Shih Tzu cz. III - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-07-05, 23:21   #421
strzalka44
Wtajemniczenie

GG do strzalka44
Dot.: Shih Tzu cz. III

Tak używałam Super Cream i faktycznie efekt był ok, ale już mi się skończył i tak mnie kusi ta odżywka z Pet socjety że narazie ją kupie
Mi All system sprawdzał się w wieku wczesno - szczenięcym, ale później okazał się za słaby
U nas te końcówki dostają po pupie bo on łazi po wysokiej trawie, krzakach ciągle w piachu jak to w lesie więc wiecznie przykurzone ...
No cóż trudno najwyżej będe miała pięknego psa z sianem na końcach hehehe
Mi inne odżywki z Bio groomu nie podeszły niestety tylko Super Cream

...Liwia ur. 3.05.2015, 3820 g, 58 cm...
strzalka44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 10:30   #422
lelkkaa
Raczkowanie

Hej dziewczyny Mam do Was małe pytanko... może któraś z Was będzie się orientować w tych sprawach. Mój chłopak ma owczarka niemieckiego... Od jakiegoś czasu nie chciał jeść i stwierdziliśmy, że ma robaki no i dostał lekarstwo i była poprawa na kilka dni ale ostatnio zaczął wymiotować żółcią i cały się trzęsie. Pojechaliśmy do weta a ten nas zlekceważył. Może wiecie co mu dolega???? Strasznie wygląda, jest zmizerniały... A tak apropo to mój mały Shih Tzak jest w pełni formy i zajada same owoce... począwszy od malin a skończywszy na agreście i czereśniach. Sam sobie zrywa agrest Myślałam, że po czereśniach będzie miał biegunke ale nic z tych rzeczy Karmy to nie jadł od 2 dni bo tylko owoce i warzywa mu w głowie ale przypuszczam, że zatęskni za karmą Obciełam mu dzisiaj włoski koło oczu i przy łapkach
lelkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 11:45   #423
monika733
BAN stały

GG do monika733

Cytat:
Napisane przez lelkkaa Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny Mam do Was małe pytanko... może któraś z Was będzie się orientować w tych sprawach. Mój chłopak ma owczarka niemieckiego... Od jakiegoś czasu nie chciał jeść i stwierdziliśmy, że ma robaki no i dostał lekarstwo i była poprawa na kilka dni ale ostatnio zaczął wymiotować żółcią i cały się trzęsie. Pojechaliśmy do weta a ten nas zlekceważył. Może wiecie co mu dolega???? Strasznie wygląda, jest zmizerniały... A tak apropo to mój mały Shih Tzak jest w pełni formy i zajada same owoce... począwszy od malin a skończywszy na agreście i czereśniach. Sam sobie zrywa agrest Myślałam, że po czereśniach będzie miał biegunke ale nic z tych rzeczy Karmy to nie jadł od 2 dni bo tylko owoce i warzywa mu w głowie ale przypuszczam, że zatęskni za karmą Obciełam mu dzisiaj włoski koło oczu i przy łapkach
Co to za wet ??
Jedźcie do innego bo powodów takiego zachowania może być kilka od zatrucia po raka żołądka czy jelit !

Co do malucha to jesli jest szczenieciem poniżej 6miesiąca życia niebespieczne jesy pozwalanie mu na spozywanie duzych ilości owocó i to jeszcze tak zróżnicowanych - rozlególuje sobie żołądek i będziecie mieli kolejny kłopot !
monika733 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 19:04   #424
lelkkaa
Raczkowanie

Niestety nie jestem w stanie cały czas go pilnować. On sam siedzi w ogrodzie i sobie zjada. Ale on też nie je karmy bo chyba mu jest za gorąco.... Dzisiaj jest troszkę zimniej i lepiej się czuje. Pobiegał po wodzie i wskakiwał do kałuż i jest Happy
lelkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-06, 20:35   #425
monika733
BAN stały

