|
|
#5011 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VI
Moje R (obliczyłam ok 1500 kcal..)
1 śniadanie: galaretka drobiowa, kromka chleba z ziarnami, kromka wasy żytniej 2 śnaidanie: jogurt naturalny + fitella, jabłko, troche pestek dynii obiad: ryba po grecku + pół grahamki podwieczorek: galaretka drobiowa, 2 kromki wasy z chudą szynka i papryką konserwową kolacja: pół jogurtu nat
Wymienię 2 nowe błyszczyki NYX https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post24997463 Edytowane przez sugarfree87 Czas edycji: 2009-01-12 o 21:49 |
|
|
|
#5012 |
|
Zadomowienie
|
Miałam tu nie zaglądać, ale zaryzykuję. Nie zapisuję już tego, co jem, nie znam gramatur, udało mi się dzisiaj jeść regularnie dość, więc proszę o ocenę. Jestem ciekawa jak mi wychodzi...
śniadanko: bardzo duża (no dobra, zważyłam - ponad 100g) grahamka z ziarnami, pół z serkiem topionym i ogórkiem, drugie pół grubo obłożone twarogiem półtłustym, na to masło orzechowe, kiwi i plasterki banana (lubię takie kanapki ), kawa orkiszowa z mlekiempo pierwszej części matury próbnej: muffinka pomarańczowo-czekoladowa, wiejski obiad na szybko: jabłucho, indyk (udziec) pieczony, kasza gryczana i góra buraków z chrzanem, resztka muffinki (rodzice zostawili )podwieczorek: 2 kromki z polędwicą z indyka i ogórkiem, szkanka maślanki, 4 mandarynki późna kolacja przed chwilą: jajko i białko (ciiii, wiem) na twardo + surówka z marchewki, oliwek, papryki i czerwonej cebuli, polane olejem lnianym Dodam, że tyję na tym. |
|
|
|
#5013 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale nooo skromnie trochę obawiam się, że długo na tym nie potyjesz .
|
|
|
#5014 |
|
Zadomowienie
|
Jak jem mniejsze śniadania to i tak jestem głodna po trzech godzinach, ale przez dwie pierwsze jest mi niedobrze
. Zazwyczaj jest mimo wszystko owsianka/papka jakaś/płatki z mlekiem i bułka/kanapki, czasem jeszcze batonik. Najgorsze jest to, że w każdym posiłku chcialabym upchnąć nabiał, po prostu go kocham . Ale staram się nie dać . W ogóle zastanawiam się co robię źle w tym żywieniu, bo moje jelita nieco dokuczają . Ok, koniec OT, dzięki I jeszcze dziękuję za porady warzywne, bo tego nie zrobiłam wcześniej .
|
|
|
|
#5015 |
|
Zakorzenienie
|
15 dag pistacji na wage to grzech ?
|
|
|
|
#5016 |
|
Rozeznanie
|
Dziekuje gosia261282
![]() To pocieszającebo mi się już zaczęło wydawać ze nie za bardzo coś zredukowałam. A teraz zacznę jeść więcej i normalniej od jutra!Dziś: Śniadanie: Garść ogonków raczków na sałacie z pomidorami, kromka chleba razowego z masłem 2 śniadanie: Deserek dla dzieci, kawa z mlekiem Obiad: Ryż z papryką, indykiem i czosnkiem - porcja obiadowa - najadłam się w sam raz ![]() Kolacja: Kawa z dużą ilością mleka 3,2%
|
|
#5017 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
możesz dac wiejski z warzywkami, twarog poltlusty , chudą pierś z kurczaka i do wszystkiego obowiązkowo warzywa!j.w , mi sie nie podoba, posiłki są nijake, bo co to za posilek? kawa?radzę, poczytaj forum ![]()
175, 83/62/89 Edytowane przez gorzkakawa Czas edycji: 2009-01-13 o 07:12 Powód: literówki |
|
|
|
|
#5018 |
|
Raczkowanie
|
wczorajsze próbnomaturalne P:
(tak swoją drogą, to ze stresu jem jeszcze więcej i mam duuży apetyt na słodkie, ale cóż )Iśn: grahamka 120g z masełkiem, grubymi plastrami żółtego sera, pomidorem, rzodkiewką, szczypiorkiem i solą; herbata z mlekiem 3,2% i cukrem; duże jabłko, pomarańcz IIśn: 1. drożdżówka z ulubionej piekarni z toną sera i kruszonki 2. bułka 100g z dynią posmarowana grubą warstwą serka topionego z papryką, pieczonym schabem, sałatą i papryką; kubuś malinowy; banan o: zabielana zupa zimowa z zacierką i maślanymi groszkami ptysiowymi + 2 gotowane skrzydełka z kurczaka z zupy; żeberka w jakiejś marynacie (miód, papryka, tabasco, ketchup, musztarda, itp.) z zasmażanymi ziemniaczkami, mizeria ze śmietaną 18%, cukrem i duużą il. koperku d: 100g chałwy fantazyjnej, pół dużej tabliczki białej czeko kawowej, parę łyżek nutelli i kremu milky way ![]() p: 7 drożdżowych racuchów z greckim jogurtem wymieszanym z cukrem waniliowym, cynamonem i kakao; 4 grube plastry chałki posmarowane grubą warstwą kremu milky way; 2 szklanki leona k: bagietka 150g z masełkiem i szynką + puszka 330g pikantnej sałatki z makreli (brat stwierdził, że wygląda jak jedzenie dla kota, cóż... ale doobre); 2 jajka na miękko; herbata z cytryną i cukremkII (znowu ): jogurt bakoma 300g 7 zbóż- śliwka z dosypaną fitellą śliwkową, figami i pistacjami; 5 delicji jagodowych w białej czeko ![]() i jaaak?
|
|
#5019 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja się raczej nie udzielam ale moim zdaniem suuuper dużo i róznorodnie
|
|
|
|
|
#5020 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
powiedziałabym na to brzydkie słowo, w sensie pozytywnym, ale nie można , a że ja grzeczna i ułożona....
|
|
#5021 |
|
Raczkowanie
|
Mam pytanko.Szczególnie zależy mi na odpowiedzi osób które się conieco znają na dietetyce i żywieniu. A mianowicie:Jak to jest z tym podkręceniem przemiany materii? No bo np.teraz jedząc ok.1600kcal nie tyje. Chciałabym przybrać na wadze i unormować, podkręcić metabolizm. I jak jest najlepiej dla organizmu żeby kalorie dodawac stopniowo, czy odrazu wejść na wysoką kaloryczność?I jaka miejwięcej powinna być ta kaloryczność żeby tyć?Czytając jadłospisy osób na P czasem wydaje mi się że zjadają ok.2000kcal a czasem to wykląda to nawet na ponad3000kcal.Więc jak to jest?
|
|
|
|
#5022 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli będziesz przy tym jadała 4-5 posiłków, regularnie to na pewno metabolizm zostanie podkręcony. Podkręcanie stopniowe metabolizmu jest dobre przy wychodzeniu z diety redukcyjnej. W Twoim przypadku, kiedy chcesz przytyć myślę, że skok nie będzie niczym złym.
Edytowane przez garden_d Czas edycji: 2009-01-13 o 18:00 |
|
|
|
|
#5023 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Moje U: IS: dwie kromki razowca z masłem,szynką wiejską,serem żółtym,sałatą i papryką,kakao;wkrótce po kawa z mlekiem,batonik IIS: dwie kromki razowca z masłem i makrelą wędzoną,nesvita truskawkowa,mandarynka,zi elona herbata O: zupa ogórkowa,4 ziemniaki,kotlet z piersi kurczaka,200 gr surówki koperkowej,kompot wiśniowy P: jogurt naturalny+ garść bran flakes,50 gr orzechów włoskich,jabłko,kawa z mlekiem K: bagietka(60 gr) z masłem,2 jajka na twardo z majonezem,4 liście sałaty,herbata z cytryną Ktoś oceni?
|
|
#5024 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#5025 |
|
Przyczajenie
|
U
S: Pół kubka musli tropikalne z mlekiem 2S: Kromka razowca z serkiem wiejskim i ogórkiem zielonym, inka pozniej jablko i kawa z mlekiem O:Brokuly z sosem jogurtowo-czosnkowym (jogurt naturalny, koper, oliwki, papryka, mieso z udka kurczaka, czosnek granulowany, ziola) P:serek homogenizowany z brzoskwiniami i marakuja K: jogurt naturalny, szklanka soku marchwiowego Jest dopsz? |
|
|
|
#5026 |
|
Zakorzenienie
|
Byłabym bardzo wdzięczna gdybyście zechciały powiedzieć mi czy mój dzisiejszy jadłospis jest odpowiedni na redukcje.
I śniadanie (ok. 8.00) 2 kromki chleba razowego pełnoziarnistego Schulstad Fitness Style Jedna z plasterkiem serka Hochland z szynką a druga z białym serem (0 % tłuszczu). Serek wiejski lekki (3% tłuszczu) Kubek kawy rozpuszczalnej Nescafe( nie słodziłam). II śniadanie (11.30) Średniej wielkości grahamka (oczywiście jak zawsze bez masła) z plasterkiem chudej szynki drobiowej. Obiad (ok. 15.00) – jadłam na mieście :/ 3 średniej wielkości ziemniaki (bez sosu) Mała ryba Średnia porcja surówki z kiszonej kapusty. 17.30 – 4 średniej wielkości ogórki konserwowe. Kolacja (20.00) Kromka chleba razowego pełnoziarnistego Schulstad Fitness Style z serem (połówką plasterka) Hochland z szynką Jogurt brzoskwiniowy Jogobella light (150g.). Kubek herbaty z cytryną (bez cukru). No to tyle. Z góry dziękuję za wszystkie rady i wskazówki Edytowane przez chrzescijanka Czas edycji: 2009-01-13 o 21:18 Powód: dopisek |
|
|
|
#5027 |
|
Raczkowanie
|
witam was niezawodne wizazystki, ah ile ja wam zawdzieczam
wszystkie odpowiedzi na dreczace mnie pytania dzieki wam znajde ale mam pytanie dotyczace dżemu niskoslodzonego. dzisiaj kupilam z lowicza na 100g przypada 157kcal to zadziwiajaco malo, mniej niz zolty ser czy nawet bialy (hochland ma na 100g 260ckal) no ale czytajac ulotke spojrzalam aby na kcal, i tu pojawil sie wylemat bo weglowodanow ma 33g! i teraz na co patrzec na kcal czy weglowodany? co lepiej zjesc pieczywo waza z tym dzemem czy lepiej z serkiem bialym ktory jest bardziej kaloryczny? jestem na diecie 1000kcal aczkolwiek az tak drastycznie nie przestrzegam chcialabym was prosic o pomoc czy dobrze jem sobie i czy bardzo duzo przekraczam. wiem ze jestescie niezawodnesniadanie : niecale pol szklanki muesli i 2-3 lyzki platkow fitness z mlekiem 0,5% (wiem ze powinno byc pol szklanki ale uwielbiam mleko wiec pije szklanke) 2 sniedanie w szkole: czasem dwa duze jablka, czasem 4xpieczywo waza (jedna kromka 30kcal) z szyneczka badz bialym serkiem z hochlanda (te wiadereczko male) obiad: 200-250 g warzyw mrozonych z hortexu z 50g makaaronu pelnoziarnystego z przyprawami (ostra papryka, ziola prowansalskie) , zeby miec troche mieska to kroje od niedawna 3 grubsze plastry poledwicy sopockiej i wrzucam na patelnie z warzywami (mniej niz lyzka oliwy) podwieczorek activia sliwkowa badz jablko kolacja pieeczywo waza wlasnie z dzemem niskoslodzonym (4 kromki) czasem na kolacje jedna parowke morlinke/berlinke z serem, plus ketchup to zazwyczaj moje posilki w swieta niestety doszly serniki itd ale staram sie teraz ograniczyc ogolnie pije malo wody bo nie lubie,, wole czasami sok z marchewki z hortexu bodajze (36kcal na 100ml-czy nawet to musi miec kalorie ) pomozcie dziewczynki czy tak skomponowana dieta jest poprawna? czy czegos mam malo ?co zmienic? chce zrzucic jeszcze z 4 kg a potem to tylko utrzymac. od wrzesnia zgubilam 8 kg![]() blagam pomozcie |
|
|
|
#5028 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm. Moje drugie podjeście w tym temacie.
![]() Jestem zielona w kwestii zdrowego odżywiania, nie mam silnej woli, czasem jem to, co akurat jest w lodówce i nie patrzę, jak to się komponuje ze sobą. Ale chciałabym spróbować, nie obiecuję, jak długo wytrzymam. U śniadanie: kromka żytniego, 2 plasterki krakowskiej, jeden mały pomidor, herbata czarna bez cukru (tu wiem, że trochę mało, ale nie mam z rana apetytu na więcej, po prostu nie mogę w siebie wcisnąć) II śniadanie: gorący kubek knorra - barszcz czerwony (zabijcie mnie, ale miałam ogromną ochotę ) obiad: mały mielony, ziemniaki, marchewka z groszkiem, sok pomarańczowy kolacja: 2 duże pomarańcze Wiem, że za mało. I że nie ma białka na kolację, ale już późno, zeby się jeszcze dopychać. Cos jeszcze, czego nie wiem? Edytowane przez invissible Czas edycji: 2009-01-13 o 21:54 |
|
|
|
#5029 |
|
Rozeznanie
|
ja dzisiaj juz myslalam ze zawalilam ale podliczylam kalorie i nie jest tak zle jednak- niecale 1700 (moze ktos zweryfikowac mimo to?)
R 1. 1,5 kromki schulstada fitness ze sliwka jakies 80g wiesniaka warzywa troche jogurtu panna cotta z truskawkami i kawowego troche otrebow granulowanych 2. jablko przegryzlam 3. zupa jarzynowa zabielana z brokulami i kalafiorem troche kapuchy kiszonej duzy golabek z grzybami i sosem pomidorowym potem jablko malutkie 4. (tu sie dobilam- tak mi slodko ze az mdli ;() w sumie cale jablko, czesc byla z cynamonem i serkiem homo, nazbieralo sie tez platkow owsianych i otrebow, gdyz potem je podosypywalam do jogurtow, a zjadlam: activie wisniowa, troche kefiru, i po jakies 250g z tych big jogurtow: panna cotta i kawowego (takie z biedronki) sam cukier gryz chleba sojowego na poprawke smaku
|
|
|
|
#5030 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dzisiejsze R :
Śniadanie wsianka na mleku ze startym jabłuszkiemII Śniadanie : 2 kromki razowca z szynką Obiad: ryż brązowy z sosikiem i mięskiem duszonym Podwieczorek : kromka razowca z wędlinką i pomidorkiem Kolacja: wieśniak lekki z wkrojoną papryką, 2 ogórkami konserwowymi i jednym jajkiem na twardo Proszę o ocenkę
|
|
|
|
#5031 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jak dla mnie to bardziej R niż U. mało tego wszystkiego.
|
|
#5032 |
|
Raczkowanie
|
witam was niezawodne wizazystki, ah ile ja wam zawdzieczam
wszystkie odpowiedzi na dreczace mnie pytania dzieki wam znajde ale mam pytanie dotyczace dżemu niskoslodzonego. dzisiaj kupilam z lowicza na 100g przypada 157kcal to zadziwiajaco malo, mniej niz zolty ser czy nawet bialy (hochland ma na 100g 260ckal) no ale czytajac ulotke spojrzalam aby na kcal, i tu pojawil sie wylemat bo weglowodanow ma 33g! i teraz na co patrzec na kcal czy weglowodany? co lepiej zjesc pieczywo waza z tym dzemem czy lepiej z serkiem bialym ktory jest bardziej kaloryczny? jestem na diecie 1000kcal aczkolwiek az tak drastycznie nie przestrzegam chcialabym was prosic o pomoc czy dobrze jem sobie i czy bardzo duzo przekraczam. wiem ze jestescie niezawodnesniadanie : niecale pol szklanki muesli i 2-3 lyzki platkow fitness z mlekiem 0,5% (wiem ze powinno byc pol szklanki ale uwielbiam mleko wiec pije szklanke) 2 sniedanie w szkole: czasem dwa duze jablka, czasem 4xpieczywo waza (jedna kromka 30kcal) z szyneczka badz bialym serkiem z hochlanda (te wiadereczko male) obiad: 200-250 g warzyw mrozonych z hortexu z 50g makaaronu pelnoziarnystego z przyprawami (ostra papryka, ziola prowansalskie) , zeby miec troche mieska to kroje od niedawna 3 grubsze plastry poledwicy sopockiej i wrzucam na patelnie z warzywami (mniej niz lyzka oliwy) podwieczorek activia sliwkowa badz jablko kolacja pieeczywo waza wlasnie z dzemem niskoslodzonym (4 kromki) czasem na kolacje jedna parowke morlinke/berlinke z serem, plus ketchup to zazwyczaj moje posilki w swieta niestety doszly serniki itd ale staram sie teraz ograniczyc ogolnie pije malo wody bo nie lubie,, wole czasami sok z marchewki z hortexu bodajze (36kcal na 100ml-czy nawet to musi miec kalorie ) pomozcie dziewczynki czy tak skomponowana dieta jest poprawna? czy czegos mam malo ?co zmienic? chce zrzucic jeszcze z 4 kg a potem to tylko utrzymac. od wrzesnia zgubilam 8 kg![]() blagam pomozcie |
|
|
|
#5033 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i ten sok bym wyrzucila, bo niepotrzebnnie ci kalorie nabija
|
|
#5034 |
|
Zakorzenienie
|
Witam ^^
Powoli się uczę dobierać składniki do każdego posiłku, ale proszę jeszcze o ocenę ![]() R : 1. Śniadanie : owsianka z garścią słonecznika oskubanego, z garścią orzechów włoskich, z rodzynkami, łyżeczką miodu,całość zalana mlekiem (wszystko ok. 200g) + wafla ryżowa 2. 2gie śniadanie : kroma ciemnego chleba z szynką (bez masła) , + mandaryna + jabłko. 3. Obiad : zupa warzywna na lekkim rosole, kawałki kurczaka (spooora micha )4. Kolacja : Kawałek ogórka, twaróg z mlekiem (tylko to miałam.. ) lekko osolony. (twaróg ok 100g) . Z góry dzięki!!! ;*
plecaczkiem: 7250 km Edytowane przez zjedzmniebejbe Czas edycji: 2009-01-14 o 15:27 |
|
|
|
#5035 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dziekuje za rade co do sniadania to narazie pozostane przy swoim bo w szkole niestetyy potrzebna mi energia, i faktycznie zrezygnuje z podwieczorku z activi ale nie wem na co ja zamienic a activie wcisne gdzies przy 2 sniadaniu z rady dotyczacej kolacji napewno skorzystam, co do wasy to jestem w szoku myslalam ze to wlasnie zdrowe, skoncze paczke zeby nie wyrzucac i przerzuce sie na chleb zytni/ dziekuje a co z tym dzemem ktory tak nieszczesnie chodzi mi po glowie;/
|
|
|
|
|
#5036 |
|
Raczkowanie
|
wczorajsze U:
1. cala fitella sliwkowa ze szkl mleka 1,5%, duzy banan 2. duza grahamka z serem zoltym, szynka, ogorkiem, rzodkiewka i szczypiorkiem 2 mandarynki 3. talerz zupy grzybowej pierś kurczaka, kasza gryczana, warzywa na patelnie 4. pół tabliczki gorzkiej czekolady , 250 g jogurtu jagodowego z granolą orzechową, 2 marchewki5. jajecznica z 2 jajek z cebulka i szczypiorkiem, kromka pumpernikla, herbata zielona z cytryna
|
#5037 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
|
|
#5038 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a powinno byc odwrotnie
|
|
#5039 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#5040 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mogłybyście skomentować mój wczorajszy jadłospis (zamieściłam go wczoraj)? Byłabym naprawdę bardzo wdzięczna bo zależy mi na tym żeby wreszcie raz na zawsze (zdrowo) schudnąć i nie nabawić się jo-jo.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:21.

- ponad 100g) grahamka z ziarnami, pół z serkiem topionym i ogórkiem, drugie pół grubo obłożone twarogiem półtłustym, na to masło orzechowe, kiwi i plasterki banana (lubię takie kanapki
), kawa orkiszowa z mlekiem
ale nooo skromnie trochę
obawiam się, że długo na tym nie potyjesz
.
.
możesz dac wiejski z warzywkami, twarog poltlusty , chudą pierś z kurczaka i do wszystkiego obowiązkowo warzywa!

)

co do sniadania to narazie pozostane przy swoim bo w szkole niestetyy potrzebna mi energia, i faktycznie zrezygnuje z podwieczorku z activi ale nie wem na co ja zamienic