po 20zl nasz wybor, to dekoracja kosciola za 700zl
|
|
|
#426 |
|
Zadomowienie
|
kurcze masakra........... pierwszy raz słyszę....zdzierstwo totalne
|
|
#427 |
|
Przyczajenie
|
Niestety tak jest w diecezji płockiej. A powiem jeszcze coś ciekawszego......ksiądz nam powiedział, żebyśmy się cieszyli że tylko 1200 (w mojej parafii) bo w sąsiednich wioskach księża biorą 1500 zł !!!!!! i że to jest dobra cena......
tak więc pozostawię to już bez komentarza:/ ---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ---------- nie zapominając przy tym jeszcze o dodatkowym półślubku |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#428 |
|
Zakorzenienie
|
My idziem do ksiedzorka w srode - za dwa dni. Zdam relacje
i sie okaze, jaka to oliath mocna w gebie... albo ze krowa, ktora duzo szczeka, daje malo mleka
|
|
#429 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#430 |
|
Przyczajenie
|
Oj dużo myslałam o tym żeby rozpętać burzę wokół tego...ale z drugiej strony (wiem, że tym sposobem się na to zezwala
)zdałam sobie sprawę, że mogę sobie bardziej zaszkodzić....Nie wiadomo czy uda nam się z tym wygrać, a może skończyć się tak, że to będzie najgorszy dzień w życiu a nie najpiękniejszy..... Na pewno będziemy jeszcze rozmawiali z księdzem o tak wysokiej sumie....ale i tak nic to nie da W tedy raczej na pewno wykonamy wykonamy telefon do kurii..... |
|
|
|
|
#431 |
|
Raczkowanie
|
Daj znać potem co zdziałałaś
Jesteśmy z Tobą ![]() Ja byłam przerażona, jak nam ksiądz zasugerował 500-1000zł za tę przyjemność Ale Twój cennik przerósł wszystko, to bardzo dużo pieniędzy My mamy tyle wydatków teraz im bliżej ślubu, że w sumie każdy grosz się liczy, a tu jeszcze tyle księdzu trzeba dać, smutne...
|
|
|
|
|
#432 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście to Twój wybór i Ty z narzeczonym musicie zdecydować jak postąpić. Ale pamiętam jak kilka lat temu moja przyjaciółka miała problem z księdzem przed chrztem córki, chodziło o finanse i fakt, że ksiądz "jej nie widuje w kościele".. Przyjaciólka była zrozpaczona, nie wiedziała co zrobić, jej ojciec poszedł z nią ponownie do księdza i powiedział, że jeśli ten dalej nie będzie chciał udzielić chrztu sprawa oprze się o Kurię.. ksiądz od razu zaczął inaczej spiewac.. Ja poprostu bym takiej kwoty nigdy nie zapłaciła..
|
|
|
|
#433 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich. Ja biorę ślub we wrześniu i nie wiem ile będę płaciła. Jak się spytałam w kancelarii to mi powiedzieli żę się dowiem na prywatnej rozmowie z księdzem. Więc już się ciekawie zapowiada , tym bardziej że mój proboszcz nie ma zbyt przychylnych opini. Może ktoś z was zna parafię św. Zygmunta w warszawie i może mi coś powiedzieć?
|
|
|
|
|
#434 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki dziewczyny za słowa otuchy
w połowie lipca wybieram się do księdza na spisanie protokołu...więc zdam wam relację z kolejnej negocjacji ceny
|
|
|
|
|
#435 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#437 |
|
Zadomowienie
|
My za ślub w głównym łódzkim kościele płaciliśmy:
- po 50,00 zł za zapowiedzi - 500,00 zł za ceremonię - 150,00 zł organiście |
|
|
|
|
#438 |
|
Zakorzenienie
|
?
