|
|
#5161 | |
|
BAN stały
|
Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!
Cytat:
Ginekolog by raczej zauwazyla, ale moze skupiala sie na czym innym,poza tym ciaza mogla byc za mala by ja zauwazyc. Zrob test, bedzie wszystko wiadomo, bo skoro tabletki na wywolanie @ jej nie wywolaly to ciaza jest bardzo prawdopodobna. |
|
|
|
|
#5162 |
|
Przyczajenie
|
Hej Dziewczyny, ja od 3 miesiecy biore Yaz, ogolnie jestem zadowolona bo mam ochote na seks i wogole raczej zadnych skutkow ubocznych, poza jednym... brak krwawienia... od kiedy zaczelam je brac, po pierwszym opakowaniu mialam 1 dzien, a po dwoch kolejnych tylko plamienia... w ciazy nie jestem, a nie chce panikowac, czy miala juz tak ktoras z Was? pozdrawiam
|
|
|
|
#5163 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja też nie dawno zaczęłam trzecie opakowanie i rzeczywiście brak krwawienia, a tylko lajtowe plamienie, w sumie to dobrze, chociaż przyzwyczaiłam się do prawdziwej ciotki. :P ale to chyba normalne, bo tabletki anty wywołują tzw. "sztuczny okres". Ale te plamienie mam normalnie 5 dni. Ogólnie też się czuję po nich bardzo dobrze.
|
|
|
|
|
#5164 |
|
Przyczajenie
|
Mam takie pytanko czystko organizacyjne... bo jutro idę do lekarza po receptę na kolejne tabletki i nie wiem czy jest możliwośc abym nie miała wszystkich tabletek (6 opakowań) na jednej recepcie, tylko na kilku, bo po prostu nie stać mnie teraz przed świętami na wykupienie ich wszystkich a nawet nie orientuje się ile taka recepta jest ważna... no i kurcze nie wiem jak to rezegrać, a nie chce też chodzic do gin co miesiąc i wydawać 80 zł za każdą wizytę.... Sorka za nierozgarnięcie mojej wypowiedzi i dziękuję za odpowiedź
|
|
|
|
#5165 | |
|
Zakorzenienie
|
Po prostu poproś ginekologa o oddzielne recepty. Poza tym niektóre apteki wydają jedno opakowanie i dają odpis recepty.
|
|
|
#5166 |
|
Raczkowanie
|
Dokladnie
Ja dostaje recepte na 6 opakowań na jednej recepcie, a w aptece prosze np o 3 opakowania i dostaje odpis na nastepne 3 i moge sobie po nie przyjsc kiedy chce
|
|
#5167 |
|
Raczkowanie
|
Powiedzcie mi dziewczyny, zaczynam brac yaz lecz dopiero dzisiaj (3 dzien cyklu) powinnam przyjac pierwsza tabl czy trzecia?
|
|
|
|
#5168 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bierzesz od 1 tabletki i bierzesz je wszystkie do końca. Jednak ze względu na to, że zaczęłaś brać dopiero 3 dnia cyklu to przez tydzień musisz się dodatkowo zabezpieczać.
|
|
#5169 |
|
Raczkowanie
|
przez jakiś czas nie pisałam, bo brak dostępu do net to uniemożliwił
![]() jestem na 6 opakowaniu i jest ok czasami tylko odczuwam lekki ból podbrzusza przed @. Ale teraz jakoś dziwnie czasami odczuwam dziwne skurcze podbrzusza, podobne do takich jak miałam przed braniem tabletek gdy miała wystąpić miesiączka.... nie wiem co o tym myśleć, może to nerwobóle?! bo najczęściej jest to jak się denerwuję czymś... co o tym myślicie?...A ostatnio nawet udało mi się znaleźć w jednej aptece opakowanie taniej niż normalnie kupowałam po 43 złote tak teraz za 39 pozdrawiam
|
|
#5170 |
|
Przyczajenie
|
gagateczkaaa Dziekuje za odpowiedz, teraz przynajmniej wiem ze nie jestem sama, gdzies tez przeczytalam ze jezeli nie wystepuje krwawienie to nalezy zmienic tabletki bo te 4 tabletki "przerwy" to moze byc za malo... ale szkoda by mi bylo, wczesniej bralam yasmin i nie bylam tak zadowolona jak z tych...