GG do monika733

Cytat:
Napisane przez lelkkaa Pokaż wiadomość
Niestety nie jestem w stanie cały czas go pilnować. On sam siedzi w ogrodzie i sobie zjada. Ale on też nie je karmy bo chyba mu jest za gorąco.... Dzisiaj jest troszkę zimniej i lepiej się czuje. Pobiegał po wodzie i wskakiwał do kałuż i jest Happy
Niestety nie jest to ani usprawiedliwienie ani odpowiedzialne zachowanie z Waszej strony !
A co będzie jak piesek zje trucizne czy np. zainfrekowany kał innego zwierzaczka ? Nie pilnują malca na jego wybiegu nie będziecie mogli zaingerowac jak zje cos takiego ---- a zapewniam Ciebie wystarczy mała cząstka kału np. szczura chorego i możecoie się z pięknym szczeniaczkiem pożegnać !
Prosze Was pilnujcie go dla jedo dobra !!
Stary 2010-07-07, 00:03   #426
kkaarroollaaa
Przyczajenie

witam właśnie znalazłam to forum. Szukam informacji ile powinien ważyć 3 miesięczny shih tzu??
mam śliczną leniwą suczke Lusie i się zastanawiam czy czasem nie za dużo dostaje jedzonka bo jest taki mały grubasek. Fakt futerko też robi swoje :P wczoraj była u wet i ją pani ważyła to ma 1,600 czy to jest w normie??
Pozdrawiam wszystkich właścicieli tych słodkich psiaków!!
kkaarroollaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-07, 09:28   #427
strzalka44
Wtajemniczenie

GG do strzalka44

Moim zdaniem to jest mało.
Dużo zależy też od budowy samego pieska, może ona jest maluka
Mój Tobi w jej wieku ważył ok 2,5 kg
Dawaj jej posiłki o stałych porach i w wyliczonych porcjach, tak żeby się najadała ale nie przejadała i na pewno nie będzie za gruba

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-07-07, 13:14   #428
Twoj_Sen
Przyczajenie

Witam Wszystkich !
jestem nowa i chciałabym się trochę dowiedziec na temat tej wspaniałej rasy ponieważ bardzo mało wiem .
od 26 czerwca jestem właścicielką Shih tzu
4 lipca mój piesek skończył 2 miesiące
jak na początek chciałabym się dowiedziec czy w takim wieku może jeśc coś więcej poza zwykłą karmą ?
chciałabym dac mu coś więcej, ale nie jestem co do tego przekonana . nie wiem jak zareaguje na nowe jedzenie i czy coś mu nie zaszkodzi .
Pozdrawiam
Twoj_Sen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-07, 16:13   #429
strzalka44
Wtajemniczenie

GG do strzalka44

Możesz podawać np. mięsko kurczak/indyk/wołowinka + warzywka np. marchewkę i ryż albo makaron. Owocki też można idawać ale to wszystko jak dziecku po troszeczku i systematycznie zwiększaj porcje obserwując czy nic złego się nie dzieje

lelkkaa uważaj z tymi owocami, bo jak my się ich za dużo najemy to też mamy problemy to co dopiero psiaki. Owoce nie mogą zastępować mu posiłków one mają być dodatkiem/smakołykiem .

Stary 2010-07-09, 10:57   #430
gwiazdkadg
Zakorzenienie

Wczoraj wrócili z wakacji z gór. Mayki był bardzo przybity
taki smutny chodził. chyba tęsknił za wolnością bo tam miał bardzo duużo luzu nawet całował owce
parę fotek wstawiam ale ogólnie to ma mało bo więcej filmików, ale odtwarzam je tylko w aparacie
bo na kompie są jakieś problemy ;/
szkoda.. hehe bo ma filmik jak bawi się z krową i jak całuje owce
i jak pierwszy raz pływa więc zabawy miał duuużo i dużo dzieci spotkał, a on bardzo ludzi dzieci

Pozdrawiam serdecznie
gwiazdkadg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-09, 13:16   #431
Twoj_Sen
Przyczajenie

Dziękuję ;d
chciałbym się również dowiedziec czy coś należy robic z paznokciami takiego szczeniaka ? na każdym dywanie kocu czy jakimś materiale po jakim zdarzy mu się chodzic zaczepia się paznokciami .
słyszałam też coś, że trzeba im oczka przemywac . Ale nie wiem czym

Pozdrawiam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-09, 14:46   #432
strzalka44
Wtajemniczenie

GG do strzalka44

Następna osoba która kupuje psiaka i nie ma podstawowej wiedzy
Po prostu wpisz w google 'czym przemywać oczy psa' i Ci wyskoczy ... są do tego specjalne preparaty i domowe sposoby ...
A paznokcie obcina się jak są za długie, o tym też znajdziesz wiele informacji w necie a jak nie potrafisz sama obciąc to idź do weta.