Umyka mi sens Twojej wypowiedzi, Freso - jak zwykle przewrotnej . Co masz na mysli mianowicie?...
|
|
#439 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- jeśli ktoś decyduje się na wzięcie ślubu kościelnego / konkordatowego to zapewne zdaje sobie sprawę, że za taką ceremonię też się płaci. Jeśli planuje się wydatki ślubne to należy uwzględnić także ten, a jest on właściwie najważniejszy zważywszy na to, że bez pięknej sukni ślubować można zaś bez księdza to już jakoś nie za bardzo. Dlatego dziwi mnie trochę takie narzekanie.
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#440 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane |
|
|
|
|
|
#441 |
|
Zakorzenienie
|
Hm. A placisz lekarzowi przyjmujacemu na NFZ, bo tego oczekuje? Placisz ekspedientce w sklepie za to, ze poda Ci towar zza lady? Placisz urzednikowi w banku za to, ze przeprocesuje polecenie zaplaty?
Dla mnie argument zadnej wagi. Jestesmy juz po protokole i jestem przemile zaskoczona. Ksiadz upieral sie, ze zadnego "nie mniej niz" nie ma, ze nie powie ile zwyczajowo pary mlode daja, bo to jest co laska i koniec dyskusji. Urywek rozmowy z poprzedzajaca nas para slyszelismy zza drzwi jeszcze przed naszym protokolem, wiec nic o tym nie bylo mowy podczas naszej rozmowy z ksiedzem. Poza tym zadnego odpytywania z paciorka, same konkrety, troszke zartow. Koniec koncow za organiste (jako, ze to usluga normalna jest) zaplacimy 50, za zapowiedzi tradycyjnie 50 (z dobrej woli), a dobrowolna ofiara za slub+chrzest coreczki bedzie wynosila pomiedzy 100 a 150 pln, w zaleznosci od zasobnosci naszych portfeli tuz przed. Podsumowujac, niezaleznie od wszystkiego wiecej bym dac nie chciala. Wolalabym wrecz kupic za to dzieciakom prezenty, a nawet - wywalic na paznokcie, perfumy, cokolwiek ;D Udzielenie sakramentu jest posluga kaplanska, nie usluga komercyjna - to nie podlega dyskusji, Freso
|
|
#442 | |
|
Raczkowanie
|
Nie napisałam, że bez księdza ...
---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#443 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co to jest miłość ? To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu. Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się, że przemókł do głębi serca http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png 15.12.2010 - prawo jazdy zdane |
|
|
|
|
|
#444 |
|
Przyczajenie
|
Witam . Ja w niedzielę byłam na skupieniu przedmałżeńskim. Prowadził to ks. proboszcz i mówił również o opłatach za ślub. Byłam bardzo miło zaskoczona, ponieważ okazało się że jest on specjalistą od prawa kanonicznego. I powiedział że żaden ksiądz nie ma prawa żądać zapłaty za ślub. Według art. 848 prawa kanonicznego ubóstwo nie może być przyczyną odmowy przyjęcia jakiegokolwiek sakramentu. Jeżeli kogoś nie stać , ksiądz powinien udzielić sakramentu bez datków. Nawet jeżeli ksiądz zażąda np. 600 zł. a ciebie nie stać możesz położyć ile uważasz np. 200 zł i musi ci sakramentu udzielić. Zawsze możecie się zwrócić wrazie czego do kurii o pomoc.
|
|
|
|
|
#445 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#446 |
|
Przyczajenie
|
hmm
u nas w byczynie( woj kuj pom, powiat radziejow), ksiadz bierze za slub koscielny 700zl, plus organista 35ozl, koscielny 150zl,. no i zapowiedzi 100zl, aaaa zgoda na slub w innej parafii wynosi 200zl, poprostu masakra..., no ale to nasza byczyna- mala wioska, ale ksiadz zdziera okropnie,.pozdr i zazdroszcze płacącym mniej...
|
|
|
|
|
#447 |
|
Rozeznanie
|
Hej !
