Masz pytanie a nie wiesz gdzie je zadać, pisz TUTAJ - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-04, 18:19   #421
201607040946
Konto usunięte

Dot.: Masz pytanie a nie wiesz gdzie je zadac, pisz TUTAJ

Cytat:
Napisane przez papryczzka Pokaż wiadomość
czy internetowe kalkulatory tłuszczu prawidłowo pokazują jego poziom? przecież to zależy od typu sylwetki gdzie jest gromadzony tłuszcz.
Należy tam wpisać obwód talii, szyi albo czegokolwiek, więc trochę prawdy w tym jest... Poza tym, można mieć chude nogi i szeroką talię, a kalkulator pokaże duży procent tłuszczu albo cienką talię i grube biodra i uda, a okaże się, że mamy mały procent tkanki tłuszczowej
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-04, 20:11   #422
paulina.t11
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kaguya Pokaż wiadomość
Należy tam wpisać obwód talii, szyi albo czegokolwiek, więc trochę prawdy w tym jest... Poza tym, można mieć chude nogi i szeroką talię, a kalkulator pokaże duży procent tłuszczu albo cienką talię i grube biodra i uda, a okaże się, że mamy mały procent tkanki tłuszczowej
Mi w kalkulatorach (i przy skomplikowanych ręcznych obliczeniach) wykorzystujących obwód talii i wagę wychodzi, że mam 15-16% tłuszczu, a to niemozliwe

wątek wymiankowy
paulina.t11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-05, 10:17   #423
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez paulina.t11 Pokaż wiadomość
Mi w kalkulatorach (i przy skomplikowanych ręcznych obliczeniach) wykorzystujących obwód talii i wagę wychodzi, że mam 15-16% tłuszczu, a to niemozliwe
Za to moja waga zawsze pokazuje właśnie tyle, ile kalkulatory
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-05, 19:36   #424
papryczzka
Rozeznanie

Cytat:
ja jestem cieniutka w talii, a biodra mam większe, no i jak tu wierzyć
papryczzka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-06, 07:30   #425
paulina.t11
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez papryczzka Pokaż wiadomość
ja jestem cieniutka w talii, a biodra mam większe, no i jak tu wierzyć
Dokładnie. W talii 65cm, w najszerszym miejscu w biodrach 98

wątek wymiankowy
Stary 2014-06-06, 09:16   #426
Fitka
Przyczajenie

Witam Bardzo potrzebuję kilku porad, a nie mam do kogo zwrócić się o pomoc. Nieustannie przeglądam różne fora i strony na internecie, jednak nie mogę odnaleźć odpowiedzi na moje pytanie. A mianowicie chodzi o rekrutajcę na Wychowanie Fizyczne 2014. Test sprawnościowy to pływanie na 50 m stylem dowolnym. Może to być istotne, więc dodam, że nie jestem typowym leniem, tańczyłam od dziecka, ćwiczę w domu ( lecz regularnie ) wzmacniam ręce ( bo mam z nimi duży problem ) oraz biegam aby nabrać kondycji. Nigdy nie bałam się wody, lecz mam ogromny problem z zanużaniem nosa, dlatego jedynym rozwiązaniem jakie widze jest pływanie stylem grzbietowym. Pytania brzmią: Czy jest możliwość przepłynięcia 50 m stylem grzbietowym w minutę, jeżeli zaczynam trenować dopiero teraz? Czy jest to na tyle 'szybki' styl i czy na tych testach nie będzie z tym problemu ? Czy muszę nauczyć się nawrotu ? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Fitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-09, 09:56   #427
Wesel
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Fitka Pokaż wiadomość
Witam Bardzo potrzebuję kilku porad, a nie mam do kogo zwrócić się o pomoc. Nieustannie przeglądam różne fora i strony na internecie, jednak nie mogę odnaleźć odpowiedzi na moje pytanie. A mianowicie chodzi o rekrutajcę na Wychowanie Fizyczne 2014. Test sprawnościowy to pływanie na 50 m stylem dowolnym. Może to być istotne, więc dodam, że nie jestem typowym leniem, tańczyłam od dziecka, ćwiczę w domu ( lecz regularnie ) wzmacniam ręce ( bo mam z nimi duży problem ) oraz biegam aby nabrać kondycji. Nigdy nie bałam się wody, lecz mam ogromny problem z zanużaniem nosa, dlatego jedynym rozwiązaniem jakie widze jest pływanie stylem grzbietowym. Pytania brzmią: Czy jest możliwość przepłynięcia 50 m stylem grzbietowym w minutę, jeżeli zaczynam trenować dopiero teraz? Czy jest to na tyle 'szybki' styl i czy na tych testach nie będzie z tym problemu ? Czy muszę nauczyć się nawrotu ? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
A na zajęciach na tych studiach nie ma pływania?
Kiedy jest ten test? I w jakim czasie przepływasz teraz te 50 m? Bo to też ma znaczenie .
Wesel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-06-09, 18:09   #428
Michalina83
Zakorzenienie

