Jestem złą mamą? - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-08, 00:41   #421
201708160922
Konto usunięte

Dot.: Jestem złą mamą?

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Dziwne, bo mi mama mówiła, że po każdym macierzyńskim wracała do pracy.
Widocznie chciała/musiała. Moja mama od urodzenia pierwszego dziecka była na urlopach, bo rodziliśmy się mniej-więcej co 2,5 roku.

Edytowane przez 201708160922
Czas edycji: 2014-12-08 o 00:44
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 01:01   #422
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Widocznie chciała/musiała. Moja mama od urodzenia pierwszego dziecka była na urlopach, bo rodziliśmy się mniej-więcej co 2,5 roku.
Wątpię, żeby chciała, a ma taką pracę, że jak nie musi to nikt jej nie zmusi. Zapytam na pewno przy okazji.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 02:53   #423
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DzikaWozkowa Pokaż wiadomość
Ale ja nie widzę nic złego, w tym żeby matka wyjechała. A dziecko mam.
To jak mi Młody wczoraj powiedział "Mamusiu, płakałem za tobą, nie ić do szkoły" to znaczy że powinnam w domu siedzieć? Czym w sumie dla takiego dziecka, jak same napisałyście nie ogarniającego koncepcji czasu różni się wyjście do pracy od 5 dniowego wyjazdu?

Oczywiście mówię o sytuacji z normalnym dzieckiem, nie o takim z nasilonymi lękami separacyjnymi. Widziałam taki przypadkiem - rodzice dziecka wyjeżdżali do pracy, a dziecko przez 2 godziny wyło i sikało pod siebie. Dzień w dzień, za każdym razem. W chwili obecnej to jest dorosły chłopak, normalny i ogarnięty, nie wydaje mi się żeby miał z tego powodu jakąś traumę.
Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
ja mam dziecko, a nie dziwi mnie postawa autorki wcale nie uważam jej za złą matkę, ma prawo do takiego wyjazdu i zostawia dziecko z najbliższą mu osobą.

Mimo, że sama bym nie pojechała, bo nigdy nie jeżdżę na "wakacje" bez tż i dziecka, ale rozumiem, że są ludzie którzy mają swoje pasje i chcą je realizować pomimo posiadania dziecka.

Dla mnie to, że ktoś nie ma życia poza dzieckiem jest smutne. Tak jakby kobieta rodząc dziecko przestawała być kobieta, a stawała się wyłącznie matką.

No i ludzie, tu mowa o 5 dniach, a nie o miesiącu rozbraja mnie ten wątek. Tato, który zostanie z dzieckiem nie ma problemu, a obce kobiety są oburzonej jak tak można ehhhhh....
Dlatego pisałam, że dla niemal wszystkich matek byłby problem, nie dla wszystkich. I nie "złego" tylko problematycznego

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
(?)

ee... to że ktoś przez pierwszy rok życia dziecka chce mu się poświęcić w pełni to jest złe?
nie wiem, serio. z tym się "je dziecko". i to nawet nie jest poświęcenie tylko dla niektórych radość. nie wiem co w tym smutnego, rodząc dziecko nie stajesz się do końca życia matką, wciąż matką i tylko matką. dziecko jest jak otwieranie własnego biznesu - przez pierwszy rok żyjesz tym w 100% martwiąc się i nie śpiąc po nocach, a potem wszystko wychodzi na prostą. nie histeryzujmy już z tymi dziećmi...
No to bardzo optymistyczna wersja Jest takie przysłowie nawet "małe dzieci mały kłopot, duże...itd" i raczej w szerszym sensie ono byłoby bliższe mojemu odbiorowi sprawy. Bo nieprzespane noce czy o zgrozo brak samodzielnego wyjazdu na kilka dni to nic w porównaniu na to, co czyha na nas później, po kilkunastu latach

Cytat:
Napisane przez Narrenturm Pokaż wiadomość
Znamienna dla tego wątku jest proporcja pomiędzy ilością wypowiedzi użytkowniczek, które dzieci nie mają, a tych, które weszły w doświadczenie macierzyństwa...Zdaje się, że przeważają - i to zarówno ilościowo, jak w aspekcie zapamiętania i chęci przeforsowania swojego punktu widzenia, te pierwsze, bezdzietne.