Stary 2010-07-09, 15:12   #433
gwiazdkadg
Zakorzenienie

na tym forum było już pisane to po paręnaście razy. wystarczy poczytać..

Pozdrawiam serdecznie
gwiazdkadg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-09, 22:45   #434
Fibi_Ola
Przyczajenie

witamobczytałam wszystkie wątki juz chyba i mysle ze zgarnełam duzo wiedzydzieki dziewczyny mam 10tygodniową suczkę Fibi. Narazie jest wszystko ok ale jak bede miala problem -napiszę pozdrawiam
Fibi_Ola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-09, 23:30   #435
strzalka44
Wtajemniczenie

GG do strzalka44
Talking Dot.: Shih Tzu cz. III

Cytat:
Napisane przez Fibi_Ola Pokaż wiadomość
witamobczytałam wszystkie wątki juz chyba i mysle ze zgarnełam duzo wiedzydzieki dziewczyny mam 10tygodniową suczkę Fibi. Narazie jest wszystko ok ale jak bede miala problem -napiszę pozdrawiam
No i to się chwali
Pokaż nam swoje maleństwo

Stary 2010-07-10, 09:17   #436
Fibi_Ola
Przyczajenie

długo czekałam ale wkońcu ją mam
Stary 2010-07-10, 09:29   #437
Fibi_Ola
Przyczajenie

a i mam od razu pytanko...Fibi co jakis czas trzęsie sie głowka..;/ wyglada to jakby miala jakis tik...chcialabym sie dowiedziec czy moze to normalne u szczeniaków??
Stary 2010-07-10, 10:28   #438
monika733
BAN stały

GG do monika733

Cytat:
a i mam od razu pytanko...Fibi co jakis czas trzęsie sie głowka..;/ wyglada to jakby miala jakis tik...chcialabym sie dowiedziec czy moze to normalne u szczeniaków??
Witam !!
Opis mało mówiący o tych odruchach -- jak mam rozumieć to "trzęsienie główka" ? Ale jest niepokojące bo ja nigdy z czymś takim u zdrowych szczeniąt się nie spotkałam !
Stary 2010-07-10, 12:13   #439
Twoj_Sen
Przyczajenie

no nie będę ukrywac bo nic praktycznie nie wiem
ale z czasem będę wiedziec więcej .
wczoraj weterynarz miał zaszczepic mojego pieska a okazało się, że ma prawdopodobnie alergię .

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-10, 12:43   #440
san_D
Raczkowanie

cześć nie było mnie, bo nie miałam netapiszę, żeby wam powiedzieć, że Suzi dostała dzisiaj chyba cieczkę... sama nie wiem, wet już ma zamknięte, sąsiadka, która się zna, powiedziała, że to nie cieczka, bo niby powinno być opuchnięte. Nie wiem, ale krewka się pojawiła... a myślalam, że nie dostanie, za 2-3 tyg miałam w planach sterylizację zresztą poczekamy zobaczymy, ale z drugiej strony skąd wzięłaby się tam krew?

`ale niektóre kwestie rozsądniej jest zapomnieć,
żeby się nie pogrążać i oprzytomnieć,
zacząć od nowa, nie zwariować.`

Edytowane przez san_D
Czas edycji: 2010-07-10 o 12:49
san_D jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-10, 15:41   #441
monika733
BAN stały

GG do monika733

Cytat:
Napisane przez san_D Pokaż wiadomość
cześć nie było mnie, bo nie miałam netapiszę, żeby wam powiedzieć, że Suzi dostała dzisiaj chyba cieczkę... sama nie wiem, wet już ma zamknięte, sąsiadka, która się zna, powiedziała, że to nie cieczka, bo niby powinno być opuchnięte. Nie wiem, ale krewka się pojawiła... a myślalam, że nie dostanie, za 2-3 tyg miałam w planach sterylizację zresztą poczekamy zobaczymy, ale z drugiej strony skąd wzięłaby się tam krew?
Plami z "pipki" ( fachowo : ze sromu ) krwią ??
Powiększenie sromu następuje po kilku dniach trwania cieczki więc najprawdopodobnie to cieczka !
Ile młoda ma miesięcy obecnie ??
Stary 2010-07-10, 16:49   #442
san_D
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monika733 Pokaż wiadomość
Plami z "pipki" ( fachowo : ze sromu ) krwią ??
Powiększenie sromu następuje po kilku dniach trwania cieczki więc najprawdopodobnie to cieczka !
Ile młoda ma miesięcy obecnie ??
Nie było plamek, ja tylko zauważyłam, że ma coś czerwonego, zobaczyłam i tyle, od tamtej pory nic ;P ma 7 miesięcy.

PS. dzisiaj już śmiało mogę powiedzieć, że to cieczka ile trwała u waszych dziewczynek?

Edytowane przez san_D
Czas edycji: 2010-07-11 o 08:58
Stary 2010-07-11, 20:54   #443
Fibi_Ola
Przyczajenie

no to tzręsienie to tak jak skupi sie na jakims punkcie...tak jakby spinala mięśnie...hmmm..nie wiem jak to jeszcze wytlumaczyc...a le jak pojde do weta do sie poradze,,,pozdrawiam
Stary 2010-07-12, 09:16   #444
liskowa89
Przyczajenie

Witam. mam od ponad pół roku w październiku kończącego rok shih tzu. Nauczył się załatwiać na dworze już jakiś czas temu. Kupy już nie robi w domu w ogóle. Od jakiegoś czasu - kliku tyg, nie sikał w domu. Potrafił wytrzymać nawet ładnych parę godzin gdy nikogo nie było. Lecz od paru dni znów zaczął sikać. Pije tyle co zawsze, nauczył się już wychodzić o danych godzinach a teraz potrafi iść na dwór zrobić siusiu, wrócić do domu i tak jeszcze się zsikać.. lub sika np po 2 godzinach od spaceru. I to nie są małe plamy lecz duże kałuże. Nie wiem co z tym zrobić, ma tendencje do sikania gdzie popadnie nawet na łóżko. Mój mąż już jest wyprowadzony z równowagi..

I tu moje pytanie czy spotkałyście się już kiedyś z takim zachowaniem? Czy ma na to wpływ ciepła pogoda? Czy może powinnam iść z nim do weterynarza?
liskowa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-12, 09:21   #445
winogronek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez san_D Pokaż wiadomość
Nie było plamek, ja tylko zauważyłam, że ma coś czerwonego, zobaczyłam i tyle, od tamtej pory nic ;P ma 7 miesięcy.

PS. dzisiaj już śmiało mogę powiedzieć, że to cieczka ile trwała u waszych dziewczynek?
Przeciętnie trwa 3 tyg taka jest długość u wszystkich psów.

Edytowane przez winogronek
Czas edycji: 2010-07-12 o 09:22
winogronek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-12, 12:21   #446
monika733
BAN stały

GG do monika733

Cytat:
Napisane przez liskowa89 Pokaż wiadomość
Witam. mam od ponad pół roku w październiku kończącego rok shih tzu. Nauczył się załatwiać na dworze już jakiś czas temu. Kupy już nie robi w domu w ogóle. Od jakiegoś czasu - kliku tyg, nie sikał w domu. Potrafił wytrzymać nawet ładnych parę godzin gdy nikogo nie było. Lecz od paru dni znów zaczął sikać. Pije tyle co zawsze, nauczył się już wychodzić o danych godzinach a teraz potrafi iść na dwór zrobić siusiu, wrócić do domu i tak jeszcze się zsikać.. lub sika np po 2 godzinach od spaceru. I to nie są małe plamy lecz duże kałuże. Nie wiem co z tym zrobić, ma tendencje do sikania gdzie popadnie nawet na łóżko. Mój mąż już jest wyprowadzony z równowagi..

I tu moje pytanie czy spotkałyście się już kiedyś z takim zachowaniem? Czy ma na to wpływ ciepła pogoda? Czy może powinnam iść z nim do weterynarza?
Powodów może być klika mi nachodzą na myśl 2 :
-- wiek "młodzieńczy" kiedy małolaty głupieja i na chwilkę zapominają czego się nauczyły - sprawdzaja sobie nas ludzi na co mogą sobie pozwolić. Taki "bunt".
-- przeziębienie pęcherza - nawet w takie pupału jest to mozliwe np. gdy nagminnie ochładzamy malucha np. w basenie czy wannie !