![]()
|
|
|
|
#5171 |
|
Raczkowanie
|
Przepraszam, że się powtarzam, ale wciąż mam wątpliwości. Może ktoś znalazł się w takiej samej sytuacji jak ja. A mianowicie: zapomniałam przyjąć tabletkę z 3 tygodnia (przyjęłam ją 14 godzin później niż normalnie biorę, ale nie jestem pewna czy dzień wcześniej nie wzięłam tabletki o 23, tą którą zapomniałam przyjęłam o 7, więc z tego wynika, że nie minęło 12h), ginekolog poradził mi zrobić przerwę chociaż przyjęłam tą tabletkę, bo nie współżyłam na danym opakowaniu. Ile powinnam się dodatkowo zabezpieczać w takim przypadku?
|
|
|
|
#5172 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny.
Przejrzałam wątek pobieżnie, bo nie nie mam czasu by obejrzeć wszystkie wasze wypocinki ![]() Mam pytanie, oczywiście co do Yaz. Rok temu, w grudniu, zaczęłam brać Yasminelle, po ok 3 miesiącach, w marcu czułam się spuchnięta, koleżanki też mówiły, że na taką wyglądam, mimo, iż na wadze nie przybyło mi kilogramów. Na przełomie maja/czerwca zaczęłam miesięczny kurs na siłowni, by zrzucić parę kilo i jakoś wyglądać na plaży. Schudłam 4kg i od tamtej pory moja waga i samopoczucie było stabilne, tzn nie czułam się spuchnięta ani nic w tym stylu. Yasminelle odłożyłam we wrześniu z powodów materialnych. Teraz chcę zacząć brać od nowa tabletki, właśnie YAZ. Boję się, że mogę "spuchnąć", a to by wypadało akurat na studniówkę, a tego bardzo nie chcę. Co myślicie, miał już ktoś taki przypadek? Chciałabym dodać, że z Yasminelle byłam w bardzo zadowolona: podrosły mi piersi, miesiączki kompletnie bez bólu, 4-5cio dniowe, słabe krwawienia, trądzik mi trochę zszedł i nie miałam żadnego problemu z opalaniem. Zdecydowałabym się na nie teraz również, ale boję się ponownego spuchnięcia.. ;/ A z tego co gdzieniegdzie tu czytałam to niektórym dziewczynom spadła waga, dlatego chciałabym spróbować Yazu. Dodam, że moja waga raczej nigdy się nie waha, nie miałam nigdy żadnego nagłego spadku czy wzrostu wagi. Proszę o odpowiedź
|
|
|
|
#5173 |
|
Rozeznanie
|
julajta raczej nie powinnaś się obawiać tego, że "spuchniesz" ponieważ Yaz ma to do siebie, że nie zatrzymuje wody w oganiźmie
![]() Ogólnie polecam te tableteczki, choć na początku miałam "małe" przygody z nimi, które na szczęście ustępują...
