|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4591 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VI
jeju podziwiam Was, ze pamietacie co jadlyscie w swieta ;p ja praktycznie ciagle cos podjadam
swieta moglyby byc ciagle, bo ZUPELNIE moje ED sobie 'poszlo'
|
#4592 |
|
Raczkowanie
|
oj tak, baaardzo pyszna była
![]() prezenty również udane ,ale najważniejsze,że atmosfera super tylko szkoda,że pozniej taki ból po jedzeniu, ale co tam ups, sorry! pisałam na szybko i nie przeczytałam nawet jak to brzmi
|
|
|
|
#4593 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jestem w stanie wymienić co zjadłam. Ani o tym mi myśleć, ani pamiętać
|
|
|
|
|
#4594 |
|
Raczkowanie
|
Też nie przypomnę sobie co ja jadłam wczoraj;D właściwie to ja cały czas cos podjadam
chybaże zajmę się czymś Ale najbardziej to: kluski z makiem(uwielbiam), sernik, sałatki rożne, rybki, śledzie, jakieś ciacha, cukierki itp itd...
|
|
|
|
#4595 |
|
Gang Iren
|
To moje P wczorajsze(duża część dnia u rodziny w odwiedzinach):
1.kawałek ryby po japońsku,kawałek ryby po grecku,cztery kromki kawiorka z masłem,dwa plastry szynki dębowej,frankfurterka,pom idor,zielona herbata 2.kawa z mlekiem,2 praliny orzechowe,2 galaretki w czekoladzie,3 pierniki czekoladowe,2 mandarynki,banan,herbata owocowa 3.jogurt owocowy,jabłko,2 cukierki marcepanowe,sok 4.kawa z mlekiem,cztery kawałki ciasta: makowiec,brzdąc,biszkopt z galaretką,fale dunaju 5.dwa kawałki chleba z masłem,trochę sałatki jarzynowej,trochę bigosu,galart drobiowy,kiełbasa wiankowa,udko kurczaka,kotlet,pomidor,o górek,herbata czarna 6.100 gr orzechów laskowych,dwa słabe drinki. I jak?
|
#4596 |
|
Zakorzenienie
|
Nikt nie pisze
To ja się odważę, wypiszę, co dziś jadłam, tylko bez podziału na posiłki:- łyżeczka miodu - owsianka (40-50g.) z 1/4 szklanki mleka, jednym orzechem włoskim, łyżką miodu i łyżeczką słonecznika - kawa z mlekiem - 3 suszone śliwki - 2 małe kawałki sernika z makiem w środku - ziemniaki + gołąbek w kapuście - 2 ogórki konserwowe - sporo papryki konserwowej - ziemniaki + kawałek śledzia - sporo sałatki jarzynowej z majonezem - kromka chleba ze słonecznikiem - trochę wina czerwonego wytrawnego (nie znam się, ale takie w ogóle nieslodkie) - 4 mandarynki - 2 niepełne szklanki 'Pysia' marchew-jabłko-brzoskwinia - pół dużego plastra makowca z jakimś kremem - łyżka miodu - 10 orzechów laskowych I właśnie piję herbatę zieloną z miodem, zjem może jeszcze trochę ryby w galarecie i na dziś koniec. Świąteczne żarcie ![]() I wczorajsze: - owsianka ze 40g. płatków, 1/4 szklanki mleka, ze 20g. orzechów włoskich i miodem; - banan - 4 x herbata zielona z miodem - kawa z mlekiem - duużo sałatki jarzynowej - kromka zwykłego chleba - kapusta gotowana z grzybami i ziemniakami - 4 kawałki sernika z makiem - 1,5 jabłka - kawałek szczupaka w galarecie - trochę czerwonego barszczu - resztka klusek z kutią - pół miseczki sałatki żydowskiej - sporo orzechów włoskich do filmu - kawałek jabłecznika - 3 pierniczki - grzybki marynowane - trochę Milka Lila Stars Więcej grzechów nie pamiętam, za żaden nie żałuję..
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi." Studentka ![]() Edytowane przez star15 Czas edycji: 2008-12-26 o 17:09 |
|
|
|
#4597 |
|
Zakorzenienie
|
jejku, jakim cudem pamietacie tak dokladnie, co zjadlyscie?!
![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4598 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4599 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4600 |
|
Zakorzenienie
|
łudziłam się, że będzie Rrrrr, a wyszło takie coś
![]() śniadanie: duża porcja ryby po grecku, kromka chleba pełnoziarnistego II śniadanie: sałatka owocowa, kawałek sernika W tak zwanym międzyczasie: kawałek keksa, cappuccino Obiad: kurczak zapieczony w cieście francuskim z szynką, serem żółtym i pieczarkami, duża porcja surówki; deser lodowy z bitą śmietaną i owocami, 2 pierniczki Podwieczorek: kilka nachosów podskubanych od koleżanki, mała cola ------> w kinie Kolacja: odsmażane na masełku pierogi z kapustą i grzybami , sałatka jarzynowaJutro będzie lepiej
|
#4601 |
|
Raczkowanie
|
dąże do P, ale narazie idzie powoli
Ale i tak mam wrażenie, że jest lepiej.Śniadanie: 2 kromki po 50g pełnoziarnistego chleba razowego na miodzie z 2 plasterkami pieczonej szynki + 0,5 jajka na twardo z plasterkiem łososia i łyżeczką czarnego kawioru + 2 łyżki stołowe czubate sałatki jarzynowej z majonezem + 1,5 łyżki stołowej czubatej ryby po grecku (tzn takiej jakby sałatki z mintajem, marchewką, cebulą i sosem z ketchupu) + kawa z ok. 100ml mleka 2% 2 śniadanie: duża miseczka surówki z warzyw z oliwkami i serem feta + łyżka stołowa oliwy z oliwek i łyżeczka musztardy francuskiej + herbata zwykła z cytryną i łyżeczką miodu Obiad: ok. 150 g pieczeni z indyka ze śliwkami z sosem + miska bigosu z grzybami, wołowiną i kiełbasą + 2 ziemniaki gotowane Podwieczorek: mały kawałek sernika wiedeńskiego(wypiek własny ) + kawa taka jak na śniadanieKolacja: puszka tuńczyka wsw + 200 g twarożku homogenizowanego półtłustego + ok. 300 g warzyw na patelnię(takie z ziemniakami, brokułami itp) Po kolacji: Jogurt Zott 200g + plasterek pieczonej szynki Wiem, że to mało, ale ciężko się przełamać. Iza_wiosenna, czy mogłabym Cię poprosić o ocenę? |
|
|
|
#4602 | |
|
Raczkowanie
|
ja nie Iza, ale pozwole sobie ocenic Cytat:
? tez mialam opory i jadlam tylko jeden 'slodycz' dziennie, a teraz wole slodkosci niz 'zdrowsze' jedzonko ;p zadnego owocka nie widze, warzyw tez ? (ale w sumie ja prze swieta tez jakos zapomnialam
|
|
#4603 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dasz radę! będzie coraz lepiej, wierzę w to - dodawać węglowodany do kolacji (pieczywo masz tylko w jednym posiłku), do IIŚ koniecznie, nie bój się łączyć ich z tłuszczami. Poza tym nie widzę owoców w Twoim jadłospisie - włącz je koniecznie. no i tłuszczy generalnie więcej być powinno. używasz masła?
|
|
|
#4604 |
|
Zakorzenienie
|
Rrrr z prośbą o ocenę
śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego z serkiem homo naturalnym, szynką, sałatą i papryką konserwową II śniadanie: wieśniak lekki z dwoma łyżkami otrębów i mandarynką Obiad: 0,5 paczki "warzyw na patelnię" (tych z ziemniakami i brokułami) usmażonych na oliwie z oliwek z ok. 150 g tofu i sosem sojowym ![]() Podwieczorek: garść orzechów, jogurt naturalny (czy jak od czasu do czasu połączę tłuszcze z węglami to bardzo wielka tragedia?) Kolacja: sałatka z kurczakiem (pierś z kurczaka gotowana na parze, pomidor, ogórek kiszony, mieszanka sałat, szczypiorek)
|
#4605 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do łączenia ww z tłuszczami, nie martw się, tak ładnie jesz, że nawet jakbyś codziennie łączyła i tak byś chudła poza tym j.naturalny nie ma jakiejś gigantycznej ilości ww, więc nie przejmuj się
|
|
|
#4606 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny dziękuję za ocenę
Jeśli chodzi o słodycze, to rzeczywiście bardzo trudno mi się przełamać. Jak mam do wyboru coś bardziej kalorycznego, ale nie słodycz i np. mniej kaloryczny batonik, to wybiorę to nie słodkie. Nie wiem dlaczego. Iza, masła bardzo się boje. Jak pomyślę, że jedna taka łyżeczka to tyle kcal to ok. 2 plasterki wędliny, to rezygnuję, chociaż wiem, że powinnam, bo jest potrzebne do prawidłowego funkcjonowania np. wzroku. Mam nadzieję, że pokonam bariery, bo teraz chyba nawet do 2000 kcal nie dobijam, a na P jest to stanowczo za mało
|
|
|
|
#4607 |
|
Zakorzenienie
|
R.
I:dwie kromki chleba pelnoziarnistego z maslem,serek wiejski II:wieksze pol makreli wedzonej,2marchewki III:gotowana ryba,warzywa(pieczarki,br okuly) IV:pol serka wiejskiego,jablko,cynamon V:puszka tunczyka wsw
|
#4608 |
|
Raczkowanie
|
Po świąteczne U :
śn: banan,fitella,mleko,3 suszone śliwki, kawa świąteczna (mleko,kawa+cynamon) tutaj przegryzka: 2 mandarynki obiad: barszcz czerwony z kołdunami, kotlet z cycka kurzego, 3 ziemniaki, surówka obiadowa po obiedzie: pomarańcza (1,5 - dzieliłam się z mamą) , troche winogrona podwieczorek: duży kawałek makowca , kawa ,,świąteczna" kolacja: duża miska sałatki jarzynowej ( ziemniaki,groszek, marchewka,jajka... kukurydza,majonez,musztar da ) wpadną jeszcze jakieś owoce może rybka.
|
|
#4609 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a łyżka oliwy z oliwek nie wystarczy, zwłaszcza dziewczynie, która wychodzi z ED. po prostu nie wliczaj tego masła do bilansu musisz uregulować gospodarkę hormonalną i jak słusznie zauważyłaś, Twój wzrok będzie miał się lepiej z pomocą masła właśnie ;] poza tym - witaminy. pamiętaj o nich. jedz kiedy możesz owoce, pij soki (choć to gorsze źródło witamin). jesteś, Aguedo droga, aktywna fizycznie?
|
|
|
#4610 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4611 |
|
Raczkowanie
|
Niestety, moja aktywność ogranicza się do porządków domowych typu zmywanie, zamiatanie itp oraz chodzenia po sklepach. A uprawianie jakichkolwiek sportów mam zabronione od lekarza ze względu na zbyt niską wagę
A bardzo bym chciała...
|
|
|
|
#4612 |
|
Zadomowienie
|
Ja już się przekonałam do masła i jem je normalnie chociaż miałam przerwe kilka miesięcy. Nie przesadzajmy... Łyżeczka masła ma aż tyle kcal ? :/ A mi dzisiaj wstyd, bo opychałam się słoskim, bardzo dużo zjadłam, a konkretów mniej :/
|
#4613 |
|
Raczkowanie
|
moje dzisiejsze Peee, wstałam o 10, śniadanie o 11
![]() 3 lyzki sledzia w smietanie z jablkiem i cebulka, z 6 plastrow indyczki z zurawina i sliwkami w occie, kilka korniszonow i grzybkow marynowanych, troche salatki jarzynowej, buleczka z ziarnami 50gr, jablko, banan, herbatka z cukrem gruby plaster makowca, kawałek szarlotki, kawa z mlekiem 3,2%, cukrem, cynamonem i pianką ![]() 5 ziemniaczkow, z furą koperku, 3 cienkie plastry piersi z kurczaka z grilla (pycha, w jakiejs tajemnej marynacie mojego taty z imbirem, sosem sojowym i czyms tam jeszcze) mandarynka, kilka nerkowców m&m's 50gr, herbata z cukrem znowu caly talerz plastrow indyczki z zurawina i slkiwkami, 2 lyzki jarzynowej, 2 konserwowe ogorki prosze o ocene
|
#4614 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ile tyjesz na tydzień? ile już ważysz, Mongan? moze napiszesz na pw?
|
|
|
#4615 |
|
Zadomowienie
|
Nadrabiam świąteczne braki ;p
I.Pieczona pierś z kurczaka, surówka z marchwi ,ogórek konserwowy,cienka kromka jasnego chleba żytniego z serkiem topionym Hochland,garstka nasion dyni (a fe :|) II.(90min później )Kawałek piernika z glazurą czekoladową,cukierki :Bajeczny i Liryk z mieszanki Wedlowskiej,kawa z mlekiem jabłko,kompot z suszuIII.(w pociągu)5 lekko polukrowanych kruchych pierniczków (domowego wypieku ;P) IV.Zraz wołowy, trochę bigosu z kawałkami wędliny,wafel ryżowy,garść orzechów włoskich V.Porcja makowca (całkiem duża),2 kostki gorzkiej czekolady Lindt z korzennym nadzieniem,Ricore z mlekiem,mandarynka 1600 |
|
|
|
#4616 |
|
Zadomowienie
|
Czas na moje szaleńcze P
![]() Iśn- wieeeeelka bułka z ziarnami posmarowana masełkiem plastrem sera, szynki plus warzywka, 2 jaja na twardo z majonezem, duży kawałek ciasta marchewkowego 2 kawalki keksa, 2 mandarynki, jabłko IIśn-kawałek babki piaskowej z jogurtem owocowym, duuuuuża porcja makaronu z makiem i serem, kawałek sernika banan, orzeszki solone O- talerz flaków wołowych z 2 kromkami chlebka, 3 wielgachne krokiety obtoczone w jajku i bułce, smażone na oleju, herbata gorąca czekolada, kawałek sernika, kawałek miodownika P: barszczyk czerwony z uszkami-chyba 17 sztuk takich małych, jabłko, kilka orzechów K: 3 kanapki z masłem, serem i wędliną, dużą porcja sałatki wielowarzywnej z majonezem, po raz n-ty kawałek cisata ![]() a teraz piję kakao i kończę sernik
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
|
|
|
#4617 |
|
Zakorzenienie
|
Kika - cudowne P!
|
|
#4618 |
|
Zakorzenienie
|
Skąd- az z ciekawości poszłam i zwżyłam, łyżeczka masła (5ml) to ok 3 gr (zwazyłam własnie z ciekawości), czyli ma jakieś UWAGA, UWAGA!
CAŁE STRASZNE.... 18- max 20 kalori .Przy czym, łyżeczka masła na kanapkę to watpię żebyście smarowały,podejrzewam że łyżeczka to na 2 kromki starcza. Strach się bać, ja się przy Was nauczę w końcu kalorie liczyć.
|
#4619 |
|
Wtajemniczenie
|
moje wczorajsze, poswiateczne już U( ocene mile widziana
)I platki nestle fitness owocowe z jogurtem, tost z konfiturami wisniowymi(domowymi), banan II pomarancz, kawalek ciasta rzechowego III 2 plasterki schabu ze sliwkami(jeszcze pozostalosc po obiedzie swiatecznym ) ryz, 3 ogorki kiszonejakas godzinke po obiedzie milka laciata(cala )IV miska salatki jarzynowej
|
|
#4620 | |
|
Zadomowienie
|
po dosyc dlugiej nieobecnosci pokusze sie o ocenke
![]() Cytat:
![]() ale nadal jesz malo warzywek
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:55.

swieta moglyby byc ciagle, bo ZUPELNIE moje ED sobie 'poszlo'

Nie jestem w stanie wymienić co zjadłam. Ani o tym mi myśleć, ani pamiętać

, sałatka jarzynowa

i deser?
? tez mialam opory i jadlam tylko jeden 'slodycz' dziennie, a teraz wole slodkosci niz 'zdrowsze' jedzonko ;p zadnego owocka nie widze, warzyw tez ? (ale w sumie ja prze swieta tez jakos zapomnialam
Jeśli chodzi o słodycze, to rzeczywiście bardzo trudno mi się przełamać. Jak mam do wyboru coś bardziej kalorycznego, ale nie słodycz i np. mniej kaloryczny batonik, to wybiorę to nie słodkie. Nie wiem dlaczego. Iza, masła bardzo się boje. Jak pomyślę, że jedna taka łyżeczka to tyle kcal to ok. 2 plasterki wędliny, to rezygnuję, chociaż wiem, że powinnam, bo jest potrzebne do prawidłowego funkcjonowania np. wzroku. Mam nadzieję, że pokonam bariery, bo teraz chyba nawet do 2000 kcal nie dobijam, a na P jest to stanowczo za mało

)