Czytam i czytam ten wątek i uwierzyć nie moge w te ceny ,wiedzialam ze księdza sobie krzycza dość sporo i ze to co MY zapłacilismy to niewiele dla nich ale sie tym nie przejmowałam,jednak zachowanie ksiedza w dzien slubu było lekceważące (moj TZ stwierdził ze pewnie za mało dostali i dlatego są obrażeni) Za ślub dalismy 400 (tylko Tż pracuje) organista 50 kościelny 50 Jeżeli ksiądz ma cennik i wymaga takiej kwoty to Ty zażądaj rachunku ![]() ,przeciez za prawie każdą usługe za tora płacisz możesz żądać paagon lub fakture. Mi tak powiedział kiedys bardzo prywatnie jeden ksiądz, ze jak usłysze ze jest cennik to powiedziec ze ok ale ty chcesz za to rachunek i juz. A "co łaska" to juz ok bez rachunku.Dla mnie to jest obużające takie ceny za coś co jest ich obowiązkiem. kto dostaje tyle kasy za godzine pracy? Bo ja bym chciała tyle zarabiać.
Jest na świecie taki rodzaj smutku, którego nie można wyrazić łzami. Nie można go nikomu wytłumaczyć. Nie mogąc przybrać żadnego kształtu, osiada ciasno na dnie serca jak śnieg podczas bezwietrznej nocy. |
|
|
|
|
#448 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny jak tak czytam to oczom nie wierzę !!! tyle kasy wołają u was na ślub że przerażona jestem... a ja myślałam że u nas dużo się daje.. ja dałam 100zł na zapowiedzi, i drugie 100zł na zapowiedzi w parafii mojego TŻ, a na ślub damy 300zł. No i organista to będzie ok 100zł lub 150. Ale u nas samemu kościół się ubiera, bo w małej wiosce ślub bierzemy i tylko my mamy ślub w tym dniu. Na dekorację kościoła wydam ok100zł plus bukiet przed ołtarz ok300zł.
Ale chyba przestanę narzekać na księdza że zdziera bo te 300zł to nie da się porównać do sum o których wy piszecie...
|
|
|
#449 |
|
Raczkowanie
|
Ja jestemz innej parafii a mąż z innej.Ale od kilu lat mieszkam na terenie należącym do parafii męża.Ksiądz uznał ze skoro od kilku lat przyjmuje tu gdzie mieszkam ksiedza po kloędzie,to to jest teraz moja parafia.Ominęło mnie załatwianie licencji na ślub ze swojej,tam gdzie jestem zameldowana.U siebie zapłaciłabym tzw.półślubek - 400 zł i 200 zł za zapowiedzi.W parafii w której bierzemy ślub ksiądz powiedział wprost że bierze 800 zł.Zapytał czy robimy duże wesele i jaki jest obecnie nasz stan finansów.Stanęło na tym że zapłacimy 500 zł księdzu,150 zł,organiście.i za zapowiedzi ,jeszcze nie wiem ile.
|
|
|
|
|
#450 |
|
Raczkowanie
|
Oj, ciekawa jestem jak to u mnie bedzie. Mam nadzieje ze dobrze, bo nie chce sie klocic z ksiedzem, chyba bym nawet nie umiala. Proboszcza mamy nowego od roku, ale inni ksieza mnie kojarza a z jednym takim starszym to sie dobrze znam (moja rodzina tez), no i mam nadzieje, ze nic mi nie wywinie ten nowy proboszcz. Bo potem bedzie glupio do kosciola chodzic. Poza tym, ja bym sie bala ze po takiej klotni to potem jakies nieciekawe kazanie mi powie czy cos w tym stylu hihihi.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:22.

kawal k.....sa (cisnienie mi skoczylo do 300!!!)

Próbowaliśmy gadać z księdzem, ze to przesada, ze za drogo...to powiedział tylko tyle, ze jak nie zapłacimy to nie udzieli ślubu. Rozbestwili się na maksa!!!!!!!!