|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4921 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
Zazdroszczę części z Was, która WIE, co chce robić w życiu, lub ma jakieś sprecyzowane kierunki. Ja czasem sobie myślę, że mogłabym robić to czy tamto, ale potem mi to mija. To jest straszne, gdybym wiedziała, w co chcę iść, to bym obrała jakąś ścieżkę...
Najgorsze jest próbowanie, które wiele z Was uważa za fajne. Ale ja jakoś nie umiem, nie wyobrażam sobie, że popracuję miesiąc-dwa i pomyślę "to nie to" i pójdę do następnej i następnej... Moja matka wiedziała od początku czego chce i w tym jest, nawet teraz robi kursy i się dokształca,a ja się czuję jak jakiś staruch...jestem młoda,powinnam wiedzieć, co chcę robić, jednak moja mama jest lepsza ode mnie w tej chwili... |
|
|
|
#4922 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
|
|
#4923 |
|
Wtajemniczenie
|
Oferta słynnej pracy biurowej - nic tylko słać CV
"Przyjmę do organizacji biura firmy wraz z obsługą administracyjną. Wymagana własna działalność z lokalem biurowym."
|
|
#4924 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie, ale moj kuzyn pracuje juz 6 rok.
Praca zmianowa, ogolnie kuzyn nie narzeka. Netto zarabial 2tys, Po 5 latach zostal kierownikiem stacji, obecnie zarabia okolo 4tys ( w wieku 27 lat, z wyksztalceniem srednim). |
|
|
|
#4925 |
|
Konto usunięte
|
Potrzebuję pomocy.
Napisałam do właściciela firmy czy będzie potrzebował inżyniera, bo miał ogłoszenie wystawione tylko dla kierownika i odpisał mi, że tak. I teraz mam dylemat co z LM, bo zawsze piszę adresata jako nazwę+adres firmy, a nagłówek to `Szanowni Państwo`. I teraz pytanie, jak mam napisać adresata: Imię nazwisko + nazwa firmy + adres firmy czy samo imię i nazwisko? Co z nagłówkiem: `Szanowny Panie Nazwisko` może być? Najlepsze jest to, że facet odpisał mi po 2minutach (gdyby w każdej firmie tak odpisywali ) i ja jak głupia chciałam mu od razu odpisać. A przecież lepiej odczekać, żeby nie myślał, że mam przygotowany LM i wszystkim wysyłam taki sam, tylko niech pomyśli, że musiałam go najpierw stworzyć.
Edytowane przez a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 Czas edycji: 2015-03-25 o 13:44 |
|
|
|
#4926 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;50802611]Potrzebuję pomocy.
Napisałam do właściciela firmy czy będzie potrzebował inżyniera, bo miał ogłoszenie wystawione tylko dla kierownika i odpisał mi, że tak. I teraz mam dylemat co z LM, bo zawsze piszę adresata jako nazwę+adres firmy, a nagłówek to `Szanowni Państwo`. I teraz pytanie, jak mam napisać adresata: Imię nazwisko + nazwa firmy + adres firmy czy samo imię i nazwisko? Co z nagłówkiem: `Szanowny Panie Nazwisko` może być? Najlepsze jest to, że facet odpisał mi po 2minutach (gdyby w każdej firmie tak odpisywali ) i ja jak głupia chciałam mu od razu odpisać. A przecież lepiej odczekać, żeby nie myślał, że mam przygotowany LM i wszystkim wysyłam taki sam, tylko niech pomyśli, że musiałam go najpierw stworzyć. [/QUOTE]Jako adresata wpisałabym imię nazwisko+nazwę firmy, a nagłówek - Szanowny Panie.
|
|
#4927 |
|
Wtajemniczenie
|
Szukanie pracy "przez polecenie" dla mnie jest lekką odnogą formy znalezienia pracy "po znajomości". Przecież nie każdy może mieć takich znajomych w firmach, a w pierwszej kolejności będą zaproszeni ci z "z polecenia". Ale osobiście nie uważam tego za coś złego. W końcu jakoś tę pracę znaleźć trzeba, a że z lekkim ułatwieniem, to dlaczego nie, skoro teraz takie cuda i dziwy się dzieją na rynku pracy.
|
|
|
|
#4928 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Wiesz co, to zależy. U mnie było tak, że nie miałam "polecenia" i jak wysłałam CV w poniedziałek późnym wieczorem tak we wtorek około południa już do mnie zadzwoniono. Wydaje mi się, że to trochę loteria, ale na pewno biorąc pod uwagę argumenty które przytoczyłam może być tak, że do osoby z "poleceniem" zadzwonią szybciej jeśli reszta kandydatów nie będzie się niczym wyróżniać.
|
#4929 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tzn nie zawalałam obowiązków, wyniki były zadowalające, ale kosztowało mnie to po prostu sporo stresu i negatywnych emocji.Teraz mam problem, bo odzew prawie tylko z branży, w której mam już jakieś tam doświadczenie, a jak już mnie zaproszą gdzieś indziej, to od razu wielkie zdziwienie, a co Pani tu robi, skąd ta zmiana, jakby to było coś negatywnego. Nie dziwię się pracodawcom, że wolą kogoś kto ma jakiekolwiek pojęcie w danej dziedzinie,a boją się zatrudniać osobę niezdecydowaną, która może za 3 miesiące stwierdzi, że chce dalej poszukiwać, no ale jak tu coś zmienić w takim razie..
|
|
|
|
|
#4930 |
|
Rozeznanie
|
dla mnie ogólnie praca z polecenia oznacza, że firma szuka kogoś i ma określone wymagania, natomiast ja znam kogoś, kto te wymagania spełnia i w danej chwili szuka pracę, mówię mu o tym, że w mojej firmie kogoś szukają i że może spróbować wysłać cv. a czy uda mu się zdobyć tę pracę, to już nie mam na to żadnego wpływu. natomiast praca po znajmości dla mnie oznacza, że firma szuka pracownika i zatrudnia kogoś znajomego, gdy nawet nie spełnia wszystkich wymagań, lub nie spełnia ich wcale. w jednej z firm, gdzie kiedyś pracowałam, w dziale hr jako asystentka pracowała dziewczyna, która studiowała filologię francuską, bo jej koleżanka była administratorem biura. i cyrk był, gdy ta koleżanka poszła na macierzyński, a dziewczynie nie przedłużono umowy, na co ona powiedziała, że jeszcze wróci do tej firmy. akurat dla mnie to przypadek pracy po znajmości.
|
|
|
|
#4931 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W takich wypadkach nie dochodzi w ogóle do wystawienia ogłoszenia o poszukiwaniu pracownika, bo właśnie osoby "z polecenia" dostają pracę. OK, nie dostają jej za ładne oczy, też mają rozmowę, ale wcześniej, niż pracodawca zdecyduje się na zamieszczenie ogłoszenia np. w necie. I taka osoba, dziewczyna Y się spodobała i została. Nie mówię, że źle, bo tak można dostać pracę,no ale... nie będę przecież chodzić do firm i pytać "Ej, sorry, nie zwalniacie kogoś? A może Zośka idzie na macierzyński?Jak tak, chcę wiedzieć pierwsza"
|
|
|
|
|
#4932 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
"Polecenie" o którym mówiłyśmy wygląda zwykle tak, że oferta jest zamieszczona na stronie firmy, tam musisz wypełnić formularz i jedno z wielu okienek jest tym w którym możesz wpisać imię i nazwisko osoby która Cię poleca bądź od której otrzymałaś informację o wakacie. To jest coś jak referencje. Z moich obserwacji wynika, że w dużych firmach i tak najwięcej pracowników najpierw dostało się na praktyki a później zaproponowano im pracę. ---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:56 ---------- Cytat:
Poza tym weźcie pod uwagę, że w dużej firmie Pani z HR do której trafiają ogłoszenia to nie jest jakaś wasza psiapsiółka z którą codziennie pijecie razem kawke, czasem te kontakty są znikome. Druga sprawa, że jak ktoś nie jest dobry to się go nie poleca z oczywistych powodów.
"Kiedy nie dostajesz tego, co chcesz, dostajesz coś lepszego - doświadczenie" Edytowane przez lazada Czas edycji: 2015-03-25 o 19:03 |
||
|
|
|
#4933 |
|
Konto usunięte
|
No i takie polecenie nie oznacza od razu, ze osoby z zewnątrz nie maja szans w rekrutacji.
Siostra mnie kiedyś zarekomendowała u siebie w korpo - zaprosili mnie na testy, potem rozmowy... i wybrali mojego konkurenta, którego nikt nie polecił. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#4934 |
|
Konto usunięte
|
lazada, być może mylę pojęcia, więc jakby co zwracam honor.
Niemniej jednak te przypadki to było coś takiego, że ktoś się zwalniał/ktoś odchodził/ktoś szedł na macierzyńskie i w międzyczasie ludzie pracujący w biurze mówili swoim znajomym o tym zdarzeniu. Tamci składali CV i mieli rozmowy. Jakby nikt z tych "falstartowych" osób nie spodobał się, to pewnie byłaby normalna rekrutacja - na stronie firmy. To jest trochę nie fair, bo "szary" człowiek nie ma możliwości nawet na aplikację, bo "ktoś komuś powiedział wcześniej". No,ale takie jest życie
|
|
|
|
#4935 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
takie przypadki więc tez są. po prostu polecenie poleceniu nie równe. mnie raz znajomy chcial polecic do state street, bo gdyby mnie przyjeli dostalby kase. to jest takie polecenie w korpo, o ktorym tu dziewczyny tez juz wspomnialy. |
|
|
|
|
#4936 |
|
Wtajemniczenie
|
Dobrze wszystkie to uściśliłyście
![]() Polecenie w dużych firmach to rzeczywiście w większości przypadkach dobry sposób na dobrego pracownika, a znów w mniejszych firmach to zazwyczaj przechodzi w kategorię po znajomości ogólnie ujmując. |
|
|
|
#4937 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Ja nie widzę nic złego w taki zatrudnieniu, jeśli osoba spełnia wymagania lub trochę się musi douczyć.Sama mam nadzieję kiedyś zatrudniać i w pierwszej kolejności na pewno na stanowiska nie wymagające jakichś specjalnych umiejętności/wykształcenia i pierwsze co zrobię, to popytam wśród znajomych. |
|
|
|
|
#4938 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny, nigdy nie byłam zarejestrowana w UP wiec prosze o pomoc.
Znalazłam pracodawce który przyjmie mnie na staż. Od czerwca. Jednak zarejestrowac sie juz teraz musze bo jest tak dużo wniosków, i kolejność składania ma znaczenie, dlatego jak teraz złoże to na pewno będą mieć srodki w UP żebym poszła na staz od czerwca. Moje pytanie: czy jesli wniosek jest imienny i rejestruje sie tylko zeby dostac ten staz, to np w maju bede musiala sie wstawic i przyjac jakies skierowanie na rozmowe? a bazuje na tym obowiązki bezrobotnego : 1. Bezrobotny ma obowiązek zgłaszania się do właściwego powiatowego urzędu pracy w wyznaczonym przez urząd terminie w celu przyjęcia propozycji odpowiedniej pracy lub innej formy pomocy proponowanej przez urząd lub w innym celu wynikającym z ustawy i określonym przez urząd pracy, w tym potwierdzenia gotowości do podjęcia pracy. Bezrobotny, który nie stawił się w PUP w wyznaczonym terminie i nie powiadomił w ciągu 7 dni o uzasadnionej przyczynie tego niestawiennictwa, zostaje pozbawiony statusu bezrobotnego. Pozbawienie statusu bezrobotnego następuje od dnia niestawienia się w PUP na okres: a) 120 dni w przypadku pierwszego niestawiennictwa b) 180 dni w przypadku drugiego niestawiennictwa c) 270 dni w przypadku trzeciego i każdego kolejnego niestawiennictwa (art. 33 ust. 4) 2. Bezrobotny ma obowiązek przyjmowania propozycji odpowiedniego zatrudnienia, tj. do którego ma wystarczające kwalifikacje lub może je wykonywać po uprzednim szkoleniu, jeżeli jego stan zdrowia pozwala mu na wykonywanie tego zatrudnienia, a łączny czas dojazdu do miejsca zatrudnienia i z powrotem, środkami transportu zbiorowego nie przekracza 3 godzin - art. 2, ust. 1, pkt 16 ustawy Edytowane przez biedronka29 Czas edycji: 2015-03-25 o 23:21 |
|
|
|
#4939 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To jest tak: jak się zarejestrujesz to zostanie wyznaczony Ci termin stawienia się w celu "przyjęcia propozycji pracy"
36/2017 29/2016 25/2015 Edytowane przez natuso Czas edycji: 2015-03-25 o 23:34 |
|
|
|
|
#4940 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dostane jedno skierowanie? ja chce tylko ten mój staż, który jest od czerwca. Nie chce chociaz na jakieś rozmowy "dla picu" , ale nie chce żeby mnie skreślili, bo rozumiem że jak nie pojde to mnie skreślą? a musze sie juz zarejestrowac bo wniosek juz musze złozyc tzn im szybciej tym lepiej ---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ---------- w ogóle jak to jest jak jest wniosek o staż imienny ? Edytowane przez biedronka29 Czas edycji: 2015-03-25 o 23:38 |
|
|
|
|
#4941 |
|
Zadomowienie
|
Zanim zaczęłam pracować też miałam dziwne odczucia co do pracy "z polecenia", ale im dłużej pracuję, tym bardziej przekonuję się, że to bardzo dobry sposób na rekrutację pracownika.
Po pierwsze, często poleca się bardzo dobrą osobę po której CV nijak tego niestety nie widać i na 90% jej CV zawsze byłoby odrzucane. Mam przyjaciółkę, dziewczynę wybitnie inteligentną, która studiowała na 3 świetnych kierunkach na najlepszych uczelniach, z żadnym nie miała problemu (w tym z medycyną), ale... żadnego nie skończyła, po prostu na pewnym etapie (licencjat, staż) nie miała psychicznie siły, żeby się zebrać do samodzielnej pracy. Potem kilka lat siedziała w domu i dawała korepetycje i takie to CV. Umówmy się, że nikt nie chciałby jej zatrudnić słuchając takiej opowieści. Ale akurat w mojej pracy był potrzebny ktoś "na wczoraj" i szef pytał nas, czy znamy jakieś osoby, które chcą chwilę popracować i poleciłam przyjaciółkę. Tak się spodobała po tym krótkim projekcie, że dali jej nowe zadania a teraz ma już normalne stanowisko i etat. Bez polecenia taka osoba byłaby po prostu skreślona z rynku pracy a już na pewno z bardziej ambitnych stanowisk niż pomoc kuchenna. Po drugie, na specjalistyczne stanowiska pracowników szuka się w tej chwili miesiącami i dla pracodawcy znacznie mniej kosztownym i ryzykownym jest popytanie, czy ktoś przypadkiem nie ma znajomego z takimi i takimi umiejętnościami, który chciałby zmienić pracę. Ja sama bym sobie teraz wybrała jakiegoś współpracownika, tylko że nikt z moich znajomych z taką specjalizacją nie chce zmieniać pracy, tak więc od miesiąca dostałam 6 CV, w tym 2 osoby nie przyszły, 2 nie miały pojęcia o co chodzi, jeden chłopak po niecałym roku doświadczenia wpisał stawkę pięciocyfrową, dziewczyna zaś nie miała doświadczenia w zupełnie samodzielnej pracy. Tak więc widzę jakąś gigantyczną przepaść między potrzebami rynku a umiejętnościami (a raczej ich brakiem) absolwentów.
|
#4942 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Co się stało z wyglądem forum ![]() ---------- Dopisano o 07:58 ---------- Poprzedni post napisano o 07:55 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:02 ---------- Poprzedni post napisano o 07:58 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#4943 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o stawiennictwo w UP, to u mnie było tak: rejestrowałam się w czerwcu, musiałam stawić się jakoś w lipcu. W lipcu mi powiedzieli, że o następnej wizycie powiadomią mnie listownie. Wezwanie pocztą dostałam w styczniu (!!!). Na żadną rozmowę do potencjalnego pracodawcy nigdy nie dostałam skierowania, co w sumie nie jest dziwne, bo u nas są oferty dla spawaczy, monterów, barmanów, itp. Jeśli chodzi o staż, to w momencie kiedy będą wydawane wnioski, Twój szef idzie, bierze wniosek, wypełnia go Twoimi danymi, składa do urzędu i czeka na rozpatrzenie.
|
|
|
#4944 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czy to w ktorym profilu będę nie ma znaczenia jak już mam pracodawce który imiennie o mnie wystąpił? Edytowane przez biedronka29 Czas edycji: 2015-03-26 o 08:30 |
|
|
|
|
#4945 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
|
|
#4946 |
|
Wtajemniczenie
|
Profilują, bo jest to obowiązkowe dla każdej rejestrującej się osoby. To który dadzą Ci profil zależy od tego jak będziesz odpowiadała na pytania zadane w ankiecie. Nie wiem jak jest z imiennym stażem, bo normalnie żeby dostać staż trzeba mieć profil 2.
36/2017 29/2016 25/2015 Edytowane przez natuso Czas edycji: 2015-03-26 o 08:41 |
|
|
|
#4947 |
|
Kawaii strona mocy
|
|
|
|
|
#4948 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4949 | |
|
Wtajemniczenie
|
Ja wiem, ale chyba niejasno się wyraziłam
Chodziło mi o to, że nie wiem co będzie w sytuacji gdy biedronka dostanie profil 1, co wtedy z imiennym stażem.---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ---------- Cytat:
36/2017 29/2016 25/2015 Edytowane przez natuso Czas edycji: 2015-03-26 o 08:52 |
|
|
|
|
#4950 |
|
Kawaii strona mocy
|
A co oznacza profil I tak naprawdę?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:31.

) i ja jak głupia chciałam mu od razu odpisać. A przecież lepiej odczekać, żeby nie myślał, że mam przygotowany LM i wszystkim wysyłam taki sam, tylko niech pomyśli, że musiałam go najpierw stworzyć.