|
|
|
|
#5174 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Niby Yaz nie zatrzymuje wody w organizmie, ale Yasminelle też nie miał zatrzymywać. Mają bardzo podobny skład, więc sama już nie wiem? Dodatkowo chciałabym, żeby zszedł mi trądzik, bo po odłożeniu Yasminelle stan cery się pogorszył. A gdzieniegdzie tu czytałam, że trądzik się pogorszył po YAZie.. |
|
|
|
|
#5175 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
)
|
|
|
|
|
#5176 |
|
Przyczajenie
|
hej pomocy
od ponad pol roku bralam yasmin!! skonczylam ostatnie opakowanie i lekarz mi zmienil na YAZ wzielam normalnie po 7-dmio dniowej przerwie po yasmin !! A moj problem pojawil sie dzisiaj wzielam 15 tabletke dopiero i dostalam dzisiaj okres czy to normalne czy mam powody do obaw????????????????????? ????? i chcialam zapytac czy jak tak sie stalo bede je brala normalnie dalej ale czy jestem normalnie zabezpieczona!!?????????? ???????? iem ze pisze w ulotce ze moze tak byc ale dziwi mnie to bo to ponoc to samo co yasmin a po yasmin nigdy tak niemialaam!! prosze odpowiedzcie!! |
|
|
|
#5177 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No tak, racja. Ale wiesz, akurat w lutym mam studniówkę i nie chciałabym mieć wtedy akurat tych skutków ubocznych.. |
|
|
|
|
#5178 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A co do okresu już w trakcie brania Yazu to się nie martw - ja miałam za pierwszym razem braniem pigułek (moje pierwsze w życiu) okres w trakcie 19 tabletki, a w okresie placebo nie było...i troszkę spanikowałam (robiłam aż 2 testy...i się baaardzo schizowałam), ale mój gin mnie uspokoił, że wszystko jest ok i że może tak się czasem zdarzyć. Edytowane przez anulcia_88 Czas edycji: 2009-12-10 o 19:31 |
|
|
|
|
#5179 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie
![]() Jestem dopiero w trakcie 1 opakowania YAZu, biorę 13 tabletkę Jak na razie wszystko jest w porządku, mam tylko plamienia, nic poza tym. Jestem z Zielonej Góry, znalazłam tabletki po 39zł, ale za pierwsze opakowanie płaciłam 50, w osiedlowej aptece. Już dzisiaj byłam u gin po kolejne recepty żeby kupić jeszcze te tabletki po 39 dopóki ceny nie zwiększą, chociaż mam nadzieję, że na stałe taka zostanie ![]() Mam pytanie: Czy powiększyły się Wam piersi? Jeśli tak, to po którym opakowaniu tabletek? |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#5180 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#5181 |
|
Przyczajenie
|
Mam pytanie wczoraj zwymiotowalam 7 tabletke zaraz jak tylko przyjelam, zle przeczytalam i wzielam po 6 godzinach 8 tabletke, i jak to teraz wyprostowac? Skonczyc wczesniej o te jedna z pominieciem bialych i zaczac nowe opakowanie?
Piszecie ze jak sie plami to moze byc mniejsza ochrona? |
|
|
|
#5182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. niekoniecznie |
|
|
|
|
#5183 |
|
Przyczajenie
|
biorę tabletki yaz już 4 miesiąc. Przez pierwsze dwa miesiące występowały plamienia, ale lekkie. Ogólnie nie miałam jakiś problemów czy skutków ubocznych. w trzecim miesiącu stosowania było całkiem ok, myślałam , że mój organizm się przyzwyczaił. a tu 4 miesiąc i przy 10 różowej tabletce mam bardzo obfite krwawienie. po 3 opakowaniu miałam normalny okres po 3 tabletce placebo. czy któraś z was tak miała? czy może być tak że muszę zmienić tabletki? do lekarza się wybieram ale jak ustąpi krwawienie, bo chce być zbadana.
|
|
|
|
#5184 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: okres w połowie cyklu
Ja jestem po 8. tabletce i jedyne co zauważyłam, to że jestem bardziej senna, chce mi się ciągle jeść i mam czasami uczucie jakbym miała zaraz zwymiotować. Plamienia brak. To dobrze?
|
#5185 |
|
Różowy Jednorożec
|
Przyzwyczajasz się. To powinno minąć.
Eeeeej, co to za wspomnienie że przy plamieniu skuteczność jest zmniejszona? Poważnie mówicie? Mi pani ginekolog nic takiego nie mówiła, w ulotce też się nie doszukałam... Jak to z tym jest?
|
#5186 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie!
Skończyłam dwa dni temu trzecie opakowanie tabletek YAZ i oto moje spostrzeżenia: - cera jakby się trochę poprawiła - libido bardzo wysokie- zły nastrój i stany depresyjne znacznie mniejsze! - krwawienie z odstawienia na drugiej białej tabletce znacznie mniejsze niż przy normalnym okresie ( nie potrzebne były nawet tabletki przeciwbólowe) - NAJWAŻNIEJSZE DLA MNIE WAGA POZOSTAJE BEZ ZMIAN A NAWET OK 1 KG MNIEJSZA ![]() - natomiast częściej niż przy poprzednich opakowaniach pojawiały się plamienia (żadnych innych skutków ubocznych nie zaobserwowałam! Oby tak dalej! Serdecznie wszystkich pozdrawiam. |
|
|
|
#5187 |
|
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny!