Witam.
Właśnie mam za sobą 3 dni ekstremalnego wysiłku (rajd rowerowy). Jazda rowerem po 7 - 8 godzin dziennie. Wiadomo spalanie zawrotne, nie nadążałam jeść. Wychodziło mi że w każdy dzień zjadłam od 3000 do 3500 Kcal, to i tak dużo mniej niż spaliłam w te dni.
Normalnie jestem na redukcji i staram się jeść tak 1700 - 1900 Kcal. Teraz przynajmniej 2 dni regeneracji się należą i pytanie jak jeść w takie dni regeneracji po ekstremalnym wysiłku? Ssanie w żołądku jest duże. Czy starać się wrócić od razu do tych 1700 czy jednak jeszcze przez te 1-2 dni jeść trochę więcej (ok +500 Kcal więcej mam na myśli). Czytałam kiedyś na jakimś forum, że w dni beztreningowe powinno się jeść zbliżoną ilość Kcal ponieważ regeneracja mięśni też swoje musi spalić.

Jeśli ktoś się orientuje bardziej w temacie to będę wdzięczna za odpowiedź albo jakieś źródło informacji, bo takie rajdy mi się dosyć często trafiają więc to nie jest tylko problem na dzisiaj.
Michalina83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-09, 23:28   #429
Trinette
Zakręcony Chochlik

Dziewczyny potrzebuję szybkiej pomocy. Chcę kupić torbę sportową, bo ze starą się tylko męczę. Jakiej wielkości/ile litrów powinna mieć? Myślałam nad taką 28l-30l. Może to jednak za mało?

„Jeśli możesz sobie coś wymarzyć, możesz to zrobić”
Walt Disney

Trinette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-10, 09:23   #430
Wesel
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Trinette Pokaż wiadomość
Dziewczyny potrzebuję szybkiej pomocy. Chcę kupić torbę sportową, bo ze starą się tylko męczę. Jakiej wielkości/ile litrów powinna mieć? Myślałam nad taką 28l-30l. Może to jednak za mało?
No to chyba zależy co w niej nosisz, gdzie, jak często i czy masz samochód czy raczej coś ogólnodostępnego . Wydaje mi się, że najlepiej Ci będzie porównać do starej - czy była za mała, za duża, za kwadratowa czy za okrągła .

Ja mam z Decathlonu taką z adidasa za 50 zł, ale nie ma jej (i nie było) na stronie - bardzo fajna, na buty, butelkę, ubrania bardzo fajna. Żel pod prysznic, ręcznik też się zmieści - ja mam siłownię pod nosem, więc kąpię się w domu już .
Stary 2014-06-10, 11:20   #431
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Cytat:
Napisane przez Michalina83 Pokaż wiadomość
Witam.
Właśnie mam za sobą 3 dni ekstremalnego wysiłku (rajd rowerowy). Jazda rowerem po 7 - 8 godzin dziennie. Wiadomo spalanie zawrotne, nie nadążałam jeść. Wychodziło mi że w każdy dzień zjadłam od 3000 do 3500 Kcal, to i tak dużo mniej niż spaliłam w te dni.
Normalnie jestem na redukcji i staram się jeść tak 1700 - 1900 Kcal. Teraz przynajmniej 2 dni regeneracji się należą i pytanie jak jeść w takie dni regeneracji po ekstremalnym wysiłku? Ssanie w żołądku jest duże. Czy starać się wrócić od razu do tych 1700 czy jednak jeszcze przez te 1-2 dni jeść trochę więcej (ok +500 Kcal więcej mam na myśli). Czytałam kiedyś na jakimś forum, że w dni beztreningowe powinno się jeść zbliżoną ilość Kcal ponieważ regeneracja mięśni też swoje musi spalić.

Jeśli ktoś się orientuje bardziej w temacie to będę wdzięczna za odpowiedź albo jakieś źródło informacji, bo takie rajdy mi się dosyć często trafiają więc to nie jest tylko problem na dzisiaj.
Jedz zgodnie ze swoim zapotrzebowaniem, odejmować bedziesz potem
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-11, 22:28   #432
Nieszka__
Zadomowienie

Totalnie nie wiem za co się wziąć. Jest tyle treningów z tyloma sławnymi trenerami...

Mój cel to przede wszystkim płaski brzuch, umięśniony, ale nie chciałabym zgubić talii (może znacie jakieś ćw. też i na talię? ) Jeśli chodzi o samo schudnięcie to tak bardzo mi na tym nie zależy by zgubić cyferki na wadze, gdyż nie należę do osób otyłych. Niestety jednak tłuszczyk na brzuszku jest...

Chciałabym też wyszczuplić uda, mieć je trochę umięśnione, ale bez przesady ;p

No i uniesiona, jędrna pupa.

Ktoś może coś polecić? Czasu teraz na ćwiczenia będę miała sporo, naprawdę chcę się zawziąć, tylko nie wiem od czego zacząć...

Edytowane przez Nieszka__
Czas edycji: 2014-06-11 o 22:30
Nieszka__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-11, 22:53   #433
Martva
Zadomowienie

http://tablicamotywacji.pl/miszmasz-treningowy/
Masz, testuj. Myślę że to dobre na początek, jak się jeszcze nie wie kogo i co się lubi (chociaż A bym zignorowała na Twoim miejscu, przynajmniej zanim się weźmiesz na poważnie).
Martva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-12, 02:32   #434
Maggie_90
Wtajemniczenie

Pytanie za 100 punktów
w tym momencie nie mam możliwości chodzenia na siłownie, więc ćwiczę z filmikami: mel b, tiffany, melissa, jillian, fitness blender, ostatnio spróbowałam Chodakowskiej. Ale zaczynam się zastanawiać czy dobrze robię... w sensie nie powtarzam programów treningowych, za każdym razie robię coś innego, wybieram inny filmik.

Może ktoś mi powie, czy faktycznie lepiej jest za każdym razem zmieniać zestaw ćwiczeniowy( w sensie ćwiczenie tych samych partii, ale stosowanie innych ćwiczeń), czy np. robić na zmianę hiit, kolejnego dnia jeden program czy to chodakowskiej czy jillian, po 6 dniach przerwa, a dopiero gdy mięśnie się przyzwyczają, zmienić trenerkę (po 2-4 tygodniach).

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post47604606
Maggie_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-12, 07:52   #435
Michalina83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rzabba Pokaż wiadomość
Jedz zgodnie ze swoim zapotrzebowaniem, odejmować bedziesz potem
Dzięki.
Michalina83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-12, 21:29   #436
Myo
Przyczajenie

Question Dot.: Masz pytanie a nie wiesz gdzie je zadac, pisz TUTAJ

Polecicie mi jakieś ćwiczenia zamiast pajacyków/skakanki/truchtu, ponieważ mam dość duży biust i nie lubię tych ćwiczeń, a często się pojawiają jako część treningu ; )
Myo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-12, 21:33   #437
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Cytat:
Napisane przez Myo Pokaż wiadomość
Polecicie mi jakieś ćwiczenia zamiast pajacyków/skakanki/truchtu, ponieważ mam dość duży biust i nie lubię tych ćwiczeń, a często się pojawiają jako część treningu ; )
A moze warto zainwestowac w dobry stanik sportowy?
Raczej wszelkie cwiczenia podnoszace tetno beda wprawiac nieopancerzony biust w ruch.
10 PŻ
Stary 2014-06-13, 09:19   #438
sonnenschein37ab
Raczkowanie

