|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4531 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Kosmetyki Naturalne-Zrób sobie krem-Kolejny sklep, przez który wydam masę pieni
W tym sklepie to mają lepszą bagietkę niż w e-naturalne - bagietka przyszła w paczce połamana, bo taką cieniutką robią, za to ta ze zrób sobie krem jest grubsza
Ze sklepów z półproduktami ten najbardziej przypadł mi do gustu
|
|
#4532 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kosmetyki Naturalne-Zrób sobie krem-Kolejny sklep, przez który wydam masę pieni
Takie cienkie połamane (o ile nie za bardzo) też się przydają, np. do małych zlewek; ostre brzegi wystarczy oszlifować na gładko (można to zrobić nawet pilniczkiem). Zbyt grube bagietki potrafią wywracać małe zlewki. Ja sobie zrobiłam ostatnio z jednego grubaska z ZSK dwa krótsze.
|
|
#4533 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#4534 |
|
Przyczajenie
|
Hej
bardzo lubię kosmetyki naturalny , jak narazie zrobilam zakupy na zsk (pisałam raz tutaj bo nie dostałam jednego olejku , na szczescie dzwonilam do nich i dosłali) Bardzo jestem zadowolona z hydrolatu z róży bułgarskiej , olejków , glinek i alg Natomiast robiłam dwa razy zakupy w tym sklepie i dostałam dodatkowo kwas jabłkowy zastanawia mnie czy można zrobić z niego peeling do twarzy a jak tak czy znacie przepis? dostałam też dodatkowo alantoinę i nie mam pojęcia do czego użyć Również chciałam się zapytać jeszcze jak stosujecie wyciąg z aloesu i D-pantenol ja kupiłam z myślą o włosach narazie dodaje do maseczek ale zastanawiam się co mogę jeszcze z tym zrobić i ostatnie pytanie moj troche nie przemyślany zakup a dokładnie ekstrakt ze skórki granatu , macie ? jak tak to w jaki sposób używacie ? Jeśli ktoś odpowie na pytania z góry dziękuje
|
|
|
|
|
#4535 |
|
Raczkowanie
|
O włosy słabo dbam, jedynie to zrobiłam sobie serum z jedwabiem i pantenolem z przepisu z mazideł - jeśli szukasz inspiracji do tworzenia kosmetyków, to tam jest świetna baza przepisów
|
|
#4536 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja ekstrakt ze skórki granatu dodaję do kremów, które robię, ale możesz też zrobić sobie maseczkę dosypując miarkę ekstraktu. D-pantenol i aloes to składniki prawie każdego mojego kremu do twarzy i odżywki do włosów. Jeśli nie masz półproduktów do produkcji własnego kremu możesz odrobinę każdego z nich dodać do kwasu hialuronowego lub gotowego kremu tuż przed użyciem i zmieszać na dłoni przed nałożeniem na twarz. Z anantoiną podobnie, ale tutaj uważaj na ilość, bo jest słabo rozpuszczalna, więc do porcji kremu przed nałożeniem możesz dodać naprawdę minimalną ilość. Możesz też dodać jej do toniku czy hydrolatu, ale wtedy należałoby zakonserwować taką formulację (Jeśli tonik miałby niskie pH dzięki np. dodaniu kwasu to nie trzeba by go było dodatkowo konserwować w przypadku zużycia w przeciągu ok. 4 tygodni). |
|
|
|
|
|
#4537 |
|
Raczkowanie
|
Czy któraś już używała aceroli? I jak wrażenia?
|
|
|
|
|
#4538 |
|
Zakorzenienie
|
Jak działają na was ekstrakty z mandarynek, borówki lub truskawki? Warto spróbować przy trądziku ?
|
|
|
|
|
#4539 |
|
Raczkowanie
|
Jak stosowac ekstrakt na naczynka w liposomach?Czy moge po prostu dodac go do wody destylowanej i stosowac jako tonik?
Czy mozna dodatkowo wzbogacic go czyms jeszcze?Chcicalbym dodac esktrakt z soi,ale nie jestem pewien,czy tak mozna? |
|
|
|
|
#4540 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4541 |
|
Raczkowanie
|
Hej, właśnie zaczynam przygode z kwasami, zalogowałam sie wlasnie na zrób sobie krem i wybierem do koszka rozne produkt i caly czas ich przybywa, stad też moje pytanie, czy sa jakies kupony rabatowe, którymi mogłaby się jakaś wizażanka podzielić?
z góry dziękuje
Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2013-03-05 o 09:39 Powód: Przesunięcie - zmiana tytułu |
|
|
|
|
#4542 |
|
Raczkowanie
|
Witam was zamierzam złożyć pierwsze zamówienie na ZSK i juz sama niewiem co zamówic mam ochotę na dosłownie wszystko hehe znalazłam przepis na tonik ale nic z niego nie rozumiem czy jakas dobra dusza mogłaby wyjasnić dokładnie jak zrobić ten tonik??
![]() Przepis wygląda tak Tonik z 2% zawartością kwasu salicylowego, otrzymany bez dodatku alkoholu. Tonik bezalkoholowy z BHA Składniki dla porcji 100g 2% kwas salicylowy 2 g - 3.7 ml 1.5% wodorowęglan sodu 1.5 g - 1.4 ml 3% mocznik 3 g - 5 ml 0.5% alantoina 0.5 g kwas mlekowy kilka kropli 93% woda 93 ml Sposób wykonania. Mieszamy wodorowęglan sodu z kwasem salicylowym (3.7 ml 1.5 małej płaskiej łyżeczki 2.5 ml), dodajemy wodę i ogrzewamy w łaźni wodnej. W wyniku reakcji będzie wydzielał się dwutlenek węgla (pojawią się bąbelki). Gdy otrzymamy juz klarowny roztwór rozpuszczamy alantoinę, następnie wyjmujemy mieszaninę z łaźni wodnej, czekamy aż się ochłodzi i dodajemy mocznik i na koniec kwas mlekowy aż ustalimy pH na poziomie 3-4. Tutaj opis jak ustalić pH. UWAGA - przy obniżeniu odczynu poniżej pH 3 kwas salicylowy wypadnie z roztworu. Regulacje pH przeprowadzamy na zimnym roztworze. Gdy będziemy dochodzili do pH 3 każda kropla kwasu mlekowego będzie powodowała powstawanie zawiesiny kwasu salicylowego, który będzie się rozpuszczał aż nie zejdziemy z pH poniżej 3. Trwałość produktu o tak niskim pH i z zawartością kwasu salicylowego - przynajmniej 4 - 6 tygodni. Nie kumam oco chodzi z ,,łazią wodną'' i tym ustalaniem pH byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi wyjasnił na chłopski rozum abym w spokoju mogła wykonać tonik
|
|
|
|
|
#4543 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny przychodzę po poradę. Kurzy mi się w szafce spirulina, bo zupełnie nie sprawdziła się jako maseczka - podrażniała. Szukam w związku z tym dla niej nowego zastosowania i tak dzisiaj wydumałam, żeby dodawać ją do balsamu czy kremu na dzień. Ma to sens? Myślałam też, żeby wzbogacać nią peeling kawowy - potęgować jego działanie ujędrniające i antycellulitowe. Mogę liczyć na jakieś działanie poza placebo?
|
|
|
|
|
#4544 |
|
Raczkowanie
|
Tak wyglądają składniki we wcześniejszym poście cos sie poprzekręcało
Składniki dla porcji 100g 2% kwas salicylowy 2 g - 3.7 ml 1.5% wodorowęglan sodu 1.5 g - 1.4 ml 3% mocznik 3 g - 5 ml 0.5% alantoina 0.5 g kwas mlekowy kilka kropli 93% woda 93 ml Edytowane przez mila94 Czas edycji: 2013-03-09 o 16:11 |
|
|
|
|
#4545 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4546 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4547 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Natomiast o oznaczaniu pH tutaj: http://www.zrobsobiekrem.pl/info/ind.../135/preview/1 |
|
|
|
|
|
#4548 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki dziewczyny.
|
|
|
|
|
#4549 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny.... dalam mamie by zrobila sobie maseczke ze spiruliny (z zsk) i starsznie ją ta maseczka podraznila, ma wielkie czerwone, piekące palcki na twarzy... dałam jej rybkę Dermogal a+e i cethapil... mama jutro pojdzie do apteki, co powinna kupic na to podraznienie? jak zalagodzic? nie wiem co mam jej poradzic...
02.03.12-aparatka góra 26.10.12-aparatka dół Włosomaniaczka 01.04.12 olejowanie, wcierki, świadoma pielegnacja Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2013-03-16 o 14:20 Powód: Przesunięcie - zmiana tytułu |
|
|
|
|
#4550 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Twarz przemywałam kilka razy dziennie tonikiem z kozieradki (do kupienia w sklepach zielarskich. Plamki wyraźnie z każdym dniem sie zmniejszały i bladły. Dzis nie ma sladu Dodtatkowo piłam wapno z witaminą C. Również rumianek jest polecany na róznego rodzaju podraznienia skóry i opuchlizn. Przygotuj mocny napar, namocz jakaś czystą ściereczkę a następnie obłorzyć twarz. Mam nadzieje, że pomoże. Spirulina w duzej ilości może podrazniać i wysuszać. Ja dodje jedna dużą łyżeczkę jogurtu naturalnego i mieszam z 0,5ml spiruliny. Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2013-03-16 o 14:22 Powód: Przesunięcie - zmiana tytułu |
|
|
|
|
|
#4551 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny próbowala juz któraś z Was bioferment z aceroli? @_@ jak wrażenia?
|
|
|
|
|
#4552 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny przyszłam się pożalić na hydrolat szałwiowy
matko jak to dziadostwo śmierdzi!!!! mam odruch wymiotny wręcz jak spryskuje nim twarz! nie dam rady go używać, bo zamiast przyjemności z pielegnacji twarzy robi mi się niedobrze
|
|
|
|
|
#4553 |
|
Zakorzenienie
|
kurcze... a mi ten zapach bardzo odpowiada
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4554 |
|
Raczkowanie
|
Mam dużo mleka w proszku, to testuję teraz spirulinę z nim
Na początku sama spirulina podrażniała moją skórę, ale później przyzwyczaiła się, że mogłam już spokojnie samą używać na twarz
|
|
#4555 | |
|
ciepłe kluchy
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4556 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#4557 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny czy mogę kroplę Mleczanu sodu dodawać do kremu, którego używam? (krem nie z ZSK)
ups;/ przepraszam za post pod moim postem |
|
|
|
|
#4558 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, z czym mogę zmieszać l-cysteinę na płukankę na włosy oprócz receptur z zsk?
|
|
|
|
|
#4559 |
|
Zakorzenienie
|
Zaraz składam zamówienie łączone z kolorówką
|
|
|
|
|
#4560 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jakie oleje polecacie do mieszania z HA do skory tlustej/tradzikowej z ropnymi wypryskami i bliznami?
Myslalam o lnianym, konopnym, z miodli indyjskiej... mialyscie ktorys z nich? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:02.

Ze sklepów z półproduktami ten najbardziej przypadł mi do gustu

Również chciałam się zapytać jeszcze jak stosujecie wyciąg z aloesu i D-pantenol ja kupiłam z myślą o włosach narazie dodaje do maseczek ale zastanawiam się co mogę jeszcze z tym zrobić i ostatnie pytanie moj troche nie przemyślany zakup a dokładnie ekstrakt ze skórki granatu , macie ? jak tak to w jaki sposób używacie

i tym ustalaniem pH byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi wyjasnił na chłopski rozum abym w spokoju mogła wykonać tonik
nie dam rady go używać, bo zamiast przyjemności z pielegnacji twarzy robi mi się niedobrze