Biorę właśnie 1-sze opakowanie Yaz i muszę przyznać, że póki co, jestem zadowolona Ogólnie czuję się po nich dobrze, na początku trochę mnie bolała głowa i nogi (nie było to bardzo uciążliwe), teraz pobolewają mnie piersi, ale przygotowana na wahania nastrojów, spadek libido, brak orgazmu, nudności, itp. jestem pozytywnie zaskoczona (może nawet mam większą ochotę na seks? ) Jedyne, co mnie martwi, to fakt, że zrobiłam się strasznie "żarta", i to wieczorem, kiedy przyjmuję tabletki! ![]() Mam tylko jeden problem, niestety, dość poważny... :/ Moja pani ginekolog przepisała mi tylko jedno opakowanie tabletek, "na próbę", na początku stycznia dostanę okres, a okazało się, że nie będę mogła pójść do niej po receptę -teraz mnie po prostu nie stać na wizytę za 80zł, a okazało się, że wraca do pracy dopiero w połowie stycznia :/ Jestem w kropce, bo nie mam szans dostać się teraz do ginekologa bezpłatnie, do swojego internisty też nie mogę pójść, bo nie mam żadnego dowodu na to, że biorę tabletki (do ginekologa chodzę do innego miasta) :/ Może któraś z Was ma niepotrzebne opakowanie? (oczywiście zapłacę, nawet więcej Będę bardzo wdzięczna!
|
|
|
|
#5188 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
Czy którakolwiek z was ma do odsprzedania opakowanie tabletek YAZ. Zależymi na czasie, gdyż następne opakowanie musze zażyć juz w ten wtorek. Pytanie do osob z okolic katowic. Prosze o pomoc oto moje gg-5211845pozdrawiam |
|
|
|
#5189 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
hej ja biore pierwsze opakowanie przeszlam z yasmine na yaz!! i juz przy pierwszym opakowaniu po 15 tabletce czyli w polowie cyklu dostalam okres! oczywiscie zadzwonilam odrazu do mojego lekarza i wypytalam czemu tak sie stalo a on do mnie ze mam sie niemartwic!! i spytal czy mialam grype powiedzial ze to dlatego okres mi sie przesunal!! ze duzo pacjentek ma tak teraz !! i oczywiscie zapytalam o ZABEZPIECZENIE to odpowiedzial ze mam dalej brac normalnie i jestem dalej zabezpieczona ze mam brac dalej dlatego zeby ciagnac ta antykoncepcje non stop!! A powiem wam ze chodze do najlepszego lekarza jaki jest u nas w miescie !! no i oczywiscie wierze mu najbardziej poniewaz dwa lata temu uratowal mnie i moja coreczke jak bylam w ciazy!!pozdrawiam |
|
|
|
|
#5190 |
|
Raczkowanie
|
hej słuchajcie, ja mam taki mocno dziwny problem ;p
bo rano elegancko chciałam sobie łyknąć tabletkę i popić ją wodą z butelki. i co się stało? (to może się zdarzyć chyba tylko mnie:P) jakimś cudem ta tabletka wylądowała w butelce na dnie ;/ no to ja szybko woda do kubka wylewam, woda do kubka wylewam, żeby do niej dotrzeć zanim się rozpuści. problem w tym że się nie udało no i wypiłam to co zostało z tymi resztkami tej tabsy, no ale ogółem można powiedzieć, że tabletki nie wziełam;/ od jednego nie wzięcia, albo ujmijmy to wzięcia tylko części mogę się już obawiać ciąży? dodam, że biorę yazz od 9 miesięcy jakoś. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:35.

Ja dostaje recepte na 6 opakowań na jednej recepcie, a w aptece prosze np o 3 opakowania i dostaje odpis na nastepne 3 i moge sobie po nie przyjsc kiedy chce 

(Wito, 22.01.2020 
) Jedyne, co mnie martwi, to fakt, że zrobiłam się strasznie "żarta", i to wieczorem, kiedy przyjmuję tabletki! 
oto moje gg-5211845