A najsmutniejsze (dla tych najbardziej wyemancypowanych i najgłośniej krzyczących Wizażanek, jak to one racjonalnie sobie ułożą macierzyństwo i jak bardzo dalekie ono będzie od tego histerycznego, OZMowego [bo to jedno z ulubionych skrótów niedzieciatych Wizażanek] macierzyństwa trzepniętych, ubezwłasnowolnionych i
oplutych nadtrawioną kaszką błędnych mamusiek) jest to, że współczesny świat podpierany rachitycznymi fundamentami gazetowej psychologii, daje przyzwolenie na trwanie w paradygmacie myślenia, który przekonuje, że coś takiego jak POŚWIĘCENIE , to ZŁO, trucizna, wy macie, drogie współczesne kobiety wszystko sobie ułożyć tak jak sobie wymarzycie, nic się nie musicie poświęcać, dziecko niczego wam z życia nie zabierze, to tylko wasze matki były takie głupie, że się poświęcały, wy już nie musicie być takimi owcami....etc., etc.,
(...)

..
To akurat typowe w tego typu tematach. Ale jak ma być skoro nawet co niektórzy zwołują się na innych wątkach, tych z serii tematyki przeciw-dzieciątkowej, że tak ją określę, aby robić głośną rozróbę na innych wątkach Nawet linki do tego wątku sobie dzisiaj podsyłano, taka dobra zabawa na niektórych tutaj czekała Zamiast normalnej, rzeczowej rozmowy i wymiany poglądów dla których to forum powstało.

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2014-12-08 o 03:34
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 07:50   #424
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Rilla82 Pokaż wiadomość
Brawo
A ktoś inny być może się zastanawia, co by tu zrobić, żeby go było stać (jeśli to realna potrzeba, rzecz jasna) - znowu nie ma jednej słusznej drogi dla wszystkich.
A kto te możliwości szacujemy według jakich kryteriów? Przecież każdy ma nieco inną sytuację, nie możemy oszacować cudzych możliwości. Ty to robisz dla siebie.
Oczywiście, ja niniejszym czynię to samo, i mam tu na myśli ocenę członkiń rodziny Autorki.
Według kryteriów opartych na aktualnych ustaleniach nauki. Skoro wiadomo, że nic pozytywnego z pozostawienia tak małego dziecka na parę dni nie wynika, trzeba to wziąć na klatę i zastanowić się, czy na pewno nie jest się egoistą próbując uciec z domu. Rzecz jasna sytuacji typu szpital czy konieczność pracy w to nie wliczam, podkreślam raz jeszcze. To, że kiedyś robiło się tak a teraz inaczej to żaden argument, z każdym rokiem ludzkość odkrywa coś nowego i nie widzę powodów, aby powielać niektóre nieprawidłowe wzorce. Ja np. jestem ofiarą takich kilku i bardzo się cieszę, że obecnie ludzie postępują inaczej.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 08:28   #425
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
To akurat typowe w tego typu tematach. Ale jak ma być skoro nawet co niektórzy zwołują się na innych wątkach, tych z serii tematyki przeciw-dzieciątkowej, że tak ją określę, aby robić głośną rozróbę na innych wątkach Nawet linki do tego wątku sobie dzisiaj podsyłano, taka dobra zabawa na niektórych tutaj czekała Zamiast normalnej, rzeczowej rozmowy i wymiany poglądów dla których to forum powstało.
To fakt, robi się absurdalnie, zawsze w takich wątkach wraca "wielka wojna matek z bezdzietnymi", argumenty robią się popcornowo absurdalne i ton wypowiedzi ironiczny, górnolotny i tak dalej.

A generalnie chodzi o to, żeby rodzice postępowali tak, jak czują i wiedzą że będzie dobrze. Nie ma szans, żeby jedna Wizażanka udowodniła drugiej, że źle wychowuje dziecko/ma złe podejście do tematu. Nie znamy całego obrazu sytuacji, możemy sobie gdybać. A autorki i tak już dawno nie ma i nam nie odpowie na pytania i wątpliwości.

---------- Dopisano o 08:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ----------

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
Rzecz jasna sytuacji typu szpital czy konieczność pracy w to nie wliczam, podkreślam raz jeszcze.
No ale to też jest sytuacja, kiedy dzieckiem musi się zająć ktoś inny i postarać się zrobić to na tyle dobrze, żeby dziecko jak najmniej to odczuło.

Znam rodziny, w których jeden rodzic jest że tak powiem z dolotu - jedne funkcjonują gorzej, inne lepiej, są tam dzieci z problemami emocjonalnymi, są dzieci beztrosko szczęśliwe i zdrowe. To samo w przypadku rodzin, gdzie oboje rodzice są na miejscu - są takie, w których jest ok, są takie, w których mimo obecności rodziców, dzieci mają problemy. To jest zdecydowanie zbyt szeroki temat, żeby go załatwić stwierdzeniem "rodzic powinien być na miejscu, kilkudniowa nieobecność szkodzi dziecku", czy też "dziecku nie zaszkodzi jeśli rodzica parę dni nie będzie".
Stary 2014-12-08, 08:37   #426
ridja devojka
Zakorzenienie

Przerażające, ze zyjemy w kraju, gdzie ojców traktuje sie jak półgłówków a matki jak jedyne sprawne na umyśle opiekunki. Dziecko ma dwoje rodzicow i kilkudniowa nieobecność matki nie jest porzuceniem.

--- Piszę z telefonu, możliwe błędy.
Stary 2014-12-08, 08:40   #427
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość
Przerażające, ze zyjemy w kraju, gdzie ojców traktuje sie jak półgłówków a matki jak jedyne sprawne na umyśle opiekunki. Dziecko ma dwoje rodzicow i kilkudniowa nieobecność matki nie jest porzuceniem.
Tyle że są zdaje się teorie, że przez ileś pierwszych miesięcy to matka jest najważniejszą osobą w życiu dziecka i jeśli ktoś się z tą teorią zgadza, to cóż, trudno żeby go nie szokowało hasło o kilkudniowych wakacjach matki od cóż, w sumie małego jeszcze dziecka. A jak szokuje, to się wypowiada że szokuje i mamy klops
Stary 2014-12-08, 08:45   #428
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ridja devojka Pokaż wiadomość

Przecież tu wcale nie o to chodzi Jeśli już o sprawności umysłu się wypowiadasz to najpierw postaraj się czytać ze zrozumieniem.
Stary 2014-12-08, 08:53   #429
Loyd
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Liamcourt Pokaż wiadomość
Piszę z konta mojej siostry.. Mam swoją paczkę przyjaciółek i 1-2 razy w roku wyjeżdżamy sobie na kilka dni a to w góry albo na do Paryża.. mamy zamiar jechać w przyszłym tygodniu na ok 4-5 dni do Paryża. I tu zaczyna się afera, pół roku temu urodziłam dziecko i oczywiście moja mama, teściowa, kuzynki znajome wielki szok "jak to tak, zostawiasz dziecko i jedzisz"... a wy jak do tego podchodzicie? aż taką wyrodną matką jestem?
Ja bym jechała.
Kurcze. Zostałaś mamą nie niewolnikiem.
Po pół roku masz prawodo odpoczynku. Tata malucha z pewnością da radę

---------- Dopisano o 08:53 ---------- Poprzedni post napisano o 08:49 ----------

Cytat:
Dzieckiem będzie się zajmował mąż, pracuje w domu więc i tak cały czas będzie przy dziecku z resztą w ciągu dnia też często się nim zajmuje gdy jestem zajęta pracą
No to sama sobie odpowiedziałaś
Ja bym olała teściową... Dlaczego masz ze wszystkiego rezygnować.

Edytowane przez Loyd
Czas edycji: 2014-12-08 o 08:55
Loyd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 09:16   #430
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Piszę z konta mojej siostry.. Mam swoją paczkę przyjaciółek i 1-2 razy w roku wyjeżdżamy sobie na kilka dni a to w góry albo na do Paryża.. mamy zamiar jechać w przyszłym tygodniu na ok 4-5 dni do Paryża. I tu zaczyna się afera, pół roku temu urodziłam dziecko i oczywiście moja mama, teściowa, kuzynki znajome wielki szok "jak to tak, zostawiasz dziecko i jedzisz"... a wy jak do tego podchodzicie? aż taką wyrodną matką jestem?
Jeśli to tylko 4-5 dni to świat się nie zawali z tym, że nie wiadomo jak dziecko zareaguje gdy Cię nie będzie.

Wysłane z mojego telefonu komórkowego <3

---------- Dopisano o 09:05 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ----------

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
A ta, z której konta korzystasz nie może z mamą pogadać i Cię poprzeć? Chyba jesteście blisko, skoro hasłami się nawet dzielicie.

Rozmowa. Aha. Czyli cały świat Cię pyta "hejka, kiedy jedziesz do Paryża?" czy sama z siebie mówisz, że jedziesz? Zrozumiałabym może, gdyby wiedzieli np. tylko Wasi rodzice, ale koleżanki, kuzynki, siostry, które mieszkają daleko... No po co wszystkim "w rozmowie" mówisz o swoich planach urlopowych?

Jezu, po co ja z trollem gadam.
Boże to się nie udzielaj na wątku trolla ale już nie rozpowiadaj tych swoich teorii.

---------- Dopisano o 09:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ----------

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
To fakt, robi się absurdalnie, zawsze w takich wątkach wraca "wielka wojna matek z bezdzietnymi", argumenty robią się popcornowo absurdalne i ton wypowiedzi ironiczny, górnolotny i tak dalej.

A generalnie chodzi o to, żeby rodzice postępowali tak, jak czują i wiedzą że będzie dobrze. Nie ma szans, żeby jedna Wizażanka udowodniła drugiej, że źle wychowuje dziecko/ma złe podejście do tematu. Nie znamy całego obrazu sytuacji, możemy sobie gdybać. A autorki i tak już dawno nie ma i nam nie odpowie na pytania i wątpliwości.

---------- Dopisano o 08:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ----------

No ale to też jest sytuacja, kiedy dzieckiem musi się zająć ktoś inny i postarać się zrobić to na tyle dobrze, żeby dziecko jak najmniej to odczuło.

Znam rodziny, w których jeden rodzic jest że tak powiem z dolotu - jedne funkcjonują gorzej, inne lepiej, są tam dzieci z problemami emocjonalnymi, są dzieci beztrosko szczęśliwe i zdrowe. To samo w przypadku rodzin, gdzie oboje rodzice są na miejscu - są takie, w których jest ok, są takie, w których mimo obecności rodziców, dzieci mają problemy. To jest zdecydowanie zbyt szeroki temat, żeby go załatwić stwierdzeniem "rodzic powinien być na miejscu, kilkudniowa nieobecność szkodzi dziecku", czy też "dziecku nie zaszkodzi jeśli rodzica parę dni nie będzie".
To jako że jesteś moderator ką spytam od razu czemu pozwalali na dyskusje z raczej posty, które nie mają na celu zrobić nic jak tylko kogoś obrazić?

---------- Dopisano o 09:13 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ----------

*pozwalacie

---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ----------

Cytat:
Według kryteriów opartych na aktualnych ustaleniach nauki. Skoro wiadomo, że nic pozytywnego z pozostawienia tak małego dziecka na parę dni nie wynika, trzeba to wziąć na klatę i zastanowić się, czy na pewno nie jest się egoistą próbując uciec z domu. Rzecz jasna sytuacji typu szpital czy konieczność pracy w to nie wliczam, podkreślam raz jeszcze. To, że kiedyś robiło się tak a teraz inaczej to żaden argument, z każdym rokiem ludzkość odkrywa coś nowego i nie widzę powodów, aby powielać niektóre nieprawidłowe wzorce. Ja np. jestem ofiarą takich kilku i bardzo się cieszę, że obecnie ludzie postępują inaczej.
Tak też nie można, kobiety po porodzie często mają oslabioną psychikę a według nauki nieszczęśliwa mama=nieszczęśliwe dziecko

MascarpOOne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 09:27   #431
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MascarpOOne Pokaż wiadomość

Tak też nie można, kobiety po porodzie często mają oslabioną psychikę a według nauki nieszczęśliwa mama=nieszczęśliwe dziecko
Jak się ma osłabioną psychikę w znacznym stopniu to się idzie po pomoc do lekarza, a nie ucieka od problemu na parę dni.
Stary 2014-12-08, 09:38   #432
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
To jako że jesteś moderator ką spytam od razu czemu pozwalali na dyskusje z raczej posty, które nie mają na celu zrobić nic jak tylko kogoś obrazić?
Jeśli masz zastrzeżenia do pracy, zachowań, reakcji moderatora, zawsze możesz to zgłosić wyżej, do Administracji. Jako Wizażanka z takim stażem na pewno to wiesz.

---------- Dopisano o 09:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ----------

Cytat:
Jak się ma osłabioną psychikę w znacznym stopniu to się idzie po pomoc do lekarza, a nie ucieka od problemu na parę dni.
Wcześniej matki same przyznały, że czasem reset, odpoczynek jest potrzebny. A to czy jest to odpoczynek kilkugodzinny, czy kilkudniowy, to już chyba kwestia ustaleń w danej rodzinie, prawda? Nie jesteśmy w stanie stwierdzić, że taki wyjazd temu dziecku zaszkodzi. Za mało danych żeby to wiedzieć. Mnie też takie zostawienie dziecka na parę dni wydaje się abstrakcyjne, ale z drugiej strony jeśli jest przyzwyczajone do tego, że to ojciec jest głównym opiekunem, to czemu zakładać, że bez matki przeżyje kilkudniową traumę?
Stary 2014-12-08, 09:51   #433
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Wcześniej matki same przyznały, że czasem reset, odpoczynek jest potrzebny. A to czy jest to odpoczynek kilkugodzinny, czy kilkudniowy, to już chyba kwestia ustaleń w danej rodzinie, prawda? Nie jesteśmy w stanie stwierdzić, że taki wyjazd temu dziecku zaszkodzi. Za mało danych żeby to wiedzieć. Mnie też takie zostawienie dziecka na parę dni wydaje się abstrakcyjne, ale z drugiej strony jeśli jest przyzwyczajone do tego, że to ojciec jest głównym opiekunem, to czemu zakładać, że bez matki przeżyje kilkudniową traumę?
Kilkudniowy wyjazd nie musi być traumą ale nie wierzę, że pozostanie przez niemowlę niezauważone, że nie będzie cierpieć i że nie będzie kolejnym kamyczkiem do ogródka emocjonalnych problemów dziecka w przyszłości.
Stary 2014-12-08, 09:59   #434
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Alez to jest roznica czy kogos nie ma pare godzin czy pare dni. Nawet dla doroslego. Jesli ukochany facet wyjezdza na tydzien to chyba troche bardziej sie to odczuwa niz jak wychodzi z kolega na piwo?

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 10:01   #435
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Jeśli masz zastrzeżenia do pracy, zachowań, reakcji moderatora, zawsze możesz to zgłosić wyżej, do Administracji. Jako Wizażanka z takim stażem na pewno to wiesz.

---------- Dopisano o 09:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ----------

Ale nie chodzi o to że mam zastrzeżenia bezpośrednio do Ciebie czy coś ale myślę, że gdybyście chociaż pisały post, że takie zachowanie ma się skończyć bo inaczej poleci karniak już by coś zmieniło bo serio osób, które wchodzą, nie rozumieją wypowiedzi i tylko robią sobie za przeproszeniem jaka, nie da się znieść.

Stary 2014-12-08, 10:03   #436
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Kilkudniowy wyjazd nie musi być traumą ale nie wierzę, że pozostanie przez niemowlę niezauważone, że nie będzie cierpieć i że nie będzie kolejnym kamyczkiem do ogródka emocjonalnych problemów dziecka w przyszłości.
A ja nie wiem po prostu. Nie wiem na jak długo to dziecko bez matki zostaje, czy zdarzyła się dłuższa nieobecność i jak dziecko to zniosło, kto dziecko usypia, kto karmi i tak dalej. Nie dziwię się zdziwieniu i oburzeniu pomysłem autorki, ale nie dziwię się też jej pomysłowi wyjazdu.
Stary 2014-12-08, 10:05   #437
ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca
Konto usunięte

Treść usunięta

Edytowane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca
Czas edycji: 2014-12-08 o 10:09
ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 10:05   #438
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
A ja nie wiem po prostu. Nie wiem na jak długo to dziecko bez matki zostaje, czy zdarzyła się dłuższa nieobecność i jak dziecko to zniosło, kto dziecko usypia, kto karmi i tak dalej. Nie dziwię się zdziwieniu i oburzeniu pomysłem autorki, ale nie dziwię się też jej pomysłowi wyjazdu.
tego się nie dowiemy bo niemowlę nie wyrazi swojego zdania. Mając tego świadomość, wolałabym go nie narażać na tego typu przeżycia.
Stary 2014-12-08, 10:20   #439
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Alez to jest roznica czy kogos nie ma pare godzin czy pare dni. Nawet dla doroslego. Jesli ukochany facet wyjezdza na tydzien to chyba troche bardziej sie to odczuwa niz jak wychodzi z kolega na piwo?
Do przykładu z ukochanym się nie odniosę, ja jestem w specyficznym związku i reaguję inaczej niż statystyka podaje

Wiesz, moja koleżanka po dwóch tygodniach od porodu poszła na cały dzień na zakupy, na ludzi popatrzeć. 3 miesiące leżała plackiem i wiedziała, że jeszcze moment i oszaleje. No i ściągnęła mleko i poszła. Kobiece gromy się na nią posypały straszne. A Młody nie sprawiał wrażenia jakby go interesowało kto mu daje jeść i kto go przewija, po spełnieniu wymagań zasypiał jak trza.

Z rezerwą podchodzę nie tylko do niefrasobliwości, ale i do teorii o koniecznej obecności matki.

Cytat:
tego się nie dowiemy bo niemowlę nie wyrazi swojego zdania.
Nie jestem matką, ale widzę po znajomych dzieciach, że dokładnie są w stanie pokazać, że potrzebują obecności danej osoby.
Szkoda że autorka tak późno założyła ten wątek i że się już nie wypowiada, dobrze by było po prostu sprawdzić jak dziecko reaguje na jej dłuższą nieobecność.

Cytat:
Ale nie chodzi o to że mam zastrzeżenia bezpośrednio do Ciebie czy coś ale myślę, że gdybyście chociaż pisały post, że takie zachowanie ma się skończyć bo inaczej poleci karniak już by coś zmieniło bo serio osób, które wchodzą, nie rozumieją wypowiedzi i tylko robią sobie za przeproszeniem jaka, nie da się znieść.
I taki post został napisany.
Stary 2014-12-08, 10:25   #440
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Nie jestem matką, ale widzę po znajomych dzieciach, że dokładnie są w stanie pokazać, że potrzebują obecności danej osoby.
Szkoda że autorka tak późno założyła ten wątek i że się już nie wypowiada, dobrze by było po prostu sprawdzić jak dziecko reaguje na jej dłuższą nieobecność.
Dzieci są różne. Moja się zawsze głośno darła jak coś chciała. Za to dziecko przyjaciółki od urodzenia jest cichutkie, nawet jak się w nocy obudzi głodne, zamiast płakać, to sobie tylko cichutko ciamka. Poza tym nie zapominajmy, że każdy człowiek przyzwyczaja się do warunków w jakich przyjdzie mu żyć, dostosowuje - ale to nie znaczy, że jeśli patrząc z zewnątrz, wydaje się iż dobrze je znosi, w środku wszystko jest w porządku i jest szczęśliwe z tym co mu serwuje rodzina. Sztandarowy, jaskrawy przykład to pewne postawy dzieci z DDD. Zaraz mi ktoś pewnie zarzuci, że porównuję kilkudniową nieobecność matki do wychowywania w patologii
Stary 2014-12-08, 10:43   #441
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Dzieci są różne.
A to wiadomo. Po prostu nie spotkałam się jeszcze z brakiem protestu u dziecka, które chce żeby je wziął na ręce ktoś inny
Stary 2014-12-08, 11:17   #442
ridja devojka
Zakorzenienie

No myślę ze nie przesadzam skoro są tu glosy o "pozostawieniu dziecka" czy "ucieczka z domu"

Stary 2014-12-08, 13:14   #443
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez Grin Pokaż wiadomość
a ja mam pytanie, autentycznie jestem ciekawa
w jakim wieku powinno być dziecko, żeby można było już bez niego pojechać na wyjazd bez widma traumy?
kumatym

jesli dziecko rozumie,że mama wyjedzie i wróci,dobrze znosi krótsze rozstania,zostawało już kiedyś bez mamy na noc,będzie z dobrze znanym ,bliskim opiekunem mozna jechać bez obaw

wcześniej też można,przy noworodku również,kwestia priorytetów,ja nie lubię bliskim sprawiać przykrości bez powodu

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 20:57   #444
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
No i to jest właśnie dla mnie największy absurd w tym temacie. Że ktokolwiek tak myśli.

---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ----------

Cytat:
Napisane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d 386552d742cc4ca Pokaż wiadomość
Treść usunięta
No, polemizowałabym. Właśnie zależy od sytuacji.

Stary 2014-12-08, 22:16   #445
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli to tylko 4-5 dni to świat się nie zawali z tym, że nie wiadomo jak dziecko zareaguje gdy Cię nie będzie.

---------- Dopisano o 09:05 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ----------

Boże to się nie udzielaj na wątku trolla ale już nie rozpowiadaj tych swoich teorii.

---------- Dopisano o 09:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ----------

---------- Dopisano o 09:13 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ----------

*pozwalacie
Pytanie chyba też do mnie więc może odpowiem. W tym wątku nie padły chyba obraźliwe słowa, ale jeśli coś pominęłam to zgłaszaj. A w dyskusji tak samo się udzielałam jak każdy tutaj wiec nie będę chyba wykorzystywać "uprzywilejowanej" pozycji i szastać punktami aby poskromić kogoś kto śmie mieć inne zdanie niż ja. Do momentu, do którego wypowiada je w sposób kulturalny, jasna sprawa.

---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ----------

Cytat:
No i to jest właśnie dla mnie największy absurd w tym temacie. Że ktokolwiek tak myśli.[COLOR="Silver"]
(...)
Tak samo dla mnie absurdalny może być fakt, że ktoś takiej opcji w ogóle nie bierze pod uwagę
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 23:05   #446
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
No i to jest właśnie dla mnie największy absurd w tym temacie. Że ktokolwiek tak myśli.

Mi to juz zakrawa na lekka paranoję. Znajomej psycholożce dziecięcej tez. Ale to tylko my, nieczule babska.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-08, 23:11   #447
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Tak samo dla mnie absurdalny może być fakt, że ktoś takiej opcji w ogóle nie bierze pod uwagę
Dla mnie nie. Bo jeśli mama musi iść do szpitala czy wyjechać gdzieś z pracy to się okazuje, ze jednak nie trzeba tego brać pod uwagę.

Serio, gdybym sądziła, że taka rozłąka będzie skutkować stałą traumą u mojego dziecka, to raczej i służbowo bym nigdzie nie pojechała i do szpitala nie poszła. No ale nie sądzę.

Stary 2014-12-09, 00:22   #448
MascarpOOne
BAN stały

GG do MascarpOOne

Cytat:
Pytanie chyba też do mnie więc może odpowiem. W tym wątku nie padły chyba obraźliwe słowa, ale jeśli coś pominęłam to zgłaszaj. A w dyskusji tak samo się udzielałam jak każdy tutaj wiec nie będę chyba wykorzystywać "uprzywilejowanej" pozycji i szastać punktami aby poskromić kogoś kto śmie mieć inne zdanie niż ja. Do momentu, do którego wypowiada je w sposób kulturalny, jasna sprawa.

---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ----------

Jasne, że jeśli nie zgadza się ze mną w kulturalny sposób to oki ma prawo ale wyśmiewanie kogoś w stylu "piszesz jak blondynka" to już chyba nie jest kulturalne i myślę, że można interweniować a nie czekać na rozwinięcie awantury, bogaty offtop i odzew drugiej strony.
Stary 2014-12-09, 00:23   #449
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Hmmm ale to chyba kazdy wie, ze od narodzin to mama jest dla dziecka najwazniejsza i nic tego nie zmieni. Wiadomo ze potem moze byc roznie

Co do tatusiow to nie zgadzam sie z tym, ze sa odsunieci i "mniej wazni". Wlasnie od jakiegos czasu mozna zaobserwowac, ze mezczyzni super spelniaja sie w roli taty i sa takimi tatusiami z prawdziwego zdarzenia
To kiedys bylo raczej tak, ze w wiekszosci to matki zajmowaly sie dziecmi, w wiekszosci przypadkow ojcowie nie byli przy porodach, nie zmieniali pieluch ani nie kapali, teraz na szczescie jest zupelnie inaczej.

Co do autorki watku i wyjazdu to ja bym na pewno nie pojechala na tyle czasu i to na pierwszy taki wyjazd bo nie wiadomo jak dziecko zareaguje na taka dluga rozlake a lepiej nie przekonywac sie o tym kilka tysiecy km dalej

Mysle tez ze taka dluzsza kilkudniowa rozlake lepiej zniesie dziecko tak do 2-3 miesiecy niz starsze. Moja corce tak do 2 miesiecy obojetne bylo kto ja nosi, kto karmi czy usypia a teraz jednak ja ma juz 4 miesiace to obcych ludzi sie najzwyczajniej w swiecie boi, dalszej rodziny tez, toleruje dziadkow na szczescie bo duzo z nimi spedzamy czasu. No ale tylko przy mnie i przy tz-cie jest usmiehnieta od ucha do ucha i calkowicie wyluzowana.
zuken jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-09, 08:32   #450
robcia
Zakorzenienie

Ależ się rozwinęła zażarta dyskusja.Uważam ,że jeśli autorka ma jechać to dzidziuś zniesie to o wiele lepiej teraz,kiedy tak naprawdę niewiele jeszcze rozumie ,niż kiedy będzie miał np 2 latka i bez łez się nie obejdzie.Bo mamy nie będzie długo a dziecko nie ma rozwiniętego poczucia czasu i nie wytłumaczy mu ,że mama niedługo wróci. Wtedy to dziecko naprawdę może przeżyć takie rozstanie.
robcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości