|
|
#4981 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
Cytat:
W takim razie jakie studium we Wrocławiu jest godne polecenia?
|
|
|
#4982 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
studium też jest państwowe... Niestety co do samego Wrocławia to nie jestem Ci w stanie pomóc. |
|
|
|
|
#4983 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich, techników, stażystów, uczących się oraz chętnych podjęcia nauki w studium
Niestety nie warto teraz iśc do tej szkoły. Zrobiła nam się w Polsce nadprodukcja techników. Sama jestem na 2-im roku i płakać mi się chce jak sytuacja kiepsko wygląda, zwłaszcza teraz w takim okresie gdzie więcej aptek będzie się zamykać niż otwierać. Jeśli nie masz znajomości, odradzam. U mnie na roku jest 40 osób i nie wyobrażam sobie, żeby wszyscy w ciągu roku znaleźli staż.Z resztą zobaczymy co nam Komisja Egzaminacyjna wymyśli W ogóle na co stawiacie? U mnie w szkole mówi się o bromkach. Ja już zaczynam świrować, że egz zbliża się wielkimi krokami i myślę, że może się trafić wszystko.I mam dodatkowe pytanie, jak to jest z aseptyką i opisaniu prac w projekcie. Czy muszę pisać wszystko po kolei co jak zostało wyjałowione czy mogę napisać np. tak: do jałowej zlewki jałową łyżką laboratoryjną wsypuję... ? Z góry dzięki za odpowiedź ![]() ---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ---------- Co do studium we Wrocławiu wiem, że jest ich conajmniej 4. Państwowe chyba jest na Stawowej w okolicach dworca PKP, coś tam się płaci na początku plus egzaminy wstępne z chemii i biologii zakres wiadomości jest napisany na ich stronie. |
|
|
|
#4984 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Zastanawiam się też nad asystentką stomatologiczną. Widziałam dużo ofert we Wrocławiu dotyczących tego zawodu. Alee... skąd mam wiedzieć jaka sytuacja będzie jak już skonczyłabym taki kierunek ![]() Dzięki, sprawdzę zaraz tą stawową ![]() ok, znalazłam. To policealne studium medyczne im. marii skłodowskiej curie. Niestety stronka niebardzo działa. Widziałam też kilka innych szkół ale ciężko o opinie :/
Edytowane przez MiciaKicia Czas edycji: 2012-02-04 o 15:58 |
||
|
|
|
#4985 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może nie wszędzie tak jest, ale jednak w wiekszości juz nawet dużych miast, tak jak napisała koleżanka bez znajomości ciężko znaleźć staż
|
|
|
|
|
#4986 |
|
Raczkowanie
|
I mam dodatkowe pytanie, jak to jest z aseptyką i opisaniu prac w projekcie. Czy muszę pisać wszystko po kolei co jak zostało wyjałowione czy mogę napisać np. tak: do jałowej zlewki jałową łyżką laboratoryjną wsypuję... ? Z góry dzięki za odpowiedź
![]() Musisz w pierwszej kolejności wyjałowić sprzęt.Gdzieś,kiedyś wrzucałam tu projekt z kropli.Jak nie znajdziesz to napisz to wrzucę jeszcze raz |
|
|
|
#4987 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4988 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() co do aseptyki lepiej opisać szczegółowo bo klucz może być różny.
|
|
#4989 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4990 |
|
Przyczajenie
|
Powiedzcie mi kochani czy te ograniczenia prawne dot. techników stazystów dotyczą również mgr farmacji na pół rocznej praktyce?? czy oni również maja związane ręce i zostaje im tylko metkowanie towaru?
|
|
|
|
#4991 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zresztą mysle, ze teoria a praktyka trochę się jednak różnią
|
|
|
|
|
#4992 |
|
Raczkowanie
|
Mgr farm. na stażu pracuje pod nadzorem opiekuna, który ma mieć specjalizację w zakresie farmacji aptecznej. Natomiast technik na stażu może wykonywać jedynie czynności pomocnicze, które nigdzie nie są zdefiniowane /może będą kiedyś określone/ i cały bajer polega na tym, że nie może pracować na swoim haśle, zresztą zawsze tak było ale nikt się o to nie czepiał bo nie było umów na linii apteka-NFZ, a teraz są umowy i drakońskie kary i się wszyscy boją... tak, że nie jest łatwo, jeszcze dochodzą do tego te liche symboliczne marże no i w sumie to wszystko razem powoduje, że techników-stażystów nikt nie potrzebuje, bo sprzątaczka może zrobić to samo co technik-stażysta...
|
|
|
|
#4993 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
marzeniaCytat:
Cytat:
|
|
#4994 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki za odpowiedź
Jestem własnie na stazu (technik) i włascicielka bardzo nadgorliwie stosuje sie do nowej ustawy- czyli jedno wielkie metkowanie!!!! Do receptury nie mogę sama ,dotknąć komputera tym bardziej...Usłyszalam ze ma przyjsć mgr na praktyki stąd było moje zapytanie ale coż...ja pewnie nadal będe siedzieć w komorze przyjęć do d....to wszystko!!!pozdrawiam! |
|
|
|
#4995 |
|
Raczkowanie
|
kateke ciesz się dziewczyno, że w ogóle masz możliwość kontynuowania stażu! U mnie w mieście, a to mała mieścina pozwalniano w styczniu wszystkie stażystki. Na forum farmaceutycznym też dziewczyna napisała, że z dniem 1 stycznia dostała wypowiedzenie. Wydaje mi się jednak, że NFZ nastraszył kontrolami ale aż tak źle nie będzie. Z resztą Ministerstwo Zdrowia zrobiło sobie w tym momencie kpinę bo uniemożliwia odbywać staż, który sam nakazuje odrobić.
|
|
|
|
#4996 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4997 |
|
Przyczajenie
|
No to powiem Wam jak wygląda mój hmmm "staż" Jestem na tzw "wolontariacie" Póki co nie dostałam jeszcze umowy (przepracowałam 1 tydz) ale na pewno będzie to umowa z ominięciem zusu!!! Wiem, wiem że do stazu potrzebna umowa o pracę z pełnym zusem ale co robic.. Sami wiecie jak jest Może pracodawca przekona się do mnie...może stwierdzi że się nadaję...może z czasem dostanę odpowiednią umowę ...Może ... Póki co metkuję Dziś o dziwo dostałam zielone światło na samodzielne wykonanie 6 leków recepturowych (po uprzednim omówieniu z P.mgr) No i na koniec dodam ,że dojeżdzam prawie 40 ok
![]() Oto Polska właśnie... |
|
|
|
#4998 |
|
Przyczajenie
|
Hej, mam problem.. czy moglaby mi ktoras pomoc? nie potrafie skorygowac sobie dawki w mieszankach... mam taką recepte
Ephedrini hydrochloridi 0,17 Natrii benzoatis 2,0 Natrii salicylatis Thiocoli aa 3,0 Ammonii anisati spir. 2,0 Thymi sirupi comp. 40,0 Aquae ad 120,0 M.f.mixt. D.S. 2 x dziennie łyżkę stołową i dawka efedryny z rp w porownaniu z youngiem jest przekroczona, jak to skorygowac?;/nie mam pojecia jak to zrobicc
|
|
|
|
#4999 | ||
|
Raczkowanie
|
Jest to niemożliwe. Jeśli to prawda, to te apteki bardzo szybko zostaną pozbawione umów na sprzedaż leków refundowanych i zbankrutują. Od stycznia każda apteka w PL jak chce sprzedawać leki refundowane musi podpisać umowę z NFZtem, integralną częścią tej umowy jest wykaz personelu (wraz z funkcja jaka dana osoba wykonuje i dokumentami technik-magister-prawo wykonywania zawodu itp.), więc NFZ wie kto w tej aptece jest magistrem, kto jest kierownikiem, kto pracuje na stanowisku technika a kto odbywa staż. W tej sytuacji przy pierwszej kontroli recepty realizowane na haśle technika-stażysty zostaną zakwestionowane i refundacja do zwrotu przez aptekę+200 zł kary dla apteki od każdej recepty!!! bo realizacja była przez osobę nieuprawnioną. Tak, że jeśli to rzeczywiście prawda o czym piszesz to nie wróżę długiej przyszłości tym aptekom :-(
Chyba, że piszesz o sytuacji sprzed stycznia 2012, to wtedy byłoby to możliwe, natomiast od stycznia 2012 odkąd funkcjonują umowy to tylko kierownik apteki-samobójca by na to pozwolił. ---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ---------- Cytat:
Po co ma ryzykować kilkadziesiąt tysięcy kary... i dodatkowo groźbę zerwania umowy na refundację leków... Kto mądry ten działa zgodnie z przepisami, a kto głupi się nimi nie przejmuje. Zobaczymy kto dalej zajedzie... ---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- Cytat:
Proszę o wyjaśnienie. Co to znaczy "umowa o pracę z pełnym ZUSem??? Wiesz jaki dokument świadczy o odrobieniu stażu??? Przecież umowa nie ma tu żadnego znaczenia. Dokument o ukończeniu stażu wystawia kierownik apteki w której kończysz drugi rok pracy na pełnym etacie. Nie ma znaczenia rodzaj umowy. A sama umowa jeśli jest to "umowa o pracę" w rozumieniu Kodeksu Pracy nie może "omijać ZUSu" Edytowane przez Dr Dolittle Czas edycji: 2012-02-07 o 20:26 |
||
|
|
|
#5000 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ludzie - uważajcie co podpisujecie. Inną sprawą jest to że niezgodnośc umowy (zlecenie, o dzieło) cięzko jest wykryć bo apteka wystawia zaświadczenie o odbyciu praktyki, które jest jedynym potwierdzeniem uprawnień technika. Nie spotkałem się by ktoś żądał przedstawienia, jako załączników, umów o pracę i dokumentów ZUS-owskich więc takie zaświadczenie funkcjonuje w myśl zasady "sobie a muzom". W kwestii formalnej: prawo wykobnywania zawodu ma tylko magister. W portalu SZOI przy ewidencji personelu dla technika wpisuje się nr dyplomu/certyfikatu i datę jego wydania. Więc jedynie pośrednio NFZ może się domyślać że jest to stażysta. Co do pracy technika stażysty na tzw "swoim koncie" to oczywiście wątpliwości budzą tylko i wyłącznie produkty refundowane. Tylko takie dane są przekazywane do NFZ. Ale konia z rzędem temu, kto potrafi zdefiniować owe słynne już "czynności pomocnicze" jakie może wykonywać, w myśl rozporządzenia, technik stażysta. Nawet prawnicy z izb aptekarskich, inspektoratu i NFZ nie dają jasnej wykładni, tymniemniej przynajmniej na razie lepiej się asekurować. Takie jest moje skromne zdanie w tym temacie. ---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ---------- Cytat:
Edytowane przez chemik68 Czas edycji: 2012-02-07 o 22:35 |
||
|
|
|
#5001 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No właśnie, nie jest prawdą, że staż można odrabiać jedynie na podstawie umowy o pracę. Nowelizacja Rozporządzenia w sprawie stażu techników dopuszcza odrabianie stażu w ramach umowy o staż z Urzedu Pracy. Ad2 NFZ dokładnie na tej podstawie widzi, ze jak ktos dostal dyplom w 2011 to staz najwczesniej ukonczy w sierpniu 2013, wiec przez ten czas w najlepszym razie jest stazysta /albo bezrobotnym/ Ad3 Nieprawda. Technikom na stazu nie wolno samodzielnie ekspediowac zadnych leków niezaleznie czy sa refundowane czy nie sa refundowane. Ad4 Nie da sie wyliczyc bo nie wiadomo w jakim wieku dziecko. Skądś znam to zadanie ale nie pamietam wieku dziecka, byla podana masa lyzki chyba 17,0g
|
|
|
|
|
#5002 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ad 2 to też prawda ale czysto teoretyczna . System informatyczny NFZ tego nie wychwytuje hihihihii, podobnie jak wielu innych rzeczy ale to tajemnica.Oficjalna informacja - po rozmowie z NFZ - technik farmacji stażysta NIE MOŻE pracować na swoim koncie w systemie (choć zdania były podzielone, ale zadecydowała kierowniczka wydziału obrotu lekami hehehe). Ad 3. Kolejna teoria choć prawdziwa. Ale nadal czekamy na wykładnię prawną "czynności pomocniczych" Ad 4. Dziecko 5-letnie. Na stronach CKE w standardach Edytowane przez chemik68 Czas edycji: 2012-02-08 o 09:49 |
|
|
|
|
#5003 |
|
Zakorzenienie
|
Do chemik68 i Dr Dolittle :
![]() Powiedzcie mi jak to jest. Skończyłam szkołę w czerwcu '11, dyplom odebrałam w sierpniu. Do tej pory nie udało mi się znaleźć stażu. Ostatnio obdzwoniłam znów wszystkie apteki w okolicy, w niektórych byłam osobiście - szukam stażu przez Urząd pracy, bo pojawiła się szansa na taki staż. Oczywiście wszędzie usłyszałam mamy komplet, nie potrzebujemy ( tym bardziej, że we wniosku jest rubryka o późniejszym zatrudnieniu, a jeśli pracodawca wpisze, że mnie później nie zatrudni to stażu mi nie przyznają). W niektórych cv przyjęto, bo kierownika nie było, ale już nie oddzwoniono. W akcie desperacji planuje iść na jakikolwiek staż gdziekolwiek . Po prostu żeby nie siedzieć w domu. I tu moje pytanie, czy pracodawca patrzy na to i czy ma to jakiś wpływ na ewentualne zatrudnienie po roku, dwóch latach od skończenia szkoły? Czy moje szanse na znalezienie stażu zmniejszają się z każdym dniem ? Czy znacie przypadek osoby, która zaczęła staż po znacznym upływie czasu od ukończenia szkoły? Pytam, bo jestem załamana i naprawdę boje się, że to koniec i że mogę na zawsze pożegnać się z apteką, tym bardziej, że mieszkam w regionie, gdzie jest największe bezrobocie
|
|
#5004 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#5005 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ---------- https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post32152015 Wątek przekroczył 5000, zapraszam część II
|
|
|
#5006 |
|
Wtajemniczenie
|
przepisanie postu
Edytowane przez Alyssum Czas edycji: 2012-02-08 o 11:34 Powód: przepisanie postu |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:32.

Czekamy na poród: luty2015
Kroimy: 2016(?)

studium też jest państwowe...
Niestety nie warto teraz iśc do tej szkoły. Zrobiła nam się w Polsce nadprodukcja techników. Sama jestem na 2-im roku i płakać mi się chce jak sytuacja kiepsko wygląda, zwłaszcza teraz w takim okresie gdzie więcej aptek będzie się zamykać niż otwierać. Jeśli nie masz znajomości, odradzam. U mnie na roku jest 40 osób i nie wyobrażam sobie, żeby wszyscy w ciągu roku znaleźli staż.
W ogóle na co stawiacie? U mnie w szkole mówi się o bromkach. Ja już zaczynam świrować, że egz zbliża się wielkimi krokami i myślę, że może się trafić wszystko.
może nie wszędzie tak jest, ale jednak w wiekszości juz nawet dużych miast, tak jak napisała koleżanka bez znajomości ciężko znaleźć staż

do d....to wszystko!!!