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------

Cytat:
no to tzręsienie to tak jak skupi sie na jakims punkcie...tak jakby spinala mięśnie...hmmm..nie wiem jak to jeszcze wytlumaczyc...a le jak pojde do weta do sie poradze,,,pozdrawiam
Ja poszłabym jednak do weta ale nie jakiegoś "bylejakiego" lecz do pożądnej kliniki ! To zachowanie nie jest normalne !

---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Twoj_Sen Pokaż wiadomość
Dziękuję ;d
chciałbym się również dowiedziec czy coś należy robic z paznokciami takiego szczeniaka ? na każdym dywanie kocu czy jakimś materiale po jakim zdarzy mu się chodzic zaczepia się paznokciami .
słyszałam też coś, że trzeba im oczka przemywac . Ale nie wiem czym

Pozdrawiam
Aby poprawnie opiekować się pupilem należy dużo czytać o jego pielęgnacji !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
My możemy odpowiadać na jakieś żadkie zagadnienia ale niestety nie jesteśmy w stanie odpowidać na podstawowe pytania i to jeszcze średni kilka razy zadawane w miesiącu !
BARDZO PROSZĘ WSZYSTKIE NOWE WŁAŚCICIELKI SZCZENIAKÓW O POŚWIĘCENIE KILKU GODZIN NA PRZECZYTANIE CHOĆ PRZEDOSTANIEJ I OSTATNIEJ CZĘŚCI NASZEGO FORUM --- to ułatwi i nam a przede wszystkim WAM całą sprawę !
Małemu szczeniakowi możemy obciąć pazurki zwykłym ludzkim obcinaczem do paznokci -- obcinamy ta najcieńszą część !
Stary 2010-07-12, 18:35   #447
ja-ika
Zakorzenienie

Mój Kodi po dzisiejszym strzyżeniu.
Był bardzo zmęczony i od razu usnął. Myślę, że dużo lepiej się czuje z krótszymi włoskami, bo na spacerku szalał jak nigdy.
Stary 2010-07-12, 21:53   #448
san_D
Raczkowanie

witam jeśli idzie o moją dorosłą kobietkę to nie leci jej dużo... mamy małe gatki po niemowlaczku i jakoś idzie mam nadzieję, że ilość krwi się nie zwiększy...

PS. tata podmywa ją co jakiś czas i jest oki bo ja całe dnie pracuje... przepraszam, że tak przeżywam, ale nigdy suczki nie miałam a wet kazała nam przyjść miesiąc po cieczce na sterylkę i tak zrobimy nie wiem, kiedy się pojawię, bo ta praca.. wiec pozdrowienia i zdrówka dla Was i psiaczków :P

Edytowane przez san_D
Czas edycji: 2010-07-12 o 21:58
Stary 2010-07-12, 22:09   #449
liskowa89
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez monika733 Pokaż wiadomość
Powodów może być klika mi nachodzą na myśl 2 :
-- wiek "młodzieńczy" kiedy małolaty głupieja i na chwilkę zapominają czego się nauczyły - sprawdzaja sobie nas ludzi na co mogą sobie pozwolić. Taki "bunt".
-- przeziębienie pęcherza - nawet w takie pupału jest to mozliwe np. gdy nagminnie ochładzamy malucha np. w basenie czy wannie !

nie wiem, nie chłodzimy go nigdy, sam czasem ucieka i leniuchuje na płytkach, został też w zeszłym tygodniu ogolony bo w długich włoskach strasznie się męczył.
no jak się nic nie poprawi a i częstsze spacerki nie pomogą wybiore się z nim do weta

dziękuje za podpowiedź.
liskowa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-07-13, 08:26   #450
Fibi_Ola
Przyczajenie

wiecie co...?chyba te trzesienie jest na tle nerwowym...obserwowalam ja i trzesie ta glowka glównie jak sie czegos przestraszy...ale weta i tak sie spytam...

uczymy sie chodzic na smyczy

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości