![]() |
#481 |
Przyczajenie
|
Dot.: Bliźniacze mamy
Witajcie
![]() Jestem nowa na tym forum. Długi czas szukałam czegoś co by mnie zainteresowało i wreszcie znalazłam. Jestem w 29 tygodniu ciąży bliźniaczej i jestem tym strasznie przerażona. Szukam jakiegoś poparcia u innych mam. Mam wiele wątpliwości i dziwnych pytań. Mimo że to moja druga ciąża (mam córkę - 3lata), to i tak wydaje mi się, że niewiele wiem, tym bardziej, że to bliźniaki. ![]() Będę bardzo wdzięczna jeśli mi pomożecie przetrwać. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#482 | |
BAN stały
|
Cytat:
pytaj o co chcesz.. ja jestem Edyta.. mam juz syna 6 letniego, dwóch blixniaków (9 miesięcy) i jestem w ciazy wielopłodowej... ... pozdrawiam ... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#483 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 31 tydzień dziś skończyliśmy ![]() ![]() Pytaj śmiało dziewczyny dużo wiedzą i życzliwie(cierpliwie)odpo wiadają ![]() Możesz ogólnie przeglądnąć wątek bo ja pytałam już o wiele rzeczy ![]()
![]() |
![]() |
#484 |
Przyczajenie
|
Dzięki za tak szybką odpowiedź
![]() Jestem pełna podziwu, że po 3 dzieci jeszcze się zdecydowaliście na kolejne. U mnie jest trochę gorzej. Niby planowaliśmy drugą ciążę ale nie spodziewaliśmy się, że będą to bliźniaki, tym bardziej, że w rodzinie nigdy nie było. Pierwsza ciąża przebiegała u mnie super, a teraz jest okropnie. Mam strasznie napięty brzuch, nie mogę dużo chodzić a co dopiero zajmować się córką. Nie wiem czy jest to normalne w takiej ciąży, czy może dzieje się coś złego. ![]() W zeszłym tygodniu leżałam w szpitalu 7 dni bo strasznie bolał mnie brzuch i był twardy. Dali mi zastrzyk i kroplówkę i niby przeszło. Wypuścili mnie ze szpitala stwierdzając, że nie jest jasne dla nich czemu w ogóle trafiłam do szpitala. Ogólnie badania powychodziły dobrze: szyjka długa, zamknięta. Ale ja cały czas się zastanawiam czy ten napięty brzuch to normalne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#485 |
Wtajemniczenie
|
Witamy nowa dubeltowke
![]() Co do napietego brzucha u mnei byl prawie notorycznie napiety juz od 6 miecha ![]() Napiety brzuch powoduja skurcze ale te raczej nie szkodliwe.Ale wtedy nei warto sie przemeczac ![]() U mnie tez nie bylo zadnych ciaz bliznaiczych a tu nagle u mnie nei spodzianka, i przerazona bylam oj bylam ![]() Sonera a co do cesarki ja tam wyboru nie zaluje, tylko musisz wiedziec ze przez kilka dni nie bedzieszmogla sie sprawnie poruszac i dwie pierwsze doby przynajmniej dla mnie to tylo lezenie pierwszy dzien nie moglam wstac o wlasnych silach jezszilam na wozku ale juz po 3 dniach moglam powoli chodzic po tygodniu powoli wraca sie do siebie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#486 |
Wtajemniczenie
|
ai co do smoczkow do 2 miesiaca im nie dawalam bo walczylam z tztem bo on byl przeciw, i mimo ze one nie wymagaly specjalnego zmoczkowania to chcialam wiedziec jak to jest
![]() ![]() ![]() Jakos bym sie tez nei przejmowala jak by je namietnie lubili to bym im dawala czesciej(ciagle musze je szukac i zapominam gdzie sa ![]() ![]() Sonera nei ma co na zapas martwic jaki bedzie temperament a noc beda spokojne ![]() A w lozeczkach spaly osobno bo sie na wzajem wybudzaly, a tak to mogly spokojniej spac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#487 |
Zakorzenienie
|
dzięki za pocieszenie ze smoczkami ufff
![]() co do spania to właśnie też nie wiadomo bo mogą się wybudzać i szkoda ich męczyć w jednym łóżeczku - ale najpierw mąż skreci jedno i zobaczymy
![]() |
#488 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() wiem cos o szpitlu.. ja tez przeleżałam ostatnio cały tydzień... ograniczyli mnie ze wszystkiego.. odwiedzin, telewizora, komórki i kompa.. tak to jest jak sie podenerwuję byle czym i potem dostaje ataku i skurcze gotowe.... czułam sie jak na jakimś odwyku.... brzuch moze być napięty.. nie ma reguły.... skurcze też sie mogą pojawić.. nawet częściej ale drobne... to normalka.... Sonera a jak ty sie czujesz.. bo rozwiazanie tuż tuż... ![]() ja smoków nie dawałam blixniakom od poczatku... wiedziałam co przezyłam z Kosmą i wolałam sie wcześniej zabezpieczyć... tak samo było ze spaniem maluchów ze mną... zero.. mają własny pokój.... niania elektroniczna jest.. i jakos nie narzekają... mają za to swoje pelusie.. tetrowe.. z ktorymi nie umieja sie rozstać.. jak zasypają muszą je trzyamć w rączce... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#489 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a z tym spaniem to jak widze po moim znajomym ze juz 2 rok walczy z bobasem ktory spi u nich od poczatku i ani mysli wyniesc sie do swojego lozka a juz do wlasnego pokjoju to masakra.dlatego po tym co widzialam postanowilam poporodzie od samego pocxatku uczyc samych spac-) a smoczki w koncu sa po to by je urzywac, jak polubia to dobrze a czas na oduczanie tez by przyszedl, |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#490 |
Przyczajenie
|
Moja pierwsza ciąża również zakończyła się cesarką. Byłam znieczulona od pasa w dół. Po operacji czułam się fatalnie. W szpitalu przez dwa dni nie mogłam zwlec się z łóżka bo nie czułam nóg, a tym samym nie mogłam zajmować się dzieckiem. Po powrocie do domu było OK. Miałam tylko problem z piersiami, straszne zastoje.
Jeśli teraz będę miała cesarkę to na pewno wybiorę znieczulenie ogólne. może nie ujrzę od razu swoich dzieci ale przynajmniej wstanę od razu z łóżka. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#491 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#492 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#493 |
Przyczajenie
|
brzuch moze być napięty.. nie ma reguły.... skurcze też sie mogą pojawić.. nawet częściej ale drobne... to normalka....
Ja niby nie mam żadnych skurczów. Mój brzuch jak się napina to z reguły pozostaje taki do samego wieczora. Nie pomaga nawet jak trochę poleżę. Nie wiem czy to normalne. Jeszcze do tego strasznie się wtedy wypychają dzieci. Poza tym czy to normalne, że bolą mnie pachwiny i krocze? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#494 |
Zakorzenienie
|
co do mojego samopoczucia to jest różnie mam wrażenie że z chwilą skończenia pracy (to był skończony 28tydzień)ja poczułam się gorzej jakaś taka ułomna a chodziłam do pracy cały czas na 8h dziennie przez 5 dni w tygodniu i było ok nawet szłam w jedną stronę na piechotkę 25min
![]() ![]() Mam to samo co Ty MonikaMar... tzn czasem mam twardy brzucholek i taki już jest i dzieciaki się wypinają - może to od tego ich wypinania jakby nie patrzył nasz brzuch jest full wypełniony dzieciakami wodami łożyskami może przez to to napięcie. Dodam że mam straaaaszne wzdęcia i gazy ![]() ![]() MonikaMar... a wiesz jakiej płci będą dzieciaki?
![]() |
#495 |
Wtajemniczenie
|
co do napinania to macica od naciskow sie skurcza i powoduje twardniecie, to nie tak ze te skurcze bola ale wlasnie napiecie brzucha to skurcz macicy, maluchy duze i miejsca wiadomo malo to i macica dostaje w kosc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#496 |
Zakorzenienie
|
tylko ja nie wiem czy wtedy brać nospę czy nie?
![]() |
#497 |
Wtajemniczenie
|
spokojnie mozesz brac i dodatkjowo magnzez ja bralam trzy razy dziennie i mialam jeszce specjalne na recepte tabsy przeciwskurczom ATy dostalas jakas recepte przeciw?A jak nie to magnezu łykaj tego z najwieksza dawka dziala przeciwskorczowo-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#498 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Właśnie mi jak zaczyna twardnieć brzuch to wtedy najbardziej wypina się jeden bliźniak. Nie mogę długo siedzieć na krześle bo przesuwają mi się do góry i uciskają na żebra. ![]() Moje dzieciaki są narazie źle ułożone, jeden miednicowo, drugi poprzecznie. jak narazie to kopią mnie po pęcherzu więc aż tak bardzo nie boli. ![]() Co do płci, to na USG wyszła jedna dziewczynka, a drugie jeszcze nie wiadomo, bo jest wykręcone dupką. We wtorek idę do lekarza więc może trochę więcej będzie widać. Nie ukrywam, że przydałby się chłopak, bo w domu już jest córka. Ciąża jest dwuowodniowa i dwukosmówkowa więc mam nadzieję, że będą różnej płci. ![]() Co do Nospy to ja brałam jak miałam twardy brzuch ale za bardzo mi nie pomagał. Ja ostatnio mam straszną zgagę. Jeśli chodzi o wargi sromowe to u mnie jest tak samo. Do tego są strasznie wrażliwe na dotyk. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#499 |
Wtajemniczenie
|
az poszlam zajrzec do ksiazeczki ciazowej Ja dostawalam fenoterol wlasnie na te skurcze przy twardnieciu brzuchola, i funkcjonowaly, no spa jest bardzo delikatna i wiadomo na takie twardniecia to minimalnie cos moze wplynac, Mi lekarz fenoterol dal juz od 25 tyg bo juz wczesniej ten brzuch tak twardnial, jak lekarz wam nie przepisal to psytajcie o to wlasnie.Moja dwaka byla wpierw 3Xpo polowce, potem zwiekszyl i do tego tez ten magnes
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#500 |
Przyczajenie
|
Anita Czemu Ty już rodziłaś w 35 tygodniu?
Długo musiałaś leżeć potem w szpitalu? Podobno to nie dobrze jak się rodzi w 8 miesiącu bo płuca są jeszcze słabo rozwinięte. Ja chciałabym wytrzymać tak do 37 tygodnia ale nie wiem czy dam radę skoro już teraz mam taki napięty brzuch. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#501 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() a w 35 tyg one same oddychaly jadly z butli pily piers itd itp Mogly by wsumie od razu wyjsc ale nico mial sa niska wage i czekali az dobije do 2kg ![]() ![]() ![]() poznalam tam dziewczyne ktora w 26 tyg musiala urodzic bo nagle skurcze i porod sie zaczal przedwczesnie, maly wyszedl jak mial 8 miesiac plodowy-))czyli miesiac przed wlasnym porodem byl juz dobrze odchowany-)) Takie mikrusie dzieci tam widzialam ze szok, ale wszystkie po 30 tyg bardzo dobrze sie mialy-) Edytowane przez anita00079 Czas edycji: 2009-02-01 o 16:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#502 |
Zakorzenienie
|
ja staram się pamiętać, żeby brać magneB6 3razy dziennie po 2 tabletki tak mi lekarz polecił i jakby co to nospę ale nospę od niedawna biorę i rzadko.
W Polsce byłam u ginekologa jak byłam w 26tygodniu teraz jestem w 31 i 1 dzień i jestem w UK tutaj nikt mnie wewnętrznie nie bada nie sprawdza szyjki ani nic:/idę na usg w czwartek i powiem o tych napinaniach macicy ale to raczej rzadkie są. Co do porodu w 35tygodniu to tak jak anitka pisze nie da się przecież przewidzieć pewnych spraw a tymbardziej w ciąży mnogiej. Ja to bym też chciała nie wiadomo co ![]() ![]() Anitko piszesz o tej kobicie w 26t że rodziła ale to nie jest 8my miesiąc tylko końcówka 6stego nie??w ogóle tego nie zrozumiałam że akcja się zaczeła w 26t a wyszedł w 8mym miesiącu czy jak??bo się zakręciłam ![]()
![]() |
#503 |
BAN stały
|
ja mam kolezankę która urodziła w 25 tygodniu.. ale Staś był pyciutki.. a wszystko dlatego że wybrała sie na przelot samolotem.. i były jakieś turbulencje.. przestraszyła sie.. wody odeszły i trzeba było lądować awaryjnie.. dobrze że zdążyli ze wszystkim... mały 8 miesięcy był w inkubatorze.. a teraz jest taki fajny.. z tym że troszkę mniejszy od innych dzieci w tym wieku...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#504 |
Wtajemniczenie
|
hihi Sonera z tym dzieciaczkiem to tak 26 plodowy-wuszedl na swiat i jak go wypisali to byl "jakby"36 tydzien plodowy. lezal w szpitalu od 26 tyg na podtrzymywaniu, a jak go wypisali to bylo 9 tyg pozniej, te 9 tyg zamiast w brzuchu to w inkubatorze byl , dlatego napisalam ze to jakby 8 miesiac plodowy
![]() cholewa nie wiem jak to wyjasnic-)))) A swoja droga to tylko moje postrzezenie, ale nei wyobrazam sobie zeby mi nie zbadali przy kazdej wizycie szyjki i nei robili usg, bo usg to nei tylko by se dzidziusia poogladac, ale sprawdzic wody wzrost wage czy serce dobrze bije ![]() ![]() z opowisci mojej sasiadki o porodach w anglii osobiscie przezylam maly szok i sie ciesze ze jestem tu i latano kolo mnie i na ktg czyli to co do brzucha przypinaja by badac skorcze-wzywali co 4 dni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#505 |
Zakorzenienie
|
wow niezła historia dobrze, że słyszę ją teraz a nie przed moimi lotami które odbyłam będąc w ciąży!!!!
Ja sie pocieszam, że każdy dodatkowy dzień maluchów w brzuszku to szansa na ich krótszy pobyt w szpitalu mam nadzieję, że jakby urodziły się teraz to by nie było najgorzej!!
![]() |
#506 |
Zakorzenienie
|
no teraz to już wiem o co Ci chodziło
![]() ![]() Dlatego ja się oszczędzam nie chodzę za dużo nie stoję itd itp bo nie wiem co z tą szyjką. Usg mam co 4tygodnie ale teraz będę miała wizyty w szpitalu chyba co 2 z usg. Wiem system do dupy tu jest ale co zrobić wybrałam tu mieszkać to żyję jak oni chociaż o dużo rzeczy się muszę sama dopominać!!! Zobaczymy jak ta wizyta czwartkowa będzie wyglądała:/
![]() |
#507 |
BAN stały
|
zawsze lekarze powtarzają ze lepiej jest im utrzymać dziecko przy życiu te z 6,7 mieisiąca, niż te z 8.... nie wiem czemu.. ale że staystyki mówia że dzieci z 8 miesiaca są słabsze...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#508 |
Zakorzenienie
|
a ja czytałam że to dawniej się tak mówiło, że lepiej urodzić w 7mym niż w 8mym nawet nie strasz Edytka bo ja wkraczam w 8my
![]()
![]() |
#509 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a ja latalam bardzo duzo w ciazy, ale ostatni lot odbyl sie w polowie 6 meisiaca-) jak bym wiedziala jaka weyprawa mnei czeka z powrotem to bym sie nigdy nei zdecydowala.. wracalam z grand canarii przez madryt do berlina od 4 rano do 21 wieczorem......to szczyt bezmyslnosci z mojej strony ale nagle okazalo sie ze nei bylo bezposrednio lotow.. pamietam jak w 4 miechu pani do mnie ze ja to chyba 9 i nie wolno juz na poklad...pokazalam jej ksiazeczke i sie uspokoiula-))) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#510 |
Zakorzenienie
|
ja leciałam pod koniec26tygodnia ostatni raz i w Polsce też mnie wszędzie pytali o zaświadczenie na lotnisku
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:54.