|
|
#421 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pożyteczne porady domowe
dziewczyny, dostałam takie skarpetki z Lidla (niestety aż dwie pary), rozmiar 35-38 a wyglądają na 42-44
Są ogromne i bardzo chciałabym je skurczyć. Materiał 95% poliakryl i 5% poliamid. W oznakowaniach pisze aby prać ręcznie. Jaką temperaturę byście proponowały, aby skarpetki solidnie się skurczyły?A może one są specjalnie takie duże, bo po praniu się po prostu kurczą? Edytowane przez britnay Czas edycji: 2012-11-26 o 22:20 |
|
|
|
|
#422 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
(przy dwójce dzieci podłogi muszę myć codziennie, jedno pełza po podłodze obśliniajac ja, drugie na podłodze uwielbia budować z klocków/ukąłdać puzzle = odbite ślady palców) Podłogę myję płynem do szyb i mopem płaskim takim z frędzlami z mikrofibry. Psikam pianę na podłogę i ciach-ciach mopem, nie ma zadnych zacieków, sucha momentalnie. |
|
|
|
|
|
#423 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja polecam bardzo jasne panele - nie widać smug. |
|
|
|
|
|
#424 |
|
Zakorzenienie
|
ten mop z frędzlami tak szybko nie przemaka
|
|
#425 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od tej piany mop nie namaka i nie jest mokry, podłoga od razu jest sucha praktycznie. Po umyciu piore mopa. No i wiadomo, jest to sposób na takie codzienne błyskawiczne umycie - wiadomo że co parę dni trzeba tę podłogę umyć normalnie, porządnie
|
|
|
|
|
|
#426 |
|
Raczkowanie
|
Kobietki wiecie może czym doczyścić spaloną patelnię od spodu? nie dno ale z tej strony, którą się stawia na kuchenkę
|
|
|
|
|
#427 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#428 |
|
Zakorzenienie
|
Mozna spróbować sodą oczyszczoną szorować.
|
|
|
#429 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#430 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny suszyłam kilka razy pranie w piwnicy i cholernie prześmierdło ;/ Po kilku praniach przykry zapach nadal się utrzymuje.. zwłaszcza na ręcznikach. Macie cos sprawdzonego? |
|
|
|
|
|
#431 |
|
Zakorzenienie
|
jest tez taki płyn do przypaleń, nie pamietam firmy
a w zmywarce próbowałaś? Jeśli nic z tych rzeczy nie pomoże to niestety tak już musi pozostać Co do zapachu ubrań to jeśli można nastaw pranie na 90 stopni z reguły pomaga i dodaj paczke sody oczyszczonej
|
|
#432 |
|
Zakorzenienie
|
tylko że ni ewszystko można w 90 stopniach i jak kolory to też bałabym się prać z sodą czy nie wybarwi ich
w sumie sodę do białego się sypie by nie szarzało albo zeby przywrócić biel ![]() Może spróbować neutralizatorów zapachów, czytam własnie o ONA, są dostępne na all, ale nie wiem jak ze skutecznością takich bo nie używałam nigdy.
Nasz skarb ![]() Edytowane przez bzyczka1 Czas edycji: 2013-01-12 o 16:28 |
|
|
|
|
#435 | |
|
DOMator
|
Cytat:
Te skarpetki powinny być takie luźne, trochę jakby przyduże, na tym polega ich urok. Jeśli są zdecydowanie za duże, to spróbuj wrzucić je do normalnego prania w pralce na 40-50 stopni, może trochę się wstąpią, bo zwykle mają temperaturę prania 30 stopni. |
|
|
|
|
|
#436 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#437 |
|
Zakorzenienie
|
Seona jeżeli dywan jest tkany i nie ma włosów to szczoteczką do mycia paznoki
to dziwne że ten zapach nie da się sprac może wietrzenie na mrozie?kawa też pochłania zapachy, a moze on spleśniał?
|
|
#438 |
|
Zakorzenienie
|
A zapach "z pleśni" z ubrań można jakoś zneutralizować ? Wietrzenie nie pomaga.
|
|
|
|
|
#439 |
|
Zadomowienie
|
Znacie może jakiś sposób jak wywabić zaschnięte plamy z blota ze spodni?
Spodnie były już prane, plamy zblakly ale zostały...
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#440 |
|
Zadomowienie
|
Proszę o pomoc. Czy ma może któraś z Was mop rotacyjny/obrotowy? Jak już w końcu zdecydowałam się takowy kupić okazało się, że jest ich całe mnóstwo. Chciałabym żeby dobrze odwirowywał tą myjącą część, żeby można było ją zdjąć i wyprać w pralce no i przede wszystkim żeby się nie okazało, że naciskając na ten pedał czy jak to się zwie nie przewróciło mi się wiadro z wodą. W załączniku kilka fotek. Myślałam nad tym z Viledy lub Jan Niezbędny ale ostatnio zobaczyłam film na YT o tym szarym i zgłupiałam
|
|
|
|
|
#441 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pamiętam, że tego czerwcowego dnia obudził mnie mój własny krzyk. Serce łomotało mi tak, jakby dusza chciała wyrwać się z piersi i uciec schodami w dół. Tata przybiegł natychmiast i wystraszony, przytulił mnie do siebie, usiłując uspokoić. - Nie mogę przypomnieć sobie jej twarzy. |
|
|
|
|
|
#442 |
|
Zakorzenienie
|
Ktoś pytał i szukał "skrobaczki" do płyt ceramicznych. Od 18-go bm. do kopienia w Biedronce :
http://gazetki.biedronka.pl/g61,dom_...rz%C4%85dku/12 A od 11-go woreczki do prania, w tym - do biustonoszy. |
|
|
|
|
#443 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny, mam do Was pytanie - jaki środek polecacie do wybielenia kilku rzeczy?( T-shirt, poduszka, koszula i obrus)
|
|
|
|
|
#444 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#445 |
|
Zakorzenienie
|
Może i tym razem coś doradzicie
![]() Niedługo wprowadzamy się do nowego mieszkania, w którym są wykładziny.. w miarę nowe, mimo to chciałabym je wyczyścić. Polecacie jakiś sposób/środek? Wykładziny sa oczywiście klejone więc zdjęcie i zawiezienie do profesjonalnego czyszczenia odpada. |
|
|
|
|
#446 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A na dobry (czytaj: skuteczny) środek do prania dywanów jeszcze nie trafiłam. |
|
|
|
|
|
#447 | ||
|
zawsze mam racje
|
Cytat:
Wolę mieć w razie wu, bo jak raz coś przywarło to koniec... Cytat:
Jak dla mnie skuteczniejsza opcja niż te płyny+odkurzanie. Mop tylko do podłóg i dywanów kosztuje ok 120-130 zł (auchan) a na pewno się jeszcze przyda. Działać na pewno działa, bo na tej mikrofibrze zbiera się brud. Można też wypożyczyć odkurzacz piorący(w sklepach z dywanami da się to zrobić) lub zamówić kogoś z takim.
Janusze reklamy “You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf <3 <3 <3 Edytowane przez kobietasukcesu Czas edycji: 2013-02-05 o 11:46 |
||
|
|
|
|
#448 |
|
Zakorzenienie
|
a ja nie wiem czy było czy nie, ale podpowiem (bo może akurat ktoś o tym nie wie).
Jeśli nie chcemy aby na kubkach szklankach robił się osad z herbaty który potem ciężko domyć, wystarczy najpierw wlać wrzątek a potem wrzucić torebkę z herbatą... Ja się o tym dowiedziałam dopiero niedawno więc może jest więcej osób nie świadomych i robiących odwrotnie czyli najpierw torebka a potem wrzątek
|
|
#449 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#450 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ze specjalistą muszę się niestety wstrzymać... za dużo wydatków na raz :/Cytat:
![]() Boje się tylko, ze wykładziny naciągną za dużo wilgoci :/ |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:08.

Są ogromne i bardzo chciałabym je skurczyć. Materiał 95% poliakryl i 5% poliamid. W oznakowaniach pisze aby prać ręcznie. Jaką temperaturę byście proponowały, aby skarpetki solidnie się skurczyły?

Zakończone: 2

w sumie sodę do białego się sypie by nie szarzało albo zeby przywrócić biel 

może wietrzenie na mrozie?
ze specjalistą muszę się niestety wstrzymać... za dużo wydatków na raz :/