|
|
#421 |
|
Raczkowanie
|
przejscie z NUVARING na YAZ
Chce zrezygnowac z nuvaring i zaczac przyjmowac tabletki yaz. Czy ktos był w takiej sytuacji? Czy mam zrobic przerwe czy nie? Poratujcie dziewczyny z ulotka yazu
|
|
|
|
|
#422 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: przejscie z NUVARING na YAZ
Cytat:
do lekarz idź a nie, że chcesz - lekarz w takich wypadkach zawsze mówi co zrobić
|
|
|
|
#423 |
|
Raczkowanie
|
A ty myslisz, ze ja nie bylam i lykam sobie jak dropsy?
Bylam kilka miesiecy temu i lekarz powiedzial, zebym sprobowala nuvaring i yaz, dal mi kilka recept na te tabletki i krazki (bez daty, zebym sobie sama wpisala). Dodam, ze wczesniej bralam tez cilest( ok 1,5 roku, ale madra lekarka zmienila mi na novynette, bo stwierdzila, ze ma mniej hormonoow, po novynette zle sie czulam, zmienili mi na kontracept. Wszystko to bylo w panstwowej przychodni). Poszlam wiec prywatnie do lekarza i on zapisal mi nuvaring, ale nie sluzy mi zbyt dobrze taka forma antykoncepcji i chcialabym teraz zmienic na yaz. Jak u niego bylam to dopytywalam sie tylko jak zaczac brac NR, bo nie myslalam, ze bede musiala zmieniac na yaz. Nie widze potrzeby placic za wizyte prawie 100 zl, zeby tylko sie zapytac o to . Wiec teraz pytam, czy ktos byl w takiej sytuacji, ma ulotke yazu i moze mi pomoc? Czy to tak trudno?Widze, ze zeby dostac jakas odpowiedz, trzeba opowiedziec swoja cala historie i sie ze wszystkiego tlumaczyc
Edytowane przez elka116 Czas edycji: 2009-07-05 o 08:32 |
|
|
|
|
#424 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. byłaś w przychodzi i lekarz nawypisywał Ci recept na NR i YAZ i powiedział, że jak ci się nie spodoba to masz sobie sama zmienić ? z datą do wypisania sobie kiedy chcesz ? ( a te zmiany z cilestu na novynette, kontracept były przed tak ?) 2. Poszłaś prywatnie, dostałaś NR a teraz nie chcesz iść prywatnie tylko na własną ręke zmienić NR na Yaz tak bo masz recepty tak więc iść nie musisz ?! Bo ja tyle z tego rozumiem.... Powiem tyle - zmiana tabletek nie dopasuje się do widzimisię tylko po rozmowie z lekarzem na temat skutków ubocznych i na podstawie tych skutków, samopoczucia i badań się zmienia tabletki. Nie można sobie przyjść przed wzięciem pierwszych, że jakieś inne potem będą akurat dobre.... Szczerze uważam, że takie akcje podchodzą pod lykanie jak dropsy bo skoro masz kilka recept z tesktem "rób sobie z nimi co chcesz" i zamiast iść do kompetentego lekarza korzystasz z tej porady to co można więcej powiedzieć.... Jeżeli koniecznie chcesz wiedzieć co na ten temat głosi ulotka YAZ to proszę : w przypadku złożonych antykoncpecyjnych systemów dopochowwych należy postępować zgodnie z zaleceniami lekarza tak głosi ulotka YAZ
|
|
|
|
#425 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie rozumiem cie... Nie zmieniam na wlasna reke, przeciez nie wypisalam sobie sama recept? Wszystko bylo skonsultowane z lekarzem, wiec o co ci chodzi? W dodatku nie biore co miesiac innych tabletek, NR stosowalam przez 4 miesiace. Skoro lekarz sam mi powiedzial, ze jak NR nei bedzie mi odpowiadac to zebym sobie wykupila Yaz to dlaczego mam nei postepowac zgodnie z jego zaleceniami? No ale ty wiesz lepiej, czyzbys skonczyla medycyne ?Zreszta prosilam o rade, nie interesuje mnie twoja opinia, wybacz -slucham lekarzy. Zadalam konkretne pytanie, oczekuje konkretnej odpowiedzi, bez twoich dygresji Edytowane przez elka116 Czas edycji: 2009-07-05 o 12:13 |
|||
|
|
|
|
#426 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale rób sobie co chesz - przecież leczenie nie wiem raka można ustalić jeszcze przed zachorowaniem - po co skupiać się na konkretnym przypadku jak można wszystko ustalić dla każdego zdrowego na wszelki wypadek ![]() i jakbyś nie zauważyła w swoich żalach to na końcu mojego postu masz napisane co głosi ulotka YAZ więc dostałaś co chciałaś ![]() nie moja wina że ulotka Yaz ma zdanie takie jak ja
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2009-07-05 o 13:11 |
|
|
|
|
|
#427 |
|
Raczkowanie
|
Skad w tobie tyle zlosci...
? I checi dowartosciowania sie innymi? Wiesz, rak to choroba w przeciwienstwie do brania hormonow... Ale rozumiem, ze nagle po yazie dostane jakiegos ataku, odpadna mi rece i zwariuje ? Nie biore pierwszy raz hormonow.Powiedz, skonczylas studia medyczne, ze sie tak wymadrzasz? Mimo wszystko dzieki z odpowiedz z ulotki, nie dalo sie napisac tylko tego zdania pani doktor? Edytowane przez elka116 Czas edycji: 2009-07-05 o 13:47 |
|
|
|
|
#428 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
swoją drogą jak już kupisz ten YAZ to się moim zdaniem nieco zdziwisz bo jednak kwestię skutków ubocznych na opakowaniu ma nieco bardziej rozwinięta niż inne anty bo już nie jednak się w watku o YAZ wystraszyła i nie wzięła w ogóle I nie wiem o jakiej złości mówisz - ktoś Ci radzi iść do lekarza, ulotka każe Ci iść do lekarza a to Ty najwyraźniej starasz się dowartościować czepiając się osoby które ci radzi ( bo sorry ale ten Twój lekarz to ma fajne podejście).. ale rób sobie co chcesz. Twoje zdrowie.
|
|
|
|
#429 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
http://yaz.com.pl/gfx/Yaz_ulotka_dla_pacjenta.pdf |
|
|
|
|
|
#430 |
|
Zadomowienie
|
missmiss widzę krótko zwięźle i na temat
![]() i tak trzymać elka 116 nie przejmuj się - eyo słynie z 'czepialstwa' i uszczypliwości
|
|
|
|
|
#431 |
|
Raczkowanie
|
Kurcze, z ciekawosci przeczytalam watek, ale po lekturze ulotki dalej nie wiem jak trzeba zastosowac ten yaz!! Mam nadzieje elka 116, ze sprawniej Ci pojdzie, bo dla mnie to najbardziej zamotana ulotka jaka widzialam
|
|
|
|
|
#432 |
|
Raczkowanie
|
Dzieki dziewczyny
Sprobuje sie dodzwonic do lekarza i zapytac, moze mi udzieli odpowiedzi przez telefon. Bo troche mi szkoda, biednej studentce tyle kasy placic za wizyte, na ktorej zadam mu jedno pytanie
|
|
|
|
|
#433 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
prawda o YAZ jest jak dla mnie taka, że jak się człowiek nie wypyta lekarz to nie ogarnie i tyle ;D ulotka napędza klientów lekarzom, lekarze napędzają klientów YAZ
|
|
|
|
#434 |
|
Raczkowanie
|
zadzwonilam
. Lekarz powiedzial, ze jak odstawie NR to w dniu kiedy dostane krawienie z odstawienia powinnam zaczac brac Yaz. Pisze, zeby inne dziewczyny na przyszlosc wiedzialy
|
|
|
|
|
#435 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: zmiana tabletek antykoncepcyjnych a 7dniowa przerwa
najlepiej to zajrzec do ULOTKI i nie pisac DUZYMI LITERAMI WSZYSTKIEGO bo sie trudno czyta :/
|
|
|
|
#436 |
|
Przyczajenie
|
zmiana tabletek. pomozcie bo juz juro wyjezdzam!
moj prbolem wyglada tak. zmieniam tabletki cilest 0.35EE na yasminelle 0.2EE . dlatego nie powinnam robic przerwy lub pierwsza tabletek yasminelle muszę wziac 1 dnia krwawienia z odstawienia . dobrze mowię?
ale mam pewnien problem...bo gdy wezme 1 tabletke yasminelle bez przerwy, to następna przerwa wypadnie mi gdy będe nad morzem ;/ więc tak nie chce... poczekam do 1 dnia krwwienia ktore dostaje kolo 3/4 dnia przerwy. tylko teraz mam stan zapalny biorę NATAMYCYNĘ i masc antyseptyczną BETADINE. boje sie ze okres prze to mi sie spozni.. i nie ebdzie go wcale w tej przerwie i co ja zrobie:O .. i czy te leki wplywaja na dzialanosc tabletek? bo nigdzie nic nie pisze.. ale wole spytac was... prosze doradźcie mi... tylko nie mowice ze nie mam robic przerwy bo nie chce okresu na wyjazd nad morze z chlopakiem!! |
|
|
|
|
#437 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: zmiana tabletek. pomozcie bo juz juro wyjezdzam!
A rozmawiałaś o tym z ginekologiem
![]() Są dwie możliwości albo nie robić przerwy albo normalnie zrobić przerwę czyli po 7 dniach przerwy zacząć brać nowe tabletki jest dużo wątku na ten temat nie rozumiem co do tego mają te wszystkie inne leki ![]() zawsze też można przeczytać ulotkę od nowych tabletek, i tam na pewno pisze co zrobic W przypadku moich tabletek pisze wyraźnie na ulotce, że jego stoswanie (w przypadku wcześniejszego stosowania innych tabletek) należy zacząć między 1 a 7 dniem po przyjęciu ostatniej tabletki poprzednio stosowanych pigułek.
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2009-07-12 o 12:12 |
|
|
|
|
#438 |
|
Przyczajenie
|
a wyobraz sobie ze na moich tabletkach pisze tylko mozna rozpoczac przyjmowanie w dniu po zakonczeniu okresu bez tabletek poprzednego preparatu.
I o co kaman to nie wiem |
|
|
|
|
#439 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Masz te 2 rozwiązania o których napisałam wyżej a jeśli pozniej krwawienie wypadnie Ci na wyjazd to możesz przesunąc, przeciez bierzesz tabletki. |
||
|
|
|
|
#440 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no możliwe nie brałam nigdy innychaaa i zapomniałam dodać, że w przypadku Cilestu, nie zależnie od tego w który dzień się zacznie go przyjmować to wg ulotki należy się przez pierwszy tydzień zabezpieczać dodatkowo
|
|
|
#441 |
|
Zakorzenienie
|
yy brałam Cilest i chyba ulotka nic takiego nie mówi.
|
|
|
|
|
#442 |
|
Przyczajenie
|
ja takze bralam cilest i nic takiego nie pisalo, a lekarz mowil mi ze jestem zabezpieczona od 1 tabletki ;] także nie doradzaj ludziom jak nie wiesz ok ? bo jedynie ich martwisz.
|
|
|
|
|
#443 | |
|
Zakorzenienie
|
zawsze lepiej dostac taka informacje i sie zabezpieczyc niz nie dostac i przez to wpasc, wiec spokojnie. nie naskakuj tak.
|
|
|
|
#444 |
|
Przyczajenie
|
ale t jest głupia informacja ktora ktos puscil na forum i potem tajk powtarzają. Niby czym rozni się cilest od innych tabletek ? dziala tak samo. A do lekarza chodzę najlepszego w moim miescie i nie sądze zeby sie pomylil. zreszta na ulotce nie pisze.. wiec skąd to ta dziewczyna wziela? a moze miala inna ulotke;/
|
|
|
|
|
#445 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#446 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#447 |
|
Przyczajenie
|
wiadomo ze cyprest i diane to są srodki bardziej na cere a antykoncepcja to skutek uboczny i nie nalezy ich brac caly czas. ale cilest sie niczym nie rozni;] w takim razie trzeba sie zabezpieczac we wszystkich
|
|
|
|
|
#448 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Zmiana tabletek - zbiorczy!
Od dwoch lat biore harmonet/kontracept. Najpierw bylo super, potem pojawila sie straszna suchosc pochwy (zwlaszcza po okresie), stosunki staly sie bolesne, ale infekcje wykluczylam, lekarz potwierdzil moja hipoteze, ze to suchosc (zrobilam badania mikrobiologiczne). Zastanawiam sie nad zmiana, ale w sumie boje sie gorszych skutkow ubocznych, bo z suchoscia jakos mozna wytrzymac - dluzsza gra wstepna, troche lubrykantow... Myslicie, ze warto eksperymentowac z takiego powodu?
|
|
|
|
|
#449 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Zmiana tabletek - zbiorczy!
witam
mam pytanie troche nie zwiazane z watkiem ale wiedzialam gdzie to napisac a nie chcialam zaklasdac nowego watku :P otóz byłam wczoraj pierwszy raz u ginekologa i przepisal mi novynette . wypisal mi 3 recepty i powiedzial ze mam przyjsc po pol roku . Moje pytanie brzmi :czy na 1 recepte jest 1 na opakowanie? bo jesli tak to 3 recepty starcza na 3 miesiace a nie 6 ....:/ jak to jest ?? prosze o szybka odp ..Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#450 |
|
Rozeznanie
|
Zmiana tabletek anty.
Właśnie jestem przed zmianą tabletek marvelon na novynette,
i ogólnie mam taki problem, powodem zmiany są migreny i mdłości które mam przy marvelon(brałam je 1,5 roku), ostatnio brałam antybiotyki i krwawienie wystąpiło mi jeszcze w trakcie brania tabletek( w opakowaniu były jeszcze 3 tabletki)jak skończyłam antybiotyki brać i wzięłam bez nich 2 tabletki to po tych 2 tabletkach krwawienie ustało , jak dzwoniłam do swojej gin. to powiedziała że może przez antybiotyki, a jak byłam u innego ginekologa to powiedział,że przez antybiotyki takie rzeczy się nie dzieją i należy przyjść jak przestanę krwawić. Na forach czytałam,że takie krwawienie może być wynikiem zamałej dawki hormonów, ale to bezsensu, bo przecież za parę lat bym skończyła z końską dawką hormonów. Teraz ginekolog przypisał mi inne tabletki i kazał je wsiąść po 7 dniowej przerwie.( i przyjśc na badanie jak nie będę krwawić aby sprawdzić czym było spowodowane krwawienie). I teraz mojej ważne pytanie, czy będę zabezpieczona od pierwszego opakowania zmienionych tabletek (marvelon na novynette), czy trzeba czekać np tydzień aby organizm zareagował na nie. Bo róznią się hormonami, marvelon 0,03 mg etynyloestradiolu, 0,15 mg dezogestrelu novynette 0,02 mg etynyloestradiolu, 0,15 mg dezogestrelu Edytowane przez ruumi Czas edycji: 2009-08-06 o 10:25 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:04.

. Wiec teraz pytam, czy ktos byl w takiej sytuacji, ma ulotke yazu i moze mi pomoc? Czy to tak trudno?