To znow ja po miesiacu zmagan z ustabilizowaniem mojego metabolizmu i prob schudniecia. Wiec tak. ..
Moze i zostal metabolizm z lekka unormowany (nie wiem za bardzo po czym to poznac, ale zakladam ze przy 2000 kcal moj organizm nie wszedl w faze oszczedzania...). Natomiasr na wadze, ewentualnie w obwodach nie zmienilo sie nic. No normalnie nic. Jestem "twardsza" ,bardziej nabita, wyczuwam miesnie, mam wuecej sily, podnosze ciezary, o ktorych sie poetom nie snilo, chodze regularnie i chetnie na silownie i boks i co? I nadal NIC. Gruba jestem jak bylam. Ja wiem, ze wiek, ze menopauza,no ale zeby to az tak beznadziejne bylo? Rzabba, masz jakis ratunek dla mnie? Moj rozklad BTW 135/60/180.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-06-13, 09:33   #439
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Jeśli nie tyjesz, to już jest dobrze. Czasem potrzeba 6-8 tygodni, żeby coś ruszyło.

Zmieniłabym lekko rozkład i dodała troszkę tłuszczu kosztem węgli.
10 PŻ

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-13, 09:58   #440
sonnenschein37ab
Raczkowanie

Hmmm. ..no wlasnie ze nie bardzo teraz wiem czy tyje, bo jestem, wydaje mi sie,caly czas spuchnieta. Na skutek upalow, no i jednak moje hormony nie dzialaja tak,jak hormony 20-latki: ) Mam wrazenie ze cala woda, ktora pije, zatrzymuje sie we mnie i waze tone. A moze juz obciac troszke kcal? Jakby nie bylo, te 6 tygodni mam za soba. .

Stary 2014-06-13, 10:39   #441
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Spróbuj najpierw przynajmniej na tydzień - dwa zmienić rozkład
dodaj 10g tłuszczu, odejmij odpowiednią ilość węgli
10 PŻ
Stary 2014-06-13, 11:46   #442
sonnenschein37ab
Raczkowanie

Myfitnesspal wyliczyl mi 70g T,158g K,reszta B. Sprobuje. Odezwe sie za tydzien: ) dziekuje!

---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

Oczywiscie nie 158 K,tylko W...jak weglowodany.

Stary 2014-06-14, 08:04   #443
Fitka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Wesel Pokaż wiadomość
A na zajęciach na tych studiach nie ma pływania?
Kiedy jest ten test? I w jakim czasie przepływasz teraz te 50 m? Bo to też ma znaczenie .
Jak narazie chcę się tam dostać Test jest 11 lipca. Aktualnie chodzę na basen codziennie i 25m udało mi się przepłynąć w 34 sek., ale obawiam się, że w drugą stronę byłoby gorzej ( brak sił ). Próbuję teraz płynąć w jedną stronę takim 'zmodyfikowanym' kraulem ( nie zanurzam się pod wodę), a w drugą grzbietem. Wczoraj zmieściłam się ( na 50m, tymi dwoma 'stylami' w moim wykonaniu ) w 1m 13s.
Fitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 08:51   #444
haneczka28
BAN stały

Hej mam problem ma nadzieję, że ktoś pomoże mi Mam straszny problem z piętami sa okropne czy możecie podpowiedzieć co mam z nimi zrobić??
haneczka28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-14, 10:23   #445
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Cytat:
Napisane przez haneczka28 Pokaż wiadomość
Hej mam problem ma nadzieję, że ktoś pomoże mi Mam straszny problem z piętami sa okropne czy możecie podpowiedzieć co mam z nimi zrobić??
Masz na myśli pękającą skórę?
Zadbaj o odpowiednia ilość zdrowych tłuszczy w diecie, łykaj omega3, przez jakiś czas (miesiąc - dwa) wiesiołek i wit.E
Smaruj maścią z witaminą A, do kupienia w aptece za kilka złotych. Najlepiej smarować grubiej na noc i spać w skarpetkach ale nie wiem czy to wykonalne w taką pogodę
Na dzień mogą się sprawdzić kremy z mocznikiem.
10 PŻ
Stary 2014-06-14, 14:00   #446
Trinette
Zakręcony Chochlik

Cytat:
No to chyba zależy co w niej nosisz, gdzie, jak często i czy masz samochód czy raczej coś ogólnodostępnego . Wydaje mi się, że najlepiej Ci będzie porównać do starej - czy była za mała, za duża, za kwadratowa czy za okrągła .

Ja mam z Decathlonu taką z adidasa za 50 zł, ale nie ma jej (i nie było) na stronie - bardzo fajna, na buty, butelkę, ubrania bardzo fajna. Żel pod prysznic, ręcznik też się zmieści - ja mam siłownię pod nosem, więc kąpię się w domu już .
Ta stara to nie jest torba typowo sportowa, a raczej taka na codzień. Ta, którą chcę kupić jest oczywiście trochę dłuższa i szersza. Jednak ciężko mi stwierdzić na podstawie wymiarów, czy nie będę miała problemów ze zmieszczeniem wszystkich potrzebnych rzeczy. Dlatego też chciałam znać wielkość Waszych toreb.

Walt Disney

Stary 2014-06-14, 16:34   #447
Wesel
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Fitka Pokaż wiadomość
Jak narazie chcę się tam dostać Test jest 11 lipca. Aktualnie chodzę na basen codziennie i 25m udało mi się przepłynąć w 34 sek., ale obawiam się, że w drugą stronę byłoby gorzej ( brak sił ). Próbuję teraz płynąć w jedną stronę takim 'zmodyfikowanym' kraulem ( nie zanurzam się pod wodę), a w drugą grzbietem. Wczoraj zmieściłam się ( na 50m, tymi dwoma 'stylami' w moim wykonaniu ) w 1m 13s.
Ja zauważyłam bardzo dużą poprawę w szybkości po ćwiczeniach siłowych . Ale nie wiem czy w miesiąc to jest do poprawy. Nie pływałam nigdy, żeby bić swoje rekordy czasowe .

Swoją drogą, może trochę nie na temat, dla mnie to jakieś trochę przykre, że osoby zdające na AWF na wychowanie fizyczne nie umieją pływać kraulem i tak go "kaleczą" .

Cytat:
Napisane przez Trinette Pokaż wiadomość
Ta stara to nie jest torba typowo sportowa, a raczej taka na codzień. Ta, którą chcę kupić jest oczywiście trochę dłuższa i szersza. Jednak ciężko mi stwierdzić na podstawie wymiarów, czy nie będę miała problemów ze zmieszczeniem wszystkich potrzebnych rzeczy. Dlatego też chciałam znać wielkość Waszych toreb.
Moja ma ok. 35 cm długości, 25 cm szerokości i 20 cm wysokości i jest idealna . Na buty, ręcznik, strój i wodę jest w sam raz. Na basen też (nawet, gdy zabieram płetwy ).
Stary 2014-06-14, 19:14   #448
Trinette
Zakręcony Chochlik

Cytat:
Ja zauważyłam bardzo dużą poprawę w szybkości po ćwiczeniach siłowych . Ale nie wiem czy w miesiąc to jest do poprawy. Nie pływałam nigdy, żeby bić swoje rekordy czasowe .

Swoją drogą, może trochę nie na temat, dla mnie to jakieś trochę przykre, że osoby zdające na AWF na wychowanie fizyczne nie umieją pływać kraulem i tak go "kaleczą" .

Moja ma ok. 35 cm długości, 25 cm szerokości i 20 cm wysokości i jest idealna . Na buty, ręcznik, strój i wodę jest w sam raz. Na basen też (nawet, gdy zabieram płetwy ).
THX Kupiłam przed chwilą na necie torbę marbo o wymiarach 48cm x 24cm x 25cm. Teraz pozostaje poczekać Ma kieszeń wewnętrzną na np.klucze, osobną na buty - co jest dla mnie dużym plusem i 2 lata gwarancji producenta.

Walt Disney

Stary 2014-06-16, 09:51   #449
paulina.t11
Zadomowienie

Ile minimalnie można mieć zawartości tłuszczu w organizmie, żeby nadal wszystko dobrze funkcjonowało?

wątek wymiankowy
Stary 2014-06-16, 12:03   #450
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Cytat:
Ile minimalnie można mieć zawartości tłuszczu w organizmie, żeby nadal wszystko dobrze funkcjonowało?
Nie da sie jednoznacznie na to odpowiedzieć bo każdy organizm jest inny.
Zwykle problemy zaczynają się około 16-18%

Można mieć jednak problemy i przy znacznie wyższym poziomie BF jeśli nastąpi znaczna jego utrata w krótkim czasie.
NIe powinno się jednorazowo tracić wiecej niż 5% tłuszczu a nawet 5% wagi, należy zrobić przynajmniej kulkutygodniową (6-12) przerwę w redukcji.
10 PŻ
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości