Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2 - Strona 152 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-03-29, 14:39   #4531
Limonka1987
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2

Zapomniałam napisać, że bardzo Wam polecam warzywne muffiny: http://www.alaantkoweblw.pl/2014/05/...e-muffiny.html .

U nas z samej mąki pszennej, z warzywami na patelnię (cukinia, marchewka, fasolka, kukurydza).
Idealna opcja na drugie śniadanie, tym bardziej, że można je zabrać w plener.
Emilce bardzo smakowały, mi też.
Stary 2015-03-29, 15:57   #4532
margo80
Zakorzenienie

Limonko - super te muffiny, dzieki za link
Rutyna powiadasz? Emilka sie rozkrecila ze wstawaniem, za chwile będzie wszędzie i zapomnisz o rutynie

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-29, 16:47   #4533
Limonka1987
Zakorzenienie

Margo- śmieję się, że rutyna, bo gdyby nie różne ubrania można by pomylić zdjęcia
Emilka upodobała sobie stawanie przy kanapie, najchętniej z moimi lakierami do paznokci, które awansowały ostatnio na ulubione zabawki, w rękach.

Tak naprawdę przy takim bąblu nie ma mowy o rutynie. Codziennie zdarza się coś nowego i wyjątkowego
Stary 2015-03-29, 20:18   #4534
tygrysek83
Zadomowienie

Dzięki dziewczyny za miłe słowa dotyczące mojego brzdąca.

Ja jutro wracam do pracy. Smutno mi. Myślałam, że jestem na to gotowa, ale jednak nie

No a weekend super. Wczoraj impreza urodzinowa. W sumie ponad 20 osób. Tak jak zaplanowałam, był szwedzki stół i na szczęście goście dali sobie radę z deficytem miejsc siedzących. Udało mi się wszystko co zaplanowane przygotować i nawet siebie ogarnąć przed przyjściem gości. Zapomniałam tylko podać ciasteczek orzechowo-owocowych bo tak dobrze je schowałam A młoda prze-szczęśliwa.
Wrzucam zdjęcie z serii oczekiwania na gości.

filupka, jaki z Emila już fajny chłopak
Jak czytam o waszej imprezce to prawie jakbym o naszej czytała.

alwa, tym bardziej mocno trzymam kciuki, aby wyniki były ok

margo, super że usypianie dobrze, oby tak dalej. A wiadomo jak to jest przy innych. Mój brat twierdzi, że mam płaczliwe dziecko bo jakoś zawsze przy nim coś się dzieje

Edzia, to wcale nie taka kruszynka Kinga w końcu przekroczyła 8kg i 73cm.

Ag, super że udana przeprowadzka i młody się zaaklimatyzował. Zapewne ma teraz więcej miejsca na szaleństwa.
Wydoroślał Gabryś

Limonka, Emilka ma super te kucyki i słodkie niebieskie oczy. Zdjęcia na dole mi się dużo bardziej podobają. Zastanawiam się czy to sprawa światła czy po prostu jej bardziej do twarzy w tych kolorach
Dzięki za przepis na muffinki, na pewno wykorzystam już niedługo.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0675.jpg (51,8 KB, 69 załadowań)
tygrysek83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-29, 21:21   #4535
natetitka
Zadomowienie

hej ho, witam się i krótko piszę odnośnie rutyny, o której pisze Limonka. Odkryłam w ten weekend, że rutyna to nasz najlepszy przyjaciel. Jesteśmy w gościach i zaburzyły się zupełnie zwyczaje małego - jedzeniowe, drzemkowe i rezultat tego jest taki, że dziecko jest nieszczęśliwe i rodzice są nieszczęśliwi. Jutro wracamt do rutyny, nie mogę się doczekać uffff

FB

_________________________ ___

moje nowe uzależnienie surówka
natetitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-29, 22:49   #4536
mariolasl
Zakorzenienie

Dzieciaki sliczne

ciesze sie, ze imprezycz roczkowe udane

ja ledwo zywa po ciagu dyzurow, wiec zmykam
Stary 2015-03-30, 00:43   #4537
margo80
Zakorzenienie

Kinga ślicznie sie prezentuje

Jednak macie Atipasski?

Ewcia
Przemek
margo80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-30, 05:18   #4538
Kropkaa
Rozeznanie

Witam się nocną porą Cały weekend miałam zajety,a to wyjście do sklepu,a to rodzina męża przyjechała i nie było czasu zaglądać na wizaż.

Umówiłam się w końcu do fryzjera we czwartek bo już nie mogę swoich włosów znieść,nachodzą mi na oczy i muszę je ściąć.

Czekam na poprawę pogody bo dziś zimno i deszcz,a od środy cieplutko

Uciekam spać bo zmęczona jestem strasznie i brzuch mi zaczyna się stawiać także czas na odpoczynek.Dobranoc

Zapuszczam paznokcie dzień:2
Kropkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-30, 06:25   #4539
tygrysek83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
Kinga ślicznie sie prezentuje

Jednak macie Atipasski?

Tak. Bardzo mi sie podobają. Kinga tez zadowolona, tzn nie zauważa że je ma na nogach i nie próbuje zdejmować. Musze tylko cos na brzydką pogodę wykombinowac bo w one to na kałuże to raczej słabe.
Stary 2015-03-30, 07:55   #4540
Limonka1987
Zakorzenienie

Tygrysku- trzymam kciuki za to, żeby udało Ci się rozstanie z Kingą przeżyć jak najbardziej bezboleśnie. Ja wracam do pracy za 1,5 tygodnia i zupełnie, ale to zupełnie nie jestem na to gotowa.
Kinga na zdjęciu prezentuje się ślicznie, a kreację ma zjawiskową!
Cieszę się, że impreza się udała.
Jeśli chodzi o zdjęcia Emilki to kwestia światła. Akurat w tym miejscu ciężko zrobić dobre ujęcie, bo cały czas coś z nim nie tak.
Stary 2015-03-30, 13:20   #4541
frogutka
Zadomowienie

Opisałam się, chciałam coś poprawić i moja wiadomośc poszła się....
Napiszę tylko, że cudne macie dzieciaki Emilka urocza z tymi kucykami i wygląda na 2 latka. Gabryś fantastyczny i zdjęcia super Kinga to jak fotomodelka, zdjęcie wprost z dziecięcego magazynu
Jak mi przejdzie złośc na wizaż to może później coś napiszę więcej.

Edytowane przez frogutka
Czas edycji: 2015-03-30 o 13:34
frogutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-30, 15:35   #4542
alwa
Wtajemniczenie

filupka ciesze się że roczek się udał

ag uf to dobrze, że już przeprowadzka prawie za Wami u nas tak jak u margo jescze kilka lat po przeprowadzce mieliśmy rzeczy w kartonach. tak szczerze to niektóre nadal leżą u mojej mamy i nie wiem, kiedy je zabiorę
Gabryś jest bardzo ładny. w ogóle nie wygląda już na niemowlaka

margo fajnie, że usypianie u Was coraz sprawniej idzie

Limonka widzę że narzekanie na Emilkę pomogło teraz tylko czekać, aż zacznie chodzić
kitki ma urocze

tygrysek i jak pierwszy dzień w pracy? dobrze, że impreza udana

natetitka masz rację z tą rutyną. jak jeźdźimy do teściów wszystko się zaburza. Kuba nie daje się uśpić, albo śpi 3 minuty i koniec, potem oczywiście marudny i płaczliwy jest.

a ja się witam w przerwie mycia okien. ale sobie pogodę wybrałam albo słońce mi świeci i smugi wychodzą albo deszcz pada

u nas z nowości: Kuba musi, ale to koniecznie musi mieć smoka do usypiania więc sobie na razie odpuściłam odstawianie i uczę go zasypiania samemu, czyli daję smoka, misia, włączam kołysankę i wychodzę. są rezultaty tylko w nocy mama jest niezbędna i musi trzymać za rączkę, ale będziemy nad tym pracować
z minusów wszystkie obiadki są be, znowu nie ważne co zrobię zupkę, placki, naleśniki wszystko ląduje na podłodze po pierwszym gryzie/łyku. a szczególnie be są wszystkie nowe smaki. najchętniej to by na okrągło jadł banany, chrupki i chleb z dżemem, chociaż suchym chlebem też nie pogardzi. czekam aż mu się odwidzi

❤️❤️❤️
K+H+Z
alwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-30, 21:35   #4543
natetitka
Zadomowienie

Obejrzałam wreszcie zdjęcia waszych pociech! Jakie macie piękne dzieciaczki.

tygrysek
, Twoja Kinga ma śliczne oczęta! Piękny kolor! Kreacja balowa boska!

Edzia, córcia boska! A te bose stópki, do schrupania. A co babcie i ciotki na takie golizny?

filupka, Emil to faktycznie duży gentelman! Wygląda na starszego Mnie to się wydaje, że chłopaki w takich koszulach to od razu wyglądają na starszych

alwa, mój też ostatnio fazę "be" ale na warzywka, ale to zwalam na wyjazd do teściów, inne miejsce, inne zwyczaje. Ogólnie cały weekend mnie bardzo wymęczył, właśnie przez brak stałego rozkładu dnia. Wszystko inaczej. Dobrze, że w ogóle dziecko dostało jeść A smok, widać nie przyszła na niego pora. Może za jakiś czas sam zrozumie, przestanie go potrzebować?

FB

Stary 2015-03-30, 21:59   #4544
ag9
Zadomowienie

Dziękuję w imieniu Gabrysia Dobrze że mu nie pokazałam wątku bo tu takie laski że jeszcze by się chłopak zakochał haha a narazie może kochać tylko mamusię.

tygrysek - współczuję powrotu do pracy. Ja jak się okazało nie mam gdzie wracać bo szefowie okazali się obrzydliwymi dupkami i zamykają firmę (po to żeby otworzyć nową z mocno okrojonym składem) i tym samem pozbyć się matek chronionych prawem. Także szukam nowej pracy, pewnie max do jesieni będę miała obecną pracę.

Gabryś zaczął żłobek. Przez tydzień chodził na 1-2 godziny, w porze śniadania. Dzisiaj został na ponad 3 godziny w porze drzemki i ... spał 1,5 godziny, usnął w bujaczku w sali gdzie bawiły się dzieci Mam nadzieję że się zaklimatyzuję, chociaż mnie jest bardzo ciężko
Stary 2015-03-30, 23:22   #4545
Smarrita
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Limonka1987 Pokaż wiadomość
Zapomniałam napisać, że bardzo Wam polecam warzywne muffiny: http://www.alaantkoweblw.pl/2014/05/...e-muffiny.html .

.
o super przepis. ja robiłam tylko marchewkowe mufiny, muszę też inne zrobic. Dzięki za przepis

Cytat:
Napisane przez ag9 Pokaż wiadomość
tygrysek - współczuję powrotu do pracy. Ja jak się okazało nie mam gdzie wracać bo szefowie okazali się obrzydliwymi dupkami i zamykają firmę (po to żeby otworzyć nową z mocno okrojonym składem) i tym samem pozbyć się matek chronionych prawem. Także szukam nowej pracy, pewnie max do jesieni będę miała obecną pracę.

Gabryś zaczął żłobek. Przez tydzień chodził na 1-2 godziny, w porze śniadania. Dzisiaj został na ponad 3 godziny w porze drzemki i ... spał 1,5 godziny, usnął w bujaczku w sali gdzie bawiły się dzieci Mam nadzieję że się zaklimatyzuję, chociaż mnie jest bardzo ciężko
a to paskudy przebiegłe, żeby n ie używac przekleństw. nie pozostaje mi nic innego jak życzyc powodzenia w szukaniu nowej, oby lepszej

Tygrysek- jak tam pierwszy dzień minął?

---------- Dopisano o 23:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ----------

pisałyście wcześniej o smoczkach, ja czasem daję do zasypiania. W ciągu dnia go nie potrzebuje, a czasem i do zaśnięcia nie chce, chociaż to rzadko się zdarza. Ja kiedyś ją próbowałam usypiac ale to dawno było, bo ona chciała się bawic a ja chciałam żeby już spała i się denerwowałam, w końcu kiedyś dałam jej książeczkę do ręki i wkurzona wyszłam. Zasnęła po 5 minutach. Teraz różnie, czasem jak w ciągu dnia dużo szalej to zasypia ok 18 i wtedy nic nie potrzebuje, chociaż częściej ok 20, wtedy wypija ostatnie mleko, dostaje smoczek, potem książeczkę do ręki i wychodzę. Ona sobie gada i zasypia, albo wstaje wyrzuca smoczek na podłoge i woła tak długo aż przyjdę wtedy pokazuje gdzie go matka ma szukac
Ale ja też spryciula jestem, łóżeczko jest koło stoliczka nocnego więc zostawiam na nim albo gazety, albo jakieś zabawki. Młoda jak się budzi to sobie je bierze a matka ma jeszcze parę chwil spania Dziś rano chyba z 40 min oglądała gazety i coś do siebie gadała
Smarrita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-31, 07:19   #4546
tygrysek83
Zadomowienie

Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2

Hej, nie miałam czasu usiąść przy kompie wiec tylko na szybko napisze, że żyję. Powrót ok choć wiele sie zmieniło i mam wrażenie jakby gadali do mnie w obcym języku
Zrobili mi tez niespodziankę i dostałam kartę podarunkową do Empiku i do Smyka. To tak z okazji powrotu, urodzin moich i narodzin dziecka. Muszę przyznać że się nie spodziewałam.

Edytowane przez tygrysek83
Czas edycji: 2015-03-31 o 07:25
Stary 2015-03-31, 08:24   #4547
Limonka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alwa Pokaż wiadomość
u nas z nowości: Kuba musi, ale to koniecznie musi mieć smoka do usypiania więc sobie na razie odpuściłam odstawianie i uczę go zasypiania samemu, czyli daję smoka, misia, włączam kołysankę i wychodzę. są rezultaty tylko w nocy mama jest niezbędna i musi trzymać za rączkę, ale będziemy nad tym pracować
Nie od razu Kraków zbudowano
Cieszę się, że coraz lepiej Wam idzie samodzielne zasypianie, a na odstawienie smoka przyjdzie jeszcze czas.

Cytat:
z minusów wszystkie obiadki są be, znowu nie ważne co zrobię zupkę, placki, naleśniki wszystko ląduje na podłodze po pierwszym gryzie/łyku. a szczególnie be są wszystkie nowe smaki. najchętniej to by na okrągło jadł banany, chrupki i chleb z dżemem, chociaż suchym chlebem też nie pogardzi. czekam aż mu się odwidzi
Wszystkie wiemy, że są takie fazy. Trzeba przeczekać

Cytat:
Napisane przez natetitka Pokaż wiadomość
Edzia, córcia boska! A te bose stópki, do schrupania. A co babcie i ciotki na takie golizny?
Dobre pytanie

Cytat:
Przykro mi... Beznadziejni szefowie. Cwaniaki od siedmiu boleści
Na pocieszenie powiem, że u mnie na przykład beznadziejne zachowanie mojego szefostwa skłoniło mnie do szukania pracy i wygląda na to, że dobrze na tym wyszłam, bo wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że będzie lepsza od tej poprzedniej. Czego i Tobie życzę

Cytat:
Podejrzewam, że my przeżyjemy rozstania bardziej niż nasze dzieci.

Cytat:
Napisane przez Smarrita Pokaż wiadomość
Ale ja też spryciula jestem, łóżeczko jest koło stoliczka nocnego więc zostawiam na nim albo gazety, albo jakieś zabawki. Młoda jak się budzi to sobie je bierze a matka ma jeszcze parę chwil spania Dziś rano chyba z 40 min oglądała gazety i coś do siebie gadała
Ale fajny patent

Cytat:
Napisane przez tygrysek83 Pokaż wiadomość
Hej, nie miałam czasu usiąść przy kompie wiec tylko na szybko napisze, że żyję. Powrót ok choć wiele sie zmieniło i mam wrażenie jakby gadali do mnie w obcym języku
Zrobili mi tez niespodziankę i dostałam kartę podarunkową do Empiku i do Smyka. To tak z okazji powrotu, urodzin moich i narodzin dziecka. Muszę przyznać że się nie spodziewałam.
Życzę szybkiego zaaklimatyzowania się!
Prezenty to bardzo miły akcent. Jednak niektóre z nas pracują w fajnych firmach

Jeśli któraś ma chęć, to zapraszam na obejrzenie relacji z wczorajszych zajęć rozwojowych: http://mamywolomin.blogspot.com/2015...zkow-od-6.html

Powiem Wam, że super są te tabliczki, na których pokazane są różne faktury. Emilka była zachwycona. Szukałam takich w necie, ale są strasznie drogie: najtańsze 74 zł, ale nie wydawały mi się zbyt atrakcyjne. Takie, które mi się podobały kosztowały 130 zł.
Chyba nakupię ramek na zdjęcia w sklepie "Wszystko po 4 zł" i spróbuję podziałać

A w ogóle to czy któraś z Was interesuje się metodą Montessori? Do mnie zaczyna coraz bardziej przemawiać. Może nie wszystkie założenia, ale wiele wydaje mi się bardzo sensownych.
Stary 2015-03-31, 09:30   #4548
agunia4ever
Zadomowienie

Hej mamuski. Normalnie nie mam na nic czasu ale czytam.
Po swietach zaczynamy wprowadzanie do zlobka. Boje sie jak nie wiem. Od 13 kwietnia juz pelna para ruszamy ze zlobkiem.
Czy ktoras z Was robi swoje jedzonko do zlobka? Jak je zanosicie? Sprawdza sie czy dzieci chca jesc cateringowe?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Impossible is nothing

I ślubuję Ci... Szczęśliwa żona od 9.11.2013r.

I kocham Cię ponad wszystko... Szczęśliwa mama od 06.04.2014r.

Sławcio
agunia4ever jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-31, 10:28   #4549
alwa
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziękuję w imieniu Gabrysia Dobrze że mu nie pokazałam wątku bo tu takie laski że jeszcze by się chłopak zakochał haha a narazie może kochać tylko mamusię.

co bo pracodawcy to brak słów
powodzenia w szukaniu pracy! a Gabryś bedzie zainteresowany dziećmi i zabawkami i nie będzie tęsknił za mamą
Cytat:
Napisane przez Smarrita Pokaż wiadomość
[/COLOR]pisałyście wcześniej o smoczkach, ja czasem daję do zasypiania. W ciągu dnia go nie potrzebuje, a czasem i do zaśnięcia nie chce, chociaż to rzadko się zdarza. Ja kiedyś ją próbowałam usypiac ale to dawno było, bo ona chciała się bawic a ja chciałam żeby już spała i się denerwowałam, w końcu kiedyś dałam jej książeczkę do ręki i wkurzona wyszłam. Zasnęła po 5 minutach. Teraz różnie, czasem jak w ciągu dnia dużo szalej to zasypia ok 18 i wtedy nic nie potrzebuje, chociaż częściej ok 20, wtedy wypija ostatnie mleko, dostaje smoczek, potem książeczkę do ręki i wychodzę. Ona sobie gada i zasypia, albo wstaje wyrzuca smoczek na podłoge i woła tak długo aż przyjdę wtedy pokazuje gdzie go matka ma szukac
u nas podobnie, tylko że Kuba często wywala smoka (rzuca nim we mnie, jeśli leżę w łóżku lub w drzwi, jeśli wyjdę) i zaraz wrzeszczy że chce go z powrotem. Też zostawiałam zabawki na komodzie przy łóżku ale Kuba po obudzeniu się w środku nocy zaczynał się bawić i był koniec spania. A z tym samodzielnym usypianiem to nam się udało właśnie dlatego, że Kubuś zamiast spać wywalał co chwilę smoczek i się cieszył, że matka musi się schylać i się wkurzyłam i wyszłam i się okazało, że w końcu zasnął sam
Cytat:
wszystkiego najlepszego!
Cytat:
Nie od razu Kraków zbudowano
Cieszę się, że coraz lepiej Wam idzie samodzielne zasypianie, a na odstawienie smoka przyjdzie jeszcze czas.

Wszystkie wiemy, że są takie fazy. Trzeba przeczekać

Dobre pytanie

Przykro mi... Beznadziejni szefowie. Cwaniaki od siedmiu boleści
Na pocieszenie powiem, że u mnie na przykład beznadziejne zachowanie mojego szefostwa skłoniło mnie do szukania pracy i wygląda na to, że dobrze na tym wyszłam, bo wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że będzie lepsza od tej poprzedniej. Czego i Tobie życzę

Podejrzewam, że my przeżyjemy rozstania bardziej niż nasze dzieci.

Ale fajny patent

Życzę szybkiego zaaklimatyzowania się!
Prezenty to bardzo miły akcent. Jednak niektóre z nas pracują w fajnych firmach

Jeśli któraś ma chęć, to zapraszam na obejrzenie relacji z wczorajszych zajęć rozwojowych: http://mamywolomin.blogspot.com/2015...zkow-od-6.html

Powiem Wam, że super są te tabliczki, na których pokazane są różne faktury. Emilka była zachwycona. Szukałam takich w necie, ale są strasznie drogie: najtańsze 74 zł, ale nie wydawały mi się zbyt atrakcyjne. Takie, które mi się podobały kosztowały 130 zł.
Chyba nakupię ramek na zdjęcia w sklepie "Wszystko po 4 zł" i spróbuję podziałać

A w ogóle to czy któraś z Was interesuje się metodą Montessori? Do mnie zaczyna coraz bardziej przemawiać. Może nie wszystkie założenia, ale wiele wydaje mi się bardzo sensownych.
a jak u Was idzie odstawianie smoczka?

❤️❤️❤️
K+H+Z
Stary 2015-03-31, 11:17   #4550
ag9
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agunia4ever Pokaż wiadomość
Hej mamuski. Normalnie nie mam na nic czasu ale czytam.
Po swietach zaczynamy wprowadzanie do zlobka. Boje sie jak nie wiem. Od 13 kwietnia juz pelna para ruszamy ze zlobkiem.
Czy ktoras z Was robi swoje jedzonko do zlobka? Jak je zanosicie? Sprawdza sie czy dzieci chca jesc cateringowe?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Ja zanoszę swoje jedzenie. Bo w tym żłobku na śniadanie paróweczka z keczupem albo chałka z dżemem
Zanoszę w pojemnikach plastikowych, narazie tylko śniadania bo na obiad wraca do domu. Jeśli jest coś do podgrzania to mówię żeby ugrzały. Jeśli zanoszę kanapki to w jednym pojemniku chleb z masłem a w drugim dodatki typu jakaś pasta, warzywo itp. i proszę by posmarowały i tyle. Nie wiem na ile faktycznie pozwalają mu jeść samemu a na ile pomagają i karmią. Teoretycznie są za rozwijaniem samodzielności w jedzeniu ale nie wiem czy chce im się potem sprzątać.

Obiady też będę nosić. Zupa no to wiadomo, a drugie danie też do ogrzania niestety. Ale już wolę tak niż catering żłobkowy, przynajmniej narazie bo być może znudzi mi się szybko szykowanie wieczorem śniadań i obiadów.

Cytat:
co bo pracodawcy to brak słów
powodzenia w szukaniu pracy! a Gabryś bedzie zainteresowany dziećmi i zabawkami i nie będzie tęsknił za mamą

u nas podobnie, tylko że Kuba często wywala smoka (rzuca nim we mnie, jeśli leżę w łóżku lub w drzwi, jeśli wyjdę) i zaraz wrzeszczy że chce go z powrotem. Też zostawiałam zabawki na komodzie przy łóżku ale Kuba po obudzeniu się w środku nocy zaczynał się bawić i był koniec spania. A z tym samodzielnym usypianiem to nam się udało właśnie dlatego, że Kubuś zamiast spać wywalał co chwilę smoczek i się cieszył, że matka musi się schylać i się wkurzyłam i wyszłam i się okazało, że w końcu zasnął sam

a jak u Was idzie odstawianie smoczka?
U nas też smoczek głównie do zabawy służy przed spaniem. Gabryś wyrzuca i się bawi a jak zabiorę to cmoka że chce z powrotem. Zdarzyło się mu usnąć bez smoczka, ale narazie nie walczę ze smoczkiem bo i tak ma dużo stresów ostatnio.
Stary 2015-03-31, 16:00   #4551
Limonka1987
Zakorzenienie

Agunia- witaj! Oby Sławcio zaaklimatyzował się w żłobku bez problemu!

Ag9- z ciekawości czytałam jadłospisy w żłobkach i niektóre są jeszcze jakieś rozsądne, ale niektóre to dramat.
Nie wiem jak to możliwe w czasach, gdy z każdej strony słyszy sie, jak ważne jest zdrowe żywienie dzieci.

Alwa- smoczek do dziennej drzemki odstawiony, w nocy na razie nie mogę się zebrać.
Zapomniałam Ci powiedzieć: kiedyś pytałaś o kakao. Zrobiłam Emilce deserek z awokado, banana i kakao. Smakował jej BARDZO, ale niestety później był problem z zaparciem.
Stary 2015-03-31, 18:16   #4552
natetitka
Zadomowienie

Ag9 naprawdę śniadanie takie marne? Szczerze mówiąc my też parówki dajemy ale ketchupu to nie. Śniadań to mi się zwykle nie chce kombinować, najlepiej mi dać bułę, serek i mogę sama coś w tym czasie zjeść Ale podobnie jak limonka dziwie się takimi śniadankami w żłobku bo wszędzie jest taki nacisk na wyrabianie zdrowych nawyków, 5 porcji warzyw i owoców dziennie...

FB

Stary 2015-03-31, 20:14   #4553
tygrysek83
Zadomowienie

natetitka, a jak po weekendzie, udało się wrócić do rutyny?

Limonka, trzymam kciuki aby powrót do pracy przeszedł bezboleśnie. Ty w końcu idziesz na pełen etat czy część?
Widziałam zdjęcia już na FB. Rzuciły mi się w oczy te tabliczki. Co na nich było? Materiały czy coś innego? No i chciałam spytać czy Emilka przeszła przez tunel. Kinga na razie zrobiła to raz w trakcie imprezy i na razie się nie kwapi do powtórki.
Co do Montessori to ostatnio znajoma skomentowała, że pani Montessori to musi się w grobie przewracać jak widzi co nazywają jej imieniem. A tak poza tym to przyznam szczerze, że mało się w ten temat wgryzałam.

alwa, ja też na razie odpuściłam odzwyczajanie od smoczka.Trzymam kciuki aby apetyt na obiadki wrócił
Dzięki za życzenia.

ag, współczuję sytuacji z pracą. Oby udało się, tak jak Limonce, znaleźć coś fajnego w nowym miejscu. Czasem mam wrażenie, że mamom jest ciężej zostawić dzieci niż dzieciakom zostać... Oby było tylko lepiej.

Smarrita, moja ma zabawki w łóżku, ale po wstaniu przecież najlepiej jest najpierw włączyć pozytywkę a potem od razu zacząć krzyczeć na rodziców

agunia powodzenia ze żłobkiem.

Za mną kolejny dzień w pracy. Jest tyle nowości, że pod koniec dnia kazałam koleżance zamilknąć bo mój mózg przestał trawić nowe wiadomości. Wiem już jednak, że łatwo nie będzie bo wzmogły się pewne konflikty...
Najgorszy jest potem odbieranie małej bo od wyjścia z pracy do dojechania do teściowej mija 45-50 min
Stary 2015-03-31, 21:04   #4554
alwa
Wtajemniczenie

Cytat:
Agunia- witaj! Oby Sławcio zaaklimatyzował się w żłobku bez problemu!

Ag9- z ciekawości czytałam jadłospisy w żłobkach i niektóre są jeszcze jakieś rozsądne, ale niektóre to dramat.
Nie wiem jak to możliwe w czasach, gdy z każdej strony słyszy sie, jak ważne jest zdrowe żywienie dzieci.

Alwa- smoczek do dziennej drzemki odstawiony, w nocy na razie nie mogę się zebrać.
Zapomniałam Ci powiedzieć: kiedyś pytałaś o kakao. Zrobiłam Emilce deserek z awokado, banana i kakao. Smakował jej BARDZO, ale niestety później był problem z zaparciem.
a widziałam na wątku jadłospisowym dzięki za informację cieszę się, że tak szybko Ci się udało ze smoczkiem. jaki sposób zastosowałaś?

Cytat:
Napisane przez natetitka Pokaż wiadomość
Ag9 naprawdę śniadanie takie marne? Szczerze mówiąc my też parówki dajemy ale ketchupu to nie. Śniadań to mi się zwykle nie chce kombinować, najlepiej mi dać bułę, serek i mogę sama coś w tym czasie zjeść Ale podobnie jak limonka dziwie się takimi śniadankami w żłobku bo wszędzie jest taki nacisk na wyrabianie zdrowych nawyków, 5 porcji warzyw i owoców dziennie...
czytałam ostatnio nowy schemat żywienia niemowląt na 2015 r i napisali w nim, żeby nie dawać parówek. Nasze dzieciaczki już w zasadzie nie są niemowlakami, ale ja jeszcze parówki nie dawałam i w sumie mi sie nie spieszy. tak jak Tobie nie chce mi się śniadań robić więc daję kaszkę typu "wsyp proszek do wody i gotowe"

Cytat:
natetitka, a jak po weekendzie, udało się wrócić do rutyny?

Limonka, trzymam kciuki aby powrót do pracy przeszedł bezboleśnie. Ty w końcu idziesz na pełen etat czy część?
Widziałam zdjęcia już na FB. Rzuciły mi się w oczy te tabliczki. Co na nich było? Materiały czy coś innego? No i chciałam spytać czy Emilka przeszła przez tunel. Kinga na razie zrobiła to raz w trakcie imprezy i na razie się nie kwapi do powtórki.
Co do Montessori to ostatnio znajoma skomentowała, że pani Montessori to musi się w grobie przewracać jak widzi co nazywają jej imieniem. A tak poza tym to przyznam szczerze, że mało się w ten temat wgryzałam.

alwa, ja też na razie odpuściłam odzwyczajanie od smoczka.Trzymam kciuki aby apetyt na obiadki wrócił
Dzięki za życzenia.

ag, współczuję sytuacji z pracą. Oby udało się, tak jak Limonce, znaleźć coś fajnego w nowym miejscu. Czasem mam wrażenie, że mamom jest ciężej zostawić dzieci niż dzieciakom zostać... Oby było tylko lepiej.

Smarrita, moja ma zabawki w łóżku, ale po wstaniu przecież najlepiej jest najpierw włączyć pozytywkę a potem od razu zacząć krzyczeć na rodziców

agunia powodzenia ze żłobkiem.

Za mną kolejny dzień w pracy. Jest tyle nowości, że pod koniec dnia kazałam koleżance zamilknąć bo mój mózg przestał trawić nowe wiadomości. Wiem już jednak, że łatwo nie będzie bo wzmogły się pewne konflikty...
Najgorszy jest potem odbieranie małej bo od wyjścia z pracy do dojechania do teściowej mija 45-50 min
ojej strasznie dużo czasu tracisz na dojazd

❤️❤️❤️
K+H+Z
Stary 2015-03-31, 21:06   #4555
TynkaG
Raczkowanie

Witam się!
Czytam, ale nie mam kiedy skrobać. Ciągle coś się dzieje- kończę specjalizację, pisałam prace poglądową, zajęcia w marcu przez sobotę i niedzielę, no i praca, Emilka, organizacja roczku, świąt- zwariować można. Ni i zmieniam pracę- teraz będę miała 8 minut pieszo od domu i lepsze pieniążki. Trochę mam stracha, ale co tam, kto nie ryzykuje, ten ...
A Emilka- nadal cyborg pędziwiatr, chodzi już podtrzymywana tylko za jeden paluch, coraz więcej gada po bobasowemu, nadal odmawia obiadków, w nocy budzi się co 3 godz na mleko, więc pomimo, że w piątek kończy rok, to wydaje mi się że mam 6-miesieczniaka, bo i nadal łysawa i ciągle poniżej 8 kg.
Ma ktoś pomysł jak sprawić, żeby tych pobudek nocnych było mniej? Bo już mnie to trochę wykańcza. Nie chce wieczorem mleka z kleikiem, a w dzień je tyle co wróbel- więcej w nią nie wcisnę, no chyba, że będę flipsami zapychać. Co do odsmoczkowania- to ja jeszcze poczekam, bo teraz szans na powodzenie nie widze!!!
Życzymy solenizantom spełnienia marzeń, zdrówka. Gratuluje nowych umiejętności.
Tygrysku- powodzenia w pracy.
Limonka- tobie też!
Agunia- kciuki za żłobek i Ag9 dla Gabrysia też.
Margo- brawa za odstawienie od piersi.
Zmykam, bo padam!!!
Stary 2015-03-31, 21:30   #4556
ag9
Zadomowienie

Ooo parówki drażliwy temat Ja nie daję i nie zamierzam dawać, chociaż sama czasem lubię.

Tynka - fajnie że lepsza praca blisko domu. I jasne że kto nie ryzykuje...ten nie pije szampana.

tygrysek - wróciłaś na pełny etat?

Dzięki za wsparcie, na początku ogarnęła mnie złość że tak z tą moją pracą się potoczyło, bo niemały wkład miałam w rozwój tej firmy. Ale ... może tak ma być i nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.
Stary 2015-03-31, 22:13   #4557
Smarrita
Wtajemniczenie

Limonka- super macie te zajęcia dla dzieci!!!

Tygrysek-my też mamy taki tunel, dziś go pierwszy raz wyciągnęłam bo już nie wiedziałam czym młodą zając, troszkę do niego weszłam żeby Paulina się nie bała i wołałam ją, powoli wchodziła a potem już szalała. wrzucała sobie do niego piłeczkę i przechodziła, znów wrzuciła itd i tak może z 10 razy, w końcu jej się znudziło.

Ja parówek też jeszcze nie dawałam, chociaż przyznam że dziś mnie kusiło, żeby kupic, ale nie kupiłam
Smarrita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-31, 22:34   #4558
natetitka
Zadomowienie

tygrysek, z tą rutyną to nie do końca. Doszła jeszcze zmiana czasu więc jest jakoś niezgranie, przeniesienie się do nowego pokoju, święta idą i trochę musimy nową rutynę wypracować

alwa, ja tam z tymi parówkami to szczerze sama bym nie dawała jeszcze pewnie długo ale przy śniadankach i ogólnie posiłkach asystuje mi mama bez przerwy. No nie jest tak, że mi coś narzuca i wymaga ode mnie dawania parówki albo by sama wpychała ale czasem kupi dla małego, specjalne dla dzieci, przeczytałam skład i znośne, a że jestem z tych pyskatych i wiecznie na nie to taki pierwszy nieśmiały jej zakup zaaprobowałam, nie chciałam tak od razu jej zniechęcać bo naprawdę bywam jak gestapo, raczej nawet mama małemu nie kupuje ciuszków przez moje dziwactwa różne (ale nie że krytykowałam jakieś prezenty kiedyś tylko swoje jakieś zakupy, czasem narzekam na to co kupię, że nie warto było to ona się chyba boi, że kupi bubel) i tak zostały nam te parówki ;P poza tym przyjęłam do wiadomości argument, że jak pojedziemy w gości to będzie jedzonko na stole to mały będzie też coś chciał podjeść, a w mojej rodzinie bardzo dużo solą, majonez, tłuste mięso i nie ma opcji by prababcia (a ma 3) nie wpychała mu parówki, no taki urok tych kobitek, trochę wolałam sama to przetestować z małym

TyngaG ale jesteś zabiegana, imponujące, ze wszystko to ogarniasz! Mój synek już niedługo zaczyna 14 mc a jest hmm powiedzmy krótkowłosy ;D

ag9, no parówki drażliwy temat. Taki żarcik mam: Pyta gość rzeźnika jakie jest jego ulubione danie bezmięsne, ten mu odpowiada z uśmiechem: PARÓWKA.

FB

Stary 2015-04-01, 05:45   #4559
Kropkaa
Rozeznanie

Czytam Was dziewczyny ale nie mam czasu napisać bo zabiegana jestem a to z córką a to z próbą sprzątania przed świętami. Wyszłyśmy dziś na spacerek na 3 godzinki bo było słoneczko i ciepło.Oj dawno tak nie chodziłam długo jednak pęcherz daje się we znaki to nie to samo co bez brzucha hehe.

A dziś świętuję specjalny dzień 1 urodziny mojej córki Rok temu od 2 zaczęły mi skurcze a o 11.30 Lilianka była ze mną( raczej z mężem bo ja po narkozie to dochodziłam do siebie) Jak ten czas leci.

Idąc do szpitala myślalam że mnie wypuszczą po obserwacji bo poszłam z zerową czynnością.Ale zostałam i dobrze bo o 2 w nocy musiałabym wstawać i iść do szpitala.Cieszę się że urodziła się 1 kwietnia a nie 31 marca bo ja jestem z tych które nie lubia końcówek miesiąca a zwłaszcza po 20-stym każdego miesiąca.Jakaś dziwna jestem I mam nadzieje że druga córka urodzi się w terminie a nie koniec czerwca

Zapuszczam paznokcie dzień:2
Kropkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-01, 09:44   #4560
luuucynka
Raczkowanie

cześć dziewczyny,
czytam właśnie, że część z Was oddaje dzieci do żłobka. mnie też to czeka, bo od maja wracam do pracy. napiszcie proszę jak planujecie adaptacje (ile godzin, dni), bo ja już sama nie wiem jak to zrobić. ile płacicie za żłobek? czytałam, że ktoś nosi swoje posiłki, u mnie niestety nie ma takiej możliwości. chociaż sama nie wiem, czy chciałoby mi się przygotowywać jedzenie jeszcze dla małej wieczorami.

w ogóle jestem pod wrażeniem wątku o posiłkach i tego ile Wasze dzieci zjadają!

no i oczywiście gratulacje dla wszystkich ślicznych roczniaków. nas ten dzień czeka w sobotę

co do smoka, to ja też jeszcze nie odstawiam, ale tylko dlatego, że pomału kończę kp i zaraz będzie jeszcze żłobek. za dużo rewolucji w jednym czasie.

pozdrawiam serdecznie
luuucynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości